• Smazaný účet

    jsem zvědavej, jak to dopadne…

    http://zpravy.aktualne.cz/…02590604f2e/

    co vím, tak o přehradě tam se spekulovalo už dáááávno (za komančů) :-(

    Anketa: jak se k tomu stavíte?

    pro
    5x
    33%
    9x
    60%
    0 0
    • Smazaný účet  

      btw vypadá to, že dilema je přehrada nebo Národní Park…

      0 0
    • ruza  

      Tak on to může být i uměle vyvolaný strach a tlak na vznik NP!

      Poslední roky se tu na Křivoklátsku na můj vkus nějak dost drancují lesy …taky se dřevaři asi bojí NP.

      V článku se mi líbí, že to obce níže po toku Berounky podporují. Jinými slovy …já debil si postavil barák blízko řeky, tak mě přehrada ochrání 1× za 5–10 let. Co na tom, že to odserou lidé a jejich baráky a příroda v místě přehrady na trvalo :-)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Myslím, že se jen někdo snaží přiživit na jiné aktivitě ministerstva zemědělství z nedávné doby.

        Další dvě malé přehrady o objemu 0,7 a 0,5 milionu kubíků by měly vzniknout na Rakovnicku na Kolešovickém, resp. Rakovnickém potoce v lokalitách Senomaty a Šanov. zdroj

        Čistě z pohledu hospodaření s vodou v krajině je nesmysl budovat velké zádrže na velkých tocích, daleko účinnější (administrativně složitější, na kubík vody asi i dražší, na údržbu náročnější) je budovat malé zádrže na horních tocích a přítocích – viz ty dvě přehrádky na Rakovnicku, kde v okrese ani žádná řeka není – až na kousek Berounky. Ještě účinnější by byly rybniční kaskády s ještě daleko menšími objemy, ale na zřízení jsou ještě horší, papírově je skoro jedno, jestli stavíš přehradu 3 tisíce, 300 tisíc nebo 3 miliony kubíků.

        Dřevaři těží objemy podle plánu + polomy, o způsobu dopravy se netřeba rozepisovat. Vznikem „tvrdého“ národního parku by majitelé lesů dřevní hmotu v podstatě odepsali a měl bys klid.

        0 0
        • Smazaný účet  

          konkrétně na Rakovnickém potoce někde nad Křivoklátem by to asi nebylo úplně marný – stačí se podívat, jak to vypadá na jeho soutoku s Berounkou při povodních, právě ten potok to dost zvedá

          blbý ovšem je, že splavuje dost jílu = ta přehrada by se rychle zanášela…

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Vždyť to píšu, že jsou malé přehrady náročné na údržbu.

            Iniciátorům jde o to, definovat a obhájit účel nádrže, od toho se pak odvíjí politická i obecná přijatelnost/pro­saditelnost projektu a také provozní řád díla.

            Na Rakovnickém potoce by ale dílo nejspíš nevzniklo primárně jako protipovodňová ochrana (ono i v Rakovníku se tak co 5 let pěkně plave), ale jako ochrana před suchem, protože Rakovnicko je z velké části zemědělsky intenzívně využívaná pahorkatina s ne zrovna rovnoměrnou dodávkou přírodních srážek.

            0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      O něco obsáhlejší informace zde . Mělo by tedy jít o jakýsi obrovský suchý poldr s průtočnou hrází, nikoliv o vodní dílo s trvalým vodním stavem. Zajímavá je kalkulace, že ochrání 3.300 osob a majetek za 30 mld. Kč. Předpokládám, že vč. infrastruktury, protože to dělá skoro milion na jednoho. Zajímala by mne lokalizovaná škodní hlášení pojišťoven z poslední povodně, jaká byla ve skutečnosti škoda a jaká by tedy byla oprávněnost 5 mld. investice, nehledě na zásah do přírody.

      „Když byla povodeň v roce 2002, tak se voda zastavila kus od prahu téhle Kouřimecké rybárny. Lidé, co stavěli mlýny a budovy v údolí řeky, dobře věděli, kde to mohou udělat. Odneslo to jen chaty, které si tam v posledních 70 letech postavili různí pohlaváři.“ (citace z článku)

      0 0
      • AV  

        Povodeň 2002 byla původně označena jako „tisíciletá“. Během max. měsíce byla překvalifikována na „pětisetletou“.

        Řeka mě tehdy „prošla“ chatou, hladina byla o cca 7,5 metru vyšší, než při normálním stavu.

        Po deštích se Berounka díky bahnu mění ve Žlutou (Rudou) řeku. Bahno by se v polderu usazovalo …

        0 0
        • tromboonen  

          Tak usazeny bahno v zaplavovy oblasti je dobry na urodnou pudu, to uz vedeli v Egypte:)

          Cely me to pripada jako napad nejakeho silenyho megalomana.. coz neni u vodo"hospodaru" nic neobvykleho.. vsadim se, ze i kdyby to postavili nejak by se jim to vymklo z rukou a pri povodni to zavreli pozde nebo by se ukazalo, ze zaprselo o kus jinde a nepomuze to atd..

          0 0
        • Smazaný účet  

          valná většina toho žlutýho bahna (jílu) se při povodních do Berounky dostává právě z Rakovnického potoka – stačí se zajít podívat na soutok…

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Barva bahna záleží na tom, kde zrovna zaprší. Na nemalé části povodí Rakovnického potoka je pověstná věrná červenka, když prší tam, je barva vody sytě červená.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.