• niro125

    Může mi někdo poradit k čemu je a jak správně funguje na přesmyku ten konvertor viz foto ? Kdy jej mam mít v jaké poloze ? Snažím se seřídit přesmykač ze sady Shimano 105 5800 (2×11) a aby +/- nějak fungoval tak musím dost extrémně napnout lanko (prakticky na maximum co to jde) a stejně to není 100%. Když seřídím chod na malé placce tak na velké pořád škrtá a tak napnu lanko a to pak zase při shození na malou škrtá při největších zadních pastorcích a nejde s tím už nic dělat, protože lanko je moc naplý a smyk se už nepohne blíž k rámu.

    Tak si nejsem jistý zda není chyba v tom konvertoru jehož funkci jsem podle manuálu Shimano pochopil tak, že se používá podle toho kudy vede lanko. Akorát nevím kdy má být jak nastavený. U mě vede lanko klasicky zespodu kola prostředkem dírou před zadním kolem.

    Nebo se s tím nebudu trápit a hodím to servisu, i když si říkám, že tohle musí být jednoduchý úkon vyladit smyk …

    0 0
    • novas752  

      A ladíš to na krajních polohách? Silniční smyky resp. páky maj totiž více „půlkroků“ – tenhle asi 4.

      0 0
    • tromboonen  

      Kdyz udelas vsechny kroky toho nastaveni, nemel by byt problem http://si.shimano.com/…download.php?…

      Lanko jde zespodu vzdy, ale nekdy jde vice zleva a nekdy vice zprava, proto je tam takovy plastovy tercik, ktery Ti ukaze, kdyz je lanko vlevo od cary, dej konvertor takhle, kdyz vpravo tak naopak.. Ale jde to i bez nej, podle obrazku zjistis, kudy ta cara vede, mezi osou horniho sroubu a osou horniho kloubu.. no proste jsou tam na to obrazky, musis mit Dealer Manual z odkazu spis nez User Manual

      0 0
    • niro125  

      OK, prostuduju přesně. Ten terčík ale nemám – koupil jsem nové kolo na kompletní 105 sadě 5800 a po dvou vyjíždkách se to dost rozštelovalo proto se snažím to vyladit. Máte někdo nápad jak ten terčík nahradit ať nemusím laborovat stylem pokus omyl ?

      0 0
      • tromboonen  

        Pohled na obr.. taky jej nemam, cara na terciku je cca od osy toho utahovaciho sroubu do osy horniho kloubu paralelogramu..

        A na novem kole by to (teoreticky) melo byt nainstalovano spravne, kor jestli to radilo OK, coz je teda divny ze by se za par jizd podelalo.. ale nechal bych to prozatim jak je a udelal peclive to nastaveni vc vysky smyku a rovnobeznosti klece s prevodnikem pomoci toho cerviku, nekdy pomuze dat smyk schvalne o kousek vys..

        0 0
      • novas752  

        Tak vrať všechno do původní polohy a jen o pár otáček utáhni lanko stavěcím šroubkem – nejspíš nebylo dostatečně předepnuté a vytáhlo se.

        0 0
    • niro125  

      Ještě mam dotaz ohledně dorazoveho sroubku který se ma opírat o sedlovou trubku Na svem kole jej nemam vůbec pouzity a smyk drzi jen v navářce nic vic Návod o tom ale pise ze se to ma tim šroubkem nastavit …

      0 0
      • tromboonen  

        Tim sroubkem se to nastavi podstatne lip a hlavne to pak v te poloze sedi, kdyz jej nepouzijes, nebude to presne..

        Postupuj podle jejich navodu, napred zamerne smyk lehce utahni v navarce s kleci malinko dovnitr smerem k zadnimu kolu, pak pomoci cerviku tu zadni cast oddal, resp vyrovnej.. je to rozhodne jednodussi nez se to snazit trefit na te kulate navarce nebo ohybat klec..

        0 0
    • niro125  

      Ten dorazový šroubek pro zafixování pozice smyku v mém případě nešel vůbec použít – pozičně je uplně mimo tu sedovou trubku. Umístnění smyku jsem tedy nastavil víceméně od oka jak výšku (mám teď cca 2 mm) tak pozici k velké placce, aby to bylo víceméně rovnoběžné a v zákrytu). Stejně tak jsem pořád nevěděl co s tím konvertorem tak jsem to dal na off. Natáhnul jsem nový nerezový lanko, a i když se mi zdá, že musí být dost napnuté (je skoro na max. na štelovacím válečku) tak jinak to teď chodí myslím solidně. Jedou mi všechny pozice včetně mezipoloh nikde to neškrtá. Na velkou řetěz nabíhá v pohodě, dolu taky padá bez problému ta snad je vyřešeno a víc do toho vrtat nebudu.

      Teď mám ještě zálusk na přehazku tam se mi zdá že na největší pastorek by to mohlo skákat líp a je to tam celkově hlučnější (i když jsem tím štělovacím šroubkem na hazce oddálil pozici kladky od ramínka co to šlo), mám teda kazetu 32z. Ale jinak to řadí všude OK tak se mi to nechce moc rozvrtávat …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.