• Smazaný účet

    mám dnes nějakej tázací den, chci se vás zeptat, zda je nějaký citelný rozdíl mezi 170/175/180mm klikách, mám sedlo až do nebes na L Meridě, tak mne napadlo, že delšíma klikama ho trochu sundám, ale způsobí to ještě něco? Mám 187cm, ale krátkej trup…

    0 0
    • Carloss  

      mě to připadá celkem v poho ještě.. delší kliky by ti mohly sedět, ale pokud to chceš jen kvůli výšce sedla, tak bych se na to vykašlal.. těch 5mm toho moc nespasí

      0 0
    • Rudyn  

      Způsobí to to,že budeš mít větší moment síly, pokud použiješ delší kliky, protože výslednice sil S = F(síla)x délka(páky).

      Na(o centimetr)del­ších klikách to určitě poznáš. Bude se Ti líp šlapat. S výškou sedla to asi nemá nic společného, pedály na delších klikách musíš točit po větším průměru, ale neposunul se Ti přeci střed šlapání. Vzdálenost osy středového složení od sedla se nezmění, pokud tam dáš jiné kliky.

      K těm delším klikám ještě, na fullu je to občas o hubu, když se to zhoupne v zatáčce při šlapání a škrtneš o zem…:-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        moment síly mne napadl díky mastuře z F, ale je to citelnej rozdíl? navíc sedlo dolů půjde o ten cm tím, protože jinak bych na spodní úvrať nedosáhl, přemejšlim, jestli by mi to pomohlo vzhledem k délce mých nohou :D i když stejnak uvažuju nad dvoupřevodníkem, takze nevim no… kdyby se delal s gripshiftem, tak do toho jdu hned…

        0 0
        • kubad  

          k tvé výšce asi budou 180mm kliky lepší,

          ale!

          pokud jezdí někdo spíš frekvenčněji nemusí mu delší kliky vyhovovat, pro silovější jezdce je to přínos, ideál je to vyzkoušet.

          rozdíl mezi 175 a 180mm je poznat

          0 0
          • mr.antik  

            mezi 170 a 175 taky…

            0 0
          • MlokCZ  

            Jestli má opravdu dlouhé nohy, tak bych se těch 180tek nebál ani pokud točí vyšší kadence.

            Na 84,5cm nohy mi sedí ideálně 175mm kliky a 170mm mi seděly hůře a točím spíše vysoké kadence.

            A on má nejspíš nohy ještě o dost delší.

            0 0
            • kubad  

              jj, souhlas já jen že je určitá možnost že mu to nebude vyhovovat :D

              0 0
            • JSt  

              na mtb souhlasim – potrebujes kratkodobe vetsi paku na prekonani prekazek. na silnici jsou kratsi kliky rychlejsi ;-))

              0 0
              • Blade  

                Mno já nevím.. loni jsem trénoval převážně na silničce se 170mm klikama a závodil na bajku se 175mm klikama a měl jsem problém se na tom srovnat, nebylo to ono. Teď mám všude 175mm a je to znát. A kadence na silničce se v mým případě prodloužením klik nijak výrazně nezměnila.

                0 0
            • Georrge  

              chci se zeptat, protože taky uvažuju nad 180mm klikama – mám nohy dlouhé 96cm (od země po rozkrok/sedací kosti nebo jak to je, celková výška 188cm) a navíc mám další trošku problém – mám problémy s kolenama, při lyžování a velmi usilovném šlapání mě začínají rychle bolet a musím je občas odlehčit, s postupným posilováním nohou se to sice zlepšuje, pořád jsou ale kolena první věc, co mě při šlapání nebo lyžování nebo jiném sportu náročném na nohy začíná bolet. Vyřešit to sice nepůjde, ale někde jsem četl že předozadní poloha sedla vůči klikám dost ovlivňuje tlak na kolena, a sice že ideální je mít špičku kolena nad osou šlapátek při klice vodorovné s podlahou. Pokud by bylo koleno vysunuto před osu, bude větší tlak na kolena, a pokud dozadu za ní, tak zase bude obtížnější přenést sílu na kliky. Momentálně mám sedlo tak, že špičku kolena mám asi centimetr před osou šlapátek. Sedlo už moc víc dozadu dát nejde, a navíc bych se natáhl v posedu což nechci. Sedlovku s offsetem kupovat nechci, protože nevím jestli by to vůbec pomohlo. Kliky ale nové kupovat chci, a tak proč hned nevzít 180mm, aspoň by se to trochu srovnalo s tou osou šlapátek a třeba by to na kolena trochu odlehčilo, co myslíš?

              0 0
              • Senoy  

                A jezdíš SPD pedály? Měl jsem s tímto problém při začátcích s SPD a pomohlo lehké vytočení kufrů, aby šla pata lehce k rámu. Ale pokud to je i na lyžích, může to být známka artrózy. Doporučuji směs Glukosamin, Chondroitin a rybí tuk s vysokým obsahem EPA a DHEA (DHA). A čekat, trvá to 2–3 měsíce, než se to zlepší.

                0 0
                • Georrge  

                  právě že to není jen případ kola, mám prostě špatné kolena, nevím jak se to jmenuje ale doktor mi řekl, že jsem v pubertě moc rychle vyrostl a nestihly se mi dotvořit čéšky, takže ty jsou menší, v koleni je tím pádem vůle a dělá to problémy. Kdysi to bylo jiný peklo, to se mi klidně při chůzi najednou skřípl pod čéškou nerv a pak jsem pár dní nemohl chodit… Teď už je to lepší, nervy už se mi neskřípaj, ale pořád tam jistá vůle ještě je a při velké zátěži z toho bolí šlachy (nebo co to v tom koleni bolí). Je pravda že už jsem u doktora hodně dlouho nebyl, třeba by to nějaké doléčení ještě chtělo a byl by pokoj…

                  0 0
                  • Milwa  

                    Při rozhodování mysli na to, že s delšími klikami budeš mít v horní úvrati koleno ohnuté víc než s kratšími. Důležité je ale ohnutí kolene v místech nejsilnějšího záběru na pedál, které jsou někde mezi třetí a šestou hodinou. A je teda podle zůzných zdrojů pravda, že posunutí sedla dozadu snižuje tlak na čéšku. Delší klika bude mít podobný efekt a navíc trochu vykompenzuješ ztrátu páky z důvodu posunutí sedla dozadu.

                    Určitě tedy zvýšíš rozsah pohybu kolene, virtuálně ale dostaneš sedlo o dalších 5mm víc dozadu oproti pedálu na poloze tři hodiny. Jak se změní tlak na čéšku v nejexponovanějším bodě bude záviset na dalším nastavením, k horšímu provedení by ses ale při rozumném postupu, který zdá se praktikuješ, dostat neměl.

                    Zároveň věnuj zvýšenou pozornost, jestli taky nemáš trochu plochý nohy nebo nohy do o či x. Hlavně teda plochá noha je zrádná, ve chvíli, kdy ti začne chodidlo vlivem delšího šlapání ochabovat a klenba se začne propadat, začne se ti i křivit koleno. Nejsem doktor, ale když už má někdo problémy s klouby, většinou má problém se všemi klouby.

                    0 0
      • kubad  

        :D

        samozřejmě že se mu výška sedla změní a to zhruba o rozdíl délky klik,

        0 0
        • Rudyn  

          Dobrý :-),já myslel,že když má tak dlouhý nohy, tak to ani nepozná a on má strach, aby dosáhl do dolní úvrati :-))…

          Když si tu výslednou sílu spočítáš, tak uvidíš o kolik procent to je, já bych řekl, že ten rozdíl bude znatelný…

          0 0
      • Blade  

        Vzdálenost osy středového složení se sice nezmění, ale prodloužením kliky o 5mm dojde k většímu propnutí nohy (v dolní poloze) a právě o těch 5mm je potřeba snížit sedlo. Stejně jako o 5mm více dopředu, aby pak nešlapal moc před sebe.

        0 0
      • MlokCZ  

        S výškou sedla to má společného hodně. O co dá delší kliky, o to půjde sedlo dolů.

        Výška sedla je daná vzdáleností od pedálu v nejvzdálenější poloze (tedy někde poblíž dolní úvrati).

        Zkus si představit extrém. Vezmi svoje současné nastavení a délku klik a k tomu si představ, že bys dal o 10cm delší kliky. A co se stane. Kolem dolní úvrati vůbec nedosáhneš na pedál.

        0 0
        • Rudyn  

          Ano, máš pravdu.Souhlas.

          Já se snažil to vztáhnout na ty jeho dlouhý nohy…a špatně jsem ten princip popsal.Dík za opravu.

          0 0
    • Ruprt2  

      kolik je ta sedlovka vytažená?

      0 0
    • vili  

      mám 193 cm a kliky 175 mm. Uvažoval jsem o výměně za delší, ale s tím, že bych rovnou vzal 185 cm. Zatím je to stále ve fázi úvahy :-)

      0 0
      • JakeF  

        A nebylo by to přecijen trochu moc? :)

        0 0
      • Ruprt2  

        jsem na tom stejně.

        Výška i úvaha.

        Ale žádné normální kliky s osou nejsou :-(

        0 0
        • JSt  

          nevim, do jake miry jsou normalni, ale gebhardt?

          0 0
          • Ruprt2  

            no ty nemají právě osu, jestli se nepletu.

            0 0
            • kubad  

              :D

              tak osu samo mají že, ale ty asi myslíš pevnou, musíš ještě chvilku vydržet, prý na tom pracují

              0 0
              • Ruprt2  

                He, no jistě. Pevnou osu.

                Já vím že na tom dělají jsem v klidu má to být už brzo Mám pocit, že na jaře 2009

                0 0
        • vili  

          Na bicy si nechal jeden z uživatelů prodloužit xtr kliky vevařením kusu materiálu na 185mm. Sice si to moc nedovedu představit, ale zřejmě to jde. Bohužel kliky se ztratily, takže výsledek nikde.

          0 0
    • joudys  

      optimální délka klik je odvislá od délky noh, ale při výšce 187 a krátkém trupu by to mohlo být; s delšími klikami musí jít sedlo níž, ale v tvém případě těch 5mm asi moc neřeší; rozdíl mezi klikami 175 a 180 jsme subjektivně nepoznal.

      0 0
      • Atilla  

        Jezdil jsem nějaký pátek 170mm, teď jsem dal 175mm a rozdíl je dost znát, hlavně do kopce.

        0 0
    •  

      Zdar, také jsem uvažoval o klikách 180 mm. Mám nohy dlouhé 85 cm, ale celkovou tělesnou výšku jen nějakých 179 cm (dlouhé končetiny, krátký trup). Stylem jízdy jsem také spíše silový jezdec a kadenci moc nedám. Ovšem dva kamarádi už mi nezávisle na sobě poradili, ať jsem s těmi 180 mm klikami hodně opatrný. Ať si spíše nechám své dosavadní 175 mm a raději trénuji tu kadenci. A poslední, co mě odradilo, byla cena … bezmála 6000 Kč (!!!) za XT s převodníky 40/30/22. To je skoro dvojnásobek oproti běžným 175 mm klikám.

      0 0
      • michomin  

        Zas to s tou cenou nepřeháněj. Jestli je opravdu chceš (a chtít je víc než potřebovat), tak je kup v Německu, dnešní cena je 3954,–

        http://www.bike-discount.de/…-26/o-preisa

        0 0
        •  

          Když já nevím, jestli je mám chtít … co to udělá s koleny? Už nejsem mladíkem, nezapomeňte.

          0 0
          • michomin  

            Toho bych se nebál, ty, jako nemladík, si je odrovnáš tím, že to rveš na těžké převody s malou kadencí.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.