Sigma Mirage X starý model výměna baterie

23 nepřečtených
  • Frankk

    Ahoj, tak u mé staré sigmy odešel do věčných lovišť akumulátor. Jak jsem zjistil, sigma již tento model světla nedělá a když jsem psal do německa, ani se neozvali. Na to že mám od nich pár věcí jsem docela zklamán. Ale zpět k baterce, prolezl jsem snad všechny šopy, kde akumulátory prodávají a dokonce jsem našel i přesně ten typ, co do svítilny sigma montovala(rozměrově pasoval), bohužel když jsem ho chtěl na šopu objednat – bez šance – výroba ukončena. Takže jsem udělal pokus, koupil jsem 2 6ti článkové akumulátory do autíček (hobyteam) nosram 7.2V, 1800 mAh, narval do lahve na pití a musím říci paráda. Krom toho, že 20W žárovka vyfrží kolem půl hodiny na jednu baterku, tak to svítí déle na plný výkon (když napětí poklesne pod 7V). baterky stály každá cca 240 + 20 za konketor, dohromady necelých 500. Na to, že jsem se se světlem skoro už rozloučil…

    tak třeba tato zkušenost někomu pomůže.

    fanda

    0 0
    • djano  

      Ja som im tento tyzden mailoval s tym istym problemom, dostal som 2× odpoved aby som si objednal aku aj s krytom a kabelazou. Problem je so sirkou – 125mm akumulator som nenasiel ani na strankach DiaMec (ten som tam mal). Skusim tam napasovat 134mm, ak nepojde vymyslim nieco ine. Pisal som im, ze nebudem kazde 2 roky kupovat aku s krytom a kabelazou na tych niekolko dni co to pouzivam.

      0 0
    • djano  

      Len som zabudol, ja uz mam ten menej hladny model (5+10W).

      0 0
      • Frankk  

        to mi řekli taky – kup si nový aku i s drátama a elektronikou. Nová sigma mě stála 2400, za baterku s drátama chtěli 2000. Aku 134 mm jsem také našel, ale musela by se hodně vyštípat žebra v tom plastovém držáku, otázka je, zda to pak ještě tolik vydrží. Z původní sady mi zbyl pouze plastový futrál – z kabelu jsem uštípl obě koncovky na akku a zapájel do konektoru v lahvi na pití. tam pak vozím i 2 akupaky (3tí v batohu na zádech) – nevýhoda – chce to mít nabíječku na NICD články na 7.2 V, výhoda – 2 baterky NICD jsou lehčí než olověný akku, vydží více času, svítí více a elektonika (indikace nabití baterky) to vydrží. Hodně štěstí, případně pošli fotku, jak jsi to tam dostal. F.

        0 0
        • djano  

          Tak som to tam vcera narval. Kliestami som vylamal prepazky a poistka sa zmestila pod akumulator (este ju tam nejako zafixujem). Kolko to vydrzi je mi celkom jedno, je to riesenie za necelych 130,–Kc – cena akumulatora – kapacita ako povodny 6V/3,2Ah.Ked to praskne, vymyslim bud tasku na ram alebo vymenim Pb aku za nejake NiMH/NiCd. Fotit to ma nenapadlo, ak si spomeniem urobim.

          0 0
          • minikin  

            Ten 125mm tam predsa je, len neviem, ci sa da na SK zohnat. www.diamec.com/…t_detail.asp?…

            Ale vdaka za test, ze ten 135 do originalneho puzdra po zruseni rebier vlezie, ja som obal nechal doma a nevedel som si vybavit, kolko tam toho miesta je.

            Nevliezol by tam aj HAZE HZS06 4.5Ah 70mm X 48 mm X 101 mm ???

            0 0
            • djano  

              To nie je on, tento je vyssi. Moj mal po zmerani 125×33×59mm. Aj tak to budem vozit asi iba do prace, planujem nieco vykonnejsie.

              0 0
              • minikin  

                www.blubattery.com/dettagli.asp?… Ale tu pisu 125×33×60 … obrazok je original z diamec a na nom je 66. Neudali na diamecu rozmer vratane trciacich konektorov? Tak by to sedelo.

                0 0
                • djano  

                  To uz je lepsie. Pre mna vsak uz zbytocne, ked som vylamal prepazky.

                  0 0
                  • martt  

                    ja som tu origo baterku vyhodil kompletne a pouzivam holy akumulator 4,5Ah zataveny do flase. Musim to vyfotit, vytera to strasne ale funguje to dobre.

                    Hlavne sa treba zbavit povodnej nabijacky inac pojde aj novy akumulator rychlo do pekla.

                    0 0
                    • minikin  

                      A aku nabijacku odporucas? Ja som v tomto smere len spotrebitel-pouzivatel, takze sa v tom nevyznam.

                      0 0
                      • martt  

                        Pre olovene akumulatory potrebujes nabijacku, ktora ma zo zaciatku obmedzenie prudu a ku koncu stabilizovane napatie.

                        Znie to komplikovane ale staci na to obycajny stabilizator napatia na asi 7V. Ja pouzivam s uspechom s tary zdroj k mobilnemu telefonu Siemens S10. Vzal som skatulu starych zdrojov k mobilom a chvilu meral, potom som vzal tento a funguje vyborne.

                        Ten povodny zdroj som nemal rozobrany ale cisto z mojho pocitu je to uplne neregulovany zdroj: trafo a styri diody. Vysledok je, ze tlaci dost vela prudu a ked je baterka plna tlaci do nej veselo dalej. Spoznas to podla toho, ze baterka zacne hriat – tym sa znici.

                        Mozno je ale ten moj kus vadny (nabijacka sigma). Ak sa ti baterka nehreje aj ked ju nechas dlho na nabijacke, tak je to v poriadku. Ak sa Ti hreje, tak mas problem.

                        Ten zdroj z mobilu ju nabije do plna a zaroven sa vobec nehreje, moze zostat zapichnuta lubovolne dlho. Zaroven ma mensi nabijaci prud (nameral som obmedzenie pri 700mA), co akumulatoru tiez robi dobre.

                        0 0
                        • minikin  

                          Fajn, skusim otestovat stare od mobilov… Ten original ma na sebe 6V/1.2A a fakt sa to (ked este baterka zila) potom nahrialo.

                          0 0
                          • minikin  

                            Pod tym testovanim myslim najst vo svojom okoli byvaleho majitela S10… merat nemam cim… ;)

                            0 0
                            • martt  

                              Pozor, ja som mal viac zdrojov k S10 a kazdy mal trocha ine napatie! Ale teraz mali v Lidlovi perfektne vyzerajucu nabijacku olovenych akumulatorov za 4 stovky.

                              V kazdom pripade sa to da velmi lahko zbastlit aj na original nabijacku s jednym 7805, dvoma odpormi a dvoma blokovacimi kondikmi…

                              Trocha teorie je tu, ja mam iba stage 1 a stage 2 www.batteryuniversity.com/partone-13.htm

                              0 0
                              • wroum  

                                doporucuju:

                                www.zajic.cz/…/nablion.htm

                                velmi jednoduche a hlavne velmi levne nabijece. konkretne ten na Pb + lion a lipol stoji 150 kc. ten pan je nadsenec a umi – modelari jsou dost narocni uzivatele a jeho vyrobky jsou, ac velmi primitivni, hodnoceny hoooodne vysoko. jeho nabijec lipolek a omezovac napeti jako combo vyrazne prevysuje kvalitou nabijeni komercni mikroprocesorovy nabijece…

                                ma to jen jedinou vadu a to ze napajet musis stabilizovanym zdrojem (treba zdroj z PC se zatizenou 5V vetvi, pripadne treba trafem k notasu)

                                0 0
                            • martt  

                              tu je to pekne zosumirovane aj s peknou grafikou

                              www.hang-tian.com/e-technical.htm

                              0 0
    • wroum  

      jeste je moznost nechat vymenit jenom clanky v akumulatoru. vyjde to cenove docela priznive a zachovas puvodni obal akumulatoru. dela to treba avacom.cz.

      a jeste poznamka, ty Nosramy cos koupil sou urcite NiCd (nimh stojej vic a sou oznaceny jako racing) a ty maj velky smaovybijeni, ,musis je tedy nabijet co nejpozdeji pred tim nez vyjedes, jinak jde vykon a doba sviceni prudce dolu a vybijet se musej uplne do mrte, jinak zlenivej. je to pack pro auticka a velky proudy, i treba 30 a vic A.

      cim to nabijis? na tyhle aku je vhodny nabijeni s ukoncenim nabijeni Delta peak a nabijeci proud kolem 2,5 A. na nabijecku s mensim proudem bych je nedaval.

      BTW: hobbyteam sou nejvetsi zm..!

      0 0
      • Frankk  

        Jsou NICD a 20W žárovka je vybije vždy do mrťe, proto zůstávám s NiCD klidný. Nabyté v pondělí, včera jeté, vydržely přes 35 min jedna – až jsem se divil. Dobíječka je deltapeak – nějaký ultramat od graupnera – mám doma rcauto na benzín, takže jsem ji už měl doma. Adaptér do zásuvky určitě nebude řešení. Hobyteam jsou především obchodníci, jel jsem z práce dom, napadla mne myšlenka, zaskočil jsem, koupil, večer zbastlil a ješte ten samý den otestoval. Určitě se to bude dát koupit i jinde a levnějc, navíc nosram není zrovna žádná špička na trhu, ale třeba GP, či sanyo, 3Ah a už za 800. mně ty plívy zatím stačí… na zimu – vlétě bude zase dlouho světlo :-).

        Akumulátor je zalitý, takže pro repas by se musel rozříznout, což si myslím že nebude taková sranda, jako třeba u baterek do notebooku či do mobilu. Navíc by tam musel jít zase PB článek (jsou tam 3, jeden má 2V – to jiná baterka nedá).

        Děkuji za reakci, třeba někdo, komu baterka taky klekne ten repas otestuje a pak se podělí :-)

        F.

        0 0
        • wroum  

          tak to je OK, dobry reseni si vymyslel. Ultramat je dobra nabijecka (mam ultramat 10). Hobbyteam sou predevsim zm… ale to uz sem psal :-) a nehodlam to rozvadet este bych se rozcilil :-). jinak takovy sanyo SCR, to je jiny kafe :-) a ja osobne bych zbastlil nejakej ochranej obvod, kterej by odpojil baterky pri cca 6,2V a napajel bych to lipolama. dvouclanek 7,4 V. velka kapacita a nizka vaha. nulovy samovybijeni. treba temahle: www.bel-shop.eu/detail231.html

          0 0
          • Frankk  

            Vidíš, to mě nenapadlo – to je docela prima nápad. Ale například u mne by to znamenalo koupi nabíječky na lipol baterky + 2× ten článek. když to shrnu cca 3.000. Tolik peněz bohužel do toho investovat nemůžu. Koupit 2 baterky nosram bylo pro mne v danou chvíli nejekonomičtější řešení s poměrem cena/výkon :-(. Ale pokud se ekonomická situace zlepší, je to vynikající nápad, na další verzi power packu :-)

            0 0
            • wroum  

              neni to tak drahy. nabijecka na lipoly stoji od 200 vys. nejlevnejsi od Graupnera stoji asi 500 a aku jdou cenou rychle dolu. ale to jen pro doplneni.

              0 0
    • htr  

      Resil jsem stejny problem. V elektro soucastakch jsem koupil oloveny akumulator s kapacitou 4.5 Ah za 120 Kc. Je o neco vetsi nez ten puvodni takze se nevejde do toho pozdra. Nacpal jsem to teda do stare cyklisticke lahve. Vydrz je o neco vetsi nez na puvodni baterku sviti asi na plny vykon a muzu pouzit puvodni nabijecku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.