• PájaBiker2800

    Máte někdo zkušenosti s předěláním z 3×9 na 2×9?

    0 0
    • freerider159  

      jo vyměníš kliky… K čemu ti to bude?

      0 0
      • Espen  

        Proč kliky? Stačí převodníky!!!

        0 0
        • xtonda  

          Stačí jeden sundat a seštelovat přesmykač.

          0 0
          • Romancero  

            no pak ale nemusí stačit rozsah převodů! Bude třeba sehnat jiné převodníky s jiným počtem zubů..a může být problém sehnat pro danou rozteč , která se dělala pro 3 převodníky, konkrétní převodníky.

            Pokud měl třeba trojombinaci 24×32×42 pak musí zvážit, zda oddělat převodník velký nebo malý nebo zda nejít do 22×38-pak je otázka, jestli 38 sežene pro danou rozteč…

            U starého MTB -kliky LX 22×32×42 (ještě kliky čtyřhran) také uvažuji o oddělaní největšího převodníku-kolo mám jen jako pracovní-na ježdění v nejbližším okolí po lesích a stráních. Nejtěžší převod pak bude 32/11 a nejlehčí 22/32 (kazeta 8 převodů)

            0 0
            • kubad  

              Takže zkušenosti nemáš :) na které se ptal

              0 0
            • xtonda  

              Dotyčný nenapsal co tam teď má, co mu vadí a co si od toho slibuje, takže moje odpověď byla částečně provokace, protože smysluplně se odpovědět nedá. Demontáž jednoho převodníku zadání splní a je to nejlevnější.

              0 0
          • Prazak0  

            Myslím, že lepší variantou je pořídit nové kliky. Krajní převodník sundat jde, ale pak to vyjde skoro nastejno, jako když někdo ten převodník na kole vozí, ale jen ho nepoužívá. Použít ho výjimečně může. Já jsem např. zjistil, že nepoužívám malý převodník, takže jsem místo 48–36–26 tam dal 50–36. Pozice převodníků jsou trošku jinde, u dvojpřevodníku často jezdím na velkém převodníku druhý největší pastorek, někdy i největší. Řetěz nevykazuje žádné nadměrné prodlužování, vydrží mi takto dost. Spíše se chystám zmenšit velký převodník na 46 a jezdit na něj ještě více. Jiné převodníky, to zpravidla chce trošku jinou kazetu vzadu. Mně vyhovuje mít vzadu kazetu s poněkud větším rozsahem. Osobně si myslím, že kdo hodně jezdí po silnici, tak dvojpřevodník je ideální volba. Samozřejmě, pokud bych měl jezdit nějaké prudké dlouhé kopce, tak by to chtělo asi upravit. Buď vzadu nemít největší pastorek jen 34 nebo 36, ale třeba 40 nebo až 44, nebo pro tento účel dát kliky s trojpřevodníkem. Nebo zkusit kliky GRX s kombinací 48–30 nebo 46–30.

            0 0
            • couffy  

              Fajn,ale podívej se na kolo v profilu a zjistíš,že převodníky 50(48) + něco je nepoužitelné.Podle tvého popisu máš asi trekové kolo,tam se to dá.

              Pro tazatele to vidím tak 36–24(22).

              0 0
              • Prazak0  

                Ano, kolo, kde jsem to měnil, tak je trekové, nebo jak se nyní říká krosové. Mně nešlo o to doporučovat nějaký rozsah převodů, ale spíš demonstrovat, že dvojpřevodník je ve většině případů ideální. A taky, že z hlediska řetězové linky nestačí jen sundat jeden převodník na trojpřevodníku. Místo MTB trojpřevodníku 42–32–22 se nabízí třeba tam kombinace 36–22. I když tady nedokážu posoudit, nebudou-li chybět rychlé převody. Pro jízdu z kopce mám 50/15, převod 50/13 nepotřebuji a nevyužívám, pro rychlost 50 km/h mi bohatě stačí 50/15. Jelikož horské kazety začínají typicky 11 zuby pastorku, tak by to stačit mohlo.

                0 0
    • oddie  

      No jasně. Stačí sundat jeden převodník :) Z dlouhodobého výzkumu doporučuju sundat jeden z krajních, prostřední jde sice sundat taky, ale pak to kupodivu nějak nefunguje… :D

      Co tím chceš dosáhnout, jen tak pro zajímavost? Na jednom kole mám osazeno 2×9 s klikama 24–38, ale už jsem to tak stavěl.

      0 0
    • Metrick  

      Pokud nebudeš měnit kliky, tak v závislosti na stávajících převodnících (jejich rozsah) stačí jeden či oba dva velké vyměnit. Konkrétní příklad. Z původního 44×32×22 jsem dělal 36×22, kdy se sundaly stávající velký a střední převodník a na pozici středního namontoval nový 36z. Vzhledem k chybějícímu velkému převodníku nejsou kliky po úpravě vrcholem estetiky :o). Přesmykač možná změnu zvládne a možná ne (já jsem dával přesmyk z 2×10, původní z 3×9 nefungoval dobře)

      0 0
      • scalar  

        Dělal jsem to takhle kdysi dávno dětem, místo velkého převodníku stačí dát rocking. Pak to i dobře vypadá, nespadne řetěz a nešpiní se noha.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.