• unitak

    Ahoj, mám takový menší (větší) problém. V rámci zimní údržby jsem chtěl sundat zadní kolo z rámu a nejde to ani kdybych se stavěl na hlavu. Kolo viz profil a osa DT-Swiss RWS 12: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

    Díval jsem se do návodu na stránkách výrobce a píšou tam, že pro povolení by se mělo točit proti směru hodinových ručiček. Nicméně se jedná o všeobecný návod pro všechny osy co tam mají, tak se chci zeptat jestli náhodou někdo nemá stejnou osu a není tam třeba opačný závit, tak ať to nestrhnu.

    Jinak nemáte někdo nějaký nápad jak na to? Zkoušel jsem to postříkat sprejem na povolování zarezlých šroubů, ale nějak to nejde.

    Dík moc za rady.

    Obrázek z mého kola:

    http://www.bike-forum.cz/…dsc01200.jpg

    0 0
    • kubad  

      závit je tam normální, takže zabrat :D

      0 0
    • mxv  

      asi ti zarostla osa v naboji, zkus to z druhe strany-povolit tu matku,udelej si na to forichtung at ji moc nepokurvis.pokud povoli, tak osu uz pak v klidu vyklepes

      0 0
      • unitak  

        Asi budu za blbce, ale co je to prosímtě ten forichtung? Z druhé strany mě to tež napadlo, ale tak velký imbus nemám…

        0 0
        • mxv  

          to je nejake udelatko:) je tam z venku oploseni jakoby na klic, jesi se nepletu, ale normal klic bych nepouzival, bo ti to ozuzla. takze bych do kusu flahajzu udelal diru presne podle te matky..

          p.s. flahajz je treba kus zeleza :))

          0 0
      • Mr.Duck  

        Zas z druhý strany když to bude povolovat, tak ta matka je „zubatá“, tudíž když to povolí, veme s sebou kousek patky ;-(

        0 0
    • BigKarel2  

      Prostříkej to olejemm nech chvíli a pak zabejči… :) (kde nepomůže síla, pomůže ještě větší…)

      0 0
      • unitak  

        Nevím nejde prostě :D Po 2 hodinách co jsem to postříkal se to ani nehne…Nechám to přes noc a třeba to nějak půjde. Nicméně ještě větší silou si to nedokážu představit…docela se bojím o tu „páčku“ protože se mi začíná ohýbat pod tou silou jakou na ni tlačím :-D

        0 0
        • nemesishard  

          poradím ti :-)

          zober si kus mosadze alebo iného mäkkého materiálu a klepni z druhej strany po tej oske tam kde je v ráme ta matica v ktorej to drží. Pár krát poklep a povoľuj. hlavne moc nevaľ na tú páčku lebo ju urveš šak je umelohmotná :-)

          a ešte ten prípravok na uvoľnenie nastriekaj tam do toho závitu.

          0 0
          • unitak  

            Dík za radu, zítra zkusím. Jinak přípravek už jsem nastříkal hned na začátku když to nešlo povolit na obě dvě strany.

            0 0
        • se-se  

          zkoušl jsi klíčem tu matici? Já už bych tu osu asi obětoval a použil bych flexu.

          0 0
          • unitak  

            Tu matici jsem ještě nezkoušel…Ta matice (imbus) má průměr 14mm a já mám největší imbus 10mm, takže budu muset sehnat někde tu 14ku a snad to povolí.

            Jinak pro představu ostatním jak to vypadá z druhé strany přidávám obrázek. Obyčejným klíčem to povolit nejde, je to zapuštěné v rámu.

            0 0
            • se-se  

              zkus i klasiku – petrolej (asi to bude dural – na železo cocacolu), ohřátí fénem, údery z boku kladivem přez kus mědi (jen kladivo napřímo bez mezikusu je nanic!!). Akorát že tam stopy budou vidět.

              0 0
            • nemesishard  

              ak to budeš teda riešiť takto tak nezabudni povoliť tu skrutku čo drží pätku prehadzovačky!

              0 0
              • unitak  

                Teďka jsem trochu zmatený. Ten imbus drží tu pevnou osu ne? Tak proč bych měl povolovat i to co drží patku? Mělo by stačit povolit tu imbus matici a poklepat na tu osu když to bude povolené a mělo by to jít ne?

                Nechápu trochu teda ten tvůj první příspěvek. Myslel jsi ať poklepu na tu imbus matici a povoluju na druhé straně tou plastovou páčkou? Já tě původně pochopil tak, že poklepat na tu matici a pak tu matici odšroubovat.

                No vidím to, že zítra povolám dědu strojaře ať tam jde s tím zápasit se mnou, ať ještě něco nepodělám úplně.

                0 0
                • nemesishard  

                  no išiel si na to správne :-)

                  aha ak povolíš tu skrutku od pätky prehadzovačky tak následne matica ktorá drží osku už nebude držať v ráme a teda by si mohol osku voľne pretáčať. takže tam po tej matici poklepeš/ nastriekaš uvoľňovač znova zatiahneš pätku a skús to potom celé povoliť. prípadne to nemusíš zaťahovať ale použiť ten inbus 14. to už je na tebe. som zvedavý ako ti to dopadne teda pak daj foto :-)

                  0 0
                  • unitak  

                    okok, díky za rady, zítra s tím zkusím zabojovat a podám hlášení :)

                    0 0
                • mxv  

                  jo tak, tak na flahajz zapomen, vychazel sem z toho odkazu na CRC, tam je jina osa, ty mas integrovanou. to konkretne neznam, ale ten inbus 14 je asi od vlozky do ramu, takze ten sroub patky povol, bo ti tu vlozku svira. A pak ji zkus vytocit tim inbusem.A doufej ze ma stejne(nebo mensi) stoupani zavitu jako osa, jinak bys ji jeste pritahoval.

                  0 0
                  • nemesishard  

                    teraz som si nie na 100% istý či ta matica čo drží osku je v ráme ešte aj v závite. mám dojem, že je zovretá iba silou skrutky od pätky :-)

                    0 0
                    • mxv  

                      je to mozne, ja sem jenom hadal.

                      0 0
                    • unitak  

                      Tak mi to nedalo a nevydržel jsem a zkusil jsem povolit ten šroub patky a osa se protáčí, ale když to zpět dotáhnu tak s tím zase ani nehnu :-D

                      0 0
                      • mxv  

                        no tak to ti staci uz jen ten inbus, packu upinaku zase do trubky a musi to jit.. je to zarostly-zadreny zavit osy a matky.

                        0 0
                      • mirabike  

                        existuje zmrazovací spray – dá se sehnat v potřebách pro autoservisy… rozhodně bych nespěchal, poškození rámu za to nestojí… celou zadní stavbu bych ohřál horkovzdušnou pistolí – hezky pomalu a dlouho a opatrně, aby se nespálil lak, tak na nějakých 120st. a pak osu z obou stran postříkal zmrazovacím sprayem, případně celé poklepal mosazným, nebo duralovým kladívkem a zkusil povolit, třeba i se současným poklepem… a celá postup opakovat třeba 10× – jednou to povolit musí..

                        0 0
                        • nemesishard  

                          no ved v podstate je to to isté ako som mu napísal aj ja :-)

                          mam rovnaký rám tak viem presne ako to tam je.

                          Inak z toho ako to má unitak zatiahnuté usudzujem, že asi často nemáva defekta :-)

                          0 0
                          • unitak  

                            Nene, ještě jsem neměl defekt ani 1× právě, takže zadní kolo jsem sundané během této sezóny co kolo mám ještě neměl.

                            0 0
                            • mxv  

                              jesi to rozeberes, tak to pak nezapomen namazat minimalne vazelinou, idealne medenou pastou.

                              0 0
    • unitak  

      Tak se nakonec podařilo, přes noc ten postřik nejspíš pomohl a ráno jsme ve 2 lidech osu povolili. Povolila se patka, jeden člověk chytl tu plastovou páčku osy a druhý velkým imbusem uvolnil matku na druhé straně. :)

      0 0
      • BigKarel2  

        no sláva :D

        0 0
      • se-se  

        celkem by mě zajímalo jak vypadá ten závit. Bylo to zarostlý? Já všechno mažu měděnou pastou, ale osy jsem nemazal. Jestli ti to zarostlo v závitu, tak utíkám namazat i ty osy

        0 0
        • kubad  

          hlína/hlína co od toho čekat když to nenamažeš :-)

          0 0
          • se-se  

            pevnou víru, že ten elox bude držet. Ale ne, jen jsem zapoměl a hrklove mě – už mažu mazat.

            0 0
        • unitak  

          Nevím co s tím bylo. Závit je jako nový, nebylo tam ani kousíček rzi prostě nic…ani na ose ani na té matce v rámu. Prostě si to asi hodně dobře sedlo + to nebylo z výroby namazané vůbec. Teď už jsem to mázl, tak to snad bude OK příště :)

          0 0
    • Polopol  

      Čao, prosím Vás, setkali jste se nekdo s opačným problémem? Mně se vždy po cca 20 km obě pevné osy mírně povolí a pak kola drnčí. Vepředu mám dotahování na rychloupínák a vzadu imbus. Plus u zadního kola mám pořád mírnou vůli, nábojem to není, ten je seřízený dobře, podle mě je to tou pevnou osou. Dotahuju je dostatečně. Máte s tím někdo zkušenost? Dík

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Povolila se mi dvakrát zadní s RU, také tam bylo podruhé znatelné vyosení kola – chybu jsem diagnostikoval a odstranil v seřízení a dotažení náboje, přestože napoprvé se zdál být úplně správně – ale nebyl.

        0 0
      • kopejda  

        ahoj. mam podobny problém se zadní 12mm pevnou osou na upínák. když jsem to zkoušel pořešit napadlo mě jestli nemám závit na ose přemazaný a proste se neudrží kvuli mazivu tak jsem závit na ose i matce na rámu důkladně očistil a odmastil isoprophylem s tím že když to bude na sucho tak se to do sebe líp zakousne a bude to držet. dnes jsem ale přijel z vyjíždky a i když byl upínák v poloze zavřeno v pohodě jsem s osou otočil. kde je teda zakopanej pes? jsem měkej a málo to rvu když to dotahuju? kolo viz profil. krajní řešení mě napadlo na závit kápnout loctite a proste ten závit zalepit ale to mi nepřijde jako dobry řešení. jinak kolo dotaženy vakl nemá a tváří se že je všecho ok. kazetu jsem měl sundanou, ořech ok, nába má prům. ložiska.

        0 0
        • MJra  

          prodává se lepidlo na šroubové spoje

          0 0
          • MJra  

            od té doby, co sem to začal používat na motorce, tak sem přestal ztrácet šroubky.

            0 0
            • kopejda  

              To jsem mel na mysli. Pouzivam ho taky. Jen ale verzi ktera neni strong ale medium. Chtel byl ty strouby taky jeste nekdy povolit :-) taky bych chtel vedet jestli tim zajistit pevnou osu neni blbost a neni trebas na miste hledat problem nekde jinde.

              0 0
          • Pedro404  

            High strange:D

            0 0
        • tonik666  

          Hele a v cem je problem ze tim otocis?

          Mam to podobne – mam v zadni stavbe osy skrz, dotahovaci moment 5 a 8nm. A kdyz nasadim imbus jen na jedne strane, tak osu taky protocim, i kdyz je dotazena a zavit zalepeny.

          Je to proste tim, ze se nema o co oprit, takze se protaci. Zadni stqvbu ale stazenou drzi.

          0 0
        • tonik666  

          Jinak kdyz to dotahnes moc, tak je mozne ze se zdeformuji vnitrnosti naboje a zrusis loziska. Zde se o tom mluvilo u canyonu, ktery ma moment 20nm od vyrobce, ale hope naboj stazeni se 20nm uz nevydrzi.

          0 0
          • mirabike  

            Dotahuju Syntace osu na náboji HOPE na předepsaných 20Nm už třetí sezonu a vše OK – závit (M12×1) mažu dle doporučení Cu-pastou, takže síla stažení bude myslím velká..

            0 0
            • bruco  

              Ten naboj mas klasicky HOPE alebo HOPE EVO? Hope ma osu na X12 vcelku, na EVO su nasadene len koncovky. A problemy byvaju u EVO verzii.

              0 0
              • scret  

                ja mam EVO a tusim ze i Mira…

                0 0
                • bruco  

                  Ja mam aj EVO aj klasiku a zatial bez problemov. Tuk-tuk. :-)

                  0 0
                  • tonik666  

                    To tady tvrdil Hnoj nebo Kubad. Že prý je tam nějaká hliníková rozpěrka mezi ložisky, která se zdeformuje při větším dotažení.

                    Já mám na rámu 8nm, a na dalších rámech RWS, kde moment nezměřím, a taky vše funguje.

                    0 0
              • mirabike  

                EVO..

                0 0
              • kubad  

                ale prd osa je požád vcelku jen se zvětšil její průměr

                0 0
          • scret  

            dotahuju syntace osu na cca 15Nm a hope naby v poho…

            0 0
          • kopejda  

            Osa ma zavit na jedne strane a na druhe upinak. Jde o to ze upinak to nezafixuje natolik aby se osa nepovolovala.

            0 0
            • mirabike  

              Tuhle od RS jsem měl na Treku – tam ale myslím ten upínák už nepřitáhne patky moc k sobě, ale rozepře/zamkne u upínáku „nařízlou“ osu do pouzdra osy. Měl jsem taky závit namazaný Cu-pastou a mechanismus upínáku silně adhesivní vazelínou. Utahoval jsem závit (upínák otočený ve výřezu) dost velkou silou rukou pak otočil upínák do zvolený polohy a zamknul – uprostřed tý páky je malý imbus na štelování toho předpětí při zamčení.

              EDIT: při utahování osy jsem vždy zatížil sedlo, aby se všechny vůle vymezily tam kam mají. Nikdy se mi nepovolila, spíše jsem měl při povolování pocit, že potřebuju ještě větší sílu, než při utažení.

              0 0
    • bagr84  

      Asi malo pichas (kdyz ti to zarostlo) ;)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.