Přhazovačka 8/9sp pro 11-36 s co nejkratším ramínkem (20" kola)

15 nepřečtených
  • xtonda

    Prosím o tipy na přehazovačky (preferuji Shimano) na 8 nebo 9 rychlostí co poberou ideálně 11–36 kazetu (Sunrace 11–40 je asi bez bastlu typu prodlužovák patky bez šance) v režimu s jednopřevodníkem a mají co nejkratší raménko aby bylo co nejdál od země, z obrázků je to dost blbě pozant.

    Osobně mám zkušenost s RD-M310 z dětského kola, i když je to 8sp na max 34z, tak s 9sp 11–36 funguje díky vyosené kladce dobře a nato, že celková kapacita je 43z, je raménko překvapivě krátké. Nicméně zajímají mě i další srovnatelné nebo i lepší možnosti. Může být i silniční či trekingové, jestli se dobře pamatuji, tak do 9sp je to všechno kompatibilní.

    P.S. Nejedná se o dětské kolo, ale o úvahu nad úpravou pohonu na skládačce.

    0 0
    • Bubaaak  

      34z max dle shimana

      https://www.kupkolo.cz/…-9s_z101668/?…

      0 0
    • gersa  

      Řadí to i s kazetou 12–36

      Otázka je, jestli na skládačce potřebuješ takovou kazetu

      0 0
      • xtonda  

        No vzhledem k tomu, že ten jeden převodník co tam bývá, má okolo 50z, tak to určitě nebude na škodu.

        0 0
        • iiki  

          Ten převodník co tam je na jiný typ řetězu – zuby na něm budou na 8(9) sp. řetěz moc široké.

          Kdysi, když jsem předělával skládačku na nákupo/dovolen­kopopojíždědlo, použil jsem zánovní kliky (plech. trojtác, upravený) 42z, zadní náboj Sram 3sp. s torpédem. Tím pádem nebylo třeba řešit přehazku a zadní brzdu, širší řetěz na užších zubech převodníku funguje, ř.l. je přesně dle zadního náboje (vhodně dlouhá osa čtyřhran).

          0 0
          • xtonda  

            Teď je tam 7sp, pohon, nemyslím, že by převodník byl příliš tlustý na 9sp řetěz. Každopádně sem si pitomec neuvědomil, že na 7sp kazety je kratší ořech, takže tam tu 9sp stejně nedám.

            0 0
    • xtonda  

      Tak sem prohlédl spousty fotek všech Shimano 8 a 9 sp. přehazovaček a jako kandidáti mi vycházejí

      RD-M310-Smart

      RD-R3000-GS

      RD-R2000-GS

      0 0
      • Bubaaak  

        Ještě 10s silniční koukni, snad se netrefíš do tý jediný co ma tah jak mtb

        0 0
        • xtonda  

          Jo, stará Tiagra (4601) a 105 (5701) by taky měly být tahem kompatibilní, ale jednak by to už bylo zbytečně drahé a jednak ty starší silniční sady mají max 32z, kdežto ty nové 34z, čili v té starší 10sp už nevidím žádný přínos.

          Nejlevnější je Altus a už s ním mám zkušenost z dětského kola, takže je to favorit.

          0 0
    • Prazak0  

      Před asi dvěma roky jsem si pořizoval přehazovačku Deore 9s, která zvládne 36z. Je to myslím tento typ Shimano DEORE RD-M592, uvádí 36 z, možná zvládne i 40 https://prehazovacky.heureka.cz/…specifikace/#…

      U kazety do 40 z bych měl problém s velkými odstupy u malých pastorků, o 3 zuby je moc.

      0 0
      • Prazak0  

        Tahle přehazovačka se liší od běžné asi tím, že tam je ten „link“. Něco co se kupuje i samostatně jako tzv. goatlink, tady to je součást, asi by šlo to z nové přehazovačky vzít a dát tam silniční s krátkým ramínkem, která pobere 34z, což Sora myslím vezme.

        0 0
        • xtonda  

          Tak tahle už má konstrukci Shadow, co vím Goatlink nahrazuje ten původní link, je delší, takže se do přehazky pro 11–36 líp vejde 11–40 kazeta. Nepřijde mi, že by se ten link dal použít s přehazkou starší konstrukce.

          To spíš ten jejich RoadLink https://www.wolftoothcomponents.com/…cts/roadlink nebo podobná věc od SunRace či jedna z mnoha napodobenin na Aliexpressu. Nicméně to posouvá přehazovačku dolů, takže je otázka jestli tenhle extender a přehazovačka s SS ramínkem by vyšla nějak významně výš nad zem než přehazka s GS ramínkem připojená přímo.

          0 0
          • Prazak0  

            Myslím, že Sora a Roadlink by mohlo vyhovovat. Ten roadlink je kratší než goatlink, nevím, jestli by šlo koupit přehazovačku Deore a ten link si z ní vypůjčit, možná by to bylo levnější. Jinak já jsem si všiml až později, že to má být kolo s malými koly, takže nesmí být přehazovačka moc dlouhá. Ale nebál bych se experimentovat, na tomhle kole třeba něco chodit nebude, ale budeš to mít ozkoušené na jiné kolo. Dále, přijde mi, že když je u přehazovačky ten link, že to není o jeho délku blíž k zemi, že ten link je v šikmé pozici, takže k zemi se přiblíží konec přehazovačky méně.

            0 0
      • xtonda  

        Tahle má už od pohledu to ramínko daleko delší, to by vyšlo blíž k zemi než ty co sem psal výš.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.