Prosím o radu s výběrem kola (Merida/195cm).

25 nepřečtených
  • 9700

    Zdravim.

    Chtěl bych vás požádat o radu při nákupu nového kola. Své poslední kolo jsem prodal min. rok, ale letos chci zase začít jezdit. Nejsem žádněj závodník, ale rád bych si koupil kvalitní kolo, které mi vydrží zase nějaký ten pátek. Značku jsem si vybral Merida, protože i poslední kolo bylo této značky a příjde mi tato značka sympatická. Jsem vysoký 195cm (100kg). Rozhoduji se mezi rámem 22" a 24". Vím, že pro moji výšku se doporučuje 22 i 24. Co by jste doporučili vy?

    Rád bych si koupil jedno z těchto Merida kol.

    Matts TFS 700-D

    Matts TFS 700-V

    Matts TFS 900-D

    Matts TFS 900-V

    doplatek na kotoučové brzdy je 3000Kč (u modlu TFS 900). Oplatí se investice do kotoučových brzdy? Jaká je jejich životnost oproti klasickým destičkovým brzdám?

     

    Děkuji mnohokrát za veškeré rady a typy. Pavel

    0 0
    • MlokCZ  

      Na tuhle výšku Meridu žádnou. Merida sice vyrábí vysoké kozy (tedy i 24tku rám), jenže jaksi zapomněli tomu rámu udělat adekvátní délku pro velké postavy, kteří takový rám budou jezdit.

      Na velkou postavu potřebuješ rám i dlouhý, nejenom vysoký (vysoký být ani tak nemusí, stačí co nejnižší při rozumně dlouhé sedlovce).

      Kamarád má 196cm, měl Meridu 24tku a byla mu krátká a přitom to byla zbytečně hrozná koza. Teď jezdí Treka 21,5ku (který je o 2cm delší než Merida 24tka) a je spokojený.

      A pak samozřejmě bych také uvažoval, zda nejít rovnou do 29tky biku.

      Nehledě na to, že za ty prachy se dá koupit lepší kolo a kromě toho třeba na těch 900 modelech je R7, která na tvojí váhu také ideální nebude. A na těch 700 modelech je RS Dart, ten nebude vhodný na žádnou váhu, za tu cenu kola příšerná vidlice.

      Pokud by ti na délku stačila Merida 24ka (což nevim, ale možné to je, že ano), tak Grand Canyon v XLku je stejně dlouhý a jen 22tka (tedy na tu délku to není až taková koza). Za ty prachy samozřejmě kolo mnohem lepší. Ale bohužel Canyony už letos asi nebudou.

      Pokud budeš potřebovat něco delšího než těch cca 625mm, tak se výběr dosti zužuje a šel bych např. do Treku 8000.

      Treky jsou normálně dost předražené, ale teď při slevách to jde, např. zde: http://eshop.skiservis.cz/…8_g5307.html

      Vybavením výrazně lepší než ta nejdražší Merida (rám vhodný na vysokou postavu + dobrá vidlice, která je současně na tvojí váhu také vhodná).

      Případně levnější Trek 6700: http://eshop.skiservis.cz/…8_g5305.html Pro něj platí to samé, tedy vhodný rám i vidlice.

      A oba modely po té slevě i celkem slušné osazení.

      Nebo nějakou tu 29tku…

      0 0
      • MlokCZ  

        Fuj, zapomněl jsem vložit odkazy normálně, tak ještě jednou:

        A to jsem ty Treky nehledal nějak více, jestli je někdo nemá třeba ještě levněji (s větší slevou).

        0 0
        • 9700  

          Zapoměl jsem dodat, že cena max. kolem 25 000Kč:-( Víc do kola nechci dávat.

           

          Pavel.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak pokud nemůžeš dát ty peníze za Treka 6700, tak pořád můžeš vzít Treka 6500 disc. Geometrie pořád dobrá a je tam Tora, která bude na tvojí váhu také ok.

            Jinak bych se poohlédnul v zahraničí, jestli se nenajde ještě něco v cenové kategorii 1000euro, kde jsou mnohem lepší kola, jako např. ten Grand Canyon 6tka (který ale asi už letos nebude, takže to leda až nový model 09). Nic konkrétně nepíšu, protože sice vím o dost značkách, co mají fakt super kolo za 1000euro, ale nevim z hlavy, která z těch značek má dostatečně dlouhé rámy na velkou postavu, to je třeba se podívat.

            0 0
            • MlokCZ  

              Tak pár značek jsem zkouknul. Radon a Poison jsou bohužel moc krátké i v největší velikosti.

              Ještě celkem by asi šel Cube LTD Race. Za ty prachy je to kolo o třídu lepší než ten Trek za stejnou cenu nebo než ty Meridy. A ve 22 velikosti je stejně dlouhý jako 24 Merida. A možná by ti ta délka stačit mohla.

              A cena je právě cca těch 25tis. a někdo nedávno tu teď tohle kolo kupoval v ČR také za 25tis. Pokud bys nechtěl ze zahraničí brát, tak se optat u více prodejců Cubu, většina z nich je schopna nabídnout nějakou hodně dobrou cenu až třeba k těm 25tis.. Ale chce to osobně, mailem a telefonicky to nehrozí. Původní doporučené cena toho Cubu je 32tis.

              Případně o trošku levnější LTD Team.

              Otázka ale je jak to bude s dostupností ve 22".

              0 0
            • MlokCZ  

              A teď jsem náhodou narazil na zlevněného Cuba LTD Pro 07. Mají ho právě ve 22" a ta cena je opravdu parádní. I s poštovným těsně pod 18tis. Kč.

              0 0
            • MlokCZ  

              A potom jestli nebude nějaká sleva na Superiory 29tky.

              929 disk by byla také dobrá volba a velikost vybereš bez problémů, pravděpodobně bude stačit 21", ale máš tam pořád ještě možnost super dlouhé 23". Cena je přes limit, ale třeba bude nějaká ta sleva (netušim u Superiorů jestli ano nebo ne) nebo naopak už žádné ani nebudou.

              0 0
      • siafu  

        nebo by po stránce geometrie mohl ještě vyhovovat Superior XP 920 Disc – bohužel i ten za 28 tisíc, ve vel. 21.5" má na délku 627 mm…

        jako ta Merida je ve větších velikostech dost krátká, na to že rám 16" má 570 mm a patří tedy spíše k delším rámů (delší než Trek s 555 mm:), tak s většími velikostmi se délka Merida rámů adekvátně neprodložuje – potom s Meridou vel. 22 a 24 získáš zbytečně vysoký a hlavně krátký rám vzhledem k jeho velikosti:(( Proto by člověk z výše uvedeného důvodu do Meridy rozhodně nešel…

        0 0
        • MlokCZ  

          Sup v klasice (26tkový) asi nemá smysl. Na tuhle délku (kolem 620–625mm) už se dostane těch kol dost (i ty Cuby, které v menších velikostech jsou dost krátké) a jsou za ty prachy lepší.

          0 0
      • cypher  

        Ahoj.Mám podobný problém.Měřím 195 cm.A trochu mně překvapilo,že se tak hodně může lišit délka kola.

        Dá se kratší délka řešit představcem.

        Objednal jsem si Apache Kolla 08.

        http://www.kupkolo.cz/…08_3445.html

        Ale nevím jak je dlouhé na domovských stránkach jsem nic nezjistil.

        Objevil jsem jeste jedno kolo,delka horni ramove trubky ve velikosti 23 je 606 mm Komponenty jednotlivych znacek mi moc nerikaji.Co na nej rikate?

        Jaky by jste volili nejlepsi pomer vysky kola a delku horni ramove trubky.Na moji vysku 195 cm? Radsi bych sportovnejsi styl jizdy.Pripadne nejake typy crossových kol v cenové relaci +/- 11. –14. tisíc

        Diky moc za rady

         
        0 0
    • The_Trooper  

      Při vyběru kola do 35000kč jsme se taky rozhodoval mezi meridama Matts TFS XXX nebo scottem scalem XX, pak jsme uviděl na značku CUBE koknkrétně LTD RACE láska na první pohled, no a za tyden byl už doma (spokojenost) :)

      0 0
      • MlokCZ  

        Jakmile není třeba tak dlouhý rám, tak je to lehké. Tam kromě Cubu je dalších x výborných alternativ v cenové relaci 1000euro. Jenže bohužel jak jsem psal, tak většina je z toho na něj krátká (v největší velikosti).

        0 0
        • 9700  

          ještě bych rád dodal, že kolo bch nejraději koupil zde: http://cykloshop.cz

           

          Nikde ale nemohu najít délku pro rám u kol:

          Superior >> XP 929 disc

          Superior >> XP 920 disc

          co se týče výbavy, tak které bude podle vás lepší volbou, cen. rozdíl je minimální.

          model 929

          model 920

          0 0
          • jIrI___  

            Hlavní rozdíl je ve velikosti kol. 929 má 29" kola a 920 normální 26" kola. Vzhledem k tvé výšce bych se přikláněl k 929. Podstatný rozdíl je taky ve značce osazení. 929 má Shimano a 920 Sram. Tady bych se zase naopak přikláněl k 920. Z vlastní zkušenosti můžu říst, že přehazka a řazení Sram je přesnější a méně náchylné na zabahnění než Shimano. Takže ideál by byl 929 s výbavou 920 :-). Tady se musíš rozhosdnout sám co víc preferuješ – jestli 29" kola nebo řazení Sram a podle toho se rozhodnout.

            0 0
            • MlokCZ  

              Pokud vyloženě nemá vyzkoušeno, že jedno řazení mu sedí více a nemá srovnání, tak bych Sram x Shimano neřešil vůbec, protože stejně ani nemůže vědět, co mu lépe sedne.

              A i když já mám raději Sram (protože mi subjektivně více sedí), tak bych stejně netvrdil, že je lepší. Pokud nejezdí pořád extrémní bahenní lázně, tak z pohledu bahna je to úplně jedno (a pokud má někdo problém se Shimanem při občasném bahně, tak je to špatný vedením lanek nebo rukama, v životě jsem s Shimanem problém neměl a jezdil jsem ho skoro 10 let). A s přesností řazení je to taky takové sporné a někomu naopak mnohem více sedne řezení u Shimana. Takže buď vim, že chci Shimano nebo Sram nebo to nevim a neřešim.

              0 0
              • siafu  

                jo mně rozhodně víc vyhovují páčky Rapid Fire, takže v rozhodování mám jasno:))

                0 0
          • MlokCZ  

            Geometrii máš na stránkách Superioru pro všechny jejich modely.

            A pokud chceš kolo z tohoto shopu, tak to máš jednoduché. 920tku mají jen v 16,5", takže z těhle stránek přichází do úvahy pouze ta 29tková 929tka. Tu mají také jen v jedné velikosti a to 21,5", což by ti ale mohlo být akorát dobře.

            0 0
            • petx  

              no mně dost zaskočilo, že v krámě honosícím se jako největší předváděcí místo pro Supy už tyhle kola nemaj, vyprodáno vše, i ty na půjčení a že prý už sklady zejou práznotou…

              bych s tím nákupem neotálel, slevy už jsou v plném proudu, a nebudou, nebudou…

              21,5 velikost bude asi nejprodávanější, ono taky člobrda se 150 cm si takové kolo kupovat nebude.

              0 0
              • 9700  

                a co rikate na kolo:

                SUPERIOR 929 DISC (2008) ve velikosti 23". To by mohlo byt to co hledam ne? cena 24 000Kc u www.sirer.cz

                 

                Díky za nazor na toto kolo.

                0 0
                • 9700  

                  jedna se o toto kolo, ale v 23" provedeni.

                  "SUPERIOR 929 DISC ":http://www.cykloshop.cz/…2/karta.php3?…

                  0 0
                  • 9700  

                    Superior 929 v 19" provedeni mají za opravdu lákavou cenu v Brně za 21 000Kč, což je asi kup roku. Nic lepšího jsem nenašel-mají to v cyklo-sportu na Vodní ulici. Ale 21,5" rám už nemají:-(

                     

                    Jdu hledat dál.

                    0 0
    • 9700  

      Tak superior 929 uz letos neni:-( Aspon nikde v Brne. Kolo chcu, tak vybiram z dalsich modelu:

      Pells >> Razer X9 D

      Pells >> Razzer Carbon Elite D

      Pells >> Razzer Elite D

       

      jestě musím pohledat, zda bude stačit rám 21" na mých 195cm.

      Co říkate na tento výběr? Díky moc za rady.

      0 0
      • jIrI___  

        Mám taky Razzera 21" a 188cm. Na moji výšku je tak akorát, 19" mi připadala, že už je mi moc malá (možná je to tím, že jsem zvyklý mít trochu natažený posed). Já bych se ale při tvé výšce prozhlédnul i po nějaké 29" ;-). Kola z tvojeho výběru bych seřadil přesně jak to máš. Na 1. místě by u mě byl X9D, pak Carbon a pak Elite. Možná bych trošku váhal jestli nedat Carbon na 1. místo, ale vůbec nemám ponětí jak ta zadní karbonová stavba pracuje nebo jestli je jen na okrasu.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.