Poraďte s rehabilitací, prosím.

22 nepřečtených
  • xaver

    13.4 jsem si na Točné sjel takovej jeden hezkej sjezdík, vesele si skočil a užil si to, a jak tak pak pokračuju po zelené a chci odbočit na pěšinu k letišti, co se nestalo.. normálně jsem upad. Nechápu to, na širokánské cestě, kde jsem odbočoval snad tisíckrát. Trvalo to předlouho, než se svět zastavil, přikrčeně jsem ležel pár vteřin a zjistil  jsem, že se nemůžu hnout, převalit, nic. Po dlouhé době jsem přes velkou a nekompromisní bolest v kyčli zaujal jakous polohu. A zjistil, že bez záchranky to nepůjde, ani náhodou. A zavolal. Pak přijel pan Novák, cyklista,  a dělal mi skromnou ale milou a pomocnou společnost do příjezdu záchranky, trvalo to přes hodinu, užil jsem si šok, no nic. Do příjezdu záchranky? No, on je les na Točné uzavřen závorami a přes ně se záchranka ani policie nedostanou. A tak pánové od záchranky drkotali s nosítky s malinkými kolečky, vhodnými tak na dlaždice pražských domů a asfalt chodníků,  asi kilometr a půl po kamenité cestě. A nadávali. Nicméně mě pak naložili, nafoukli dlahu a vytlačili zpět ten kilometr a půl. Drkotalo to. Velká záchranka nemohla naložit kolo, je to proti předpisům, a tak jsme čekali další půlhodinu na policii, ti mi kolo odvezli do nemocnice. Díky jim a panu Novákovi a záchranářům, docela mi to pomohlo :o). Zkrátím o: nemocnice, operace, berle, rehabilitace. Zlomenina kosti stehenní blízko krčku. Po týdnu mě vyexpedovali z chirurgie v Krči. Žiju sám a můžu konstatovat, že je to tedy pohoda, třeskutá,  v rámci možností. Jen se umýt dojít na WC to bylo jako vylézt na nějakou horu, zpočátku, teď už to zvládám lépe. Chirurgové v Krči to řešili nějak podobně jako tady: http://www.med.wayne.edu/…/DHS-DRH.JPG – pokud mohu jako laik posoudit. Když jsem to uviděl, nevěřil jsem, že mi tam našroubovali tolik železa (a to v Krči nepoužili o ten samostaný šroub méně). 6 týdnů bude noha bez zátěže, a pak se pozvolna začne se zatěžováním, prý. Sem píšu, protože bych uvítal doporučení jak rehabilitovat, určitě to tu někdo prožil také. Trochu  přec jen s mírou, o nekrózu kyčelního kloubu  nestojím. Zatím se procházím s podpažními berlemi, co na to říkaj ruce se ani neptejte, cvičím lehce, ohýbám nohu, a učím se pokoře a trpělivosti.   Děkuji za vaše doporučení, zkušenosti, rady.

    0 0
    • Charles2k  

      Já pro změnu už 3/4 roku ležím s tříštivou zlomeninou bérce (závora přes cestu…) Na rehabiltaci mě poslal přímo obvoďák a primář rehabilitace pak určil cvičení. Konkrétní cviky mně pak řekli rehabilitační sestry. Co vím od táty, který byl na totální endoprotéze kyčle, tak by mohl být vhodný rotoped (ale bez zátěže, nebo jen na minimální zátěž). Určitě neuškodí i plavání, je-li na blízku nějaká alespoň částečně bezbariérový bazén.

      Jinak samozřejmě strava bohatá na vápník a nezapomenout na vitamin D, který je důležitý pro jeho vstřebávání.

      0 0
    • jerryx  

      Muzu se zeptat kolik ti je?

      0 0
      • xaver  

        mám to v profilu, 53,  proč?

        0 0
        • jezevec2  

          Xavere, drzim palce a obdivuju tvoji trpelivost a pokoru. Me se pred 14 dny priplet na cyklostezce v centru Prahy nejakej 120 kg tezkej turista a aundal me na dlazbu.Mel jsem pohmozdenou pravou ruku: tyden v sadre a bez kola – i tak jsem si myslel ze mi hrabne. Dokazal by si ted zpetne urcit presnou pricinu toho padu. Vzhledem k nasledkum to nebylo asi jen neco malyho.

          0 0
    • matts1  

      no myslím, že nejlepší rehabilitace na všechny klouby je bazén, samozřejmě pokud můžeš vzhledem k ranám. Nejdřív jen pohyb bez zátěže a potom postupně začít zatěžovat a uvidíš, jak to jde. Je to lepší to nejdřív zkoušet ve vodě, která Tě trochu nadnáší, než normálně.

      0 0
      • drtyc  

        no ja myslel, ze k tomu staci ten vek a dve krabky denne po dobu 40ti let, aby si tohle clovek prihodil i na rovnym asflatu pri zakopnuti.

        0 0
    • Delkim  

      Přidávám se po v podstatě stejném zákroku, operace minulou středu, od soboty doma.

      Popis a pár cviků zde např.

      https://www.physio-pedia.com/…_Screw_-_DHS

      0 0
      • milan.v  

        Ty jsi ale určitě neskákal, ne? ;o)

        0 0
        • Delkim  

          Stalo se mi to na sjezdovce ve Špindlu :)

          0 0
          • milan.v  

            Hmmm, to je nemilé…

            0 1
            • Delkim  

              …ale ne na kole :)

              obyčejné zakopnutí po tom co jsme šli neúspěšně pozorovat polární záři…

              resp. zakopla jedna holčička, já ji zachytil, ale pak už jsem to neustál já

              0 0
              • milan.v  

                Aha, takže zaslužný čin… To je pech…

                0 1
              • cyklista86  

                Si jak důchodce. Těm se taky lámou krcky jen kvůli spadnutí na zadek. Vsadím se, že za dob kulturistiky bys měl maximálně modrinu. :-) zvedat něco tezsiho je důležitý jako stimulace k tomu, aby sis udržoval pevné kosti. Proto se ti 60kg cyklisti hned dolamou kdyz spadnou. Jejich telo nemá důvod ukládat tolik vapniku do kosti. Kdyz na ně nepůsobí moc gravitace. Hlavne u nich ta vrchní půlka. Vypadají jak po obrne. :-) Já neměl ještě nic zlomené jen plno narazenin. Jestli něco krupne, tak to bude asi protoze me zezadu nabere auto. :-)

                0 0
      • 01carbon  

        na procházce?- to posledni na strave? ntvl – pekný šroubky – zdrátovali Ti to jak podle autocadoveho vykresu – jestli se chces stat pokusnym morcetem tak se optam mlady – ftvs fizio.

        0 0
    • dr nick riviera  

      Obecně cesta praktický lékař .. rehabilitační lékař .. fysioterapeut.

      Ti první dva se dají obejít za cenu přímé platby.

      Než youtube je určitě lepší přímá kontrola provádění cviků fysioterapeutem, hodně se toho dá nesprávným prováděním cviků ******..

      Držím palec ať je to jenom lepší!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.