Seřízení řazení Shimano 105

66 nepřečtených
  • Lubo

    Ahoj všichni, tak jsem pořídil nové kolečko, všechno funguje resp. fungovalo dobře, až do teď.

    1. Snažím se seřídit přehazování na kazetě, kde mi to pořád chrastí. Zajímavé je, že to ze začátku šlo jako po másle a teď, jakoby se to rozladilo. Možná už jsem paranoidní, ale při přehazování nahoru, pohybujete pákou až ZA moment, kdy v páce cvakne nebo jenom do něj? Nemůžu to seřídit. Buď to musím trochu přetáhnout ze 3. na 4. kolečko nebo to zase nechce slézt z 3. na 2. Všude jinde OK. Při řazení nahoru jenom pohnu pákou a při cvaknutí je to tam – úplně čistě, kromě výše uvedeného případu.
    2. Z nějakého důvodu mi vrže něco v krku přední vidlice (celokarbon Mizuno) Nastříkal jsem tam z obou konců mazání, pomohlo to, ale už zase začíná.
    3. Aby toho nebylo málo, začly se ozývat zvuky z uložení klik- při záběru to vždycky jako cvakne. Imbusy viditelné zvenčí se zdají být dotažené.

    Lubo

    0 0
    • maxtor  

      Ad 1: Pokud jsou včechny části kompatibilní, tak to mušíš prostě nějak citlivě doladit. Na to žádný recept není. Pokud je to 105tka, mělo by to jít.

      Ad 2: Nic tam nestříkej, rozeber to a namaž vazelínou.

      Ad 3. Co to máš za kliky – nové 105?? Nemohou to být pedály. To bych asi zkusil první. Dej tam jiné, pokud to přestane, je to jasné, jinak to bude asi něco v klikách.

      0 0
      • Lubo  

        No ty kliky jsou úplně nové, je na nich Shimano a asi Hollowtech, Octalink nebo tak nějak. Přijde mi to, že se to ozývá přímo ze středu.

        Ad 1: takže to má tedy řadit – jakmile cvakne páka – je to tam? Nebo ji přetahuješ kousek dál?

        Ad 2: To já to klidně rozeberu, ale jak potom dohromady? Abych tam měl akorát vůli, nikdy jsem to nedělal.

        0 0
        • maxtor  

          Ad 1: Přesně nevím, co tím myslíš. Prostě by to mělo fungovat tak, že když to přecvakneš do nějaké polohy, musí se zařadit odpovídající pastorek. Pokud musíš i přesto pohnout pákou tochu dál, znamená to, že je potřeba utáhnout lanko štelovací kolečno na přahazovačce u bowdemu, toč proti směru hod. ručiček (aspoň doufám, že to není naopak – to poznáš)

          Ad 2 Pokud je to aheadový představec (teď už se téměř nic jiného nedělá), tak povol 2 šrouby v zadní části představce, povol nebo vyšroubuj ten šroub nahoře a celé se ti to povolí. Když to budeš chtít smontovat, tak zase přitáhneš ten šroub nahoře – (nesmí být ani povolený ani moc utažený) a pak těma 2 šroubama na představci zaaretuješ řidítka ve správném směru. Není to nic složitého.

          0 0
    • TinkTink  

      Mel jsem stejny problem, zjistil jsem, ze mam lehoucce prihlou patku :)…nemas taky? Na prvni pohled se to zdalo jakoze ok…

      0 0
      • ¨MZ  

        asi tak, občas se mi to stává na bajku, ale tam je to vidět, jak řetěz běží nakřivo. V servisech prý na to rovnání mají nějaký přípravek, já to doma rovnam kleštěma, to bych tam musel jezdit dvakrát do měsíce

        0 0
        • TinkTink  

          Jo jo, u silnice je to problem…ja ji mel hejbnutou na uplne novym ramu a zjistil jsem to az vysetrovanim :o)

          0 0
          • Lubo  

            A jak se to vyšetřuje?:o) Je nějakej způsob jak to doma ověřit, kromě toho, že na to kouknu svým okem z Kašparovo krávy?

            0 0
            • TinkTink  

              Na to mas pripravek spesl na toto…

              No a nebo tim okem.

              0 0
            • Pebe  

              ještě jsem tu četl docela dobrej fígl, ale nezkoušel ho. Vyšroubovat z patky přehazku, do závitu našroubovat osu předního kola a změřit vzdálenosti obou ráfků. Měly by být všude stejně veliké......

              0 0
          • 777rada  

            patka není rovně skoro na žádném novém rámu.většinou je vyhnutá na obvodu cca 1–2 cm dovnitř. málokterý prodejce to srovná před prodejem.

            0 0
    • vas  

      Tak poradim ti jen na ad3 nechej si vycistit a dotahnout misky stredu delalo mi to na ultegre taky – vzdycky to tak luplo pri jizde na vetsi zaber treba do kopce atd.

      0 0
    • Consuelo  

      Rád bych se zeptal, čím je nejvhodnější nahradit starý sedmičkový šaltr od Shimana (RX 100)? Lze ho zaměnit např. za 105-kový šaltr pro devítikolo nebo za devítkovou Ultegru? Nebo jsou jiné varianty? Kdyby to šlo, šel bych – na zimáka – do 105-ky. Díky za info.

      0 0
      • Martin  

        pokud funguje, tak bych ho nechal, zvlášť na zimáku :-) jinak je to jedno, šaltry jsou funkčně stejný, mění se akorát hmotnost a kvalita zprasování

        0 0
    • Zerocool  

      nevím jestli je to naodpis, ale když řadím na kazetě na lehčí převody, tak při jednom cvaknutí to nic neudělá, až na druhé cvaknutí přehodím, štelohval jsem jak se dá, ale nic, když moc utáhnu lanko, tak to zas pak nechodí dolů, něco v páce?? nevím, zatím jsem nerozebíral, nechce se mi, takže volím dotaz:)

      0 0
      • lidumil  

        Vyměnit lanka a bovdeny. Jak dlouho máš šaltr? Takhle to totiž jinak vypadá, když je už moc vytahaná pružina.

        0 0
        • Zerocool  

          lanka i bowdeny vyměněné jsou, v tom to není…

          0 0
          • lidumil  

            Tak to fakt vypadá, že je vytahaná pružina. A co patka??

            0 0
            • Zerocool  

              kouknu na patku, jinak tak od 4 pastorku to už jde vždy lépe, ale ty první tři přehodím pouze, když mi v páce „klapne“ dvakrát…

              0 0
    • Cryzyy  

      Omlouvam-se za zneuziti, ale mam taky dotaz k 105tce – je vlastnost to, ze je retez na kladkach prehazovacky hlucnejsi ? na zuby kazety a kladek nabiha hladce, jenom to proste dela vetsi „bordel“ kterej z campy neznam.

      0 0
      • Zdenda CUBE  

        Pokud nemáš sjeté kladky, tak doporučím co nejčastěji čistit a hlavně mazat řetěz

        0 0
        • Cryzyy  

          kladky, stejne jako vsechno ostatni je nove (na novem kole), cistej a namazanej retez je samozrejmosti…

          Takze ta hlucnost 105tky je jeji vlastnost ?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Co tam máš za řetěz?

            Co to je hlučnost?

            Seš si jistej, že hluk vychází z kladek?

            1 0
            • Cryzyy  

              řetěz tam je Ultegra

              dělá to takové vrrrrr :)

              nejsem, ale dělalo to i s předchozím řetězem a dělalá to i s jinou kazetou

              0 0
              • Smazaný účet  

                až na švihu potkáš nějakýho shimanistu, tak to s ním porovnej, pokud to co řešíš, je vůbec nepatřičnej zvuk:)))

                0 0
                • Cryzyy  

                  Ono to je na kole pritelkyne… ale je mozne, ze to je v poradku a jenom se mi to proti zvuku Chorusu zda hlucnejsi.

                  0 0
                  • Zdenda CUBE  

                    To spíš vypadá, že není přesně seřízená linka kladka – pastorek a proto si to přicvrkává, chtělo by to hodit na stojan a při stálém otáčení klik jemně povolit, nebo přitáhnout šroub na hazce, aby si řetěz přesně sedal. Naopak Shimano řazení bývá při dobrém seřízení tišší než Campa. Mám oboje na svých kolech a Campa má silnější pera a hlavně při odřazování dolu dělá o mnoho větší hluk než Sh.

                    0 0
              • kafac  

                Me to teda nijak nevrci…

                0 0
    • Zeppelin  

      Ahoj, kolega si koupil jetou silničku a řešíme teď tento problém. Má tam kompletně řazení Shimano 105 a kliky dura ace. Má problém s tím, že mu to někdy nechce skočit z velkého tácu na malý. Pokusil jsem se mu seřídit přesmykač, avšak všiml jsem si, že má dle mého názoru velikou mezeru mezi čelem kliky a středem (viz foto). Když zařadím extrém vpědu velký tác, vzadu velký pastorek, řetěz je naprosto nepřirozeně šikmo (takto se samozřejmě nejezdí)(v opačném extrému poměrně rovně), načež jsem si všiml popisované věci s klikami. Je možné, že jsou dané kliky špatně zvolené? Pokud bych pominul mouchy na řazení, chtěl bych vědět, jestli je ta mezera v pořádku nebo není. Díky za názory…

      0 0
      • Vilém  

        To spis dlouha osa. Dohledej si ty kliky, vyrobcem udavanou delku osy, nebo aspon premer retezovou linku klik.

        0 0
        • jecnak  

          Mne dokonce pripada, ze by ten stred mohl byt Campa. Kliky jsou na ose nejak malo dotazene.

          0 0
        • Zeppelin  

          Délka osy by měla být 112 nebo 113, teď to ještě změřit. Vercajk nemám v práci, tak možná zítra, možná to hodí do servisu. Každopádně dotažené to je. Zatím díky za vodítko, pokud něco bude, položím další dotaz…

          0 0
          • jecnak  

            Narazim na to, ze Campa ma na ctyrhranu malicko jine ukosy nez Shimano, takze pak kliky nesedi dobre na ose. Ta pak muze mit spravnou delku, ale jak na ni klika nesedi, tak ma jinou retezovou linku nez mam mit.

            0 0
          • Vilém  

            Tou delkou co udavas bych si vubec nebyl jist, to je tak na horaka.

            Kdyz jsem ted zbezne koukl, tak treba Dura 7410 na delku osy 103mm. Ta zamena osy JIS za ISO, jak psal vyse Jecnak, je taky mozna.

            0 0
      • jIrI___  

        Přidám se s dotazem. Snažím se seřídit přesmyk Tiagra v kombinaci s dualy Tiagra (přesné označení nevím, model z roku 2015 s tykadly). I když seřizuju podle návodu, tak se mi nedaří docílit mezikroku (lehkého posunutí smyku směrem dovnitř). V návodu se píše, že odřazovací páka by měla lehce cvaknout a smyk se kousek posunout. Mi se ovšem ozve rána jako prase a smyk se ani nehne. Nevíte, kde dělám chybu? Podotýkám, že toto je moje první setkání se silničními komponenty… :)

        0 0
        • mr.nikdo  

          Poradne protahni prvne nahoru (velkou pakou) a pak jeste zkus lehounce jednou zatlacit – ne pres velky odpor. Muze to cvaknout a lehounce odradit. Melo by to trochu poskocit.

          Jinak ta rana – casem to prejde, jak se unavi pruzina :)

          0 0
        • tromboonen  

          Nepletes si to? Mezipoloha u silnicnich smyku je kdyz jsi na male placce a nekde dole na kazete, klec smyku zacne trochu drhnout o retez, pokud z nejakeho duvodu nechces preradit vepredu na velkou, mas moznost pouzit mezipolohu, jednou cvaknes levou a smyk se posune smerem VEN, ne dovnitr..

          Normalni razeni na velkou placku je pres dve cvaknuti.. teda Tiagru jsem nejezdil, ale predpokladam, ze je to stejne..

          Kdyz to nefunguje (smyk hned radi) byva to prilis napnutym lankem.. kdyz neco nefunguje je dobry to serizovat od nuly, tedy nastaveni polhy smyku, serizeni dorazu, dotazeni lanka atd.. tady je dobry navod na cely drivetrain vcetne smyku, sice na vyssi radu, ale princip by mel byt stejny..

          0 0
          • jIrI___  

            Podle tohoto návodu jsem to pochopil tak, jak píšu (mezipoloha se cvaká malou páčkou), viz bod 4. Ale třeba jsem to pochopil špatně, všechno možné :)

            0 0
            • tromboonen  

              To je zvlastni, bud nejakej podelanej preklad, nebo to ma Tiagra uplne jinak nez zbytek Shimano sad, malou to vzdycky hned spadne z velkeho na maly, proste se uvolni zapadka a sleti to, s malou nelze cvaknout jen jednou, jednou do ni hrabnes a pak mas na velke k dispozici zase dve cvaknuti… se radsi podivej na ENG navod nebo nejaka videa na netu, v tom co jsem odkazoval je myslim taky to o cem mluvim ja, mezipoloha na male placce smerem ven..

              Jo a ta velka rana je taky vetsinou znamka prilis natazeneho lanka..

              0 0
              • tromboonen  

                Edit: ten navod co jsi poslal je na 3placku, pise se tam preradte nejdrive na stredni prevodnik a pote na vnejsi…

                na 3× leve pace ma i mala paka vice poloh, to je jasny, plus asi se to da i nejak posunovat o kousek, ale na Grade mas 2×9 nebo 2×10, ne?

                Pak na ten navod zapomen a postupuj podle toho videa co jsem odkazoval..

                0 0
              • JakeF  

                Tak to máš nějaký podivný ty… Co jsem měl Ultegru 10sp a teď 105 11sp, tak obě chodí z prodejny seřízený jak chce docílit jIrI, pokud to dobře chápu… 2 polohy na velkou placku a 1 poloha na malou placku, krátkým pohybem malý páčky docílím mezipolohy pro velkou placku + horních cca 5 pastorků, dlouhým pohybem to jde rovnou na malou. Ale možná nechápu dobře tebe, ten popis je šíleně zmatečnej :D.

                0 0
                • jIrI___  

                  Z toho návodu jsem pochopil, že by to mělo fungovat přesně jak jsi to popsal.

                  0 0
                • Svart  

                  No já mám 10sp 105ku a i z malé placky nahoru mám dvě polohy takže kratší pohyb velkou pákou mi dá mezipolohu ale nepřeřadí na velkou placku, delší pohyb řadí rovnou až nahoru. Z velké na malou tak jak píšeš – kratičkej pohyb malou páčkou malinko uvolní přesmyk a můžu jet velký pastorky vzadu, delší zmáčknutí podřadí na malej převodník.

                  Jestli to tak konstruktér zamýšlel je mi celkem fuk, vyhovuje mi to :).

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Takhle to mam taky, jen tu mezipolohu malou pakou jsem nikdy nepouzil, na to se budu muset mrknout, slysim poprve ze by to tak melo byt..

                    Kazdopadne by to Jiri nemel serizovat podle navodu na trojplacku :)

                    0 0
                    • standoslav  

                      Já mám 105ku sice pouze 2roky, moje první dualy (s opratěma) a převody 53/39 × 12–27 9r., chodí to takto: přesmyk má vlastně 4 polohy, když se jede 53 × 16 a je třeba řadit nahoru, tzn. třeba 20z má se malou páčkou popustit přesmyk jen o trochu. Mělo by to jít, ale dost často to spadne hned na malý tác. Chce to nejdříve velkou pákou na přesmyk dát nadoraz, jako by znovu na velký a pak malou páčkou „popustit“ o ten chlup.

                      0 0
                  • tromboonen  

                    Definuj kratickej pohyb malou pakou.. jedno cvaknuti? Nebo vubec necvaknuti?

                    0 0
                    • JakeF  

                      Malý cvaknutí, má dvě polohy… Co to zkouším, tak velká má dokonce 3. 105 11sp

                      0 0
                    • Svart  

                      Jo, jedno cvaknutí. (ale teda v mým případě celkem tichý)

                      0 0
                      • tromboonen  

                        Tak jsem to zkusil a je to tam… diky chlapi, asi zacnu cist navody (teda Shimanacky jsem docela cet, ale spis co se tyce nastaveni nez pouzivani, o tomhle jsem fakt nevedel).. ani nemusim patlat velkou nebo neco tvorit, nastaveny je to spravne..

                        0 0
                        • mr.nikdo  

                          Spis je divne, ze jsi to nikdy necitil…

                          0 0
                          • tromboonen  

                            No proste jsem do ty maly vzdycky hrabnul poradne az kdyz jsem to potreboval shodit, zadny opatrny ochmatavani se nekonalo, protoze jsem nevedel, ze tam ta funkce je… vedel jsem jen o te druhe mezipoloze na maly placce.

                            0 0
                  • JakeF  

                    Zajímavý, jsem to teď byl ozkoušet a vypadá to, že jsou mezipolohy na obou plackách, tedy 2 na velkou a 2 na malou… Fakt bordel tohleto, kdyby radši udělali přesmyk bez mezipoloh, stejně je to otravný a je to tam akorát proto, aby lidi měli důvod kupovat Di2 :D.

                    0 0
                • Dejv94  

                  no, já mám 105 11sp a mám tam dvě polohy na malou i velkou.

                  0 0
            • Espen  

              Fungujou obě možnosti. Máš buď špatně dotazy nebo něco. Chce to úplně od začátku poladit.

              0 0
          • mr.nikdo  

            Na me tiagre jde mezipoloha i pri zarazene velke. Pri hornich pastorcich tam mas mezipolohu a pri spodnich tam beres plnou.

            0 0
    • Melvin  

      Měl bych dotaz: která biková přehazka mi bude fungovat se silničíma pákama Shimano 105 5600? Doteď jsem měl na cyklokrosce původní silniční přehazku, ale ta s kazetou 11–34 nefunguje úplně optimálně. Přece jenom je stavěná na max. 28 zubů.

      0 0
      • Cryzyy  

        já vozil 9s XT a 105 10s páky, což podle informací tady má fungoval, ale nechodilo to úplně čistě, takže jsem od toho zase utekl, XT házku mám pořád doma, je jako nová

        0 0
      • Vilém  

        Jakekoli MTB shimano pro maximalne 9sp. Rozsahy si musis nastudovat, bezne jsou myslim do 32z.

        0 0
      • Singlespeed  

        https://www.kupkolo.cz/…4000_z97392/?…

        https://www.kupkolo.cz/…-m592_z1497/?…

        atd.

        Bez problémů poberou pastorek 34 zubů nebo:

        0 0
        • Melvin  

          Pánové díky všem za radu. Kouknu doma jestli mi někde neleží starší hazka a vyzkouším to.

          0 0
      • marasan  

        neni jednodussi koupit (novejsi) stopetku s delsim raminkem, ktera zvladne vetsi kazety?

        0 0
        • Melvin  

          Neni. Nova sada sla na silnici a starou jsem prave pouzil na to abych si postavil cyklokrosku.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Hlavně nové 105 (5800) jsou 11sp a tam přehazovačka s 10sp není kompatibilní. Řešení s MTB 9sp přehazkou chodí bezchybně. Starší 105 RD-5701-GS-L má stejně max. 32 zubů.

          0 0
    • Avail  

      dám to sem, dostanu 11sp kazetu na fulcrumy z 2011 ?

      dik

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.