Rada s výběrem MTB 29", Cube, Superior, Kellys?

83 nepřečtených
  • runis

    Prosím poraďte. Mám 185cm, délka nohy 85 cm, váha 95kg. Chci 29" MTB. Vypadá to na některé z těchto: Cube LTD Pro, Superior 929, Kellys Tnt 9.5. Osazení je podobné. Koukal jsem na toho Supa, je jediný co jsem ho viděl na vlastní oči. Na fotkách jsem tu barevnou kombinaci nemohl překousnout. Ale ve skutečnosti to vypadá dost dobře. Cube je také hezké, stejně jako Kellys, ale jen dle fotek. Kellys a Sup by mohl být za cenu kolem 25–26.000,–Kč. Cube se běžně prodává za 25.000,–Kč, ale slevu bych také dostal. Teď které, nespíše dle rámu je OK. Nemám peníze na dvě kola, proto chci 29". Použití: každý den do práce 11km v jednom směru, 1/3 louka a šotolina, zbytek převážně asfal. Ale ve volnu kromě projížděk s rodinkou chci do lesa, do Beskyd, Rychleby atd. Na fula nemám. Karbon nechci. Spíše poraďte které z těchto kol. Kellys na mne působí jako hezká lakýrka, ale osazení je také OK. Má výztuhu u zadní brzdy, jako míval Sup. No a ten jí teď nemá, tak se bojím, aby nepraskal. Ale to se tady tvrdí i o Kellys. No a o Cube nevím zhola nic. Takže kdo máte s těmito koly zkušenost, dejte prosím sem radu.

    0 0
    • peeto  

      nahoď odkazy, bude to lepší.

      0 0
      • Edis  

        U mě vyhrává ten superior

        0 0
      • tonik666  

        Vidle a kliky na všech kolech stejné, pevné komponenty základní. Superior nejlepší řazení (XT), náby (525), výplet (Sapim Race), a fajn sedlo Fizik Tundra. U Supa se nepíše tam nic o pedálech, možná bude bez nich.

        Ideálně vyzkoušet rám a pokud sedne, vzít Sup.

        Jinak u 29 kola méně vydrží, nejsi tak velký, abys nemohl mít 26. Já mám se svými 186cm jak 26, tak 29 a 26 je úplně v pohodě.

        0 0
        • tonik666  

          Zajímavost – SUP 929 a SUP 920 se výbavou téměř neliší (podle popisu jen ráfky a řídítka, rám a vidle) a 920 je o 5K dražší. Má to nějaký důvod nebo jde jen o zvýšení prodeje 29"?

          0 0
          • Azmir  

            29" jsou obecně dražší, výrobci říkají že je na to potřeba víc materiálu, ale spíš je to teď in tak to dali dražší :))

            0 0
            • tonik666  

              Právě že 26 je dražší.

              0 0
              • Azmir  

                A můžeš hodit nějaký odkaz kde je 929 levnější než 920?

                0 0
                • tonik666  

                  Google model 2012 929 vs. 920

                  Zdá se že dop.MOC. u 929 je 30k, u 920 35k. Jo, je to tak v oficiálním ceníku z webu SUP.

                  A taky tady je rozdíl! 929 má v ceníku psaný rám z jiného materiálu než v popisu na webu. Na webu je 920 i 929 z Alloy U6 superlight, v ceníku má 929 napsáno Alloy 6061 DB.

                  0 0
            • unking  

              víc materiálu je drobnost, spíše vývoj, úprava nástrojů, výroba nových nástrojů, optimalizace nových komplikací atd. Řada značek přešla na 29 teprve nedávno a někde se tohle všechno musí zaplatit.

              0 0
    • Mirek_29  

      sice mám rád cube no spíše se mi líbí ale kuli sedlové trubce a zadní gumě a nulovému prostoru bych to nebral neustále by se to tam přicpávalo bahnem jako na pellsu 629.

      0 0
    • runis  

      Kluci a jel už někdo toho Supa? Musím říci, že se mi dnes na pohled dost líbil. Jenže to bylo na pohled. Na fotce vypadá hrozně. Teď jen o to co bude lepší. Komponenty jsou podobné a časem se třeba něco vymění. Na Cube se mi nelíbí 160 brzdy. Chtěl bych ve předu 180. Ale tohle jde zase vyměnit, že? :-)

      0 0
    • alinceb  

      Za mě Radon ZR Race 29er 6.0 …;)

      0 0
      • runis  

        Vypadá zajímavě a dokonce na Sramu, který jsem původně chtěl. Jenže to není u nás. A v případě reklamace…německy neumím…

        0 0
        • alinceb  

          B-D je tu celkem vyzkoušený a oblíbený. Imho se s nima domluvíš i anglicky…;)

          0 0
        • Vilém  

          Podle zdejsich referenci neni 10sp SRAm az takova vyhra. Uz to neni jako u 9sp, kde shimano porazel na cele care. Ted se to spis otocilo a Shimano je drti puvodne SRAMackou zbrani (1:1).

          0 0
          • MlokCZ  

            Už jsem si konečně 10sp Sram osahal a špatně to nechodí. Ten poměr 1:1,2 u 10sp. Sramu je velmi blízký 1:1 9sp Sramu a 10sp Shimanu. K 1:2 9sp Shimanu to má hodně daleko. O nějakém drcení zbraní 1:1 bych rodhodně nemluvil.

            Vybíral bych čistě dle subjektivních preferencí (a to jak sedí chod řazení, tak rozsahy převodů, odstupňování kazet a převodníků). Já bych třeba z dvojice 10sp Sram x 10sp Shimano jednaznačně bral Sram, sedí mi více. Tím ale vůbec netvrdím, že je lepší než 10sp Shimano.

            A subjektivně mi nepřišel Sram 10sp ani nijak výrazně horší než 9sp (on mezi tím zas tak moc velký rozdíl vůbec není). Zůstávám sice u 9sp Sramu, 10sp bych klidně ale také mohl (tedy až na věci jako nesmyslných 33 zubů na prostřední placce; zase naopak kazeta by se mi líbila u 10sp jedině od Sramu, 12–36 PG 1070 se mi líbí, narozdíl od divně odstupňovaných Shimano kazet, které se mi v 10 nelíbí v žádném provedení).

            0 0
    • zirecek  

      Za mne SUP, :-).

      0 0
    • peeto  

      že by další SUP v Ově :) bral bych jej a snad by mohl být o něco lehčí než ti dva..

      0 0
    • Hynas  

      29 NEBRAT!

      0 0
    • Mirek_29  

      nechci dělat reklamu ale já jsem kupoval SUPA pro ženu tady http://www.cykloadam.cz/…-cr-929_8279

      0 0
      • runis  

        Mám nabídku na krámě za cca. 26 a na netu za 24. Takže mám kde vybrat.

        0 0
    • runis  

      Tak se to zúžilo. Cube nejsou nikde téměř v celé Evropě. Takže Sup nebo Kellys. Škoda, že toho Supa nikdo tady nejel.

      0 0
      • jeffino  

        cube ******, keliš ******, sup ******…možná novej team:-)

        0 0
      • peeto  

        uživatel Raca01 ho má

        0 0
      • Mike  

        kellysu chyba polka predneho bzdoveho kotuca a superioru cast vypletu.. co sa im chudacikom stalo ? ;)

        kazdopadne sup ma velmi nestastne vedene radiace lanka zospodnom dolnej ramoej trubky > hned ako prejdes par blatovych mlak tak sa ti do bowdenow dostane sajrajt > hrosie radit > castejsie cistit..

        0 0
        • o.1  

          „kazdopadne sup ma velmi nestastne vedene radiace lanka zospodnom dolnej ramoej trubky > hned ako prejdes par blatovych mlak tak sa ti do bowdenow dostane sajrajt > hrosie radit > castejsie cistit..“

          Uplne neodovodnene dohady… mam to na biku, ktory pouzivam 5 rokov v uplnych srackach takze tuto poznamku by som vobec nebral do uvahy…

          0 0
        • Vilém  

          S tim spodnim vedenim je to zbytecna obava. Jediny kde to muze udelat nejaky problem, jsou zimni sracky.

          0 0
    • Michal_K.  

      Ahoj, já mám Supa 929, ale ročník 2010 (pro srovnání obou kol http://bit.ly/xZVS5X ), takže na osazení už ti zpětnou vazbu moc nedám, protože je jiné. Ale geometrie zůstala stejná, takže, až na jiný posed kvůli odlišnému tvaru řidítek, bude jízdní projev zřejmě stejný. Moc jiných kol jsem neosedlal, ale tohle kolo vnímám jako nejlepší univerzál mezi silničkou a bikem, což odpovídá přesně mým potřebám. Jezdím na něm k plné spokojenosti 200–300km vyjížďky čistě po silnici stejně jako biking s partou v Rychlebkách či Maštalích. V terénu si s ním užívám především kořenové výjezdy, které 29" hodně usnadní. Je však potřeba říct, že kvůli delšímu rámu a alespoň s mými řidítky tím ještě podpořenému nataženějšímu posedu to kolo nemusí působit tak hravě na čisté blbnutí, ale má to pak právě tu výhodu při jízdě po silnici. Pokud ho máš na dojíždění do práce, tak je to myslím správná volba.

      0 0
    • runis  

      Děkuji. Takže to vypadá na Supa. Cube nikde není a Kellyse jsem také ještě nidke neviděl. Je fakt, že převážně budu jezdit do práce, ale chci se také projet v lese, nějaký ten normální sjezd, Beskydy, Rychleby, prostě si trochu zablbnout i v terénu. Závodit nebudu. Trochu mrzí ty lanka zespodu, ale všude je něco. Kompromis kvalita a peníze. Co více říci. Ten Sup se dá sehnat kolem 24–26, tož tak asi. Jsem rád, že jsi se ozval, protože ho jezdíš. :-)

      0 0
      • Shooter1  

        lanka zespodu na funkci (řazení, ne rostlináře) nemají vliv

        nejezdím sice ve sra*kách, ale to vodítko pod mufnou jsem nemusel nikdy čistit (kvůli tomu, že by to blbě řadilo), zato jsem musel už párkrát měnit bowden u přehazky a rovnat patku

        0 0
        • Michal_K.  

          Ahoj, potvrzuji tvoje slova, včetně patky, kterou jsem už i ulomil a hodně krát ohnul. Zneužiji tady toho prostoru, abych se tě zeptal, jakou máš zkušenost s těmi brzdami. Ty moje totiž skoro od začátku trpí tím, že se nevrací pístky, resp. jsou dost nepohyblivé a buď o kotouč škrtám slyšitelně nebo jen neslyšitelně, podle jejich vlhkosti, jak jsem vysledoval. Zpočátku pomáhalo pístky očistit, stříknout silikonovým olejem a rozhejbat, ale postupně i to přestalo mít dlouhodobější účinek. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli s tím máš podobnou zkušenost nebo jsem měl smůlu jen já se svým kouskem. Dík

          0 0
    • tom hart  

      A co Trek Cobia

      0 0
    • maajkee  

      Bral bych toho Supa 929, řekl bych, že je povedenej i výbavou je na tom pěkně. Rám je sice trošku těžší, ale zase bude odolný.

      Má ho tady jeden uživatel v našich bajcích

      Tam se mi moc líbí.

      Jinak koukám, že má geometrii plus mínus stejnou jako starší Sup Team 29 co mám v profilu.

      Mám skoro stejný parametry jako ty, 185cm, nohy 84cm, 100kg a náramně mi vyhovovala velikost 19"

      I když nejepší by to bylo vyzkoušet v reálu.

      0 0
    • Luk02  

      Ahoj, ve vedlejším vláknu někdo řešil že CUBU byla malá mezera pláš/sedlová trubka. Jinak kola ve výběru celkem OK, v týhle ceně už lze i stavět vzhledem k váze by to bylo asi vhodné, ale dá se upravit i seriovka protože to není žádnej extrém…:)

      0 0
    • 159753  

      superior

      0 0
    • pavel1780  

      V teto cenove kategorii jeste zajimave vypada TREK X-CALIBER. Maji ho ted v akcni nabidce…

      http://www.trek-bikes.cz/…al-2012.html

      0 0
      • Necris  

        Jen pro případného kupujícího, v akční nabídce už nějakou dobu je a prodejce mi tvrdí, že už tak bude … takže bych se s případnou koupí neunáhloval kvůli tomu, že by ho mohli zdražit.

        0 0
        • runis  

          Prosím tě jak to myslíš? Myslíš ten Sup? Že nemusím spěchat? Dá se říci, že jsem už skoro rozhodnutý.

          0 0
    • runis  

      Tak jsem objednal Superiora 929. Snad jsem neudělal chybu. :-)

      0 0
      • Azmir  

        Gratuluju, je to krásné kolo :)))

        0 0
      • Al07  

        Včera jsem si pro něj byl taky, dnes jsem stihl asi 20km takže je ještě brzy na hodnocení, ale první pocity příjemné, jede to jak tank(na 29er jsem ještě neseděl). Jinak váha při velikosti 21,5 i s pedálama je 12,7kg. Tak snad jsme udělali dobře:o)

        0 0
        • Azmir  

          Tak tu váhu bych teda čekal nižší na to že to je na rebě, XT, RR, formulích. To bude asi v kolech a doplňcích jinak nevím.

          0 0
      • pavel1780  

        Jsem ve fazi vyberu mezi timto SUPem 929 a trekem http://www.trek-bikes.cz/…caliber-2012. Cena ± stejna (na tento model TREKa tento rok akce), vidlice stejna, vybavou ma asi navrch SUP. Co dalsiho zvazit.. Co poradite?

        0 0
    • runis  

      Dík. Také si myslím a dle vaších reakcí asi i dobrá volba. :-)

      0 0
    • runis  

      Tak kolo je konečně doma. Nakonec jsem se nechal ukecat na 21,5". Samozřejmě toho Supa 929. :-) Váha pro informaci s pedály Shimano 530 je 12,5 kg. Možná jsem mohl jít i do 19" palců, kterou jsem chtěl původně, ale když jsem se na to posadil, lépe se mi sedělo na 21,5 palců. Výšku mám 184cm a dle tabulky na Superior.cz bych měl mít těch 19 palců, ale na tom rámu je nalepeno „frame size L“ for 180–195 cm. Při jízdě v pohodě, jen když stojím obkročmo nad horní trubkou, mám tam tak 5 cm místa…asi by mohlo být více. Ale už se s tím budu muset naučit žít. :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        No vidíš a já se nechal ukecat na 17,5/183…

        0 0
      • MlokCZ  

        Pro délku nohou 85cm vzít 21,5" velikost, to mi hlava tedy opravdu nebere (a ještě k tomu u 29tky, kde to zvyšuje delší vidlice)…

        Já mám 84,5cm nohy a 182–3cm výšku a nebral bych ani tu 19tku, protože by mi byla dlouhá, ale mám krátké ruce (takže na délku by ta 19tka mohla vyjít při podobné výšce dobře).

        Na výšku mám limit maximálně 19tku, větší bych nechtěl ani omylem (nohy máme přitom stejné), ale právě i ta 19tka je už také zbytečně vysoká (jezdím dvě 18" a jednu 17,5" a ani na tu 17,5" nepotřebuju 400mm sedlovku, tedy vyšlo by mi to i ještě pro 17" bez problémů).

        Kamarád 187cm + 88cm nohy teď bral taky 29tku a přesně mu sedla 20" Radon, který je jen o pár mm delší než ta 19" Sup.

        Má delší nohy než ty, takže 20" na výšku mu vychází dobře.

        A kvůli výšce vyřadil 22" velikost 26tkového Radonu (v 26tce jsou Radony o hodně kratší, takže tam nemohl vzít 20tku, byla by mu krátká). A to má delší nohy než ty.

        0 0
        • oddie  

          Kam se ta délka měří? Ke stydké kosti? Na 21 rámu mám sedlovku vysunutou 23cm od objímky k sedlu, sedlo má dalších 7cm, že bych o tolik delší nohy než všichni tady podobné výšky?

          0 0
          • MlokCZ  

            Měří se to takhle:

            http://www.competitivecyclist.com/za/CCY…

            A máš v součtu 83cm (rám + sedlovka + sedlo). Já má pro 84,5cm nohy 76cm.

            Takže budeš mít nohy už služně dlouhé, nejspíš přes 90cm. Přesně těžko říct, každý vozí sedlo mírně jinak vysoko i pro stejnou délku nohou.

            0 0
            • Smazaný účet  

              To mi nevykládej, že na 17,5" rám nepotřebuješ 400 mm sedlovku?

              0 0
              • MlokCZ  

                Mám tam 367mm Thomson vysunutý 25cm, tedy ještě malá rezerva. Takže by to na hraně vyšlo dokonce s 350mm.

                Mám tam tedy dost vysoké sedlo, ve směru sedlové trubky 7cm. I s nižším by to ale s tou Thomsonkou ještě vyšlo.

                0 0
            • oddie  

              Tak asi 92, když jsem to zkoušel sám svinovacím metrem.

              0 0
      • maajkee  

        Nechci malovat čerta na zeď, ale ukecat se neměl nechat, na tvou výšku a délku nohou je to fakt hodně velký.

        0 0
        • zdean  

          Taky se přidám k této diskuzi. Zrovna teď se rozhoduji jaké nové kolo si pořídit. Nejezdím žádný těžký terén, spíše klasiku, polňačky, lesní cesty, pěšiny a samozřejmě silnici. Nemohu se rozhodnout mezi právě tady řešenou 929 a nebo klasickou 26 supem http://www.vseprokolo.cz/…10–2012.html . Při mé výšce 192 cm a výběru terénu bude asi lepší ta 929. Co myslíte?

          0 0
          • KarY.1  

            Cus, tak ja jsem tohle resil take, jestli vetsi ram 26 a nebo 29 , nakonec jsem pri sve vysce 188cm zvolil 29-tku a jsem spokojen. Uz mam na ni 1 sezonu odjetou takze mohu rict ze ok. Budes si muset chvilinku zvyknout na tu 29 jako na rizeni atd., ale to pujde samo. Ja tedka az splatim auto planuje fulla 29 , skoda ze SUPik jeste nic takoveho nedela a nebo Kellys, kde znam obchodaka, tak to vypadaasi zatim na Spesla Cambera. Vem SUPa 29-tku..

            0 0
            • zdean  

              A jak moc velký je rozdíl v tom řízení? Mám právě strach abych se s tím nějak nepral. I když je pravda, že do teď jezdím krosový kolo a tam by neměl být tak velký rozdíl. Nebo se snad mýlím?

              0 0
              • MlokCZ  

                To záleží zejména na konkrétní 29tce, jak je laděná (délka zadní stavby + hlavový úhel + offset vidlice + rozvor + délka představce; i když ten rozvor už je daný tím předchozím při volbě vhodné délky rámu pro dobrý posed).

                Pokud chceš točivostí a řízením se co nejvíce přiblížit 26tce, tak rozhodně neber toho Supa, ale něco s kratší zadní stavbou + současně ještě větší hlavový úhel.

                V podstatě můžeš vzít Stumpa 29 jako etalon. Nic točivějšího a hravějšího na trhu 29tek není.

                A dle geometrie pak můžeš srovnávat jak moc se geometrii Stumpu ostatní 29tky blíží nebo vzdalují.

                Crossové kolo může mít klidně i blíže 26tce, záleží jak na konkrétní geometrii, tak na šířce plášťů. Při užších plášťů je velikost kol pouze někde mezi 26 a 29, pak mívají crossy taky spíše větší hlavový úhel. Zůstává u nich v podstatě jen ta delší stavba, která je většinou i delší než u toho Stumpa 29.

                A pak ještě crossy bývají kratší (posed), což současně zkrátí rozvor.

                Z těch levných variant se tomu dost blíží třeba zde pořád probíraný Radon (442mm zadní stavba + 71st. hlavový úhel).

                0 0
                • zdean  

                  Díky za skvělé a srozumitelné vysvětlení. Jen musím říct, že si mě ještě víc zamotal hlavu. Na toho Stumpa jsem taky koukal, ale ta cena je už trošku nad moje možnosti. Ale líbí se mě. Ten radon se mě naopak nelíbí, tak ten ne. Ještě jsem uvažoval o rámu CRR 29 a nechat si kolo postavit. Tam ta geometrie vychází taky líp než u toho supa, i když ne o tolik. Otázkou je, na jakou cenu bych se dostal.

                  0 0
    • runis  

      No já mám 184cm a nohu 88cm. Ruky mám také dlouhé. Sedí se mi na něm fajn, jen ještě nevím co v terénu. Na rámu je nálepka 180–195cm. Snad to bude OK.

      0 0
      • runis  

        Zatím najeto něco přes 40 km a vypadá to v pohodě. Jen jsem zatím nejel v těžkém terénu. To nechám až po první servisce. Trochu potřebuji doladiť řazení a drhne mi přední brzda. Velikost mi příjde v pohodě. Ani jsem si nemusel zvykat. Jen první jízda mi přišla, že sedím vysoko. No, našel jsem takovu chybičku na tom kole. To lakování moc dotažený nemaj. Ten bezbarvý lak je moc měkký a kolo bude brzy hezky dobité. :-( Navíc i když bylo nové a díval jsem se na to zblízka pořádně, tak to lakování…mělo chyby. Ten leštěný hliník pod tím,jako by byl místy pobouchaný a oni to jen přelakovali. Prostě si myslím, že povrchovou úpravu Superior nezvládl. Ale jinak se kolo líbí a moc. A nejen mi. Lidé na kolo celkem dost koukají. :-) Tak už ať je trochu více teplo a dá se pořádně jezdit. Přeji všem při jejich vyjířďkách jen slunečné počasí. :-)

        0 0
        • zdean  

          S tou povrchovou úpravou si mě zaskočil. Uvažuju o koupi tohoto stroje, byl jsem se na něj podívat tady u nás v obchodě, ale ničeho jsem si nevšiml. Je pravda, že jsem to tak podrobně nezkoumal, ale očekával bych u kola za třicet táců trochu té kvality v tomto směru. I když je mě jasný, že mě někteří místní borci budou považovat za blázna. Co bych chtěl, za ty prachy, že? :-) Je to hodně vidět? Musím se na něj ještě pořádně mrknout.

          0 0
    • hezkypekne  

      Ahoj, prosím potřeboval bych také poradit, ovšem semnou to bude o něco težší v kolech se nevyznám pouze šlapu :) Měřím 193cm vážím 90kg a jezdím kolem 3 000–4 000km ročně(giant reign 2 2010). Letos jsem toto kolo prodal a chci pořídit něco jezdivějšího na 6 000 – 7 000km převážně polní cesty, lesní pěšinky, cyklostezky, silnice. Žádné sjezdy ani nic podobného neplánuju. Hodně se mi zamlouvá jizdními parametry a " jezdivostí " 29´´ stavba ovšem na fulla 29´´ se mi zdá 30 – 35 tisíc Kč málo. Proto se nebráním hardtailu. Nejspíše bych to viděl na nějakou hardtail 29´´ se zvihem do 120 mm ovšem vůbec netuším na co se mám dívat. Kolo jsem kupoval vždy podle recenze a vzhledu( amatérsky). Prosím hoďte mi sem vaše tipy na kolo, které by jste volili pro mou postavu a styl jízdy. Bazaru nebo testovaným modelům se nebráním. Při koupi bazarového kola bych si vzal sebou známého mechanika. Děkuji

      0 0
    • qwertasd  

      Zdravím všechny cyklisty..Mám v hledáčku Superior xp 969 crb a chci vědět jestli je to slušná 29"-tka díky

      0 0
      • jendakazda  

        Mám ho doma měsíc a naprostá spokojenost. Jen ty pláště bych vyměnil, ale stejně končí sezona.

        0 0
      • jendakazda  

        Mám ho doma měsíc a naprostá spokojenost. Jen ty pláště bych vyměnil, ale stejně končí sezona.

        0 0
    • qwertasd  

      Jak mám rozumět upozornění které je pod specifikací na stránkách štěrba-kola ,ale i jiných?

      „Upozornění: specifikace jsou pouze informativní a mohou podléhat změnám“

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.