Prosím o radu při pořízení MTB

33 nepřečtených
  • Simmy

    Přeji všem pěkný den. Po dlouhém váhání do čeho investovat finance z brigády jsem se rozhodl pro kolo. Volba padla celkem jednoznačně na MTB. Pokusím se lehce nastínit moje požadavky na kolo a lehkou představu. Kolo bych rád využíval jak v terénu (i trochu težším) tak na silnici, mělo by jít možná o něco více než rekreační užívání, protože to chci brát jako zábavu, relaxaci a taky jako „posilovací“ článek. Ovšem nic úplně extrémního, čemuž budou odpovídat vynaložené finance. Představoval bych si kolo v cenové hladině od 9 do 12 tisíc Kč (samozřejmě není vůbec nutnost dosáhnout stropu). Již jsem zde prošel pár témat, ale žádné mi nesedlo a většina mě ještě více znejistila při výběru toho pravého kola pro mě, proto teda nové téma. V této cenové kategorii mě zaujaly kola SUPERIOR, GT, MONGOOSE a ROCK MACHINE. (konkrétní modely: Superior XQ 770, popř. bych možná zaplatil i tohle www.cykloexpert.cz/…tail/5562200 když je ve slevě; GT Avalanche 3.0/3.0 Disc/2.0; Mongoose Tyax Elite; Rock Machine HURRICANE 50/70) Rád bych, kdyby jste mi někdo řekli proč některé z těch kol vzít nebo naopak které určitě nebrat. Které je v poměru cena/výkon nejlepší, popř. kdyby ste mi doporučili uplně jiný kus. Dále nerozumím přehazovačkám, jestli je lepší Shimano Alivio nebo naopak Deore, jaké jsou rozdíly? Koupit v této cenově skupině kolo s diskama? Resp. jsou mechanické disky opravdu velké zlo? Nebo jednoznačně koupit Véčka? Na co si dát dále při výběru pozor? Kdyby mě napadly ještě nějaké dotazy nebo specifika pro mojí osobu, tak doplním. Všem předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za tuto dlouhou slohovku :-) Rád o této problematice budu diskutovat, protože jak říkám, nejsem v této oblasti odborník. Všem co se dočetli až sem přeji pěkný zbytek dne.

    0 0
    • marapara  

      V téhle cenové kategorii kol na kotouče zapomeň. Budou tu šunty brzdící hůř, než obyčejné v-brzdy a navíc ti brzy zničí vidlici. Být tebou, soustředím se na doprodejové modely 2007. Brzo budou modely 2008 a letošní se prodávají za ceny tak o 20% nižší, než obvykle. Takže máš možnost koupit za stejné peníze kolo, které má o řadu vyšší výbavu. Díval jsem se na ten odkaz na Superior a je to damský model, takže být tebou na něj zapomenu, pokud nejsi holka. Navíc je to velikost 15", to je tak na 150–160 cm člověka. Především musíš vybírat kolo na svou velikost. Co se týče výběru značek, tak výběru z výše uvedených asi chybu neuděláš. Jinak Deore je už celkem slušná turistická sada. Alivio je turistická sada, tedy nižší. Deore je někde na pomezí turistické/spor­tovní sady, tedy lepší než Alivio. Ještě co se týče řazení, tak Alivio má vzadu osmikolečko, Deore devítikolečko. Často bývají komponenty různě mixovány napříč sadami od Acery po Deore nebo LX.

      0 0
      • Dados  

        Ano :) Teď jsem v posledním Velu zahlídl reklamu na kola v týhle cenový kategorii – vůbec nevím co je to zač, ale možná to stojí za skouknutí…

        0 0
      • Simmy  

        Dobře, takže disky v mechanice zásadně nebrat .. vyloženě se jim vyhout. (Btw. jakým způsobem můžou mechaniky zničit vidlici?) Pokud bys náhodou věděl o nějaké stránce s doprodejem modelů 2007 tak se můžeš podělit. Jinak červenám se až za ušima za ten odkaz, dámské kolo a ještě malé, tak to je moc. Jakou velikost tedy vybrat pro mou výšku cca 185cm?

        0 0
        • Twister  

          U levnějších vidlic jsou kluzná pouzdra v nohách vidlice jen plastové výlisky. Kotoučovka na vidlici působí docela značným momentem (jak přesně působí se tu už několikrát řešilo a nikdy nevyřešilo) a namáhá tak pouzdra víc než ráfkové brzdy a také víc, než je zdrávo. Plast se vymačká a vznikne tak vůle – „vakl“.

          0 0
    • djchaoosz  

      Od jara vozím Superiora XQ770 a můžu říct, že bych si ho zřejmě sám nekoupil, tenkrát jsem ho bral jeté. Vzhledem k tomu, že je postavený na Zoomce vidlici /totální šmejd/, nic moc mechanikách /nové modely jsou myslím na ucházejících Véčkách… Poohlídnul bych se jinde, být tebou… Ten Mongoose Tyax nevypadá špatně, ani RockMachine Hurricane… a kdyžtak to GT, v této relaci se nedá moc vybírat…

      0 0
      • Simmy  

        Tohle www.superior.cz/…tb/bike.html?… je nová XQ770 … vypadá to, že nemá už nic z toho na co si stěžuješ. Ale mrzí mě, že tam neí Shimano Deore, chtěl bych vzadu devítikolečko.

        0 0
        • djchaoosz  

          Jj, toto už vypadá líp, ale pořád to není úplně košer, ta Deorka by tam mohla byt, nic by se nestalo, a ani ta vidlice tam není kdovíjaký zázrak, ale s ohledem k ceně je relativně slušná

          0 0
        • Twister  

          Proč devítikolečko? Z vlastní zkušenosti vím, že o převod víc či míň ani nepoznám (střídám dvě kola), ale u osmikola je mnohem levnější výměna opotřebovaných dílů a také mají delší životnost.

          0 0
    • djchaoosz  

      Případně si nech poskládat kolo v některém servisu, řekneš jim plánované využití, případně jaké komponenty tam fakt musíš mít:) a cenovou hranici… za cca 500–1000 ti to složí. A jeden malý tip, teďka bych doporučil postavit bika na Véčkách, ale náboje na kotouče, sou možná o pár gramů težší, ale to nehraje roli. A jak budeš mít prachy na hydry /mechaniky nebrat, maximálně Avid BB7, ty jediné brzdí slušne/ tak shodíš Véčka, nahodíš kotouče a jedeš, nebudeš muset přeplétat kola… ale to jen tak pro zajímavost… A ještě značení sad, je praktičtější, v této cenové skupině, si vybrat Deore, je to relativně kvalitní sada, a komponenty jsou pro plánované využití dimenzované velmi správně.

      0 0
      • marapara  

        S těma nábojema bych souhlasil, pokud se kolo bude skládat. Pokud bys chtěl časem koupit „lepší“ kotouče, tak ušetříš do budoucna korunky …

        0 0
      • MlokCZ  

        No já ti nevim v tomhle případě. Já bych tedy do kola v pořizovací ceně kolem 10tis. už nikdy žádné slušné hydry nekupoval (to prostě k tomu kolu nemá moc smysl, kvůli vidlici, kvůli investici v hodně skoro 1/2 celého kola). Normálně bych to postavil na v-čkách a pokud bude jezdit hodně a ještě za pár let, tak bych pak pořídil komplet nové kolo s kotouči.

        0 0
        • djchaoosz  

          Tak, záležé na míře využití, pokud bude mít dobrý základ, tak není problém obnovovat časem, díl po dílu… Zářný příklad já:D sice to není úplně nejlepší základ, ale rám je relativně betelný, a raz za čas na nějaký komponent prachy naškudlím, sic nic světoborného, ale zatím mám na čem jezdit:) Taky sem chtěl nazačátku můj současný povoz prodat, a přidat si na lepší, ale zas bych třeba půl roku nejezdil… Jde o to, seřadit si priority;-)

          0 0
    • Naaca  

      GT Avalanche disk 2.0 model 2006 NEBRAT ,,absolutně nevyhovující vidlice !!! odporný hnus RST ,,,ta vidlice Tě zabije :)) (né abyste se toho chytli doslóva !!! ) dal bych Ti tip www.mojekolo.cz/1353-thorr-pro (možná bude ještě někde levnější !!! (model 2006 je v kombinaci černo-červená ) mám ho a sem spokojený ,jezdím na něj do práce a nějaký ten terén zvládne taky pokouším se na něm rádoby sjíždět nějaké kopečky !!! Kotoučové brzdy(hayes MX 2 )sou výborné/chválitebné a pokud nejezdíš pilu tak Ti budou vyhovovat… Vidlice je taky slabším článkem ,,, od RST ale je to jiný tip než u GT avalance disk 2,0 2006 na to poježdění XC to stačí a za tu cenu lepší vidla ani být nemůže !!! Přhazovačka je tam DEORE ,,,Až jí zničím tak du do Alivio (levnější ) měřím kolem 175 cm a vzal sem 17 rám a vyhovuje Di do toho můžu jen doporučiti :))

      0 0
      • wraith  

        Asi tě nepotěším ale jestli si chceš kupovat alivio, tak si kup rovnou kazetu a řetěz na osmikolečko, není to mezi sebou kompatabilní, takže se vyplatí koupit zas na devitikolečko, čili od deore vejš

        0 0
        • Naaca  

          asi TĚ POTĚŠÍM ,,,MÁM DEORE přehazovačku a mám kazetu a řetěz OSMIKOLEČKO :) ,,,je to ješte originál co bylo na kole Pell´s Thorr Pro 2006 při koupi (páčky jsou tam Alivio) Dále je tam inverzní přehazování převodů ,,, myslím že je to vychytané ,,sem si zvykl téměř hned :)

          0 0
      • djchaoosz  

        Jj, RST, ty nižší modely stojí fakt za hov*o… Pell's jsou výborný kola, a dají se sehnat v mnoha verzích, jel sem na Razzer Pro na V-brzdách, a můžu říct že jde o vynikající kolo, mělo XCR vidli, takže žehlička:) tuhé, a z kvalitních komponent… What else, than Pell's:D btw, pokud by tě zaujal ten Thorr Pro, tak se zeptej uživatele Pajasimi, nedávno ještě vozil Thorr Elite, semizdá že byl rozdíl jen v komponentech… A ta vidle, co je na něm je relativně slušná, žádný velký dělo, kámoš ji má, nastavení docela přesné, Lock-out…

        0 0
      • Simmy  

        Díky Ti za parádní tip. Celkem se mi to kolo zalíbilo, jak cenou tak výbavou. Je to pro mě hodně žhavý kandidát.

        0 0
    • pasek  

      mam malou radu :-)) jesi chces trochu jezdit kup kolo kolem 20 000 taky sem si myslel ze mi za 14 bude stacit ale seredne sem se mejlil mam ho rok a uz koukam ponovym , usetrim,„stary“ prodam a pristi rok v lete bude novy :-D (samozrejme ze si de koupit kolo a pak ho tunit ale ekonomicky nejni dle meho nazoru to nejni nejlepsi v dusledku zaplatis vic nez dyby sis koupil rovnou aspon trochu poradny,ja si kupuju novy i z duvodu prechazeni z krosse na mtb 29)

      0 0
      • Simmy  

        Bohužel … u mě už je těch 12k celkem strop, opravdu si nemůžu dovolit kolo za 20k.

        0 0
    • Simmy  

      Žádné další tipy ?

      0 0
    • Twister  

      Pokud bys sehnal Specialized Hardrock XC Comp eshop.skiservis­.cz/Specialized/Hor­ske-kolo-Specialized-Hardrock-XC-Comp-07-Team-red_g2157.html tak to by pro tebe bylo super. Kvalitní rám, slušně fungující a dlouho držící komponenty a hlavně v téhle cenové kategorii bezkonkurenční vidlice s olejovým tlumením a od renomované značky.

      0 0
    • Balvan  

      Ten Spesl co jsem dal Twister je slusnej, nebo treba tohle www.kupkolo.cz/…e-Tanka-Tate

      0 0
    • Simmy  

      Blíží se konec roku a s ním spojené výprodeje. Nemá ještě někdo nějaké tipy nebo rady?

      0 0
    • Rychlej turista  

      Hlavně si kolo pořiď tak, abys na něm okamžitě nemusel nic měnit, protože kolo je jen začátek a budeš potřebovat spoustu peněz na další nezbytnosti, jako jsou pořádné nášlapy a oblečení.

      0 0
      • Honza729  

        Zas ho nestras.....M540 sezene za devet stovek,obleceni nemusi mit hned spickove…kdyz to kluk bude kupovat postupne a k tomu jeste napise Jeziskovi, tak to tak bolet nebude. Rozhodl se pro bike, coz je samo o sobe super, tak at si to uziva v jakemkoliv obleceni. Casem pozna, co potrebuje.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Chtěl jsem ho jen varovat před klasickou chybou začátečníka – okamžitě vylepšovat nové kolo. Špičkové oblečení sice nepotřebuje, ale cyklistické ano, jinak to bude trápení.

          0 0
    • vzorecek  

      za tuhle cenu jdi do bazarovky…když budeš vybírat a že je z čeho, bude to gut…lepší než funglovka

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.