• Rychlej turista

    Jak na stavbu skoků?

    Ve vesničce mé, střediskové, se z ničeho nic urodila spousta malých kluků na kolech :-) Normální ježdění po vesnici jim ale brzy přišlo málo, tak začali pod mým oknem nejprve sjíždět schody (když jsem to taky zkusil, málem jsem se rozsypal), posléze tím stylem, že zvedali přední kolo s jeho dopadem někam na pátý schod. Pak si udělali malý můstek na parkovišti, na který najížděli z kopce (který já jezdím nahoru), kdy před můstkem museli udělat kličku před tam stojícím stromem, aby na můstek najeli správně a při dopadu se trefili mezi auta. Dva z nich skákali hezky, ale s tvrdým dopadem, protože skákali ne do dálky, ale do výšky. Odtamtud je asi vyhnali.

    Včera jsem jel zadem Na výfuk za vesnicí pro jablka a všiml si, jak na pustém place cosi kutí na hromadě hlíny. No, stavějí si skokanský můstek. Nájezd mírně šikmo, skoro po rovině, doskok taky na rovině, jen o dost níž než je nájezd s můstkem, takže by jim to skákalo i bez toho můstku. Místa pro doskok dost. S dostatečným rozjezdem bych to asi taky dal – prostě se jen proletět kousek nad zemí a plynuje ve velké rychlosti dosednout. Jenomže oni jdou opačným směrem – podle toho můstku je to vykopne do výšky a pak se děj vůle boží. Dopad vůbec neřeší.

    Co jsem tak v rychlosti studoval, tak i lyžařský můstek má tzv. kritický bod, za nímž je dopad už nebezpečný a i před ním při dopadu působí přetížení asi 3 G. Na kole to musí být něco podobného – prostě vyletět do výšky a pak v malé rychlosti dopadnout naplacato nemůžou ustát. Viděl bych to tak, že aby se eliminovalo to přetížení při doskoku, nesmí se při něm ztratit rychlost a tedy čím výše vyskočí, tím strmější musí být doskoková parketa, aby po se ní plynule sjelo a nastřádaná energie šla do dža tak nějak plynule.

    Proto bych stavitele i skokany poprosil o radu (parametry), jak takový můstek i s bezpečným doskokem postavit. Kluci jsou malí, tak 8 let bych tipoval a mají 20" kola. Zkusil jsem hledat v historii, ale moc tam toho není, ani co se týče vysvětlení pojmů – odkazy jsou už nefunkční. Když jsem se chtěl podívat, jak vypadá Lavice, prý jako nejjednodušší skok, tak už tam nic není. Jediné použitelné, co jsem našel a co potvrzuje to, co jsem nastudoval je:

    Zacnete pochopitelne od mensiho skoku a nejlepe lavice. Odraz nedelejte moc vysoky a ne moc do kolma. Taky ne moc radiusovy. Dopad by mel byt na dirtu vyssi nez odraz. Ze zacatku radsi delsi, sirsi a pozvolnejsi.¨ Pri stavbe zacnete dopadem. Je dulezitejsi a hlavne musi byt daleko vetsi nez odraz. Tzn.kdyz zacnete odrazem hrozi, ze to budete zkouset na maly nebo zadny dopad, ze vam nebude stacit hlina atd. Pak muzete parametry dle libosti a zkusenosti menit.

    0 0
    • kyl  

      Cokoliv kromě bodu č.3.

      0 0
    • mr.antik  

      obecně – čim je dopad větší (delší, širší) tak je skok bezpečnější – ideální je asi vzít nějaký už hotový skoky, zhruba přeměřit a udělat kopii.

      Kdyby to chtěl pak nějak řešít víc a skákat už trošku na vyšší urovni – tak se dá vyrobit (i koupit) už hotový odraz (rádius) a ten od dopadu libovolně posouvat

      0 0
    • scalar  

      Aby to nedopadlo ve stylu „Máte štěstí, že jsem šel kolem“ :-)

      0 0
    • novas752  

      Lavice je akorát spojenej odpal a dopad do jedné haldy – když jseš krátkej, dopadneš na placku a ne na hranu nebo do stěny jako u „gapů“ – skoků s dírou mezi odpalem a dopadem. Ale o skoku jako takovym to nic neříká, může být lavice co posílá daleko i lavice co kope vysoko. Lavice moc krátká i moc dlouhá atd. Je s tim víc práce – mnohem víc materiálu, ale učí se na ní určitě líp než na skocích s mezerou.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Chápu, dík. Prostě plný lichoběžník naplněný hlínou :-)

        0 0
      • mr.antik  

        to je klasický problém když něco kluci stavěj – nemaj k dispozici moc matroše – takže všecko udělaj moc malý, s hlubokou dírou = nebezepčený. Takže nejlepší pomoc je, když jim tam někdo vysype pár náklaďáků materiálu.

        0 0
    • black.horse  

      Já bych jim do toho nekecal, pokud nejsi místní bajkový jumping guru, což dle textu nejsi:-) po pár rozbitých držkách se naučí a pochopí sami co a jak dělat, stavět skoky se po pár pokusech naučí každý… a jak jsi uvedl v anketě silní, odolní a hlavně z chyb poučitelní přežijou, slabší kusy to semele a nebo včas kontumačně odstoupí:-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • va-bo  

      Asi by to chtělo traktor s vlekem a někde narubat vlek nebo dva hlíny a na volným placu to vyklopit a trochu porovnat. A lavice je na světě.

      0 0
      • Barak  

        Na vsi se to dělá tak, že se tam sveze stavební suť z širého okolí.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce