Shimano XT - seřízení řazení

122 nepřečtených
  • Levistrauss501

    Před nedávnem jsem si sestavil kolo na Shimano XT 8100, 1×12 a mám problém se seřízením řazení. Když seřídím řazení tak, aby dobře sedělo na nejmenším pastorku, tak mi nesedí na největším a naopak, když seřídím na největším, nesedí mi řazení na nejmenším.

    Držák přehazovačky je v pořádku, vše jsem montoval na nový rám.

    B-tension je nastavená dobře.

    Dorazy jsou nastavené dobře.

    Poraďte prosím, co s tím.

    0 0
    • krabica  

      I na novém rámu, může být držák hazky křivě, chce to opravdu zkontrolovat.

      0 0
    • Sabbath  

      Zkontroluj si uchycení lanka, zdali je fixováno šroubem v drážce na správné straně. Bývá to problém a pak to neřadí jak popisuješ.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Takových mi teď přišlo do shopu pár najednou. To ale rozhodí řazení hodně, že přes celou kazetu zařadíš na 7 kliknutí. A hladký to není :)

        0 0
        • Levistrauss501  

          Lanko mám vedený zevnitř, jakože ta smyčka kolem utahovacího šroubu vede od kola, kolem šroubu a ven.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Tak treba zrovna u 12s XT prehazovacek je to jinak u prehazky pro kazetu 10–45 a jinak pro prehazku pro 10–51. Mas to v navodu u prehazky i s obrazkama.

            0 0
    • Gwaihir  

      Máš dobře řetězovou linku? Co máš za kliky?

      0 0
      • Levistrauss501  

        Podle výrobce (Ritchey Ultra, zadní stavba je 148 mm boost) je řetězová linka 52 mm a kliky mám 8100, takže na řetězová linka taky 52 mm (non boost a boost).

        0 0
        • Gwaihir  

          A předpokládám, že je to PŘEHAZOVAČKA SHIMANO XT RD-M8100 SGS (dlouhé ramínko). Tak sorry, nic mě nenapadá. Zkus foto nebo video, jak to děláš, třeba někdo z místních mechaniků problém uvidí.

          0 0
        • mirorek2  

          U některých rámů je patka kompatibilní jen s 12sp sram, nikoli shimano! Bacha na to.

          Jinak je to křivá patka a ano i nová.

          0 0
          • Vilém  

            Nemas to popleteny s direct mount patkama?

            0 0
            • mirorek2  

              Ne, proč? Píšu jasně o 12 sp…

              *Our Universal Derailleur Hanger has been now been updated to support Shimano 12-speed!

              And of course it is still compatible with all Transition models manufactuered on or after 2015

              *

              Na rámu jsem tento hák neměl, nechodilo to ani za tu

              0 0
    • Levistrauss501  

      Tak problém z části vyřešen. Patka byla rovná, ale závit v ní pro přehazku už ne… Výměna patky problém vyřešila.

      Ale projevil se jiný problém. 4. největší pastorek – když je na něm řetěz, tak to prostě nějak hrká. Nikde jinde vůbec ne. Vše šlape, jak má, jenom na něm ne…

      0 0
      • Tramvajar  

        Na navém kole mi XT řazení taky nefunguje na 100 %. Resp. řadí to dobře (i když ne tak dobře jako sramácký GX), ale na jednom z pastorků uprostřed kazety to taky trošku kecá a musím tak řadit s trochou přesahu páčkou po cvaknutí – nestačí páčku zmáčknout jen do bodu cvaknutí, ale o kousek dál, aby řetěz přeskočil spolehlivě. Jsou tam holt minimální tolerance, tak sebemenší odchylka se projeví.

        0 0
        • Levistrauss501  

          No, to mě docela překvapuje… U XT bych to rozhodně nečekal. Takže to nemám řešit a počkat, až se to „ochodí“?

          0 1
          • Tramvajar  

            Nevím, jak moc ti to dělá a jak moc tě to štve. U sebe to neřeším, je to spíš nuance. Dá se s tím naučit tak, aby řazení fungovalo spolehlivě. GX to má o kousek dotaženější.

            0 0
    • Pepe72  

      U SLXka jsem mněl stejný problém i se 4 a 5 pastorkem. 12s shimano je citlivé na všechno. Na 100% jsem to neseřídil.

      0 0
    • Koby  

      Taky bych se přidal. Mám pohon komplet XT 8100, převodník a kliky race face. Dal jsem minuly týden novou kazetu XT 10–51 ( za deore ) a řazení XT ( za slx ) a na 4. a 5. největším kolečku cejtim retez, že není úplně uprostřed a někdy – což je nejhorší – cítím spíš v nohách než sluchem, že to není úplně ono. Pravda, nechal jsem starý řetěz v půlce životnosti podle merky – čekám už přes měsíc na nový :( Jinak to řadí nádherně, odřazuje o dva, podřazuje o kolik chci bez zaváhání. Předtim jsem měl Sram GX , každej tady na to flusal, že kazeta je nepřesná, různě se ohýbaly zuby přesně z tohodle důvodu, ale na mým XT mi to přijde ještě horší :)) Když to zkouším vyladit na bowdenu na páčce řazení během jízdy, nevidím žádnou změnu ani při točení doprava ani doleva, jen když to samozřejmě přeženu tak už to začne chtít řadit některým směrem podle toho jestli utahuju nebo povoluju. Kdyby měl někdo nějaký nápad budu za něj rád.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Jak je na tom bowden? Já měl podobný problém na přehazovačce co prežila 4 zlomené patky a mnoho rovnání, ale pořád to byl problém spíš že to ve stojanu nebylo perfektní, na trailu v pohodě. U nové hazky myslím že něco musí být zle, ale těžko říct co to bude.

        0 0
      • krabica  

        A máš ten RaceFace převodník pro Shimano 12sp? Je jiný než pro Sram a 11sp sady. Jen jestli to třeba není řazením, ale špatným typem převodníku…

        https://www.raceface.com/…ctions/rings

        0 0
      • scoty  

        Tak máš XT, nebo řetěz jiný a jetý na jiných převodech?

        Dals nový bovden?

        Hazku máš v „komplet XT“ jakou?

        Linku jsi přeměřil?

        Převodník máš 12s shimano friendly?

        0 0
        • Mr.Duck  

          Nekompatibilní nebo jetý převodník je dobrá připomínka. Často to lidi opomíjí, a myslí že vibrace/zvuk jde od přehazky. Ve stojanu se to často neprojeví ale při šlapání ano. Z boku při jízdě třeba se zabržděným kolem by to bylo vidět že se „lepí“.

          0 0
          • Levistrauss501  

            Jojo, ve stojanu všechno funguje jak má, v zátahu, když je napnutý řetěz, tak to lupe.

            0 0
      • Smazaný účet  

        12sp. shimano ma jiny tvar zubu a je potreba tomu odpovidajici prevodnik a retez. Pokud uz v ramci pohonu mixujete vyrobce, je potreba pouzit vzajemne kompatibilni retez a prevodnik.

        0 0
      • Levistrauss501  

        Tak přesně to samý řeším taky. I to, že to víc cítím v klikách než sluchem. A kliky mám XT 8100, vč. převodníku. A vyladit to prostě nejde. Ať točím stavícím šroubem na jakoukoliv stranu, tak bez výraznýho efektu. Prostě to v tom lupe a hrká.

        0 0
        • Vyry  

          Já mám 12sp kombinaci (vše samozřejmě pro 12sp): kazeta XT, hazka XTR, řazení XT, převodník ovál AB NW, řetezy SH SLX nebo XT. Na začátku naprosto OK. Po pádu na hazku hrkalo, nešlo naladit. Mechoš od Cimbála spravil patku, naladit. Lítá to jako střela. Přesné, tiché bez ohledu na podmínky.

          ALE! když jsem tam dal KMC 12sp řetěz, tak je to na 90%. Na jednom pastorku uprostřed je to slyšet. Řadí to přesně, ale líně. V písku a bahně je to horší. Zvuky jsou i od převodníku. Naladit líp to nejde.

          Závěr: 12-ková sada SH je dost citelná na komponenty jiných výrobců. Pokud nechces komplet SH, tak se musí najít vhodná kombinace i za cenu nákladů.

          0 0
          • Levistrauss501  

            Tak zrovna v mým případě je to vše komplet XT 8100… a Seřídit to opravdu nejde. Zkusím ještě profi servis, ale moc tomu nedávám.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Odklon přehazky nastaven správně dle rysky pro největší pastorek a lanko vedené dle návodu k této konkrétní přehazce?

              0 0
              • Levistrauss501  

                Odklon mám nastavená dobře podle rysky, lanko mám vedené dobře, koncovka bovdenu s částečným krytím lanka je taky na svém místě… Je pravda, že v balení k přehazce byly ještě nějaké bazmeky, které nevím, k čemu jsou (nějaké plastikové krámy).

                0 0
                • Kouba_2005  

                  Všechny přiložené „krámy“ resp. jejich použití, je popsáno či nakresleno v návodu.

                  0 0
    • Vyry  

      zkus servis, ale nejakej poradnej, kde te neodrbou. Anebo si pujc/kup rovnac patky a premer si ji, jestli je OK.

      0 0
      • Levistrauss501  

        Paktu už jsem vyřešil. Původně tam byla patka, která byla sice rovná, ale měla křivě vyřezaný závit. Výměna patky pomohla s prvním problémem. Teď řeším druhý problém, a to, že na 4. největším pastorku ten řetěz prostě nesedí a hrká a lupe. Jde to víc cítit v klikách, ale je to tam. Hlavně v zátahu.

        0 0
        • ciki  

          Podívej se jestli není křivej zub a když tak ho přihni.

          0 0
          • Levistrauss501  

            No, to mě už taky napadlo a hledal jsem křivý zub, ale nenašel… Ale to neznamená, že tam není. Jenom to prostě nevidím a nevím, jak to s jistotou identifikovat.

            0 0
            • petyn  

              Pomalu otacej klikami nazpet a jestli je krivy zub tak ti to na nem jakoby cvakne.

              0 0
            • Kouba_2005  

              To by vyloučilo použití jiné kazety, nemáš možnost?

              0 0
    • MatyW7U  

      Ahoj moje zkušenost s XT8100 je pozitivní řadí to jak má již přes půl roku. Pravda nastavení byl očistec a citlivé to je i na milimetrové napnutí či povolení lanka. Jen dodám že ze začátku mi to také chodilo naprd a již od nového kola jsem měl špatně nasazený řetěz. Je směrový a byl obráceně po změně to začalo chodit uplně jinak.

      0 0
      • Levistrauss501  

        No, řetěz mám snad dobře… Textem ven (ven od rámu). Teda, ještě by kromě toho mohl být vzhůru nohama, ale to fakt nevím, jestli se řeší.

        0 0
    • Koby  

      Tak já vyměnil dnes řetěz za XT, a pořád to samý :) 4.5. a 6. kolečko nic moc. Paradoxně je to nejhorší, když je to přeně všechno v ose, což jsem díky sundanému řetězu viděl fakt přesně. Mnohem lepší je to po povolení lanka o jednu otáčku – přehazka je malinko posunutá směrem ven k malým kolečkům a je relativně klid – vypadá na křivou patku, ale nevím od čeho a bohužel nemám to jak změřit. Ale možná jsem přecitlivělej, manželka ani dva kámoši to v pedálech necítí… Nechám to být.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Bez rovný patky nemá smysl nad tím přemýšlet. Jinak myslím že když je všechno ostatní (vč. patky v první řadě), tak má být pnutí nastavené na 6 kliknutí od místa kde řetěz drhne o větší pastorek uprostřed kazety.

        0 0
        • Levistrauss501  

          Znamená to najet s řetězem na 6. pastorek, přitáhnout lanko tak, aby drhlo o větší pastorek a potom lanko uvolnit o 6 kliknutí?

          0 0
          • Mr.Duck  

            Jo to jsem chtěl napsat. Nejsem si úplně jistý že si to pamatuju dobře ale myslím že tak to bylo.

            0 0
      • Levistrauss501  

        Čéče, tak to bych asi nedal. XT není sada, nad kterou bych vlivem „drobných nepřesností“ mávnul rukou a nechal to být… Prostě u XT očekávám přesnost a 100% funkčnost…

        0 0
    • TommyP3  

      Ahojte, takový informativní dotaz. Vzhledem k dostupnosti dílů-nezkoušel někdo XT hazku 8120 s rozsahem 10–45 použít na 51 kazetu? Jen bych rád věděl jestli by to mohlo fungovat.

      0 0
      • mirorek2  

        Ne, nejelo mi to

        a paradoxně ani naopak to nefunguje

        0 0
      • Smazaný účet  

        A proc si normalne nekoupite XT RD-M8100, ktera je stale k sehnani i v ceskych eshopech?

        Totez plati o SLX RD-M7100.

        0 0
    • TommyP3  

      Já ji teda moc skladem nevidím. A třeba mojekolo má pod kódem m8100 i tuhle takže při vyhledávání vyskočí, ale fyzicky je skladem jen m8120. Byl to jen dotaz. Takže budeme čekat dál.

      0 0
    • Smazaný účet  

      0 0
    • Michal.du83  

      Ahoj, taky se přidám s problémem. Přehazka xtr, kazety xt, na nejmenším pastorku řetěz pod silným tahem střílí/skáče. To se projeví ale třeba až po 10. velmi silném zabrání (sprint do cíle), pokud jedu tempo, tak na nejmenším pastorku můžu jet klidně půl dne bez problémů, nikde jinde to nedělá. Používám 2 kazety xt, (10–45, 10–51, i řetěz je ok) a skáče to na obou. Co to může být? Ohnutá patka? Nejsem si vědom pádu 

      0 0
      • MatS  

        Opotrebovany nejmensi pastorek. Nekdy muze odejit, ackoliv retez jeste neni spatny. Vetsinou pri silovejsi jizde. Obzvlast 10z pastorek je na to choulostivy, diky malo zubu.

        0 0
        • Vilém  

          Zvlast kdyz se na nej jede treba pul dne.

          0 0
        • Michal.du83  

          Kazeta 10–45 je fungl nová, 10–51 má tak 500km…

          0 0
          • enjoy79  

            Zkusím jestli bude reakce. Vyřešil jsi to nějak od té doby? Mám tu kolo kamaráda, stejný problém, nemůžu na to přijít. Kazeta XT, 10–45, Přehazka 8120, řetěz Slx 7100. Kazeta nová, i řetěz. Při silovém šlapání na nejmenším pastorku přeskakuje. Patka, lanko bovden, odklony aj. vše ok a stejně jsem z toho jelen.. jediný převodník sram nx eagle ocel jetý 500km.

            Nevěděl by někdo na co se zaměřit?

            0 0
            • enjoy79  

              Ještě doplním kolo Rock machine blizzard 2019, původně sram hazka a kazeta, nyní to slx. Nepodařilo se mi dohledat, jestli není potřeba jiná patka.. nevím

              0 0
              • enjoy79  

                Tak nakonec mají zvlášť patku pro Shimano direct mount. To by snad mohlo problém vyřešit..

                https://www.axit.cz/…ncovka_cm14/?…

                0 0
                • novas752  

                  Ne, Shimano direct mount jsou přehazky generace m9/8/7000. Ty nové jsou na klasickpu patku.

                  Ale blizzard je full = vzdalenoat klafky je potřeba seřídit v sagu. A ryska zevnitř ramínka přehazky je pro kazetu 51z ne 45z.

                  0 0
                  • Mikimik  

                    prosim tě, tvůj výrok : ryska zevnitř ramínka přehazky je pro kazetu 51z ne 45z moc nechápu, můžeš to prosím trochu rozvést? Hazka 8120 je pro 45t a prolis rysky je označen 45T. Díky

                    0 0
                  • enjoy79  

                    Díky za reakci, takže opravdu zůstává na kole stávající patka, na které dřív visela hazka Sram NX? Posléze byla osazena SLX 7120 (s XT jsem se překlepl). Zkusím dle rady ještě vyfouknout tlumič a nastavovat to v sagu..

                    0 0
                  • enjoy79  

                    Ještě si dovolím reagovat, třeba to někomu pomůže. Zdá se že problém vyřešen. Na nejmenším pastorku při hodně silovém záběru do pedálu už řetěz nepřeskakuje, pomohla ta rada nastavovat to v sagu, i když jsem přeci ještě trochu musel povolit šroub na odklon přehazovačky. Podle rysky na zadní straně vodítka, to nakonec přesně není ani v tom sagu – viz foto. Na největších dvou pastorcích je to trochu hlučnější, ale dole na nejmenším to bordel už nedělá. Našel jsem i návod od Shimana, kde pro variantu jednopřevodníku s přehazovačkou 7120 a kazetou 45 zubů, mají vysloveně udanou vzdálenost osy horní kladky a zubů kazety 46mm a to je v podstatě úplně v řiti – teď je tam asi 34mm.

                    0 0
      • Stanik11  

        Ahoj.

        Asi se projevím jako blbec, ale …

        Kupuji kolo (v předu jeden talíř) s přehazkou Shimano XT RD-M8100, 12s SGS (dlouhé ramínko). Kolo má kazetu 10–51 a já ji chci vyměnit za 10–45 (Shimano XT CS-M8100, 12s). Podle mě by to mělo fungovat. Jenomže prodejce mi tvrdí, že musím vyměnit i přehazku.

        Kdo má pravdu?

        0 0
        • Lachtis  

          Fungovat to asi nejak bude, ale nebude to ono, budes mit dlouhe raminko na hazce zbytecne… Shimano dela pro 10–45 kazetu prehazku, ktera je delana prave na 45z kazetu. Mela by se lisit tim raminkem, ale mozna i neco dalsiho bude jinak… 10–45z kazetu moc lidi nevozi, takze realba zkusenost se ti asi zde nedostane.

          0 0
        • kubad  

          a jakopu přehazku ti tam chce prodejce dát?

          ofiko jediná na to určená je XTR RD-M9100 GS

          0 0
          • Stanik11  

            XT RD-M8100, 12s SGS s kazetou XT 10–51. Tu nechci! Moje představa je 10–45.

            0 0
            • kubad  

              XT RD-M8100 je určená pro kazetu 10–51, jakou jinou ti doporučuje, tam dát na 10–45 pro 1×12

              0 0
              • Stanik11  

                XT RD-M8100 má dvě ramínka, dvě verze (alespň to tak bývá).

                SGS dlouhé je primárně určeno pro kazetu 10–51.

                GS krátké je primárně určeno pro kazetu 10–45.

                0 0
                • kubad  

                  blbě sem to napsal

                  XT RD-M8100 SGS je na 10–51

                  a

                  XT RD-M8100 GS je na 10–45

                  obě pro jednopřevodník

                  takže sis odpověděl proč je to potřeba vyměnit

                  0 0
                  • Stanik11  

                    Tak jsem se nakonec rozhodl vyměnit kazetu 10–51 za 10–45. Jak jsem předpokládal funguje bez problému. Jenom mám zbytečně dlouhé ramínko a řetěz. Odborník z Canyonu mi tvrdil, že musím vyměnit rámínko. což se mi nezdálo. Z toho důvodu jsem vznesl dotas. Jestli máte někdo stejnou potřebu záměny kazety, nemusíte se bát. Pozor! Obráceně to nefunguje! Krátké ramínko velikou kazetu nezvládne.

                    1 0
                    • J1RKA  

                      vhledem k cene bych koupil novou hazku

                      0 0
                      • Stanik11  

                        Nechápu tvoji připomínku. Proč kupovat novou přehazovačku, když jsem chtěl pouze jinou kazetu a se současnou přehazkou to funguje?!

                        0 0
                        • kubad  

                          pokud ti funguje něco co podle výrobce nefunguje, on ví moc dobře co píše, tak si pravděpodobně nenáročný, až se objeví vůle v přehazce a trochu botdelu , snad budeš pořád spokojený.

                          mohl s koupit novou, tu co máš prodat a doplatek by byl pár korun, však časem uvidíš

                          ale tvoje volba třeba budeš spokojený celou životnost pohonu

                          0 1
                • KoumakCloumak  

                  A nejde vyměnit jen ramínko? místo SGS dát GS? Myslím, že by to mělo podle „internetu“ fungovat. Proč hned celou novou hazku, že…

                  0 0
                  • kubad  

                    jde, kde ho koupit? nebude cena větší než cena přehazovačky?

                    a navíc tu původní novou může prodat

                    2 0
        • Kmoda  

          Můžu se zeptat co získáš výměnou 12s kazety 10–51 za 12s kazetu 10–45? Jaký je důvod??

          0 0
          • Kouba_2005  

            Taky jsem měl – lepší odstupňování nahoře. Do místních krpálů se to hodilo.

            0 0
            • J1RKA  

              10–12–14–16–18–21–24–28–32–36–40–45 – shimano

              10–12–14–16–18–21–24–28–32–36–42–52 – sram

              0 0
              • Kouba_2005  

                ???

                název vlákna je Shimano XT – seřízení řazení, Sram tu nemá místo :-)

                0 1
                • J1RKA  

                  dobre dobre, jenom zeto serizujete uz 2 roky, tak jsem chtel jenom ponouknout, jestli neni cas neco zmenit :D

                  uz padam

                  0 0
            • BSA  

              45 a do krpálů mi nějak nejde dohromady ;-)

              0 0
              • Kouba_2005  

                Nezáleží taky na tom, co máš vpředu? :-)

                0 0
                • BSA  

                  motor nemám no

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    Měl jsem 32z a jen nohy. Na 26" kole.

                    0 0
                    • BSA  

                      tak to mám slabý nožičky… já na 27,5" měl 32/52 a bylo to tak akorát, na 29" jsem ustoupil k 30/51 a nechám to tak…

                      0 0
                      • Kouba_2005  

                        To už bych spíš po ztrátě rovnováhy spadnul, tak nebudu dělat machra a chvíli potlačím :-)

                        0 1
          • Stanik11  

            45 zubů si myslím, že do terénu stačí. U kazety 10–45 nejsou tak veliké rozdíly mezi jednotlivými kolečky. Proto se ji také říká „… s rytmickým odstupňováním odstupňováním“.

            0 0
    • Koby  

      Já přispěju ještě jednou ohledně toho nečistého chodu řetězu na kazetě – mám to definitivně vyřešený. Jak jsem tu psal, hazka nešla doštělovat, pořád někde řetez malinko šimral zub na pastorku vedle. Když se to nastavilo do čista třeba na 4. převodu, tak to pak dělalo o pár koleček jinde a naopak. Myslel jsem si křivá patka, ale ne. Navíc se to trochu měnilo. Hodně to vyřešil nový řetěz. Ale stejně to tam bylo trochu dál. Po 2000km jsem dal novej bowden – hazka nepadala z největšího pastorku. Dal jsem bowden od Jagwire. Od té doby naprosto v klidu! Doslova nevím, že šlapu, naprosté ticho, žádný přenos do kliky, co jsem cítil dřív. Samozřejmě jde i o něco snáž řadit. Bylo tu pár lidí, co mělo stejný problém, třeba to někomu pomůže…

      3 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.