• martt

    Kedze sa tu dost ludi pyta na „funkcne svetlo do 400,–Kc“ atd, tak sem davam navod na svetlo co pouzivam ja a co je aj s nabijackou a akumulatorom do 400,–CZK. Zmontovat sa to da za par minut. Funkcnost (doba svietenia a kvalita nabijania) je lepsia ako u originalnej sigmy. U mna to uz funguje niekolko rokov v prevedeni ako na snimkach.

    Anketa: Paci sa Vam tento navod

    ano
    8x
    100%
    nie
    0x
    0%
    0x
    0%
    0 0
    • martt  

      Prva vec, ktoru treba kupit je nahradny diel Sigma EVO 5W lampa (ziarovka je uz v nej). Stoji 10 az 15 EUR. Tato lampa je imho velmi dobre pouzitelna pre nenarocnu nocnu jazdu. Takze az budete riesit dilemu „co si doobjednat aby som neplatil porto“, vezmite lampu.

      0 0
    • martt  

      Ako napajaci zdroj pouzivam oloveny akumulator 6V/4,5Ah. Tieto su najlacnejsie, lacnejsie nez vacsie a kupodivu lacnejsie aj nez mensie. Pred dvoma rokmi ma tato baterka stala v GME 130,–SKK, pred rokom 200,–SKK a teraz plati nejaka smernica EHS o olove a zrejme budu tieto baterky este drahsie a mozeme na ne zabudnut.

      Na fotke je bateria s pripojenym dratom a tusim aj s poitkou, to vsetko zatavene do PET flase od mineralky.

      0 0
    • martt  

      Kabelaz sa da kompletne kupit v GME. Treba konektor na kabel samca (na akumulator) aj samicu (na nabijacku). Konektorom s vhodnym vonkajsim priemerom existuje viacero, treba aj spravny priemer toho vnutorneho kontaktu. Najlepsie je prist tam s lampou a vhodne konektory rovno vyskusat. Dalej treba tak meter dvojlinky 2×1mm2, dve svorky na baterku a pre makkysov aj poistkove puzdro na kabel a poistku 5A. Za toto vsetko tam nechame tak 50,–SKK. Ak si to nevieme zletovat, tak GME je idealne miesto na zoznamenie sa s niekym, kto to zletuje – asi 10 minut prace.

      Na fotke oba konektory, co dom dal, tusim z nejakeho modemu. Tie z GME su krajsie.

      0 0
    • martt  

      Ako poslednu vec potrebujeme nabijacku. Originalna nabijacka od Sigmy je uplny vrah akumulatorov a nedoporucujem ju pouzivat ani ak ju mate. Do baterky tlaci prud viac ako 1A aj ked je baterka uz plna. Po par nabijacich cykloch tu baterku spolahlivo znici.

      Idealna nabijacka je s prudovym obmedzenim pod amper a napatovym obmedzenim okolo 7V. Presne toto splna velmi maly a lahky impulzny zdroj zo starych mobilov Siemens (urcite pre Siemens S10, pravdepodobne aj S4 a S6). Treba prehrabat smeti a taky zdroj najst. Urcite sa ich vsade plno vala.

      Ak by sa taky zdroj nenasiel, prinajhorsom sa da za chvilku zbuchat nieco s monolitickym stabilizatorom a zdrojom od cinana.

      0 0
      • martt  

        Este detail co je na nej napisane

        0 0
      • martt  

        inac ta biela vec na vrchu tej baterky je povodne dno PET flasky. Ta flaska sa teplom takto scucne a baterku hermeticky uzavrie. Na rozdiel od origo akumulatora sigma sa na toto mozte aj vycurat a baterke sa nic nestane :-)

        0 0
        • heretik  

          Nějak mě nenapadá, kde by měl mít ten obrovský monolit plastu, v kterém je origo baterka, problém se zatékáním, co vylepší ta petka…

          0 0
          • martt  

            ked to strcis do prepoteneho dresu, tak sa pot nedostane na kontakty. Hlavne to cele spevni, pritiahne kable k baterke. Pritom to skoro nic nevazi.

            0 0
        • vladaza  

          zatavení do petky by mě v životě nenapadlo – seš dobrej a zapaluje ti to!!! jináč stejnou kombinaci používám, teď jsem inovoval Sigmou 10 W – paráda, nabíječku mám Ansmann, která automaticky nabíjí od 2 do 24 V / ale stojí kolem 800,–Kč/, další světlo zatím nehledám

          0 0
      • Lister  

        Mám dotaz k orig nabíječce???

        Nevím jak je to s olověnou baterkou, ale u Nipacku pokud je baterka plná tak dojde ke změně barvy signalizační diody na nabíječce a dál už by se snad nemělo nabíjem – minimálně batekra se pak již nezahřívá, jak se to stává pokud se akumulátor přebíjí......­...takže je ten problém i u tohodle kousku nebo ne ????

        0 0
        • martt  

          ano, potom je to problem len olovenej verzie a nabijacka pre nipack je OK. Ja mam len olovenu nabijacku.

          0 0
          • Pekáček  

            Já mám nabíječku na olověnou baterku a je tam červená LEDka. To by mě zajímalo, co se s její barvo stane, když jí tam nechám déle nabíjet. Po 7mi hodinách totiž pořád svítila červeně a aku byl studený, narozdíl od staré olověné baterie se starou nabíječkou bez kontrolky.

            0 0
        • Pekáček  

          Má tuhle nabíječku Nipack a nebo má Pb aku jinou?

          0 0
      • heretik  

        Hm, tohle je dobrý vědět :) Dokonce jsem S10 kdysi míval a někde se i válí, doufejme, že i nabíječka…

        0 0
    • martt  

      Rozumna alternativa je aj vlastny „nipack“. Olovena baterka 6V/4Ah ma cez pol kila, pat tuzkacov 2300mAh pod 200 g. Ked sa kupia v Lidli, vyjdu na 30,–SKK/ks. Realna kapacita asi na dve hodiny so Sigmou 5W. V prilohe je moj Nipack na Luxeon, na Sigmu by to bolo podobne. Velmi kriticky bod je kvalita kontaktov, preto som tam doletoval spojky. Inac sa trati aj 0,2V na kontakte pri 500mA, teda viac ako volt na celom nipacku.

      0 0
      • martt  

        detail vylepsenych spojov nipacku

        0 0
        • gargamel  

          Tenhle nipack nabíjíš klasickou nabíječkou na tužkovky? Když to budu mít nějak vodotěsně uzavřený, pujde to nabíjet takhle pohromadě nějakou nabíječkou, aniž bych to musel rozdělávat? třebas nabíječkou od sigmáckýho nipacku?

          0 0
          • martt  

            Nabijacku na sigmacky nipack nepoznam. Preto odpoved neviem. Ukoncenie nabijania moze byt vyriesene vselijak.

            Rozhodne to pojde nabijat nabijackou na modelarske nipacky. Ta je ale dost draha.

            Dalsia moznost je nabijat ten pack malym prudom zo zdroja od vietnamca a nechat to tam napr. celu noc. Takto nabijam Sigmu Ellipsoid.

            Ja tie clanky z mojho packu vytiahnem a strcim do normalnej nabijacky.

            0 0
    • Polka  

      Hmm, super navod ;-) Az mi vodejde nipack, tak zajdu do GME.

      0 0
    • laba  

      No vypadá to dost použitelně a relativně jednoduše. Jen nevím, kde sehnat to náhradní přední světlo. V ČR se to asi nesežene, co?

      0 0
      • martt  

        neviem, najlepsie bude sa spytat obchodnika. Ja som ho kupil za 12,–EUR v nemeckom e-shope, kde som bral veci za par tisic.

        0 0
      • pro_pa  

        www.bagbike.cz/?… možná najde ještě levnější ale na 12 Euro se nejspíš nedostaneš

        0 0
      • vladaza  

        5 W jsem koupil loni na Sport Lifu asi kolem 300 přímo od dovozce, letos jsem chtěl 10W, ale nějak jsme se nepohodli, tak jsem ho pak koupil na kupkolo.cz za 750

        0 0
    • Smazaný účet  

      na mě je to moc jednoduché a málo dobrodružné. :o)))))

      0 0
    • pepko  

      na mna je to prilis halogenove a olovene … ale aj celkom pochopitelne, kedze je to malo elektronicke, odporove a menicove …

      0 0
      • Bulda  

        na me je to moc baterkovite a nabijeckove :))) at zije dynamo!!! :)))

        0 0
    • Dvain  

      Tohle reseni, tj. 5W Sigma Mirage + Pb akumalator pouzivam uz 7 let. Tenkrat jsem kupoval 5W Mirage jako nahradni dil v Bikeranchi za 500Kc a k tomu i 20W halogen Mirage X za nevim kolik. U 20W svetla byl i kabel s vypinacem, ktery se pozdeji hodil (viz. obrazek). Akumulator pouzivam 6V/4,2Ah. Nabijim ho regulovatelnym lab. zdrojem s proudovym omezenim na 1,5A. Mirage ted trochu upada v zapomneni, protoze vozit s sebou skoro kilogramovy akumulator me moc nebavi. Jako reseni vidim 3×1W Luxeon (prostredni do dalky a dva bocni do stran a tesne pred kolo) a Lion akumulator, ktery vazi 42g. Vydrz bohuzel jen 2,5 hodiny s aku 2700mAh. Vse zatim jen na nepajivem poli…

      0 0
    • Pekáček  

      Tady je fotka staré čerstvě repasované Mirage 5W, aku je 4,5Ah. Krom toho aku jsem ještě upotřebil plesnivý bidon a kus duše ;o)

      0 0
    • Polka  

      Zkusil jsem vylepsit Sigmu Evo 5W. Zamenil jsem 5W zarovku Philips za 6W Narvu. Mensi narust vykonu se opravdu dostavil. Obdobna zamena 10W za 20W u Evo X uz ale bohuzel nedopadla zrovna dobre :-)

      0 0
      • pepko  

        ja som len zvedavy kedy sa niekto dopracuje k tomu, ze do toho reflektoru dostane nejaku LED … to by ma fakt zaujimalo …

        0 0
      • Loner  

        Vidím, že po počátečním nadšení Sigmistů (me too) se mnozí snaží vylepšit, ale nákup byl asi trochu krok vedle. Po dvou letech vidím, že bez 20. poctivých halogenových wattů se můžu tak leda šmodrchat po známé polňačce. Neznáte nějakou variantu samostatného světla 20W s přiměřennou optikou, světlo do 1000 Kč? Dík.

        0 0
        • Gorgov  

          ano sigma mi taky prijde v soucasne dobe jako spise nestastny nakup. ALe proc chtit 20w halogen, kdyz muzes mit za rozumny prachy vykonny ledky? planuju dve 3W na helmu, dve na riditka, a sigma se muze jit zahrabat.

          0 0
        • Polka  

          Pro me jeji nakup nebyl vubec krok vedle. Lonskou zimu odvedla svoji praci hodne dobre, ale po mem letosnim nocnim incidentu chci proste neco vic :) Jinak si myslim, ze Sigma je porad spolehlivym kaufem pro ty, co nechtej neco bastlit nebo dat za mega svetlo furu penez.

          0 0
          • vladaza  

            taky si myslím, že , zvláště, desetiwatový /Sigma/ je stále konkurenceschopný

            0 0
          • Jenda  

            mam 5W od letoska a vubec nelituju – pouzivam ji na cestu do prace a z5 to jest necely 3h v praci vzdycky nabijim 6–7h jezdim po silnici a polnackach a myslim ze pri my schopnosti neco bastlit je to za 1000 dobra volba.

            0 0
            • pepko  

              skuste si vykonne ledky a potom porovnavajte … 10W halogen nie je nic moc … 20W halogen je super ale nie je ho cim napajat …

              halogen v sucasnosti je krok vedla …

              0 0
              • Jenda  

                dovolim si tvrdit ze porizovaci naklady na vykonny ledky o stejny svitivosti + baterky + nabijecka budou podstatne vyssi nez ten litr za sigmu

                0 0
        • pepko  

          variant lacneho 20W halogenu je tu … mmm.ic.cz/svetlo/

          ale je to skor svetlo na kratkodoby efekt ako na dlhodobe pouzitie … jednoducho vozit so sebou obrovske zavazie v podobe tazkeho akumulatora je v sucasnosti scestne … nastupuje doba lediek …

          0 0
          • Polka  

            A jak ti ty LEDky budou svitit v mlze?

            0 0
            • Jirik123  

              stejne jako jiny svetla – blbe:-)

              0 0
            • pepko  

              neviem preco si myslis ze ti halogen bude v hmle svietit lepsie ako led … co si este nesiel autom v hmle ?

              0 0
              • Polka  

                Protoze jsem halogen a ledku v mlze videl. Autem sice skoro nejezdim…ale jednou jsem v mlze jel :)

                0 0
                • Jirik123  

                  asi pred ctrnacti dny jsem jel v pocasi kolem nuly, mistama byla mlha, ze by se dala krajet. ale stacilo vypnout svetlo na helme a jelo se v pohode.

                  0 0
                  • Polka  

                    Ja jsem myslel v noci :-D To bily svetlo mi proste vyhovuje min, ale LEDkam se vylozene nebranim. Skoda, ze neni nakej vykonnej halogen s nizsi zravosti :)

                    0 0
                    • pepko  

                      nahodou ten mte rebel je trochu do zlta oproti ostatnym led … ale voci halogenu je stale biely … ledky su v katalogoch aj typu warm white, akurat, ze ich nevidim v ziadnom shope …

                      0 0
                      • Polka  

                        Jak dlouho to na tu 1AA vydrzi svitit na max?

                        0 0
                        • pepko  

                          precitaj si na jirikovej ledmanii, on to uz tusim testoval … ja to mam v rukach este len prvy den …

                          0 0
                          • Polka  

                            Tak jsem si to precetå…vydrz na 1AA je asi good, ale v praxi na kole dost absolutne nepouzitelny. Covek potrebuje neco co vydrzi aspon 4 hodiny, aby nemusel furt dobijet jak steklej.

                            0 0
                    • Jirik123  

                      Tak jeste jednou pro mene chapave: ..jel jsem V NOCI v mlze..:-)))

                      0 0
                      • pepko  

                        a co si tam robil ??? a ako si to dokazal s tymi ledkami prezit ???

                        0 0
                        • Jirik123  

                          tak ja se priznam, ve skutecnosti jsem mel na zadech 5Kg olovenou baterii a na riditkach 20W halogen. :-)))))

                          0 0
                          • pepko  

                            pomoooooooooc … to si nemal priznat … tak to sme skoncili …

                            0 0
                          • Polka  

                            tak ted fakt netusim, jestli si nedelas prdel :-DD

                            0 0
                            • pepek  

                              Nežer jim to, dyď oni pro samý bastlení světel s tím nestihnou dojet ani do lesa, vždycky asi objedou dva baráky a hned se vrátí to znova proměřit, trochu proletovat a vylepšit :-)

                              0 0
                              • Sinty  

                                Asi tak:-) já se nebyl projet ani nepamatuji, zato každý večer chodím po sídlišti a jen si tak svítím:-))

                                0 0
                                • pepko  

                                  a to ja chodim vyrazne viac ako ked som neexperimentoval so svetlami … teraz chodim stale, mrznem vonku, ale testovat sa musi …

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    To je právě ten problém, že u vás nikdy nevím, jestli skutečně chodíte, nebo jedete. Vy byste snad chodili aji raketou na Mars :-)

                                    0 0
                              • Jirik123  

                                tak to se mylis:-)

                                0 0
                            • Jirik123  

                              cece ty mas fakt naky dlouhy vedeni:-) asi jsem tam dal malo smajliku ^_^

                              0 0
                              • Polka  

                                tak promin O:-)

                                0 0
                                • Loner  

                                  No dík všem, to toho teda vím… Kdo konečně řekne, kde vzít solidní optiku 20W halogen na řídítka do supertmy naájenou čímkoli třeba z báglu?

                                  0 0
                                    • Loner  

                                      No dík všem, ale jak to tak vidím, tak 12V/1,5A až 2A nic nenacházím, takže 10 W je asi maximum co se dá realizovat na 12 V nebo na 6 V s halogenovou žárovkou. Dík všem za snahu, ale přes 10 halogenových W to nepůjde a to je až moc pro dojetí ale málo na radostné skotačení. Výkřiky z 3W diod bych bral, ale ceny nad 2000 CZK jsou pro mne nedostupné.

                                      0 0
                                      • pepko  

                                        Q5 ledka stoji 9$ … nie je to az tak vela … 4ks su za celkom dobru cenu …

                                        0 0
                                      • Jirik123  

                                        proc nad 2000Kc? Fenixe u nas sezenes za 1500Kc. Pokud ti nevadi trochu riskovat a spokojis se s horsim vykonem a kvalitou, tak muzes zkusit i neco levnyho z ciny. Pripadne pokud chces bastlit a nakupovat jen v CR, uz by meli jit sehnat SSC i Cree v CR ledmania.cesky­blog.cz/led-techinfo/nejnovejsi-led-dostupne-v-cr/ Nebo samozrejme o neco levneji z ciny…

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          ved oni na to pridu … asi sa kazdy musi dobre popalit na halogene, kym sa dopracuje k lepsej a modernejsej technologii …

                                          0 0
                                          • Jirik123  

                                            at kazdy pouziva co chce, ze jo:-) ale psat, ze se to neda sehnat pod 2k Kc je vcelku mimo. zvlast kdyz se to tu na b-f probral uz horem dolem a pak jeste jednou do kola…

                                            0 0
                                            • Jirik123  

                                              ..probralo..

                                              0 0
                                            • pepko  

                                              no ja som uz pomaly na konci so silami a este raz sa to preberat nechystam … dokoncim svoje ledkove svetelne delo o vykone 50W halogenu a odlozim bike do pivnice a poberiem sa na odpocinok :-))))

                                              0 0
                                              • Jirik123  

                                                :-D

                                                btw. mam na webu test 10W HID svetla.

                                                0 0
                                                • Loner  

                                                  Ale jo, kluci, fakt jsem všechny vaše testy i s fotkama několikrát prošel a myslím, že se tady konečně našel někdo, kdo nejenom kecá o tuhosti rámů a tlumení rázů, take znovu dík. Díval jsem se taky na kronium, asi bych se přikolonil k fenixovi s klasickmi baterkami 1.5V, ale furt mě tam chybí ta šířka kužele z motoreflektoru a to konzervativní spektrum s větším podílem červené. Tak ahoj.., než se rozhodnu, bude jaro..

                                                  0 0
                                                  • Jirik123  

                                                    Neboj, na jare uz budou zase nejake novejsi ledky:-) Pravdepodobne Rebel 120 a Cree R4.. Pokud mas radsi teplejsi barvy, tak pro tebe Rebel 120 bude jasna volba..

                                                    0 0
                                                • pepko  

                                                  super … mas tam odo mna komentar … mna az tak nepresvedcil … 2 fenixy osvetlia priestor lepsie …najma ked nebudu svietit do jedneho bodu, ale trochu od seba … ale nazivo som to nevidel …

                                                  0 0
                                • pepek  

                                  Dá se dát do Sigmy 20W halogen? jsou tam vůbec běžný halogenový žárovky?

                                  0 0
                                  • vladaza  

                                    v 10Watový tvoří žárovka, krycí sklo a parabola jeden kus, 20Watovou neznám

                                    0 0
                                  • Polka  

                                    Je tam bezna piniova halogenka, ale je to zality s parabolou ve skle. Uzavrenou 6V na 20W sem nikde nenasel, ale dal jsem tam na zkousku tu samotnou piniovku, ale prehrivalo se to jak prase, to sklo by tomu moc nepomohlo, chtelo by to asi nakej chladic navic.

                                    0 0
                                  • pepko  

                                    20W halogen generuje obrovske mnozstvo odpadoveho svetla … pri tom teple sa tavia vsetky plasty … preto sa vyrabaju tie halogeny priamo s reflektorom so skla a krycim sklom …

                                    a navyse su 2 typy, take co prepustaju teplo dozadu a su vhodne do stolnych lamp a take co odrazaju teplo dopredu a su vhodne napriklad do stropneho osvetlenia … na bike odporucam ten druhy typ …

                                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.