• pajucha

    Ahoj,

    už pár měsíců jezdím na rb crr, které, jak všichni víme :), je v zadu tuhé. Vzhledem k mým problémům s bederním páteří mi není pohodlné jet v sedě i přes menší nerovnosti, nedejbože v terénu, kde musím ze sedla, abych zádům ulevila. Správné nafouknutí mnoho parády neudělá. Potřebovala bych kvůli zádům prostě větší pohodlí.

    Hledám proto nějaké možnosti odpružení a tady na fóru máte dobré zkušenosti se sedlovkou SR Suntour SP12-NCX, která je dost cenově výhodná, bohužel se dodává v průměru 27,2 a 31,5 a rbčko má 30,9. Tak se chci zeptat, existuje nějaká možnost redukce? Případně prosím o radu, jaké jsou další možnosti, jak kolo vzadu zmekčit. Uvažuju i o výměně rámu na full, ale jinak jsem crr velmi spojenená, tak bych to volila jako poslední možnost.

    Díky za rady!

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Strejda Google: http://www.koloasport.cz/…AN-27-2-30-9 a spousta dalších. Takže 27,2 by určitě šlo použít.

      0 0
    • bradek  

      Ahoj, konkrétně se Suntourem zkušenosti nemám, redukce se samozřejmě zakoupit dá:

      http://www.heureka.cz/?…

      Já můžu jen přidat zkušenosti s odpruženou sedlovkou Cane Creek Thudbuster ST, je sice dražší, ale je výrazně lehčí a po pěti letech používání s ní nejsou žádné problémy, dělají se různé průměry, takže redukce není potřeba a i různé tvrdosti, protože ty pružící vložky jsou vyměnitelné dle váhy. Thudbuster ST (short travel) pruží 33 mm a je vhodná právě na ty drobné nerovnosti, dělají ještě verzi LT (long travel) a ta pruží 76 mm, s tou zkušenosti nemám.

      0 0
      • Val  

        ja mam tu delsi verzi LT a ani ta proste z kola celopero neudela, tezko rict kolik cm to pracuje realne (elastomer se nescvrkne na 0) – asi takhle, dobre to vyzehli nerovnosti typu dlazebni kostky, ale na ostatni veci je stale treba jit ze sedla, kdyz tohle clovek praktikuje a hlavne ma DOBREJ POSEZ tak se da jezdit i s mizernyma zadama (vlastni zkusenost) – samo pokud je nema clovek akutne domrveny

        0 0
    • Marskatin  

      Suntourka celkem funguje dobře, její tvdrost lze plynule regulovat předpětím pružiny pomocí inbusu ze spodku sedlovky (nutno vytáhnout ven sedlovku z kola).

      Podle hmotnosti jsou tuším dvě různé pružiny.

      co potřeba brát v úvahu, že má velký offset a jelikož i sedlovka by měla mít nějaký sag, tak se pod zatížením posune sedlo ještě více dozadu. A tím se můžeš dostat do nevyhovující polohy sedla i když bude v zámku sedlo posunuté úplně dopředu. To záleží na tvých proporcích , úhlu sedlové trubky atd.

      Někdo taky neskousne to, že při propružení jde sedlo dolů a dozadu, a tím tahá za ruce. No a poslední neduh, že je třeba často mazat neb ráda vrže. Ale já jsme jezdil nějakou její předchůdkyni z roku 2007, od té doby ji trochu inovovali, zvětšili čepy, třeba to bude lepší, ale není to nic tragického, co by olej ve spreji nevyřešil během chvilky.

      Oproti canecreek ma jinou dráhu pokybu sedla, je jinak orintovaný paralelogram. Jestli lépe nebo hůř je otázka vkusu.

      0 0
      • kyl  

        Tu starší verzi mám pořád a funguje dobře.

        0 0
    • bradek  

      Ano, Thudbuster ST má taky offset, sedlovka jako taková má 10 mm, posazením se sedlo posune dozadu o dalších cca 20 mm (a o cca 10 mm dolu), takže je třeba počítat dohromady s offsetem cca 3 cm. Já tedy offset zrovna potřebuji. Jinak u Thudbusteru jsem si tahání za ruce nikdy nevšiml, asi i proto, že ten rozsah pohybu není tak velký, posazením na sedlo se udělá jakýsi sag, se kterým je potřeba při nastavovaní pozice sedla počítat a pak už se jen pohybuje v rámci svého rozsahu.

      Ještě jsem měl odpruženou sedlovu USE SX, která neměla paralelogram, ale prostě tam byla jen pružina a elastomer a sedlovka jen zajížděla dovnitř, tu bych nedoporučil, jednak se měnila vzálenost sedlo – pedály a pak měla tendenci se na větších nerovnostech nekontrolovaně rozhoupat a vyhazovat ze sedla.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.