Silné vibrace brzdy po sundání/nandání kola

13 nepřečtených
  • traavis

    Zdravim,

    včera se mi podařilo píchnout zadní kolo. Tak sem ho sundal, vyměnil duši, nandal a při testovací projížďce sem se nestačil divit co to udělalo se zadní brzdou. Při brždění příšerně vibruje a vydává fakt děsnej zvuk. Něco podobnýho to dělalo i před sundáním kola ale asi tak v 10× menším měřítku.. Nemáte někdo stejnou zkušenost? Dával sem bacha aby se s brzdou nic nedělo když bylo kolo dole, žádný brždění naprázdno nebo tak něco..

    0 0
    • Zlatka  

      Mám stejnou skušenost, několikráte. Pokud máš v pořádku destičky a neohnutý kotouč (což se občas stane i při manipulaci – dle toho jaký máš) a předtím to nedělalo, tak má zřejmě kolo špatně usazené v patkách, vyosené. Stává se to těm co mají třeba krátký nebo naopak moc dlouhý poslední díl bowdenu před přehazovačkou. Ten pak brání úplně posadit kolo do patek, stačí jen 1mm a problém je přesně takový jak popisuješ, destičky jsou vůči kotouči šikmo. Zkontroluj..

      0 0
      • traavis  

        No jak sem psal delalo to v mnohem mensi mire. Sou to brzdy Tekro Augira.. Bohuzel uz sem s timhle problemem byl v servise 2× – poprvy vymenili desticky (tejden OK pak to zacalo delat znova), podruhy tu brzdu seridili a znova asi tejden ok a pak to zacalo delat jenom slabe tak sem cekal jestli si to nesedne.. no ale vcera se mi prave stalo tohle. Kolo je asi mesic stary (uz po garancnim servise). Je mi hlavne divny ze by to bylo celkem ok a pak najednou po sundani a nandani takovej katastrofalni efekt. Tak sem myslel jestli sem neco neudelal blbe i kdyz fakt netusim co. Nevim co je bowden :-) kdyz to dam vyhledat tak mi vyjizdej naky lanka a u tech nevim co by meli spolecnyho s usazenim kola.. no vypada to ze ho budu muset dat opet do servisu :-/

        0 0
        • Zlatka  

          To co tam máš ovšem nejsou brzdy.. Budeš zřejmě potřebovat lepší destičky, to co tam máš bude mít asi vysoký obsah mědi, špatná směs. Zkus pohledat jiné destičky, třeba Fastop.

          0 0
          • traavis  

            No uz sem tady na foru x-krat cet ze tohle sou brzdy na ho*no.. asi na tom neco bude..

            0 0
            • KubaBajk  

              Zkusím poradit, když dělala bordel brzda mně:

              1. špatně usazené zadní kolo
              2. prasklý návarek na rámu
              3. špatně vycentrovaný třmen brzdy vůči kotouči (tohle byl můj

              problém, ale od té doby ťukťuk brzda super, naštěstí jsem na to rychle přišel)..a ujisti se, že máš všechny šrouby dobře dotažené…ale ne přehnaně.

              1. pokud nepomůžou možnosti uvedené výše, mrkni, jestli jsou dosedací

              plochy třmenu a návarku rámu rovné, pokud ne, nech lehce přesoustružit.

              1. no a pokud ani tohle nepomůže, tak bych věřil tomu, že návarek bude

              asi poddimenzovaný, kdy sebemenší minikrpa má za následek, že to už návarek rámu „nedává“ – brzda vibruje.

              0 0
        • AleZ80  

          Můžou to být špatně ofrézované navářky na rámu, pokud je s tím nějaký problém už od začátku.

          0 0
    • BigKarel2  

      zamastil jsi to…

      0 0
    • Losky83  

      Ahoj, taky mám problém. Najel jsem na stovku hřebik, dal novou duši a kolo usadil zpět (zadní kolo). Povolil jsem třmen, kousek se projel a zabrzdil a držel brzdu smáčklou a utáhl třmen. Nikde nic nevibruje, ale destičky mi bzdí kolo. Lehce s ním zatočím a krásně vidím, jak to brzdí. Dělal jsem to asi 5× a pořád stejné. Už nevím co s tím. Nebo máte nějaký návod, jak centrovat brzdy? Jedná se o koutoučovky Hayes Stroker Trail. Dík

      0 0
      • Ruprt2  

        zkontroluj jestli máš zadní kolo pořádně v patkách.

        Prostě zkoušej dál :-/

        0 0
      • KubaBajk  

        Zkus jiným způsobem: zadní kolo správně – přesně usaď do zadní vidle, povol třmen brzdy, zmáčkni páku brzdy a drž, lehce párkrát (se stále zmáčknutou pákou) celým kolem jakoby zakvedlej tam, zpět, tam, zpět, pořád drž zmáčknutou páku brzdy a utáhni třmen.

        Pokud nepomůže, povol třmen brzdy a vystřeď třmen podle oka, popř. si můžeš pomoct prosvícením třmene z druhé strany (proti oku) třeba baterkou, abys pořádně viděl obě mezery mezi deskama a kotoučem.

        Když vystředíš třmen ručně viz. postup výše, může ze začátku chodit brzdová páka až k řidítkům. Kašli na to, to si sedne.

        Tento návod na mém kole funguje.

        0 0
        • Losky83  

          Myslíš jako kolo usadit a utáhnout a pak kvedlat nebo před uvážením rychloupínaku? Nějak se s tím potrápim. Ale děkuju. Zkusím to

          0 0
    • Losky83  

      Dneska jsem najezdili dost v terénu po lesních cestách a přední brzda brzdí dobře, ale zadní strašně uvadla. Páčka zabírá až u konce. Brzdy Hayes Stroker Trail. Koukal jsem na destičky a každá má tak 1,5mm, což si myslím, že asi ještě stačí. Ale ten zadek dost zlobí. Pořád to nějak vrže, škrtá a když dost brzdím, tak to dělá strašnej drhnoucí zvuk:( Jak poznám, že je už slabej kotouč nebo zda třeba nemám málo brzdovky? Děkuju

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.