• Infidel

    Zdravím, je tu ještě někdo, kdo sedí na kole šejdrem – viz foto? Někdy, hlavně při větším záběru, dokonce chytám levým kolenem o rám. Kuframa to není, ladím to už několik let, kulema taky ne, zkoušel jsem různé posedy. Může jít o problém s páteří? Moc mi to nevadí, jen vypadám jak debil a sjíždí se mi gumyz jedné strany.

    0 0
    • PENE  

      Spis bych to videl na problem v kole. Kdyz jedes bez drzeni, jede kolo samo rovne nebo ho musis na jednu stranu vyvazovat?

      0 0
      • Infidel  

        Táhne do strany, mám tři kola, u všech je to stejné. Když si půjčím jiné, po pár minutách zase lapím křivě.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Velké pytel :)

          0 0
          • Infidel  

            No to jo, ale když ho hodím na druhou stranu, nepomůže to.

            0 0
        • PENE  

          Overit krivost kola je celkem jednoduche, staci ho otocit hore kolama, prilozit k zadnimu kolu nejakou rovnou lat a zjistit, jestli prileha k prednimu stejne (nejlepe obe kola bez gum), pokud je nekde mezera, tak mas dvoustope kolo. Na reseni disbalanci tela bude potreba spis nejaky odbornik.

          0 0
    • yorg  

      Nemusíš si připadat jak debil, signalizuje to problém s páteří. Na rozdíl od tebe mám zase pravé koleno blíže k trubce a to na každém kole, na které sednu. Takže zkrouceným kolem to asi nebude a je fakt, že jsem produktivní věk strávil především vsedě, a tak ta páteř má nejlepší roky za sebou.

      Nejvíc se to projevilo když jsem si koupil tretry a nemohl jsem najít optimální polohu kufru pro pravou nohu, která by mě nevadila. Buď jsem dřel patou zadní vidlici a ta je v místě doteku vyleštěna až na hliník nebo byla noha pocitově zkroucená a nedalo se pořádně šlapat. Nakonec jsem to vyřešil až vysunutím tretry ven co to jen jde a u levé nohy zase co nejblíž ke středu. Navíc jsem musel trošku mimo osu vytočit sedlo.

      Zajímavé na tom je, že dokud jsem používal jen tenisky, tak jsem to páčení nohy nijak nezaregistroval, jen mi přišlo občas divné proč pravým kolenem občas klepnu to trubky. Ale nevěnoval jsem tomu pozornost.

      0 0
    • Pikaču  

      Taky bych to videl na páteř resp. Pánev.

      0 0
    • Jáchym 1  

      Taky mě ty nohy jdou lehce mimo.Kalhoty mám vždy pod levou půlprdelí víc vyšísovaný.

      Asi sedím šejdrem,možná jinak silná levá-pravá noha.Čert ví proč.

      0 0
      • Smazaný účet  

        no, já jsem si v poslední době uvědomil, že bejvám víc natlučenej za pravou koulí. a často mi na kole připadá, že mám křivě řidítka, i když jsou rovně. ale o žádný asymetrii těla nevím.

        0 0
    • milan.v  

      Ano, toto není v kole, těch důvodů může být více a rozhodně jsi zralý na to zajít na kvalitní fitting.

      Fitter ti to srovná, tipuji za pomocí různých vložek, podložek pod ně do treter a možná ti i posune kufry tak, aby se koleno dostalo do jiné osy šlapání. Moc rád bych viděl výstup na kameře z toho fittingu, bylo by to zajímavé.

      Já měl kvůli zranění menisku v minulosti problém opačný, mé koleno směřovalo hodně ven a po chvíli štelování jsme ho dostali do rozumné osy vůči rámu, aniž by mě to nějak zatěžovalo a bolelo.

      0 0
      • Pikaču  

        Ja byl včera na FITu a podobna vec jako tazatel. Dozvěděl jsem se proc mam pravou nohu silnejsi a proc mam pocit ze sedím krive a proc me boli prava sedaci kost. Mam křivě pánev takže pravá noha vic zabírá. Fitem se to nastavilo a zbytek je cvičení a protahování. Kdyby nepomohlo tak klinkem zvednout kufr na levé noze.

        0 0
        • milan.v  

          Hmmm, tak super, že jsi byl u kvalitního člověka, to není pravidlo bohužel… :o(

          Víceméně ale potvrzuješ, co říkám… :o)

          0 0
        • Libores  

          Kde jsi na fitingu byl? Někde tady v Podještědí?

          0 0
      • Infidel  

        Zajímavý, no netuším co fitting je a kde bych v okolí sehnal fittera. To asi nebude medicinská profese, nebo?

        0 0
        • Kos_CZ  

          Zeptej se strýčka Googla, ten ví. Klíčové slovo je „bikefitting“.

          0 0
    • TK75  

      Takhle jsem seděl na sequoie.Při jízdě bez držení jsem musel vyvažovat na stranu a byla křivá vidle

      Jo a taky jsem si namlouval, že to bude můj křivej posed atd

      0 0
    • Espen  

      Taky mě to takhle táhne lehce doprava. Takže mám špičku sedla lehce vlevo a nepatrně vlevo řídítka. Levý loket tak nepropnu, takže to takhle lehce kompenzuju.

      0 0
    • Motyll  

      Problém není v kole. Zkus nějakého fyzioterapeuta, určitě zjistí nějakou disbalanci.

      Osobně mám v háji plotýnky a taky sedím šikmo.

      0 0
    • BabbaJagga  

      Na něco podobného jsem si zadělal už v mladí, nejdřív nosíš školní aktovku (1978–82) na zadech, ale přestupem na 2.stupen už nechceš vypadat jako loser, takže hezky taška přes rameno. Samozřejmě stále přes jedno a to samé. Všechny učebnice a sešity každý den, nechávat ve škole v lavici neexistuje. To samé na SŠ. Batohy jako dnes byly tenkrát hudba budoucnosti. Do toho výkonnostní sport, taška na tréninky zase přes rameno. Běhal jsem kolem stadionu a občas si skočil do dálky. Shodou okolnosti jsem se tak při běhu zase nakláněl tím samým směrem, jako jsem se hrbil s taskou. No a z dálky mám jednu nohu odrazovou, čili trochu silnější. Takže buď se na kole tluču kolenem o trubku nebo patou o kliku anebo spolehlivé vytacim nepevne uchycené sedlo. Neboj, nejseš sám, takovejch nás je.

      0 0
      • Infidel  

        Jednak jsem rád, že nejsem sám, rozhodně mi ty informace výše klidu nepřidají. Asi budu sledovat, jestli se to nezhoršuje, zatím nic nebolí, jen záda se už nechcou tolik ohýbat jak dřív.

        Rozhodně zajímavé čtení…

        0 0
      • Jáchym 1  

        Na tom určitě něco bude.Jà jsem hrával i když jen rekreačně volejbal.Žádný kompenzační cviky.

        0 0
    • nooski  

      Po pádu mám jednu kyčel nějakou bolavou a od té doby na kole taky sedím křivě.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jakákoliv stranová nerovnováha / dysbalance kdekoliv na těle, od prvního záprstního kloubu na noze až po krční páteř, ale včetně třeba i zápěstí. A může být svalová nebo kosterní (nebo svalová podmíněná kosterní).

      Nerovnováhu svalovou a délkovou (dlouhých kostí) lze identifikovat a lokalizovat celkem snadno, špatně se pak hledají hloubkové příčiny, jako třeba nedovyvinuté kloubní pouzdro v kyčli, ale i některá stará hluboká poranění, která tělo samovolně takto zamaskuje.

      Jestli je to až tak, jako na fotce, popř. dokonce víc sjíždíš gumy z jedné strany, tak to určitě je na řešení, protože co Ti nevadí teď, tak se kumulovaně může negativně projevit za pár let.

      0 0
      • milan.v  

        S posledním odstavcem souhlas do puntíku…

        0 0
      • Infidel  

        Právě že je to docela okaté a ty gumy evidentně na všech třech kolech sjíždím z jedné strany víc. Řešil bych to, no vlastně ani nevím, s kým.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Máš v podstatě dvě nejisté cesty jdoucí po příčinách a k tomu bikefitting.

          Jak moc dobrého a důvěryhodného máš svého obvodního lékaře? Ten by měl být schopen napsat Ti příslušné vyšetření (ortopedii?), oslovený odborník pak možná i nějakou fyzioterapii, kde by Tě teoreticky naučili potřebná základní kompenzační cvičení. Začátek za Tebe zaplatí z větší části nebo zcela pojišťovna.

          Druhou možností jsou soukromí praktici zabývající se fyzioterapií a pohybovou výchovou (to druhé není k zasmání, chodí k nim i profesionální sportovci učit se znovu udělat kotoul vzad). Platíš si plně ze svého. Jdou jak po příčinách, tak po funkční nápravě. K tomu nějaký dobrý sportovní masér a měl by ses z potíží vyhrabat.

          No a třetí je už dříve zmíněný bikefitting – nastavení posedu a kola vůbec. Ten řeší v první řadě jízdu na kole, moc tedy záleží, na jak fundovaného fittera narazíš, nicméně nějaké extrahluboké a komplexní řešení od něj čekat nemůžeš. Je vlastně až tou poslední štací, když už víš, co je s tělem takto hodně špatně a proč a jak to zlepšit (nebo udržet bez zhoršení) řízeným posilováním a protahováním a případně doplňkovými sportovními aktivitami. U menších „postižení“ může dojít (a docházívá) k plné normalizaci i jen po zásahu fittera, zvláště, pokud je kolo převažující/jedinou aktivitou.

          0 0
          • Infidel  

            Neveřil jsem, že by se tím zabýval obvoďák. Já mám naštěstí ochotného a spolehlivého, tak to určitě zkusím napřed tam.

            Díky za nasměrování.

            Nějaké specialisty bych do toho zase nechtěl tahat, roční nájezdy tomu neodpovídají :-)

            0 0
            • adam1  

              Nájezd nenájezd(kolik?:)tě to může posunout.

              Krab ti radí dobře ,peníze to taky bude nějaké stát .

              Takové ty základy jako výška ,předozadní poloha sedla to máš ok?Co boty /vložky ?A zkoušel jsi si to hlídat a rovnat ty kolena -co ti to dělalo/bolelo?

              0 0
              • Infidel  

                Nájezd do 4kKM střídavě silnice/horák, Pocitově se na všech kolech citím dobře, vyjížďky i kolem stovky KM taky bez závad. Když nohy srovnám, nic nebolí, jen cítím, že je to na sílu a při sebemenším zvýšení záběru se to vždy vrátí.

                V podstatě mi to ani nepřijde nijak negativní do chvíle, kdy jedu do kopce v sedě a začnu brnkat kolenem o štanglu.

                0 0
                • adam1  

                  Tak na mtb jsou ty kliky dál od rámu díky širšímu středu a spd mají dost velký výkyv oproti silničním -tam si můžeš volit stupně výkyvu volbou kufru .

                  Já jsem si sice hodil ty klínky od spešlu viz.vlákno

                  Jako pocitově jsem to srovnal ale taky si to více hlídám

                  Je to ale pokus omyl no ,chci taky zkusit nejprve ortopeda jakéj jsem vlastně zmetek ,trochu mám podezření že pravou mám kratší,chodidlo o 5mm kratší to vím ?:)a pak nové boty ,ty co mám teď carbon ekoi jsou dosti široké .

                  Zkusil bych aji ty kopce jet v klidu a “nebláznit”a soustředit se na to ,ale znám jak se chceš udržet tak se zkouší různé vývrtky/berličky:))

                  Jinak ta fotka je taková zavádějící nic neříkající a focená z úhlu a tak ?

                  0 0
                  • Infidel  

                    Fotka je pro představu jak to vlastně myslím s tím šejdrem :-) není ani moc přehnaná, takhle se mnohdy přistihnu, hlavně teda na bajku. Na silnici mi drží nohy lépe, rovinky mam skoro srovnané, ale jak se objeví kopec, zase semtam líznu kolenem štangli. No za obvoďáka pravda nic nedám a jsem ochoten jít dál.

                    0 0
          • dr nick riviera  

            Moc hezky napsané. Asi bych přeskočil ortopeda a zkusil rhb doktora (přes pojišťovnu) nebo rovnou schopného fysioterapeuta (za cash).

            Ono symetrie je krásná věc, ale každý jsme trochu vychýlený. Zkusil bych se s někým domluvit ať jede za Tebou a zezadu natočí, jak šlapeš, čímž budeš mít v ruce něco, co pak ukážeš buď tomu fysioterapeutovi nebo fitterovi.

            0 0
            • Pikaču  

              Nemusi nic natacet. Tam kam pujde za cash to pozna i bez RTG. Tam kam posila obvodak resp. To co je zadarmo-placene statem stoji v 99% za ho₩|\|○

              0 0
    • Romancero  

      spíše máš silnější pravou nohu a od toho pak samozřejmě i pokřivenou páteř. To mám také- krásně to poznáš v posilovně – když cvičíš každou nohu zvlášť nebo když děláš dřepy na jedné noze.

      Já se dost často dívám na cyklisty a jejich styl- a většina z nich má jednu nohu blíže nebo dále od rámu než druhou.

      Samozřejmě-tohle většina začne řešit, až když záda začnou bolet ..

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        To je jedna možnost. Druhá je ale přesně opačná – máš problém (na kostře), kterému „uhýbáš“ a kompenzuješ ho asymetrickým zatížením, pak více používáš jednu stranu těla a ta bytní a „utlačuje“ druhou. Nedá se to nijak odhadnout, zvlášť ne takhle zvenčí.

        Příklad od sportovního lékaře: Kterou nohu máš odrazovou? Pravou. Tak to máš už starší zranění, protože pravou máš od pohledu (měření potvrdilo) hubenější, svaly už stihly atrofovat.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.