Sedlo, které umožní posunutí víc dopředu

26 nepřečtených
  • Mufi

    Ahoj, potřeboval bych si posunout sedlo víc dopředu, aby se mi líp šlapalo, nicméně už teď ho mám nadoraz. Mám 20" MRX RACE LITE trekingový rám, měřím 183cm, ale problém je, že mám trochu kratší nohy a delší trup. Tak jak to mám teď, nemám v záběru pořádně stehna. Mohl by mi někdo poradit s tím sedlem popřípadě sedlovkou?

    Tady je to kolo, které jsem si koupil: http://www.cyklobazar.cz/…-lite-vel-20

    0 0
    • Chlebovnik  

      Kup si sedlovku bez offsetu.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Před obměnou komponent bude dobré odladit posed. U sedla upravit jeho výšku – možná by stačilo dát jej o 0,5 cm níž. A předozadní sklon. Ke zvážení je pořízení klipsen – jestli na pedálech stojíš třeba o 3 cm více vpředu, chyba bude tam. Pootočením řidítek docílíš jejich přiblížení či oddálení – vyzkoušej. Podložkami pod/nad představcem a představcem v pozitivní/ne­gativní poloze upravíš výšku řidítek. Sedlovku lze i otočit offsetem dopředu, ale to by Tě už asi vyhnalo nepřirozeně dopředu.

      0 0
    • Tina  

      Máš delší trup a potrebuješ posunúť sedlo viac dopredu? Ako je to možné?

      0 0
      • blaf  

        ma kratsi nohy…

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Protože kratší nohy :-)

        Jinak předozadní poloha sedla nemá s délkou trupu co do činění, závisí spíš na délce stehenní kosti. Účelem je přece dostat se do optimální polohy ke středu/klikám.

        0 0
        • McBlacky  

          jenže ta optimální poloha je pro překvapivě dost lidí jinde než doporučované -+2cm od svislice koleno – osa pedálu.

          0 0
          • Lister  

            Na moderních kolech, zvláště různých trail nebo eduro šlape většina lidí před osou a skoro nikdo to neřeší. On si organismus asi zvykne na všechno a pokud na tom člověk netráví 10 hodin denně, tak je to asi docela fuk.

            0 0
    • McBlacky  

      hodně se dá cestovat na Arione od fyziku, ale primárně bys měl najít takovou polohu kdy jen na nejprudší pasáže si poposedneš víc na špičku sedla

      0 0
      • kubad  

        když má sedlovku s ofsetem, je jednodušší dát rovnou, než řešit sedlo, jinak souhlas

        0 0
    • Lister  

      Zrovna nedávno jsme v tématu o sedlech Ergon psal, že SM3 je sedlo, které posed docela dost posouvá dopředu. Jestli ti ale sedlo sedí a máš opravdu hokejku (sedlovka se zámkem posunutým za osu), tak si jen kup sedlovku s přímým zámkem, vyjde to levněji.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Dobře, pár dotazů, které měly padnout hned na začátku.

      Jak vysoko máš teď sedlo a jak daleko vzadu za svislicí vedenou středovou osou je jeho špička? Na které části sedla sedíš? Kterou částí těla na sedlo působíš nejvíc? Máš sedlo přiměřeně široké/úzké? Je část, na které sedíš, alespoň přibližně ve vodorovné pozici?

      Používáš nášlapné pedály? V jaké poloze máš namontované kufry na tretrách? Daří se Ti při šlapání neprotlačovat patu dolů pod úroveň pedálu? Jakou frekvencí/kadencí šlapeš? Jak máš dlouhé kliky?

      Jak máš dlouhý představec a jak vysoko/nízko proti sedlu máš řídítka?

      Když nezabíráš pořádně stehny, čím teď zabíráš nejvíc?

      Co si o Tvém současném a zamýšleném nastavení sedla a posedu na kole vůbec myslí kalkulátor na competitivecy­clist.com (nejspíš MTB XC varianta) ?

      0 0
      • platypus  

        Mně přijde že stehna nejlíp zabírají když je sedlo co nejvýš než dojde k přesýpacím hodinám a zkusit točit aspoň 100 s vétrem třeba. Předozadní pozice se upravuje když je krátký nebo dlouhý rám, si myslím.

        0 0
      • Mufi  

        Takhle dopadl ten kalkulator:

        Fit style

        The XC Fit

        Standover Height Range 31.8 – 32.5 Inches

        Virtual Top Tube Length 23.4 – 23.8 Inches

        Stem Length 9.8 – 11.4 Cm

        BB Saddle Position 75.1 – 76.6 Cm

        Saddle Handlebar 53.9 – 55.5 Cm SHOP MOUNTAIN BIKES

        YOUR MEASUREMENTS

        Actual Inseam85 Cm

        Trunk69 Cm

        Forearm32 Cm

        Arm64 Cm

        Thigh60 Cm

        Lower Leg55 Cm

        Sternal Notch148 Cm

        Total Height183 Cm

        0 0
      • Mufi  

        Sedlo mám vysoko tak, abych měl napnutou nohu s patou položenou na šlapadle v jeho dolní pozici.

        Nášlapné pedály nemám, na sedle sedím tak, aby mě co nejmíň tlačilo. Když se posunu trochu víc dopředu, což se dlouhodobě nedá, protože mě moc tlačí sedlo, tak se mi líp šlape.

        Zabírají mi nejvíc svaly u kolen, dost mě dneska bolí. Prostě cítím, že ten pedál je v pozici záběru moc daleko, jakobych se pro něj musel natahovat Pomůže mi se více ohnout v trupu, ale to je tím, že nemám celou váhu na sedle a můžu se víc posunout dopředu.

        Jinak ty délky přesně nevím, jen klika je klasika 175cm. Prostě to bude asi tou sedlovkou. Možná trochu sklopím řidítka, eventuálně koupím berany, abych měl v kritických situacích lepší záběr stehen.

        0 0
        • Mufi  

          Přirovnal bych to prostě k tomu, jako dělat dřepu s činkou na hrudníku místo za zády (jestli to znáte), nebo dělání dřepů u zdi, prostě nezabírá u toho celé stehno a není v tom taková síla.

          0 0
        • Vilém  

          To sedlo budes mit mozna vysoko. Prvotni nastaveni byva, ze noha s patou na pedalu by nemela byt napnuta, ale mela by jit propnout.

          0 0
        • Vilém  

          Jo a predozadni pozici zkus pro zacatek podle postupu z Vela, ktery tu nekdo vyse odkazoval.

          0 0
        • Pán z Dubu  

          „Sedlo mám vysoko tak, abych měl napnutou nohu s patou položenou na šlapadle v jeho dolní pozici.“ To je vysoko. Začni posunem sedla do střední polohy ližin v zámku sedlovky a snížit výšku na lehké pokrčení ve stanovovací poloze pata na pedále, viz http://cestovani.idnes.cz/…na-kolo.aspx?…

          0 0
    • Mufi  

      Tak už jsem to vyřešil, nakonec to bylo tím, že jsem měl moc vysoko sedlo, což nutilo posunovat dopředu sedlovku. Nakonec jsem ji ještě posunul dozadu, to s tím olůvkem a středem pedálu zabralo.

      0 0
      • platypus  

        Ještě jsem přemýšlel, že posed může být ok, potíže kolem kolen můžou být způsobeny namoženymi úpony, tady potom je dobrý protahování a přiměřená zátěž plus nezapomínat na regeneraci, ale to jenom kdyby náhodou…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.