Silnička - Itálie / Korsika v září

15 nepřečtených
  • BabbaJagga

    Ahoj, chtěl bych požádat o radu ohledně dovolené se silničkou ve Středomoří. Pojedu poslední týden v září. Lákala by mne sice horská sedla v Itálii, ale vzhledem k termínu nechci riskovat možné sněhové přeháňky, takže bych pravděpodobně v Itálii cílil na Toskánsko, anebo Korsiku. Pojedeme autem, není nutné se proto fixovat na jedinou destinaci a pouze hvězdicovité vyjížďky. Uvítám vaše rady, zkušenosti, doporučení a tipy na vhodné oblasti nebo přímo trasy. Předem moc děkuju.

    0 0
    • tromboonen  

      Na kole jsem nebyl ani v jedné z těhle destinací, ale Toskánsko toho má hodně, různé druhy terénu, moře i kopce, krásnou krajinu a super penziony a hospody – ne ty turistické, ale na venkově jen tak, bydlení na farmě, hospoda v historickém baráku co má místní jídla z divočiny jak nejlepší hodo fogo hotel, ale za příjemné až nízké ceny, plus majitelka a kuchařka v jedné osobě atd. Vyhni se větším městům a jinak kdekoli více méně.

      Korsika je zvláštní, polofrancouzská, dokážou tam být docela drsní, někdy až moc a bez důvodu, sám jsem teda nic takového nezažil, ale čet o tom, zničená auta v horách jen tak… kolem pobřeží je to turistické jako prase, většinou dost nekopcovité cesty, ale hory/kopce kousek od pobřeží a ty jsou zajímavé, vodopády kterýma se dá chodit/skákat z jezírka do jezírka atd. Sever placka a nuda, východ dobrý, západ drsnější ve smyslu jen kaňony a malé díry do moře, ne pláže. Střed bude asi nejzajímavější, ale podrobně neznám a viz výše. Úplný jih Bonifacio a kolem je zajímavé a i pěkné a koneckonců dalo by se skočit i trajektem nebo místní kocábkou na Sardinii. Já to tam znám spíš z plachetnice. Obecně to tam bude ve službách víc turistické, někdy až moc, i když najít se dá a mimo pobřeží možná lepší i když i kepmpy kolem těch vodopádů a spol byly dost drahé na to, jak vypadaly.

      0 0
      • brtníček  

        Koncem září už bude na Korsice po sezone a bude tam dost bouřek. Kdysi jsme byli touto dobou na Sardinii a byl problém se nekde na pobřeží najíst. Restaurace už jsou vetšinou zavřené. Počasí bylo dost nestálé. Doporocuju ty ostrovy spíš nekdy začátkem kvetna. V září bych dal spíš to Toskánsko.

        0 0
        • tromboonen  

          Sardinie je mám pocit ve srovnání mnohem „divočejší“, ve smyslu méně infrastruktury a turistických masových věcí, i pláže a písečné duny tam jsou velké oblasti, kde se dá nadivoko kempovat, jezdit autem po pláži, hipícký styl atd. Korzika je minimálně od severu přes východ dost zdevelopovaná, myslím, že jsme tam byli i v září a říjnu, na lodi z Itálie, dva přístavy na východním pobřeží/jihu (Porte Vechio a Bonifacio) a pak odskok na Sardinii do přírodního parku kde se nesmí ani kotvit bez bójky aby se nepoškodilo dno, na Korsice vše normálně fungovalo, v létě, červenec nebo srpen myslím, tam bylo šílené vedro, ani na leteckym dnu kde byly letadla z druhé světové se nedalo vydržet do konce, jak rozpálené to na té ploše bylo… ale jak říkám, Toskánsko je sázka na jistotu, spousta druhů ježdění, krása kam se podíváš a mimo velká města bez turistických pastí a velmi přívětivá gastronomie i pohostinnost.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Nestraš se sněhem :-O Chci jezdit až do konce října :-)

      0 0
    • Finidi  

      Korsiku jsme projížděli v r.2016 s man­želkou dva týdny autem kolem dokola a křížem krážem (poznávačka, turistika a koupačka) a stejně se tam máme v plánu vrátit… Východní část je doslova placka a dlouhé nekonečné písečné pláže … západní část ostrova je taková divočejší, spíše skály a kopečky, ale i tam se dá narazit na opravdu luxusní pláže … ideálně si pořiď tištěného průvodce, tam to je vše pěkně popsáno.

      Co se týká té nevraživosti „domorodců“, nebo nějakým násilím, tak s tím jsme se nějak nesetkali … každý den jsme spali v jiném kempu a nakupovali jsme si jídlo v marketech. Takříkajíc na divoko jsme nespali nikde (když nepočítám přespání v autě při čekání na trajekt v Livornu. Někde jsem právě četl, že tohle „na divoko“ nemají rádi + parkování mimo parkingy, takže jsme se snažili být nekonfliktní. Ale jinak téměř každá značka je prostřílená – vesměs z nějaké brokovnice :o)

      Jestli budeš jezdit někdo v horách, tak si ale dávej pozor na polodomácí (nebo polodivoká) zvířata… prasata, krávy, kozy, místy koně …

      V kempech se dá domluvit vždycky.

      Přidám jednu „veselou“ historku… řekli jsme si, že se jednou zastavíme do nějaké restaurace na oběd… obsluha tam mluvila jenom francouzsky, tak manželka řekla, že chce [lazáně] – měli to v jídelním lístku, a já jsem ukázal, že chci to co má chlapík u vedlejšího stolu (steak + hranolky). Tak jsme se oba pěkně těšili a ve finále manželce donesli nějakou rybu smaženou v trojobalu a já jsem dostal něco jako náš guláš se špagetam :o) – viz foto… Takže to možná byla ta nevraživost :o))) na druhou stranu to jídlo vůbec nebylo špatné…

      Jinak, nepoznáváte někdo ty dva týpky na první fotce? Jsou to nějací dva Češi, kteří tam byli na kolech… to je foceno na pláží kousek od města Aleria, kolem pravého poledne, když bylo cca 37°C ve stínu … nechápu, jak v tom mohli vydržet :o)

      Teď jsem se ještě díval, kolik nás vyšly kempy, tak nejlevnější byl za 12€ a nejdražší za 30€ (1× auto, 1× stan, 2× osoba)

      Co se cest samotných týče, tak silničku bych tam bral určitě… je tam fakt co jezdit a cesty jsou ve srovnání s našima ne lepší úrovni…

      0 0
    • jecnak  

      Muzes se podivat ke mne na Stravu – brezen 2019 – na trasy v Toskansku.

      0 0
    • Hagner  

      Vzkřísím mrtvolu :-D Nebyl jste někdo za poslední roky na Korsice se silničkou? Mám sice nějaký trasy a informace z Tour, ale osobní zážitky jsou zkrátka osobní zážitky :-)

      0 0
      • Singlespeed  

        Byl jsem tam na silničce minulý rok s CK Alpina.

        0 0
        • Hagner  

          Máš nějaký body, co byly zajímavý? Trasy ani moc nepotřebuju, spíš jen nějak nasměrovat k místům co stojí za to jet. Teda pokud o nějakých víš. Díky

          0 0
          • Singlespeed  

            Z toho, co jsme projeli, bych do kategorie „Určitě nevynechat“ zařadil:

            Val d´Ese (1600m), v současnosti nejvýše položená silnice na Korsice

            Col de Teghime (536 m) – Serra di Pigno (958), panoramatická silnice na vrchol s velkolepými výhledy

            Col de Vergio (1478 m), nejvýše položené silniční sedlo průjezdné z jedné strany na druhou

            Col de Sainte Lucie (381 m), nízké, ale velmi zajímavé horské sedlo

            La Restonica (1410 m), silnice do lůna velehor

            Monte San Ghiabicu (625 m), nádherná silnička na vyhlídkový vrchol nad mořem

            Col de Sevi (1103 m) z Porta, kultovní stoupání nad kaňonem Spelunca

            silnice D4 z Murzo – Muno – Rosazia, odvážná silnička spojující obce hluboko v horách

            Murato, horská obec s unikátním pisánským kostelíkem

            Notre-Dame della Serra, vyhlídková silnice nad Calvi kolem předpisových tafoni

            Do kategorie ostatní zajímavá cyklistická místa bych zařadil např:

            Haut Asco, Col de Bavella, Col de Sorba, Col de Scalella, Bocca d´Illarata, Col de Bigorno, Bocca di Battaglia, Bocca di Palmarella, Bocca san Bastiano,

            0 0
            • Hagner  

              Twl to je vyčerpávající :-) Jdu to nastudovat. Díky!

              0 0
              • Singlespeed  

                To zdaleka není vyčerpávající, je to jen takový základní nástřel bez ladu a skladu, co mi nejvíce utkvělo v paměti :-) .

                0 0
                • Hagner  

                  To věřím ;-) Já původně tu Korsiku vůbec v plánu neměl, ale potom mě napadlo, že když už budu dole v Toskánsku, tak si cestou zpátky odskočit na Korsiku a o týden si to prodloužit. Tak uvidím :-) Každopádně díky!

                  0 0
                • Hagner  

                  Tak Korsika byla nakonec skvělá ;-) Byl jsem tam sice jen čtyři dny a bydlel v Sisco, tím pádem ježdění hlavně na severu. Už mám rezervaci na příští rok dál na jihu a tak bych se chtěl pohybovat někde kolem Corte. Konečně využiju více tvoje podněty ;-)

                  1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.