• MichalCV

    Ahoj omlouvám se za téma mimo cyklistiku. Potřebuji fundovanou radu. Kupoval jsem byt a byl jsem domluvený ústně o prodeji bytu s prodávajícím. Figuroval v tom realitní poradce kterého si najal prodávající. Byt se mi líbil ústně jsme se domluvili že byt berme a začalo klasické vyřizování hypo. Vše běželo rychle jak mělo prodávající spolupracoval mi také realiťák vše zařizoval proběhl odhad vše ok v bance sepsaná smlouva o poskytnutí hypotéky a už se měla jen podepsat smlouva zatím vše OK . Mezitím jsem uzavřel smlouvu o budoucím prodeji mého bytu kde jsem měl smluvní pokutu když to vypovím a zruším. Tak a majitel bytu se ozval že byt prodá někomu jinému. Takže teď jsem ve stavu že jsem investoval čas, peníze za odhad a musím zrušit prodej mého bytu takže platím smluvní pokutu v 30 000.

    Můžu toto nárokovat u prodávajícího který prodej těsně před podpisem zrušil ?

    Prosím o radu někoho kdo tomu opravdu rozumí.

    děkuji a omlouvám se za téma mimo web

    0 0
    • Dasek  

      Pokud prodávající porušil podmínky vyplývající ze smlouvy o smlouvě budoucí, pak se vystavuje sankcím dle této smlouvy a náhradě vzniklé škody. Soud může dokonce prodávajícímu určit uzavření kupní smlouvy. Naléhavě doporučuji navštívit advokáta, který ti poskytne odbornou asistenci, a to co nejdříve.

      0 0
    • mr.antik  

      nikde se nezmiňuješ o rezeravaci na ten kupovaný byt… takže asi žádná smlouva nebyla…

      0 0
      • MichalCV  

        jen ustní. Rezervaci a peníze jako zálohu jsem nabízel, prodávající ji odmítl říkal že nám věří a já jemu

        0 0
        • Carloss  

          Tak to asi mluvi za vse.. tak mas hodne draho koupenou zivotni zkusenost..

          0 0
    • MichalCV  

      To mám v plánu. Dozvěděl jsem se to včera na služebce a v pondělí to chci řešit . Měl jsem měly ústní dohodu a prodávající vypadal férově a hlavně celou dobu nedal ani náznak toho že to neklapne a spolupracoval poskytl list vlastníka byl osobně u odhadu takže jsem něco jako smluvní pokutu neřešil.

      0 0
      • Soreno  

        Ježiši to je furt dokola – co je psáno to je dáno. Bez rezervačky bych se na celej byt vysral, ale ušetřil si jen co je pravda. Jestli ti prodej tvého bytu vyřizoval ten samej realiťák, tak si prostě nalít. Takže realiťák zajistil známému odměnu za odhad, sám shrábnul odměnu za uzavření hypotéky a ty budeš platit nebo to vidím moc černě.

        0 0
        • MichalCV  

          Ano máš taky pravdu. Také se může stát že to odmítne a rezervačku vrátí a prodá jinde. Další věc je ta že on učinil tolik kroků že nic nenasvědčovalo tomu že byt prodá někomu jinému. Poskytl všechny dokumenty pro banku a právníka na sepsání smlouvy a byl u něj odhadce vše proběhlo OK a za dva dny dal vědět že to ruší. Takže z právního pohledu se smlouvou souhlasil jiank by to nenechal dojít tak daleko. A nemůže ji jen tak porušit. NOZ hovoří jasně. Ustní smlouva o smlouvě budoucí je tam dost posílena a tím že konal v souladu prodeje tak s ní fakticky souhlasil

          Jen pro info odhadce byl z banky ne od realiťáka. Byt jsme prodával sám a na přímo. Již jsem tomu dotyčnýmu prodali před měsícem druhý náš byt co jsme měli . A nyní prodáváme další. Realiťák je z toho nešťastný obešel i jeho a prodal to sám

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            Právník ti to spíše, pošle výzvu, ten borec ji s největší pravděpodobností hodí do koše, takže jedině soud. No, bude to na dlouho a bude to drahý. Teď jde o to, zda do toho jdeš, když, a to se na mě zlob nebo nezlob, je prvotní chyba na tvé straně.

            0 0
            • MichalCV  

              Ono pokud by to bylo sepsané a nebo ústní smlouva je to samé(on s tím souhlasil i tím že konal aktivně kroky nápomocné prodeji, dodal dokumenty byl u odhadu a souhlasil s ním, donesl výpis z katastru atd)

              0 0
    • MichalCV  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • tigermoth  

      Není ústní smlouva taky smlouva?

      0 0
      • nomecz  

        Ano ustni smlouva je stejna smlouva jako kazda jina,

        pokud ti tech 30k stoji za ty starosti a opruz ze soudama tak jdi za pravnikem a sepis zalobu a doufej …

        Pokud ne tak mas zkusenost do priste …

        0 0
    • lukasmohapl  

      Pokud obesel i realitaka tak pánovi pohrozit soudem a svedectvim „nezavisle“ osoby – maklere, o uzavreni ustni dohody o prodeji.

      0 0
      • zimic  

        Presne tak, pozadat maklere o pripadne svedectvi a pres sveho pravnika prodavajiciho vyzvat k tomu, aby smlouvu dodrzel jinak prijde zaloba, soud…Ja bych do toho sel.

        0 0
    • scota  

      Připrav se na to, že budeš muset dokázat jak to bylo a zaplatit předem soudní poplatky a ještě právníka.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A to bude o dost vice nez tech 30kkc…

        0 0
      • MichalCV  

        Tak dokážu to jednoduše. Máme sepsaný harmonogram prodeje on celou dobu spolupracoval. Celou dobu obě strany spolupracovali a proběhl i odhad kde byl majitel a odhadce a on normálně s odhadem souhlasil nechal se vyhotovit byl předán bance a den před podpisem cuknul. Vím že to bude stát více,ale pokud budu mít velkou šanci na úspěch tak do toho jdu. Nevadí mi že budu ,muset platit za právníka a poplatky. Nakonec se mi to přece vrátí

        0 0
        • mr.antik  

          Sepsaný harmonogram myslíš jako že je nějak potvrzený z jeho strany? A v tom harmonogramu se mluví i o prodeji tvého bytu? Mám obavu aby ti po dlouhých soudech neuznali maximálně přímo prokázané nákladdy (tj. odhad pokud byl placen, poplatky bance apod.)

          0 0
    • Smazaný účet  

      nos mezi ocmami

      Sice to zminujes jakou ze ti vznikla skoda tim, ze ti odrekl prodej a ty musis zrusit prodej. Ale tahle vznikla skoda neni imho problem pro cloveka, od ktereho jsi mel byt kupovat. Proste jsi z nejakeho duvodu cuknul od prodeje sveho bytu a ted ti nezbude nez platit. Jinak ikdybys mel sepsanou rezervacku na obe strany, porad jdes do rizika, ze ti to jedna strana odrekne, zaplati pokutu a ty budes mit dva byty nebo nebudes mit kde bydlet…tak to proste je…taky si myslim, ze rozumny clovek ti nepodepise smlouvu ve ktere by bylo definovane, ze mu prodas byt jenom pokud se ti podari koupit jiny.

      Jestli byl u jednani o prodeji ze ktereho seslo realitak a netlacil na podpis rezervacni smlouvy, je to ***** a nakopal bych ho do riti…jeste by bylo dobre vedet, zda prodavajici mel smlouvu o vyhradnim prodeji s realitkou…jeste by mohlo dojit ke „smecku“ ze sice neprodam, ale budeme se tvarit, ze se nic nestalo bo neni rezervacni smlouva. Koukni se zda na webu nemaji vzory rezervacnich smluv…

      Moje zkusenost je takova, ze realitakum neverim ani nos mezi ocmami. Pri koupi prs realitku jsem, i pres poskytovane pravni sluzby RK, najmul pravnika, ktery mi vklidu vsechno vysvetlil, upravil v navaznosti na vsechny ostatni papiry (plomba, zastavni ucet, kupni smlouva, rezervacka, hypotecni smlouva) a pak vse bezelo jak melo. Prodej s RK je asi pohodlny ve smyslu, ze tam vodi klienty a staraji se o reklamu, ale nakup je peklo. Kdyby na prodej/nakup doslo priste, tak jsem si jist, ze to budu resit mimo RK…pravni servis si poresis sam a nemusis platit provizi..

      0 0
      • MichalCV  

        Tak pokutu zaplatím s tím počítám.

        Jediný co bych chtěl vědět je zda i když byla smlouva ústní a on podle ní celou dobu konal. Tak jak bylo uvedeno v harmonogramu. A zasekl to těsně před podpisem. Zda to může jen tak zrušit bez toho aby se zřekl odpovědnosti za škodu. Asi by to bylo těžké prokazovat v případě pokud by nedošlo vůbec k odhadu neposkytl by dokumenty bance atd a jeho aktivní účasti na prodeji. Do toho sporu bych pak nešel. Ale takhle si věřím že prostě smlouva uzavřená byla.

        Všem děkuji za rady a názory. Prosím pokud by tu byl někdo kdo tomu opravdu právně rozumí ať dá koment .

        Samozřejmě vím že je lepší vše mít písemně to se bohužel nestalo.

        0 0
        • kubad  

          soudit se kvůli 30t.kč s hodně nejistým výsledkem, to chce odvahu ,

          nevěřím že tu ústní dohodu prokážeš, a hlavně počítej že je to na několik let e nacpeš do toho desítky tisíc, které možná dostaneš zpět, spíš si myslím že ne

          0 0
          • MichalCV  

            Pokud to bude nejistý výsledek nepůjdu do toho. Pokud bude jistota vyšší jdu do toho. Tak počkám s čím přijde advokát.

            Já si myslím že tu dohodu prokážu. Asi těžko tu dohodu zapře když souhlasil s odhadem, byl u odhadu a byl v bance s listem vlastníka a papírama o nabytí.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ústní dohoda se bude těžko prokazovat a to, že někdo souhlasí s odhadem a šel do banky nic neznamená.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Znamená to dost.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Najivko :), takže chlapík šel do banky a nechal udělat odhad, kupující nebyl schopnej sepsat rezervační smlouvu, ideálně k zaplatit zálohu. Místo toho začal zbrkle prodávat byt a teď má hold smůlu. Ústní dohodu si obě strany vyloží po svém a pochybuju, že mu nějaký soud dá za pravdu.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No pochybovat můžeš, jasně lze prokázat úmysl.

                    0 0
                  • tomxxx  

                    On mu klidně soud za pravdu dá, že ústní dohoda byla, jenže si nedomluvili případnou sankci za odstoupení, takže nevim o co se chce soudit, jedině tim dosáhne, že mu zaplatí soudní výlohy, ale těch 30 tisíc o který přišel mu nikdo nezaplatí. Ono by to bylo z logiky věci i dost nefér, protože ten prodávájící vůbec nemusel tušit o nějakém druhém bytu a případné sankci… i kdyby tušil, tak to nikdy neprokáže

                    0 0
                    • zdenek  

                      S tím souhlasím. Není rozhodující jestli prokáže ústní dohodu, pokud z jejího porušení neplyne žádná sankce.

                      0 0
                      • tomxxx  

                        Jen jde o to, že zaplatí soudní výlohy. Což si taky všichni myslej, že je nějaká výhra, jenže třeba náklady na právníka jsou dané zákonem a pokud má někdo právníka dražšího, je to jeho mínus a zaplatí si to tak jako tak. Proplácí se i různé cestovné k soudu atd atd. myslim že i ušlej zisk…jenže kdo ti zaplatí, že místo toho abys byl doma s rodinou, soudíš se s pakem.

                        Přijde mi, že soudit se nikdy nevyplatí, pokud nejde o nějaké zajímavé částky, čehož právě všichni podvodníčci využívaj. Jedině když tě někdo skutečně naštve, tak ho můžeš zničit, ale sám na tom budeš taky škodnej. A pak se někdo diví, že mu přijde jednodušší použít partu ukrajinců, než to dávat k soudu. Ať žije právní stát.

                        0 0
    • Vrci  

      Pokud Ti bude realiťák ochoten dosvědčit, ze jste se dohodli a ideálně to dát na papír s ověřeným podpisem můžeš si nechat nějakou právní kanceláří nechat sepsat výzvu k uzavření smlouvy nebo narovnání vztahů (úhrady vzniklé škody a marně vynaložených nákladů). Ale pokud to nezabere do soudního sporu bych nešel.

      0 0
    • babicak  

      Nechci zakládat nové téma, tak to dám sem. Poslal jsem na Úřad práce krajská pobočka v Brně žádost v poslední den lhůty. Podáno na poště – podací lístek. Dle Správního řádu par.40 počítání času jsem měl za to, že se považuje za doručené předáním poštovnímu úřadu. Žádost mně byla zamítnuta z důvodu nedodržení lhůty pro podání žádosti. Při osobním hovoru s odpovědným úředníkem mí bylo sděleno, že lhůta se počítá od zaevidování na podatelně (v mém případě 3 dny od odeslání) a ještě mi úředník poradil, že poštou se má posílat v dostatečném předstihu, a jak by to vypadalo, kdyby úřad měl lhůtu na vyřízení 3 dny a žádost šla poštou 4 dny – fakt, nekecám. Dotaz zní, má Úřad práce nějaký vnitřní předpis, nebo prováděcí vyhlášku, nebo něco jiného, která upravuje Správní řád – počítání času?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.