• pee.tr

    Chtěl bych poprosit o radu s rozebráním a případným vyčištění machanizmu zamykání vidlice. Jedná se o Soloair s inverzním zamykáním z řídítek. Má najeto cca 200km a žádný velký bahno neabsolvovala. Včera během jídzdy po silnici mi nejdnou nezamkla. Zkoušel jsem ji zamknout ručně otočením kolečkem na vidli, ale napřed mi to nešlo. Až po chvíli cvičení s páčkou na řídítkách se i kolečko trochu začlo hýbat, takže ji dokážu ručně zamknout. Ovšem z řídítek ji nezamknu, protože to kolečko na noze vidle se nemá sílu otočit samo úplně až nadoraz. Když mu pomůžu rukou tak ano. Následné odemčení táhnutím lanka jde taky o něco ztouž, ale jde. Jakoby naráz zapadl do toho otočného mechanizmu na noze vidle nějaký bordel a ten brzdil otáčení kolečka. Odpoledne se chystám odpojit lanko, ale už to mám vyzkoušený, že v něm ani na řídítkách by zřejmě být problém neměl. Píšu sem raději dopředu, než se do toho pustím, abych se případně vyvaroval nějakých chybám. Díky.

    http://www.youtube.com/watch…

    0 0
    • xshreck  

      Zkusil bych sundat kolečko a vyčistit. Popř. vytáhnout celé zamykání a podívat se, jestli tam funguje správně pružina. Jestli je v záruce, reklamoval bych.

      0 0
    • Kosta  

      Inverzní zamykání, to jako bez uchyceného lanka máš v normálním případě tu vidli zamčenou? Ono něco takového existuje?

      0 0
    • metr-x  

      Máš dobře chycené lanko? Co bovden? Mi se zase vidlice nechtěla odemykat, protože mi lanko dřelo někde v bovdenu. Pořád jsem vytahoval Motion control jak blbec a kontroloval tu debilní pružinu, ale bylo to lankem a bovdenem.

      0 0
      • pee.tr  

        Odpoledne se chystám lanko odpojit, abych věděl, jak to chodí bez něj (viz. úvodní příspěvěk). Ale zdá se, že lankem to nebude.

        0 0
        • Dejv94  

          Lankem to není, problém je v mechanizmu na řídítkách, kamarád to má taky a poslal to na reklamaci tak čekám jak mu to vyřídí, pak nejspíš budu posílat taky. (máme stejný kola)

          0 0
    • pee.tr  

      Tak vyřešeno. Včera jsem si toho večer nevšiml. Ale jak jsem zkoušel během jízdy dle mého názoru špatně chodící rebu propružit, šla až na doraz. Tím dorazil na můstek vidle bovden vedoucí do lockoutu a zřejmě tím zvedl jednu stranu asi málo dotaženého kroužku (objímky), který je nahoře na noze. Tím ho vychýlil do křivé polohy a jedna strana tohoto kroužku drhnula o konec lanka, který kouká ven z rýhy v ovládacím kolečku. Kolečko se tak vracelo do původní polohy jen ztěžka. Čím blíže k nulovému otočení, tím to šlo hůř. Tak aspoň, že to byla jen taková blbost. I tak díky za názory.

      0 0
      • pee.tr  

        Neporadil by mi někdo s tím problémem? Pořád se mi totiž děje tatáž věc, co jsem popsal úplně na začátku. Už vím sice čím to je způsobený, ale nevím, jak se tomu vyhnout. Pokud mám vidli nafoukanou tak, jak mi vyhovuje, tak se občas ve větším terénu dostane nadoraz (nebo těsně k němu) a tím se stále opakuje to vyrážení té objímky a následně nefunguje zamykání. K popisu toho co se mi s tím děje z příspěvku nad tímto přikládám obrázky.

        0 0
        • Kouba_2005  

          A potřebuješ jí zamykat? Já to pořešil tak, že jsem páčku s bovdenem ani neinstaloval – nemám potřebu zamykat – a jen jsem vidli odemknul a zaaretoval v odemčeném stavu kouskem lanka s koncovkou, který simuluje tah páčky. Můžu vyfotit :)

          0 0
          • pee.tr  

            Tak rád bych. I když taky jsem o tom uvažoval. Pokud ji mám měkkou, jak jsem zvyklej, pak je na jízdu ve stoje potřeba zamykat (70–75PSI). Když bych ji přifouknul na 105PSI, co doporučuje výrobce na mou hmotnost, pak bych ji opravdu zamykat nemusel, protože se bude i v stoje houpat jen nepatrně. Ovšem v takovém stavu je v terénu v jízdě v sedě tak líná, že bych moh už mít pomalu vidli pevnou.

            0 0
        • tomxxx  

          Tyhle objímky jsou hrozný zlo, to můžu potrvdit.

          0 0
        • skvedo  

          Můžeš tu objímku i zamykací kolečko pootočit aby bowden přicházel zezadu korunky. Například Magura tak má doraz bowdenu na zadní straně korunky.

          0 0
          • pee.tr  

            O něčem takovém jsem večer uvažoval. Zítra na to mrknu co by šlo. Dnes se mi při Králi zase zvedla a po tom počasí už jsem neměl chuť to dnes řešit. Díky.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.