• biker159

    Ahoj, mam takovy technicky dotaz. Mam giant trance X. Kdyz chci zasunout sedlovku do ramu, tak to dam tak max 10–12 cm, dal uz to jde jen velkou silou. Pripada mi jako by tam byla silnejsi stena nebo co. Kdyz jsem tam svitil baterkou tak v tom miste opravdu zacina takovy miniaturni schodek. Pritom kdyz pomerim zasunuti sedlovky a ramu z venku, tak to je k tomu cepu tlumice jeste cca 6 cm. Nevite co to znamena, proc to proste nejde dal – teda jen nasilim? Chyba ramu? Mate nekdo takovou zkusenost? PS: pisu z mobilu, proto neni interpunkce…

    0 0
    • HarryTP  

      Když to nejde tak to nejde co řešíš?Asi tam musí bejt nakej distanc kvuli odolnosti.Serizni sedlovku jestli chceš níž

      0 0
    • se-se  

      jestli je v záruce tak to reklamuj. Kdybys tam chtěl dát nějakou teleskopku, tak řezat nemůžeš. V případě nutnosti by to mohlo jít opravit nějakým trnem, ale jestli je to možný, tak bych to reklamoval.

      0 0
      • Toutou  

        Co? Proč? :D To má jako tu sedlovku zasunout až do středu, aby to bylo správně? Ten schůdek je tam normální.

        0 0
        • se-se  

          No já ten rám neznám, jen od svých rámů vím, že žádné schůdky nemají a 10–12 cm zasunutí je prostě málo, to snad nemůže být normální.

          0 0
    • Vilém  

      To nic, to je jen zohla sedlova trubka, casem praskne a je klid.

      0 0
    • Patar  

      Víš ,co je to výstružník???

      0 0
      • biker159  

        No já jsem se z tím ještě nesetkal. Máme doma 4 kola a vždycky to jde zasunout až po sedlo. Nevim co mysliš vystužníkem…

        Takže, je to teda normální má to tak být?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Je to takové dlouhé ostré ozubené kolečko s plynule proměnlivým průměrem. Dá se s ním upravit díra přesně na míru a taky třeba z čtverhranně vyvrtané díry udělat kulatou :-)

          0 0
          • se-se  

            no to je hustý – vercajk bych ti rozhodně nepůjčil. Doufám že toto provádíš jen se svým. Výstružník není na nějaký zakulacování hranatých děr dělaný. Na to je příliš drahý. K tomu se používá správně nabroušený vrták a pak teprve výstružník, případně mezi tím ještě výhrubník.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Občas se stane, že vyvrtáš čtvercovou díru a chceš ji zakulatit :-)

              0 0
              • se-se  

                Jo to je fakt pěkný. Taky to bude za takovej nástroj pěkná pálka.Ale obyčejněj blbě nabroušenej vrták udělá trojůhelník, i když ne tak pěknej. A na opravu něčeho takovýho používat výstružník je zvrhlost. To bohužel udělá nejčastěji ten, kdo ty nástroje nemusí platit.

                0 0
              • se-se  

                Jo to je fakt pěkný. Taky to bude za takovej nástroj pěkná pálka.Ale obyčejněj blbě nabroušenej vrták udělá trojůhelník, i když ne tak pěknej. A na opravu něčeho takovýho používat výstružník je zvrhlost. To bohužel udělá nejčastěji ten, kdo ty nástroje nemusí platit.

                0 0
            • Vilém  

              Vtip ti bohuzel nic nerika, no neni to poprve ani naposled.

              0 0
              • se-se  

                ale ano, jen mám jiná měřítka pro humor – tenhle, jestli je to humor, je na mě příliš, ehm, japonský

                0 0
    • antt  

      ahoj, nevím z hlavy přesně na cm, kolik jde zasunout,ale je to jak píšeš, několik málo cm. Zkus to očistit a znovu namazat (rám/sedlovku), mělo by to jít snadněji až na doraz. Já si tam žádného výstupku, co by sedlovku měl brzdit nevšiml. Na sílu to tam nervi.

      0 0
      • biker159  

        mazat jsem to zkoušel jako první ale bez výsledku.

        …Jak jsem to tam narval tak mi to úplně podřelo černou sedlovku, teď tam mám rýhy. Ale zas, je to jenom z jedné strany, což znamená že tam ten výstupek nebude v celém pruměru ale jen v jednom místě. Nevím jak to mám řešit. Ono by ani nevadilo že to tak je, protože mam sedlo vysoko, ale jak jedu sjezd tak to potřebuju dat nízko.

        0 0
      • Vilém  

        Osobne bych to tipoval na trosku provareny svar, ktery zdeformoval stenu sedlove trubky, pripadne otrep na dire, ktera v sedlove trubce byva.

        Z jeho popisu nebylo jasne oc by se to melo zarazet, pokud tedy nema treba velikost S, proste jedine nac by to melo narazit je cep prepakovani.

        To si vsak snad muze overit, prilozenim sedlovky z vnejsku, aby videl v jake hloubce ma hledat prekazku.

        Nasledne reseni popsal Patar.

        0 0
        • biker159  

          vyfotim

          0 0
        • biker159  

          Tak jsem to poměřil metrem, viz fotky.

          Když si tu čtvrtou fotku uložíte a přiblížite tak ten zub jde jasně vidět.

          Není možné aby to byl převařený svar protože v okolí žaden není a (viz 1. a 2. fotka).

          Nemůže tam byt ani otřep, od čeho by byl?

          Nevim co to je..

          0 0
          • kubad  

            nechápu, co dál řešíš, jasně ti tu už padlo řešení, projet výstružníkem, proč je tas ten výstupek nevím, prostě je.

            zajeď do servisu, nebo tam kdes to koupil oni si s tím poradí. reklamovat můžeš taky, apokud se ti s tím chce *****

            0 0
          • antt  

            mám pocit, že přesně takto jde sedlovka i mě. Takto na fotce to vypadá, že to tam je záměrně. Zkusím si zítra udělat dopoledne chvilku a mrknu na to.

            Jinak nevím o tom, že by byl výstružník tady toho průměru, snad jen nějaký stavitelný. A i kdyby, tak by to byl děsně buranský počin, protože by se ti to tam kouslo a ohlodalo by to i okolí.

            To raději na to vzít půlkulatý, jemný pilník nebo to zaleštit kouskem šestistovkového smirku nalepeného oboustrannou páskou na tyčce od smetáku :) Ale chce to šikovné pracky. Kdyby jsi chtěl tu poškrábanou sedlovku vyměnit za nepoškrábanou, tak se mi válí v šuplíku

            0 0
            • Patar  

              Nepíše ,jak velké osazení v trubce je a na fotce jsou zřetelné reflexy, které klamou .Pokud ale sedlovka přes výstupek jde zasunout -i když těžce, nemůže se jednat o větší osazení , jak 0,1mm. V tom případě si konická část výstružníku , vedeného v trubce v délce 180mm s tímto lehce poradí, aniž by došlo k poškození trubky jeho vychýlením. Proč by neexistoval výstružník tohoto půměru? Prodává-li někdo kola této značky , měl by mít možnoat si výstružník třeba někde vypůjčit.

              Jenže do nářadí naní nikdo ochoten investovat, každý by nejraději jen kšeftoval. Otázkou investice je pak ale rentabilita. Řešením by bylo ,vybavení dovozcem , ten by ale musel projevit zájem o servisní síť , tak jak to udělal KASTAR. Nářadí jsme ale museli zaplatit. Také by pro své maloobchody dovozce mohl zřídit půjčovnu nářadí.

              0 0
              • antt  

                nějaké výstružníky na sedlovky nabízí třeba tady: http://cyklo.sport23.cz/…zniky/page/2, průměr 30,9mm jsem ale nenašel nikde. Tímto by to snad i šlo, být to v daném průměru. Nemám v tompraxi, ale i tak si myslím, že tam nechá jákýkoliv, ač dobře namazaný, výstružník stopy. Toho stavitelného bych se ale bál víc, vzhledem k jeho délce a malému konickému náběhu (výstupek může být klidně do půl milimetru a sedlovku by tam natlačil, viz např. bahýnko, které se dostane mezerou mezi objímkou sedlovky, sedlo pak jde s nepřijemným zvukem také zasunout)

                Já kdysi řešil problém, kdy mi přihlá sedlovka po snížení posedu v rámu zarostla. Po násilném vytažení jsem problém vyřešil oným smirkovým papírem přilepeným na kousku dřevěné kulatiny ze smetáku:) A no problemo, vlhčeno, zaleštěno, ocenili by milovníci karbonu :)

                0 0
                • Vilém  

                  Nechapu proc neduverujes cloveku, ktery to dela desitky let (Patar) a stale se snazis obhajovat udajne poskozeni sedlove trubky?

                  0 0
                  • antt  

                    protože se hliník odstěhoval do humpolce :) Nekoukám každému do profilu, neznám ho. Teď už vím, že se tím živí, tak určitě je jeho odpověď hodnotnější než ta moje.

                    0 0
            • kubad  

              http://www.azvercajk.cz/…t14–261–140/?…

              stavitelný samo je a při jeho délce moc kousání okolí nehrozí, navíc jak píše Patar nade mnou jedná se opravdu o desetiny mm jinak by tam sedlovku nenarval přes ten výstupek.

              v tomto případě bude možná jednoduší šábrem začistit výstupek

              0 0
          • antt  

            Díval jsem se a Tebou označená hrana otvoru do horní rámové trubky je cca 10cm horní hrany sedlové trubky, tak to asi nebude příčina zadrhávání. Vyzkoušej prstem, jestli tam není otřep, ale nevypadá to tak. Mě jde sedlovka zasunout zlehka 18cm a pak už taky jen na sílu s tím, že tam něco drhne. Takto to ale bylo od samého začátku, sedlo ale nesnižuji ani ve sjezdu, tak mi to nevadí.

            V mém případě bych na to výstružník určitě nebral. U tebe nevím, takže babo raď:) Pokud máš kolo z Ovy, tak bude nejjednodužší jim to dovést, ať se postarají, aspoň se neokradeš o možnost případné pozdější reklamace.

            0 0
          • se-se  

            já to tipuju na ohnutou trubku a ten výstupek jsi mohl způsobit pokusy o tzaražení sedlovky – vypadá to na otřep typu okrojení. Pokud je to ohlé, tak to výstružníkem zeslabíš a praskne. Jestli to je ale jen trošku, může to být tím svinstvem co je tam vidět.

            0 0
    • Joseph de Sax  

      co to je proti tomu, jak tu řešíme momentálně konec světa…

      0 0
    • kyl  

      Něco podobného jsem řešil u starého rámu,prvních pár cm byla sedlovka až volná ale pak se zadrhávala a taky nešla zasunout celá.Koupil jsem metr 8mm hlazenky,zkrátil na potřebnou délku,jeden konec podélné středem proříznul asi 5cm.Prostrčil a namotal smirek,upnul do vrtačky a vybrousil místo kde to už drhlo.

      0 0
    • mr.antik  

      Ahoj, tajk jak jsi to vyřešil? Shodou okolností jsem se díval, já mám vystruženou trubku do hloubky necelých 16cm, necelý cenťák nad čep. Zuzick to má horší – zhruba 4 cm nad čep. Jediné řešení je dovystružit…

      0 0
    • mr.antik  

      Takže ještě jednou to vytáhnu:

      Nevíte, kde by mohli mít pevný výstružník na 30,9? Někde poblíž Liberce, Boleslavy nebo v Praze?

      Stavitelný výstružník co měli v servisu v M. Hradišti má dost dlouhou závitou tyč a vystružuje až asi 5cm od kraje – já potřebuju vystružit téměř až na „dno“, maximálně 1cm od dna.

      0 0
      • antt  

        taky bych využil na jiný rám, kde mám poškozený vnitřní průměr 30,2mm po zarostení sedlovky.

        Možná by nebylo marné koupit nový a pak ho prodávat jako putovní:) na českých e-shopech jsem ale na tento průměr nikde nenarazil

        0 0
        • mr.antik  

          A na 30,9 jsi narazil? Já všude vidím jen stavitelné…

          Jinak asi budu muset udělat nějaký přípravek a opatrně vybrousit, myslim že nejde o moc materiálu..

          0 0
          • antt  

            Na 30,2 to už v mém případě nemá cenu, poškozené to je dost, tak bych to rád zvětšil na oných 30,9 ale jak píše KYL, nějak nejde sehnat :( Stejně je to zvláštní, je to docela bežný rozměr u nových kol, giant, specialized.. Leda se zeptat přímo uprodejců kol, ti by mohli mít větší možnosti, co se servisu týče, nic jiného mě momentálně nenapadá. Nebo nechat zmenšit těch 30mm.

            KYL: máš možnost nechat zmenšit?

            0 0
            • kyl  

              Já se dostanu tak na soustruh,nástro­jovou brusírnu nemáme.

              0 0
              • antt  

                a bylo by moc peklo stáhnout tady těch 31,8mm? http://www.sport23.cz/…ovky-31–8-mm

                Čistě teoreticky, moc do toho nevidím, plochy pro břit je tam ale dost a cena příznivá

                0 0
                • kyl  

                  Nevím co by říkal nůž na ten tvrdej materiál výstružníku.Takto tvrdá kulatina by se stočit dala třeba keramickým nožem nebo diamantem ale u tohoto by byl přerušovanej řez a to by nerozdejchal ani výstružník ani nůž.Jedině ho nechat na mašině přebrousit na požadovanej rozměr.

                  0 0
                  • antt  

                    ..takže shánět dál těch 30,9mm. Přijde mi divné, že by to nebylo k mání, když už s tím průměrem vyrábí takové sedlovky, rámy..

                    0 0
            • mr.antik  

              Našel jsem. Ale tady trošku horší cena než na eshopech… sakra…

              http://www.kovys.cz/index.php…

              0 0
              • antt  

                tak paráda, existuje, to určitě budou mít i v nějakém servisu.

                Cena taková nějaká.. když si to vezmu, že to člověk potřebuje v horším případě jednou za život.. :)

                Ještě mi tak nějak dochází, že to asi neveme takovou šponu, jak bych si představoval (skok z 30,2 na 30,9), ikdyž 30,2 to už dávno nemá..

                Pokud by si s tím vystružil dva rámy, tak by se dal určitě prodat za podobný peníz

                0 0
                • kyl  

                  Ale musíš na to vyrobit nějaké Vratidlo s tímto se díky vodícímu trnu před výstružníkem taky nedostaneš až na dno.Navíc ta cena je šílená.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Nemyslim si, ze je to vedeni. To by ke kazdemu prumeru vystruzniku musela byt sada vodicich trnu, coz asi neni.

                    0 0
                    • kyl  

                      Nevím jestli to ručně dokážeš udělat rovně.Stačí při vystružování zabrat trochu na stranu a může mít snahu zajet do stěny.Mě se to alespoň stalo se stavitelným když jsem vystružoval trubku.Uhnul mi a pak nešel ani tam ani zpět.Naštěstí že to byla trubka tak jsem z druhé strany povolil nastrčkou a vytáhl.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Ano vim jak se to dokaze kousnout, presto si myslim, ze to voditko je stejne pro vsechyn prumery vystruzniku. Utvrzuji me v tom stranky vyrobce, ktery zadne prumery nerozlisuje, narozdil od vystruzniku.

                        0 0
                        • kyl  

                          Zas proč je teda vodítko samostatně prodejné:http://www.kovys.cz/index.php… když už je jednou na vratidle.Na horní části jsou vidět zuby co zapadají do výstružníku.

                          To je to samé cos vlastně dal ty.

                          0 0
                  • antt  

                    tak cena je šílená, když se dá v jiném porůměru koupit za nějakých 115kč.

                    Jinak to vratidlo je samozřejmostí, ale ten vodící trn si tam už moc představit nedokážu :)

                    0 0
              • antt  

                ještě se zeptám, jak jsi poznal, že to není vystružené až k tomu čepu? Také pouze zasunutím sedlovky? Jak jsem se na to díval, tak tam nic nedotáhlého nevidím, možná tam bude opravdu jen nějaká šponka, která by šla vyřešit jinak než výstružníkem..

                0 0
                • mr.antik  

                  Když dovnitř posvítím tak je to vidět. Pěkně vystružená trubka, pak hrana a otřep a dál (4cm) jen surová trubka. Ale rozdíl v průměru není nijak velký, uvidím, až srazím ten otřep. Zkusim to ošolichat brusným papírem na nějakém molitanu.

                  Ono normálně by to nevadilo – ale jde o sjezdy (i když i tak je by byla možností snížení dost malá) a hlavně o teleskopickou sedlovku, která bude musec cca 30mm pod ten otřep.

                  0 0
      • kyl  

        Tak to tě asi zklamu ale výstružník pevný v tomto rozměru běžný není,alespoň jsem na něj nikdy nenarazil.Sta­vitelný není problém ale jak píšeš nedá se s ním vystružit až ke dnu.Pokud by někdo chtěl investovat dalo by se koupit Toto + k tomu vyrobit z hlazenky delší tyč na které by to bylo upnuté a počáteční a finální vodící trn.Výhrubník má 31mm ale nebyl by problém ho v jakémkoliv kovoobráběcím podniku nechat přebrousit na 30,9mm

        0 0
        • antt  

          ou, nějak jsem nezaregistroval tu cenu… + práce.. kruté :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.