Povinné reflexní vesty na kole?

142 nepřečtených
  • Internaut

    WTF?

    idnes.cz

    0 0
    • jIrI___  

      A bude to dodržovat asi tolik lidí, jako zákaz alkoholu za řidítky…

      0 0
    • Schoscha  

      Osobně jsem pro, aby se cyklisti na silnicích „zviditelnili“.

      Jezdím často do práce na kole a ve vlastním zájmu mám blikačku ve předu i vzadu zapnutou.

      0 0
      • lenny_vej  

        Blikačky samozřejmě, bez helmy nejezdím, ale vestu? Ať jí tedy mají i lidé, kteří jdou po kraji silnice… A stejně ti, kteří jezdí ožralí, nebodou nosit ani helmu, ani vestu, že :/

        0 0
    • Tomcat  

      je tam ještě dodatek ;-)

      No vestu bych nevozil , pro sportovní výkon střih ani materiál nevyhovuje.

      Reflexní oplňky uz na kole mám.

      Přilbu vozím

      Takže co zase někdo dostane bazén za certifikované vesty, kapříci připlují, úřední šiml zařechtá a co?

      0 0
    • Mamut  

      Vesta ma vyhodu oproti prilbe, ze moze niektorym havariam aj zabranit. Prilba riesi iba nasledky. Ale aj povinne odrazky na biku sa nakoniec rozumne naformulovali, ze su nahraditelne skoro cimkolvek co plni porovnatelnu funkciu. Takze aj keby tie povinne vesty presli, tak dufam, ze tam bude podobna moznost.

      0 0
    • sugar.hill  

      Vsadim se, ze pani zakonodarci povinne vesty uzakoni, protoze jim to prijde jako prevratny napad, jak snizit cisla v tabulkach… Sami na kole nejezdi, tak nevi… Kazdopadne nosit vestu bude peknej opruz… Jak si pak clovek dosahne do zadni kapsy, hehe… Navic vesty jsou neslusive a spatne sedi, alespon ty dosavadni a hlavne jsou to hrozny plachty :-)))… Uz vidim jak policie bude stat u cest a perzekuovat cyklisty za to, ze vestu nemaji. Snadny to prijem do statni kasy :-))). Za tak zavazny precin by mela bejt pokuta nejmin 50000!!! Jinak naridit povinne vozit helmu zni vcelku rozumne, sam bez helmy nevyjedu, ale pripada mi divny lidi nutit… Snad, komu na sobe alespon trochu zalezi, helmu pouziva, aniz by mu to nakazoval zakon a kdyz ne nosit ji stejne nebude… Jsem zvedav, jak to nakonec dopadne… A co potom? Povinne celorocni denni sviceni i pro cyklisty?!?

      0 0
      • Mirek1  

        Raději celoroční svícení než vestu.

        0 0
        • sugar.hill  

          No nakonec to dopadne tak, ze bude celorocni sviceni…vesta a jeste reflexni kalhoty navrch… Takovy ty oranzovy monterky, jak maji cestari v nemecku :-)

          0 0
        • Tomcat  

          s celodením už přišli. Jenže pak museli ustoupit když zjistili, že není u většiny kol dostatečná stvítivost aby to bylo nějak znát.

          Ono asi dopadne tak i u vest kdy se zjistí, že nehod kdy skutečně nebyl jen někdo vydět je pomálu a spíš to je polehčující výmluva.

          0 0
      • royal  

        Nesmis kupovat ty „plachty“ z obchodaku za 40 kc :-).

        Ja vozim tohle: http://www.wiggle.co.uk/…/5360042770/ nikde to neplanda a mam pocit ze ridici si davaj vetsi pozor. Hlavne v noci, s poradnejma svetlama a timhle na sobe mam dojem ze nevedi co se blizi a tak radsi zpomalej. Mozna ze diky tomu ze jim dam moznost me dost dopredu videt tak me za to nezajedou ;-)

        0 0
      • Martin11  

        Už vidím babky na vesnici, jak jedou pro rohlíky v reflexní vestě…

        0 0
        • Smazaný účet  

          no tak na vesnici o policajta nezavadíš, takže no stres.

          0 0
          • Pumsc  

            Neřekl bych:DDD

            0 0
          • jIrI___  

            Zrovna dneska večer u nás na dědině naháněli auta jeden za druhým, všichni zaplé majáky. Asi nějaký zátah na ožralé řidiče. Jsem něl strach sundat kolo z auta, abych nedostal pokutu za chybějící povinnnou výbavu :-X

            0 0
    • soc  

      No super… misto budovani rozumne infrastruktury se uzakoni povinnost nosit vestu a helmu. Ale podivejme se na to z te lepsi stranky, stat usetri prave na te infrastrukture, protoze nebude nutne budovat cyklostezky, kdyz budou cyklisti na silnicich tak dobre videt. Navic statu pritecou do kasicky penize, protoze se zvysi prodej prileb a vest. a taky se vsadim, ze vsichni ridici zacnou jezdit daleko ohleduplneji. Proste tenhle zakon musi podporit kazdy cyklista, to ja jasne, ne?

      0 0
      • Luka  

        no, treba prave to je dalsi krok k dalsim vlastovkam, kterak z cyklostezek vybudovanych za tezke EU prachy po uplynuti lhuty udelat pekne silnice: http://www.ceskenoviny.cz/…d_seznam=430

        0 0
        • soc  

          Tak proto jsou cyklostezky tak drahe :) Uz predem se pocita s jejich rozsirenim na silnice :))) Aneb jak jeste vice usetrit…

          0 0
        • rigby  

          V tomhle státě už se nedivím ničemu. Jen se mi chce zvracet.

          0 0
      • Sarkafarka  

        a protoze prinuti bajkery aby si koupili vesty tak jim to jeste naplni pokladnu (DPH)…

        0 0
    • ememem  

      ono je skor docela zaujimava ta diskusia. z nej je patrne ze pocet kokotov co ma u vas vodicak je snad rovnako velky ako u nas a to som bol presvedceny o tom ze slovensko je v tomto neprekonatelne. z toho vyplyva ze je uplne jedno ci budu mat cyklisti vestu alebo nie proste ked ma niekto v hlave zakorenene cyklista=nutne aktivista=pum­pickar=dusevne chory jedinec(inak povedane upoteny zakomplexovany curak)=*****=uchyl ktory akurat na ceste zavadzia a v principe tam nema co robit tak sa pocet nehod zavinenych vodicmi nezmeni ani keby mali cyklisti na hlave povinne majak.

      osobne tiez neznasam roznych cykloaktivistov za zdrave zivotne prostredie, auto-matov a podobnu zberbu, taktiez by som bol napr. za to aby cyklisti nemohli na mestke okruhy a pod. ale tolko soferov jazdiacich podla pravidla silnejsieho bez ohladu na vek, pohlavie, typ auta atd. ako v nasich zemepisnych sirkach neni nikde a zaidny zakon to nezmeni.

      0 0
      • soc  

        Diskuze na idnesu je stejne kvalitni jako vzdy :)

        Co se tyce poctu idiotu za volantem, tak mam pocit, ze je to skoro stejne vsude. cyklista bude nekterym ridicum zavazet porad stejne, at uz ma helmu, vestu, majacek nebo pred nim bezi pan s cervenym praporkem.

        0 0
        • ememem  

          Co se tyce poctu idiotu za volantem, tak mam pocit, ze je to skoro stejne vsude. – to bych si dovolil nesuhlasit. kedze som z blavy a dokazem porovnat rozdiel ci vyrazim smerom severovychodnym (SR), zapadnym (CR) alebo juhozapadnym (Österreich). zatial co u prvych dvoch je to o zivot ten treti je v pohode. a neni to zakonmi a pokutami. vcera som bol nuteny prejst asi 10km po hlavnej ceste popod karpaty a najprv mi nedal prednost traktor s vleckou, kus na to v obci(pezinku) nejaka ***** a 2km na to chlapik na kruhaku. vo vsetkych troch pripadoch som musel zabrzdit a doslova zastavit. ja fakt neviem ci nedokazu odhadnut rychlost bicykla ale skor bych tipol za na to drviva vacsina soferov proste jebe. toto sa mi v rakusku nikdy nestalo. a na toto zakony moc nepomozu.

          zas nadruhej strane treba uznat ze 2/3 cyklistov jazdia po cestach fakt jak buzny trpiace syndromom permanentnej prednosti v jazde vzdy a za akychkolvek okolnosti a zasluzili by nakopat.

          ono by to chcelo na oboch stranach trocha tolerancie a myslenia.

          0 0
          • soc  

            No ja uz jsem skoro rok ve Francii, nejdriv jsem si rikal, jak je to tady super, jak se umi k cyklistum chovat, ale po tom roce uz mi to tak neprijde a zase az takovy zazrak to neni. Ale je to samozrejme lepsi nez u nas. Zatim nejvic me tady oprasilo auto s ceskou SPZ.

            A treba co se tyce cyklistu, tak ti jsou tady daleko drzejsi nez v cechach, ono na predpisy se tady az tak moc nehledi, ale tak nejak to funguje. A souhlasim s tim, ze to neni predpisy a pokutami, je to o lidech. tudiz zakon o povinnych vestach a helmach je uplne na nic, protoze lidi tim nezmeni…

            0 0
            • PjSky  

              Ja jednou jel 100vku s bandickou italskych silnicaru.. to byste teprve cumeli jak suvereni jsou. :) Kuci vopaleni.

              0 0
        • Tomcat  

          To pod články je naprosto úměrné průměru „diváka“ na iDnesu.

          Nezapomenutelný citát…psychologa Slavomila Hubáleka …Nedivte se ničemu, třetinu národa tvoří

          pitomci…

          0 0
    • Internaut  

      Toto přijde po vestách…

      0 0
      • Kubiczech  

        Pokud vím, tak Bursík s tímhle modelem jezdil na ministerstvo. Jen měl majáček modrý. (:

        0 0
    • Diablus  

      kde dennodenně válčí automobilisté s cyklisty

      tak se přiznejte kolik z vás vozí na kole kulomet do satelitních mesteček????

      0 0
      • roud  

        kulomet ne ale mám místo druhý nohy vidle houfnici a kladu za sebe miny a sypu hřebíky ;o]

        0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Ja, teda ho mam aspon nalepenej na kompu.

        Dojizdim do prace 40 km kolem Prahy, prstencem satelitnich mestecek. Ale moje kolo ma reflexni vestu

        0 0
    • d69  

      Jsem pro reflexní věci na dresech a kole,bez blikačky bych za šera nevyjel.Ale pořád mám neodbytný pocit,že cyklista tím že nemá blikačku,přilbu nebo nově „vestu“ ohrožuje spíš sám sebe,než své okolí.Takže bych to bral jako doporučení,ať se každý rozhodne sám za sebe(Asi jako s cigárama + alkoholem -příkazy a zákazy většinou moc neřeší).

      0 0
      • Martin  

        jenže pokud se nepletu, tak povinnost svítit za snížené viditelnosti už pro cyklistu v zákoně je. a odrazky nebo reflexní prvky jsou rovněž povinné. takže povinná vesta je IMHO další zbytečná ********** navíc. polucisté nezvládají kontrolovat ani současné požadavky…

        povinnou vestu už beru jako buzeraci

        0 0
        • Chiron  

          Kdyby se raději zaměřili na osvětu a ne jen perzekuci za cílem nahonit si čárky. A pak vymýšlet cipoviny.

          Nedávno mě buzerovali, že nemám zadní odrazku, přitom mám permanentně nacvaklou blikačku a zapínám ji už za šera. Vadily jim odrazky pouze v předním kole a že je nemám na pedálech. Přitom v noci svítím jak žárovka, kalhoty od pellsu s boahtou reflexní plochou, vzadu mars4, vpředu světlo i odrazka. A ve výpletu dvě odrazky, brzo je nahradím trubičkama. Jako nic z toho nakonec nebylo, ale fakt dohadovat se s nima… Kdyby raději stopovali ty nezodpovědné rodiče a turisty, kterým je horko, tak si sundají helmu protože na cyklostezce se jim nemůže nic stát…

          0 0
          • Martin  

            ono je samozřejmě jednodušší vymyslet debilní nařízení než vymáhat starší méně konkrétní normu. u toho se musí myslet. takže já ten postup chápu, ale nesouhlasím s ním. na ****** člověk narazí vždycky…

            0 0
          • mais  

            to bych je poslal kamsi součástí každé blikačky je odrazka..

            0 0
            • Chiron  

              ee to není až tak pravda. Většina blikaček má červené sklíčko, často strukturou podobné odrazce, ale pod ním musí být odrazová vrstva. A většinou tam nic není, případně jako u mého Mars 4.0 tam je něco jako kužel v baterce, ale ani to neslouží jako odrazka i když to nějakou část světla odráží. Málokteré blikačky jsou kombinované i s odrazkou. A blikačka samotná nenahrazuje odrazku.

              0 0
        • cuki  

          No nedávno mi chtěli dát pokutu za to že nejezdím po cyklostezce! Takže oni si vždycky něco najdou. To že cyklostezka znamená pruh nalepený hned vedle parkujících aut kde kdykoli někdo může a rád často otevírá dveře směrem do silnice (ted cykloztezky) aniž by se podíval jestli tam někdo neni, to už neřeší.

          Uznávám že přilbu nevozim protože mi na hlavě vadí. Ve vedrech má hlava co dělat i bez helmy a navic mi tam prostě překáží. Dříve jsem ji vozil protože byla povinná na závodech. Pak jsem trefil helmou o větev (kterou bych bez ni minul) díky špatnému odhadu a zachytil jsem za ni tak, že mě sezmula z kola. Spadnul jsem tak plbě že jsem si poranil páteř. Naštěstí je to už OK. Od té doby helmu nevozim. Pokud mě někde sejme drsně auto budu radši, když to nepřežiju lehčí pády a bouračky řeším většinou parakotoulem z helmou to jde hůř.

          Tím nechci někoho od helmy odrazovat jen si myslím že by to měla bejt každého věc. Já tím nikoho neomezuju ani neohrožuju tak proč by měla být povinná.

          Vestu vozím dle uvážení za sychravých zimních a podzimních nocí. V mlze je to mnohonásobně účinější než světlo, nebo blikačka. Pokud by měla bejt povinná tak jen po setmění v této části roku. Ve dne za slunce je dost k ničemu.

          0 0
      • mais  

        ono se snad dneska prodává něco bez reflexních prvků? mám to i na rukavicích

        0 0
    • Tosa  

      Na kole jezdím denně do práce, blikačky, reflexní oblečení a doplňky používám dle aktuální situace. Jde v první řadě o moje zdraví a proto případná zákonná úprava je mi zcela lhostejná i kdybych její požadavky nesplňoval. Stát se úporně snaží chránit lid před jeho vlastní blbostí a tato snaha je podle mě v konečném důsledku kontraproduktivní.

      0 0
      • Martin  

        já bych si dovolil oponovat. nejde jenom o tvoje zdraví, svou neviditelností může cyklista přivést do neštěstí jiného člověka a to už je dost velkej problém. takže vlastní blbost je to ocaď pocaď :-)

        0 0
        • natureman42  

          jako to jo – staci hustsi provoz, protislunce, ozarena palubni deska odrazejici se na skle vs. stin lesa do kteryho vjizdis a v nem totalne neviditelnej cyklista ..

          Proto i ve dne zapinam na baglu svuj Mars 3.0, pac mi nejde o nejaky blby predpisy, ale predevsim o muj zivot..

          0 0
    • parduba  

      Na kole jezdím celý rok-vepředu diodová blikačka,vzadu blikačka plus reflexní pásky.Pokud vestu,prosím ale pouze za snížené viditelnosti.

      0 0
    • Diablus  

      myslím si že s tou vestou to nebude zase tak horký,zezačátku pro všechny mladší 18-ti let musí mít helmu,ted'ka můžete bez helmy okolo policajtů klidně na tom kole kroužit a vůbec je nezajímá že mám polorozpadlý kolo bez odrazek,že jezdím bez helmy atd…,už je vidím jak dávají každýmu cyklistovi dejchat,měřej mu rychlost a nakonec i kontrolujou lékarničku,náhradní duši a výstražnej trojúhelník jak v autě,jestli nepotkáte nějakýho hrozně důležitýho policajta kterej si myslí že když je v uniformě je velkej king tak nějaká povinná výbava je moc nezajímá

      0 0
    • Ondra 575  

      A nechtěli by náhodou schválit reflexní lak na autech, než se zabývat takovýma pí…inama? Pokud vím, tak autonehod je 3 ******, navíc v článku píšou, že řidič byl OPĚT nepozorný…

      0 0
      • VW  

        Dostali jsme s manželkou od švagra dvě reflexní trička (ne vesty). Musím se podívat co je to za materiál a typ, ale má to límeček, rukávy a musím říct, že i když jsem to zatím zkusil jen 2×, asi u toho zůstanu. Je to stejný jako když mám na sobě běžný tričko, jen je to řádově líp vidět – svítivě žlutá ve dne a reflexní pruhy za šera. Na cestě do práce (60km) nebo zpět se buď brzo ráno, nebo později večer trocha šera najde a s přicházejícím podzimem bude hůř, takže to není od věci.

        Blikačku a světlo jsem zapínal až když šero přišlo, ale myslím, že to co tady někteří uvádějí, že zapínají i ve dne není vůbec od věci a začnu se tím také řídit, protože mě to v jízdě nezpomalí (dynamo už se na to dneska přece nemusí používat, tak co kdo řeší ? ;o).

        A je mi jedno co a jak je nebo není povinné – povinné dodržím a zbytek si doplním dle vlastní úvahy až do míry, která mě zásadně neobtěžuje, ale pro moji ochranu (nebo druhých, když vezu za kolem prcka ve vozíku) se snažím udělat co jde. Nejsem typ člověka, který neustále teoreticky řeší, co by měli dělat druzí, ale co můžu udělat sám, protože to jediné vede k nějaké změně.

        0 0
      • Ondrais  

        páni zákonodárci opět vědí nejlíp, co je pro nás nejlepší a jsem rád že za nás myslí. My je nemít, tak možná ani nevíme jak se na tom šlape. To je demokracie :-D

        Já jsem rozhodně pro bezpečnost, třeba povinnost reflexních pruhů bych klidně zavedl i pro chodce, kdo je řidič, tak určitě ví! Ale už vidim, jak to zas nedomyslí a schválí povinnost tý strašný vesty do aut a nebo lékárničky ( ikdyž třeba dezinfekci s obvazy jsem s sebou začal vozit )

        Naštěstí se silnicím vyhybám, takže se toho nemusim zas tak bát.

        0 0
        • Ondra 575  

          jasný, půjdu někam do krámu 500m od baráku a budu si muset vzít reflexní vestu…jen proto, abych byl vidět.

          co kdyby radši páni řidiči nejezdili jako prasata a taky se trošku dívali, co se kolem nich vůbec děje…nejsou tu ve svejch plechovkách jediní…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Oni se dívají a moc dobře tě vidí, než tě sejmou, ale jako výmluva to funguje vždy. Nikdo na sebe dobrovolně neřekne, že tě sejmul proto, že je dement, který si myslel, že to vyjde.

            0 0
    • mais  

      Huml se zase probudil? Vestu jedině s nápisem „DO TÉTO VESTY MĚ OBLÉKLA ŠIKANA ČESKÝCH POLITIKŮ“ to je jak návrh s vestama na motorky, kde Huml nebyl ani schopen říct, jestli by byl nebyl motorkář líp viděn

      0 0
      • jIrI___  

        U těch motorek jsem si všiml, že čím dál víc motorkářů v reflexní vestě fakt jezdí.

        0 0
        • Ondra 575  

          v ty diskusi pod clankem nekdo pise cosi o ridicaku na kolo…:D:D:D:D

          0 0
          • Smazaný účet  

            Husákovy děti dostávali v rámci Besipu „Průkaz cyklisty“…

            0 0
            • lenny_vej  

              Nejen Husákovy děti, já ho mám taky :)

              0 0
              • Mamut  

                Ak mas fakt 22, tak si narodena 1988, takze si Husakove decko.

                0 0
                • lenny_vej  

                  Fakt? My jsme to v demografii brali jako sedmdesátá léta…

                  http://cs.wikipedia.org/…_2007rel.png

                  Pyramida je z roku 2007, bylo mi 19 a tudíž patřím do klesající tendence osmdesátých let – boom byl dávno za vrcholem, ne?

                  Fakt je, že se v tom moc neorientuju, ale zas tu pěknou legitimaci nemám od soudružky ale od nějaký pani :)

                  Nerada bych tu měla na svědomý podobně plodnou diskusi jako v paralelním článku :)

                  0 0
                  • Mamut  

                    Jak sa to vezme. Prezidentom bol 75–89, generalnym tajomnikom 69–87.

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jo tak nějak to bude, jsou tím myšlený „silný“ ročníky sedmdesátých let, každopádně ještě rozumíme ruštině:)

                    Jsem netušil, že průkazy cyklisty ještě existují…

                    0 0
                  • rš2  

                    Máš pravdu, označení Husákovo děti se vztahuje na sedmdesátá léta :-)

                    0 0
        • mais  

          jo a valná většina v tom nejezdí protože je to problém a motohadry samy o sobě mají reflexní prvky a navíc se tím zacpou otvory ventilace..

          0 0
    • Flegmatik  

      Se omlouvám, ale to s tou vestou (nakonec i helmou) – to je ale **********! ***** fix už… Doufám, že to neschválí.

      0 0
    • parduba  

      mam na kole diodovou svitilnu-10W.a když to zapnu jako stroboskop tak mě musí vidět i slepý.abych pravdu řekl-nechtěl bych být namístě řidiče který jede proti mě když to mám zapnutý.

      0 0
    • Trey  

      Nejak nechapu ten efekt co to bude mit. Kdo je aspon trochu rozumnej, jezdi s helmou uz davno. Kdyz nekdo jezdi hojne po silnici kde je provoz a nevadi mu vesta, tak ji vozi taky. Ale kdyz nekdo nechce tak si ji stejne nevezme ani kdyz na to budou 3 zakony. Akorat to muze prinest dalsi zbytecny buzerace od policajtu, kteri by mohli delat mnohem uzitecnejsi veci.

      0 0
    • prvniodkonce  

      Az budou mit vsechna auta reflexni lak, motorkari i chodci vesty, tak si ji vezmu taky. driv ne. Jak to, ze v zime, kdy je jezdeni na kole nebezpecnejsi (tma, naledi…), je mrtvych cyklistu méne? ze by tim, ze nejezdi cyklopakaz? kdyz vidim, co ti nekteri lidi na tech silnicich predvadi, divim se, ze je mrtvych tak „malo“, andel strazny existuje.

      0 0
    • rš2  

      Přečetl jsem začátek a stačilo…přilba je samozřejmost a vestu nebudu vozit ani když bude povinná! V tomhle státě se fakt řeší píč.oviny místo důležitých věcí. Jestli se cyklisti nejvíc zabíjejí tím, že vyletí mimo vozovku a rozbijí se o pevnou překážku tak k čemu je vesta? Že by ta betonová zeď uskočila? A když lidi v autě jezdí jako prasata a cyklistu sejmou tak je vesta úplně stejně na h.vno! Všechny tyhle věci řeší obyčejný rozum, ohleduplnost a tolerance…žádný zákazy a příkazy tomu nepomůžou.

      Připadá mi, že se opravdu stane realitou vize z filmu Demolition man…celý život, názory, oblékání, stravování apod nám bude někdo řídit, prdneš si – dostaneš pokutu, vezmeš si zelený tričko místo modrého – dostaneš pokutu…teď mě pobavila debata na rádiu o tom, že nějaký magor navrhl pokutovat Policií nadávání v autě (přesně jako v tom filmu)…! Po republice běhá spousta podvodníků a vrahů, ale lidem zvolený blbec chce po Policii aby čuměla dalekohledem na řidiče jestli náhodou nezvedne prostředníček…pros­tě bordel!

      0 0
    • petrun  

      Páni poslanci opět dokázali že mají v hlavách sračky místo mozku. K čemu budou vesty když polovina cyklistů jezdí s batohem na zádech který ji spolehlivě zakryje?

      0 0
      • Mamut  

        Vesta XXL a cez batoh.

        0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Sračky ? Tos je přecenil. Ze s***** se uvolňuje aspoň metan a ten se dá použít jako palivo ale to co se uvolňuje z hlav našich poslanců se nehodí na nic :-(

        0 0
    • parduba  

      Většina nás tady je normální tj.jezdí v přilbé a večer mají světlo a blikačku.Bydlím na vesnici kde je fabrika a také samozřejmě hospoda.Přál bych vam videt na čem jezdí večer z hospody a nebo ráno za tmy do fabriky.Ty nějaký světla nebo odrazky vůbec nevzrušujou natožpak přilba nebo vesta

      0 0
      • Flegmatik  

        Asi tak. By mě zajímalo, co to zase vyřeší. Stejně jako celodenní svícení auty, taky se toho moc nezměnilo (o to hůř bude, až to někdo bude chtít zase zrušit).

        0 0
        • Trainman  

          Celodenní svícení svoji návěstní funkci plní na výbornou, a i mně, coby cyklistovi, pomohlo zaregistrovat blížící se auto podstatně dříve než vůz neosvětlený. Navíc diodový pozičky svítěj prakticky zadarmo. Takže zrovna na tohle bych výhrady neměl.

          0 0
          • Lišák  

            Ovšem těch diodových si všimnu (já osobně) tedy daleko později, než klasických světel. Pro mě je to skoro jako by jel neosvětlený. Asi mám něco s očima.

            0 0
            • Trainman  

              Pak bude něco špatně. LED dioda má měrný výkon často k 100lm/W takže s chabými 10–15 lm/W žárovky se to moc nedá srovnávat. Ne nadarmo se teď LED svítidla dávají snad do úplně všeho.

              0 0
              • Smazaný účet  

                nám v hokně vyměnily klasický řady svítidel se dvěma zářívkami tak, že 2/3 svítidel vyházeli a do pár zbylých svítidel dali pouze jednu LED trubici s modrým studeným světlem, je tam teď nepříjemný modravý šero, je to pomalu na nějaký oznámení na hygienu…

                0 0
              • Lišák  

                Nejde o výkon. Když se do takového světla podívám přímo, je to na „oslepnutí“. Ovšem auto s normálními světly je vidět dobře z většího úhlu. Kdyby byly ledky místo žárovek v parabolách, tak by to bylo asi lepší. A navíc bych uvítal teplejší barvy, než „studená bílá“, nebo „modrá“.

                0 0
                • Flegmatik  

                  Další věc je to, že světla pro denní svícení jsou často dost nízko (viz výrobky značky Škoda), takže kolikrát na horizontu postupně vidíte střechu auta, řidiče, světla hlavní a až když auto vyjede celé, tak teprve vidíte ty světla pro denní svícení.

                  0 0
                • zichis  

                  jo, dobrá připomínka. Zatím se to tu moc neřešilo, ale to přinde jakmile pomine opojení z hrubých výkonů nejnovějších ledek a začne se spíš řešit kvalita optické části světlometu. Já teda za kvalitní světlomet do silničního provozu považuju takovej, co vydává světlo rovnoměrně z velké plochy. Takový ty malinký reflektůrky ve Fenixu atp. jsou nepříjemné v tom, že světlo koncentrované do malé plošky řeže oči. Mimo to je těžký odhadovat jak je taková „oblouková svářečka“ daleko. Víc se mi líbí takový to „coiled“ konstrukční uspořádání, kdy je ledka obrácená proti dnu sférického zrcadla. No ale ani to pořád ještě není ideál, to taky neřeší tu viditelnost z boku.

                  0 0
              • JSt  

                nejde o vykon, ale o teplotu svetla. v zime na snehu s led vidim spatne nerovnosti, tak jsem vozil led namireny do dalky a pod kola si svitil zlutym halogenem.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  A co teprve v mlze. To by uctívačli lumenů koukali, jak si se Sigmou Mirage 5W lebedím :-)

                  0 0
          • JSt  

            presne tak. treba v zatackach pres stromy kolikrat zaregistrujes auto jen diky svetlum, periferne si taky spis vsimnes osvetlenyho auta.

            ono i povinne vozeni refexnich vest a helem by urcite melo svuj prinos. jen to uz pomalu smeruje do absurdni roviny. mozna kdyby zakonodarci videli mitovo kolo, uzakonili by jeho reflexni „kamuflaz“ :-))

            0 0
          • Flegmatik  

            Mě šlo o to, že nehod zase díky tomu svícení tolik neubylo, ani těch mrtvých… Stejně jako pro svícení aut je argument pro nošení vest, aby byl někdo lépe vidět, ale v konečném důsledku je to vcelku jedno. Cyklisti budou jak blbci vozit vesty, helmy, světla, majáčky na helmách, skafandry – a stejně budou sráženi auty. Tož asi tak. Na přejezdech jsou taky blikající světla – a kolik řidičů aut tam přes ně pořád jezdí, když blikají a zvoní… Prostě je to marný, je to marný, je to marný :-)

            0 0
            • pepek  

              Mrtvých ubylo, ne že ne. A kolik to bylo kvůli světlům, nedokáže nikdo spočítat. Ale pokud jsou lidi takový hovada, že nerožnou (pro pražáky: nerozsvítí) ani v tmavém lese, tak se holt musí svítit pořád. Je to jedna z mála jednoznačně pozitivních věcí, co naši zvolení představitelé vymysleli.

              0 0
              • Flegmatik  

                S tím „pořád“ máš pravdu. Teď (večer za tmy) jsem čekal v autě na závorách a samozřejmě všichni jak dementi pořád svítili (5 minut), za přejezdem naproti do xichtu, přede mnou pořád stál na brzdách, za mnou zase svítil na plné… Asi heslem: když pořád – tak pořád… :-/ Přitom i tohle je v zákoně ošetřené.

                0 0
                • maajkee  

                  Jo jo, to stání na brzdách v noci mě dost sere! fakt! Nechápu proč to lidi dělaj.

                  0 0
                  • vikicek  

                    asi třeba aby nesjeli dopředu, popřípadě dozadu?

                    0 0
                    • JSt  

                      vis, ze to jde poresit i jinak nez zaslapnout brzdovy pedal? ;-)

                      0 0
                      • vikicek  

                        při ručce nesvítěj brzdový světla?

                        0 0
                        • maajkee  

                          Přesně tak, nesvítěj. Každej kdo řídí za tmy ví, jak je to svícení do xiftu červeným světlem nepříjemný.

                          0 0
                    • Flegmatik  

                      Často stojí na úplné rovině, kde i stání na brzdě je zbytečné.

                      0 0
          • Ruprt2  

            zajímavé, podle mě je na celodenním svícení všechno špatně.

            Dřív jsem neměl nikdy problém, zaregistrovat auto. Prostě jsem se podíval na cestu jestli něco nejede.

            Nebyl důvod to zavádět, krom toho, že to někde v zahraničí odkoukali, a někomu se to u nás líbilo, tak že by prý bylo hezké to zavést i u nás.

            Teď svítí všichni a mozek si zvykl vyhledávat ne auta, ale světla.

            Takže když jede auto neosvětlené a ještě navíc nějaké nevýrazné (šedé, stříbrné, apod.) tak se m stane, že ho přehlídnu nebo si ho všimnu mnohem později, než bych si ho všiml kdyby svítilo. Ale to jen proto, že všichni svítí jak vánoční stromeček.

            Další věc, že chodci, a cyklisti co přes den nesvítí už taky prostě zanikají. Nejsou vidět tak dobře a zaregistruju je později než v dobách před svícením.

            Díky tomu jsou zase akorát řidiči agresvnější a na cyklisty naštvanější. atd.

            Vlastně neznám jediné plus, které by celodení svícení přineslo. A s tím se to i zavádělo, jakože možná to bude k prdu, ale rozhodně to neuškodí.

            0 0
            • parduba  

              k celodennímu svícení-velké plus je to že je větší spotřeba žarovek

              0 0
    • HROOLI  

      Já to nosit nebudu. At si to nosí staré báby motající se po půlce cesty…

      0 0
    • jecnak  

      Kolik srazenych cyklistu:

      • jelo v noci a bez svetla
      • jelo nalitych
      • nerespektovalo dopravni znaceni
      • nemelo prilbu

      ci dokonce kombinovalo dva a vice z techto faktoru?

      Rekl bych tak 90%. Prirozeny vyber tomu Darwin rikal. Musi nas legislativa branit pred vlastni blbosti? Susite kocku v mikrovlnce?

      0 0
      • maajkee  

        A kolik z nich bylo sraženo kvůli nějakýmu dementovi za volantem? Neřekl bych, že jen 10%…

        0 0
        • Tomcat  

          Statistiky jdou vytvářet i vykládat různě.

          …sraženo kvůli nějakýmu dementovi za volantem?… Pokud by si to měl vykládat člověk že je chtěl srazit chválně , jaký vliv na to by měla barva?

          ,,

          0 0
      • JSt  

        pred chvilou jsem porusil vse tebou zminene plus jeste ubral brzdy O:-). a ted mne rekni o co to je nebezpecnejsi nez jit za stejnych podminek pesky? chodcu jsem mijel vyjimecne hoodne moooc. jen jedna dvojice mela takovou tu sterchaci laternu, vzadu svetlo nikdo zadne.

        ze svyho pohledu muzu rict, ze auto by me srazilo leda by ho ridil nejaky idiot. coz se samozrejme muze stat a za blbce bych byl samozrejme ja. vzhledem k tomu, ze ja bych byl ten bitej, zcela opravnene ;-).

        0 0
        • maajkee  

          Hele, s těmahle názorama budeš ukamenován :) Tady je klub Mirků Dušínů :)

          0 0
          • JSt  

            sak proto to pisu. shodou nahod se mi vcera podobny kousek povedl :-)).

            proste se nekdy stane, ze necekane zatmis s kolem bez svetel. a jaky to ma reseni? kolo tlacit po silnici? dyt bych byl furt na silnici neosvetleny, navic delsi cas, vic aut by me mijelo, vetsi pravdepodobnost stretu.

            samo, ze normalne vozim minimalne zadni blikajdu.

            0 0
            • pepek  

              necekane zatmis s kolem bez svetel :-) ale to se ti stává tak asi 2× týdně

              0 0
              • JSt  

                ze jedes po statlu v noci bez svetel se neda povazovat za zatmeni. dyt mas kandelabr co par metru ;-). vcera pekne svitil mesicek, takze to taky slo :-)).

                0 0
              • jecnak  

                Az ho jednou skasnou policajti a nebo nekdo sejme, tak treba neco zacne vozit, Nebo si aspon nalepi nejaky decentni reflexni nalepky na tu vyfintenou furtku.

                0 0
                • pepek  

                  Nenalepí, to by přece nebylo cool. Na policajti má štěstí a ta s kosou se mu taky už párkrát vyhnula, nechápu to. Já kdybych tady vedl takový řeči o škodlivosti brzd, osvětlení a střízlivosti za jízdy, tak drhý den budu někde pod náklaďákem, jak mně pánbíček vždycky vytrestá.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Treba az v tom Njuu Jorku zacnou nejaky ty reflexni nalepky mesici vozit a uvidi to v nejakym coool filmu, tak taky zacne ;-)

                    0 0
                • JSt  

                  ty mne teda prejes veci…

                  0 0
                  • jecnak  

                    Nepreju, ale kdyz nekdo jezdi na kole, tak proste na policajty driv nebo pozdeji narazi. S tim ze nekdo sejme to uz ti nepreju vubec, ale stat se to muze a pak budes mit nejspis sakra problem, zvlast jestli to nedej boze jeste zavinis. Je totiz pravdepodobny, ze i kdyz to nezavinis primo, tak to nakonec „zavinis“ prave tim, ze jsi jel neosvetleny. Takova je realita.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      nikdy jsi neslyšel pořekadlo že opilci mají štěstí? :D

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Mamčina teta pracuje na záchytce a z tama má vždycky superní příhody :). Jednou říkala, že ji tam přivezli dotlučeného prudce opilého chlapíka. Podle těch odřenin si myslela, že spadl někde ze schodů a od policajtů se potom dozvěděla, že ho srazilo auto jedoucí zhruba 60 km/h. Prý to není nic výjimečného z toho důvodu, že opilci nestihnou zareagovat a podvědomě nezatnou svaly. Právě kvůli těm zatnutým svalům by byl střízlivý člověk minimálně dolámaný. Takže z toho plyne, že pro vlastní bezpečnost je nejlepší jezdit na kole fest napitý :-D

                        0 0
                    • JSt  

                      s tou realitou jsem naprosto srozumen a vyrovnan ;-). pokazde kdyz vyjedu na kole bez brzd, cokoliv se stane, jde mi na vrub.

                      v tu sobotu me rozesmali kluk s holkou, co sli po silnici vedle sebe za ruce proti me. jak jsem je mijel, borecek zahlasil: nejaky sebevrah. tohle je ten chybny pohled, co se mi prici. bez svetel na silnici na kole – sebevrah. bez svetel na silnici pesky – normalni zodpovedny clovek. :-))

                      0 0
        • jecnak  

          2,146028594% staci?

          0 0
          • JSt  

            staci, ale vubec netusim, k cemu to cisilko priradit :-D

            0 0
    • conower  

      tady v tomhle by se jezdit dalo a celkem o tom uvažuji, že vtom budu jezdit… členům módní policie se to asi líbit nebude.

      http://www.alfa-sport.cz/…cyklo-dres-2

      jinak přes podzim a zimu kdy jezdím za šera užívám i obyčejnou reflexní vestu (v tom šeru jde vidět snad i na kilometr). už mě ti slepí řidiči co navíc nezvládájí řízení ser**

      0 0
    • robin!1  

      Při jízdě po tmě bych byl určitě pro! Včera jsem jen díky spolujezdci nesejmul ****** co se řítil bez světel a druhého jsem taky ve městě blbě viděl ač blikačku měl, ale z uhlu cca 45° vedlejší silnice blikačka nebyla vidět. Ale přes den jsou vesty nesmysl.

      0 0
    • jan.pernik  

      Nevíte jak je to s povinou vestou ve Francii v současnosti a obecně s povinnou výbavou ve Francii? Dík. Googlim ale údaje jsou rozporuplné.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Na kole jsem ji v parizi na skoro nikom nevidel…do auta bych ji pro sichr hodil do kabiny…

        0 0
      • karliner  

        Alkotester do auta.

        Ale za skoro 14 ve Francii jsem neviděl policajta.

        0 0
    • jecnak  

      Vlipnu to do tohoto vlakna. Mate nekdo tip na reflexni vestu pro hubeneho cyklistu aby mu byla na telo? Tzn ne takove ty vlajici sukne co se bezne prodavaji. Mavic uz vestu nedela, Gore je draha, Craft mi prijde ze je jen zluta a ne reflexni, pak maji jeste neco v Decathlonu na beh ale tam jsem zatim nebyl.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.