• Zdenda CUBE

    Delší dobu se rozhoduji zda se mám nechat vyprovokovat k napsání tohoto threadu, ale nemohu se nevyjádřit. Dost mě nadzvedávají názory některých rádoby „odborníků“, kteří hodnotí naše biky. Velmi často se setkávám s tím, že hodnocení je povyšováno, nebo naopak snižováno s odvoláním na to, že je bike nastrojen Shimanem, nebo Campou bez toho aby bylo zohledněno o jakou sadu konkrétně jde. Dost často vidím jak někdo píše u bika který je dost průměrný a ještě k tomu je vybaven třeba Campou-Xenonem (což je nejnižší řada u Campy tak maximálně vhodná na turistu) jak je to SUPER protože je na Campě. To je přece dost omezené i když uznám že mohou být zastánci obou systémů. Osobně jsem jezdil oba a mohu ze zkušenosti říci, že oba systémy mají své klady i zápory. Jsem přesvědčen o tom že demagogické vnucování svých názorů některých lidí zde na BF ničemu nepřispívá ba naopak spoustě začíaíjícím bikerům, kteří se sem obracejí pro rady jen motá hlavy nesmysly. Nelze přeci porovnávat např.Duru, nebo Ultegru třeba s Xenonem, Miragí,nebo Velocem a naopak Chorus, nebo Record se Sorou, nebo Tiagrou. Pokud jste páni bikeři takoví odborníci tak jistě víte že ikona Armstrong např. používal oba systémy současně a vozil na smyku Campu a na měniči Shimano. Proto pánové než budete hodnotit, doporučuji pokud nemáte vlastní zkušenosti s kvalitou jednotlivých sad tak si o tom alespoň něco přečíst a pak teprve vyjadřovat nějaké názory. Doufám, že se tímto dotknu alespoň těch postřelených, kterých se to týká. Kolu zdar a mnoho šťastných km bez nehod přeji všem.

    0 0
    • Biker jak Pes  

      To zas bude flame … :D

      0 0
    • palkac  

      já komentáře ke komponentové stránce kola beru stejně vážně jakok té vzhledové. kdyžb mi někdo napíše: „supr kolo, hlavně kvůli campě(třeba mirage)“ tak to beru stejně jako kdyby napsalsupr kolo, hlavně kvůli červený barvě rámu. pokud ale někdo napíše,// ten smyk deore je nanic, vyměň ho//, tak to je kvalitativněúplně jiná informace. pokud budu mít kolo, který bude komponentově, barevně a i jinak slátaný, tak samozřejmě se lidem, co vyznávají čistotu líbit nebude, pro jiné to je známka punku :-) preference značek je taky věc, na kterou nemá smysl se moc ohlížet. někdo se rozhoduje podle vzhledu, jiný podle peněz, další podle módy a ten poslední podle funkčnosti. každý má důvod, proč je jeho bajk takový jako je. komentáře mají funkční smysl, pokud sdělují něco jiného než subhektivní náhled hodnotitele. Jinak jsou potěchou pro ego, že se mé kolo líbí i ostatním a mám něco, co je bráno jako dobré. Pokud bych se řídil názorem komentujících, tak bych sem kolo rdši nevystavoval, protože vkus každého je naprosto jiný. howg.

      0 0
      • bam  

        Pokud ti jde o to abys mel jenom samy „super“ tak urcite nevystavovat :) Hodnoceni je urcite subjektivni a kazdej kouka na neco jinyho. Vetsina lidi na vzhled nebo znacku ktera je in, protoze nemaj s tim kolem prakticky zkusenosti. Je skoda, ze to nekteri nechapou a pak zbytecne dost tezce nesou negativni komentare ke svymu kolu o kterym mu predtim kamaradi rikali jak je skvely.

        0 0
        • Vilém  

          …a radsi pak to kolo smazou, aby ho pak mohli zase dat nazpet a cekaji, ze se neco zmeni:)

          0 0
    • ivaneck  

      Ja si myslim, ze to plati nejen o pispevcich v sekci „nase biky“. Kazdej novacek, pokud forum chvili sleduje, nez se rozhodne prispet, vypozoruje nekolik podstatnych fenomenu, mimo jine treba k cemu je historie. S temito nabytymi zkusenostmi je uz mozne rozpoznat podle reakci v threadu, kdo se vyjadruje jen, aby se vyjadril, a kdo tomu rozumi. Navic vic hlav vic vi, a proto se vetsinou vyroji vic spravnych odpovedi nez tech spatnych. Pokud to tak neni, nekoho se tento stav dotkne a zacne zduvodnovat. Pak uz je dost siroke portfolio prohlaseni, ve kterem se muzes orientovat a odhadovat, co je pravda a co ne.

      0 0
    • burnout/syndrome1  

      sram forever

      0 0
    • St1c  

      no teda nechcem sa moc hadat ale Armstrong to tak urcite nepouzival sustavne. mozno to pouzil raz – takisto ako pouzil na casovke na alp d`huez packu na rame, ale ked tak pozeram na cyclingnews historiu tdf tech tak tam duru. ale je pravda ze sa mi nejako nechce skumat vsetky fotky, ako vravim mozno to tak pouzil raz, ale na vacsine fotiek vidim duru. a co sa tyka campa vs. shimano. tento rok som kupoval ziletku tak som strasne chcel campu(veloce alebo centaur), nakoniec som vsak kvoli tomu ze sa mi nepodarilo zohnat v zlave stroj na kampe tak som zobral ktm na ultegre. nemozem povedat ze by som bol nespokojny, tvar pak mi vyhovuje, ked je to nastavene tak je to tichucke, ale vadi mi napriklad odradovanie iba po jednom. v tom vidim napriklad vyhodu campy… a baj d wej si zabudol na sram

      0 0
    • Haryk  

      Ale jo, rozepsal jsi to pěkně. Já teda nehodlám srovnávat Duru s Xenonem, na to kašlu, ale jsem Campista, protože mně ten systém prostě vyhovuje víc. Když se mně někdo zeptá, povím, co vím a basta. Ať si vybere sám. A Sram? Na biku vozím a je super. Ten silniční skončí v pekle. Tož tak.

      0 0
      • St1c  

        no silnicny sram je tiez super, len ta cena nie je super, ak spravia aj nejake lacnejsie sady tak myslim ze budu ma peknu buducnost

        0 0
        • Haryk  

          No s tím Sramem je to slovo do pranice. Osobně mu moc šancí nedávám, protože Sh a Cam jsou už tak kvalitní a zavedený značky, že ta třetí, s přihlédnutím ke konzervatismu silničářů, prostě nemá šanci…ještě při té ceně. No, uvidíme.

          0 0
          • St1c  

            no ja som na vystave okukoval ten drahsi, ale o kvalite by som tiez pochbnosti nemal. ten konzervativizmus bude asi horsi…

            0 0
          • borda  

            všechno je jen otázka kvalitního marketingu :-)

            0 0
    • Sabbath  

      Ačkoliv na bajku mám se vší spokojeností Shimano, tak na silničku jsem bral jednoznačně Campu (Mirage 07). Lépe se mi drží ergopower páky (toto je samozřejmě individuální), na shimanu se mi nelíbí trčící bowdeny a pokud porovnám systémy klik hollowtech a ultra torque, tak lépe vyřešený mi příjde systém od Campy (snadnější montáž, rozdíl v tuhosti samozřejmě nepoznám). V neposlední řadě taky hrálo roli všeobecné podvědomí o lepší životnosti Campy oproti Shimanu.

      0 0
    • dancing dog  

      Vůbec si netroufám komentovat, ale bajka jsem koupil s Sh, crosse taky a na silniče z 2.ruky už bylo Sh 600, které mi bohatě stačí( zvláště když na ní už skoro nejezdím)

      jako nenáročný jezdec, co si klade nenáročné cíle toto neřeším, neb již pořízené osazení bohatě stačí a měním za stejný, jen vzácně o stupeň vyšší.

      ikdyž si o tom občas rád přečtu,třeba tady nebo ve velu.

      Vidlice mě ale zajímájí mnohem více, i nenáročný jezdec chce pohodu

      0 0
    • Hanato  

      :-) Tohle bude zas diskuze, osobne mi to pripomina diskuze na linuxovych forech co je lepsi jestli gnome nebo kde :-) Osobne na to mam takovy nazor, ze oboje je dobry, ale oboje je jiny :-) A jelikoz kazdy mame jiny pozadavky tak si vsichni vybereme. Ted se nechci nikoho dotknout, ale nechapu jak si nekdo v tyhle republice muze koupit campu (ne nebijte me ;-) Pro me treba hrajou penize dost roli, takze kdyz mam ultegru bez naboju za 13, tak urcite nebudu uvazovat ze bych koupil za ty penize campu (leda by to byl chorus, ale ten za 12 nikde nekoupim :-D

      No abych zas jen nechvalil shimano, tak treba ty jejich retezy nic nevydrzi, couhajici bovdeny se mi moc nelibi, ale zase me vice vyhovuje tvar paky shimana, takze jak jsem rekl vyse, kazdy si vybere co mu vyhovuje vic. Co se tyce sramu, tak to na silnici nemuzu posoudit, protoze jsem na tom jel 3 minuty na trenazeru :-D, ale pro me cenove trosku mimo, za rival si koupim 2 ultegry, az vyhraju milion, tak vyzkousim vsechny top sady, do ty doby co na to budu vydelavat, tak si necham zajit chut ;-)

      No a kdyz uz to tu tak spamuju, tak na biku mam zase posledni dobou radsi sram (i kdyz mam ted XTcko :-D Pristi bike bude X.0 v kombinaci s nizsima radama, ale je to dano cenou, ktera je srovnatelna (narozdil od silnicnich sad).

      No a nakonec bych chtel rict k tomu hodnoceni, je to ciste subjektivni, kazdemu se libi neco jineho, pro nekoho je dulezita vidle, nekdo radsi kvalitni brzdy, atd…

      No uz to tu nebudu spamovat :-D

      0 0
    • Bulda  

      tak aby v tom začínající bikeři neměli bordel: na bika si campu fakt nedavejte, to je silniční sada :)))) ja vim, ze bike ja anglicky kolo, ale nejak je tu zavadeno bike=MTB, silnice=ziletka atd. to jen tak ze me to trisklo do oci, jinak at si koupi kazdej co mu vyhovuje, ja radsi mam neco poradnyho v ruce a na cempe sem si pri odarzovani byt o vic pastorku malem vykloubil palec :)) na trcicich bovdenech je min ohybu a mensiho radiusu – mensi treni lanka – lehci chod, razeni nahoru tou malinkou packou campy mi taky prijde takovy nejistejsi (a u nizsich sad i gumovejsi, zranitelnejsi), nez poradnej kus klandru u Sh …no jak jste si vsimli je to hlavne o anatomii dulau, zbytek je u obou dost podobnej ne li stejnej (ted uz konecne i ty kliky :))

      0 0
    • nooski  

      Tak já jsem zase pro Campu (jak nečekané). Nějak to shrnu jak to osobně vidím.

      Campa

      pro

      • pro mě je oddělení funkce řazení a brždění u Ergopowerů lepší než u Dualů (v autě taky spojka nebrzdí).
      • bovdeny pod omotávkou, nevypadá to jak na favoritu ze 70. let
      • lepší a trvanlivější řetězy
      • vyřešení vyhazováku v páce a ne na brzdách
      • karbon na některých komponentech (především na pákách)
      • u nás lepší zastoupení, není problém objednat jakoukoliv součástku

      proti

      • opět karbon na některých komponentech, hlavně že nejvyšší kliky už nejsou v hliníkovém provedení
      • lisované převodníky až po Veloce vypadají odporně
      • drnčí mi páky na hrubém safaltu:)
      • cena

      Shimano

      pro

      • od Sory 2008 až po Duru pěkné kliky
      • hliník i na nejvyšších modelech klik
      • řetězy a lanka člověk sežene skoro v každém krámě
      • cena top sad

      proti

      • řetězy vydrží strašně málo
      • trčící bovdeny (i sram je umí schovat pod omotávku)
      • vyhazovák na brzdě může být dokonce životu nebezpečný
      • v česku špatné zastoupení a servisovatelnost
      • řazení a brždění tou samou pákou

      Ještě bych vzpoměl na zvukový projev: Shimano je tižší a má hladší řazení, ale mi se syrový projev Campy líbí a vyhovuje mi.

      Tož tak asi:) Jinak Xenona bych si nechal, ikdyž by mi někdo nabízel na výměnu 105, Ultrega by mi vydržela, dokud by mi nedali Centaura a s Chorusem bych si na Duru ani nevzpoměl ;-) Když jsem stavěl nové kolo, tak hlavně rozhodly páky, protože jsem jezdil klasické a řazení na rámu a Campa se tomu podobala blíže než Shimano, taky v rodině vozíme všichni Campu, takže to byl další důvod. A jsem maximálně spokojen a nelituju. Stejně je to spíš věc osobního vkusu asi jako blondýny vs brunety. Nicméně to nemění můj pohled, že kolo na Campě vypadá, oproti stejnému kolu na Shimanu, líp :-P

      0 0
      • kolesar  

        Jsem Shimanista – nikdy jsem Campu nedržel a neviděl v akci. Teď jsem se dočetl, že Campa má nějak oddělené řazení a brždění. Jak se tedy na Campě řadí „nahoru“ a jakým způsobem „dolů“ když ne brzdovou pákou??? To nechápu. Omlouvám se za mojí neznalost, ale vždy jsem měl a mám Shimano. díky

        0 0
        • nooski  

          Na lehčí větší pastorky (a větší převodník) se řadí páčkou, co je pod brzdovou pákou a na menší pastorky (a menší převodník) se řadí malou páčkou z boku těla celého ergopoweru. Na obrázku je ta malá páčka vidět.

          0 0
          • kolesar  

            aha jasný rozumím, takže klasický jakoby řazení Shimano Sora, díky

            0 0
            • Vilém  

              S tim,ze muzes radit o nekolik nahoru i o nekolik dolu,jednim tahem.

              0 0
        • Lance  

          bud v klidu, to razeni diky te trcici hnusne pacce na campe vypada hnusne, a proto bych si campu nedal – jsem shimanista

          0 0
      • z9ma  

        Celkem se s Tvým názorem ztotožňuju, jsem totiž taky Campista. Nicméně můj názor nemá takovou hodnotu, protože jsem nikdy na silnici Shimano nejezdil.

        Jen nesouhlasím se záporem u Campy co se týká ceny. Řekl bych, že je docela levná, zejména pokud mluvím o nižších sadách. U těch vyšších je to už něco jiného, ale ty se mě stejně netýkají (jezdím spokojeně Veloce)

        0 0
        • Hanato  

          Jak muzes rict ze campa je levna? Vzdyt mirage stoji nejakych 9 tisic ne? (bez naboju) A je to takovej plastovej bazmek, pridas 2 tisice a mas shimano 105 a to je dle me o necem jinem…

          0 0
          • z9ma  

            Vzal jsem prvni obchod co mi prisel pod ruku a koukal na sady. Campa Veloce za 12 390 a Shimano 105 za 14 490. (nerikam ze nejde koupit jedno nebo druhe levneji). Ja bych bral rozhode Veloce, podle me nabizi vic. No a Xenon za 7 890? Nazyvej si to plastovym bazmekem, ale je to sada, ktera toho hodne vydrzi a za tuhle cenu odvede velikanskou sluzbu.

            Jsem zaujatej, to je jasny, ale ja vnimam nizsi sady jako levny (oproti Shimanu).

            0 0
            • Hanato  

              ja mam za 12 ultegru, takze me prijde veloce za to samy drahy, ale je pravda, ze jsem taky zaujatej :-P Ale kdyz jsem se chystal skladat novy kolo, tak jsem proste nikde levne letosni campacky sady nevidel…

              PS: 105ka pro zenu me stala 10…

              0 0
          • Sabbath  

            Plastovej bazmek? Asi nevíš o čem mluvíš. Mirage 07 má snad úplně všechno z hliníku (na rozdíl od 06). Navíc kliky Ultra torque a 10 kolečko. Rozhodně bych neměnil za 105ku.

            0 0
            • Hanato  

              Huh, ze by to byl xenon :-P Asi jsem se spletl, kazdopadne kdyz jsem ji drzel v ruce u sirera, tak mi subjektivne prisla 105ka tak nejak vic materialove hezci :-D No a navic se mi nelibi ty kliky, subjektivne mi prijde shimanacky system inteligentneji vymysleny, coz ale neznamena, ze to vic vydrzi…

              0 0
              • Sabbath  

                Ano xenon je více plastový, ale na Mirage mi prosím nesahej:) Co se týká klik, tak už jsem tady několikrát psal, že mi příjde lepší systém od Campy. Samozřejmě nepoznám rozdíl v tuhosti či v životnosti ložisek, ale zásadní rozdíl vidím v montáži, která je u systému Ultra Torque jednodušší – méně nářadí a méně úkonů.

                0 0
                • Hanato  

                  No vidis, me zas prijde lepsi montaz shimano, proste zasroubujes lozisla a na „ozubenou tyc“ nasadis druhou kliku. V podstate to nejde udelat tak, abys to posral, kdezto ta centralni matice me jako paranoikovi proste vadi :-D, co kdyby prece jen povolila :-D

                  PS: pekna fraze je: :ja nejsem paranoidni, to ze nikoho nevidim, jeste neznamena ze me nesledujou :-D

                  0 0
                  • Sabbath  

                    Právě že s centrální maticí u Campy jsme problém neměl, ale několikrát se mi povolila pojistná matice levé kliky u Hollowtech. Montáž Campy je opravdu rychlejší, potřebuješ méně nářadí a méně času.

                    0 0
                    • Bulda  

                      :)))))) jaka pojistna matice? sroubu ve vicku na predstavci aheadu, co se dotahuje do jezka taky rikas pojistnej :)))??? tim jen vymezis vuli lozisek a po dotazeni dvou imbusu (taky jako v predstavci) uz to tam ma jen estetickou funkci a muzes to klidne sundat aniz by se cokoli povolilo, upadlo

                      0 0
                      • Bulda  

                        a jestli nekdo tuhle matici dotahuje na krev, tak se nedivim, odkud se berou ty reci o vetsi zivotnosti Campy :))))

                        0 0
                      • Hanato  

                        naprosty souhlas, ten plastovej bazmek je po utazeni tech dvou protibeznych imbusu pouze takova krytka…

                        0 0
                        • Sabbath  

                          Ha, co pořád máte s tou krytkou?:D Japonec to tam vymyslel, tak to tam má taky držet ne? Pouze oponuji, není v tom nic osobního :-)

                          0 0
                      • Sabbath  

                        Aha, jestli má u tebe všechno podobnou estetickou funkci tak vážně nevím:). Když si koupím tak drahé kliky (na můj vkus), tak čekám, že to tam bude držet.

                        0 0
                        • Bulda  

                          kdyz si nekdo koupi tak drahy kliky, tak bych cekal, zo to tam taky umi namontovat :))) …ale nejdriv si zopakni nazvoslovi – pojistna matice ma tu prave funkci, ze zabranuje tomu, aby se neco jinyho (vetsinou konus, jina matice) povolilo, takze to vypadam jako ze si myslism, ze to brani povoleni klik a to jaksi neeee :))) …a nesrovnavej nesrovnatelny .....kdyz se ti povoli tohle, tak to tam dotahnes rukou nebo strcis do kapsy a nic se nedeje (kdyby jo, tak to nedelaj z plastu, tak blbi nejsou i kdyz se nenarodili v italii …no, vlsatne dura to ma z duralu :))) a kdyz se povoli ta vec u campy se kterou to srovnavas, tak si v pr… pokud s sebou nemas ten velkej imbus ci cim se to utahuje IMHO staci po dotazeni kliky jeste trochu dotahnout tuhle matici (na loziska to v tento moment uz nema vliv) a ono to drzi jak zidovska vira …zkus, uvidis nebo jak pisu, nech to rovnou doma a je po problemu :))

                          0 0
                          • Sabbath  

                            Shimano tu věcičku nazývá „Crank Arm Fixing Bolt“. O tom jak přesně tohle přeložit se můžeme hádat do aleluja a každý bude mít svojí pravdu:) Já jsem pouze uživatel, který si svoje kliky nainstaloval podle návodu a chce aby mu sloužily. Tady můj zájem končí a nehodlám řešit, zda tam ta matice může být nebo ne. Nikde jsem v manuálu nečetl „po nainstalování klik ji můžete zahodit“. Uznávám, že máš svým způsobem pravdu. Je mi jasné, že takový kousek plastu nemůže kliku udržet. Kdyby to tam ale drželo pořádně, tak to pak nemusím dávat do kapsy:) Taký se musím ptát – proč Shimano neudělalo matici na imbus a nutí mě koupit si klíč zvlášť (já jsem ho ke klikám nedostal)?

                            0 0
                            • kubad  

                              protožes nekupoval kliky oficiálně nebo to prodejce stopil :-) ten klíč je standartně součástí klik.

                              0 0
                              • Sabbath  

                                Máš recht, ale když kliky stojí oficiálně kolem 5k a já je měl za 2,5k?

                                0 0
                                • Mug  

                                  tak se pak tolik nediv :-))

                                  0 0
                                  • Sabbath  

                                    Čemu se nemám divit? Že mi prodejce poslal vetší matku než měl?

                                    0 0
                                    • Mug  

                                      právě tomu co píšeš :-))

                                      0 0
                                      • Sabbath  

                                        Napsal jsem toho víc, co konkrétně myslíš?:)

                                        0 0
                                        • Mug  

                                          Máš pravdu píšeš rychle asi všemi 10ti. A píšeš toho hodně. Myslel jsem, aby jsi se nedivil, když tě nekdo natáhne, když to kupuješ kde to kupuješ a za kolik to kupuješ.

                                          0 0
                                        • Bulda  

                                          ty nechápeš řazení příspěvků???

                                          0 0
                                • Bulda  

                                  .......tak te 50kc zabije :))))

                                  0 0
                            • Bulda  

                              rozhodne bych tam z toho zadny slovo neprelozil jako „pojistna“ :)))) to fixing je jen po cas montaze, ale to jsi z navodu, ktery jsi kupodivu dostal urcite pochopil …ono by to tam drželo, kdybys to pak utah (viz kousek jinde) kdyz to pri montazi mas dotahnout jen lehce rukou, tak to asi tezko muze drzet …jestli musis mit vsechno napsany, tak to potes, pouzij hlavu nekdy

                              0 0
                              • Bulda  

                                klidne si k shimanu pripis dalsi bod 6/pri montazi se musi premyslet

                                0 0
                              • Sabbath  

                                Budeš se divit, ale ani ten návod jsem nedostal. A ani hlavu jsme nikdy při dotahování šroubu nepoužíval. Jak se to dělá? Klíč do zubů?:)

                                0 0
                        • Bulda  

                          sorry, ale ty pro me zacinas mit „estetickou funkci“ misto funkce rovnocenyho oponenta, vzpamatuj se

                          0 0
                          • Sabbath  

                            Proč tak agresivně? To že mám jiný názor než ty, hned znamená, že je špatný?

                            0 0
                            • Pebe  

                              řekl bych že proto, že ty nedokážeš uznat, že to má Shimano jednodušší na případnou opravu na cestách ;-)

                              p.s:Shimana jsem se zbavil, fandim Sramu ;-)

                              0 0
                              • Sabbath  

                                Dobrá, uznávám, že oprava na cestách bude u Shimana jednodušší:)

                                0 0
                                • Lance  

                                  tak ted si zradil campu a snad i sebe:)

                                  0 0
                                  • Sabbath  

                                    Nezradil, mají pravdu v tom, že vozit dlouhý 10kový imbus na kole je krajně nepohodlné:)

                                    0 0
                                    • Bulda  

                                      ono se ti to samo na 99procent nepovoli, ale kdyby nahodou, tak ti to nepreju, shanet nekde 10imbus, jeste tak dlouhej, petku ma kdekdo z tohoto pohledu samo vitezi skoda 100, na tu stacil sroubovak a kladivo (slo nahtradit kamenem :))

                                      0 0
                                      • Sabbath  

                                        Tak pod tohle se podepíšu. Myšlenka, že by se ten šroub povolil 50 km od domova není příjemná:)

                                        0 0
                            • Bulda  

                              jaka agresivita? zadnou navidim, nenadavam ti nazor mej jaky chces, ale protoze ho nedokazes podlozit padnymi argumenty, tak pro me ztaci smysl se s tebou dal bavit, nic novyho se totiz nedozvidam, nikam me ta diskuse neposouva, takze tak …jestli jsi to tu cetl cele, tak jiste vis, ze o nekterych konstrukcnich resnich si myslim, ze je ma lip udelany campa a pisu proc, az na tu anatomii, ktera mi nevyhovuje a zkostnatelej pristup k vyvoji proti campe nic nemam A k tem klikam, uvedom si, ze kdyby Sh a spol nadotlacili Campu k reakci na hollowtech II tj. ultra torque, tak bys stale k montazi potreboval stahovak (samostahovaci kliky sou taky vytvor Sh), klic(e) ke stahovaku, imbus8 pripadne grafitovou vazelinu a hoodne casu …takze vlasne dil tve chvaly patri taky japoncikum

                              0 0
                              • m.arek1  

                                tymto stylom argumentacie by sme sa dostali az k vynalezu kolesa praclovekom Jozinom ktory tym padom dotlacil shimano k produckii bicyklovych komponentov a nielen rybarskeho nacinia

                                :o)

                                0 0
                              • Sabbath  

                                Bohužel, mě tato diskuze taky nikam neposunula. Stále si stojím za tím, že je pro mne systém klik Campy (z hlediska montáže) lepší. Nemůžu za to, že se diskuze posunula tam kde je. Nejsem strojař, nemohu posoudit, který systém je vymyšlen lépe, taky jsem nic takového netvrdil. Taky ti nevyvracím, že Campa přišla s takovýmto systémem klik až po Shimanu. Moje prvotní myšlenka byla ta, že k montáži Campy potřebuješ méně nářadí a v mém případě méně času. Toť vše. „Flame“ ohledně (pojistné) matky levé kliky, byl jen nejspíš důsledkem vzájemného nepochopení.

                                0 0
                                • Bulda  

                                  mene kusu naradi, ktere ale zabere vic mista a mnohem vic vazi :))) to nic, to jen jinej uhel pohledu na „mnozstvi“ toho naradi :)) jak jsem psal, jen me dostalo to tvy rozepsani montaze do bodu a pomoci spojky A jsi mohl cokli zredukovat do jednoho bodu, to neni dukaz, ale prekrucovani a to mi vadilo …pritom casove bude ta montaz tak + – nastejno, zalezi jak je kdo sikovnej a myslim, ze ted uz jsi treba bohatsi o vedomost, ze tam ta matka nemusi bejt nebo jak to zaridit, aby se nepovolovala, nebo ze priste az ti neprijde soucasne s klikama, tak to mas urgovat a ne platit …to mi neprijde zas tak malo, ale v poho, tvy posledni prispevky uz se (aspon pro me) posunuly do prijatelny roviny

                                  0 0
                                  • Sabbath  

                                    Méně kusů je prostě méně kusů:) To že váží daleko více je věc jiná a v tom s tebou souhlasím (10ka imbus). S tím překrucováním s tebou nemohu souhlasit. Pokud se podíváš na můj rozpis úkonů, opravdu jsme použil v 1 bodě spojky „A“. Konkrétně se jedná o nandání pojistného polokroužku. Jenže u Shimana jsme nenapsal podobný úkon, který spočívá v zamačknutí plastové západky levé kliky u těch imbusů (slyšel jsem ale, že to prý všechny kliky hollowtech nemají). Vím, že se tady s tebou hádám o slovíčka, ale podle mě je těch úkonů u Campy prostě méně, tudíž mi to trvá kratší dobu. A tohle nemá přece s šikovností nic společného, pač jeden člověk vykonává 2 věci různě rychle:). Co se týká té matky, tak mi dávno došlo, že takový kousek plastu nemůže kliky udržet, pouze jsem konstatoval, že se mi povoluje. Co se týká dodávky klik, stěžoval jsme si na prodejce, že mi ten klíč neposlal? Nikoliv, pouze jsem vyvrátil tvé tvrzení, že je v každém balení klik (uznávám není originální, ale o tom jsme se nebavili:)) a uvedl své znepokojení nad tím, že to není např. na imbus nebo na klasický šroub. Pokud to shrnu, tak jediná věc co mi na hollowtechu vadí je právě ta matka levé kliky – nechápu proč tam Shimano udělalo spešl tvar klíče, imbus nebo šroubovák by byl přece lepší. Co se týká té rychlosti montáže, přiznávám že je to blbost, pač kam bychom spěchali:) Tvé příspěvky jsou taktéž pro mne přijatelnější, pač výraz „vzpamatuj se“ mi není příliš sympatický:) BTW máš parádní silničku:)

                                    0 0
                                    • kubad  

                                      proč tam není imbus, je jednoduché, tu matku dotahuješ jen velice lehce, jen abys vymezil vůle v ložiskách a plastový klíč ti neumožní přetažení na rozdíl od velkého imbusu.

                                      0 0
                                      • Sabbath  

                                        OK, chápu, ale pokud má člověk cit, tak to odělá i obyčejným čroubovákem nebo imbusem.

                                        0 0
                                        • kubad  

                                          No právě, ale spousta lidí buď cit nemá, nebo neví že se to má dotahovat momentem 0,7–1,5 Nm. Tak proto ten spešl klíč je to jistota. Pokud bys ty kliky imbusem pořádně dotáhl tak rychle odrovnáš ložiska.

                                          0 0
                                    • kubad  

                                      a s tou montáží se hádáte o ničem, Campa ten systém dělala až 4 roky po Shimanu tak měla možnost ho doladit. Mě ta montáž přijde v podstatě stejně složitá. Stejně jak u ostatních integrovaných os.

                                      0 0
                      • Mug  

                        Já jen pro názornost, jinak se do toho nes… :-)

                        0 0
                • Bulda  

                  méně nářadí a méně úkonů :)))??? nevim, co tam je vevnitř za imbus, ale asi to nebude petka, co staci na Sh a taky to bude chtit delsi a vetsi paku (pokud vim, tak se to musi utahnout fest) pak nejaka ta zavlacka .....klic k pritazeni levy kliky u Sh dostanes ale jde to docela dobre dotahnout i rukou, vratidlo na misky mas u obojiho

                  0 0
                  • Sabbath  

                    Campa – potřebuješ klíč na misky a imbus 10ku 1,namuntuju misky 2,dám tam pravou kliku a pojistný polokroužek 3,nasadím levou kliku 4,utáhnu imbus

                    Shimano – klíč na misky, spšl klíč na levou kliku a imbus 1,namontuju misky 2,dám tam pravou kliku s osou 3,nasadím levou kliku 4,pojistným kroužkem vymezím vůli (dále plní „estetickou“ funkci:)) 5,dotáhnu 2 imbusy

                    Podle toho mi vychází, že Campa se rychleji namontuje. Pro rýpaly jsem si oba dva systémy montoval sám a fungují:D

                    0 0
                    • Bulda  

                      ok, měl sem napsat že mi to přijde tak nastejno …ale je fakt, že o vitězství někdy rozhodují vteřiny :))) …a někdy to, že když se ti něco povolí cestou, tak jsetli to dokářeš na míst+ě spravit s nářadím, které máš v kapse dresu …ale psal jsem, že je to hlavně o anatomii, kdyby se mi lip drzely erga, jezdim na campe, funguje taky dobre …nevim, jak ted, ale kdysi jsem mel rozdelanej kmplet do konusu zadni naboj campy, a ta konstrukce se mi teda nelibila, obrovska paka na osu, ktera ma konus jeste pred orechem …taky jsem jich pak videl par ohlejch …zas zapadky masivni a na vinutejch pruzinach – kazdy ma neco ale jsem rad, ze v Italii „lehce“ prehodnotili sve dlouholete tvrzeni, ze na klikach je nejlepsi ctyrhran a ze japonske reseni nema zadnou podstatnou vyhodu :))) …jeste pred rokem bysme se tu bavili o tech klikach trochu jinak :)))

                      0 0
                      • vt  

                        IMHO to v Campe prehodnotili hlavne kvuli tlaku trhu, ktery chce ‚modernejsi‘ kliky. Spis to bude jako s poctem komor u plastovejch oken, kde se furt zvysuje nehlede na funkcnost samotnou.

                        0 0
                        • Mug  

                          4-hran taky není zlej. Na ty moje slabý nožičky stačí :-))

                          0 0
                        • Bulda  

                          funkcnosti myslis hmotnost, komfort otevirani, nebo tepelny odpor ramu? modernejsi? mas na mysli tuhost, nebo komfort montaze o kterym se tu celou dobu bavime? muj nazor je ten, ze v tomto pripade ten trh zatlacil tam, kam bylo treba …to bysme taky mohli porad jezdit s packama na ramu, petikoleckem a opratema na brzdach

                          0 0
                          • Mug  

                            To je právě ono. Konkurence se navzájem nutí posouvat své produkty někam dál. Proto se mi líbí i možnost vybrat si třeba právě ten SRAM. Alespoň neusnou na vařínech ani jedni a půjdou dál.

                            0 0
                            • m.arek1  

                              ale ten posun nemusi byt apriori pozitivny … moze to byt kludne stagnacia na rovnakej kvalitativnej urovni s „modernejsim“ designom … neviem ci je to aj tento pripad – osobne si myslim ze ultra torque by mohol byt tuhsi ako stvorhran ale zaroven si myslim ze drviva vacsina uzivatelov (cize nas obycajnych rereacnych jazdcov – nie pretekarov ktorych je zopar) v tom aj tak rozdiel nepocitia … a ak aj pocitia tak ho nevyuziju … ale iste nech vyvoj ide dalej – len nech to nie je na ukor kvality ktora sa meria aj vydrzou a ta je pokial viem u shimano komponentov vcelku mizerna … asi preto stoji najvyssia sada shimana cca tolko co vyssia stredna trieda u campy …

                              0 0
                          • vt  

                            Montaz mi prisla celkem jednoducha … ale ted mam na mysli jen to jak se mi na UT jezdi. Rozdil proste nepoznam nebo si ho aspon neuvedomuju, kopce jsou porad stejne tezky :-) Asi teda UT, bude tuzsi, kdyz beru do uvahy jak na tesno mam nainstalovanej smyk a retez neskrta … jinac se mi ale UT libi … no jeste uvidime co zivotnost :-) abych ho za chvili nemenil :-)

                            S packama bych tohle vubec nesrovnaval, packy jsou zasadny krok za poslednich XX let, jakej mam stred je uplne zanedbatelna vec, tak na urovni toho jestli je zrovna moderni slooping nebo klasika ;-)

                            0 0
                      • Sabbath  

                        Chtěl jsem pouze říci, že instalace klik Ultra Torque byla pro mne ituitivnější a snadnější (nechci říci, že montáž hollowtechu je těžká:)). Taky bych měl zmínit, že má mírná nevole k Hollowtechu může být způsobená tím, že mi prodejce poslal omylem větší právě tu pojistnou matici a nešla tam namontovat. A než mi poslali novou, sám sebe jsem se ptal, proč proboha dělají několik velikostí, podle vás všech tak nedůležitého estetického prvku na mých klikách:)

                        0 0
                    • Bulda  

                      no a bez toho spešl klíče (kterej dostaneš ke každejm koupenejm klikám) to jde v poho namontovat taky, stačí zapřít nohou (čímž se bod 3 a 4 spojí do jednoho :)) …ono je celkem logický, že když někdo od někoho něco okouká, že to pak třeba udělá líp, když už má k dispozici ty zkušenosti, ale neřekl bych, že zrovna v tomhle případě se to povedlo

                      0 0
                      • Sabbath  

                        Já jsem ho ale nedostal:( Ta svině mě stála 50 Kč:)

                        0 0
                        • Bulda  

                          tak to je ale tvoje chyba, zes to nereklamoval, nemel jsi to platit, mels na to narok zadaco

                          0 0
                          • Sabbath  

                            Jo jenže nejsem blázen abych kupoval předražené věci od Paul-Lange z Ostravy. Tak jsem je měl za polovinu. Pouze vyvracím tvojí verzi, že to mají všechny kliky v balení:)

                            0 0
                    • Bulda  

                      s tema bodama by se dalo docela vyhrat, co rikate :)))) campa: 1/DTTO 2/ dam tam pravou kliku 3/dam tam pojistny polokrouzek dal nema snad cenu pokracovat :))))

                      0 0
                      • Sabbath  

                        Tak pokračuj:)

                        0 0
                        • Bulda  

                          ty navic neumis cist? nebo nechapes, ze dal uz to psat nemam v umyslu? a ty jako uplne prvni bys mel byt schopen si to doplnit :))))

                          0 0
                          • Sabbath  

                            Pouze jsem ti dával prostor k pokračování tvé myšlenky:))). BTW si myslím, že diskuze mezi náma se dostala do slepé uličky a každý má svoji pravdu:)). Teď mě prosím na chvíli omluv, jdu obědvat. Přeji krásné poledne.

                            0 0
                            • Lance  

                              Sabbathe, doufam,ze me na vyjizdce nebudes unavovat tady touto zabomysi valkou:)))))) Opravdu je mi fuk, kdo ma pravdu a kdo co jezdi:)))))) A co jde jednoduseji namontovat, ja na kole jezdim ja ho nemontuju:) po nedeli vyjedem, tento tyden mi to nevyjde

                              0 0
                              • Mug  

                                Přesně. Namontovat a nestarat se o to dokud se to nepokazí. Nejlepší komponenty jsou ty, o kterých vlastně nevíš a přitom fungují dobře. Tak jest. Míň kecat a víc jezdit, nikdy neuškodí! ;-)

                                0 0
                              • Sabbath  

                                A dnseka bys nejel?

                                0 0
                                • Lance  

                                  nemohu jedu do ostravy

                                  0 0
                                • Lance  

                                  a hlavne premyslim,jestli se muzu s campistama kamaradit

                                  0 0
                                  • Sabbath  

                                    Ale můžeš. Tady se jen do flamu dostal můj názor, že montáž Campy je pro mě (to jsem asi měl napsat) rychlejší a lepší. Toť vše

                                    0 0
                            • Bulda  

                              ale to popkracovani uz jsi davno napsal sam, jestli jsi to nepochopil .....jen jsem chtel vyjadrit nazor, ze tak, jak jsi to s tema bodama napsal nema vudec zadnou vypovidaci schopnost

                              0 0
      • Bulda  

        jo, jedina soucastka, co mam na kole od campy je retez (bike c9, ziletka c10), ale to uz sem tu psal asi 150× ja davam ++++ brzdim na nizsi rychlost a zaroven radim tomu odpovidajici lehci prevod

        0 0
      • Mallakai  

        ještě si zapoměl u Campy proti: zadní brzda – nízká účinnost, špatné dávkování :-)

        0 0
      • Brzdič  
        • pro Campu
        • desítka i na nejnižších sadách ve spojení z cenou sad, přitom dostatečná výdrž i u nejnižšího Xenona.
        • pro Shimano
        • ke klasickým převodníkům můžu dát bajkovou kazetu a vyrazit do hor, u Campy je výběr levných kazet omezenější
        • jenom 8–9 kolo u nižších sad, což trošku (aspoň teoreticky) zlevňuje provoz, proti 10
        0 0
    • Luma  

      Já osobně mám raději Shimano ,ale vůbec bych se nebrámil Campě.Za 1.když jsem si pořizoval kolo tak Campu nešlo sehnat.,2.řazení s trčícími bovdeny mi absolutně nevadí a vidím v tom přínos,menší lomení bovdenu a větší výběr oblouků.3.řazení na dualech mi příjde přizozenější než na ergo power pákach od Campy-Sram jsem nezkoušel.Ale myslím ,že je to věc osobního vzkusu majitele.Mě osobně se lépe jezdí se Shimanem,ale Campě bych se nebránil

      0 0
      • Lance  

        ad 3 bod: presne tak, jasne,ze shimano je prirozenejsi, na te campe uz musis „delat pohyb palcem“ a to je uz zmena

        0 0
        • Bulda  

          ja myslim, ze kdyby s tim prisla prvni campa, tak to taky bude jinak, takhle se museli vyhnout patentum a to ty anatomii dost ubralo, pro me je teda to vytoceni palce pri odrazeni dost neprirozeny .....jinak tedy velky plus pro campu, ze ma radici mechanismus schovanej hloubeji a v pevny casti paky = lepsi ochrana pri padu a na rozdrncany silnici rezonuje jen ta mala packa, ne celej mechnismus

          0 0
          • Lance  

            heled nechcu flame, na kdyby se nehraje, prislo s tim shimano a to vytoceni je hodne neprirozeny a komu se to nelibi at jde treba na kozni

            0 0
            • Bulda  

              ja nechapu tvoji odpoved …ja jsem zastance Sh a pritakavam ti preci :)), to je myslim ze zaplavy mych prispevku zde dost patrny …stvou me lidi, co chvalej neco, co Taliani vpodstate nevymysleli, ale jen napodobili (jestli hur nebo lip je vec nazoru, ja rikam hur), kdyby jim Sh nezacalo slapat na paty a pak silne predbihat, tak jezdime porad packy na ramu atd, ale to uz sem psal jinde

              0 0
              • Lance  

                ja vim, ze patris ke mne do skupiny:), vsak ja nedelam flame s tebou to bylo pro ostatni co by se chytli toho,ze „kdyby s tim prisla campa prvni…“ a souhlasim s tebou u toho odrazovani tim palcem preci:) nehlede na stranku designu

                0 0
                • Bulda  

                  skoda ze uz nejsi holka, bych se do tebe asi zamiloval :))))

                  0 0
                  • Lance  

                    podivej jak bych ti to napsal, jsi fajn kluk a mas krasne kola

                    0 0
                    • Bulda  

                      a jak bych ti to napsal ja :))?? podivej, ja si radsi pockam, az zas budes holka :)))

                      0 0
                    • Mug  

                      „… ale vždyť vy víte, že se to tady nesmí!“

                      0 0
          • Mug  

            Na odřazení palcem se dá rychle zvyknout. Jedinej případ, kdy je to nepohodlný je jízda ze sedla, kdy se člověk drží za těla pák. Váhu má na rukou a pro ten pohyb jednu prostě musí odlehčit.Ale samozřejmě to jde, ale u Shimana to bude snazší.

            0 0
          • vt  

            smarja, jaky vytoceni palce ?? … odradovadlo je v uplne idealni pozici vuci pozici palce ? je to pohyb na 1–2 cm, jen dam palec trochu k sobe, zadny vykloubeni ;-)

            A vyhoda je, ze sikovnejsi jedinci umi radit i malickem pri drzeni riditek sezhora ;-)

            0 0
    • Jarda  

      Zarazi me, ze zrovna ty s timhle prichazis. Sám jsi nekomu ohodnotil silnicku na ramu Merida nastrikanou na Forta slovy „proc si tak mizernou znacku necha nastrikat na jinej shit“. To je dost podobny, ne?

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Nejsem si úplně jist jestli je to stejné, jenom mi nešlo do hlavy proč někdo na jednu značku nechá nastříkat jinou. Copak pokud by sis koupil auto např. Hondu tak bys na ní nechal vyměnit všechny firemní znaky a na dveře by sis nechal nastříkat předváděcí vozidlo Mercedesu? A to samé mi v prvním momentě přišlo u toho kola. Po jeho vysvětlení jsem to vzal na vědomí a tím to pro mě skončilo. Když to po sobě čtu tak jsem pravděpodobně zvolil zbytečně silná slova a tímto bych se chtěl dodatečně omluvit. Prdon to bylo zbytečné.

        0 0
        • Karaya  

          :-) No dobre, beru to, jsem to tam beztak nemel psat, kdo si to dukladne neprohlidne, tak to nepozna, kdovi kdo ty ramy vlastne dela. Ja uz to koupil takhle, prece jenom rám bez laku by nebyl uplne ono, a vyuzit Polko-Splinterovy lakovny jsem radsi nechtel :-)

          Jen by mně zajímalo, kolik váží v mé velikosti (XL) třeba Fort RO.BASIC, ne webu maj 1650g, ale já mám s jejich udávanou hmotností dost špatné zkušenosti – viz Fort CC.78 –2900 místo 2300g. Se Shimanem se radi a brzdi super, uchop je paradni ovsem retez doopravdy moc nevydrzi..

          0 0
    • Pedro  

      Cca před sedmi lety jsem jezdil Shimano 105 a šlo pouze o řadící ústrojí (brzdy a kliky byli jiného vyrobce). Poté jsem moje kolo ohodil komponenty Campagnolo (šlo o mix Xenon, Mirage, Veloce a dokonce i jedna věc z Rekordu, viz. moje silnice). Loňského roku jsem si pořídil kolo, které je ohozené Shimanem Dura-ace (Merida). Moje závěry jsou tyto: Mám skutečně lehčí kolo, nicméně tímto to také končí. Kliky jsou jediná věc bez problémů (třebaže vypadají jako by byli vyrobeny z bakelitu, jsou velmi dobré), ale další komponenty mají hodně stiných stránek. Brzdy mají skutečně v jistém okamžiku nepředvídatelný chod a při mém systému brždění (90% přední, 10% zadní) mi vzniká v pomalých zatáčkách skutečně problém. Systém Dualcontrol mi nevyhovuje svojí nečitelností chodu (to je však o zvyku, protože jinak řadí samozřejmě přešně) a hlavně při mém spodním úchopu řídítek při spurtu je odřaďovací páčka nedosažitelná a musím se tím pádem držet za páky (jde o spurty při výjezdech ze zatáček, kdy je rychlost relativně nízká). Co se týče estetické stránky, tak leštěný hliník (Shimano) a uhlíkový kompozit (Campagnolo) je čistě subjektivní záležitost. Můj závěr je takový, že Campagnolo je lehčí, více toho vydrží (zadní náboj Veloce mi vydržel cca 45 tisíc km, zničili se ložiska), levnější (tedy před půl rokem kdy jsem si to ze zábavy srovnával, akce internetových obchodů nepočítám!!!) a hlavně pro „MNE OSOBNĚ“!!! je systém řazení Campagnolo lepší. Na otázku proč jsem si koupil kolo s Durou odpovídám pouze způsobem, že se jednalo o neopakovatelně výhodnou koupi.

      0 0
    • Vvenca  

      Jak už bylo řečeno výše, je to hlavně o pocitu a zkušenostech s tou či onou sadou. Já mám ultegru a až na řetěz, který už jsem samozřejmě vyměnil za campu řetěz, si nemůžu stěžovat. Jen bych chtěl říct že, pokud někomu vadí, že shimano umožňuje řadit a brzdit zároveň, tak je to dřevák a neměl by sedat na kolo, aby si neublížil!!!

      0 0
    • Čapíno  

      Jak si to tady celé pročítám, tak mám „brouka v hlavě“. Na podzim si chci začít stavět novou silničku a nevím jakou dát sadu. Rozhoduji se mezi komplet Ultegrou (na netu je za cca 14800 bez nábojů) nebo Veloce (ale řadící páky + kliky od Centaura). Cena by byla cca stejná. Tak co mi poradíte? Teď jezdím Campu Xenon a za 2 roky (cca 15000km) jsem neměl žádný problém a funkčnost je stále dobrá.

      0 0
      • Hanato  

        Jo tak s timhle ti nikdo neporadi :-) Protoze kazdej rekne svou „oblibenou znacku“. Me vyhovuje tvar dualu, takze ti s klidem poradim ultegru, to ze nekdo pri brzdeni omylem radi, popr. pri razeni omylem brzdi nechapu, ale asi asi ma levy ruce :-P

        Na druhou stranu kamoska zas neda dopustit na campu, i kdyz ted docela nadava na radici paky Veloce, protoze dovoluji odradit jen o 1… Coz mi teda neprijde protoze tento bug je u shimana feature :-D

        0 0
        • Vilém  

          Me spis stve politika firmy shimano,ktere na rozdil od campy nedodava treba na dualy zadne nahradni dily.Da se koupit leda temer cely dual,za nekrestansky penize,nebo je vymenit uplne. Campa na paky dodava vsechny vnitrnosti,coz prestoze,je razeni levnejsi nez u Sh.,povazuji za velke plus.

          0 0
          • Hanato  

            No ja teda nevim, moc jsem to nezkoumal, ale kdyz nekdo resi kolik stoji nahradni dily na campu tak me prijde levnejsi koupit si uplne novej shimano dual. Je teda pravda, ze uvazuju v eshopovych cenach, ne v katalogovych. Podle katalogovych cen vychazi campa rekl bych lepe, ale realita je jina…

            PS: nestli jsem to rekl tak, ze to vypada jako bych oponoval tomu, ze politika shimana me vyhovuje, tak to teda ne :-)

            0 0
            • Vlado Jekyll  

              to nie je pravda, sám som kedysi objednával náhradné diely do campy na predajňu, kde som kedysi pracoval a tie súčiastky boli oproti kompletu za zanedbateľnú cenu. Na šimáno nešlo zohnať nič. Nie je to moc seriózne, keď si kúpiš najvyššiu sadu šimána, zaplatíš pár desiatok tisíc a keď niečo zlomíš, alebo ohneš, prípadne stratíš, tak a gigant šimáno nechá na „holičkách“. Tam moc neplatí že zákazník náš pán…

              0 0
              • Hanato  

                No tak potom je to teda otazka, za kolik ty dily prodava sirer, me prisli ty ceny nehorazny, treba za g-pruzinky…

                0 0
                • Vilém  

                  Pokud se nepletu,tak ty pruzinky jsou za nejakejch 150,–. To ti prijde hodne? Pokud ti neco odejde na Sh. tak ho muzes dat akorat deckamna hrani. Schvalne koukni na stranky sirera,kazdej dil razeni ma svoje cislo,tzn ze ho vedou jako sehnatelnej nahradni dil.

                  0 0
                  • Hanato  

                    No mozna to nebyli zrovna ty pruzinky… Fakt nevim bylo takovy to ozibeny kolecko, dala se tim paka predelat z 9tky na 10tku a stala tusim 800, nevim s nekym jsem se o tom bavil a to mi prislo jako uplne uhozeny…

                    0 0
                    • Vilém  

                      Jo tak to myslis takovou tu rohatku,ta uz je drazsi,ale existuje.

                      0 0
                    • Jarda  

                      A zkoumal jsi, na kolik by prislo predelani z 9 na 10 u Shimana?

                      0 0
                      • Vilém  

                        :)

                        0 0
                      • Hanato  

                        :-P Jasny, vim ze campa ma nahradni dily a shimano ne, to vi snad kazdej, ale nejak se nemuzu presvedcit, ze koupe nahradnich dilu od campy vyjde levnejc nez koupe neceho novyho od shimana v eshopu :-) Ale asi mate pravdu…

                        0 0
                        • Vlado Jekyll  

                          schválne, skús zohnať operatívne napr. pružinky do páčiek, alebo telo ergopoweru zlomené po páde…za jeden deň ho máš, aspoň v Bratislave, a cena je cca 700 Sk, čo je prijateľné.

                          0 0
                          • m.arek1  

                            a to kde? … ja viem o jedinej predajni kde maju campagnolo a to je zanzo a ti zrovna pruzni nie su … a maju skor starsie modely …

                            0 0
                            • Vlado Jekyll  

                              tie drobné súčiastky na kampu som v zanze objednával ja, keď som tam robil, stále sú tam nejaké zásoby, aj keď obchod išiel už riadne dole vodou…

                              0 0
                              • m.arek1  

                                tak sa trochu opis lebo ja som tam vcelku pravidelny zakaznik a vizualne poznam temer vsetkych predavacov hore (davnejsie) aj dole … a najma veduceho viktora ktory mi predaval bicykel

                                0 0
                      • Haryk  

                        Teď jsi mi to vzal z prstů.

                        0 0
    • Mug  

      Netuším jak důkladně jsi si pročítal historii konfrontace těchto dvou výrobců na BF, ale tvůj příspěvek mi přijde trochu mimo mísu. Vytrháváš tu z kontextu dotazů a názorů a to pak ještě zobecňuješ. Je tu myslím dost lidí, kteří mají zkušenosti z obojím (ne jen jednu projížďku, ale hezkejch pár km). Každej si jezdí co chce a na co mu „stačí“ peníze. Je s tím nějak spokojenej nebo naopak. Ale každá z těch sad včetně těch od Sramu je funkční a je jen otázky času než se s ní naučíš správně zacházet. Jinak když jsi takový odborník na ikony, tak nevím kde jsi viděl na Armstrongově kole smyk Campa v době kdy jezdil za USP nebo DC tak vozil komplet Shimano i v případě, že měl smyk na klasickou páčku.

      0 0
      • Mug  

        tamto 2002 a tohle 2005

        0 0
      • Zdenda CUBE  

        a co toto?

        0 0
        • Vilém  

          nejak to nechapu.To ze pouzival razeni pro smyk na ramu nejak dokazuje, ze by pouzival smyk Campa?

          0 0
          • Čapíno  

            Armstrong pokazde jezdil Shimano a nikdy nemel na kole Campu. Tu brzdnou paku co mel na obrazku pouzival jenom jako brzdu a ne dual pro usporu hmotnosti v kopcich.

            0 0
            • Vilém  

              No ja to vim,akorat nechapu, kde prisel na sve tvrzeni o Campa smyku Zdenda CUBE.

              0 0
              • Čapíno  

                Také to tady ted čtu. A pravdu nemá. Nikdy nejezdil capu, ale řekl bych, že diskuze je na jiné téma, než co vozil Armstrong za vybavu na kole.

                0 0
                • Zdenda CUBE  

                  děkuji mám stejný názor, v žádném případě se tu nechci přít četl jsem to někde jako technickou zajímavost a raritu, která nemá obdoby ale na tom tento thread není postaven.

                  0 0
                  • Mug  

                    byla to jen jedna část reakce na zakládající příspěvek ;-)

                    0 0
                  • Bulda  

                    ac na tom neni thread postaven, tak to neznamena, ze muzes mlzit!!! .....ale usvedcil ses sam, pises na zacatku ne ze vozil smyk campu, ale NA smyku campu, coz ja teda chapu, jako ze na ovladani smyku pouzival ergopowerry …a jak vidno na ty tvy „dukazni“ fotce, je tam packa na ramu …a ze by si tam dal ergo a jen s tim brzdil, to by byl cvok :)))

                    0 0
                    • Mug  

                      Myslím, že o to tu právě jde. Na začátku se zakladatel diskuze odvolává na objektivitu srovnávání těchto dvou výrobců a na podávání relevantních argumentů pro a proti o což se tu většinou, většina lidí snaží. Ale sám tak přitom nečiní a chce to jen po jiných. Však si pozorný čtenář udělá názor sám.

                      0 0
                      • Bulda  

                        pod to se podepisuju Bulda lze o Armstrongovi a pak si „hraje“ s počtem bodů montáže klik, v momentě, kdy jde spíš o počet minut pozorný čtenář se taky koukne na jeho věk a je mu jasno :)))

                        0 0
      • Zdenda CUBE  

        i zde

        0 0
        • St1c  

          tak som rad ze sa potvrdilo ze som mal pravdu:D a ze to nie je tak ako si pisal:D

          0 0
    • Mallakai  

      no ve všem máš pravdu, ale u armstronga ten smyk byl shimanackej, starej system upevněnej na spodní rámovou trubku, kvůli hmotnosti

      0 0
      • St1c  

        myslis ze to bolo skutocne kvoli hmotnosti? su predsa ine miesta kde sa da usetrit. a predsa ved niektori musia dokonca dovazovat ramy aby sa dostali na limit UCI. viem ze kedysi o tak nebolo. ale armstrong zase nejazdil tak davno a lahke a karbonove ramy boli…

        0 0
        • Bulda  

          leda ze by to mel kvuli tomu, aby moh smyk shazovat kolenem, kdyz jede ve stoje, ale to mi ta mhotnost prijde logictejsi …nebo ze by stara brzdova paka mela nejaky jiny, lepsi prepakovani, lepsi davkovani sily?

          0 0
    • petrun  

      Hmm, tak to jsem řešil nedávno taky. Po zapůjčení kol s různými systémy jsem dospěl k názoru že oba konkurenti mají své klady i zápory. Podle mého subjektivního dojmu je to naprosto vyrovnané. Nakonec rozhodla geometrie a ergonomie celého kola Šírer 501 Veloce. Pokud by tam byla 105 neřešil bych a měl SH místo Campu. Pro mně je daleko důležitější aby pode mnou kolo pocitově zmizelo a mohl jsem se soustředit pouze na jízdu.

      0 0
    • m.arek1  

      ja si myslim ze toto je zbytocne … kazdy sme si z nejakych dovodov vybrali to co mame a teraz ked uz sme do toho vrazili kopec penazi a vytvorili si k tomu nejaky osobny vztah zazitkami z jazdy tak je vcelku logicke ze mame tendenciu vychvalovat to svoje a povazovat to za lepsie ako to druhe . ja ked som pred nejakymi 8 rokmi zacal uvazovat ze by som chcel novy bicykel lebo ten stary favorit ktory som sice vsetkymi silami udrzoval v super kondicii aj vyzore mi uz proste nestacil tak uplne najviac som tuzil po prehadzovani na brzdovych packach … jedine co som vtedy v obchodoch videl bolo shimano RSX – to bola vtedy tusim najnizsia rada s dualmi … zacal som setrit a obchadzat obchody po celej bratislave lebo som to chcel co najlacnejsie ale najma som sa na to nevedel vynadivat ake je to dokonale … az som sa raz zatulal do zanza na marianskej a vtedy to prislo – tam mi ukazali campagnolo a tam som sa proste zamiloval uz asi na cely zivot – proste laska na prvy pohlad … rozhodne teda nie som objektivny a ani som na bicykli so shimanom nikdy dlhsie nesedel … proste kupil som si ten bicykel ktory mam doteraz (v mojich fotkach) a vzhladom na to ze som nic ine neskusil absolutne mi vyhovuje … ked si raz budem kupovat nieco novsie urcite to bude zas campagnolo lebo mi proste vyhovuje a nemam dovod skusat nic ine … . takze neviem posudit co je LEPSIE – ja len viem co sa mi viac paci lebo som do tych tvarov „zamilovany“ … to co na campe najviac obdivujem z estetickeho hladiska je tvar ergopower pak … neviem ci sa shimano paky drzia lepsie ale campagnolo su pre mna krajsie estetickejsie a viac splyvaju s celkovou siluetou bicykla … . no ako som si to po sebe precital tak mam pocit ze keby ma platili za PR pre campagnolo tusim by mi to setrenie na centaur + zonda na nejakom kultovom domacom rame islo lahsie :o))

      0 0
    • Ravo23  

      Armstrong bol nieco ako testovaci jazdec Shimana, podla mna na ziadnu Campu v zivote ani nesiahol, nieto aby ju este nosil na bajku.

      K teme (trocha zvelicene).. nevidim dovod, preco si hyzdit cestak Shimanom. Jasne ze Campagnolo! :)

      0 0
      • quassar  

        Hyzdit silnicku Shimanem? Sorry ale Shimano designem imho vitezi! Resil jsem dlouho zda to ci to a rozhodl vzhled komponentu a cena. Jdu do Shimana, vzdyt hlinikovy campa kliky vypadaj jak shimana pet sest let zpet, ono ani ty carbonovy nejsou zadnej super vykrik designu kdyz si to clovek porovna napriklad s FSA.

        0 0
        • Ravo23  

          Ved si kup co ti je srdcu blizke. Ty na tom budes jazdit..

          Shimano designem imho vitezi pche, tak toto mi vycarovalo usmev na tvari :)

          0 0
          • quassar  

            No tak mi rekni jedinou komponentu u campy, ktera se vyrovna designem dnesni spicce? No kliky to urcite nebudou :-D

            0 0
        • Polka  

          Nechapu co na tech Shimanackejch klikach vidite. Jsem „ziletka zacatecnik“, silnicku na Xenonu kvuli prachum jsem poridil asi pred 3 tydny. To, ze tam mam Campu je ciste nahoda, ale kdyz si porovnam tak dle oka ty sady, tak se mi libi proste vic Campa. Funkcnost komponentu je predpokladam +/- podobna. Pravda…ta odrazovaci packa u Campy by mohla byt vyresena trosku lip, ale zase u SH bych nemusel ty „stojici“ bovdeny ;-)

          0 0
      • Mug  

        Taky nechápu proč by člověk, kterej má se Shimanem exclusivní smlouvu a může mluvit do vývoje, by vozil něco od konkurence. Jasně, že někteří profíci vozí začerněné nebo přelogované komponenty. Ale myslím, že pro pana 7 udělali Japonci první i poslední. Jinak myslím, že i kdyby jezdil na kole jiné značky osazené top sadou jiného výrobce, tak by vyhrával stejně. ;-)

        0 0
    • Lance  

      jeste takova mala pomucka napoveda: Vyhrala nekdy 7× po sobe TdF Campa??? nevim o tom, tudiz nybrz ponevadz protoze ne,tak kdo vyhralo 7× po sobe TdF? Ano je to SHIMANO!!!! DURA ACE DURA ACE

      neni to campa record,xenon,cho­rus,mirage ajine,ale je to dura ejs!

      (ach Lanci, neco jako orgasmus:))

      0 0
      • m.arek1  

        ja myslim ze aspon raz by bol vyhral aj keby ho posadili na soru alebo xenon … povedal by som ze s tym ma znacka sady spolocne iba to ze kto s nim podpisal zmluvu … cize dolezity je lance nie shimano … ale mozno by som tvrdil nieco ine keby jazdil campu :o)))

        0 0
        • Lance  

          nesmis ten muj prispevek brat tak vazne, ale s nadhledem., On by Campu nejezdil:)

          0 0
          • bagr  

            Radši přestante řešit takový píčoviny a radši na tom kole jezděte!

            0 0
            • Lance  

              jeste jsem nevidel,ze by se na beefku resily 3,14coviny

              0 0
            • Jarda  

              A ty se radši starej o sebe…

              0 0
            • Bulda  

              no jestli to tady nekomu pomuze pri vyberu pripadne pri spravne montazi toho ktereho komponentu te ktere znacky a ja verim ze jo, tak tu ty „picoviny“ neresime nadarmo

              0 0
              • bagr  

                Řešit jestli je lepší to nebo to je opravdu blbost,jelikož ty nadopovaný profíci jezdí to co jim dá sponzor a vybírat si opravdu nemužou.

                0 0
                • Bulda  

                  ano, ti to opravdu řešit nemusí …takže patříš mezi ně?

                  0 0
                  • bagr  

                    Sem naprostý amatér jezdící UAC a právě proto neřeším takové hlouposti jako jestli mam na kole simano nebo kampu nebo všelijaký karbonovy blbosti.

                    0 0
                    • Brzdič  

                      To děláš velkou chybu, protože se tím vyřazuješ z „velmi plodné“ diskuze ;-) Řada lidí tady silničku používá pro najíždění kiláků, ale pro tu svoji značku (sadu) by snad byla ochotná položit i život :-))

                      0 0
          • m.arek1  

            vsak ja nie :o)

            0 0
      • Daník  

        to nebylo Shimano, ale syntetický testosteron ;-))

        0 0
      • Ravo23  

        A vies kedy vyhralo Shimano 1. krat TdF? Az si to zistis, tak si prepocitaj, kolko krat po sebe vyhralo TdF Campa…

        0 0
    • quassar  

      Uz se tesim az tu budem za rok resit Shimano vs. Campa vs. Sram vs. FSA :)

      0 0
      • Hanato  

        no na to FSA jsem docela zvedav, jestli neco bude, je to docela moje oblibena znacka :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.