Rockrider ST 540 pro začátečníka?

23 nepřečtených
  • Dejv13

    Ahoj, naposledy jsem jezdil jako dítě a nyní bych si znovu chtěl pořídit kolo na občasnou vyjížďku cca 1× týdně za město, po polních cestách.

    Předpokládám, že mi bude stačit jakékoliv pojízdné horské kolo, proto by mě zajímalo, je opravdu takový rozdíl v kvalitě kola za cca 8 a 13 tisíc? Například:

    https://www.decathlon.cz/…8500756.html

    vs

    https://www.decathlon.cz/…8378294.html

    Někdy v roce 2006 jsme kupovali v Kauflandu 2 kola Olpran, moje dětské stálo asi 1500 a dospělácké 3000. V jednom vlákně je tu někdo kritizoval, ale nám bohatě stačily.

    Ještě bych se chtěl zeptat, zda nemůžu šlápnout vedle s tou koupí té 540 takhle bez vyzkoušení? Samozřejmě tu máme obchod s Meridami, ale nechci pak zjistit, že žádnou vyhovující nemá skladem a stejně čekat na dodání.

    0 0
    • novas752  

      Kola z Kauflandu nepoužitelný šrot, servisy to odmítají servisovat, všechno je z měkého plechu a plastu, nedá se to spolehlivě seřídit.

      Rocktider 520s je celoodpružené, ale opět to nemá smysl, superlevné odpružení se rychle vychodí, dostane to vůle, bude to vrzat… Celoodpružený pod 30–35 000 nebrat. Navíc na polňačky není potřeba.

      Ten 540 už docela jde, celkem slušná byť stále jen pružinová vidlice, spolehlivý řazení, skoro bezúdržbový hydraulický brzdy… Furt je to dosf levný kolo ale pro rekreační použití už docela použitelný. Velikost vyzkoušet aspoň na prodejně, bez žádných zkušeností bych to naslepo přes internet nekupoval.

      0 0
    • Dejv13  

      Ještě někdo názor ohledně koupě naslepo? Měřím 170, takže předpokládám, že pro mě bude vhodné M:

      S: mezi 1,50 m a 1,64 m

      M: mezi 1,65 m a 1,74 m

      L: 1,75 m až 1,84 m

      A ještě jsem koukal na pár Merid a Kellys, dost z nich jsou o cca 1–1,5kg těžší než Rockrider. Je to na kole znát?

      0 0
      • Ricci  

        je

        0 0
      • babkanakole  

        Znát to je, ale ty to nepoznáš, nebudeš mít s čím porovnávat. Totéž velikost – pokud poslední jízda na kole byla jako dítě, tím že na kolo vlezeš nepoznáš při pouhém projetí po prodejně/dvoře skoro nic. Dokonce bych to odhadla, že problémy začneš řešit až tak po půl roce. Navíc mladé kosti se dokážou srovnat na kde co, až postupem doby se bolístky začnou ozývat mnohem rychleji. Vycházím z toho, že v roce 2006 jsi měl dětské kolo.

        Za mě z hodně laciných vzít třeba i Rockrider ST520 . Jezdit to pár let, než tě to buď přestane bavit, nebo začne bavit víc. Bude trochu těžší, má to trojpřevodník. Byla jsem se na tom párkrát projet, a za ty prachy je to výborné kolo, na údržbu to taky nebude nic extra drahého. V každém případě pak budeš vědět po čem koukat dál, v současné situaci není důvod do toho vrážet moc peněz.

        Další otázka je, jestli vůbec na polní cesty potřebuješ odpružení. Co pro tebe je polní cesta, na kterou vjedeš? V podstatě vyjeté koleje od traktoru nebo rozbitá vyježděná polňačka je něco jiného, než vyasfaltované nebo šotolinové cesty se slušným povrchem, kde odpružení potřeba nebude vůbec.

        0 0
        • Kharbon  

          +1

          Pro začátečníka na polní cesty je 520 z Dekáče naprosto dostačující. Oproti Olpranu to bude jezdit líp, na údržbu snažší a pro peněženku lehčí.

          0 0
    • Dejv13  

      Díky za odpovědi. Zejtra zajdu do obchodu minimálně abych si vyzkoušel velikosti, co jsem se tu dočetl, někteří se stejnou výškou jezdí i na S. A uvidím, třeba si rovnou něco koupím. Jinak bych se asi přikláněl k 540, protože na 520 jsem našel hodně negativních recenzích ohledně kvality součástí.

      Co se týče cesty, nevím na co za městem narazím :D jako začátečník se chci držet co nejvíc mimo silnice plný aut. Odpružení jsem neřešil.. Původně jsem myslel, že bude vhodnější trek/krosové kolo.

      0 0
      • Dejv13  

        Tak v našich miniobchodech se vybírat nedá. Buď tedy si vyberu jeden z těch dvou modelů ve velikosti M, nebo se rovnou na kolo vykašlu, čekal jsem rychlejší dodání od Decathlonu.

        0 0
      • Dejv13  

        Měl bych ještě jednou hloupý dotaz. Měl někdo zkušenost s kolem tohoto rámu, aby mě mohl doporučit velikost – sice spadam přesně do půlky M, ale mám strach, abych nezjistil, že mi nesedí. Prodejna Decathlonu je odtud hodně daleko na výměnu. Měřil jsem různé vzdálenosti s městských kolem ,které mi sedí.. všechno ± stejné.. ale nejideálnější by bylo si to vyzkoušet no..

        Jinak, jak si vedou Rockridery v porovnání s Merida Big Seven za podobnou cenu? Např.:

        https://www.merida-bike.cz/…seven-20-d-6

        https://www.merida-bike.cz/…seven-20-d-8

        vidím hydraulika, 27.5", váha o něco těžší – ale Decathlon uvádí váhu bez pedálů

        0 0
        • Dejv13  

          Nikdo nic ohledně srovnání Rockrider 520/540 vs Merida Big Seven 20-D/40-D? Překvapuje mě, že na fóru není o Meridě žádná zmínka.

          Zajímá mě, jestli je Merida srovnatelná s 540, nebo se rovnou na to vykašlu a jako nejlevnější pojízdnou věc vemu 520.

          0 0
          • Tydlii  

            Koukal jsem na to v rychlosti a rockrider 540 je o kilo a pul skoro lehci nez nez ta merida.za 13, ma lepsi vidlici, XCM u meridy je fakt jen zavazi. Dale 2 prevodnik mluvi jednoznacne pro rockrider. Jako zacatecnikovi ti to asi bude stacit, na necem podobnem jsem jezdil kdyz mi bylo jedenact. Hlavne se nenech odradit vlastnostmi kola, pokud te jezdeni jako takove chytne , tak uz okolo 20–25 tis. se daji poridit na zakazku plně funkcni kola.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Mám 520 toho fulla a funguje naprosto normálně. Žádné vůle a mizerné osazení to nemá. Jen jsem dal jiné brzdy, mechaniky na mou váhu neměly potřebný výkon a dozadu dal jinou kazetu pro lehčí převody. Nevýhoda je vyšší váha, zase ten rám je bytelny a něco vydrží. Na jednou týdně bohatě stačí pro začátek.

        0 0
        • Val  

          proboha, fulla za 10000 urcite ne, ta pruzina vzadu ma krome funkce zavazi, houpace a omezovace vykonu na silnici (aby se to moc nerozjelo) uz jen nalakat hejly… do terenu to snad nikdo soudny neveme

          0 0
          • Dejv13  

            Hele díky za názory nakonec jsem objednal 540.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Vážně? Zrovna dneska sem ho tam vzal a bez problémů jel to co kolegové na výrazně dražších kolech. Na rozdíl od tebe to mám opravdu najeté a vím, že na původní zadání jednou týdně polnackama poslouží v pohodě.

            0 0
            • novas752  

              S dobrou technikou se dá sjet cokoliv skoro na čemkoliv, což ale z čehokoliv neudělá „dobré“ kolo. Full za 10 s levnou nefunkční pružinovou vidlicí, ubohejma mechanickejma brzdama na 160mm kotoučích z plastelíny atd. prostě není dobré kolo do jakéhokoliv terénu mimo zpevněný silnice a cesty, není.

              0 0
            • Val  

              nechtel jsem ti hanit tvoje milovane kolo, jses s nim spokojenej tak ti to nechci kazit, ale musel jsem se ozvat, kdyz to nekomu doporucujes, i kdyby ten clovek vyrazil na kolo jen jednou za rok, tak se bude zbytecne trapit… kdyz levny kolo tak hardtail, nejlevnejsi full co bych si jeste doved predstavit by byl ten co prodavaj v dekaci za 20000 – pokud teda nekdo nutne fulla potrebuje a nema na lepsi

              0 0
    • Dejv13  

      Ještě bych se zeptal, neprotočí se obyčejný stojánek https://www.decathlon.cz/…8302792.html nebo je lepší koupit s dvojím uchycením https://www.decathlon.cz/…8342475.html ?

      0 0
      • sten84  

        Ahoj využiju to téma a prosím o srovnání

        Rockrider 520 nebo bazarovka Leader Fox Rover 2013 předem díky.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.