Prosím o pár rad - pláště, přehazka * lupání v klikách

23 nepřečtených
  • Martyo5

    Dobrý den,

    koncem loňského roku jsem si koupil crossové kolo komplet na sadě alivio. Najezdil jsem cca 4000km a začal jsem řešit pár problémů.

    Nevyhovují mi pláště – na kolech mám jakési velice úzké Rubeny(28–622), přední se ještě jakš takš dá ale zadní už podruhé potřebuje vyměnit a opět tam stejné kupovat nechci – nevydrží. Mám ráfky Mach 240 36/1 a chtěl bych vás poprosit jestli byste mi neporadili nějaké konkrétní plášťě – cokoli bude lepší. Chtěl bych, aby neměly velký valivý odpor(v tom jediném mi současné vyhovují), alespoň trochu držely na mokru a štěrku(v tom mi současné totálně nevyhovují:oD) a pokud možno měly na sobě reflexní pásky. Pokukoval jsem po nějakých schwalbe nebo Maxxis wormdrive ale ty se mi zdají už zas moc široké.

    Dost mi blbne přehazka – momentálně mám kolo v servisu, protože to vyvrcholilo tím, že jsem ji namotal do výpletu, tak jsem dal narovnat patku a vyměnit řetěz a uvidím jestli to pomůže. Celkově ale nejsem s tím, jak tato alivio přehazovačka drží a přehazuje příliš spokojen. Do budoucna určitě chci výměnu. Tady mě hlavně zajímá, kam se, aby mi to vyhovovalo až posunout, zda mi bude stačit deore nebo sáhnout až na XT(XT ne celou sadu – to bych se nedoplatil) Také by mě zajímalo zda bude potřeba vyměnit i řazení, nebo si bude alivio s XT přehazkou na 8mičkové kazetě(určitě ne té stávající) rozumět?

    A poslední problém – lupání v klikách. Netvrdím, že jsou alivio kliky nějak tuhé a že bych neocenil lepší, ale nestěžuju si. Co mi ale poslední dobou šíleně leze na nervy je lupání při každém sešlápnutí levého pedálu. Už nevím co s tím. Ve středu to určitě není – je to někde ve spoji pedál x klika x osa. Několikrát komplet rozebráno, vyčistěno, navazelinováno, do krve dotaženo a vždy cca po 100km stejný problém. Neexistuje nějaká univerzální rada co určitě pomůže?

    Díky za odpověďi nejdůležitější jsou pro mě ty pláště a přehazka – pokud bude po servisu funkční tak ještě chvíli počkám až doslouží a určitě ji vyměním.

    0 0
    • jIrI___  

      Lupání v levé klice mi včera při projížďcě taky začalo. Hlavně při silovém záběru právě do levé kliky. Mám Deore na octalinku… A to jsem si říkal, jaké mám štěstí, že se mi všechny „praskací a lupací“ problémy vyhýbají :-(

      0 0
    • jecnak  

      Plaste – ty Schwalbe nejsou spatny – zvlast verze Marathon – jsou odolny a nektere verze maj v behounu neco proti prupichu – opravdu to funguje. Navic vydrzi velmi dlouho – vic jak 6k km mi vydrzel Marathon Slick vzadu, znamky opotrebeni zadne, takze porad jezdi. Mylism, ze se stale dela i pro crosse.

      Prehazovacka – jdi radsi do XT, rozdil v cene neni takovy, vydrz podobna, ale prijde mi, ze nechyta tak vakl a tim padem se lip serizuje. Razeni menit netreba pokud zustanes u stejne = 8kove kazety (pastorky). Co ale udela nejvic jsou poradne utesnene bowdeny a nebo jeste lip bowden v kuse. Pro utesneni pouzij toto. Navic pokud jsi jeste nemenil bowden a lako k razeni, tak to udelej, vetsinou to pomuze. Rovnou tam dej ty zatesnene koncovky. Ja osobne jsem take zastance takove te kladky k prehazovacce – Avid Rollamajig.

      Praskani – muze to delat i usazeni stredu v domecku v ramu a nebo spoj klika / stredova osa – oboji rozdelat, zavit ve stredu namazat a pak smontovat, kliky na 4hranu poradne dotahnout.

      0 0
      • Martyo5  

        Díky za tipy.

        Ty marathony vypadjí fakticky dobře – jen jsou trošku dražší – pokud ale drží 6k tak se to vyplatí.

        Tu kladku vidím poprvé. Jestli k výměně dojdu nemusela by to být špatná věc. Bowdeny už jsem několikrát čistil a právě ten ohyb až u přehazovačky drhne nejvíc a je potřeba nejvíc mazat.

        Díky

        0 0
        • jecnak  

          Bowdeny nemaz, pokud nefunguji jak maji, tak vymenit bowden a pripadne i lanko, ale v zadnem pripade nemazat.

          0 0
          • Martyo5  

            Jejda tak to vypadá, že jsem snad udělal víc škody než užitku. To mi ale bylo doporučováno, aby nezatuhly:o)

            0 0
            • jIrI___  

              Bowdeny taky mažu. Ale ne vazelinou nebo něčím podobným hustým. Střiknu dovnitř trochu WD40 a je klid :-)

              0 0
              • jecnak  

                WD40 neni mazadlo – tim bowdeny taky „mazu“ Olej a vazelina je pro bowdeny smrt.

                0 0
    • t29  

      Pláště – mám silniční Continental Contact, 32–622, s reflexním proužkem, najeto cca 800 km, 90% asfalt, vzorek nejeví známky opotřebení. Foukám cca 5 barů, valivý odpor malý, stabilita na mokrém a sypkém povrchu neznámá.

      Z nabídky Schwalbe např. Terra Cruiser, ale nevím nic o výdrži.

      0 0
    • melda  

      Kdyby ti nepomohlo promazání klik na ose a misek osy tak zkus ještě promazat závit pedálů, popř. jestli máš ohrádkové tak dotáhnout šrouby v té ohrádce. A k té přehazovačce, tam nejspíš chyba nebude. Alivio je už docela dobrá sada a prodávali jsme spoustu kol s touto přehazkou a tuším bez jediné rekalmace. Spíš to bude ohlá patka nebo špatně seřízená přehazka, ale kupovat xt mi přijde docela zbytečný.

      0 0
      • Martyo5  

        V podobném smyslu k přehazovačce se vyjádřili v servisu. Odpoledne si pro něj jedu tak vudím. Každopádně bych byl jedině rád, kdyby ještě sloužila.

        Ovšem zase tak moc bych tu přehazovačku nechválil. Musel jsem jí už 2× rovnat ramínko(poprvé jsem ho ohnul vlastní vinou – šlahoun z křoví) a při sebemenším hrbu ramínko poskakuje všemy směry a má min. 2cm vakl… ještě to ale chvíli vydržím.

        0 0
        • brble  

          k tomu cvakání středu – zkontroluj pavouka – dotažení převodníků na klice. dost se na to zapomíná a jestli je střed ólrajt tak další adept sou převodníky (a pedály..a a a všechno možný).

          0 0
    • Martyo5  

      Kolo je ze servisu doma a po lupání u kliky ani slechu. Jdu to projet a uvidím jestli se objeví.

      Nový řetěz udělal strašně moc. Přehazka už je zase funkční jak má být, ale bohužel při záběru na kazetě uskakuje řetěz na 4tém převodníku, což je ten který jsem nejvíce používal. Snad si to sedne a nebudu si muset zvykat – to bych asi šel radši do výměny.

      0 0
      • Bender382  

        jen pro pořádek, kazeta je kazeta a čtvrtej převodník se jen tak nevidí:)

        0 0
        • Martyo5  

          No ale hlavně že jsme si rozuměli:o) Tak jak se tomu říká? Čtvrtý běžec kazety?

          0 0
          • kubad  

            4-pastorek

            0 0
            • Martyo5  

              Vždyť já to věděl:o) pardon.

              Tak kolo jsem po servisu zajezdil a šlape jako hodinky:o) trošku nezvyk. Opravdu jedinným problémem je to uskakování při záběru na 4-tém pastorku. Mám ho přestat používat, počkat až se zajede nebo vyměnit kazetu? Je to alivio kazeta a má naježděno něco přes 4000km s jedním řetězem. Hlavně mi jde o to, aby neničila nové řetězy jeden za druhým.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.