• Ginina

    Byl by někdo ochotný poraďit mi s výběrem kola popř. bych si u něj mohla nechat kolo rovnou sestavit?

    Měřím 177cm, nemám nějaké sportovní ambice, ale bydlíme na samotě a cesta domovu rozbitá… Můj starý horák 26" mi byl nepohodlný (příliš malá kola) a koupě krosového kola se ukázala jako omyl – máme na něj příliš rozbitý terén, ale pohodlné tedy po silnici bylo… Rozhoduji se tedy mezi 27,5" a 29". Obecně dávám přednost cestám mimo silnici, ráda bych však kolo pohodlné i pro celo/více denní výlety. Potřebuji možnost použití dětské sedačky.

    Ideálně vzduchovou vidlici, 100mm, základní, ale kvalitní. Ostatní části také poměr cena/výkon, s tím, že ušetřit bych chtěla na dílech, které půjdou časem nejjednodušeji vyměnit. Hlavní kvalitní rám (dámský by byl ideál) a vidlice, solidní přehazovačku.

    Za typy budu vděčná, už jsem tím strávila hodiny a stejně se v tom těžko vyznávám…

    Díky :-)

    0 0
    • tromboonen  

      Co je to rozbita cesta? Jako davat si denne do tela v terenu muze byt romanticke, ale na vetsinu mist v CR vede alespon polnacka, predpokladam ze pesky domu s nakupem nechodite? Jestli cross nefungoval, tak to mohlo byt spis kvalitou crosse nez cesty… vetsina lidi co dojizdi denne zvoli nejakou formu cross-silnice-CX, proste odolne kolo, s pohodlnymi riditky, pokud mozno pevnou karbon/ocel vidlou a relativne slusnymi koly resp. plasti, to udela hodne.. mozna, kdyz napises, jak ta cesta vypada a jak vypada to cross kolo, tak ti nekdo poradi, kazdopadne bych se nehnal smerem MTB drive nez se proberou moznosti, nic proti MTB, ale na dojizdeni to IMHO nemusi byt to prave…

      0 0
    • Erknold  

      pokud by prošlo něco jako tuto: http://www.bike-forum.cz/…sky-ram.html#… tak na tom rámu se asi nechá postavit i horské 27,5.

      Jinak když vidím, že srovnatelná horská vidlice Raidon ve verzi 27,5 stojí 5500 a krosová verze NRX 7000 u oficiálního dovozce, tak bych klidně šel do horské verze, kór jestli máš horší cesty ve svém okolí.

      Prostě písni mejl přímo nějakému staviteli typu Scalár, Maajkee… Máš asi docela jasno, co ti na stávajícícm kole vadilo a co bys chtěla zlepšit. To by s nima mohla být i zajímavá zakázka. V tom co vymyslí bych jim věřil, já se zatím nespálil.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Ráfky pro 26“ a 27,5“ kola se liší o 1,25 cm na poloměru. Pokud by sis pořídila objemnější pláště např. 26×2,25 bude rozdíl od např. 27,5×2,0 na jízdních vlastnostech nevýznamně znatelný.

      Jestlis identifikovalas zdroj nepohodlí v průměru kol, pak určitě 29“. Pokud pořídíš 29er v cenové hladině jako máš stávající 26er, nebudou tam jen pozitiva. Větší je těžší – hůř se rozjíždí i ovladatelnost chce více úsilí. Větší průměr kol znamená i montáž dětské sedačky výše – tím i labilnější vyšší těžiště.

      0 0
      • Erknold  

        obávám se, aby nebyl hlavní důvod nepohodlí v „Můj starý horák 26“, což by mohlo naznačovat zatuhlou, těžkou a prakticky nefunkční vidlici. Pokud tam nějaká odpružená vůbec byla.

        Těžko hádat, co to bylo konkrétně za kola, že si to neporadilo s daným terénem.

        0 0
        • Ginina  

          Můj starý (14let) amulet neměl žádnou vidlici…a rám byl na mě moc dlouhý…ale jako mladé akční holce mi to nevadilo :-)

          0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Souzním s tromboonenem. Krosové kolo pro neambiciózního jezdce (tedy ve Tvém případě jezdkyni) je v lehkém terénu schopno velmi zdatně suplovat 29" MTB. Stačí nazout nejširší možné pláště, zbytečně je nepřehustit, dát MTB kliky místo trekových a je vymalováno. Tyto záměny vyjdou velmi levně (oproti novému kolu) a vyzkoušíš si, co vlastně od kola chceš, jak na něm chceš sedět, co jsi ochotná jezdit. Podle toho si pak za rok až dva vybereš definitivní horské kolo, na kterém budeš doprovázet své již tou dobou samostatně jezdící potomstvo.

      Nebo si pak nekoupíš MTB, ale jen vzduchovou vidlici na stávající kolo.

      0 0
    • Ginina  

      Děkuji za reakce, nebyla jsem tu dlouho (jiné priority), ale nyní je kolo opět aktuální téma, co řeším…

      Zda horské, či kros, to je otázka, ideálně něco mezi, třeba manžel má starší meridu crossway 500, což je super, ale on nemá chuť jezdit si pojezdit i po lese atd… Přijde mi ta 27,5 nakonec ideální, je živá, střední cesta mi to přijde, když by neměla příliš robustní pláště (prostě tlustá kola)…

      0 0
      • Ginina  

        A nebo naopak krosové se širšími koly… Záleží asi na tom, co se dá lépe sestavit, na co jsou kvalitnější a lehčí podobně drahé díly… Preference pro mě není rychlost, ale pohodlí, živost a lehklst, tak nějak by se to dalo popsat…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.