Předělání klik Shimano Deore M590 z 3s na 2s

27 nepřečtených
  • PatrikKalista

    Ahoj,

    už jste někdo předělával kliky Shimano Deore M590 z 3s na 2s. Kliky se mi moc líbí, ale nevím zda by to vubec šlo a jak to bude vypadat.

    Patrik

    0 0
    • Singlespeed  

      Tohle se tu probírá už asi po desáté ne-li vícekrát. Sundáš převodníky. Koupíš nové, které potřebuješ k předělání na dvojpolacku. Ten větší patří na místo prostředního, menší na místo malého. Pak jen pošteluješ případně posuneš o něco níže přesmyk a můžeš jezdit.

      0 0
      • PatrikKalista  

        Jo? Já chtěl vidět fotku jak to vypadá a jaký tam dát typ a kolik zubů si mohu dovolit?

        0 0
        • Singlespeed  

          Myslíš si, že tu někdo nakoupil desítky převodníků a zkoumal jednotlivé kombinace? :-D.

          0 0
        • Singlespeed  

          Jinak, co si pamatuju, bez problémů fungovala kombinace 48/32, 40/27, 39/27, 39/26, 39/24, 38/28, 38/26, 38/24. Na menší placky než 39z už není od věci si pořídit přesmyk s kratší klecí, aby se mohl dát blíže k zubům větší placky.

          0 0
          •  

            Využiji tohle vlákno a zeptám se: mám krosový převodník 26–36–48, ten 48 je pro mne zbytečně těžký bude to fungovat když ho vyměním za 44, tedy když budu mít 26–36–44. ? Nezkoušel to někdo? Jinak je to deore tuším FC-M520.

            0 0
            • Singlespeed  

              Fungovat to bude, ale vypadat to bude trochu divně, neboť klec přesmyku bude vysoko nad velkým převodníkem (pokud bys dal přesmyk níže, bude narážet do prostřední placky).

              0 0
              •  

                Díky tušil jsem že ten přesmyk bude muset být výš ,možná trošku snížit půjde neboť jsou i převodníky 28–38–48 a tam také funguje přesmyk shimano.

                0 0
            • Prazak0  

              Převodníky, co začínají na velkém 44 nebo 42 zubů se vyrábějí, myslím trojpřevodníky. Ty jsou míněny pro MTB, kdežto s 48z největší pro krosová kola. Což dnes zcela neplatí, když horská kola mají kola 29" a mnohdy jsou využívána jako kola crossová, tj. horší silnice a občas různý terén, ale ne primárně či výhradně pro ježdění v terénu .

              0 0
              •  

                Mi jak jsem psal vyhovují u toho crossového ty dva malé 26–36 ,ale ten 48 je celkem moc,kvůli tomu prakticky nepoužívám vzadu 11ti zubový pastorek,proto chci zkusit místo placky 48 dát 44 tím bych víc využil malé pastorky a navíc bych nemusel tak často přesmýkat na prostřední převodník,jde mi hlavně o to aby se mi při přesmýkání mezi prostředním a velkým nesukoval řetěz.

                0 0
                • Prazak0  

                  Asi pak bude vhodné trochu zkrátit řetěz. Jinak optimální je spíš větší převodní i větší pastorek, z hlediska ztrát energie i opotřebení. Tj. u singlespeed mít třeba 50/20. Ale nebál bych se menšího velkého převodníku, těch 44 je o 2 z méně než 46z, což je častá velikost u singlespeed, jak se tradičně dávala. Zas má smysl využívat kazetu celou. Menší převodník o 3 zuby je ekvivalentní menšímu pastorku o 1 zub, pokud se bavíme o velikostech 16, 17, 18 z, tam to sedí asi docela přesně. 4 zuby dolů, to znamená o zub vzadu méně a ještě o třetinu zubu. U větších pastorků ta čísla jsou ovšem jiná! Ale umožní to jet na velký převodní do trošku většího kopečka – což asi znamená menší opotřebení řetězu.

                  0 0
                • Honzis  

                  naštěstí tyhle převodníky na 104BCD nestojí moc, takže kup 42/44z AL Deore (400Kč) a budeš spokojen. 48z je na crossu víceméně zbytečné, kor vzadu s 11kou a pak opravdu jen křížíš 48 a větší pastorky nebo nuceně shazuješ na prostřední 36.

                  0 0
      • Prazak0  

        Obávám se, že toto nepůjde. Nejmenší převodník má jinou vzdálenost mezi šrouby než velký a prostřední. A stejně by to nebylo optimální, bylo by to posunuté moc ke středu. Prostě sundá malý převodník. Nevím, jak u klik s pevnou osou to půjde posunout, sám mám kliky na čtyrhran. Tam byl volil kratší osu, ovšem takovou, aby to technicky šlo, tj. nic nedrhlo. Tam, kde byl prostřední převodník, tam by měl být nyní střed mezi převodníky, v idálním případě.

        0 0
        • Singlespeed  

          Předělával jsem to asi 20×, poprvé asi před 25 lety ještě na starých klikách na čtyřhran, naposledy snad před rokem…

          0 0
        • Singlespeed  

          Zejména u klik M590, které jsou poměrně dost vysazené směrem ven, je sundání malého převodníku nesmysl. Pokud chce člověk opravdu funkční systém, je třeba postupovat tak, jak jsem psal výše

          0 0
    • jIrI___  

      Vozil jsem na trojplackových SLX převodníky 38/24. Kupoval jsem pak ale i nový smyk, protože původní na trojplacku se mi nepodařilo seřídit tak, aby chodil pěkně.

      0 0
    • pokec  

      Mrkni ke mě do profilu na Authora, sice blbě ale jde to vidět nebo ti to případně vyfotím detailně. Sundal jsem 32 a 44 a dal na místo 32 36 (ocelová deore z crossove verze). Top swing smyk jsem serizoval těžko downswing šel líp, oba dva smyky původně na trojplacku. Podložky pod šrouby jsem vyrobil flexou z velkého převodníku :-)

      0 0
      • PatrikKalista  

        Ahoj, pošli a myslel si asi 36 a 22 že?

        0 0
        • pokec  

          Myslel jsem to jak jsem psal, na 22z jsem nesahal, místo 32z (prostřední placka) jsem dal 36z. Místo 44 jsem dal podložky z rozřezaného převodníku, který se mi válel doma. Teď jsem něco podobného dělal na kole manželky a tam jsem šrouby zpiloval na kratší a vypadá to líp.

          0 0
          • pokec  

            Fotky udělám ráno a postní je sem.

            0 0
            • pokec  

              Slibované fotky, Deore s podložkama ze starého převodníku, Truvativ s převodníkama z Deore M6×x a zkrácenýma šroubama.

              0 0
              • jIrI___  

                Já to vozil taky klasicky bez podložek. Jestli si to správně pamatuju, tak ten Renthal byl tak tlustý, že jsem nemusel ani použít kratší šrouby :D

                (kroužků si nevšímejte, asi ta fotka byla focena pro jiný účel :) ).

                0 0
              • PatrikKalista  

                Děkuji moc

                0 0
    • xtonda  

      Já sem prostě sundal největší převodník a dal místo něj podložky (nebo můžeš dát kratší šrouby, ale to vyjde dráž) a dal dvourychlostní přesmyk. Přesmyk sem musel trochu přibrousit, na 32z převodníku s roztečí šroubů 104mm (původně stření nově v pozici velké) chytal z vnitřní strany o šroub držící převodník. Foto viz Maxbike v profilu.

      Záleží proč to chceš udělat a co je cílem.

      0 0
    • LRRTM1  

      Já jsem na původní 3s kliky dal SHAMAN BCD 104 – 38t jako prostřední pilu a GEBHARDT DH 64mm – 26t jako malou. Místo velký jsem měl rockring.Fungovalo to spolehlivě.

      0 0
      • Namtos  

        Teoreticky bude u takovýchto řešení stranové ohýbání řetězu na původní prostřední placce stejné jako při řešení 1× něco, zatímco menší převodník bude na původní lince nejmenšího převodníku. Když tak na to koukám není lepší pokud už někdo mění i převodníky dát kliky rovnou na 2spd – tam by snad měla být vzdálenost posunutá mezi tyto dvě trojplacky. Anebo u klik holowtech na 3spd. dát o jednu podložku na stranu převodníku víc?

        0 0
        • Singlespeed  

          Dvojplackové kliky jsou sice přímo určeny pro dvojplacku, ale v praxi se ukázalo, že předělané trojpřevodníkové kliky s převodníky na pozicích „prostřední“ a „malá“ mají řetězovou linku možná ještě lepší a na exponovaných převodech se řetěz méně kříží.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.