• odie

    Ahoj, vím, že už se to tu mnohokrát řešilo, ale myslím, že zodpovězeno to nebylo nikdy. Mám středové složení Shimano XT, vnější ložiska, jezdím v podstatě celý rok a všude i brody. Cca. po 2kkm mi brutálně praská ve středu. Pocity a zkušenosti. Čím větší silou zaberu, tím víc to praská, když jdu ze sedlovky, praská to maximálně (tzn. v sedlovce to není), myslím, že to není ve šlapátkách a klikách ty mám promaštěný a dotáhlý (rány jsou silnější). Střed jsem rozebral, namastil a dotáhl, ale pořád je to tu. Všiml jsem si, že střed má trochu vůli (vertikálním směrem). Předpokládám, že by to mohlo být tím. Nicméně, pt. mám celopéro mohlo by to být ještě v čepech… Co si o tom myslíte? Díky moc odie

    0 0
    • Le_Tadlo  

      Hollowtech, že?

      na starych XT mi tom středu taky fest praskalo.

      0 0
      • dekkers  

        já byl na tom stejně,rozebrat střed,vyčistit závity pořádně třeba jehlou a pak grafitovou vazelínu.

        0 0
    • unavix  

      Jaký systém přepákování?Fotka kola by nebyla?

      0 0
      • odie  

        Díky, nevím, jestli to pomůže, ale kolo mám teď v servisu a jedíné, co jsem sehnal je v příloze. Jinak ano, jde o HTII.

        0 0
        • Lister  

          Jestli máš GT, tak to si s praskáním užiješ – tehle systém praská rád a často.

          0 0
        • Jenda  

          pokud ten ram je starsi GT (viz foto co jsi sem dal) tak ti na 99% lupe v cepech. Odstranit se to trvale neda, casta udrzba a kvalitni mazani pomuze, na celorocni jezdeni v bordelu ten jejich starsi system neni delanej :-(

          Pokud to mela byt jen ilustracni fotka klik tak pokud by lupaly cepy s nejvetsi pravdepodobnosti budes schopnej z toho vyloudit i nejakej zvuk tak ze budes zadnim kolem pacit do stran zatimco bika budes drzet za stangli. To samy pak udelat s tim ze drzis stangli a kliky a snazis se vyloudit lupnuti. Takhle mas sanci oddelit lupani zadni stavby od klik

          Nepochopil jsem jestli jsi i promazaval loziska – chce to opatrne vydloubnout malym sroubovackem tu krytku a na kulicky narvat nejakou hustou vazelinu co se ji tam vejde a pak krytku zamacknout zpet.

          Kazdopadne pokud to ma najeto 2kkm i v zimnim bordelu tak stred bude dost mozna uz po smrti a i rozebranim zadni stavby a promazanim lozisek v ni a cepu rozhodne nicemu neublizis. Je to oser ale lupani mi prijde daleko horsi vec.

          0 0
          • charon666  

            No mě na GT Sensor 1.0 2010 taky lupalo ve středu a celý problém se mě podařilo bez problémů odstranit – střed jsem rozebral i s čepy a všiml jsem si, že jsou pěkně sežvejkaný všechny hliníkový šrouby co tam jsou. Šrouby jsem vyměnil za nový z vysokopevnostní ocele (cena za 4 šrouby 9 Kč) a všechny zvuky rázem ustaly. Od té doby jsem najel cca 2000km a ani prasknutí. Vyměnil jsem také pro jistotu za příslušné šrouby i ty co drží střed.

            0 0
    • mr.antik  

      když koupíš rezervní ložiska a vyzkoušíš je, ničemu tim neublížíš. Případně si je necháš na pozdější výměnu

      0 0
    • André Vebr  

      Pokud praská ve středu, tak jezdit třeba ve čtvrtek :))

      0 0
      • jirkact  

        středa je den určený k nečemu jinému…

        0 0
        • USPS  

          Jo – středa, živáků třeba…! (rádio BEAT)

          0 0
      • odie  

        Hoooo(spo)dně dobrý, bohužel praská to každý den. Otázka spíš zni, jestli to bude střed nebo čepy?…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Problem..dneska jsem s sebou male prasknul o cyklochodnik…chla­pi nepodcenujte to!

      0 0
    • pelhrimov  

      Přidám jeden zbytečný post. Také jsem na jaře praskal, pak se začaly mít kliky vůli a na konec to byl úplně rozlámaný rám kolem středu. Takže před rozebráním středu bych kolo umyl a prohlédnul, to jsem já zanedbal a úplně si ho zmařil.

      0 0
    • ollivetti  

      Já mám podobný problém na Truvativu, i když asi ne tak hlasitý, jako popisuješ ty. U kamaráda pomoha demontáž a jak už tu zmiňuje dekkers vše pořádně pročistit – hlavně závity – a promazat. Já se na to chystám taky… Ale vždycky, když to kolo vezmu do ruky, tak raději někam vyrazím a zvuky moc neřeším. :-)

      0 0
    • hila  

      ????? ???"?

      ??????? http://www.bikesstore.co.il/ ??????? [url=http://www­.bikesstore.co­.il/]???????[/ur­l] ???????

      0 0
    • odie  

      Ahoj, tak po rozložení a namazání to dělalo pořád. Zjistil jsem, že se hýbe celý střed i s převodníky a klikami, nezbývalo než vyměnit střed. Dal jsem tam XTR. Ale praskání přetrvávalo, navíc mi jakoby pořád uhýbala zadní část kola. Zjistil jsem, že se kliky nehýbou ve středu, ale ve spodním čepu I-drive na GT. Zkusím ještě autorizovaný servis, jestli s tím pomůžou a jinak to půjde na reklamaci. Dám vědět, pokud by někdo měl nějaký jiný nápad dejte vědět. dík odie

      0 0
    • odie  

      Zdar, tak to byly čepy. Stačilo rozebrat a pořádně vyčistit a je po praskání. A to už jsem tomu kolu přestal věřit… :) zdra a sílu a makejte odie

      0 0
      • ribizek  

        Zdar, mam uplne stejny problem jako odie, stredy jsem rozebral, vycistil a furt praska.. odpovi mi jeste nekdo, co jsou presne ty cepy? zacalo to praskat po zhruba 80km na novem kole a od te doby.. nekdy praska min a nekdy vic..

        0 0
        • mvd  

          Jestli to je na novém kole, tak to nemusí být středový složení. Nejčastěji se zaměňuje praskání středu a nedotažené pedály (závit pedálu do kliky) – prakticky nejde rozlišit, odkud ten zvuk jde. Taky jsem si takhle udělal rozborku – sborku středu, a nic. No, a byly to pedály. Vyšroubovat, vyčistit, namazat a dotáhnout opravdu poctivě – nevím, kolik je tam předepsaný utahovací moment, ale je to „na krev“.

          0 0
    • lukasmaster  

      Přidávám se z dotazem, mám Spešla Enduro 2009 a s potýkám se spíš s vrzáním při výjezdech do kopce, dá se nějak odlišit vrzání klik a čepů? Rád bych mazal jen kliky a nerozebíral půlku kola.

      0 0
    • Saw890  

      Zdravim mam taktež problem s praskanim už sem koupil niovy stred mam kolo Kellys GATE30 2017. a nic stred vymenen a zas stale praskani když stojím i sedim .Když jedu po rovince a z lehka slapu tak dobry. Jakmile zaberu v sedu nebo ve stoje tak se to zas projevy.Ale je to dost hlasity .Pradite mi jeste nekdo?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Muze to byt cokoli…predstavec, hlavove, osa zadniho kola…

        0 0
        • Saw890  

          ahoj no hele kdyz sem povolil zadni osu furt byla v zavitu tak to prestalo lupani. a kdyz sem ji dotahl tak zas lupalo takze nova osa nebo jeste neco jinyho novy stred zadniho kola?

          0 0
      • novas752  

        …patka, výplety, převodníky, kliky, pedály… Ale i nějaká vada v rámu, špatně provařené místo do kterého se dostal bordel atd. Je to běh na dlouhou trať a je potřeba systamenaticky vyloučit postupně co jde, např. půjčit někde jiné výplety a zkusit to apod.

        0 0
      • koldas  

        Mě tohle dělala patka na rámu. U zadního kola jsou tam šroubky. Stačilo dotáhnout a klid. Už jsem to řešil podruhé a stejný výsledek. Patka…

        Kolo Gate 90

        0 0
        • Saw890  

          ahoj patky sem dotahoval byli v pohode a nic . Pak sem zkousel lehce povolit zadni osu aby kolo nevypadlo kdyz sem slapl tak zadny praskani takze to znamena bud nova osa nebo novy stred kola?

          0 0
          • koldas  

            Nebo moc utáhlá osa…?

            0 0
          • MatS  

            A co zadni naboj. Mozna kdyz ho utahnes, tak vznikne nejaka vule, pnuti apod. Jaky mas naboj? Na konusech nebo prumyslove loziska? Osu mas pevnou nebo rychloupinak?

            0 0
            • lademan  

              Mám tam náboj NOVATEC DISC 12*142mm. Pevná osa rock shox maxle lité 12*142.

              0 0
        • MatS  

          Teda to je celkem casto, vzdyt to kolo nemas tak dlouho :-)

          Nemas tam vazelinu, na kterou se lepi bordel?

          0 0
          • koldas  

            Netucha. Skoro jsem rozebral pedál, střed a pak si vzpomněl, že minule mi borec dotáhl 2 šroubky na patce. Tak jsem to zkusil, skoro se to nehlo, ale od té doby zase klid.

            Dělají to ty dva šrouby na kterých je uchycená patka na hazku k rámu .

            Viz foto

            0 0
            • MatS  

              Jo vim ktery sroubky, taky je tam mam. Ale pokud na nich neni modry loctite na zavity, tak bych ho tam dal a budes mit klid.

              0 0
              • koldas  

                To bylo i pro další, kdyby nevěděli.

                Mrknu na to a kapnu tam když tak sekunďák od vietnamce. 

                0 0
          • lademan  

            Střed zadního kola čistý a pevná čistá to já o to pečují. Ložiska tam jsou novy Novatec měl sem to na reklamaci že byli špatný. Dotazenou pevnou osu taky nemám to vím že se neutahuje na krev. Sem z toho nestastnej

            0 0
    • koldas  

      Jak to dopadlo?

      0 0
      • lademan  

        Ahoj měl jsi pravdu byla to patka od rámu na straně jak je přehazovačka. Rozebráno vyčišteno. Člověk se holt učí, ale by mě nenapadlo že ta patka dělá takový bordel díky moc 

        0 0
    • Radez  

      Ahoj,

      po závodě min tejden, který se jel celou dobu v etrémním dešti a celou dobu se vlastně v ničem jiným než v potoce nejelo mi začalo extrémně praskat ve středech.(vlastně i předchozí v obdoných podmínkách)

      Viz jsem hodil ukázku na youtube

      Řešením je pouze to rozdělat – což momentálně pro mě znamená to hodit do servisu.

      Můj dotaz zní. Co se tam může takto rozesrat, že to takto extrémně praská?

      Myslel jsem, že když kola stojí takový ranec, tak že by to mohlo trochu vydržet.

      Ještě možná přihodím jeden dotaz. Co by se stalo, kdybych to nestihl hodit teď do servisu (s časem jsem na tom neskutečně bídně, že ani toto nestíhám) a ještě jeden závod dva na tom odjel. Může se tímto něco extrémně poškodit? Kromě toho, že mě to praskání děsí a už samotný praskání říká, že je něco v nepořádku, tak by mě možná zajímalo jaká je proti tomu ochrana.

      Dost pochybuju o tom, že po každým dešti lidi rozebírají středy a nějak je suší, čistí.

      Za jakoukoliv radu budu rád.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Holt pressfit, voda se tam dostane raz dva, hlavně přes levou kliku. Může se ti úplně zadřít ložisko. Dají se sehnal lépe zatěsněné šroubovací středy, ale do potoka to fakt není konstruované.

        0 0
      • plzakj  

        S vodou se tam dostane bordel a ten skripe. Nebo zreznou loziska a pak skripou. Obrana proti vode je to poradne nacpat hustou vazelinou. Ale po srackach je lepsi to rozdelat vzdycky, vycistit a namazat.

        Bez servisu hrozi, ze bud tam neco vymeles a nenavratne poskodis (kliky, slozeni, ram) a nebo se ti lozisko rozpadne a kousne pri jizde.

        0 0
        • Radez  

          Okej, jsem vyděšen dostatečně :-).

          Zítra to půjde do servisu. Ale to mě štve, že s tím je taková pakárna.

          Kromě středů mi začaly i hučet středy v kolech a to bude asi obdobná věc.

          Konec radosti z kola.

          0 1
          • plzakj  

            Casove uspornejsi v nekterejch pripadech byva se to naucit servisovat sam. Potrebujes trochu naradi, youtube a ciste ruce :-)

            0 0
    • Markony  

      Osobně parkovat za sezonu rozdělám kontrola a domazaní, jinak můžeš vydřít kliky na průměru to jsem viděl,

      0 0
      • Radez  

        Jasný, musíš odmyslet hluk řetězu a to „klepání řetězu o rám“ je právě to, co se děje vevnitř. Při jízdě je to samozřejmě trochu hlučnější, ale při šlapání necítím nějaký odpor, přeskakování nebo tak něco. Prostě jen tyto zvuky.

        To něco vevnitř vyhnilo? A bude stačit jen něco vyměnit. Sou to racefacy.

        Na šestadvácovým horáku jsem měl i vůli a v servisu za sedum kil vyměnili misky – řekli, že běžně uhnijou a to byla okamžitá léčba, kdy vůle a trochu zvuky skončily.

        V tomto případě se jedná jen o ty zvuky. Ale už jsem to načal asi loni a teď to dokonal.

        Každopádně to vidím, že jediný řešení je ten servis, že i kdybych to rozdělal, tak tam moc nevyzkoumám.

        0 0
    • Markony  

      Kónusy pokud to jsou z výroby bývají kurwa přetažené a skoro nenamazané vlastní zkušenost s CUBE CROSS Race PRO 2019 asi mají strach že by to vazelina zničila.

      0 0
    • cyklista86  

      Chtel jsem se zeptat mam na kole Shimano Press-Fit BB-MT500-PA a jednou za cas dost silne praskne nekde v oblasti toho stredu a jakoby kliky i o kousek poskoci(pri zaberu ze sedla vetsinou..) Jakoby tam preskoci nejake ozubene kolecko nebo neco jestli tam neco takoveho je. Nebo to dela kazdej press fit? Me se zda ze jsem jeste nemel kolo kde to takhle obcas nekde ve stredu neprasklo..

      0 0
      • MlokCZ  

        Tohle mi kdysi dávno dělala pressfit miska (už jako nová to začala dělat), která byla moc malá výrazně pod jakoukoliv rozumnou toleranci. Zřejmě se čas od času při záběru prostě protočila v rámu.

        Průměr misky byl dokonce o 0,2mm menší a byla to originál Shimano miska. Tak jsem ji vyměnil za jinou Shimano předem změřenou, která byla zcela ok (a od té doby všechny misky vždy před instalací přeměřuju a znovu jsem na takový zmetek nenerazil) a problém zmizel.

        0 0
    • RMX  

      Připojím to sem ať zbytečně nezakládám miliontý stejný téma..

      Praská mi pravděpodobně ve středu (HT2 na závit), podezíral jsem i sedlovku ale dělá to i ve stoje. Střed jsem vyčistil, ale po cca 200km to začalo znova. Např. pokud prší a nebo projedu nějakou větší louží nebo brodem tak to na chvíli přestane. Když točím klikama bez řetězu tak se mi nezdá že by tam něco drhlo. Až když jsem sundal kliky a otáčel těmi ložisky, tak jsem pozoroval jak to trochu drhne a vydává drobné pazvuky. Může to být nějaký bordel v těch ložiskách? Střed je tam cca od roku 2018.

      0 0
      • Sinpa  

        Kup novej, stojí pár kaček.

        https://www.kupkolo.cz/…501_z119283/

        0 0
      • novas752  

        Tak ho vyměň, za ty peníze to bolí míň než se s tim trápit.

        0 0
      • JSt  

        dnes je to aktualni.

        1 0
        • plzakj  

          Jj. Pockal bych s tim nakupem do zitra, at je to jistota.

          0 0
      • kofejn  

        Chválím vytáhnutí téma v ten správný den!

        Měl jsem nemlich stejný problém, včetně zlepšení po vyčištění, za deště atd. Střed taky lehce zadrhával a výměna nepomohla. Nakonec mi to dělá zadní náboj, na kterém je našroubovaná redukce na RU a ta se povoluje a vrže. Vyčištění středu pomohlo, protože jsem sundaval i zadní kolo a nějak si to jinak sedlo

        0 0
      • TK75  

        2018?To je krasa…to snad ani není možný tak dlouho a asi i bez údržby ;)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.