• Boban8

    Dobry den. Jiz to bude nejaky mesic co se prodava novinka RB IQ. Tak jsem se chtel zeptat na Vase zkusenosti s timto kolem. Jak se na nem jezdi, jak funguje zadni stavba (je v pripade nejake progressivity dostatecna hloubka perovani pro jizdu po vetsich korenech ) a jak se Vam zamlouva geometrie tohoto kola. Nejde mi o zavodeni, ale o pohodlne jezdeni (vyjizdky 30–80km) s prumerem (13–20 km/hod dle terenu) a rocne tak cca 1500–3000 km. Jezdim dost lesni ci polni cesty plus obcas tezsi useky po horach, ale taky klidne trasy po okreskach, kde je pres 70%  po asfaltu. Takze mi jde o takovy universal a toto kolo se mi moc zamlova. Dekuji.

    0 0
    • destr  

      Na mtbs.cz byl test, tak si to najdi.

      0 0
    • Manas  

      Zajdi kamkoliv to RB centra a pujc si ho. To ti rekne uplne nejvic.

      0 0
    • pepe19  

      nejlepší je vyzkoušet…měl jsem ho půjčené na víkend a dost jsem si to užil.ideální kolo na pohodovou jízdu,skvělé ve sjezdech.a navíc osobní setkání s p.Bartoszem­.Jestli budu pořizovat celopéro,jasná vol­ba.

      0 0
      • Boban8  

        Me jde ted v teto fazi o zjisteni Vasich nazoru a Vasich zkusenosti. Ja jsem si po celou tu dobu co se o RB IQ zajimam samozdrejme vyhledaval vsechny mozne clanky o tomto kole jak v casopisech, tak na internetu. Celtl jsem jak clanek ve Velu tak i clanek vcetne diskuse na MTBS atd. Na RB IQ jsem se svezl a porovnal jsem jeji i s RB monster AM. Na zadnem jinem fullu jsem ale nikdy nejel a na HT vlastne poradne jen na dvou typech, takze nemam skoro zadne zkusenosti na to abych posoudil jak  na tom to kolo presne je. Ja  jsem mohl pouze posoudit prvotni dojmy a z tech se mi jak IQ tak i Monster AM ( na kterym to byla vestsi drina, ale zase vesti konfort), libili. Oboji verze Base. A v tom dojmu oboje kola obstala, takze nemam az na mensi uravy kokpitu moc pochyb. Takze posledni faze, kterou bych chtel pred koupi a rozhodnutim do jake verze IQ, pripadne i Monster AM jit je posouzeni IQ od co nejvice zkusenych jezdcu co s timto kolem jiz nejaky cas prozili a maji srovnani i s jinymi fully. Preci jenom jde v mem pripade o dost velke penize (40000–55000 Kc), takze bych chtel hodne znat I Vase nazory, abych mel klid na dusi nez si me prvni tak drahe kolo poridim. Na RB Monster AM jsem tady nasel dost diskusi a posouzeni, ale na tema RB IQ jen jednu, tak proto jsem zalozil toto tema. Dekuji.

        0 0
        • Karlos009  

          Já mám jenom jeden poznatek, ale dost zásadní, ta Maruška na BASE verzi je tragédie. Necitlivá, s podivným trhavým chodem. Takže buď verzi RACE, nebo zkusit domluvit nějaký tuning třeba s Milanem.

          0 0
          • pete_ax  

            a nebo nechat si osadit ram vybranymi komponenty… to by taky melo jit

            0 0
            • Karlos009  

              To bohužel nejde.

              0 0
              • Petr Heinik  

                Mohu skromny dotaz, proc by to neslo?

                0 0
                • Karlos009  

                  Ono to jde? A proč to nešlo, když kupoval v dubnu můj kamrád IQ pro manželku? Taky chtěl FOXku na BASE a nešlo to a mluvil tuším i s tebou. Nějak tomu teda nerozumím.

                  0 0
                  • tomfree  

                    To je přece ten už tolikrát zmiňovaný individuální přístup:-))

                    0 0
                  • Petr Heinik  

                    Dobry den, jelikoz vymena vidlic je naprosto standardni a nejcasteji resenou zalezitosti v ramci nasich setu, netusim proc bych komukoli rikal, ze to nejde. U setu IQ BASE se vidlice menili celkem casto a to jak za FOX tak RS pripadne za vidlici dodanou samotnym zakaznikem. Opravdu si nevybavuji situaci, kdy bych nekomu rikal ze to nejde – samozrejme mimo pripad kdy poptavany typ nebyl k dispozici ci se na IQ typove nehodil.

                    0 0
                • muppet  

                  Využiju tvojí přítomnosti a zeptám se na hlavové složení do rámu CRR.Půjde mi tam tohle ?Už jsem tady četl že taky nabízí nějaké hlavko přímo v obchodě,ale na stránkách nemají napsáno jaký typ a taky za jakou cenu.

                  0 0
          • tomfree  

            a nebo se poohlídnout po jiné značce za 40–55t už jsou přece kola jako specialized pitch,trek giant,lapiere atd.

            0 0
            • Boban8  

              Ja si myslim ze ta zmena komponentu jde. Alespon pri komunikaci s RB by nemel byt problem vzit si treba na verzi Base jinou lepsi vydlici s prilusnym doplatkem, ci si vzit si kolo Base bez vidlice s urcitym odpocetm ceny za ni  a donest si svoji. Vim ze za tyto penize se da sehnat ledajaka skvela kola od ruznych znacek. Ale me se RB jednak libi, jednak je mi tato znacka i sympaticka a hlavne se ty kola vyrabi v Cechach a taky je nema kde kdo. Pokud mi tedy RB ci obecne nejaka jina ceska znacka nabizi za stejne penize minimalne stejne kvalitni a pak i pro me libici se vyrobek jako zahranicni vyrobci, tak vzdy radsi zvolim domaci znacku. 100× radsi si treba koupim kvalitni bundu od Tilaku nez za stejne penize jinou take kvalitni bundu odjinud. Chci totiz dat vydelat penize domacimu vyrobci a domacim lidem, nez zivit nejaky Taiwan ci dokonce komunistickou Cinu J . No, ale elektroniku jedine Japonskou J . Takze pokud RB nabizi kvalitu a zkusenosti, tak po necem jinem asi nebudu uvazovat. Jen chci znat Vase nazory a zkusenosti s jizdou na IQ ve verzich Base a Race a taky i porovnani s cenove podobnymi koly, abych se ujistil v rozhodnuti a vedel co presne mi toto kolo bude dle zkusenych jezdcu nabizet. Dekuji.

               

               

               

               

              0 0
              • KRAJIC  

                S tvou filozofií se plně stotožňuji, ale bohužel jsem na IQ nejel – nemohu ti poradit a to mne sere.

                0 0
                • dancing dog  

                  Já přemýšlím podobně, moc sem je sice nepodpořil, protože sem si pořídil Monstera AM z druhý ruky, ale další nejspíše bude taky od nich, už i proto, že mi to kolo vyhovuje…

                  škoda, že 29 dělaj jen rám, ikdyž ty vidlice v BASE modelech maj obecně slabší, info, že lze na objednávku dát vidlici jinou vítám, nevíte někdo, jestli jsou ochotní namontovat vlastní, poslanou z domu( jako ušetření času a aktivity na sundavání + prodeje původní a montáž nový..)

                  0 0
              • siafu  

                nj – třeba Tilak mi střihově nesedí… jediný, co nebylo moc úzký nebo dlouhý, byla až bunda Pinguin Parker 09 a je mi vcelku jedno, kde se to šije

                0 0
                • matts1  

                  já mám tu stejnou, ale starší, pinquin je snad taky česká značka, nebo ne? Už v tom mám hokej. A hlavně cena téhle bundy ve srovnání s tilakem je někde jinde a přitom funkčně je super.

                  0 0
              • Dzin_CZ  

                Podobné dilema s výběrem kola jsem řešil cca 14 dní nazpět. S podobnou filozofií. Od RB IQ mě nakonec odradil atypický tlumič. Mám určité zkušenosti s netradičními koly a právě proto jsem chtěl kolo složené ze standartních komponentů. Je možné, že má skepse vůči IQ tlumiči je dnes zbytečná. Ale co za pár let?

                Nakonec jsem zvolil Lapierre Zesty. Doposud jsem na něm najel asi 600km a nemohu si ho vynachválit. Je to jezdivé a neskutečně pohodlné kolo.

                0 0
    • warps  

      RB prodava prece samotny ram a muzes si jej osadit cim si reknes. Osobne jsem sice bral Dragstera ale lepsi pristup jsem nikde nezazil jako u RB. Rekl jsem presnou castku do ktere se potrebuji dostat a co bych si asi predstavoval za hodinku na to jsem mel na mailu perfektni nabidku kterou jsem dle moznosti doladil a za 3 dny jsem si pro kolo jel. Musim rict ze zatim nejklepsi spokojenost. Mohu jen doporucit. Hlavne prodejem sluzby nekonci . Resim ted vetsi kotouc na zadni nabe ( 203 ), ihned me poslali novy vcetne adapteru. Ja sem si najivne myslel ze povolit SAINTOvou nabu prece nebude problem zabehnu do obchodu koupim klic a bude. Ejhle ani v jednom z 8 cyklo obchodu v Brne ( nemeli klic potrebny na SAINT nabu ) a ani jeden na servise. Zavolal jsem do RB a ihned mi ohotne klic posilaji postou na zapujcku. Tomu oprvdu rikam pristup a klobouk dolu. Dnes jsem se snazil klic sehnat v CR a nikdo nema . Proto jsem zakoupil pres net v nemecku …  Jedna se o klic ( TL-LR20) ani nikdo u nas na netu neprodava :(

      0 0
      • poiko  

        to tedy doopravdy čumím, přístup jak ze sna.

         

        Jen pro objetkivitu: na foru jsou s RB i negativní zkušenosti

        0 0
        • warps  

          Podle me je to jak se clovek chova k nekomu tak si lide chovaji k nemu. Ja se ke svym zakaznikum chovam take jen a jen dobre a u teto firmy se mi to opravdu vratilo po zasluze a jsem spokojen…

          0 0
      • Qeex  

        na centerlock používam klíč na kazetu, saint kotouče jsou jiný?

        0 0
        • warps  

          Bohuzel u SAINT je vetsi prumer a v CR nikdo klic nemel a nema. Nastesti v RB pujcily takze vse READY.

          0 0
    • Axisak  

      Jelikož a protože jsem majitel RB IQ RACE a s tímto bikem jsem byl na začátku prázninového měsíce pojezdit na týden v rakouském Alpen Revíru – oblast Saalbach/Hinterglem tak přidávám svojí trošku do mlýna ve formě recky u mě na blogu. RB IQ RACE Recka . Doufám že to všem zájemcům o trochu údajů o tomto kole pomůže i přez jistá nádech amatérismu v mém textíku i velikého nadšení z kola.

      Jinak k chování RB centra v Kladně kde jsem kolo, ač jsem pražák(měl jsem od nich na celý víkend zapůjčen, přez kamaráda co s nimi jezdí, test bike), kupoval nemám jakoukoliv výtku. Profíci každým coulem, vše co jsem si naporoučel na kolo mě na něj taky dodali a ve chvíli kdy byl problém s brzdovými kotouči mě nejdříve brnkli a následně místo XT disků XTRka, aniž by zvyšovali již dohodlou cenu, operativně namontovali.

      0 0
      • warps  

        Perfektni hodnotny clanek. Jen jsem se utvrdil v tom ze IQ bude na XC/ENDURKO naprosto to idealni kolecko…

        0 0
      • kloubik  

        Super článek, musim to IQ-čko někdy půjčit a projet…

        0 0
      • spok  

        Super recenze !

        Taky uvažuju o „koupi IQ“ :)

        Chci se proto zeptat zda nenastaly nějaké problémy…?

        Co třeba tlumák, zadní stavba nebo cokoli jiného.

        Jsi stále tak spokojený ?

        Jakou velikost rámu máš ?

        Já měřím 186 a nevim jestli to L ko neni malé.

        Další věc… jak je tam ten tlumič? viděl jsem že na IQ6 je už měnitelný.

        0 0
        • goofy  

          Ted uz je menitelny i na IQ

          0 0
          • spok  

            Tak to je fajn

            Takže normální tlumák s okem ? a drží tam v nějakym pouzdru

            A jak dlouhej tlumák ?

            0 0
            • goofy  

              Delku nevim. Napis si do RB nebo se tu mozna Petr H. ozve…

              0 0
            • DejvGSR  

              Mám model RB IQ 2010. Tlumič Fox Float RP23 (8,5/2,5;216×63,5), takže zdvih na tlumiči 63 mm jestli jsem to pochopil a s přepákováním pak oněch 120 mm. Jak jsem tady četl, X-fusion měl skutečně o něco lepší možnost nastavení propedálu. Ale já jedu Foxku vetšinou na plné otevření a na asfaltu propedál poloha dva (50%). Jinak jsem z kola úplně unešenej. Takovej malej cyklo superbajk. Na rovině jede výborně , do kopce taky, pořádnej sjezd zatím jsem nejel kromě asfaltu. Jinak se mi zdá, že čím víc tlačím na pilo tak to kolo nějak líp jede. je výborně ovladatelný. Mám na něm ty tolik haněné Vikingy od Remerxu. Jsou pěkně přesný a řízný. Výborná odezva při jízdě a řízení. No teď snad po včerejšku trochu slabší článek a to jsou gumy. Michelin XC DRY II kevlar, sice rychlý , ale nějak nesedí v kolejích a při bočním záběru a už vůbec ne v písku. Včera mě bestie schodila, ujel předek a přehodilo mě to přes řidítka. No byl jsem nadšenej jak malej Jarda , po x letech zase na zemi.

              0 0
              • kassar007  

                Pekny kolo … nemuzu si pomoct, ale tem RB ta bila slusi :-)

                0 0
                • Axisak  

                  A co teprve bílá s příměsí Alpskýho bláta :)

                  Boční tuhost je OK – trochu k tomu svádí uložení tlumiče ale to je jen optická záležitost.

                  0 0
                  • kassar007  

                    tak pokud sis na tom daval slopestyle v saalbachu tak verim, ze tuhost je OK :-)

                    0 0
                    • Axisak  

                      Jezdili jsme s kámošem Bluelinu (family track :)) a X trail a na zbytek jsme jen koukali s tichou bázní. Taky jsem na něm lítal na Lipenksej family track.

                      0 0
              • spok  

                Máš tam RP2 nebo RP23 ?

                RP23 má ještě čudl na nastavení 3 poloh propedalu.

                Co boční tuhost ? prý je to velice dobré…?

                Plánuju tam dát vidli RS pike 454 95–140 myslíč že je to vhodné?

                0 0
                • DejvGSR  

                  Je tam RP 23. Tři polohy propedálu 30,50 a 80%. Pak ještě kolečko na tlumení odskoku. Je to můj první fůl, takže nemohu s čím srovnat. Ale řekl bych, že to není špatné. Pokud uvažuješ o vyšším zvihu ( mám sám RS RLV 110 – 140 mm) , tak bych neřešil IQ ale rovnou IQ6. Tam by se hodila líp. To co jezdím , tak zdvihy 120 mm zcela dostatečné. Pouze můj názor.

                  0 0
                  • spok  

                    Tak to tam máš RP2

                    RP23 je novější a vypadá takhle :

                    0 0
                    • Lišák  

                      Dle popisu spíše RP3. RP2 má jen páčku PP ON/OFF.

                      Nicméně myslím, že má ve skutečnosti RP23, jen to špatně popsal (nenapsal o páčce, ale jen o polohách).

                      0 0
                    • DejvGSR  

                      No nevím jak ty , ale vyfotil si zrovna můj tlumič. Jedině že by se v RB sekli a i já pří čtení na tlumiči. Takže znova na to koukám, nápis RP 23, modrá páka propedálu s otočným kolečekm 3 poloh.

                      0 0
                      • spok  

                        Jo už rozumim.

                        Ty sis tam tenhle tlumák nechal dát na přání ?

                        V katalogu vidim že tam dávají RP2…

                        Jsi s nim spokojenej ?

                        0 0
                        • DejvGSR  

                          Mluvil jsem o tom v Kladně s panem Kalinou a rozhodl jsem se na konec pro RP 23. Příplatek je 2000,– Kč. A abych po půl roce si nadával, že jsem měl vzít lepší tlumič, tak jsem to udělal hned. On ale vlastně lepší není, je to jen RP 2 s dálšími hračičkami. Jinak spokojenost. Tlumí dobře. Vážím 78 kg, nastavený tlak 160 PSI. Sag jsem nastavoval dle výrobce, ale zdálo se mi to příliš měkký, tak jsem trochu přidal tlak. Takže teď SAG cca 17%. Jinak velká spokojenost. V terénu mám trvale otevřeno, jenom na silnici volím propedál 50%. Je to trochu tužší a opravdu to velmi málo propružuje při šlapání.

                          Upřímě: fungoval výborně na IQ už i X-fusion, měl jsem kolo na víkend na testování. Takže v nich nevidím žádný rozdíl. No Fox ale trochu prý lépe zní. A je fakt, že se klukům od RB podařilo dostat cenu velmi zajímavě dolů. Daj se u nich také velmi dobře koupi komponenty Race face a móóc dobře vypadají. Hlavně ty kliky, ale to bych musel zase začít pořádně šetřit.

                          0 0
                          • DejvGSR  

                            Ještě k tomu chování odpružení. Zadek je v počátku propružení tak v 1/3 velmi velmi citlivý, pak začně jakoby progresivně tuhnout. Když jsem měl zapůjčené kolo, byl jsem trochu nemile překvapen chováním naopak přední vidlice Marzošky 44. Zadek supr , ale předek byl značně necitlivý a tvrdý. Měl jsem do té doby GT Avelanch II s nějakým pružinovým Suntourem tuším RXC a ten zase perfektně od počátku žehlil až mě to překvapovalo. Proto při testu IQ a zmiňované Marzošky rozpaky. Na svém IQ jsem si nejprve nastavil Sagy doporučené výrobci Foxu RP 23 jeho specifikaci a RS RVL. Pak jsem nasednul a snažil jsem se vnímat horizontální rovinu při dosednutí a propružení. Měl by jít předek a zadek současně stejně jemně a stejně hluboko aby se udržela horizontální rovina a kolo se nekývalo v této rovině. Alespoň takto nastavuju moji Suzuky, aby se mi horizontálně nekývala, mění to výrazně jízdní vlastnosti a gryp. Ale to samé musí platit v terénu. Proto pak lehké změny podle mého vnímání na tlacích v tlumiči či vidlici. Každý preferuje něco jiného a upřímně je to docela laborování. Ale radši jezdit a moc se tím nezabývat. Takže za mě spokojenost. Více by asi zdělil Axisák, má na IQ najeto zřejmě nejvíc a zkušenosti určitě také. A jezdí X-fusiona. a v předu Foxku.

                            0 0
                            • Lišák  

                              Mám dotaz. Máš velikost rámu L. Kolik měříš?

                              Dík L.

                              0 0
                              • DejvGSR  

                                Měřím od 177 do 178 cm podle toho jak se vyspím a co mě bolí. Takže L je pro mě to pravý ořechový.

                                0 0
                              • spok  

                                To by mě taky zajímalo..

                                Třeba já mam 186 a plánuju rám L ko

                                Je to přesně na rozhraní L a XL

                                Myslim že je lepší zvolit menší a pak to kdyžtak natáhnout představcem.

                                0 0
                                • Lišák  

                                  Asi nezbude, než to projet.

                                  Já měřím stejně jako DejvGSR a pokud bych bral IQ, tak jsem spíše přemýšlel o „M“.

                                  Nejde ovšem jen o velikost postavy, ale i o poměr délky trupu, nohou a rukou.

                                  0 0
                                • HKou  

                                  Taky mam 186, taky jsem planoval L-ko (mam L ko Gianta) a vedel jsem, ze to bude na hrane. V patek jsem ho zkousel a je mi to maly. Mozna je to predstavcem (100mm), nicmene sedlo jsem mel asi o pul cm niz nez u sebe (vys to neslo). Celkove je kolo hodne hravy, ale zrejme potrebuju XL.

                                  0 0
                            • Axisak  

                              V podstatě všechno co se dalo říct jem už napsal ve svým testíku. Je pravda že marzzochi byla hrozná a i RB ji nemělo v lásce. U Foxky je zase třeba trochu kašlat na doporučený tlaky a poladit ji k obrazu svému (na doporučenejch hodnotách šla až moc ráda na fest a ani hrátky s nastavením odskoku nepomáhaly)

                              0 0
            • Petr Heinik  

              Dobrý den,

              Déåka tlumičů je následující:

              IQ – 8.5×2.5

              IQ 6 – 9.5×3.0

              U letošních modelů IQ a IQ 6 je použit tlumič standardní produkce FOX, usazení je následně řešeno vložkou.

              0 0
        • Axisak  

          Problémy zatím žádný. Až na klasický opotřebení spotřebních součástí(bovdeny, lanka, pneumatiky, atd) – najeto 5000km a čtyři maratony – jeden z nich Sudety a hodně jsem si to na Rbíčku užil (do kopce skvěle stoupá, po rovince je to raketa a z kopce se dá sjet skoro vše i hvězda)

          Tlumič jsem spokojen a zdá se mi že je mnohem lepší než Fox – lepší nastavení – čtyři polohy nastavení až po zamknutí (user friendly) – fox rp 23 jsem zkusil u kámoše na Cubu a skoro jsem nepoznal že propedál funguje, množej se i dost negativní názory na novou funkci boost valve.

          Rám Lko, měřím 183 a v poho, je to všechno o pocitech, určitě si ho pujč na víkend a pořádně projeď.

          Ano tlumič jde vyměnit – pokud by ti zdechl Xfusion u starších IQ 6 tak ti vyměněj zadní stavbu za novou i s tlumičem – pokud tedy budeš chtít FOX.

          Koukal jsem na novou zdaní část a uchycení na Velo test days a vypadá to na nový pouzdro s tyčkou na kterou je oko tlumiče uchyceno pevným spojem – u Xfusionu je tam rovnou závit.

          Tlumák nevím musel bych se mrnknout a změřit. Pokud je to nutnej údaj změřím to.

          0 0
          • roc.ker  

            Nechci šahat RB do svědomí, ale přijde mi, že nestandardní uchycení tlumiče se dělá z jednoho prostého důvodu … vydělat více peněz na tlumičích. Pokud uživateli v budoucnu „odejde“ nebo bude chtít jinou značku, tak musí VŽDY koupit od RB :-( Nebo je jiný, např. technický důvod pro nestandardní uchycení? Pokud se pletu, tak se RB omlouvám!!

            0 0
            • Vilém  

              Uz to takto neni, nyni pouzivaji standartni tlumic opatreny adapterem.

              0 0
              • roc.ker  

                Na fotce není vidět oko tlumiče. Tzn. že je schované v adaptéru? Tímto se RB omlouvám a gratuluji k cestě správným směrem! :-) Jinak aktuální cenová politika je velmi agresivní! Rozhodně si musím RB otestovat.

                0 0
                • Vilém  

                  Je to tu nekde psano. Prvni verze mely atypicky tlumic X-Fusion se zavitem na tele. Potom presly na tu vlozku. Ta se nasadi na spodni oko tlumice a vesroubuje do zadni stavby.

                  0 0
                  • Axisak  

                    Stačilo si jen přečíst příspěvek na který regujete do konce, píšu to v něm :)

                    0 0
      • LUMO  

        prosim tě jak jede po asfaltu nehoupe se ta zadni stavba

        0 0
        • Axisak  

          Po asfaltu jedině s propedálem a prohupování skoro žádný, pokud je potřeba zamknu to celý a chová se to jako pevný kolo – na mým Xfussionu první stupeň ze čtyř, i když ten jezdím i v terénu a otvírám to na plno jen do technickejch pasáží a na sjezdíky – při plným je to až moc velká žehlička.

          0 0
    • onik  

      jedno iq je ted v bazaru kdyby měl někdo zajem

      0 0
    • pepe19  

      Zítra jedu objednávat…už se na něj těším

      0 0
    • Smazaný účet  

      nemůžete někdo porovnat se Scottem Spark? Docela by mě zajímalo jak by obě kola velde sebe obstála…

      0 0
      • JMT  

        Podle me je spark ultrachrti full, a IQ pohodlny trailbike tzn-nesrovnatelne

        0 0
        • Smazaný účet  

          no prave.. je to jen 10 mm zdvihu a čep zadní stavby je taky skoro na stejném místě.Takže si říkám, že by to mohlo být i podobné, nevím chtělo by to srovnání..

          Spark chválí snad ve všech testech.. IQ ještě moc otestované není..

          0 0
          • Axisak  

            Kamarád co se mnou v partičce jezdí má Sparka a je to hodně o technice jezdce co na něm sedí. Do kopce si mě dá a mám problém se ho udržet, na rovinkách mě taky trhne a z kopce se mnou v klidu drží krok. Cvhíli prej i pokukoval po geniusu, ale po víkendovém testíku se vrátil zpět na Sparka. Já osobně bych asi Sparka nebral, nejsem ten typ vysportovanýho človíčka, spíš si jedu na pohodu a hravě (skoky, lávky, kořeny) i když 100–120km v terénu si taky občas dám. Takže je to o tom rozmyslet se kam směřovat a co jezdit.

            0 0
    • garretx  

      Nemá náhodou někdo poslední číslo časopisu Peloton? Prý tam je test RB IQ 6. Kdyby náhodou někdo měl, nemohl by hodit nějaký odkaz ma sken? Měl by u mě velký plus ;-)

      0 0
      • Lišák  

        Pokud je ten test podobný tomu, co psali o IQ, tak bych to snad raději ani nečetl.

        Přední kolo dostala na starost vzduchová vidlice Marzocchi 44TST2, která sice není z nejlehčích, ale svým výkonem ostudu rozhodně nedělá. Citlivě reaguje již na drobné překážky, její krok je plynulý a podobně jako tlumič si nechává poslední dva centimetry zdvihu pouze do krizových situací.

        Ti, co na tom jeli na 44 jen nadávali…

        http://www.racebike.cz/…PELOTON-8–09

        0 0
        • Manas  

          Covece a me prisla docela dobra. Rozhodne stokrat lepsi nez starsi 55.

          0 0
          • Lišák  

            Nevím, nejel jsem ji, jen že všichni, co zde dávali svoje recenze na IQ a projeli se na testbajku, kde byla, tak o ní nepsali v žádných superlativech.

            0 0
            • Manas  

              No, zalezi jestli byla upravena pro kazdyho jezdce nebo tam byl nejakej standart tlak … to fakt nevim.

              0 0
            • Manas  

              No, zalezi jestli byla upravena pro kazdyho jezdce nebo tam byl nejakej standart tlak … to fakt nevim.

              0 0
              • Lišák  

                Axisak: // V rámci kola a jeho použití jako XC/Trail bike mě na BASE spec hodně a to opravdu hodně iritovala použitá vidlice Marzocchi 44 TST2, nejenže se nějak moc nesnaží, ale jezdce fakt naprosto nijak nepodrží. Pokud bych byl šetřivej typ a bral BASE tak je to první věc kterou bych ihned zaměnil za jinou. Při srovnání s doteď ježděnou RockShox Rebou Race je to nebe a dudy, nějak to jde poslední dobou s Marzzochi z kopce a to jsem na ně kdysi s Bomberkou nedal dopustit.//

                DejvGSR: //Když jsem měl zapůjčené kolo, byl jsem trochu nemile překvapen chováním naopak přední vidlice Marzošky 44. Zadek supr , ale předek byl značně necitlivý a tvrdý. Měl jsem do té doby GT Avelanch II s nějakým pružinovým Suntourem tuším RXC a ten zase perfektně od počátku žehlil až mě to překvapovalo. Proto při testu IQ a zmiňované Marzošky rozpaky. //

                0 0
                • Manas  

                  Jak rikam … nevim jestli to bylo na ne ufoukly. Duchna (Axisak) na asi 40 kilo i s posteli, takze to je pak tezky :-)

                  Nicmene se mnou (85kg) chodila nejak slusne (ne na test day, ale na Roztylech).

                  0 0
                  • fousek  

                    Ja nevidel od M. levnejsi vidli aby kapku nepridrhavala. Pokud se k tomu jeste prida blby nafouknuti tak to je potom mazec srovnatelnej s XCM od Suntouru.

                    0 0
                    • Manas  

                      No prave ze lonsky byly hrozny a letos mi to pocitove prijde lepsi. Ale stejne jezdim Fox, no :-)

                      0 0
                  • Thidney  

                    od kdy ty máš 85 kilo? co ti to do toho kolena proboha dali?

                    0 0
                    • Manas  

                      Ja mel dycky nekde okolo tyhle vahy, akorat kdyz jsem tenkrat chrtil hodne tak jsem byl na 80ti.

                      0 0
                  • Axisak  

                    40 kg to mě podceňuješ :) něco kolem 75. Na druhou stranu jsem měl s sebou pumpu a snažil jsem se marzzochku alespoň trochu přesvědčit k poslušnosti, bohužel nepovedlo se. Třeba to byl i špatnej kousek fakt nevím.

                    0 0
      • garretx  

        odkaz na textovou část recenze přímo na stránkách RB

        recenze

        0 0
    • PIWNIK PONURY  

      mam taky jednu otazku, ktera castecne souvisi – RB nabizi na IQcko vidlici F120 Remote. u takovehoto biku mi to prijde skoro zbytecny, nicmene nemam s lock-outem na vidli zkusenosti.

      zajimalo by me, jestli se ma cenu pidit po tom, jak/zda to jde odmontovat, nebo to proste neresit:)

      0 0
      • KAPLIS  

        Vidlice má zámek na řídítka. Pokud ho nechceš používat, tak to prostě nenamontuješ na řídítka a nedáš lanko. Sundat jde jednoduše.

        0 0
        • HKou  

          Rad bych se do toho pustil, jak presne se to sundava? F120RL 2011 (open bath), vypada to, ze bez rozebrani vidlice to nepujde.

          0 0
      • PIWNIK PONURY  

        tak update po roce jezdeni

        prechazel jsem na RBcko z Bombera Z4 blahe pameti, takze mi prefoukanejsi Foxka prisla i tak pohodlna a lock na nic. pak jsem zaexperimentoval s tlakama, trochu ubral, a ejhle, jsou chvile kdy se lock hodi – napr. na svihu s chrtama) navic je tenhle typ locku opravdu userfriendly, takze neni co resit…

        0 0
    • antoda  

      Ahoj, přiživím se. Stávající kolo mám v profilu. Teď mě přepadla myšlenka, že bych si pořídil rám RB IQ a osadil ho z větší části komponenty z kola starého. Poslední dobou si totiš začínám říkat, že trochu pohodlí navíc by neškodilo a na kořenech je pohyblivá zadní stavba znát i co se rychlosti týká (vyzkoušeno v přímém srovnání na jiném fullu). IQ se mi jeví jako celkem zajímavá alternativa za přijatelný peníz.

      A vás všech bych se teď chtěl zeptat co si o tom myslíte/nemys­líte. Díky

      0 0
      • Pedro RB  

        Já bych se přestrojování nebál. Na tom kelisu celkem slušný věci. Možná bude problém s průměrem sedlovky nebo přesmykače (u něj možná i způsob vedení lanka), ale to jsou stovkové položky. Jo a ještě bych nechal u Milana toho Epikona přizvednout na 120 mm.

        0 0
        • antoda  

          Já tak nějak počítám s použitím většiny komponent. Spíš bych se jetě rád zeptal, jestli by někdo pípadně neměl nějakou alternativu. Respektive stojí ten rám za to, pokud vezmu v úvahu poměr cena/výkon, není v této kategorii něco zajímavějšího? Nemám moc velký přehled a rád si nechám poradit. Prostě mě začala lákat taková ta plavnjší jízda :-)

          0 0
          • Axisak  

            Na to je jediná odpověď jdi si ho půjčit na víkend a dát mu nažrat v terénu (podle toho kde bydlíš to máš k PH docela kousek). Vlastní dojem z kola ti dá víc než hromada textů a rad.

            0 0
            • antoda  

              To mám v plánu, spíš jsem chtěl poprosit, jestli by někdo dokázal navrhnout nějakou zajímavou alternativu.

              0 0
              • PatrikL  

                http://www.mybike.cz/…-kellys-tyke

                a za ušetrené+pár tisíc kúpiť poriadne kolesá :)

                0 0
                • marapara  

                  Myslíš že tohle bude lepší než IQ? Celkem pochybuju. Za ty peníze je to drahý. Rám IQ je o něco lehčí, má o chlup větší zdvih, i když celkově je to stejná kategorie Trail. Za 20990 má oproti Kellysu s mnohem lepší tlumič FOX RP23, místo RS. Posoudit, který systém funguje lépe objektivně nedovedu, protože jsem žádný z těchto dvou nejezdil, ale předpokládám, že IQ na tom bude líp a možná i citelně. Plus pro IQ je neotřelý design, oproti Kellysu, který dnes používá snad 50% výrobců, možná víc.

                  0 0
                  • PatrikL  

                    neviem aká je reálna hmotnosť toho RB, tým na webe neverím :)

                    Je to klasický 4-čap, čiže oproti RB dosť veľký rozdiel, niekomu sadne viac jeden niekomu druhý… Ak to bude prvý full, tak všetko sa bude zdať že je super :)

                    A fox tlmič nie je zase taká výhra :) Monarch môže aj lepšie poslúžiť, pokiaľ sú na foxe doprasené interné nastavenia…

                    0 0
                    • Honza321  

                      na FOX tlumiči mi chybí Lock, prostě v terénu otevřeno a na cestě Locknu tlumič.

                      0 0
                      • Pedro RB  

                        a co v terénu do kopce? tam se stráví z vyjížďky nejvíc času. při otevřeném tlumáku se ti zadek bude děsně zanořovat a při zavřeném odskakovat. ProPedál u Foxe je na tohle mnohem lepší než lock

                        0 0
                        • Manas  

                          Hele, jezdim oboje a ted na enduru sem vyzkousel obe metody. Na Monstru se to nezanoruje tolik aby me to nejak vyrazne vadilo, mam X-Fusion a ProPedal (powerwalve) otevreny naplno.

                          0 0
                      • marapara  

                        Lock na tlumiči je docela zbytečná věc, vzhledem k využití fulla. Tady je lepší propedal od Foxe, jak píše výše. KDyž jedeš v terénu je lock zbytečný, lepší je přitvrdit propedal na tlumiči, kdy tlumič stále pracuje, ale je o dost méně vnímavý k nerovnostem. a při nejvyšším nastavení propedalu se moc nehne.

                        0 0
                        • Honza321  

                          Propedal jsem nejezdil, Lock mi vyhovuje 100%…když jedu na asfaltovce po rovině nebo do kopce tak si vidlu i tlumič zamknu a mám plně pevné kolo. Kámoš jezdí Trek fulla a i když nastaví Propedal na nejtvrdčí režim při svižné jízdě tak se zadní stavba již houpe. Nebavíme se tady na fullech 140/140mm kdy si jedeš pohodově ale o XC 100/100 v hodně svižném tempu.

                          0 0
                          • marapara  

                            Jak je psáno výše, full není primárně určen na asfaltové přesuny, ale proto, aby si člověk užil víc v terénu. Pokud hodláš jezdit s fullem hlavně po silnici, pak je to zbytečná investice. I když je pravda, že na některé asfaltky v okolí je full výhodou :).

                            Na nějaký asfaltový přesun stačí přitvrdit propedal. Jestli se pístek na tlumiči pohybuje v rozsahu 1–2 mm při jízdě po kvalitním asfaltu už nehraje nějakou roli. Sám mám RP3 na fullu 130/130 a občas taky jedu 10 km po asfaltu, než přijedu k terénu. A nějaký milimetrový pohyb pístku mi opravdu nevadí. Abych pradu řekl, úplný lock bych ani nechtěl. Nevšimneš si díry na asfaltce, vlítneš do ní a když máš tlumič zamčený natvrdo, tak určitě mu to nebude dělat dobře. Stačí trochu horší asfaltka a zamykání tlumiče je k ničemu. To je dobré opravdu jen na kvalitním asfaltu a tam není full určen.

                            Kolega má taky fulla 130/130 a má tam tlumič Suntour Epicon s lockem. Ten tlumič není dobrý. Není citlivý, chodí jako elastomer.

                            0 0
                    • antoda  

                      RB uvádí hmotnosti bez tlumiče, takže to bude ± stejné. Na tom RB mě lákaly hlavně pozitivní reakce a relativní neokoukanost. V tuhle chvíli se spíš dostávám k základní otázce-vyplatí se mi houpavý zadek za 20 litrů? To už si ale musím pořešit sám. každopádně děkuju za rady a pokud někoho ještě něco napadne, sem s tím :-)

                      0 0
                      • antoda  

                        A ještě mě napadla jedna věc. Myslíte si, že by se dal nějak rozumně prodat můj stávající rám, kolik si myslíte, že bude reálná cena?

                        0 0
                      • Axisak  

                        Zajímavá možnost by byl i rám Marin Mount Vision, recka od Andyho zde: http://720.cz/…

                        0 0
                      • marapara  

                        Všiml jsem si, že hmotnost je udávána bez tlumiče. Nicméně tlumič neváží půl kila, ale cca 250 gr. Takže hmostnost s tlumičem v Mku bude cca 2250–2300 gr. To je o 350 gr. míň, než Kellys. Těm údajům na stránkách RB bych docela věřil. Každopádně bude RB asi lehčí.

                        0 0
                        • Lišák  

                          Rám IQ, velikost „M“, s tlumičem RP 23, v laku, s patkou přehazky, nalisovanými miskami hlavka a šrouby na košík váží 2 800g. Vážil jsem ho.

                          0 0
                          • PatrikL  

                            no kellys veľkosť 17.5" bez tlmiča váži reálne 2300g, čiže rám RB IQ nebude ľahší.

                            0 0
                            • Lišák  

                              Ještě jsem zapomněl napsat, že na něm byly i příchytky na bowdeny :-) Prostě ta fotka samostatného rámu, co mám v profilu.

                              Pokud jsi toho Kellyse skutečně vážil, tak bude asi o něco lehčí, než IQ.

                              0 0
                              • PatrikL  

                                mám to zo stránky http://bikescale.com/index.php…

                                je tam dosť veľa zaujímavých údajov :)

                                0 0
                              • marapara  

                                To IQčko chci v brutal finish, leštěný hliník + lak. Takže bude tak o 250–300 gramů lehčí, než IQ s barvou.

                                Stejně nevěřím, že by Kellys byl lehčí.

                                Jak chodí IQ s tím tlumičem RP23, předpokládám, že má boostvalve?

                                Ještě jedna věc, rám IQ je včetně hlavka?

                                0 0
                                • Mike  

                                  chlapce zabudni ze bude o 300 gramov lahsi :D a zmier sa s tym ze je RB tazsi.. :)

                                  0 0
                                  • marapara  

                                    nene

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      jestli to dá 300gramů dolu, tak jdu odstrojovat rám…

                                      0 0
                                      • marapara  

                                        Někde na fóru jsem četl, že barva na rámu bez laku může udělat v extrému až 400 gramů na váze rámu. IQ je poměrně jednoduchý rám, ale ono se to nezdá, nějakých 200–250 gr. by to mohlo hodit dolů.

                                        0 0
                                        • kubad  

                                          zapoměň, lak udělá opravdu 200–250g na rámu, ale ta tvoje verze je taky lakovaná :-) sice bezbarvým lakem, ale je.

                                          nějaká úspora tam bude, uvidí se kolik,

                                          0 0
                                          • Darkson  

                                            přímo v RB mi řekli, že u brutal finish chybí jen jedna vrstva laku a váha bude o 100–150 g nižší (u IQ)

                                            0 0
                                          • marapara  

                                            Lakovaná je, ale bez barvy. Je to leštěný hliník. Jinak barvený rám je několik vrstev vypálené barvy + lak.

                                            0 0
                                            • mr.antik  

                                              tak si nech surovej rám (buď leštěnej nebo pískovanej) a šup s nim na elox. Divim se, že RB to nemá v nabídce.

                                              I když ostatně spousta výrobců už elox nedělá, nevim proč.

                                              0 0
                                              • marapara  

                                                To není špatný nápad, elox je daleko trvanlivější, než barva.

                                                0 0
                                                • kubad  

                                                  myslím že přes Bikehazrd by to šlo v klidu zajistit

                                                  0 0
                                                  • JMT  

                                                    Myslim ze neslo

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    http://www.bike-forum.cz/…l-21974.html

                                                    tohle třeba šlo :-)

                                                    nenapadá mě proč by IQ nešlo eloxnout, železo tam tuším v rámu nikde není

                                                    0 0
                                                  • Bafoon  

                                                    kdyby to chytlo takhle tak s černým osazením by to bylo luxusní :-O

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    někdo tady psal, že RB nedodává rámy surové… ale tak vše by snad

                                                    mělo jít domluvit.

                                                    edit tak je to už dole uý napsáno.

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    Jj nedodava, ale sundat lak uz je ten poslednin problem.

                                                    0 0
                                                  • JMT  

                                                    No kdyby to takle chytlo tak by to bylo super…

                                                    0 0
                                                  • kubad  

                                                    jj co by z toho vylezlo je otázka

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    proto je ideální elox nějakej černej/šedej – tam tolik nevadí, když to nevyjde a časem to třeba trošku vybledne nebo zflekatí.

                                                    Ale za 300g bych to v klidu risknul :-)))

                                                    Já bych klidně risknul i leštěnej hliník bez povrchovky, jenže nevim jak dlouho by vydržel :-)

                                                    0 0
                                                  • fousek  

                                                    Pokud je to vylesteny dobre, tak se na povrchu udela taky tvrda vrstvicka, ktera ma podobny vlastnosti jako lak

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    hmmm, ale to se asi nepovede takhle vyleštit všude (okolo svárů, nějaký záhyby a tak…

                                                    0 0
                                                  • fousek  

                                                    jj presne tak

                                                    0 0
                                              • Petr Heinik  

                                                Důvodem, proč toto nemáme v nabídce je fakt, že se dosud nepodařilo zajistit v ČR firmu, jenž by byla schopna zajistit elox v odpovídjící kvalitě a rozumném dodacím termínu.

                                                Skrze Bikehazard jsme zkušebně nechali udělat CRR v černém eloxu a výsledné provedení bylo nejlepší ze všech doposud zkoušených, k ideálu však mělo dle našeho názoru relativně daleko. Váhová úspora činila cca. 300g.

                                                0 0
                                                • marapara  

                                                  Měl bych na Vás dotaz, pane Hejníku. Bude na Sport Life možnost zkusit IQ? Jde mi hlavně o geometrii a vyzkoušet funkci pružení.

                                                  0 0
                                                  • Petr Heinik  

                                                    Dobrý den, výstavy Sport Life se letos s největší pravděpodobností účastnit nebudeme.

                                                    Testování je tak možné v rámci prodejny v Praze nebo Jezdkovicích – sady testovacích kol by měly být doplněny do plné škály začátkem října.

                                                    0 0
                                • Lišák  

                                  Hlavko jsem si přiobjednal a nechal nalisovat misky. Stálo 420Kč.

                                  Tlumič má BV a já ho měl navíc s VT na max, tudíž se kolo chovalo jako takový lepší softtail. Nyní mám od RB vypůjčen tlumič s VT střed a kolo je i při aktivovaném PP citlivější, než při „otevřeném“ mém původním tlumiči. Svůj tlumič si nechám upravit na VT min. a ještě nechám snížit tlak v BV. Nyní používám PP jen při asfaltových přesunech. Nehoupe se výrazně ani při deaktivovaném.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Tak to je slušně extrémní rozdíl mezi VT max a střed. Vůbec ale nechápu, proč na takové kolo dávají tak extrémní nastavení, který zcela zabije chod zadní stavby.

                                    0 0
                                    • Thidney  

                                      taky mi to prijde divny, ale treba to je to tajemství že IQ jede

                                      0 0
                                      • MlokCZ  

                                        Pochopil bych, že tam nechtějí dát třeba supercitlivý tlumič. Ale dle toho co Lišák napsal a jeho srovnání, tak třeba VT střed by se použít dalo celkem rozumně jako takový kompromis, že to už nějak funguje a pořád to ještě moc nehoupe.

                                        0 0
                                        • HKou  

                                          Citlivost pri vypnutem PP je dost dobra. Do kopce se to pak trochu pohupuje, ale neni to tragedie.

                                          Mam prime srovnani Proflex/Giant Trance/IQ. Trance (ne X) se pohupoval malo, da se slapat tak, ze se to skoro nehne, nejjednodussi tlumic s nenastavitelnym propedalem mi vyhovoval dokonale (absolvoval jsem i nekolik opravdu dlouhych presunu po asfalte a sotoline), prestal mi stacit zdvih (byt v CR, tak si Trance ale necham).

                                          S nastavenim propedalu zatim laboruju, pri nejtvrdsi nastaveni je to az neprijemne. Naopak vypnuty propedal zehli krasne, ale nejvic mi vyhovuje stale zapnuty 1 stupen (zatim).

                                          Osobne si myslim, ze nema smysl resit, jestli se to pohupuje trosku nebo ne, protoze rany od prekazek unavuji daleko vic, nez pohupovnai na asfalte.

                                          Kdyz jsem jezdil do prace po kostkach, byl pro me svatek vzit si fulla, mohl jsem jet rychleji (nez na celopevnaku).

                                          Az to trochu zajedu, muzu napsat dalsi zkusenosti.

                                          0 0
                                        • Lišák  

                                          Jen doplním:

                                          Můj tlumič je RP23 VT max

                                          Půjčený tlumič RP2 VT střed

                                          0 0
                                  • marapara  

                                    Tak to je hodně velký rozdíl. Nemůžu přijít na zkratku VT, compression tune to předpokládám není.

                                    0 0
                                    • LáďaH  

                                      Velo City tune?

                                      0 0
                                      • marapara  

                                        Teď jsem se dočetl, že je to nové označení pro CT u tlumičů s boostvalve. No jsem zvědavý na Sport Life. Tam se na IQ podívám podrobněji a doufám, že si jej budu moct i osahat popř. vyzkoušet.

                                        0 0
                  • fousek  

                    Ctyrcep se da docela dost zkazit, ale jednocep se neda nikdy udelat tak dobre aby fungoval jako dobrej ctyrcep.

                    0 0
                    • marapara  

                      Fakt?

                      0 0
                      • fousek  

                        Co mam zkusenosti tak jo, teda pokud mezi jednocepy nepocitam Moongose a GT, prose bud je to citlivy a houpe se to nebo je to necitlivy a nehoupe se to, teda pokud resim jen samotnou zadni stavbu, tlumic pak u toho citliviho dokaze zamezit houpani, ale zas ztrati cast citlivosti. Ctyrcep (v tom zahrnuju jak horstlink tak VPP a pod) se da udelat tak ze je citlivej jako nejcitlivejsi jednocep a pritom nehoupavej bez jakejchkoliv kurvitek v tlumici.

                        Treba tajkovej Ellsworth to ma udelany tak, ze se to da snadno pochopit, proc se to nehoupe a zachovava citlivost, bod otaceni zadni stavby je daleko mimo teziste a tim padem se nemusi zadni stavba zamykat pri zaberu takze muze bejt udelana citlive

                        0 0
                        • marapara  

                          A kdybys měl IQ srovnat třeba se Stumpjumperem nebo Trekem Fuel EX ?

                          0 0
                          • fousek  

                            V tom ti neporadim ani jedno kolo jsem nemel moznost testovat, svez sem se chvilinku na Treku a ten mi pripadal ze je docela drbncavej. Co sem jezdil a prislo mi to OK byli Endura od Spesla jak rok 07 tak 10

                            0 0
                          • Karlos009  

                            Jenom pro zajímavost. Má půjčený německý BIKE 1/10 a v něm je test AM biků. Mimo jiné hodnotí i chování zadní stavby na základě nějakého programu v PC, tzn. houpání a tahání za pedály. Zcela shodné výsledky má Stumpjuper a Remedy, tedy FSR a jednočep a nejvíc je ulítlý (nejvíc houpe) Ghost, tedy čtyřčep. Velice podobné výsledky má i např. Scott a Giant. A ještě jedna perlička, podle tohoto testu tahá Giant za pedály úplně stejně, jako tady tolikrát proklínaný Cannondale. :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              ten program bude asi Linkage

                              0 0
                            • fousek  

                              Tak jestli Stump jede jako Remedy a je citlivej stejne jako treba Enduro, tak je to super kolo. Jak uz sem psal 4-cep se da taky zkazit, pokud jsou na tom s houpavosti podobne Ghost, Scott a Giant tak to s tim Ghostem nebude tak zly, protze Gianty se proste nehoupou. To tahani za retez asi myslis pedal kick-back a je pravda ze ten ma Giant kapku horsi nez prumer.

                              Jinak pokud je to Linkage tak to resi vpodstate jen zadni stavbu bez tlumice, takze vyslednej dojem z kola muze bejt jinej

                              0 0
                              • Karlos009  

                                To jsi špatně pochopil (já to špatně naspal), Ghost houpe o hodně víc než dvojice Giant a Scott.

                                0 0
                                • krokus  

                                  Scott Spark houpe opravdu hodně, v tom testu ale zřejmě šlo o Geniuse – s tím zkušenosti nemám.

                                  0 0
                                  • Greyhound  

                                    Zajímavý, že v testech co jsem viděl dopad spark vždycky velmi slušně. Já nic takovýho nepozoruju, jako chrtí full funguje tak jak bych čekal a pokud tady furt dokola píšeš o tom svym velkym houpáním tak bych to viděl spíš na problém v tvym konkrétním kole, hlavě nebo nohách nebo špatnym výběru kola jako takovýho kdy čekáš, že ti to vyžehlí každej kamínek a současně nehne ani o milimetr.

                                    0 0
                                    • cuvac  

                                      Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že spark se při šlapání naprosto nehoupe. Zadní stavba tahem řetězu tuhne a lockout v podstatě není vůbec třeba používat (kromě jízdy ze sedla, a možná asfaltové výjezdy). Také to nechápu. V mém okolí je Sparků několik a na houpání si nestěžuje absolutně nikdo…

                                      0 0
                                    • krokus  

                                      Nevím, třeba je to dáno nastavením tlumiče. Pokud jsem na něm měl nějaký rozumný sag a zároveň jsem nastavil odskok tak, jak má být nastaven (test s obrubníkem), tak se to houpalo docela dost. Nejsem sám, kdo měl ten pocit – originálního tlumiče se zbavilo víc lidí (i když tady na fóru o nikom takovém nevím). Třeba tady nebo tady.

                                      Mně tedy na Sparkovi tlumič s propedalem sedí daleko víc. Zadní stavba líp pobírá větší nerovnosti, a přitom není tak citlivá na šlapání. Měli byste to někdy vyzkoušet:-)

                                      0 0
          • LáďaH  

            Jako alternativní se mi jeví tato Merida. Vyjde i o něco levnějc. Ale ten rám jsem nejel, na IQ jsem jel, a měl jsem z něj dobrý pocit. Na jaro po IQ hodně pokukuju :-)

            0 0
            • marapara  

              Myslím, že je to lepší alternativa k IQ, než výše zmíněný Kellys s horším tlumičem, navíc drazší. Nevýhoda, ještě o něco větší hmostnost.

              0 0
              • fousek  

                Kdybych se mel rozhodovat mezi IQ a touhle Meridou tak je to jisty RBcko

                0 0
                • Lišák  

                  Proč?

                  0 0
                  • fousek  

                    Podobny prepakovany jednocepy mi prisly ze se houpou a nejedou (pri akceleraci)

                    RB tu vsichni chvalej jak to krasne jede tak duveruju ostatnim uzivatelum. A kdyz uz jednocep tak pokud to RBckarum tak dobre funguje tak neni duvod tam cpat jeste 3 cepy navic ze.

                    0 0
                    • kačaba1  

                      Na závodě vedle mě jel člověk na RB IQ – a tak jsem schválně pozorovala jeho tlumič (protože jsem v té době uvažovala taky o IQ) a nevím, jestli to byla vyjímka, ale jeho tlumič se při šlapání cca 5mm pohupoval..

                      0 0
                      • marapara  

                        A jak ho přitvrzený, myslím Propedal, sis náhodou nevšimla?

                        0 0
                      • Manas  

                        Coz je zhruba stejne jak u Speslu. no to tak odpovida, ani Giant se nezamkne uplne. Pokud ho chces mit nejak citlivej tak se pohupuje taky.

                        0 0
                        • kačaba1  

                          Nepisu to kvuli nejakym zaverum – spis jen postreh. Bohuzel jsem si nevsimla, jestli byl propedal zapnut nebo ne. Ja mam GT Force a taky se mi par mm houpe (i pri propedalu)..

                          0 0
                        • mr.antik  

                          pohupuje ale tak nějak jede :-)) Takhle se to měřit nedá, musíš si prostě dobře nastavit kola a střídat je

                          0 0
                      • Kozel  

                        Hmmm, zajímavá informace, ale co s ní? Pokud pozoruji práci tlumiče při šlapání v rámci naší party, kde je v podstatě široký průřez současnými systémy odpružení, drobné pohyby zaznamenávám u všech systémů. Od oka bych řekl tak od 4 do 8mm. Takže buďto vůči šlapání není imunní žádný systém, nebo to maj všichni blbě nastavené, nebo je houpání vyvoláno něčím jiným než šlapáním, nebo mám špatný oči.

                        0 0
                        • Manas  

                          Ono vetsinou lidi neumej slapat, proto se to houpe. Pokud slapat umis tak ziskavas nad nima dost slusnou vyhodu :-P (ne ze bych to umel)

                          0 0
                        • DejvGSR  

                          Voči dobrý, ale pokud by se to nehoupalo, tak už by to nepružilo. Pak jedině HT tam se ti bude pohupovat tak odhadem do 2 mm při záběru plášť.

                          0 0
                          • fousek  

                            Manas ma i nema pravdu. Treba takovej Anthem pokud se do toho nedupe jak do zeli tak se nehne. Na Reignovy se da jezdit taky bez pohnuti tlumice, ale jde snaz rozhoupat.

                            Tech kol co se nehoupou je fura, ale je pravda ze kdyz se do toho slape jak do zeli tak se to bude pohupovat vzdycky, ale to uz se muze stat ze se bude pohupovat u HTcka predni vidle

                            0 0
                            • Manas  

                              Ja jednou cestou do prace videl borce na HT co do toho slapal tak ze mu zadni normalne nadskakovalo. Nevericne sem za nim jel tak kilak, pak uz jsem to nevydrzel.

                              Jinak k vyberu fullu – mi spis prijde ze na to nase smrdlani staci vicemene jakykoliv system, pokud se ti to kolo libi. To prebije hledani krivek a prubehu pruzeni ;-)

                              0 0
                              • KRAJIC  

                                S tím výrokem o šmrdlání sis to posral jak cyp! S takovým přístupem nemáš na BF co dělat! Trest v podobě veřejného ukřižování se neúprosně blíží…

                                0 0
                                • Darkson  

                                  naopak já s nim na 99% souhlasim:-)

                                  0 0
                                • DejvGSR  

                                  No to je fakt. Tady jde jen o apsolutní rychlost, průměrnou rychlost , muší váho všeho , nulové houpání, počet tepů za minutu, výškové převýšení… Do ******, kam se poděla svoboda pohybu a radost z ježdění!!!

                                  0 0
                                  • fousek  

                                    Nekdo ma proste radost z toho ze kdyz slapne do pedalu tak ze se kolo rozjede, nekdo ma zas radost kdyz se kolo zhoupne.

                                    Ja vetsinu casu jezdim nezavodne, ale proc bych se mel zbytecne houpat a ovladat zbytecne tezky kolo? Na nehoupavym kole dal dojedu a na lehcim kole si jizdu vic uziju, ale jinak s Manasem souhlas, kdo to nechce resit at to neresi protoze ty rozdily nejsou nijak obrovsky a pokud ma nekdo v nohach tak je jedno na cem jede

                                    0 0
                                • mr.antik  

                                  má pravdu, já mám skoropevňáka a kolik IQ6 mě teď předjelo :-)) A kolik jsem jich předjel já :-))

                                  0 0
                              • Thidney  

                                stejne uz jen smrdlame silnicky…)

                                0 0
                                • Manas  

                                  Ne nevim, ted na enduro race to docela byla morda. Blue z toho byl trochu smutny … pry to trochu pres zavit ;-)

                                  0 0
                                  • blue  

                                    ale nebyl, sis to jen špatně vyložil, hned bych si to dal znova :-)

                                    jen mě štvalo, že jsem tyhle traily nikdy nejel a neznal tam každej kořen a kámen, na rozdíl od vás :-)

                                    0 0
                                    • Manas  

                                      Hele, ja jsem ve vetsine trailu byl dost prekvapenej, ono se to meni pokazdy kdyz tam jses. Treba XC trail, krom kratky mezicasti byl pro me novej, Mysi diru sme nikdy moc nejeli, Rosa je vicemene taky nova, ono i pro me to bylo jezdeni na oci ;-)

                                      Mimochodem, Medunka mi rekla jak jsi to prirovnal ke Svycarsku :-P

                                      0 0
    • xp3  

      Tak přidám svoji trochou do mlýna…

      Právě končí víkend, který se mnou jedno moc pěkné půjčené IQ strávilo. Nebudu moct objektivní, bo jsem na jiném fullu nikdy nejezdil, vlastně ani slušně fungující vidli jsem na kole nikdy neměl. Ale z toho íkvoně jsem prostě nadšen. Ještě nikdy jsem si brouzdání v Máchově kraji tak neužil. Ale popořádku…

      Tak v pátek navečer jsem trochu poladil posez, předchozí tester měl zřejmě rád sedlo špičkou dolu a řidítka pootočený doprava. Druhej den ještě u polnických v Jirapo pro jistotu dofoukal tlumák na všemi doporučovaný SAG 25%. Už jen ta jízda po místní, nové, hafomilionové cyklostezce ze zámkovky mě trochu znejistěla. Kde jsou ty protivný, mírný kopance do zadku ze spár mezi kostkama? No mám přece fulla, takže první malé plus, mnoho dalších, i těch velkých, ještě následovalo. V těle doznívající viróza mi velí moc se nepřepínat, tak si v hlavě pomalu vymýšlím okruh směrem na Bezděz(obec) a zpět – okruh cca 55km. Obvláště se těším na jeden stoupáček lesní rozrytou cestou ze Zadního Dolu směrem do Čisté. Podle načtených článků by mě full měl pomoci přesně v takovém terénu, bo zadní kolo je díky kopírování terénu neustále v kontaktu ze zemí. A přesně to se i děje. Bike krásně žehlí, nikde neposkakuju po roletě vytvořené mamutím vzorkem pneumatik, které tu zanechalo ocelové monstrum, kameny schované pod již napadaným listím mě nerozhodí. Dále mě čeká silniční přesun do Bělé p. Bezdězem. Zapínám pro pedal hodnoty 2 a snažím se točit pěkně do kulata. No a žádné pohupování neregistruju, kdybych do toho hamtal jako před léty, bylo by to o něčem jiném, což potvrzuje i následná zkouška – nástup, zvedám se ze sedla, do pedálů posílám váhu těla, jenže to bych toho už chtěl asi moc, houpám se. Říkám si gumo, vždy je to trail bike se 120 zdvihu, tohle chrtění si nech pro žiletku. Cesta nám ubíhá a jsem u odbočky do vojenského prostoru. Sice to tam moc neznám, ale všechny cesty vedou k Bezdězu. Naštěstí ho kdysi postavili na kopci, tak se podle něj dá orientovat. Samozřejmě jsem kufroval, ale nevadí, času bylo ještě dost. Během jízdy se mnohokrát přistihuju, že se výhýbám výmolům a jiným nedokonalostem cest, jak mě naučilo moje HT. Takže příště směle přes ně, od toho přece íkvoně mám… Dorážím k otočce v Bezdězu – obcí pod hradem, kde je příjemná hospůdka. Jak velí jeden slogan „zůstaň ve hře“, piju si nealko pivo a dělá mi setsakra dobře, jak si kolemjdoucí se zájmem prohlíží, ještě na několik mého, oře. Cesta zpět domů se vine po zvlněné polní cestě zvané „Stezka ožralů“ zpět do Bělé. Takže opět otvírám tlumič a užívám si každý metr. Jak jsem mohl doteď trápit svoje záda, klouby a hlavu na tom mým kostitřasu? Nechápu… Jelikož jsem domů dorazil poměrně brzy a nezničen, dumal jsem co spácháme další den. Jelikož jsem si nedal žádný ostřejší sjezdík, je volba jasná. Opět přes Bezděz, tentokrát až k Mácháči, ten plánuju objet a zpátky do Boule. Tak se i stalo. Při cestě přes vojenský prostor opět kufruju, ale už jsem na to za ty roky poměrně zvyklý a nechává mě to celkem v klidu. Dorážím pod Bezděz(hrad) a těším se na ten zamýšlený, cca 2km sjezdík po červené vedoucí až do Doks. Jedním slovem – nirvána. Uchcávám blahem a ten přiblej úsměv po právě absolvovaném sjezdu, plnej kořenů, mírnej i větších skoků mi vydržel hodně, hodně dlouho:-) Naštětí mouchy a jinej otravnej hmyz má už po sezóně, takže je nemám jako správnej veselej cyklista nelepený na zubech. Jedeme dál a objíždím jezero. Všechno opět po lesních cetách s kořeny. Bohužel únava a nedávná memoc si začíná vybírat daň. Takže zpomaluju a to celkem dost podstatně. Cesta domů dlouhá a v těle žádná šťáva ale přece to nevzdám. Myšlenku zavolat ženušce, ať si pro mě dojede zavrhuju už jen při pohledu na zakydaný bike. Takto ho přece do auta cpát nebudu, navíc jsem si kolo půjčil, abych na něm jezdil a ne abych ho vozil v autě. Takže sesedám z kola, natlačím banán a obligátní tyčinku a pokračuji pomalu, ale jistě vstříc domovu. Nakonec jsem to zvládnul s již přichájecím soumrakem, uplně mrtvej, ale šťastnej. To kolo splnilo přesně moje očekávání a navíc je krásný. Žádný idiotsky zprofilovaný trubky, žádný mega nápisy a popisy poťových barev. Ne že bych nějak řešil váhu, ale navážil jsem 13,6kg ve velikosti XL, což je o kilo méně než moje současné GT.

      Sice bych určitě za peníze, co si RB za svůj stroj žádá, našel lépe osazený bike(třeba Canyon Nerve XC 5, můj druhý kandidát), ale jako mnoho zde přispívajících, i já jsem rád za to, že se takový bike vyrábí u nás, v ČR a chtěl bych RB podpořit…

      Člověk míní, život a manželka mění. Moje s koupí už souhlasí:-) Takže já ještě musím pořešit velikost, bo XL je na mých 197 asi ještě málo. XXL bude ale asi zase moc dlouhé, ale to snad půjde nějak vyřešit.

      Každému zájemci doporučuju vyzkoušet a využit možnosti testu, kterou jen tak nějaký prodejce nenabízí, alespoň né gratis.

      0 0
      • xp3  

        ještě foto…

        0 0
      • Lišák  

        Jaké jsi měl interní nastavení tlumiče? (VT, BV, RT)

        Dík.

        0 0
        • marapara  

          Tyhle údaje by mě taky zajímaly.

          0 0
        • xp3  

          RT M

          VT F

          BVT 175

          0 0
          • Lišák  

            Tak Ti nevim. Tohle nastavení jsem měl a byl jsem dost zklamaný. Teď mám VT L, citlivost je už dobrá, ale ještě nechám snížit BV. Na moji neagresívní jízdu je 175psi moc. Stabilně mám skoro 20mm zdvihu na tlumiči nevyužito.

            Je škoda, že je to Tvůj první full. Kdyby jsi už nejaké testoval, měl by jsi srovnání. Po přechodu z HT je Tvoje nadšení jasné :-)

            Na kolik jsi šel nejvíce do zdvihu? Na vidlici i tlumiči.

            0 0
            • marapara  

              L je nejnižší VT? Tuším jo, že? Kde jsi nechával upravovat tlumič?

              Jinak si taky myslím, že u prvního fulla je člověk nadšený téměř z čehokoliv. Já osobně půjdu na IQ z GT I-Drive, tak doufám, že si moc nepohorším. To že 20 mm nevyužíváš by mohlo změnit snížení tlaku v tlumiči, ne? Na kolik foukáš a na jakou váhu?

              0 0
              • Lišák  

                Tlumič mně nechal někde upravit Petr Heiník.

                Foukám 125–130psi. Vážím 80kg. Pokud snížím tlak, je už moc velký sag, geometrie kola se mění k horšímu (pro mě) a stejně to o moc více do zdvihu nejde.

                0 0
            • xp3  

              Jj, jak jsem psal, ty moje bláboly výše moc objektivní díky dosavadnímu ježdění na HT nebudou.

              Při jízdě po takových horších cestách, plných kamenů, kořenů to chodilo tak 2,5 cm od dorazu. Při ostřejším sjezdu to bylo už opravdu tak 0,5 cm od konce.

              Mám zhruba 93 kg a podle toho, jak jsem servisakovi koukal pres rameno, tak tam daval na ten 25% SAG cca 165 PSI.

              U vidle ti tlak nepovim, na tu jsem nesahal. Zdvih sel tak ale max do 3/4. Ale to je to same jako s tim prechodem z HT. Moje RS Judy TT se stala za rok provozu pevnou, takze cokoliv jineho je pro me superkomfortni:-)

              Dneska jsem videl nazivo to 29" IQ, no je to takova seredka:-) Ty megakola me moc neoslovily…

              0 0
              • Bafoon  

                takový hezký užitečný reporty a tou poslední větou jsi to uplně zazdil! :-D

                0 0
                • xp3  

                  No možná to 29" ma něco do sebe, ale moc pohledný to není:-)

                  Na druhou stranu většina 26" s velkym rámem vypadají taky příšerně, naštěstí případ IQ to není…

                  0 0
              • Lišák  

                Tak to máš zhruba o 13kg více, než já. Pak to může docela chodit i s tím interním nastavením.

                Mě 29" taky neoslovily. Možná to jezdí dobře, ale nelíbí se mi to. A nechtěl bych jezdit na něčem, co se mi nelíbí.

                IQ mi geometrií parádně sedí, tak spokojenost. Ještě doladit ten tlumič.

                0 0
                • xp3  

                  Jj, ja jeste zkusim to XXL. Doufam ze to bude taky tak krasne tocivy jako ty mensi ramy.

                  Jinak kamos mi nabizi jeste pro porovnani svezeni na Anthemu, ale to bych michal hrusky s jabkama:-)

                  0 0
      • Kacen  

        Naprostý souhlas!!! Přesně tyhle pocity jsem měl při testování IQčka i já… K velikosti rámu – měřím 175cm pouhých, ale L (17") mně bylo krátký a tak nějak nesedělo. Po přesednutí na XL (19") bylo všechno jasný… Tudíž – testovat, testovat, testovat!!!

        0 0
    • pepe19  

      jsem zvědavý na IQ 29"…možná vyměním

      0 0
      • Al Stra  

        s přístupem rb k 29 to bude až opadá listí z dubu

        0 0
        • pepe19  

          ve Velu Technika 2011 je foto

          0 0
          • Smazaný účet  

            to bude myslím solidní těžítko…

            0 0
            • Al Stra  

              pardon, velo nečtu

              0 0
            • Manas  

              Nemyslim si ze bude vetsi rozdil oproti existujicimu IQ ramu.

              0 0
              • Smazaný účet  

                tak kolik?

                0 0
                • pepe19  

                  píšou 2,8 s tlumičem…mys­lím v L

                  0 0
                  • KAPLIS  

                    Přesně tak. Včetně tlumiče, patky, misek řízení a držáků bovdenů. Hmotnost oproti 26-ce narostla minimálně.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      nedělám do fullů, ale připadá mi těžká i ta 26"…

                      0 0
                      • marapara  

                        2,5 kg full rám s tlumičem není nijak moc. Je to spíš méně, než moc. Full není HT.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          představoval bych si fulla tak do 12kg…

                          0 0
                          • Manas  

                            Tak to si vcelku priplatis. To je hranice kde se ceny lamou.

                            0 0
                          • Dzordano_Bruno1  

                            Kdybys z verze Team dal lepší kola, kliky, lehčí pláště+duše a drobnosti jako lepší sedlo, sedlovku atd. tak si opravdu připlatíš nejmíň 7.000. Naťukal jsem si tam pro mne ideální verzi, kde je ideální váha/cena/výkon a je to kolem 42–45

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              No o fullu si nechám zdát:)

                              Zůstanu u univerzálního CX:)))

                              Uvidíme, co mi do oka zas padne na Sportlifu…

                              0 0
                          • marapara  

                            To lze poskládat, ale jak píšou ostatní, tady si připlatíš. Třeba nejvyšší model IQ Race udává hmotnost 11.4 kg, což je krásná váha na trail fulla. Otázka je, jaká je to velikost a jestli je i s pedály. Pokud je to Mko, tak s pedály může mít ke 12ti kg. I tak stále velmi příjemná váha. Někdo tady na BF má IQ těsně pod 11 kg. Ale cena je už někde jinde.

                            0 0
                          • Kacen  

                            Dostaneš se tam, ale budeš potit krev při placení – Já jsem IQ stavěl, nechal jsem si dodat jen rám a část komponentů – ve velokosti XL (19")!!! jsem se dostal s kompletně vystrojeným bikem na 12,3kg…

                            0 0
                            • kubad  

                              podívej se pořádně na geometrii a nešiř tu bludy

                              0 0
                              • Kacen  

                                Omlouvám se a sypu popel na hlavu!!! – Samozřejmě M=17", L=19", ten mám já… Ještě jednou sorry… A díky za upozornění…

                                0 0
    • Kacen  

      Zdravím kolego!!!

      Tak IQ-čko jsem pořídil v červenci, po předchozích konzultacích s p. Heiníkem a OSOBNÍM vyzkoušení v terénu i po silnici (jedno dopoledne…). Toto je naprosto zásadní, otestuješ si velikost rámu,… Je to perfekní stroj, jezdím podobný styl jako Ty… Dnes má najeto cca 2.500km, absolutní spokojenot… Jízda pohodová, pružení chodí hladce, má velmi příjemný chod. Po silnici při dobře nastaveném tlumiči a zamčeném Propedalu se téměř nehoupe, jede jak víno. V terénu nahoru i dolů pohoda, tlumič i vidla žehlí, rezerva zdvihu je dostatečná… Chce to ale zkoušet a ladit, pak paráda. Vepředu mám RS Rebu Race, vzadu dodávaný FOX RP23. Boční tuhost rámu je víc než dostatečná. Ještě k možnosti volby komponent – zcela bez problémů, s p. Heiníkem jsem se dohodl na dodání rámu a části výstroje, zbytek jsem si doplnil sám – kolo jsem si postavil podle svých představ. Zde vládne ze strany RB naprosto vstřícný a profesionální přístup!!! Asi by bylo fajn, kdyby si tohle někteří přispívající nejdříve ověřili a nepsali ptákoviny!!!

      0 0
      • Bafoon  

        nafotit a do profilu, se rád mrknu :-)

        mě osobně IQ nesedlo, proháněl jsem ho na testovačce po Krči a krom toho jak je udělané (to je velmi sympatické) tak mi proti CVA od nineru přišlo nemazlící a jak to jen popsat – těžký za pedálem

        0 0
        • Kacen  

          Tady něco málo pro skouknutí… Kokpit + kliky RaceFace (RB), pohon + řazení SRAM X.9, brzdy HYGIA Elite 180/160, vidlice RS Reba Race, kola SPINERGY Xyclone (ty jsem koupil lehce jetý za 50%, jinak bych to nedal…). V zimě přijdou místo 2-pák gripy SRAM X.0, úplně jsem se do nich zbláznil… Paráda!!!

          0 0
          • Sorin  

            velice povedené

            0 0
          • Smazaný účet  

            Co barva těch vzpěr? =-O

            A ty brzdy? Já na ně moc chvály neslyšel.

            0 0
            • Kacen  

              Ahoj,

              barva vzpěr je „Titan fox“ ze standardní nabídky. Hygia brzdy jsou absolutně na pohodu (na nějaký těžký ježdění by se asi nehodily – tady by vadly, předpokládám). Ale na endurko OK. Navíc jsou dost neokoukaný… Jo a jsou tam osazený klasický SHIMANO XT destičky, pohoda…

              0 0
          • Gorgov  

            Brr, co se vzhledu týče, tohle je opravdu odporný…

            0 0
          • Zdeno Micio  

            matný titan v kombinaci s leským rámem..no asi se ti to tak líbí. Jinak pěkný bike co se týče skladby komponentů.

            0 0
            • Kacen  

              Díky… Už tam jsou SRAM gripy, dnes jsem je instaloval. K těm barvám – oboje je v reálu takový pololesk, černá i titan fox stejně.

              0 0
      • jIrI___  

        Dostatečná rezerva zdvihu = zbytečně velká progresivita zadní stavby nebo jezdíš jen nějaký lehčí terén?

        0 0
        • kubad  

          1*

          :)

          0 0
        • marapara  

          :)))

          To je právě důvod proč jsem z obávané progresivity chodu zadní stavby nešel do IQ, ale nakonec vzal Spešla Sumpjumpera FSR. Mám o 20 mm zdvihu víc a chodí to parádně. Není problém dostat tlumič při nějakém skoku centimetr od dorazu.

          0 0
          • Lišák  

            No počkej! Jakou činnou délku má ten tlumič? Pokud 51mm a využíváš 40, tak Ti zbývá 20% zdvihu. A to při skoku! To se mi zdá tedy taky progresívní. Kolik Ti to chodí normálně?

            edit: teď se dívám na fotky a tlumič vypadá delší. Kolik tedy má?

            0 0
            • marapara  

              No ani ne při skoku, stačí trochu razantnější jízda a tlumič se běžně pohybuje někde 1 cm od dorazu. Nějaký větší skok, dejme tomu schodů, jsem ještě nestačil absolvoval, vzhledem k tomu, že mi přišel v půli listopadu. Tam by předpokládám, šel asi téěmr k dorazu.

              Jinak délka pístku je nějakých 56 mm.

              0 0
              • jIrI___  

                Nevím jestli jsem to správně pochopil, ale nevyužitý 1 cm na tlumiči se mi zdá dost. Propočti si to s přepákováním a možná se budeš divit, kolik cm skutečného zdvihu nevyužíváš.

                0 0
                • marapara  

                  Jo, ze celkového zdvihu to budou třeba 2.5 – 3 cm. Ale jak jsem psal, ještě jsem ho nestačil ani pořádně projet v terénu. Zatím jsem jel akorát asfaltky, šotolinky a jeden kamenitý sjezd. Taky nemůže chodit tlumič stále po dorazech při větších nerovnostech. Ochota jít do zvihu je při vypnutém PP docela velká.

                  0 0
                • Karlos009  

                  Já spíš nechápu, proč pořád toužíte po tom, aby na každým brdku chodila zadní stavba k dorazu. S IQ nemám zkušenosti téměř žádné, ale u IQ6 mi při SAGu 19mm zůstává po vyjíždce s přítelkyní cca. 1,5cm na tlumiči, a když jedu sám těžším terénem, bez skoků, cca. 0,5cm. To mi příjde lineární až až. IQ považuji za švihovější podobu IQ6ky a větší progresivitu bych spíše přivítal.

                  0 0
                  • marapara  

                    To taky nechápu.

                    0 0
                  • jIrI___  

                    Tak záleží na vkusu každého, že jo. Mě třeba vždycky strašně nasere, když jedu nejvíc prasácky co podmínky dovolí a na tlumuči jsou pořád 4 mm nevyužité :-). Naštěstí se to doplňuje s vidlicí, která je na můj vkus taky strašně progresivní a na doraz jsem ji ještě v životě nedostal.

                    0 0
                    • marapara  

                      :) … 4 mm bych asi opravdu neřešil :).

                      Jinak s GT I-Drive 5 jsem se k dorazu párkrát, např. při skoku řady schodů, výška dejme tomu tak 1,5 metru, k dorazu dostal :). Uvidíme, jak si povede Spešl :).

                      0 0
                  • MlokCZ  

                    Na každém brdku uričitě k dorazu stavba chodit nemá. Ale má chodit tak, aby v extrémní situaci pro daného jezdce se k tomu dorazu dostal (a vyjímečně může jít i na úplný doraz).

                    Já třeba na na novějším Stereu využivám v podstatě na každé vyjížďce kolem 45–47mm zdvihu (z 51mm, reálně ten tlumič dá někde kolem 50–50,5mm) a na úplný doraz jsem stavbu přitom ještě ndostal nikdy. V extrémech chodím někam na 49mm. A možná někdy zcela vyjímečně až se zadaří to pošlu na úplný doraz.

                    Skoro všichni co tu kdy psaly, že na IQ/IQ6 využívají celý zdvih, tak jezdí opravdu extrémně velké sagy, což nic neřeší.

                    0 0
                    • Karlos009  

                      To mě právě zaráží. Pravda, nevím co jezdíš a kolik používáš kol. Já mám horské jenom jedno a pokud jedu s nějakýma „švihákama“ polní cesty a šotoliny, zůstane mi na tlumiči klidně 2,5cm (tzn. 1/3) „nevyužítého“ zdvihu. Ale jsem za to rád, protože netoužím po tom aby mi kolo sedalo na zadek, když potřebuju jet. Další dvě varianty jsem popisoval výše. A nechápu jak to máš ty. Jezdíš pokaždé takové maso, že ti chodí tlumič 3mm od odrazu? Nebo se ti to tak chodí při běžné jízdě a jako ochrana před „prasením“ jsou tam ty 3mm? To se mi zdá dost málo, ale uznávám, že je to věc „každého soudruha“ jak psal kdosi výše. :-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Nikdy jsem neskákal žádné velké skoky (přes 0,5m výšky neskáču nikdy), takže velká rezerva je pro mě zbytečně vyhozený zdvih.

                        Ale zase malé miniskoky, takové poskočení typu 15cm výšky, tak to se někde najde v podstatě na každé vyjížďce, klidně i na asfaltu (nějaký ten obrubník nebo třeba větší díra se vždy někde najde, i když třeba díra by šla projet). A většinou i mírně větší (na mně) skok se najde, protože třeba hned před barákem, co vyjíždím, tak mám takový malý skoček s výškou cca 20cm na kterém si vždy ještě trošku povyskočím, abych aspoň trošku potrénoval. Takže když jedu přes tenhle miniskoček, tak hned na začátku vyjížďky jsem na 47 (na starším Stereu na 48mm, je o malinko méně progresivní).

                        A takových 40mm chodím vždy i bez jakéhokoliv skoku, na to stačí trošku rozbitá pasáž. Stavba prostě pracuje jak má.

                        S tím jak kolo jede tohle nemá téměř žádnou souvislost, i když chodí na větší překážce hezky pořádně do zdvihu, tak jde za pedálem velmi dobře.

                        Tohle ovlivňují úplně jiné vlastnosti stavby než ochota chodit do zdvihu. Spousta kol s menším zdvihem, které na větší překážce nejdou do zdvihu ani z poloviny jdou za pedálem hůře než Stereo.

                        Dostatečný reálně chodící zdvih je základní předpoklad tomu, aby kolo perfektně žehlilo. Není to samozřejmě jediná podmínka (a musí být splněny i další), ale když není splněna, tak už to žehlit nemůže perfektně nikdy.

                        A když máš skoro 50mm sagu (to máš dle těch 19mm na tlumiči, co jsi psal). K tomu 2,5cm zůstane (dalších téměř 50mm zdvihu).

                        Z toho zbývá, že stavba chodí reálných 50–55mm. Tohle je z mojeho pohledu dost špatné i mimo pořádný terén.

                        Já mám bez skočení a pořádného terénu chod těch cca 40mm. Na tuhle hodnotu se někde dostanu vždy. Ono i když je třeba jen pěkná šotolina, tak třeba ve sjezdu se někde na chvíli postavím do pedálů a trochu se zhoupnu, i když to není třeba nutné. Prostě potěšení z odpružení.

                        Sag vozím cca 22% chodu tlumič, což u Sterea je pouze 30mm reálného zdvihu.

                        40mm zdvihu tlumiče je cca 110mm zdvihu.

                        Takže reálný chod je 80mm.

                        A když chodím v pořádném terénu běžně na těch 45–47mm, tak mám reálný chod cca 95–100mm. A přesně o tom je jak zadní stavba žehlí.

                        To i na chrtím 100mm fullu jsem využíval možná více zdvihu než IQ6. Tam byl sag jen 15%, tedy cca jen 15mm. Běžně mimo pořádný terén to chodilo na cca 75mm zdvihu a jsem na 60mm reálného chodu.

                        A na úplný doraz jsem taky běžně nechodil.

                        Představa, že by mi 150mm kolo reálně chodilo dokonce méně než chrtí full, který už tak byl nepohodlný až dost…

                        Mám teď fully dva, dvě Sterea, zcela jinak laděné. Starší mnohem více chrtí (pláště, váha, kola, malinko omezující tlumič, zkouším tam teď tlumič s Boost valve).

                        Ale zdvih využívám na obou těch kolech podobně. Na „chrcení“ není problém, schválně jsem opustil chrtího fulla, kterého jsem letos na začátku roku postavil a zkoušel.

                        A to proto, že nejel o moc lépe než ten vyšší zdvih a přitom pohodlnost byla o několik tříd horší.

                        Proto taky když zkouším jiná kola stejné kategorie zdvihů, tak mi vždy oproti Stereu přijdou, že žehlí mnohem hůře.

                        Tak jak to máš Ty, taková stavba by pro mě byla noční můra (nejen malý reálně chodící zdvih, ale taky ten obrovský sag a z toho plynoucí vlastnosti).

                        0 0
                        • Renholder  

                          já bych si stím shrnutím IQ6ky dovolil nesouhlasit. Osobně mám nastavený sag 1,9mm na tlumiči, což je 38mm reálného zdvihu asi 25%. Když jedu po městě a šotolinách bez vetších děr, tak na tlumiči zbyde asi těch 20mm (40mm zdvihu). Takže asi 70mm využitého reálného zdvihu. Ve větším terému není problém aby na tlumičí zbylo 5–10mm(větší skoky neskáču). Takže využitého zdvihu je 90–100mm. Asi nebudu vyjímka, když Karlos o pár příspěvků výš píše, že mu zůstane 15mm pri jízdě na pohodu a 5mm v drsnějším terénu.

                          Jak by se projevil menší sag nevím, dával jsem těch doporučených 19mm, které jsem vyčetl ve fox tabulkách pro daný tlumič.

                          Jinak když jsem měl přetlakovou nádobku na tlumiči nastavenou na druhou čárku (uprostřed rozsahu nestavení), tak jsem se horko težko dostával víc za polovinu zdvihu. po nastavení největší linearity (odkryté tři čárky) to chodí, jak jsem psal výše.

                          0 0
                          • Karlos009  

                            On Mlok trochu mlží. :-) Těch 19mm na tlumiči není 50mm na zadní stavbě, ale dle zde uvedených grafů cca. 43mm. Tzn. SAG cca. 28 – 29%. Na enduro dle mého názoru adekvátní. Největší nároky na tlumení jsou většinou kladeny ve sjezdech a tam se jezdí ze sedla a zadní kolo je odlehčené.

                            Proč by mě měl tumič chodit na polní cestě 15cm nechápu.

                            Co je pro Mloka „noční můra“ mě vyhovuje. ;-)

                            0 0
                            • Renholder  

                              aha, no grafy jsem neviděl, tak jsem to bral z uváděného poměru 2:1.

                              Tak mě to taky tak vyhovuje. Myslím si že žehlí skvěle, ikdyž jiného fulla jsem pořádně nejel, takže se nebráním názoru, že něco žehlí líp.

                              0 0
                            • MlokCZ  

                              O 15cm reálného chodu na polní cestě tu nikdo nic nepsal, na to bys musel mít tak 25cm zdvihu.

                              A stavba by neměla chodit o nějakou konkrétní hodnotu. V ideálním případě by měla vždy chodit přesně tolik, jak je velká překážka.

                              To je samozřejmě utopie, to nebude chodit ani sjezďák. A také je problém v tom, že pro různou rychlost na stejné překážce je rozdílný impuls síly. A to zatím konstrukčně nijak pořešit nejde.

                              Těch 19mm není ještě tak hrozné, více majitelů IQčka (kteří tu psali, že nemají problém s využitím celého zdvihu) tu ale jezdí sag ještě o hodně větší (30% na tlumiči). Do sjezdů je to také zcela v pohodě, tam nemám námitek.

                              Jenže já vůbec nesouhlasím s největšími nároky při jízdě z kopce. A také si myslím, že tahle kategorie kol (140–150mm fully) by měla být univerzálním kolem velmi dobře se chovajícím všude (tedy i ve výjezdech a na rovině). A že to mimo ty sjezdy je neméně důležité.

                              Samozřejmě, že ve sjezdech je odpružení velmi důležité. Jenže v tom náročném sjezdu vždy půjdeš ze sedla, což pomůže. Oproti tomu třeba na více rozbité pasáži na rovině nebo ve velmi mírném klesání, kde to není nijak těžké a technické, tak tam pojedeš v tempu v sedle. A tady je reálně chodící zdvih jedním z parametrů, který umožní projet v tempu v sedle více rozbitou pasáž.

                              Tady mi chybějící zdvih omezuje třeba ještě více než v náročném sjezdu.

                              V takových pasážích bych klidně někdy snesl i více reálného zdvihu (vyzkoušeno na stavbách, co ho poskytují). To už ale současně přináší i jiné nevýhody, proto ten vyšší zdvih nejezdím.

                              A zrovna horší polní cesta, kde jsou větší díry nebo jiné větší nerovnosti, tak také patří přesně pod tenhle případ.

                              A ve výjezdech je to také znát, zvlášť když třeba z posledních sil si přišlápneš na rozbitou prudší pasáž, abys měl aspoň nějakou rychlost. A tam se to umocňuje znatelně větším sagem oproti rovině.

                              Ty vlastnosti IQ mi přijdou vhodné pro převážně ježdění směrem dolu a to s agresivní jízdou a většími skoky. Což někteří jistě provozují. A věřím, že více lidí může být s IQ spokojeno.

                              Ti co pak tíhnou k ne tolik agresivnímu pojetí jízdy více do XC, tak ti jpak často mohou být nespokojení (viz někteří majitelé a jejich problémy s IQ, co tu popisovali).

                              Bude to hodně o pojetí a stylu jízdy. Na ten styl jízdy, na který mi IQ6tka připadá vhodná, tak já bych ale už volil rovnou něco z kategorie 160mm nebo i více.

                              0 0
                              • lutte1  

                                Ahoj Mloku,můžeš mi říct názor na využití zdvihu?Mám taky RB sice starší model(monster 09),ale vím že máš s fully mnoho zkušeností.Jezdím xc/enduro s občasnými většími skoky a 2× do roka návštěva bikeparku.

                                Zvih rámu je 165mm.Zdvih tlumiče 51mm.

                                Sag jezdím 12.5mm.Při bunnyhopu o výšce cca 30cm a cíleným propružením při dopadu využiji 47.5mm chodu tlumiče.Při bežné jízdě bez skoků mi to chodí cca 40mm.Když jsem jezdil v bikeparku využil jsem celý zvih.

                                Vidlice má 150 mm pro tlak co mi sedí(dáno negativní ocelovou pružinou-žere zdvih) při stejném bunnyhopu jde 145mm do zdvihu.Chci jí teď poslat k Milanovi(mám ji od něj) na zvýšení zdvihu na těch 160mm.Ale o co mi jde je ,že teď vidlice vlivem úniku oleje z tlumení komprese chodí ochotněji do zdvihu(tlumení komprese se projeví až v poslední třetině zdvihu) jestli mám kompresi nechat úplně vyřadit nebo jí ponechat.Vůbec nemám představu jak se to bude chovat.Nerad bych potom chodil po dorazech.Ale zase nechci druhý extrém, kdy mi přijde, že když se ke slovu dostane již zmíněné tlumení,vidlice jde mírně trhaně(pasivní odpory navíc).

                                Díky.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Zadní stavba mi přijde celkem ok, dost taky záleží jaký má průběh.

                                  U vidlice bude hodně záležet jakým stylem skáčeš a jezdíš. Mně by tohle přišlo už skoro dost u vidlice. Já tedy při podobné situaci u vidlice mám klidně i 2–3cm zbylého zdvihu, dopad ze skoků se snažím na obě kola současně, někdy to vezmu lehce přes zadní.

                                  Přitom ale u vidlice v jiných situacích ji pošlu až téměř na doraz a asi 2× už jsem ji poslal na úplný doraz.

                                  U komprese hrozně záleží jak je řešená. 160mm je takový zlomový zdvih, kdy začíná být komprese potřeba (začíná se projevovat problém setrvačnosti předního kola). Ale musí ta vidlice mít HS a LS kompresi. Pokud je to jediná komprese jako mají třeba 32jkové Foxky, tak ta je k ničemu vždy, ta jen zhoršuje citlivost.

                                  Progresivitu bych tím neřešil. Tu pokud bys chtěl zvýšit, tak určitě Milan dokáže zařídit v pružící části. Nějakým způsobem zmenšit pozitivní komoru jde skoro vždy.

                                  0 0
                                  • lutte1  

                                    Díky za reakci.Je to opravdu jediná komprese.Nechám jí tedy úplně vyřadit.

                                    Než se mi podělalo to tlumení tak si pamatuji že byla vidlice tupější a měl jsem problém ji dostat k dorazu i při skocích.Tak bych řekl že řešením by mohlo být odstranit kompresi a zároveň foukat trochu více.Citlivost i využití zdvihu by mohli být lepší než s kompresí a vidlice se nebude tolik propadat do zdvihu.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Ano, odstranit kompresi a lehce přifoukat je správné řešení a tak bude vidlice nejcitlivější. Jediný problém by mohl být, kdybys pak měl příliš malý sag.

                                      Vždy tu máš ale tu možnost si nechat tu progresivitu vidlice lehce zvýšit.

                                      0 0
                              • mm  

                                Mloku, má tedy vůbec cenu o IQ uvažovat?

                                Byl jsem nadšenými hodnoceními zvyklán pořídit si ho (120mm variantu), teď začínám být naopak velmi skeptický.

                                Dá se ten rám alespoň částečně vyléčit úpravou tlumiče např. v Bikelive?

                                Kolo jsem měl od p. Heiníka půjčené, využíval jsem celý zdvih (jezdím dost agresivně), bohužel nevím jaký jsem přitom měl sag – pravděpodobně decela velký :-/.

                                Subjektivně na mě kolo působilo hodně svižně, mám bohužel srovnání jen s jedním fullem.

                                Díky za reakci.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  To je na každém. Rozhodně netvrdím, že IQ je obecně špatné kolo, všechny jeho vlastnosti ani dobře neznám, na to bych ho musel pořádně delší dobu jezdit.

                                  Já jen můžu říct, že pro mě je to naprosto nevhodné kolo, takže ho ani nikdy pořádně testovat nebudu (ten průběh zadní stavby pro mě prostě není, takže už je z moje pohledu fuk, jak jsou na tom ostatní vlastnosti).

                                  Pokud využíváš celý zdvih a přitom jsi spokojený se sagem a sedí i ostatní vlastnosti (geometrie, jak jde stavba za pedálem, atd.), tak ho klidně vezmi.

                                  Rozhodující je vždy jak komu v praxi co sedí, ne jak kolo sedí mně.

                                  Pokud se ti zdá ten rám na tvůj styl jízdy moc progresivní, tak úpravou tlumiče téměř nic vyřešit nejde. Je tam použit v postatě nejméně progresivní tlumič na trhu, takže není kam dále progresivitu snižovat.

                                  Tlumičem by šlo dobře řešit, kdybys chtěl progresivitu ještě zvýšit. Tam by bylo prostoru hodně (výměna komory a případně ještě její následné zmenšení).

                                  0 0
                                  • mm  

                                    Díky,

                                    jen co si představit pod tím, že jde stavba za pedálem?

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Hlavně jak moc se pohupuje při šlapání. Samozřejmě bez omezení tlumičem, tedy aby v tu chvíli ještě byla slušně citlivá. Při velkém omezení tlumičem se nebude houpat při slušném šlapání žádná stavba.

                                      Trošku na tohle bude mít vliv i geometrie a i právě sag (to hlavně bude mít vliv ve výjezdech).

                                      A pak si to chce ověřit i další vlastnosti typu pedalkick. Ten někomu třeba vůbec nevadí ani když je větší, pak se s tím nemusí moc zabývat. Někomu naopak vadí hodně. Opět nelze obecně radit.

                                      0 0
                                    • Peslezedirou  

                                      To že máš pocit, že při záběrů kolo jede (sílu kterou vyvineš se přenese na pohyb dopředu, nepropadáš se do zdvihu. S houpáním to nemá nic společného jak píše mlok. Jsou systémy, které se houpu a přitom máš pocit, že jdou za pedálem.

                                      0 0
                            • MlokCZ  

                              A psal jsem skoro 50mm, ne že to je celých 50mm. Jsem to přesně na milimetr při tom předchozím dlouhém příspěvku z grafu neodečítal.

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            Doporučené tabulky pro tlumič jsou nesmysl a maximálně hodně orientační vodítko, kde začít s nastavením.

                            Fox může mít jen jednu tabulku, která vůbec nepočítá se zcela odlišnými průběhy zadních staveb, stylu jízdy každého jezdce, atd.

                            Pokud už se řídit nějakým doporučeným sagem, tak od výrobce rámu, který počítá s jeho průběhem a se zaměřením kola.

                            Ideálně ale vždy nastavit dle sebe a svého stylu jízdy a co komu vyhovuje.

                            0 0
                          • fousek  

                            Kolik ma zdvih tlumic na IQ6? pokud ma 57mm tak mi saq na tlumici pri 19mm vychazi 33% coz podle me neni malo. A rezerva 5–10mm na tlumici mi prijde dost. Me bezne chodi tlumic 5mm od dorazu, kdyz to nekde sprasim, treba 1,2m drop na placku tak proc by si tlumic nemel sahnout na dno? V naky DH sekci proste chodi 2mm od dorazu a myslim ze tak je to spravne, ten zdvih tam neni naparadu, ale aby se co nejlip vyuzil.

                            0 0
                      • KRAJIC  

                        Pro mne jsi jeden z normálních jezdců, kteří raději jezdí než ladí – a tak to má podle mne být.

                        0 0
                  • KRAJIC  

                    Souhlasím – kousek zdvihu u mne musí být v rezervě pro případ hrubého selhání jezdce – a ne, že by k tomu tu a tam nedošlo.

                    0 0
                  • fousek  

                    Proc maj bejt chrti progresivni? Pokud vim tak pri chrceni se moc neskace, nebo minimalne a i takhle ma chrt zdvihu malo a jeste ho zmensovat progresi? Tohle nechapu.

                    Jinak pokud treba v 90% vyjizdek se tlumic dostane treba jen na 80% zdvihu tak tam proste tech treba 15% zdvihu vozis zbytecne a mohlo to kolo bejt treba lehci a mohlo vyuzivat zdvih naplno.

                    0 0
                    • KRAJIC  

                      IQ6 je chrtí kolo? I to IQ je snad trail-bike, tak proč tu řešíš nějaké chrcení?

                      0 0
                      • fousek  

                        Resil sem IQ, ma RB v nabidce nakyho jinyho chrta nez to IQ? Me prijde ze progresivni odpruzeni je vhodny tak na dirt a slopestyle pripadne freeride. Na DH by mela bejt strma progrese az na uplnym konci zdvihu. Vse ostatni by podle me melo bejt vicemene linearni.

                        0 0
                        • Karlos009  

                          Nechci se hádat, co by mělo být progresivní a co ne. Jenom pro zajímavost, progrese IQ6 a Reigna je velice podobná a protože je zadní stavba Reigna ze všech nejlepší, nemůže být špatné ani to IQ6, ne? :-)

                          0 0
              • MlokCZ  

                Záleží na stylu jízdy o kolik větší skoky než ten decentí co jsi zkoušel budeš předvádět.

                Pro můj styl jízdy by bylo zbylých 1cm při decentním skoku zcela špatně využitý zdvih, na tom bych jezdit nechtěl. To bych při trošku větším (žádné opravdu velké neprovozuju) dak stejně tak jen o 2–3mm více.

                0 0
        • Kacen  

          Dostatečnou rezervou myslím tak cenťák max., progresivita tlumení se dá v určitých mezích doladit, ne??? Jinak ano, jezdím lehčí terény…

          0 0
          • MlokCZ  

            Ano, progresvita se dá doladit, třeba tak, že vyměníš rám :-)

            0 0
      • MlokCZ  

        „Po silnici při dobře nastaveném tlumiči a zamčeném Propedalu se téměř nehoupe“

        Přeloženo, stavba jde za pedálem velmi špatně. Když si vezmu jaké nastavení tlumiče je tam dáváno, tak na takovém tlumiči se zapnutým propedalem se nemůže pohupovat žádná zadní stavba, ať jde za pedálem sebehůře.

        Při takhle interně nastaveném tlumiči se nesmí zadní stavba téměř houpat ani při otevřeném tlumiči, pokud ten rám jde aspoň trošku slušně za pedálem.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Teda já nevím, moje IQ6 jede řekl bych stejně dobře jako moje bývalé HT, a to je celé kolo teď o 1,6kg těžší. Osazení kromě brzd, sedlovky naprosto stejné.

          Na silnici se to se zaplým propedalem nehoupe vůbec, s vypnutým jen nepatrně, při šlapání do kruhu téměř vůbec, při dupání jako do zelí se to samozřejmě houpe.

          0 0
          • MlokCZ  

            Možné to je, já ho nejel. Ale i kdyby šlapal bídně do kruhu, tak rozhoupat to se zapnutým propedalem s takhle omezujícím tlumičem…

            0 0
          • Peslezedirou  

            Aha, tak tady to vzniklo :-)

            BTW hledám recenze na potenciální bajk…

            0 0
        • Kacen  

          Však se taky skoro nehoupe, když šlapu slušně… Já to myslel spíš tak, že při aktivovaném propedalu je zadní stavba HODNĚ tuhá… Což mně vyhovuje při silničních přesunech.

          0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Koukám, že IQ RACE zlevnili a ještě k tomu mají v nabídce nový tlumič.

      RB se docela snaží:)

      0 0
      • l-e-t-o  

        Tak to je dobrá zpráva. Potěšili, že dávají už i RP23 :)

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Zajímalo by mě srovnání Xfusionu a RP23, má někdo z vás nějakou zkušenost?

          0 0
          • Lišák  

            Mě taky. Nevím, jesli má X-F HV komoru, ale určitě nemá debilní Boost Valve. Tak by to mohlo i rozumně chodit.

            0 0
          • krokus  

            Viz zde.

            0 0
            • Lišák  

              Tak nějak mi z toho tedy vychází, že pokud by měl X-F HV komoru, bude pro IQ vhodnější, bude-li jezdec chtít linearitu chodu. S normální komorou to bude zase progresívní.

              Co na to ostatní?

              0 0
              • Dzordano_Bruno1  

                Tohle je opravdu jen slovíčkaření. Já nemám zkušenostis tlumiči a zajímalo by mne, jestli někdo může prostě říct.

                Pro IQ se hodí 02 nebo FOX. Popř. popsat styl jízdy, pro který jaký tlumič je vhodný. Protože nějakou progresivitu, lineárnost neznám..

                0 0
    • buna  

      test tuhosti http://www.racebike.cz/…4_2011_2.pdf

      0 0
      • soc  

        Nemel bys jeste nedke presny popis toho mereni. Neco je tady sice naznaceno, ale chtel bych vedet vic. Dik.

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          Tuhostí je RB někde v polovině, váhou je na špici. Takže poměrně solidní výsledek..

          0 0
          • roud  

            na špici neznamená to že je nejtěžší ? :O)

            0 0
            • Dzordano_Bruno1  

              Ach jo :D

              0 0
              • roud  

                to mi jako chceš tvrdit že je RB nejlehčí nevím ajkej tam měli ostatí kola setup ale bylo by to snad poprvé v historii RB ???

                0 0
                • Dzordano_Bruno1  

                  V dané cenové relaci a modelu Race je prostě RB nejlehčí. Tím bych debatu o váze ukončil:)

                  0 0
                • Lišák  

                  Podle zpráv z kuloárů byl ten kanondejl RZ o dost lehčí, proto mu ortodoxní eRBéčkáři vyndali sedlovku a do sedlové trubky nasypali rybářská olůvka. Teprve potom šly bajky na váhu. Ale PŠŠŠT-nesmí se to provalit!

                  0 0
                  • roud  

                    nevím jak tobě ale mě to moc ftipný nepřišlo ;o]

                    0 0
                  • Bafoon  

                    v sobotu mi přítelkyně přivezla 3díly Vela (ve slevě) a hele test IQ29, přečtu a protože jsem ho jel, nechápu vůbec nic :-) Stejně tak styl psaní, sice beru, že je to pro masy, ale čekal jsem něco jiného. Hmmm fotky ale pěkný to jo :o) takový reklamaní časák :-)

                    mno a jestli dovažují aby něco vyšlo líp tak to je docela smutný…

                    0 0
                    • Karlos009  

                      Ty taky maso moc nejíš, co? :-)

                      0 0
                    • Dzordano_Bruno1  

                      Tím chceš říct, že RB špatné ve 29 verzi?

                      0 0
                      • Bafoon  

                        ani ne, já bych to nepaušalizoval – já řešil RB IQ a Niner RIP a vybral si RIPa, to je celé. :o)

                        0 0
                        • Dzordano_Bruno1  

                          Ahaa, mně jen zajímá další názor:)

                          Mně se RB líbí, ale pořád se nemůžu nějak rozhodnout v célé té nabídve kol na trhu a pak mě mátnou tuny komponent u RB :D

                          0 0
                          • Bafoon  

                            Mě se RB IQ taky líbí a docela i dost, ale přestal jsem teoretizovat a jel si ho projet a jednoduše – od FS jsem čekal víc. Kdyby tam nebyl Newbie se svým Ripem tak jsem možná dodnes jezdil na HT Duratecu :-) jestli tě to bude bavit a neumoří tě to tak si můžeš pročíst celou moji anabázi http://www.bike-forum.cz/…r-r-i-p.html#…

                            za ty peníze co RB nabízí hotové IQ 29er to je trochu na chocholouška to jo ;-)

                            0 0
                • Kubiczech  

                  Děláš jako kdyby to byl pětikilový ingot. Celkem dobře zapadají někam do průměru, v poměru k ceně je podle mého váha dobrá. Mluvím obecně o RB.

                  Ale v tomhle testu je důležité to, že IQčko je za ty prachy prostě osazeno lehčími komponenty než ostatní. To je celé.

                  0 0
            • jIrI___  

              Nevím, jak to vážili. Asi brali hmotnosti celých biků, protože samotný rám Fuelu EX je natuty lehčí než rám IQ.

              0 0
              • MlokCZ  

                Právě, že váhy rámů s tlumičem tam ani nejsou uvedené. To bych viděl jako základní a nejpodstatněj­ší údaj.

                0 0
            • Renholder  

              neznamená, v textu píšou: „Ještě výše ale vyzdvihneme celkovou hmotnost pouhých 11.7kg. Nejlehčí kolo v testu je z české hlavy a české provincie.“

              ale srovnání čistě rámů s tlumičem by řeklo asi víc:)

              0 0
          • MlokCZ  

            Váha by ale byla zajímavá pro rám s tlumičem, ne pro celé kolo kde záleží na osazení.

            Neříkám, že bude špatná (nevím kolik ten rám váží), jen, že by mi zajímalo srovnání rámů a ne celku.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Váha IQčka bez tlumiče je ve velikosti L 2390g (údaj od RB, běžně jim to sedí docela přesně), s tlumičem udávají 2,9 kg s hlavovým a objímkou sedlovky..

              0 0
          • marapara  

            Váhově je mezi testovanými na špici, hlavně díky lehkým ostatním komponentům. Třeba kola, vidlice, pláště a další věci. To vše srazí váhu dost dolů. Jinak samotný rám s tlumičem má okolo 2.7 kg s Lku. Takže rám je váhově spíš kolem průměru. Není to špička, ale ani to není tragédie.

            0 0
        • buna  

          bohužel nemám, jedná se o dlouhodobý test viz. http://redakcniblog.ivelo.cz/

          0 0
          • buna  

            výsledek dlouhodobého testu RB IQ

            http://www.racebike.cz/…ELO72011.pdf

            0 0
            • Bafoon  

              Maratonec, který očekává akceleraci a maximální výkon, se na něm bude

              cítit jak ryba ve vodě, stejně tak pohodář, který se rád kochá krajinou

              a bez větší námahy překonává terénní nástrahy tohle mi přijde trošku proti sobě… :-)

              0 0
              • KRAJIC  

                Já pořád nechápu co tě tak sere. Ten balík co jsi dal za NINERA?

                0 0
                • Bafoon  

                  já zas nechápu kde to v tom mém příspěvku vidíš :-D

                  Koncept IQ se mi hoodně líbí, testoval jsem a sáhl po jiném systému. Nicméně to je vedleší, každý jezdíme co chceme/můžeme. Když si někdo pořídí IQ tak se naopak se zájmem poptám/pokochám ale v teoretické rovině snad můžu referovat – nebo se mám nejdřív ptát tebe?!

                  k článku:

                  přečti si to ještě jednou – fakt ti tehnle PR žvást přijde ok? chrtí full jak stvořený pro akceleraci a zároveň ideální pro pohodáře mno jo, tohle mě sejří – je to kec a nechápu jak to někdo může napsat. Chrtí full má přeci z podstaty svého zaměření mít sakra jiné vlastnosti než pohodářský bajk pro zábavu

                  0 0
                  • KRAJIC  

                    Svůj názor na IQ jsi už několikrát prezentoval – to je zcela v pořádku. Mi spíš přijde, že už do toho moc vrtáš při každé příležitosti, která vyvstane. Nic víc nic míň.

                    0 0
                    • Bafoon  

                      a tak to zas jo, když je někde k IQ napsaného něco evidentně nekriticky tam mě chytá spasitelský komplex :-) testovat testovat testovat a míň teoretizovat – ne jak já :-)

                      0 0
                      • Karlos009  

                        Je to subjektivní názor grafika, který když najede 1700km za půl roku, napíše, že „jezdil jako nikdy“. Tak co bys čekal? Tím ho nechci nijak shazovat (nenajedu o moc víc), naopak, podobně na tom bude zřejmě většina čtenářů Vela a to byl asi i záměr, nechat kola poskákat normálními bikery. Žádní profi-závodníci, ani techničtí maniaci.

                        0 0
                        • K2  

                          MI by se líbilo, kdyby testy psali 3 bikeři z různých pohledů:

                          • Chrt
                          • Trailbiker(FS milovník)
                          • Pohodář obyč biker s nezávodními ambicemi toulající se krajinou (jakcesty, tak terén = většina z nás)
                          0 0
                        • Loner  

                          no on ten „test“ neříká vůbec nic o tom, kolik km nastoupal/naklesal v jakém terénu, jakou AVG rychlost, kolik bahna nastříkal do čepů,…, prostě „projel jsem se přes zimu do léta a na Erbě do práce – pár stovek km – se nic nepo*alo a zdá se mi, že je to pro hobíka dobrá volba“.(Dokonce i desítkové řazení se nerozpadlo a řadí). Když se podíváte na ty jiný fuly v „testu“, tak radši nic – jeden tam dokonce píše, že mu vadí malá životnost desítkovýho řazení – to bych spořil jenom na řetězy a kazety?

                          0 0
                  • PIWNIK PONURY  

                    ja tomu rozumim tak, ze to je fajn kolo na pohodovy jezdeni, ale da se na nem i chrtit. tudiz univerzal:)

                    0 0
                    • kubad  

                      problém že tohle napíšou prakticky u všech kol, takže imho nic neříkající blábol, a ty rupající dráty :(

                      0 0
              • K2  

                Teď nebudu šít do RB, ale do Marketingu celkově.

                Výsledky testů jsou kolikrát velmi protichůdné a člověk má dojem, že testovaný full bude zrychlovat rychleji HT a ve sjezdech překoná většinu známých DH.

                Lidi testujte, každému vyhovuje něco jiného…

                PS: Dvakrát jsem měl půjčené RB na testfestu a 2× otřesný zážitek, kolo bez údržby, kterému nechodila ani vidlice ani zadní stavba.

                Ze zvědavosti si někdy půjčím IQ6 z testovacího centra, abych si mohl udělat vlastní názor.

                0 0
                • KRAJIC  

                  Tak nějaké postřehy z tesfestu tady taky byly ohledně IQ 29 a hodně kladné – nevím, které vlákno to ale bylo.

                  0 0
                • soap  

                  by mě zajímalo jestli na tom tesfestu ti kolo nastavuji(tlu­mič,vidlice-sagy) nebo sedneš a jedeš ?

                  0 0
                  • K2  

                    Pokud si neřekneš, tak sedneš a jedeš (vozím sebou pumpičku na doladění)

                    To co se mi dostalo do ruky byly ojeté nefungující křápy – zkušenosti ze starších ročníků

                    (snad se už ti, co to tam půjčujou zlepšili…)

                    0 0
                    • KRAJIC  

                      Letos jsem byl se známýma v Jezdkovicích 2× a vždy jsme dostali 2 téměř nové biky – jednou dokonce úplně čerstvě doskládaný stroj. S pumpičkou a nastavením operoval přímo p.Bartoš. Celkově těžce v klidu.

                      0 0
                      • K2  

                        Jak jsem psal, těším se, až se někdy svezu na foňavé testovačce – je dobře, že změnili přístup.

                        Jako domácí značka by do takové akce měli investovat a zadarmo fandům tetovat na rameno znak RB (fanynkám na zadek…:-)

                        0 0
                  • marco  

                    Na Testfestu to seřizoval osobně p.Bartoš. Kupodivu na jednočep jsem na kole RB IQ 29 vydržel ze všech testovaček nejdéle. Co mi trochu vadí je, že cena kola je pevná a není možný posun k slevě, protože oni na sklad žádné kola nedělají tudíž není potřeba pořádat výprodej. Kdyby IQ29 Race kleslo cenou někam k 40 tis. tak bych možná i tu peněženku vytáhl a provedl kauf. Bylo to pohodlné kolo.

                    0 0
                    • Rada81  

                      A proč by měl IQ 29 race dávat za 40? Ukaž mi jiné kolo s takovou cenou. Ty chceš slevu na nejlevnější 29er full na trhu?

                      0 0
                    • petrun  

                      RB tě nenutí u nich nakupovat. Zkus jinou značku ale pak se nám dej vědět co jsi za 40 tis. v dané kategorii pořídil :-)))

                      0 0
    • palo7  

      dá se někde v Brně a okolí zkouknout/projet RB IQ?

      0 0
    • Gospeed  

      Jak jsem koukal po fotkách IQček, většina vede bowden k přesmykači bokem, okolo čepu. Tak to má vedeno i RB na ofiko stránkách.

      Myslíte, že je nějaký větší problém, když ten bowden povedu spodem pod středem a vyvedu přímo do navářky po zadní straně sedlové trubky? Zdá se mě, že je to plynulejší a nemusím ten bowden nějak křížit jako při vedení bokem…

      0 0
      • MirosPikos  

        Vyzkoušej, uvidíš ;) Pak to můžeš navrhnout technikům v RB, že si přišel na funkčnější řešení.

        0 0
      • Renholder  

        já jsem to lanko raději vedl po horní rámové trubce prímo do přesmykače…sic tam nejsou navářky a musel jsem použít takové ty nalepovací, ale konečně lanko po každém projetí bordela nezadrhává..oproti původnímu řešení kde vše teklo do bovdenu

        0 0
      • Smazaný účet  

        Já mám vedený lanko přesmyku spodem, hadici brzdy kolem čepu. Není s tím problém.

        0 0
    • Bafoon  

      já bych se rád zeptal těch co mají fox rp23 jestli by mi napsali rb nastavení :-) díky

      0 0
      • mm  

        nastavení si člověk poručí při objednávce

        0 0
        • Bafoon  

          nastavení velocity tune, rebound tune a tlak boost valve? No to je jedno, otázka platí

          0 0
          • jirkas  

            jsem s fullem začátečník, ale jestli platí ty údaje na nálepce na tlumiči tak RT-M, VT-F, BV-175

            0 0
            • kojot  

              jo, takhle to prodavaji, ale prijde mi, ze mnohem lip se to chova pri nastaveni VT-S, RT-S, BV-125 psi

              0 0
              • jirkas  

                Tak to potom doufám,že na testovacích kolech mají to nastavení,co prodávaj, protože to mi docela vyhovovalo. Ještě jsem na tom nejel, pořád to skládám, tak se na jaře uvidí.

                0 0
              • Lišák  

                „S“ nastavení není. „F“=max, „M“=střed, „L“=min. jinak s Tebou uvedeným nastavením souhlasím.

                0 0
                • kojot  

                  jaj, tak v tom pripade L. mylsel jsem, ze je tam soft, ale je to asi low :-))

                  0 0
          • mm  

            Testovačka měla VT-F, R-M, BV-175.

            Poručil jsem si VT-M, R-M, BV-175.

            (Situace na začátku roku 2011)

            0 0
            • Bafoon  

              Díky. Já bych právě chtěl zkusit tvrdší nastavení propedalu tak jsem své nastavení (L,L,175) probíral z mlokem a dostali jsme se k tomu že VT F by sice bylo tvrdé, ale že už to poměrně dost kazí citlivost i chod – což by tak nějak vysvětlovalo i moje pocity z testovačky IQ, proto jsem se ptal-ověřoval :)

              0 0
    • Mickey7  

      Našel by se tu někdo z okolí Brna s IQ, velikost L nebo XL, jen na vyzkoušení velikosti, posedu…Díky. Mike

      0 0
    • Hnoj  

      Rychlý dotaz na majitele novějších RB IQ a CRR s 12mm zadní osou. Nevíte někdo, jaký závit je v rámu? Zda 12×1 a nebo 12×1,5 M. RB trvdí, že je to 12×1,75, což je kravina. Díky

      0 0
      • Hnoj  

        OK. Vyřešeno. Ten závit je fakt 12×1,75… Sory

        0 0
    • PAFIRA  

      Je tu někdo,kdo má RB IQ RACE s klikama RACE FACE TURBINE? Potřeboval bych radu.

      0 0
      • scota  

        A co potřebuješ vědět? Jestli už jsi to nevyřešil za tu dobu.

        0 0
        • PAFIRA  

          Chtěl jsem vědět,jestli se taky někomu povolují ložiska a šrouby na převodníku?

          0 0
    • MrFish  

      Zdarec. Sháním nějakýho bizona s IQ6 v okolí Brna s jakýmkoliv jiným tlumičem, než X-fusion O2. Rád bych vyzkoušel, jestli je v tlumení a citlivosti zadní stavby rozdíl s „lepším“ tlumičem. Díky

      0 0
    • MirosPikos  

      Trochu jsem se nudil a brouzdal. Napadlo mě podělit se s vámi. Tohle se mi líbí, jak barvou tak složením.

      Třetí bajk, Pavel Brycha (majitel):

      http://www.rb-bike.cz/…lska-galerie?…

      0 0
    • vpa007  

      Zdar borci,

      zajímalo by mě, jaká je hlavní výhoda toho, že RB teď u všech kol tahá kabeláž po spodní rámové trubce. Uvažuju o IQ 275 a když na ten rám koukám, tak by se mi okometricky víc libilo, kdyby kábly šly po vrchu zadních vzpěr a pak pod horní rámovou trubkou (viz obrázek), tak nějak trochu podobně vrchem jak to mám na svým starým RB CRX a měl i předtím na Meridě .

      Jediná výhoda mne napadá, že se kolo líp chytá do montážního stojanu (což neřeším). Naopak kolo sebou celkem často vozím károu na střeše v Thule Proride 591, a přijde mi, že při přitažení budu mrvit bovdeny a hadice s hydraulikou…

      Jě tedy nějakej zásadní důvod, proč to je teď spodem? Se mi celkem nelíbí ty oboukový brikule okolo středu apod ;-)

      0 0
      • Peslezedirou  

        Mně by se taky spíš líbila ta tvoje varianta, ale má to tu nevýhodu, že pak hadice a bowden brmbá do zadní kyvky, mimo bowdenu ke smyku.....

        0 0
      • Esi  

        řekl bych že síla kterou se utahuje rám do střešního nosiče je tak malá že to bowdenům nemůže vadit a brzdové hadici už vůbec ne, oboje podle mě vydrží daleko víc než karbonový rám a tomu ty střešní držáky nevadí.

        0 0
      • scota  

        Mám RB IQ a tento nosič a problémy jsem nepozoroval.

        0 0
      • vpa007  

        MNo ale já mám v paži ukrutnou sílu.. ok, tak argument, že bych vedení poškodil při utahování do autonosiče beru zpět, a už zůstávám jen u toho, že by se mi to víc líbilo vrchem, tak jak jsem to našel teď na Pellsovi na obrázku níže. Ale asi je to už oldskůl, většina novejch kol to má spodem a u zadní brzdy je dycky vlna jak z Pobřežní hlídky :-).

        Furt jsem ale nepřišel na to, proč se to „po novu“ teda tahá spodem… neví někdo? Dík ;-)

        0 0
        • Al Stra  

          prostě to tak chtějijou mít-)

          0 0
        • Petr Heinik  

          Dobrý den,

          Vedení horem není bohužel u modelu IQ technicky možné – přechod z horní rámové trubky na horní vzpěry zadní stavby by tvořil příliš dlouhý volně se pohybující kus, který by se v závislosti na pohybu zadní stavby lámal nebo kolidoval – s rámem / stehnem.

          0 0
          • Lišák  

            Nicméně bowdeny mohly jít po horní straně spodní trubky. Takhle se to hůře čistí.

            0 0
          • vpa007  

            No, úplně se té myšlenky ještě nevzdávám, ale uznávám, že jste nad tím dumali víc než kdejakej koumal (včetně mě ;-)). Každopádně moc díky za odpověd, zbytek zvídavých do tazů si nechám až po testu na Velo Test Festu, kde chci prubnout IQ 275 a 575.. a pak dorazím s obejdnávkou :-)

            0 0
            • scota  

              Já jsem to vyřešil blatníčkem pod spodní trubkou. Buď samodomo, nebo Mutcky Nutz Gut Fender.

              http://www.muckynutz.cz/…3-Gut-Fender

              0 0
              • Lišák  

                Tak tohle už mně na kolo nesmí! S příchodem hliníku a tlustých trubek to pro mě postrádá opodstatnění. Na oceláka jsem instaloval blatníček do vidlice a tuhle šílenost odboural.

                0 0
                • podvlada  

                  Přesně tak a hlavně #aeroiseverything :D

                  0 0
                • vpa007  

                  Náhodou já měl „kečra“ na hliníkový Meridě celou dobu a na eRBu ještě loni, než ste mi tady na B-F domluvili ;-)

                  0 0
      • petrun  

        Su rád, že má vedení spodem. Upínání kola do montážního stojanu je velmi pohodlné.

        0 0
    • Peslezedirou  

      Ahoj lidi, pořád vybírám nový rám, Anthem jsem zavrhl, na mě trošku zvláštní geo a tak mi zůstal Trance a IQ 275, trošku rozdílná kola, vím, ale jsem rád, že jsem výběr takto zúžil. Trance je hravější, ale pro mě je zdvih 140mm asi už příliš, navíc se mi nezdá poměrně dlouhá zadní stavba a celkově geometrie víc na hraní si s terénem, podle zkušeností ale pracuje maestro velmi dobře. Chci kolo na celodenní vyjížďky po okolí, terén opravdu všehochuť co člověk potká na víkendovém XC.

      Jen se zeptám majitelů IQ 275, nebo i uživatelů jiných typů IQ od RB :-), jak je na tom s aktivitou zadní stavba, jestli je využití zdvihu lepší, poté co se přesunul čap na dolní vzpěru zadní stavby. IQ na 26 kolách byl celkem progresivní a rám využíval cca 100mm zdvihu. Pokud by dal někdo report jak se chová rám s tlumičem X-fusion versus Monarch od RS, v případě, že má někdo oba tlumiče otestované, tak budu rád. S Pravdou ven! :-) Děkuji

      0 0
    • Peslezedirou  

      Tak zkusím ještě jednu otázku. IQ má lomenou sedlovou trubku, tak nevím, jakou sedlovku objednat, jsem zvyklý vozit sedlovku s offsetem 20–25mm (delší steh. kosti), tak nevím jestli je potřeba sedlovka s offsetem, jestli není sedlovka s přímým zámkem ekvivalent sedlovky 20mm na normální rámu.

      0 0
      • Lišák  

        Nejsi náhodou z Prahy? Není v Praze RB Centrum? Není lepší to přímo vyzkoušet?

        0 0
        • Al Stra  

          místo abys mu poradil tak ho posíláš do nějakýho centra v praze-)

          0 0
          • petrun  

            A dobře dělá! Bydlím z Brna ale do Prahy jsem si jel osobně projet 2 RB než jsem ho objednal. Jakýkoli jiný postup neuznávám.

            0 0
            • wilda81  

              Santu by sis též zaletěl dvakrát vyzkoušet? :)

              0 0
            • Al Stra  

              p.s. bylo to myšlené jako vtípek..-)

              0 0
            • roud  

              nei náhodou superior olepená čína ?

              0 0
              • Al Stra  

                navíc vlastník v holandsku-), a force taky ne-)

                0 0
              • petrun  

                To Specialized taky a přesto se najdou tací co za tu čínu platí jako rozumu zbavení.

                0 0
                • Al Stra  

                  není spešl s taiwanu? což není tak úplně čína-)

                  0 0
                  • Lišák  

                    Naopak. Taiwan Čína je.

                    0 0
                    • Al Stra  

                      není… a svobodu tibetu!-)

                      0 0
                      • petrun  

                        Tibet už je taky Čína.

                        0 0
                        • Al Stra  

                          jo a pokud se to neměnilo, RB si nechalo dělat nálepky na thaiwanu, takže máš vlasně čínský kolo

                          jestli se letu, ať me P.H. opraví

                          0 0
                          • petrun  

                            To je možné ale nálepka ještě není celé kolo, že?

                            0 0
                            • Esi  

                              mimo to tam ty nálepky nemusíš mít, v létě jsem viděl v RB matné šedé CRR s nápisem Staré Kolo :-) nikde po RB ani památky teda zase jsem ho neprohlížel tak detailně tak že třeba to znak na hlavové trubce

                              0 0
                      • Al Stra  

                        a navíc v tom článku se píše že taiwan je samostatná republika, přečti si to, když už to posíláš, jestli ty teda nejsi číňan-)

                        0 0
                        • Lišák  

                          Pokud to bylo na mě, tak já nepsal, že Taiwan je Čínská lidová republika, ale že je to Čína. Čínská republika. Snad umíš pochopit psaný text, když je to česky. Jestli ty teda nejsi číňan. ;-)

                          0 0
                        • petrun  

                          Čína považuje Taiwan za svoji 23. provincii. Nezávislost Thaiwanu je iluze Thaiwanských nacionalistů a sluníčkářských bezmozků.

                          0 0
                          • vpa007  

                            offtopic řeči kucí… tohle má s RB IQ společnýho kulový :-P

                            0 0
              • petrun  

                O chromých ani nemluvě: http://www.feedthehabit.com/…t-in-taiwan/

                0 0
                • roud  

                  A co tím chtěl básník říct ty ses tu chvátal žes měl vždycky všechny kola od českejch výrobců a nikdy tomu nebude jinak :D navíc k tvýmu článku všechny moje cannondaly jsou ještě handmade in USA takže pac a pusu bobku :-*

                  0 0
        • Peslezedirou  

          Jooooo, bohužel v elku nebylo na prodejně, bylo vypůjčené, teď se tam nedostanu, tak to zkouším na foru, uživatelů 275 je tady celkem dost, tak jsem myslel, že se někdo podělí o zkušenost.

          0 0
          • hawrda  

            Tak já o funkci pružení nerad píšu,protože mi pak někdo řekne,že tomu prd rozumím a jsem úplně blbej.

            Mám na IQ 275 RS Monarch RT3,koupeno podzim 2015.Nová Reba je lineární,to asi všichni vědí,ale mě to zatím vyhovuje,po dorazech nechodím.Tokeny lze případně doplnit.

            Zadní stavba je naopak progresivní,jestli vinou tlumiče nebo konstrukce nevím a X fusion jsem neměl tu čest vyzkoušet,tedy neumím porovnat.Nic méně se ale chod zadní stavby nastavit dá tak aby využíval celý zdvih.U mě to bylo trochu laborování téměř s desetinkama PSI,ale dostal jsem to tam, kam jsem chtěl.Při otevřeném tlumiči jsem těsně před 30% sagu a tlumič při mírně ostřejším zacházení dostanu na konec zdvihu a to bez pocitu dorazu.

            Ještě můžu dodat,že jsem přešel na 120 zdvihu ze 140 na Stereu,což byl i záměr.120 je pro mě dnes ideální zdvih a IQ je fajn kolo.

            Snad to má hlavu a patu:).

            0 0
            • Peslezedirou  

              Jsem rad, ze vím jak je to s taiwanem, ale tvůj příspěvek, je asi nejhodnotnejsi, dekuji. Dva roky teď jezdim ht, tak me drncani už nebaví. Pro me bude 120mm ok, schopnosti trance bych asi nevyužil. Muzea zreba srovnat aktivitu zadní stavby u sterea a iq?

              0 0
              • hawrda  

                Do takových porovnání bych se nerad pouštěl.Může to být dost subjektivní.U toho sterea jsem měl pocit takové větší hloubky zdvihu,ale bylo tam o dva cm k dispozici více.U každého kola je a byl jiný tlumák(stereo fox RP 23).Stereo bylo lineárněší,ale projev IQ mi sedí taky,navíc RB jede lépe(tady asi vstupují do hry lehčí kola).Aktivita při šlapání se dá mimo terén lehce přibrzdit na dobře přístupném tlumiči(tady bylo stereo s tlumičem u zadního kola v jasné nevýhodě)a stále je slušně aktivní.V terénu bych si troufnul říci,že aktivita zadní stavby obou kol je v 1. půlce zdvihu podobná,v té druhé by pak stereo mělo navrch,ale zase ta rozdílná délka zdvihu…a tovární nastavení tlumiče už do toho zakomponovat neumím.Možná MLOK:).

                Já tyhle věci zase tak moc neřeším a z daného kola se snažím vytřískat to nejlepší až když ho mám:).

                0 0
              • Al Stra  

                jinak servis ložisek by měl být u iq levnější než u složitějších modelů..pokud si to neděláš sám

                0 0
                • Lišák  

                  Podařilo se Ti vyměnit ložiska na IQ? Já jsem nemohl sundat ani kyvku. Poslal jsem to do Jezdkovic.

                  0 0
                  • Al Stra  

                    já nikdy iq neměl, nějaký čas jsem jezdil na iq 29, ale to jsem musel po čase vrátit…měl jsem fsr…

                    0 0
                  • PAFIRA  

                    To mi ani neříkej,se na to taky chystám......Kolik Tě to vyšlo?

                    0 0
                    • Lišák  

                      Stálo mě to poštovné tam. Měl jsem prasklou kyvku, takže výměna + ložiska. Ta byla patrně v „ceně“. Zpět to došlo bez dobírky. Já si na přístup RB rozhodně nemůžu stěžovat.

                      0 0
          • mechoš  

            Mám na 275 RSMonarch RT (kolo 5/2013 snad jedno z prvních :-) ), je to můj první full takže můj názor asi nebude moc objektivní. Dříve jsem zkoušel ještě starší verzi IQ 26 s X fusion, ale to byla jiná konstrukce zadní stavby. Zadní stavba jde krásně nastavit na plný rozsah bez toho že bys měl pocit že jde na doraz. Ze začátku jsem měl obavy z vůlí nebo poddajnosti rámu, ale žádný problém nenastal – celek je tuhý, pěkně žehlí nerovnosti, přístup k ovládací páčce během vyjížďky je dobrý, jezdím spíš pohodové trasy žádné skoky tak 120 je pro mě dostačující.

            IQ je dobré kolo které krásně sedne do ruky. Za mě velké + CZ výroba, možnost servisu přímo u výrobce a dostupnost ND, možnost konfigurace kola.

            0 0
      • vpa007  

        popravdě tohle by mě taky zajímalo, ale sázím, že na tuhle otázku najdu odpověď za pár týdnů právě na Velo Test Festu ;-)

        0 0
        • vpa007  

          tak jo, kolo jsem v Jedovnicích otestoval, objednal a teď v pátek vyzvedl… a můžu říct (k tématu), že rovná sedlovka je pocitově vpoho, i přes to, že jsem do teď vozil sedlovky s ofsetem… takže ofset není třeba!

          mimo to musím po prvních 50 km na maratónku CykloMaštale říct, že IQ 275 je neskutečně skvělý kolo, naprosto dokonale mi sedlo do ruky a chová se úplně svěle… k dotažení do dokonalosti mi chybí sundat Scyllu vředu a dát tam něco s lepším faktorem „pocit sucha, bezpečí a jistoty“… buď prubnu Mitas Kratos, nebo půjdu do jistoty a dám Conti XKing ;-)

          0 0
          • Lišák  

            Tak nafotit a šup do Našich bajků.

            0 0
            • vpa007  

              no… nějaký fotky samože mám (z telefonu), ale mezitím sem to stihl už zašpinit… tak trochu otálím… ale nějakou ochutnávku dám (a jednu hned teď ;-))

              Jinak chci poděkovat Petrovi Heiníkovi, za bezchybnej přístup a že se mnou měl velkou trpělivost… nevím jestli má za sebou nějaký školení baťovskýho jednání se zákazníkem, nebo je tak trpělivej od přírody, ale když jsem se mu ještě omlouval za psí kusy, co jsem dělal s komponentama, tak jen s úsměvem řekl: „v pohodě, to k tomu patří“.. takže jo, nejen díky tomu mám doma 2. kolo od RB, a další je na cestě ;-)

              0 0
    • zoltan84  

      zdravím.

      chci se zeptat zda máte zkušenosti s demontáži tlumič z rámu iq 575.

      jak postupovat po vyšroubování torxů které zajišťují čep v horním oku tlumiče – po vyšoubování torxů čep stále drží v oku,

      použít na to hrubou sílu nebo je potřeba nějaký speciální přípravek („lis“) ?

      po vytažení čepu už předpokládám že půjde celý tlumič vyjmout, i s redukcí která je na spodním oku tlumiče.

      díky.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Když z jedné strany torx vyndáš a na druhé budeš pořád utahovat, tak se ti ten čep postupně našroubuje na ten druhý šroub (alespoň u mé IQ6 to tak jde). No a pak už jde v pohodě vytáhnout

        0 0
      • Lišák  

        Z jedné strany odšroubovat šroub, místo něho našroubovat delší a lehce ťuknout.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.