Řidítka Ritchey Superlogic Carbon 10D

31 nepřečtených
  • JakeF

    Ahoj všichni. Nejezdí tu někdo tyhle řidítka? Nějak jsem teď ježděním bez rohů vysledoval možnou příčinu, proč jsem je tolik využíval. Jezdim i jezdil jsem delší kola, než na mě tabulkově jsou, vyhovuje mi to tak, i když kratší jsem zkoušel. Problém je nejspíš v tom, že při tom posedu mám napnutější ruce, díky čemuž se nemůžou dostatečně srovnat předloktí a mám na řidítkách trošku šikmo ruce. Neni to nějak kritický, normálně se tak dá jezdit i dlouhý trasy, jde mi jen o to, jestli by mi nepomohly řidítka s takovymhle zakřivenim, který by tenhle problém měly eliminovat, trochu se do budoucna bojim problémů se zapěstíma. Nakonec ono i když se trochu přikrčim, tak musim jít loktama od těla, abych ten úhel zmenšil. Váží taky jenom 130g, ale zase já mám 65kg a rohy bych na ně nedával, tak by s nima snad neměl bejt problém s životností. Tak co myslíte? Má do nich smysl investovat?

    0 0
    • JakeF  

      Nikdo žádný zkušenosti?

      0 0
    • vikicek  

      Mno, určitě je to mnohem ergonomičtější než rovný rodla, ale asi to musíš vyzkoušet, těžko ti tady někdo popíše pocit(a navíc šance že je tady měl někdo na fóru v prackách je dost malá). Jinak váhy a výdrže bych se určitě nebál, mám lehčí řidítka, jsem o 10kg těžší a ještě k tomu mam na nich rohy, takže v poho ..

      0 0
      • MlokCZ  

        Proč by to mělo být ergonomičtější než rovný rodla při stejné šířce? Každý potřebuje úhel řídítek přesně dle svoje úchopu, který je daný mnoha faktory.

        A běžný úhel rovných řídítek (5st.) vyhovuje pro danou šířku řídítek nejčastěji, tedy nejčastěji je i nejergonomič­tější.

        Výrazně větší úhly jsou obecně potřeba především pro širší řídítka.

        Tak extrémní úhel, o kterém uvažuje sem tam někomu sednout sice může, ale bude to velmi ojedinělé a tedy pro většinu zcela neergonomické a tedy i nepoužitelné.

        Když bych potřeboval více zahnutá řídítka, tak bych určitě nešel rovnou do takového extrému a nejprve zkusil jen mírně větší úhel zahnutí.

        Pokud se vezmou příliš zahnutá řídítka, než daný jedinec potřebuje, tak je na nich jezdit peklo, je to horší než opačně (opačně to lze dohánět lokty více od sebe, jezdit ale s lokty více k sobě rozumně možné není).

        0 0
        • JakeF  

          No, asi to má svojí logiku… Teď jsem si to zkoušel a jo, když uvažuju chrtění po rychlym povrchu, kde mám ruce skoro napnutý, tak by mi asi vyhovovaly, ale když vezmu, že problém mám hlavně v rozbitejch sjezdech, kde si právě ty ruce víc pokrčim, aby tlumily nárazy, tak tam by to bylo zase na obtíž. Asi fakt vezmu jenom ty pěnový WCS gripy a uvidim, jak to pomůže a na tohle řešení si případně počkám, než ho někde vyzkoušim…

          0 0
        • vikicek  

          Co se dříve dělaly řidítka na kolech i motorkách takhle , tak byl úchop opravdu mnohem přirozenější, než při dnešních „moderních“ rovných řidítkách. Samo to nejspíš neplatí na každýho, ale obecně bych řekl, že to tak pro většinu bude. Taky proto se nejspíš začly na rovný řidítka dávat rohy .. když si to člověk představí a místo rohů si dosadí tyhle řidítka z odkazu, tak je to v podstatě totožný úchop :). Z toho usuzuju že zahnutý řidítka budou pohodlnější, ergonomičtější .. zkrátka se nebudou tolik „vylamovat“ zápěstí.

          0 0
          • vikicek  

            Stejně neergonomická je například myš u počítače. Kdybychom ji drželi „jako pivo“ , tak je to mnohem pohodlnější.

            0 0
          • Hornet  

            Vidim to trochu inac.

            Pri jazde v terene je pre mna daleko prirodzenejsi uchop – rovne rodla, pri jazde na hladkej ceste sa lepsie citim, ked drzim rohy. Z coho by mohli vyplyvat aj rozdiely v cestnych a mtb riaditkach. Na cestaku je pohodlny uchop za brzdy a tomu by sa mohlo prirovnat drzanie rohov pri jazde na mtb po ceste.

            A jazdit s takymi riaditkami ake su v tom odkaze – zahnute dozadu, by bolo pre mna hroza…

            Ale nie kazdemu to takto vyhovuje – ako mne, myslim si vsak, ze tak jazdi vacsina.

            0 0
          • MlokCZ  

            Taková řídítka jsou do terénu nepoužitelná, dobře to napsal Hornet.

            Když jsem hledal svoje ideální řídtka, tak jsem vyzkoušel možná tak 15 různých kousků s různými úhly, hezky jsem si vyzkoušel, co udělá větší/menší/střední úhel zahnutí.

            Na biku jsou jiné požadavky, jiný styl použití kola, jiný posed, tedy požadavky na řídítka jsou jiná.

            Třeba jeden z úhlů zahnutí u vlajd, které se snaží být ergonomické je v 99% případů mírně vzhůru a ne směrem dolů jako mají řídítka na obrázku.

            0 0
            • JakeF  

              Myslim, že to zahnutí neni myšlený dolů, ale předozadně. Alespoň teda pozice „předního“ nápisu tomu nasvědčuje.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já taky teď mluvil o tom odkazu, co dával vikicek, kde jsou konce zahnuté zcela k jezdci a v té kombinaci musí být zahnuté i směrem dolů, jinak by to vůbec nešlo držet.

                Ty co si dával ty mají jen jeden úhel zahnutí, takže budou zahnuté dle toho jak se natočí, tedy teoreticky mohou být i dolů.

                0 0
                • JakeF  

                  Jo tak, já si nevšim, na co reaguješ…

                  No, to je jasný, že bejt můžou, ale podle nápisu to asi fakt myslej jako směřovaný dozadu :-).

                  0 0
    • teepeex  

      to se mi libi, na celopevnyho jak delany

      0 0
    • jonti  

      Taky o nich uvazuju, videl jsem je na biku na vystave a drzelo se to docela pohodlne, vypadalo to taky dobre. Druha moznost je FSA SL-K a treti Ritchey WCS Riser Carbon.

      0 0
    • Vítekbiker  

      Nemáte někdo s těmito řidítky nějaké nové zkušenosti od doby kdy se to tady řešilo? Docela o nich uvažuji tak scháním nějaké reference :-D

      0 0
    • (vidlak)1  

      Zdar můžu doporučit jezdím jenom na bajku xc od 93 a od cca.05 mám 12stupňoví Syntace k sobě a lehce dolů plus rohy a nic lepšího jsem neměl zatím v pazourách . Mám rád radší tech. tratě např. Českou kamenici , nebo sjet např. Bezděz a zahnutí mně nikdy nepřekáželo . Rovný vyrobyly kdysy z nouze a pro odlišnos atd. . Pravdu má vikicek a když se podíváš na endura Pařž-Dakar , ale i supersporty , tak s rovnejma by jim ruce upadli . Při začátcích jsme měli sbráchou jednoho horáka a máminou dámskou Libertu a sjeli jsme na tom všechny možné pasáže v dnešním Národním parku na severu Čech , jen se o něco rychleji rozpadla a se držela líp . Teď jsem si koupil takové co chceš ty , akorád starší verzi WCS (uříznutý a s rohy)zatím to jde , výhoda u takto zlámanejch bude že nejpíš nebudeš muset měnit vyzkoušenou délku představce z tvého kola .

      0 0
      • Evilcleaner  

        vím že to máš napsáno v nicku… ale stejně se zeptám. to je čeština, čím tu píšeš?

        0 0
      • mr.antik  

        takovýhle úhel při sjezdu,kdy musíš tlumit rukama (které jsou pak v loktech dost pokrčený) ti hrozně zatěžuje zápěstí a páčí ruce ven z řidítek.

        Proto se na DH vozí dost rovný a široký řidítka. Ale na nějakýho pohodlnýho cesťáka proč ne.

        0 0
    • Georrge  

      Od té doby, co mám 750mm řidítka (Aerozine, 7st zahnutí dozadu) tak mám problémy s bolestí dlaní při jízdě. Zkoušel jsem teď ergon gripy a vůbec to nepomohlo, tak jsem se na to začal soustředit a mám pocit, že bych potřeboval více zahnuté řidítka dozadu, protože mám pocit zalomeného zápěstí jako na obr. Dost mě to za jízdy nutí používat bezpalcový úchop, abych mohl dlaně více vytočit, a nebo používat rohy.

      Jezdím totiž s propnutými lokty, vyhovuje mi to tak a lokty pokrčím jen ve sjezdech. Z toho co jsem pročetl mi vychází, že by bylo dobré zkusit více zahnuté řidítka (12st nebo 16st, ale žádné šílenosti 25+ apod.), máte s tím někdo zkušenost? Kdo takové řidítka dnes nabízí? Našel jsem vesměs jen SQ lab.

      Ideálně aby moc nezkracovaly úchop, protože ten mi vyhovuje tak abych nemusel kupovat o 2cm delší představec, nebo tak něco.

      0 0
      • kandik psi zub  

        12st dela syntace napr.

        Jinak to jsou tyhle hustokruty siroky stangle, za starejch casu s riditkama 580mm problemy nebyly:)

        0 0
        • Georrge  

          Přesně tak, když jsem kdysi vozil 600–650mm rodla, tak jsem takové problémy neměl. Na tyhle 750 jsem si sice zvykl z pohledu šířky úchopu, něco do sebe to má (ačkoli by mi asi stačilo i 720), ale ten úchop samotný je problematický…

          Syntace 12st dělá, už jsem koukal, ale jestli se nepletu, tak to jsou jen ohnuté řidítka, nemá to takový ten dopředu prodloužený tvar, jako na obrázku z prvního postu. Takže bych musel koupit i delší představec.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.