• jonys

    http://www.feedthehabit.com/…link-or-not/

    Rocky Mountain má nové kolečko,které nahrazuje ETSX,tady malá debata k tématu.

    Bylo na systému ETSX něco špatně?Nebo prostě jen změna za každou cenu-jako že ukázat,že jdou kupředu?Nebo…Ne­věřím,že by zrovna tihle měli zapotřebí nějaké plagiátorství,jak naznačuje článek :-)

    0 0
    • mountaineer  

      Tady mas neco k tematu primo od RM http://www.pinkbike.com/…ke-2008.html . No a jinak samozrejme spoustu reklamovanych ETSX ramu,praskaji radi a casto na sedlovy trubce mezi cepama zadni stavby:o(

      0 0
    • BB  

      někde jsem četl, že Horst Link patentuje čep před a pod osou, ITC (Ellsworth) před a na úrovni osy a ETSX před a nod osou. Takže patent porušen není, inspirace a vylepšení zakázané nejsou, tak jde vývoj.

      0 0
      • mr.antik  

        takže VPP aspol jsou vlastně Horstovy Linky a patent se na ně vztahuje taky :-)

        0 0
    • speedy gonzales  

      ja bych rekl ze vyvoj dopredu… dokud si to neprojedu, tak sou to jen babske reci, do te doby nam musi stacit testy. "tenhle ":http://reviews.mtbr.com/…09-review/je docela povedeny a obsahly. kdyby nic, jsou tam aspon super fotky

      0 0
      • fluider  

        Len by som chcel podotknúť, že som už urobil model v Linkage a nie úplen presne sedí s grafmi Chaingrowth a LVR. Robil som ho podľa jednej z fotiek v galérii na mtbs.cz, myslím že podľa tej prvej.

        Prvý a najdôležitejší rozdiel je v dåžke zadnej stavby, ktorá sa v Linkage používa na výpočet ostatných vzdialeností a uhlov takže od nej zavísí takpovediac všetko. V tej recenzii v tabuľke ku chaingrowth píšu, že zadná stavba začína na 430mm dåžky a končí tesne pod 440mm (hoci v texte píšu že sa predåži len o 8mm :-)). No oficiálny web RM s tabuľkou geometrií pre Altitude, ktorý som použil pre Linkage model,  tvrdí že zadná stavba má dåžku 428,7mm !!! V mojom modeli sa stavba predåži o 12mm, narozdiel od tých 10mm v tabuľke.

        Druhý rozdiel, dôsledok prvého, je graf prepákovania tlmiča na zadný zdvih (ktorý v demo ver. Linkage nie je), v recenzii je to graf . Je to obrátený pomer grafu LVR. V mojom modeli LVR začína na 2.65mm čo je 0,37mm, narozdiel od 0.39mm v recenzii. Našťastie ako vidno z grafov, LVR aj chaingrowth v mojom modeli a v recenzii sú priebehom rovnaké, takže vidíte že som nenamodeloval hlúposť :-). Malé rozdieli môžme pripísať chybe môjho merania.

        0 0
        • Lister  

          I kdyby tohle mělo průběh úplně božský, tak třeba pro mou osobu je tohle kolo nepoužitelné – a to kvůli strmému úhlu sedlové trubky, který má být jedním s hlavních vylepšení. Pro mě by tento úhel znamenal buď sedět daleko před osou nebo sehnat sedlovku s offsetem asi tak 60mm :-)

          0 0
          • pitos  

            přesně tak,docela se divím že takový úhel  může někomu vyhovovat.

            0 0
            • MlokCZ  

              I takové vyjímky se najdou. Třeba já :-)

              Já mám na všech ostatních kolech opačný problém, sedlo musím cpát hrozně dopředu. Njn, mám krátkou stehení část nohy oproti lýtkové.

              0 0
              • pepek  

                No tak to jsme dva, já bych potřeboval opačný offset – mám sedlofku s přímým zámkem, otočenou opačně a stejně mám podepřený sedlo až na zadním konci.

                0 0
              • pitos  

                stejně těch 76st na sedlový úhel je dost divokých…pokud se neprojedeš tak stejně nic u tohoto biku z tabulek nezjistíš protože takových kol moc není.

                0 0
        • MlokCZ  

          Ten průběh LVR mi moc zázračný nepřijde (ono taky s tímhle typem přepákování žádný o moc lepší vyrobit nelze), ale to umístěný horstlink čepu (i když se mu už nedá vlastně říkat horslink čep, když ten dle toho co píše BB je pouze v případě pod osou) se mi líbí (a z toho vyplívající vlastnosti). Tohle kolo bych i docela rád v praxi vyzkoušel.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.