Poraďte prosím jake kola koupit

43 nepřečtených
  • Kajot

    Dobrý den všem bikerům. Předem se moc omlouvám, pakliže jsem založil téma, které tu již bylo probíráno, ale nejsem moc zdatný v orientování se na internetu. Jsem taková ta stará garda – tlačítkový telefón.

    K věci.

    Bude mi 56 let. Na kole jezdím co umím chodit. Ale jak jsem již psal starého psa naučit novým kouskům není nic jednoduchého. Minulý rok se mi můj Gustík odporoučel do … A protože se moje 4 děti už prý nemohli dívat na čem že to podnikám své cyklovýpravy pořídili mi nové kolo i s vybavením. Kolo je Merida Crossway XT edition 2020. Na kole jsem si ještě nechal za příplatek vyměnit vidlici za vyšší model suntour NRX, brzdy a řazení na Shimano XT, sedlovku suntour NCX Sp 12 a dle rad, které jsem tady dohledal na fóru, jsem vyměnil pláště – Schwalbe smart 622–47. S kolem jsem maximálně spokojen a i přes koronu jsem na něm minulou sezónu najezdil 2200 km. No asi se není čemu moc divit, protože Gusta byl slepenec všeho možného a asi i kolo od Vietnamců by bylo o několik tříd výše. Já sice jako amatér a turista jezdím spoustu let, ale 26 let byl můj partner Gusta a zbavit se ho bylo nemožné. Držel jsem se názoru mám to v nohách a rukách a ne v technice . Samozřejmě teď už vím, že jsem se minimálně posledních pár let zbytečně trápil. Věk nezastavíš.A teď můj dotaz. Za měsíc budu mít narozeniny a dostanu peníze na pořízení nových zapletených kol. Cca 6000 Kč. Prý je to přitom mém ježdění jediná slabší stránka tohoto kola. Nevím neorientuji se v tom vůbec. Na kole mám původní kola, dle značky jsem to nikde nenašel, ale asi to bude nějaký základ. (Merida comp)

    Má smysl po jedné sezoně ty kola měnit ? Asi budou neprodejné. Poznám rozdíl a nebudou to jen vyhozené peníze ? ( Určitě nehraji jen na váhu a nějakých 150 g asi ani nepoznám. Jezdím hlavně na těžko) Ale asi jsou tam i jiné vlastnosti. A pokud ano jaké kola ? V čem se budou lišit ?

    Děkuji za rady


    Zde nějaké info:

    Pohlaví muž

    Věk 56

    Ročně najezdím mezi 3500–4500 km

    2× ročně 10 denní cyklodovolená po Evropě 600–700 km na těžko (stan ,spacák, prostě plná polní)

    Každý druhý víkend, sem tam prodloužený, na středně těžko 200–250 km. Využíváme komerční ubytování jinak vše s sebou

    Plus týdení lehké a běžné ježdění

    Jezdíme všude možně, ale snažím se využívat hlavně cyklostezky, polňacky a asfalt. Kdo však jezdí i východní a balkánské krajiny (Ukrajina, Moldávie, Rumunsko) tak ví, že je nemožné se vyhnout kolikrát pořádným sračičkám.

    Využívám nosiče na zadním kole, asi největší zátěž, stan na říditkách. Ale při dovolených i nosiče na vidlici.

    Snad jsem podal dostatek informací .

    Pěkný den Dan

    0 0
    • Kajot  

      Jo a tady odkaz na typ kola . Možná budete vědět co jsou tam za kola.

      https://www.bikegallery.cz/…dition-2021/?…

      0 0
    • DonE  

      Řekl bych, že jsou to přebrandované ALEXRIMS Comp TK. Je to lowcost a je to těžké. Nicméně jezdit se na tom dá. Mám na silničce ALEXRIMS Comp 24, protože jsem je dostal skoro nové od kamaráda zadarmo, když jsem tu silničku stavěl. Váha 2100g+ … takže výhledově nechám jako rezervní kola a koupím něco lepšího a výrazně lehčího. Na mých 60kg je tohle nesmysl.

      Otázka je, co za 6000Kč jsi schopný pořídit. Aby to nebylo z bláta do louže. Navíc kupovat dnes cokoli na kolo je porod, tak nějak je všechno vyprodané.

      0 0
      • scalar  

        Náboje nejsou zrovna „XT edition“ (Alivio) takže náhrada za XT nebo něco slušnějšího na průmyslech + nějaké základní odolnější ráfky od DT může mít smysl.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jea

          0 0
        • Kajot  

          Ano náboje jsou jen nějaký základ. Výměna za XT je ok. Ale co ráfky a výplet ? Vůbec tomu nerozumím. A nechci něco koupit jen aby… A už vůbec ne předraženou věc, která bude zrovna pro mě zbytečná. Nejde mi o to aby byli lehčí o pár gramů, ale aby vydrželi a nezklamali, někde ve světě. Nějaký konkrétní tip ? Nebo na koho se obrátit ?

          0 0
          • DonE  

            Asi bych to neřešil a jezdil. Ale třeba někdo poradí, kde nechat zaplést něco znatelně lepšího za tu cenu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A co tady toto ?

              Ráfek

              https://www.kupkolo.cz/…2x20_z96256/?…

              Náboje

              https://www.cyklonemcik.cz/…fhm-8000-32d

              https://www.cyklonemcik.cz/…fh-m8000-32d

              Vybrat ještě dráty a nechat vyplést. Nechci vůbec radit bo tomu taky nerozumím ale mám stejné kolo a už nad tím taky jaksi dumám. Když to spočítám tak ráfky 3200 náboje 2000 no a práce 1000 ??? – dráty 500 ??? Skoro v tvým limitu. Ale já o tom taky prd vím. Co na to Scalar ? Nebyla by toto třeba možnost ?

              0 0
              • Kajot  

                A Scalar by mi byl schopný to takto vyplést ? Jestli je to dobrá varianta.

                0 0
                • scalar  

                  Ne.

                  0 0
                  • Kajot  

                    Z diskusí tady na fóru jsem pochopil, že jste v tomto oboru profík a každé téma je ukončeno obraťte se na Scalara. Tedy zkusím vás ještě požádat o jednu odpověď. Ne, jako že nezapletete ? Nebo ne, není to dobrá volba a nebo obojí ? A kdyby jste mi skládal kolo, řešil by jste to jinými zaplet.kol nebo se na to mám opravdu vykašlat a jezdit s tím co tam mám. Omlouvám se za otravování. A za jakoukoliv odpověď předem děkuji.

                    0 0
                    • scalar  

                      Ne, jako že zapletená kola neprodávám. Kdybych kolo skládal, dal bych tam adekvátni kola vzhledem k ceně kola a jeho určení.

                      0 0
                    • DonE  

                      Scalar staví kompletní kola na zakázku. Neprodává jednotlivé díly. Rady v mnoha vláknech, aby se lidi obrátili na něj (případně jiného stavitele v místě bydliště) jsou myšleny tak, že zákazník obdrží vyvážené kolo za předem dohodnutou cenu. Nikoli kolo s XT přehazovačkou, která je vidět. A zbytkem komponentů, které jsou to nejlevnější na trhu, a pokud to někdo myslí s ježděním trochu vážně, tak je stejně velmi brzo vymění.

                      0 0
                      • Kajot  

                        Jasné tomu už rozumím. Já opravdu panu Scalarovi děkoval. To nemělo být ironicky. Udělal jsem si k tomu dle všech odpovědí názor. Bez nich bych si to blbec koupil. A byl by to jenom dobrý pocit, že tam mám něco „lepšího“. Takhle budu mít prostě rezervu, kdyby se na cestách cokoli stalo a tím nemyslím jen ty kola.

                        0 0
          • adam1  

            Jestli vezmeš ty postované Scalarem jestli teda cena je za pár tak fajny kup a Scalar skládá kola tak bych mu důvěřoval a zbydou ti finance na hadry,boty ,gripy atd.:)

            U těch tápletů budeš potřebovat nové kotouče na 6děr ty původní máš na centerlock takže taky dobrá investice za lepší kotouče .

            0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli to kolo jezdí s nákladem jako expediční, tak asi nejsou žádoucí nějaká superlehká kola, spíš držáky. Lehká a aero kola mají smysl u silniček, kde se jede aspoň 30 a víc, podle toho odkazu to kolo jako celek moc aero nevypadá, ty kola tomu podle mě moc nepomůžou, asi bych investoval jinam

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jen pro zajímavost a do čeho by při této výbavě a při jeho stylu ježdění měl investovat ?

        0 0
        • Singlespeed  

          Dokud se něco nepokazí, tak asi nemá smysl vůbec investovat.

          0 0
          • Esi  

            Přesně, když neřeší hmotnost ani tuhost těch kol, tak bych tam nechal co je, přece jen pro troše péče vydrží ty kónusy celkem dlouho, na cykloturistiku stačí a snadněji někde v Rumunsku v horách opravíš přidřený konus než kouslé ložisko, i kdyby jsi měl ten konus rozebrat vyčistit a namazat indulonou, tak na to 300km ujedeš, když odejde ložisko tak je konec, i když to se zase nestává že by odešlo jen tak z ničeho nic

            0 0
            • scalar  

              Já bych si vzal náhradní ložiska, to už snadno uvezeš. Ale diskuzí na téma „konusy nebo průmysly“ je tu dost, nemá smysl rozjíždět další.

              0 0
              • Esi  

                Jojo to jsem ani nechtěl, sám mám průmyslový, jen mi přijde že na turistiku bych nechal ty kola tak jak jsou, přijde mi že ty nižší řady jsou celkem trvanlivé, tím že tam výrobce hmotnost neřeší tak je tam trochu víc materiálu tak to vydrží, vidím to u rodičů náboje z řady Shimano sis staré 20–30 let mají na trekových kolech najeto desítky tisíc km v podstatě bez údržby a pořád se to točí, stačí ty kónusy seřídit. Za 6 tisíc stejně pořádná kola nekoupí, pokud ta kola vydržela rok a nejsou s nima potíže tak bych je tam nechal

                0 0
              • Kajot  

                Taky to tak udělám. Už studuji na internetu technické náležitosti.

                0 0
    • Kajot  

      Edit: Na kole jsou kotouče180 mm Shimano XT RT 8000 ICE tech. A pravda to by byli zase 2 litry. Tak něco z centerllock-em ?

      0 0
      • scalar  

        Existují i adaptéry z 6D na CL.

        0 0
        • Edwin  

          Přesně tak. Mam od a2z a drží to parádně.

          0 0
          • Kajot  

            Toto jen dotaz zda jsem to správně pochopil. To jsou i adaptéry z 6D na CL ? Já myslel, že to je jen CL na 6D

            0 0
            • xtonda  

              Dá se dát 6D kotouč na CL náboj s pomocí adaptéru. Opačně logicky nikoliv.

              0 0
    • michomin  

      Lidi jsou divný. S kolem jsi maximálně, tedy úplně nejvíc co jde, spokojený. Ujel jsi 2 200 km. Pak ti řeknou, že kola jsou slabá stránka, a ty, i když jsi spokojený úplně nejvíc co jde, chceš najednou nová kola. Proto, že ti to řekli. No je to normální?

      0 0
      • Kajot  

        Řekl bych to asi tak ! 41 let se aktivně věnuji skydivingu. Mám přes 6400 seskoků +700 jako tandem pilot a 30 let jsem instruktor. Svoje žáky od začátku učím, že není hloupost se na cokoliv zeptat. Hloupost je nezeptat se a hrát chytráka. A protože nejsem chytrák, tak jsem se položil dotaz abych tu hloupost neudělal ! A ano je to normální ! I řekl bych, že v jakémkoli odvětví je normální se ptát pokud tomu dostatečně nerozumím!! A já se pouze zeptal zda to má smysl či nikoli a proč. Já když dám na záda školní komplet studentovi na záda tak je taky maximálně spokojen ! Čekal jsem, že to na tomto fóru bude někdo kdo tomu trošku rozumí vstřícný a dá mi fundovanou radu. Radu typu ano ne a proč. A ne řešit jestli je nebo není normální poslechnout někoho zkušeného. A ještě když si člověk přečte jak důležité jsou kola a jak se to podceňuje. Taky raději diskutuji s paragánem co má něco odskákané, ale určitě bych na otázku tohoto typu nezkušenému neodpověděl jestli je to normální. Všem ostatním co opravdu chtějí poradit se omlouvám, ale toto mě nadzvedává z židle. Nerozumím proč tedy vůbec reagujete na můj příspěvek.

        0 0
        • Jezevec70  

          Kup si konusové klíče a nauč se náboje seřizovat. Zas taková věda to není. Při slušné údržbě vydrží docela dlouho. A až něco na kolech odejde, tak bych řešil nová.

          0 0
        • Slavik  

          Tak zase přistaň na zem. Cyklistika není zas tak vysoce rizikový sport, kdy i při malé chybě (např. nedopnutá přezka) přijdeš okamžitě o život…

          PS: a to jsem vynechal i 6 Tvých vykřičníků

          0 0
          • Kajot  

            Přistál. Já snad porovnával rizika ? Uvedl jsem pouze příklad, kde se mohu vyjádřit z druhé strany. Protože opačně v oblasti skydivingu se za odborníka považuji. Ale ok. Chápu to tak, že se ze mne musí stát nejdříve odborník na cyklistiku a až potom se tu na něco zeptat.

            0 0
            • vaclaw  

              Jsa bych to zas tolik nehrotil. Pár řad jsi dosal. Holt je to jako všude nainenetových fórech, někdo poradí, někdo se vysměje a někdo odpoví i když k tématu nemá co říct, nemyslím si, že jiná komunita je v tomhle výrazně jiná. Navíc na tvoji otázku není jednoznačná odpověď. Za 6000 si stejně moc nepolepšíš. Osobně bych se na to vykašlal. Meridu Crossway jsem pár let měl a je to dobrý krosový kolo, ale pořád jenom krosový kolo, teda určený na cyklostezky a mírný terén, ve kterým si nemyslím, že lepší kola, zvlášť v ceně kolem 6k, nějak výrazně poznáš. Pokud bych už do něčeho investoval, tak třeba zadní náboj, protože jestli to jsou stejný náboje co jsem měl, tak mají poměrně málo poloh kdy zabírají a mít menší úhel záběru (otočení kliky než se zadní kolo roztočí) nebo jak se tomu říká je rozhodně příjemný.

              0 0
        • michomin  

          Ale no tak, pane instruktore se 7 100 seskoky. Tady nejsme na parašutistickém kurzu. Tady se neptáme, jestli něco smíme říci. Tady nemusíme dělat věci přesně a jenom takhle, jinak to dopadne špatně. Uvolni se a přistup na to, že je i jiný svět než ten na letišti. Jiný, ale ne horší. Prostě jiný. Tak se vrať na zem a zařaď se. Tak se to běžně dělá, když někam přijdeš.

          V tomto vlákně ti bylo několikrát řečeno i naznačeno, že ta výměna je víceméně zbytečná. To ty nebereš. Ty chceš přesné a jasné informace, že nová kola potřebuješ a že jenom takhle je to správně. To ti tu ale nikdo nedá.

          0 0
          • Kajot  

            To přece není pravda. Napsal jsem přeci jasně, že chci jen poradit jestli ano, ne , proč a případně pokud ano tak jaké.

            Jasné prostě nebudu zbytečně vyhazovat peníze do luftu. Už jsem pochopil, že je to zcela zbytečné. Ale kdybych tady nepoložil tento dotaz, tak bych je asi koupil. Stačí si přečíst vše co jsem napsal. Takže i když teď jsem za blbce, tak to alespoň splnilo účel a nekoupil jsem hovadinu. Takže určitě všem děkuji.

            Jen nevím, jak mám pro příště tady na tomto fóru fungovat a případně koho a jak se ptát ? Protože když se ptám, tak mi přijde, že špatně. Nebo se mám vždy zařídit podle prvního co mi napíše ? Nevím. Já se tu přišel jen něco dozvědět nic víc.

            Ale ještě jednou moc děkuji. Alespoň jsem teď ušetřil. A až se to prostě posere tak budu mít na nové.

            0 0
    • DaSnail  

      Kolko vážiš nalahko a kolko na tažko? Tie slabšie kolesá sa aj nejak prakticky prejavili? Časté centrovanie, problémy s utesnením náboja…

      0 0
      • Kajot  

        Ahoj, na lehko 83 kg, na těžko + cca 15–17 kg. Jen odhad. Nikdy jsem to nevážil. Prostě co vleze do brašen, abych mohl na cestách rozumně fungovat.

        0 0
    • nomecz  

      Ja bych se na to aktualne vyprdl a chvilku pockal a priplatil si za neco jako tohle

      https://www.bikepart.cz/…-craze-disc/

      0 0
    • skaj  

      Lepsi kola nedavaji smysl, to jsi uz seznal sam. Ale jedno zlepseni co 100% poznas a ma snad nejlepsi pomer cena/vykon tam vidim – plaste a duse. Kup si spickove plaste, rozumne duse, nauc se je foukat (na 90% je ted prefukujes stejne jako vetsina lidi) a budes mit pocit, ze mas jine kolo. Ono sebelepsi kola obute v tezkem plasti s dratenou patkou nic moc skveleho nedokazou.

      Neporadim ti jake, do trekingovych plastu nevidim, ale v klidu se za doslova par tisic dostanes na usporu kolem 500g. A to to jeste bude mnohem lepe odvalovat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.