• tomasycek

    Zdravím všechny,

    chtěl jsem si udělat radost a koupit si novou silničku. Dlouho jsem jezdil jen MTB. Nikdy jsem neměl problém s velikostí ani posedem, jízda bez bolestí.

    Nové kolo je Canyon Endurace ve velikosti 2XL. Velikost představce 12 cm (v jednom kuse s řidítky), řidítka šíře 44 cm. Sedlo mám ve výšce 84,5 cm. Drop na řídítka je včetně podložek pod představcem cca 7 cm, po vyndání podložek 9 cm.

    Já 196 cm, nohy 96 cm, 105 kg. Tabulkově jsem byl přesně na rozmezí dvou velikostí. Podle delších nohou jsem vzal větší velikost.

    Kolo se mi zdá pocitově hodně dlouhé a cítím velký tlak na ruce, po krátké jízdě bolest zad a za krkem. Sedlo jsem musel v podstatě posunout úplně dopředu a páky vytočit k sobě, ale stejně to není ono.

    Video jen pro otrlé zde: https://www.youtube.com/watch?…

    Je mi to kolo velké nebo je potřeba si zvyknout?

    O číslo menší kolo má reach+ menší o 2 cm. Je toto řešení?

    0 0
    • adam1  

      Na videu mi příjde ,že sedlo by chtělo výš o cca 15–20 mm.

      Velké mi nepřipadá a bolest zad atd. je to změna pro tebe pokud začínáš chce to čas .

      0 1
    • kubad  

      Velikostně mě to přijde OK

      Je to o zvyku, silnice má proti MTB jiný nataženější posed

      0 0
    • Peslezedirou  

      Ahoj, za mě je velikost kola OK, menší ne. Nevím proč, ale možná bych zkusil dát výš sedlo. Přijde mi, že bys mohl mít víc proplé nohy…kolik máš na téhle slničce najeto?

      0 1
      • tomasycek  

        Ahoj. Jelikož mi silnička přišla včera, najel jsem na ní zatím asi 20 km:). Jde mi teď především o to, jestli si kolo nechat nebo vrátit.

        0 0
        • Peslezedirou  

          Jen jsem se ptal, protože vím, že je potřeba několik jízd, aby se člověk jak žtak seznámil…za mě je posed ok, jen si pohrát s nastavením výšky sedla.

          0 0
    • gemini  

      Mi přijde, že sedíš hodně vepředu a váhu máš tím pádem na rukách…

      0 0
      • tomasycek  

        Sedlo jsem posunul dozadu (olovnice z kolene na osu pedálu) a nahoru. Hodně to pomohlo. Díky

        1 0
    • andre.marek  

      Jestli je sedlo 84,5 tak už výše nemůže při rozkroku 96cm – určitě ne o 20mm. Já mám nyní cca 84 a jsem spokojený.

      Mám 202cm, rozkrok 96,5 a volil jsem po všech úvahách o velikost menší, hlavně kvůli tomu představci – těch 120mm už je fakt hodně a natahuje to posed.

      Předchozí silničku jsem měl totiž právě 2XL Canyon a k tomu 120mm představec – byla to hrůza, aby na tom šlo jezdit, musel jsem ho vyměnit za 80mm – na tom už jsem chvilku useděl.

      0 0
      • kubad  

        80mm predstavec na silnici není dobře

        0 0
      • tomasycek  

        Já vlastně ani nevím, jak tu délku nohou pořádně měřit. Vodováhou nebo knihou jsem naměřil 96 – 97 cm, ale třeba řezací podložkou až na kosti cca 100 cm. Nejhorší jsou totiž opičí proporce, jako mám já. Tedy dlouhé hnáty a ruce. O to kratší to mezi tím.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Na videu to vypadá, že máš nízko sedlo. Není to vidět, ale zkontroluj si jestli je sedlo v rovině a není nahnuté špičkou dolů.

      0 0
      • tomasycek  

        Sedlo je v rovině nebo lehce přizvedlá špička. Dal jsem sedlo z mé staré silničky, které mi sedělo. To původní je fakt za trest (fizik Tempo Argo)

        0 0
        • Pavell  

          Pri delce vysunuti VCLS sedlovky a Tve vaze se cele sedlo vyrazne posune spickou nahoru. Mam VCLS na 4.5 a i pri mych “drobnych” mirach v porovnani s Tebou (187/94) se sedlo vyrazne pohne. Mam rovinu sedla nastavenou spickou lehce dolu pod vodorovnou uroven.

          0 0
      • tomasycek  

        Je normální, že když se pustím řidítek (zůstanu v předklonu, jen uvolním ruce), mám tendenci sklouzávat dopředu i na rovném sedle?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak když zůstaneš v předklonu, tak tě váha těla, rukou a hlavy potáhne dopředu. Sklon by měl být vodorovný, ale pokud se při jízdě přitahuješ nebo odstrkáváš od řidítek (to vysleduješ při delší jízdě), můžeš špičku lehce přizvednout nebo sklonit. Při přizvednutí bacha na nádobíčko :-)

          0 0
    • TK75  

      Velke??Spis mensi (kratky) a kola jak 26"..ale to dela ze jsi narostl

      Na fotkách teda horší než na tom videu..tam už to vypadá celkem fajn na tebe.Mě to prijde jako celkem krátká silnicka.Líbilo by se mi něco delšího a víc nekozoidniho

      0 0
    • rejdy  

      „Sedlo jsem musel v podstatě posunout úplně dopředu a páky vytočit k sobě, ale stejně to není ono.“

      Délku posedu neřešíme posunem sedla, ale délkou představce, což tady bohužel nejde. Nicméně, posunem sedla dopředu jsi přesunul váhu na ruce.

      Sedlo máš nízko.

      Takže sedlo výš a dozadu, zároveň vrať podložky pod kokpit a zkus posunout páky výš/blíž k sobě. Měl jsem taky Endurace (předchozí CF SL8 Aero), přišlo s každou pákou jinak, takže jsem volal na podporu, že odmotám omotávku a předělám si to – řekli, že, když to namotám zpět, není problém. Povedlo se mi to namotat zpět, aniž by bylo cokoliv poznat, ta omotávka je na tohle supr. Nakonec jsem to stejně vracel, protože to bylo krátký a s tím kokpitem člověk nic nezmůže…

      0 0
      • tomasycek  

        Posunutí sedla nahoru a dozadu mi hodně pomohlo. Paradoxně se mi zdá teď kolo akorát dlouhé. Menší rám by asi nic nevyřešil, protože bych byl víc ohnutý. Zítra ještě zkusím ty páky

        0 0
    • vasek80  

      Také hned první co mě udeřilo do očí na videu je nízko sedlo. To tě i musí bolet vic stehna. Zkus klasickou poučku dát sedlo tak vysoko, abys mohl šlapat bez naklánění v kyčlích patama.

      Já na silničce také ladím posed. Už jsem celkem spokojený. Také jsem jezdil jen MTB a přešel na endurace silnici. Canyona jsem chtěl a nakonec skočil na Canondale. Také mě bolelo za krkem, protože natazenejší posed nutí více zaklánět hlavu. Bederní oblast me naopak oproti MTB v terénu nebolí, příjemně mi ten delší posed uleví, když mě bolí záda z prace a sednu na kolo.

      1 0
      • tomasycek  

        Z původních 84,5 cm jsem na 87 a stále mohu šlapat patama bez protahování kyčlí. Bolí mě spíš vrchní část zad a za krkem. Věřím, že se to rozjezdí.

        0 0
        • ms82  

          Ja Ti z fotky neporadim, ale podle bolesti radit umim :-) Bolest okolo hrudni patere typicky znamena sedlo moc vysoko, nestabilni posed. Pokud se pridavaji i trapezy, tak to muze byt moc velky drop nebo spatna predozadni pozice sedla (na obe strany). Proste bych se dale soustredil na vyladeni polohy sedla.

          0 0
          • Espen  

            Tohle všechno mě bolí každý jaro :-).

            2 0
            • ms82  

              Me kazdy druhy den, podle toho, jak s tim zrovna soupnu :-)

              1 0
            • Jáchym 1  

              Když vidím Tvé Agree,tak se ani nedivím :-)

              0 0
              • Espen  

                Mám ho až teď od června :-). Už jsem dal sedlo o 2 cm níž. Ale řídítka bych dal ještě níž, ale nechci řezat krk,budu ho v zimě prodávat.

                To mi co hráli basket takhle máme ty posezy. Dlouhý nohy, ruce.

                0 0
    • Melvin  

      Na fotce mi přijde posed ok. Na videu to vypadá jak kdybys měl sedlo trochu nízko. Tak nevím jestli si měnil výšku sedla, nebo to jen zkresluje. Jinak tady to bude spíš o zvyku. Takže bych doporučil protahování a posilování středu těla.

      1 0
    • yetti  

      Velikost rámu je ok, ale ty combo řídítka nejsou pro každého. Pro optimální naladění posedu je to strašně limitující.

      Pokud si to nesedne řídítka prodat a nahradit klasikou, kde si můžeš hrát s délkou a úhlem představce a šířkou, tvarem í nakoopenim řidítek.

      2 0
    • ZDRI  

      Na většinu otázek už Ti správně odpověděli kolegové (nastavení posedu). Souhlas i s tím, že to kombo není ideální (pokud nemáš zažitý 100% jasné nastavení a posed). Hlavní problém u Tebe není kolo, ale tělo :-) Neber to prosím vůbec špatně, ale v tuhle chvíli prostě nemáš tu správnou „road figure“, MTB odpustí mnohem víc než silnička… Chtělo by to kombinaci optimalizace váhy + protahování + cílené posilování kritických partií. A dát tomu čas, nepodlehnout euforii z nové hračky/kola, kilometráž na silnici zvyšovat opatrně, ať si tělo postupně zvyká, ono to půjde :-)

      0 0
      • adam1  

        Někdo to má ale dané genetikou :)a Pogačar z něj nikdy nebude :)protahování ,posilování ok

        Endurace je pohodlná žiletka ,časem si zvykne :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.