• krokus

    Pořídil jsem si teď silničku. Nikdy dřív jsem ale na tomhle typu kola nejel, tak nevím, co od toho mám očekávat, na co si mám dát pozor atd. Co třeba se silničkou udělá takový kanál či pořádná díra? Dá se na tom přejet i nějaký terénnější úsek, aniž by člověk zničil ráfky či pneumatiky? Občas by to myslím bylo potřeba. Jak by se vlastně měla držet řidítka: na rovině a ve sjezdu dole, v kopcích nahoře, na brzdách? Řazení funguje asi jinak, že? Lze řadit i v plném záběru, pokud se nepletu. Celý život jezdim na horákovi, tak mám z první jízdy trochu obavu:-)

    0 0
    • ydaho  

      napřed bych to zkusil, intuice hodně napoví… :-)

      1 0
    • Rychlej turista  

      Na silničce je to jednodušší, než na bajku. Během pár jízd si zvykneš. Na ty díry je třeba si dávat pozor a když s někým jedeš, tak je včas ukazovat, i ostatní překážky, třeba chodce a neměnit neočekávaně směr a neházet vlny. Někteří bikeři taky na silničce dělají šílené pohyby, mnozí za jízdy pumpují a tak, tak na to si taky dát pozor. Ale to vše je o vyježděnosti a když bude snaha, tak se do toho rychle dostaneš :-).

      1 0
      • krokus  

        Pumpují? To je nějaká technika šlapání?:-)

        0 0
      • Rychlej turista  

        Mno, představ si velkou nožní pumpu, jak s ní doma pumpuješ. Tak stejný pohyb někteří bikeři dělají i při jízdě na silničce v sedě :-D

        1 0
        • krokus  

          Tak to asi mají blbou techniku a moc těžký převod, ne? Při frekvenčnim šlapání se blbá technika projeví spíš poskakováním v sedle, řekl bych – taky občas poskakuju:-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Techniku blbou mají určitě, proto to dělají, ovšem ta frekvence pumpování je někdy obdivuhodná :-D

            1 0
            • krokus  

              No kdybys mě viděl šlapat, možná by ses taky smál:-) Při kadenci nad 100 už začnu poskakovat. Je co zlepšovat, no…

              0 0
    • Luma  

      Jinak do terénu na silničce můžeš pokuď teda myslíš polní cesty apod.vyhni se šotolině a štěrku,tam to rádo proklouzne.Řazení je stejné jak na bajku,takže raději neřadit v záběru,pokuď chceš ať ti vydrží převody a řetěz co nejdéle.Na silnici můsíš hodně předpovídat,protože někteří řidiči tě nevidí nebo nechcou vidět,tak si dávej bacha.Řidítka drž jak ti vyhovuje,ve sjezdu je lepší je držet dole aby jsi došáhl vpohodě na brzdové páky.Jinak silnička je krásná-je to o rychlosti a lehkosti.Bike je dřina:-)

      1 0
    • krokus  

      Jinak zatím budu jezdit s pedály na horáka, tak snad to nějak půjde. Na nákup silničních treter a pedálů toho času nemám.

      0 0
      • PjSky  

        silnicni naslap netreba, znam vic lidi co pouzivaji jednu botu. Myslim ze tu na to bylo i vlakno.

        0 0
        • JMT  

          silnicni naslap samozrejme neni nutny, ale radeji soru+silnicni pedaly+silnicni kvalitni boty nez treba ultegru a spd+bikovy boty. V bikovejch to je proste citelne horsi. VELICE CITELNE HORSI

          0 0
    • Biker jak Pes  

      Když jsem začínal se silnicí, tak jsem si jí nejdřív zkoušel v obchodě. V životě jsem na tom tehda neseděl a málem jsem tam poboural pár kol. :D Jak se budeš držet, záleží na tobě. Po rovině preferuji držení za páky, sem tam se chytnu normálně jako na biku abych trochu dal odpočinout rukám. Do kopce by se mělo držet taky za páky, protože se ti ruce nesvírají hrudník a lépe se ti dýchá než když se držíš klasicky. Nevím proč, ale osobně mám radši do kopce se držet klasicky. :) Z kopce jezdím s rukama na beranech a prsty občas na brzdách. Ohledně brždění je to lepší, protože máš větší páku a líp se ti bude brzdit. Jenom bacha, ať to nepřeženeš, zablokovat kolo na silnici je hned. :)

      S tím terénem bych to zas tak nehrotil. Teoreticky bys mohl něco menšího přejet, ale bude to toho kola líto. :D Na kanály a díry si dávej bacha, to je občas peklo. Nejednou mi takhle vyletěl drát z výpletu.

      Řazení je jak říkáš. Dá se řadit v plném záběru. Jsou to sice pecky jak sviňa, ale zatím se mi kolo nerozpadlo (Shimano 105). Dokonce i řetěz můžeš křížit víc než na biku. Na silnici máš jenom 2 placky, tak to není tak hrozné, ale rozhodně bych to nepřeháněl.

      Tak hodně štěstí do prvních silničních kilometrů bez pádů a defektů … ;))

      1 0
      • krokus  

        Vím, že se ptám blbě, nejsou mi ale úplně jasné pojmy klasické držení, držení za páky, držení jako na biku, držení za berany. Berany jsou asi jasné, páky jsou jakoby brzdy seshora? Co jsem si tak všiml na TdF, do kopce se jezdci drží vážně většinou za páky (pokud je to to, co myslím), na rovině střídavě za páky a za berany, z kopce asi jen za berany.

        0 0
        • nooski  

          Jako na biku asi myslí držení za rovnou část řidítek – ideální na roviny, když člověk jede sám. Za páky je prostě za řadící a brzdové páky a jejich gumovou část :-) Více aerodynamiské, člověk dosáhne jak na řazení, tak na brzdy – idálně proti větru, z kopečka do kopečka, při jízdě v balíku nebo v háku. No a pak je ještě dolní držení v obloucích pod pákami, to je vyloženě aero posed při silném protivětru nebo při prudkém klesání. Dá se i spurtovat, ale já teda raději při spurtu držím páky.

          0 0
          • krokus  

            Držení za páky jsem si v obchodě taky zkoušel, úplně jsem ale nevěděl, jak bych měl mít prsty:-) Snad se to naučím intuitivně…

            0 0
            • Martin  

              neřeš, nepřepínej, to se naučíš intuitivně

              1 0
          • Biker jak Pes  

            Přesně tak jsem to myslel. :) Ve spurtu mám rozhodně radši držení za berany. Líp se mi tak i přehazuje. BTW: ty máš Campu, že ? Jak přehazuješ, když se držíš dole ? Znám pár lidí, co mají Campu a při držení za berany přehazují v pohodě, ale ti mají extrémně dlouhé palce… :D

            0 0
            • krokus  

              Ono se dá přehazovat, i když se držíš nahoře (za páky)?:-) Jsem si myslel, že člověk se naopak kvůli tomu musí chytnout za berany. No bude to chtít fakt vyzkoušet:-) Jinak tam budu mít taky campu.

              0 0
              • Luma  

                Právě když držíš dole v oblouku spodní ůchop-tak je problém na Campě řadit dolů na menší kolečko.U Shimana je to v pohodě.Taky by mě zajímalo jak to děláte na te Campě

                0 0
                • Ravo23  

                  to je asi nejaka fobia shimanistov. ja v tom skutocne nevidim ziaden problem..

                  0 0
                  • Luma  

                    Promiň,proti Campě nic nemám.Prostě u Shimana mi to přijde lepší.Jinak na Campě jsem jel jenom parkrát a to jenom na vyzkoušení,nic delšího.

                    0 0
                    • Ravo23  

                      no, ved v poho. ja som predtym jazdil na shimane, konkretne RSX dualy. prechod na campu nebol problem, staci par jazd a mas to v krvi. opacne to bude asi uplne rovnake.

                      0 0
                    • favorit.  

                      mam Shimano a na Campe jsem jel asi stopade kilaku. A na pristi silnici uz bude jedine Campa!

                      0 0
                    • Listr  

                      Já mám taky Campu a při držení za páky to nejde, páč musím šáhnout až dolů na rám :-))))

                      0 0
                  • Biker jak Pes  

                    to je přesně ono. Campu jsem zkoušel, ale takhle dlouhý palec teda nemám :D

                    0 0
              • Ravo23  

                jasne da. za barany dole sa volakedy nechytim cely trening, hlavne teraz v zime..

                0 0
            • nooski  

              Jejejej je to tu zase:-) Právě že u Campy jde řadit v daleko více drženích. V dolním úchopu naprosto bez problému a kdo má delší prsty, tak na těžší přeřadí i z horního úchopu (teda v té rovné části). A budu se zase opakovat že bych nechtěl auto, kde by brzda při nějakém podivném pohybu jinam zároveň fungovala jako spojka ;-)

              0 0
              • Luma  

                Když brzdím tak brzdím a nehraju si z pákou,kdo neumí koordinovat svoje pohyby tak mu Shimano Dual Control může dělat problémy:-)

                1 0
                • Martin  

                  dual control prostě neni pro každýho

                  0 0
                  • ropman  

                    běžně když dobržďuju tak současně řadím na lehčí, samozřejmě jen když chci a přijde mi to v pohodě (Shimano RX100). Všechno kolem řazení je jen otázka zvyku. Na bajku jsem taky jezdil GripShift (v pohodě, nepřesnost řazení jsem znal a proto se ji naučil korigovat), Rapidfire, na dalším Sram dvě páčky nad sebou (Trigger) a prostě je to všechno jen o zvyku.

                    0 0
          • Rychlej turista  

            Ve spurtu se řídítka drží zásadně dole, jinak se o spurtu mluvit nedá.

            0 0
          • favorit.  

            ty spurtujes? Vzdyt nezavodis! :-D

            0 0
          • kajda93  

            S tim souhlasim držení za páky je pohodlnější na rovinách, za oblouky to beru při většim tlaku (stoupání,spur­t).Pokud ale jedu delší trasy (kolem 90km) a je předemnou delší rovina,tak volim ten nejpohodlnější způsob což je zabalení se na časovkářskou hrazdu,má to výhody nejenom v pohodlnosti,ale i v uspoře energie která je na delších trasách opravdu potřeba.

            1 0
    • vlkouš  

      zacinal jsem na silnici, pak jezdil oboje, dale jen bika a ted po koupi noveho sirera zase oboje. prechod z bika na silnici je o zvyk. uchop riditek stridam podle terenu, stoupani, vetru. zkraje budes hledet optimalni posez. sam zjistis, co ti vyhovuje. ale dej pozor, ze chyceni brzd trva malinko dyl, nez na biku. trasu pro vyjizdku si peclive vybiram. pokud to jde, vyhybam se kocicim hlavam, tramvajovym kolejim, rozbitym usekum, frekventovanym a uzkym cestam. nastesti kolem baraku mam destitky kilometru peknych a malo frekventovanych silnicek. prece jenom na biku se da ledacos v nouzi objet po chodniku, po krajnici, kdyz je nejhur tak skarpou. kapitola sama pro sebe jsou ridici. mej oci na stopkach, poslouchej, co se za tebou deje, predpokaldej ze ti nedaji prednost, kamiony s navesem se zacnou zarazovat hned jak te mine kabina, babka s taskama ti taky prednost neda. bacha vubec na vitr a taky vetrny pytle kolem busu a nakladaku. jo a ted po jaru bacha na pisek a skvaru po zimnim posypu!!! nezapomen na osvetleni, odrazky, at jsi videt. jinak kdyz si najdes „svuj“ okruh, tak je to nadhera. a pokud muzes, jed si zajezdit do zahranici, treba CH, A, D, FL! drzim palce.v.

      1 0
      • Biker jak Pes  

        že FL je Lichtenštejnsko jsem fakt netušil :D

        0 0
        • vlkouš  

          no je fakt ze v lichtensteinu je jezdeni na kole spis takova rarita. silnice sice pekny, ale samej kruhovej objezd a jedes z vesnice do vesnice. horsky silnice jsou tam v podstate jen dve a jsou slepy. v.

          0 0
      • krokus  

        Dal jsem si předsevzetí, že nebudu jezdit po frekventovaných silnicích. Je mi jasné, že na malých silničkách to nebude úplně ono (tam je to možná spíš na bike:-), ale z toho provozu mám opravdu strach. Kamionů bych chtěl potkávat co možná nejméně. Je pravda, že i k těm malým silničkám se člověk někdy musí nějak dostat. Proto jsem se ptal na tu průjezdnost terénem: občas si můžeš vybrat např. mezi frekventovanou silnicí 1. třídy a lehčím terénkem (třeba hodně rozbitou asfaltkou). Uvidíme, jak mi to předsevzetí vydrží. Bude to člověka k těm větším silnicím asi svádět: je tam lepší povrch, průměry by byly lepší, není třeba koukat do mapy, prostě jedeš a jedeš…:-)

        0 0
        • vlkouš  

          no zalezi kdy bydlis a kudy se dostanes za mesto. daji se najit i mene frekventovane silnice s dobrym nebo vybornym povrchem. ja anstesti bydlim na SV od prahy, takze uz par metru za barakem mi azcinaji slusny silnice s „relativne“ malym provozem, po kterejch se dostanu do pojizeri, ceskyho raje, podjestedi, kokorinska, posazavi. zkus i vyzkouset dostat se kousek za mesto MHD (metro, vlak). jestli chces nejake typy, tak pisni. jo a blikacku uz vubec nesundavam, za slunecnyho dne ji sice napouzivam, ale staci zmena pocasi, poradnej dest nebo na podzim padne mlha. v.

          0 0
          • krokus  

            Bydlím toho času v Kobylisích, přesněji řečeno zhruba na rozmezí Kobylisy, Bohnic a Troje. Za tipy na nějaké trasy bych byl vděčný. Zatím mám vyzkoušenou cestu přes Čimice, Dolní Chabry na sever, zhruba k Mělníku. Silničky většinou málo frekventované, rozbité přiměřeně. Pokud projedu Stromovkou (tam to je tedy místy spíš na horáka), dostanu se na západ (Lysolaje, Horoměřice, Okoř). Dřív jsem bydlel ve Strašnicích, tam to bylo na kolo lepší – směr na JV je myslím skvělý na horáka i na silničku.

            0 0
            • vlkouš  

              no takze nejaky trasy uz mas. muzes zkusit vyjet po stary teplicky, jak se dostanes za odolku, tak uhnout kamkoliv na okresky. no a na delsi svih doporucuju silnici z melnika kokorinskym dolem az k hospode v raji, pak do kopce na mseno a po vrsku zpatky melnik nebo spis kostelec nad labem. jen pozor na hodne hezky pocasi na jare a nadrzeny motorkare!!! muzes taky kombinovat privoz v roztokach a jses hned na L brehu. taky pekny je dojet do kostelce a pak prostor melnik – mseno – mlada boleslav – lysa – stara boleslav je docela fajn (s vyjimkou statovky melnik – boleslav). jinak ICQ na mne mam v profilu. klidne pisni. v.

              0 0
              • Janes  

                Souhlas s Vlkoušem, když pojedeš zpátky od Mšena na Mělník a nebudeš mít dost, zahni v Byšicích na Čečelice a pak až do Hlavence a nadjezdem přes E10 potom buď na Lysou anebo do Brandýsa a zpět do Prahy.Anebo z Byšic do Košátek a na Mečeříž, tam jsou krásné výhledy(třeba u Horního Slivna, když je viditelnost ta je vidět vlevo Říp a napravo pěkně Vrátenská hora,Bezděz a Ještěd jak na dlani. Pak můžež třeba až do Benátek, nebo dolů do Hlavence atd… Ben

                1 0
                • krokus  

                  Díky vám oběma za tipy. Jenom si nejsem jistý, jestli se tyhle vzdálenosti slučují s mou výkonností:-) V létě jsem na biku po rovné silnici jezdil průměrem tak 24–26 (na nanoraptorech 2.1), vzdálenosti dejme tomu do 100 km. Teď v zimě je vytrvalost trochu horší, po 3 hodinách toho budu asi mít dost.

                  0 0
                  • Janes  

                    Akorát se v tý hospě Na Ráji nepřejez, mohlo by to v tom stoupání na Romanov Tvýmu žaludku být krapet nepříjemný :-)

                    1 0
            • jecnak  

              Muzes se nekdy pridat, pokud mas chut www.bike-forum.cz/…3/forum.html#… Budem jezdit i vic na sever nez ted, proste cely vychodny polomer kolem Prahy.

              0 0
              • krokus  

                Díky za nabídku. Nevím ale, jestli by to pro mě i pro vás mělo smysl – vy byste asi jeli základní vytrvalost a já spíš prahový trénink:-) Výkony na prazích mám cca 2,7 (AP) a 3,5 (AnP). Už je to trochu staré, teď na tom budu možná o chlup líp – určitě ale ne o moc. Každopádně, než najdu odvahu vyrazit s nějakou skupinkou, musim se s tim kolem trochu sžít (naučit se řadit, brzdit a tak):-)

                0 0
                • Pebe  

                  odvaha je to hlavní, jinak když jsem to zvládnul i já, nevidím důvod abys to neušlapal i ty…

                  0 0
                • Attila  

                  Tak to ale nejsou špatné hodnoty výkonu.

                  0 0
                • jecnak  

                  Jsem na tom temer stejne. 2,7 a 3,8

                  0 0
                  • krokus  

                    To mi to asi nějak blbě naměřili:-) Díval jsem se na to znova, přesně mi to vyšlo 2,8 a 3,5. Je to staré 2 roky, od té doby jsem se určitě spíš zlepšil, než zhoršil. Je to ale podle mě jen důkazem toho, že čísla nejsou všechno – určitě nejsem nějaký dobrý (soudě např. podle rychlostních průměrů ve srovnání s těmi tvými). Pro zajímavost cituji, co mi napsali v Casri: „Test laktátové křivky vykazuje prozatím průměrně vybudovanou oblast, ale silové parametry jsou toho času na velmi dobré úrovni na obou prazích, pro sledovanou skupinu a množství najetého objemu a cyklist. historii (vloni cca 4500 km).“ Myslím, že podstatné je tam to hodnocení vytrvalosti. Když chybí vytrvalostní základ, jsou sebelepší silové parametry naprd, řekl bych…

                    0 0
                    • jecnak  

                      Trebas u me je to slozity, protoze jsem 2mmol/l laktatu udelal az pri 175t, coz je 3.5W/kg na AP, ale asi tezko mam AP na 175t… Zalezi kdy te merili, jak jsi se vyspal, vy… atd. :-)

                      0 0
                    • Attila  

                      Já měl vloni v únoru 3 W/kg AP – 155tepů a 3,8 W/kg ANP 173 tepů vloni v květnu 3,4 W/kg AP – 150tepů a 4,2 W/kg ANP – 170 tepů. Za týden jdu zase, tak uvidíme :-)

                      0 0
                      • krokus  

                        To skoro vypadá, jako že tam chodíš minimálně každý měsíc:-)

                        0 0
                        • Attila  

                          To ne. Jen před objemy a pak před prvními závody. Každý měsíc by to lezlo do peněz :-)

                          0 0
        • vlkouš  

          a jeste k provozu: pokud se donutis vstavat, tak treba brzo po rano o vikendech byva mensi provoz, nez jindy. takze vypadnout z mesta po vypadovce hodne brzo rano a zpatky se uz protluces po okreskach. bohuzel spousta okresek kolem prahy je uzasne rozbitejch a frekventovanejch. pokud ejzdis autem, tak uz budes znat problemovy silnice. v.

          0 0
        • hribik A1  

          pri ceste 1. triedy zalezi hlavne na jej sirke. su uzke cesty, casto navyse s rozbitym krajom a tie su na p*cu, a su aj siroke cesty s dvojmetrovou bocnou krajnicou na kazdej strane, ktora je v dobrom stave. zavisi od toho, ake mas vo svojom okoli. pri tych druhych je prakticky jedno, aka je tam premavka, len pri prudkom bocnom vetre sa tam neda bezpecne jazdit. tie prve su protivne aj pri nie moc velkej premavke

          1 0
      • krokus  

        Jinak jsem si pořídil taky Šírera – model 502 na mirage. Doufám, že to byla dobrá volba. Doma ho ještě nemám, pojedu si pro něj v úterý (musí ho postavit, tak malou velikost rámu neměli osazenou:-).

        0 0
        • vlkouš  

          myslim ze je to dobra volba. mam 701 s mirage. zatim naprosta spokojenost, bycha na brzdy, jsou fakt jedovaty. v.

          0 0
    • Janes  

      Jestli můžu malinko poradit, dres co nejvýraznější, blikačku skoro pořád a hlavně dát řidičům jasně najevo, co chceš dělat, žádné váhání a rozmýšlení.Jo, a bacha na přední brzdu,já jí měl vždy trochu vlažnější, zadní smyk vyrovnáš, přední ne.To jen tak na okraj k bezpečnosti.A jak už tady bylo psaný, šlapat dokulata, technika šlapání je na silničce dost důležitá. Já díky ní stíhám slušně i o hodně mladší kluky, který se učili jezdit na biku.Jinak Ti přeju dobrý zážitky a jsem rád že silničky ještě nevymřely:-).Ben

      1 0
      • krokus  

        Myslíš, že je blikačka (zadní) potřeba třeba i za slunečného dne?

        0 0
        • sYs  

          Za slunečného počasí ne, ale hodí se když je pošmourno, není nad to být pořádně vidět. ;-)

          0 0
          • Nikolka  

            když je řidič slepý nebo blb tak ti nepomůže nic… v pátek mě málem srazila ženská autem, musela jsem uhnout do protisměru, kde sice jelo auto, ale nějak jsem to vybrala naštěstí… Byla jsem na hlavní, ona řijížděla z vedlejší, zběžně se podívala a klidně jela, to už jsem ale byla na její úrovni.. BTW mám žluté kolo, žlutou přilbu, a žluto červené oblečení takže myslím, že výrazná jsem dost :)

            1 0
            • Janes  

              Napsal jsem skoro pořád, a jak napsala Nikolka, před blbem Tě neochrání ani blikající maják na přilbě.Razím heslo- jezdi, jako by Tě všichni chtěli zabít.

              1 0
            • Rychlej turista  

              Tohle je standardní situace a zpravidla ho pohodlně předjedu. Horší je, když ti tam vjede z protisměru nebo když jedeš po kruháči. To už neuděláš nic.

              0 0
          • Ladap  

            Blikačku vozim i do lesa. Když se vracím za šera domů a jedu kolem posedů, tak to není moc dobrej pocit. Kamarádce takhle odstřelili strejdu…

            0 0
        • kámen úrazu1  

          Zadní blikačku nesundávám. Stačí, když je oblačno a projíždí se lesem, pak už cyklista je mnohem hůř vidět. Nemluvě o mrholení, dešti…, zkazit počasí se může i za krásného parného léta.

          A jak Ti tu doporučujou – viditelná bunda, dres dávají řidičům nejen více času k reakci, ale podle mých zkušeností se většina řidičů chová k dobře viditelným cyklistům ohleduplněji. Když jsem vozila červenou větrovku, předjížděla mě většina s menším odstupem, než když jsem si pořídila na větrovku sportovní rozlišovací, jasně oranžovou vestu. Půl roku vozím bundu v signální žluté a je to paráda, řidiči, když je prostor, mě často předjíždějí jak v noci (když je cyklista plný reflexek a blikaček, chovají se řidiči taky lépe). Běžne se vyhýbají až na druhou stranu silnice, často i výrazně zpomalí. www.vinohradskeslapky.com/akce.php?…

          Mám pocit, že se většina řidičů chová podle vzorce „jak Ty tak já“, „snažíš se, abych Tě viděl, snadno vyčetl co chceš udělat, tak Ti to oplatím tím, že Tě objedu opatrně“.

          Takže – být vidět ve dne díky oblečení, za horších světelných podmínek díky reflexkám a světlům, chovat se předvídatelně, nekličkovat mezi dírami, ale držet si od rozbité krajnice stálý odstup, stejně tak od zaparkovaných aut, nepočítat s tím, že máš zrovna přednost, předvídat, nepodceňovat své jezdecké schopnosti (zatáčky, štěrk, vítr), dávat si pozor, když je auto za Tebou i před Tebou (kdyby se jedno z nich rozhodla předjíždět, když jseš na jejich úrovni – v tomhle případě je lepší zajet si víc doprostřed), prostě dávat bacha na sebe i na řidiče, a možnost problémů se eliminuje na minimum. :-)

          PS: je to fajná forma cyklistiky. není to jen o vyšší ryhclosti oproti biku (já jezdím na silničce pomaleji než většina chlapů na biku po silnici). Je to i zvuku tenkých plášťů, o zalehnutí nad berany, je to prostě o silničním kole. A i kdybych jezdila na silničce stejnou rychlostí jak na biku, silnička zůstává silničkou…

          1 0
          • Janes  

            Naprostý souhlas, dát si to zarámovat.Já o tom dresu začal, protože vím, že někteří bikeři preferují tmavé barvy a opovrhují těma „pomalovanejma machrama na silničkách“. A jak píše Kámen, bacha na zaparkovaný auta, nepozorný řidič klidně otevře dveře, a letíš. Jednou jsem u tržiště u cesty takový auto objížděl, a když jsem byl na jeho úrovni, bába to bez blinkru odpálila od pangejtu, a kdyby neměla ztažený okýnko a já silnej hlas, tak mě sejmula. Jak říkám všichni Tě chtěj zabít:-).

            1 0
          • krokus  

            Tak to jsou cenné postřehy. Letní dres mám bílo-červený, větrovku modrou (zhruba v barvě helmy) – viz můj profil. Asi by se daly vymyslet lepší barvy…

            0 0
            • Janes  

              Je to tak jak říká Kámen(ka), já to schválně sledoval jako řidič a je fakt, že žlutá je nejdál vidět. Jeden můj znamej, jezdí ráno ještě za tmy a přes hadry vozí takovou tu reflexní vestu, co je teď povinná do fir. aut, ty reflexní pásy úplně zářej. Zato když se ve vesnici večer vracej chlapy z hospy na kolech, to je moje řidičská černá můra.Jen doufám, že jsme Tě moc nevystrašili, abys to hned neprodal a nezmizel na biku do lesů:-))

              1 0
              • Nikolka  

                To navrhoval i kamarád, že bychom si měli koupit ty reflexní vesty, aspoň teď na jarní najíždění…

                1 0
              • krokus  

                No, když už jsem to kolo jednou koupil, tak na něm trochu jezdit musím:-) Fakt se budu snažit jezdit po málo frekventovaných silnicích i za cenu horšího komfortu. Karbonová vidlice musí něco pobrat:-)

                0 0
                • Luma  

                  No nevím co očekáváš od carbonové vidlice,ale co se týče pohodlí tak se mi zdála ocelová lepší,myslím tím kostky apod.na to byla ocelová pohodlnější.Jinak carbon dobře žehlí hrubší asfalt a vypadá dobře:-)

                  0 0
              • zubatec  

                Já taky vozím tuhle vestu, plus reflexní návleky na kotníky ušité z druhé rozstříhané vesty. Za minimální cenu (65 Kč/kus) maximální přínos bezpečnosti. Základem jsou samozřejmě blikačky, a pravidelně měnit baterky. Taky mám zkušenost že když jedu za tmy se světly, odrazkami a reflexemi, že se řidiči chovají ohleduplněji než za jasného letního dne.

                1 0
          • Vrci  

            Do kamene tesat. Z hodin marketingu mi utkvělo, že nejviditelnější na velkou vzdálenost je oranžová barva (barva aut silničářů). Sám vozím buď červenou (léto) nebo oranžovou zima + podzim + jaro (kalas tangete). Odstup od krajnice 0,5 – 0,75 m je dobrý i kvůli tomu, že se dostaneš víc do zorného pole řidičů (všichni se, pokud jedou po hlavní, více méně soustředí na středovou čáru plus 2 metry na každou stranu)

            0 0
            • Janes  

              Ono taky vymetat pangejty… , to si koleduješ o defekt.

              0 0
              • Vrci  

                Nejlepší je to stejně na závodech, za sebou máš auto se zapnutými blinkry a náhradními koly a pro sebe celý pruh :-)

                0 0
    • burnout/syndrome1  

      Na českých silnicích a silničkách je nejlepší silnička cross

      0 0
    • Volf  

      Co se týká řazení nebo úchopu to brzy vychytáš. Na co si dávej pozor je za mokra přechody a vůbec všechny bílý čáry a taky koleje, protože kloužou jako čert, pak si dávej vůbec pozor na brždění, protože silničku pošleš do smyku ani nevíš jak. No a poslední rada je, nekochej se rychlostí, protože v první rycheji najetý zatáčce nabereš slušnej silniční lišej. No a ty kanály a velký díry na silničce jen tak nedáš, tak se jim vyhejbej a taky se někde koukni na základní ,, hlášení ,, překážek, nástupů a podobnejch věcí, protože dřív nebo později se dostaneš do nějakýho balíku a tam potom každá chybka může mít fatální následky. A taky trochu zapracovat na stylu a technice, protože on takovej klasickej biker šlape dost často jako do sudu a dělá vlny, že by jeden brečel. Vem to tak, že ty uděláš vlnu cca 20 cm, ten za tebou aby se vyhmul už dobře půl metru a ten třetí je už ze silnice.ca hlavně dávej bacha i na auta, protože spousta řidičů nedokáže odhadnout rychlost silničky a berou to tak, že kolo nemůže jet víc jak 20.

      1 0
    • Bully  

      Uz jsi to zkusil? Proc nic nepises..??? …?? :o)

      0 0
    • krokus  

      Tak jsem si dneska kolo přivezl a krátce se na něm projel. Shrnu první dojmy (ne úplně relevantní, ujel jsem jen pár km). Poloha těla na silničce je opravdu výrazně jiná než na biku. Dost velké problémy jsem měl s držením. Nějak jsem nevěděl, jak přesně bych měl držet páky (jaký by měl být prstoklad). Pořád jsem měl pocit, že kdyby bylo potřeba prudce zabrzdit, tak bych nezabrzdil. Na biku se člověk při brždění pořádně opře do řidítek, na silničce jako by ta opora chyběla. Při držení za berany jsem neměl o nic lepší pocit, ruce tak nějak klouzaly. Je to ale asi hodně zvyk. Příjemně mě překvapil relativní komfort jízdy. Nebylo to o tolik horší než na treku, přitom pláště jsou dost nahuštěné. Musím říct, že jsem asi špatně zvolil kazetu. Mám kompakty a kazetu 12–25. Do prudších kopců s tím asi budu muset jezdit míň frekvenčně, než jsem zvyklý (točím tak 90 – 100). Jinak samozřejmě, rychlost je to veliká. Ale to jsem tak nějak očekával:-)

      1 0
      • Vrci  

        Na silničce se tělo drží samo (zády a břichem) na rukou by moc váhy být nemělo abys mohl snadno a rychle přehmatávat.

        Držení brzdových pák máš třeba tady www.cyclingnews.com/…08/index.php?… www.cyclingnews.com/…08/index.php?…

        taky většinou jezdím s ukazováčkem na brzdové páce.

        Prudce bych nezabrzdil – ano na silničce se prudce nebrzdí, protože při tomhle držení brzdíš prostředníčkem a prsteníčkem ale na bezpečné zpomalení to stačí. Pokud chceš brzdil silně musíš přehmátnout www.cyclingnews.com/…08/index.php?…

        Kazeta bude dobrá, 12–25 se běžně vozí s normálníma klikama 53–39.

        1 0
        • Martin  

          s kazetou 25 na konci a plackama 53/39 jezdím taky a nestěžuju si. velký krpály holt vylámeš ze sedla a zbytek je v pohodě.

          1 0
      • nooski  

        Pamatuju si, když jsem poprvé jel na silničce. Bylo to v dubnu 2000 a já ji dostal jako dárek ke svátku (vůbec jsem jako děcko kola dostával v dubnu, na narozeniny to nešlo :-) ). Nikdy předtím jsem na silničce nejel a musel jsem dojet z obchodu 15 km domů v hadrech na ping pong. Měl jsem to o to horší, že řazení bylo na rámu a sedlo bylo krutě vysoko. Ale to se všechno poddá. Ty prsty na pákách kolikrát taky naskládám do podivných pozic, abych je trošku protáhl. Poslouchej tělo a řekne ti co a jak. Brždění není tak akutní před tebou se neobjeví najednou strom a žádný prostor k manévrování. Bacha na kočky, slepice, děcka, důchodce, auta z vedlejších cest, autobusáky, díry, mokré mosty, stíny v chladnu, mokré listí a bude to ok :-) Jo kazetu mám 12–23 a s klasickými převodníky – na Pustevny mi to stačí bohatě, ale na Lysou bych už tu 25 vzal. Silnice nutí jezdit silověji než horal.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Heh, u mě to je přesně naopak. Na silnici jezdím mnohem více frekvenčněji než na biku … ;)

          0 0
          • Luma  

            U mě taky :-)

            0 0
            • nooski  

              Tož jsem divný nebo co. No asi jste 5 let začátků svého silničního života nejezdili na 52/42 a 11/24 :-)

              0 0
          • Zerocool  

            tež tak, pokud není hodně prudký kopec, jeto zajímavé…

            0 0
      • jecnak  

        Drzeni, ovladani – jak psal Vrci, zataci se brihem, zadama, zadkem. Idealni je mit valce a ucit se to na nich, tam je kazda chyba nalezite potrestana. Brzdeni – kdyz se chytnes dole za berany nebo v oblouku, tak se da krasne pracovat s tezistem a v primem smeru velmi dobre brzdit. Na silnici je dost dulezity mit kvalitni plaste, opravdu to hodne prida na jistote v zatackach i brzdeni. Prevody – jo kopce jsou o sile, ale s kompaktem si myslim, ze je to mnohem lepsi. Tlak v plastich – foukej na max. Hlavne ze zacatku protoze i kdyz prehlidnes nejakou diru, tak necvaknes. Ubytek komfortu neni az tak znatelny.

        1 0
        • krokus  

          Jo, tohle je jízda na jistotu:-)

          0 0
          • Stancek  

            Na jistotu??? Na takovou polohu mam bobky, me to prijde hodne nestabilni … ale zas kamos takhle jezdi a ve vetsich rychlostech mi z kopce ujede…

            0 0
            • krokus  

              No, však jsem to taky nemyslel moc vážně:-) Včera mi např. ve sjezdu do Roztok ujel starší pán na trekovi. Z kopce se zatím bojím, jezdím vážně opatrně.

              0 0
            • Martin  

              tak takhle bych se taky bál jezdit

              0 0
    • krokus  

      Tak dneska jsem byl na silničce asi 2,5 hodinky. Většinou po rovině, na sever od Prahy. Hned zkraje musim říct, že mě to nadchlo. Cesta pěkně odsýpá, není to jenom nutné zlo, jako když člověk najíždí objemy na biku (na silnici). Poloha v sedle je podivuhodně stabilní, člověk nějak nemá tendenci poposedávat jako na biku. Jel jsem na Arione, které jsem předtím zkoušel na horáku a vůbec mi nevyhovovalo. Na silničce ale bylo perfektní! Je to, pravda, silniční sedlo, ale takový rozdíl jsem nečekal. Sice mi to nějak zvlášť nejelo (průměr odhadem tak 23–24 km/h – ještě jsem nenamontoval tacháč), půjde to ale snad nahoru. Teď pár problémů:

      • Při brždění jsem opravdu dost nejistý, zvlášť když držím řidítka za berany – to jsem měl pocit, že na brzdové páky ani snad nedosáhnu.
      • Na kole jsem hodně natažený, je to pro mě nezvyk. Navíc se mi potvrdila stará obava, že v sedle sedím křivě. Je to způsobené tím, že jsem dlouhé roky hrál pingpong – pravou stranu těla mám silnější. Všiml jsem si, že mám tendenci tlačit pravé rameno a pravou půlku zadku dozadu. Pramení z toho určité problémy se sezením a se zády. Když jsem se dnes snažil dát ruce stejně daleko na páky (až po tu zarážku), dost nepříjemně mě rozbolelo rameno (svaly či šlachy, nevím). Pokud jsem na to nemyslel, dal jsem pravou ruku tak, že mezi ní a zarážkou byla asi 2 cm mezera. No, silnička opravdu člověku nic neodpustí. Je to pro mě docela nepříjemný problém.
      • Ještě taková technická záležitost: když je řetěz na malém převodníku a vzadu na jednom z pěti nejtěžších pastorků, drhne. To by asi neměl, ne? Jezdil jsem tak hodně na velkou pilu a lehké pastorky, tím pádem se řetěz dost křížil.
      1 0
      • Vrci  

        sice je fotka trochu křivá, ale zdá se mi, že máš špičku sedla moc dolu, a proto držíš tělo na rukou. Problém by mohl být i v délce představce. Když se usadíš na kolo měla by být, při nejčastějším úchopu, rovná část řidítek v zákrytu s nábojem předního kola.

        0 0
        • krokus  

          Ta fotka je ze včerejška. Se sedlem jsem potom ještě pohnul, teď je téměř v rovině (dolů je sklopené téměř neznatelně). Tenhle test jsme v obchodě dělali, představec by měl být dlouhý akorát. Na biku ruce ale zdaleka tolik natahovat nemusím, to je nepochybné.

          0 0
          • Vrci  

            větší natažení je logický (ferari je taky placatější než pajero :-))

            0 0
          • Luma  

            Tak zkus posunout trochu sedlo v zámku blíže k řiditkám.Jinak jsem se chtěl zeptat kolik měříš a jak velký je ten rám hlavně mě zajímá délka.

            0 0
            • krokus  

              Rám je dlouhý 56 cm, pokud jsem to správně změřil. Je to velikost S. Sedlo si dopředu dát můžu, to je dobrý nápad – bylo asi v půlce.

              0 0
            • krokus  

              Jo, měřim 172.

              0 0
              • Luma  

                Já měřím 171cm a délku rámu mám 52cm horizontálně střed sedlovky střed hlavovky a představec mám 10cm.

                0 0
                • krokus  

                  představec mám 90

                  0 0
                • krokus  

                  Aha, já jsem to ale měřil od konce ke konci, ne tedy vzdálenost mezi těmi středy, jak píšeš.

                  0 0
                  • Luma  

                    Jinak ještě k tomu řetězu u compak klikách to dělá,že škrtá řetěz o velký převodník když je na malém a na těžkém převodu,mě to dělá taky kdýž zařadím malou a 12,13 jak už je to výše tak je to v pohodě.

                    0 0
                    • krokus  

                      Mně to dělá asi na čtyřech těch nejmenších pastorcích, což je docela omezující. Dá se to určitě nějak seřídit, nevím ale jak.

                      0 0
                      • Luma  

                        Jestli ti škrtá o přesmykač tak se to seřídit dá,jestli je to o velkou pilu tak asi né.

                        0 0
                        • krokus  

                          Mělo by to být o přesmykač, pokud se nepletu.

                          0 0
                          • Luma  

                            Starší modely campy měly u řazení na přesmyk mikro indexi-takře sis mohl nastavit přesmyk tak aby řetěz v žadné poloze neškrtal,bohužel nové už to nemají aspoň myslím.Ještě to trochu zajeď ať si pořádně sednou lanka a pak to seřiď nebo dej seřídit.

                            0 0
                            • sYs  

                              Mají idexaci řazení, levá páka se dá krokokovat, takže se dá jezdit i malá placka a malý pastorek, alespoň já s tím problém nemám.

                              0 0
                              • krokus  

                                Díky. Jenom mi ještě neni jasný, proč někdy jsou potřeba na shození z velkého tácu 2 cvaknutí, jindy stačí jenom jedno.

                                0 0
                                • sYs  

                                  No, když tu páku domáčkeš až do krajní polohy, tak pak shazuješ ve dvou krocích. Myslím, že je to taky kvůli většímu rozsahu řazení.

                                  0 0
                                  • krokus  

                                    Kolik je tam tedy vlastně poloh? 3, nebo víc?

                                    0 0
                                    • sYs  

                                      Není to tak, jakože jedno cvaknutí = jedna poloha, všimni si, že když řadíš z malé na velkou, tak to cvakne několikrát.

                                      0 0
                                      • krokus  

                                        No právě že když mám malý tác a hodim to jakoby na těžší, aby to při kombinaci s malými pastorky nedrhlo, tak potom stačí jedno cvaknutí a jde to na velký tác. Aspoň myslím. Vtip je ale asi v tom, že i na velkém tácu jsou možné dvě polohy, jak naznačuje níže kámen úrazu, nebo ne? Tedy dohromady 4 polohy, nikoli 3.

                                        0 0
                                        • sYs  

                                          Asi máte (ty i kámen úrazu) pravdu, zas až tak jsem to nestudoval. Jdu se na to mrknout, červík hlodá…

                                          0 0
                                        • sYs  

                                          Jo, je to tak, na každém tácu 2 polohy.

                                          0 0
                                          • krokus  

                                            No jo, jak ale člověk pozná, na který poloze zrovna je? Buď asi podle toho, že to drhne/nedrhne, nebo si to holt musí pamatovat. Náročný:-)

                                            0 0
                                            • sYs  

                                              Asi tak, však uvidíš, za chvíli ti to ani nepříjde. ;)

                                              1 0
                                    • kámen úrazu1  

                                      Já mám trojtác a na každém převodníku mám možnost dvou poloh.

                                      0 0
      • Biker jak Pes  

        Při tom brždění, zkus si třeba posunout dualy trochu níž, pokud na ně nedosáhneš. Stačí, když přetáhneš gumu páky jakoby naruby směrem k brzdové páce, povolíš šroubek a posuneš to. Budeš ale muset oddělat omotávku a to je poděl. :D

        K řazení, nevím, jak to funguje u Campy, ale u Shimana je od výroby taková mezipoloha. Stačí, když lehce namáčkneš páku na přehazování, přesmykač by se měl trošku posunout, ale nepřehodit. Řetěz by neměl škrtat. Funguje to ale pouze pokud máš řetěz na malém převodníku a vzadu máš menší pastorky. Když máš přehozeno na pile, tak rozdíl není tak velký. :)

        Možná se opakuju, nečetl jsem ty příspěvky nade mnou … ;)

        1 0
        • krokus  

          Jo jo, máš pravdu. Pořád jsem nechápal, proč má to řazení víc poloh, když tácy jsou jen 2:-)

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Když jsem měl kolo v servisu s problémem řazení vepředu, tak mi řekli, že Shimano už od výroby dělá řazení jakoby na 3 placky. Prý se jim nechtělo vyrábět další na 2, tak to vyřešili takhle … ;)

            0 0
            • krokus  

              On je ten systém ale asi docela funkční. Když ho člověk pochopí, neměli by mu pak řetěz drhnout o přesmykač ani v krajních pozicích (víceméně):-)

              0 0
            • Martin  

              podle mě nemáš pravdu – trojplackový dualy mají polohy jinak definovaný. tyhle mikropolohy jsou kvůli řazení extrémních převodů (malá-předposlední malá a velká-předposlední velká).

              0 0
              • Biker jak Pes  

                Nevím, možná máš pravdu. Napsal jsem jenom to, co mi řekli v servise… tohle je na mě moc technické … ;)

                0 0
            • PjSky  

              to je celkem legrace, je sem na pocital na 105 /3prevodniky vic poloh.

              Kdyz shazuju z 53 tak nesjede na prvni cvaknuti, ale na dve (nahoru pak taky 2×) z dvojky uz na jedno cvaknuti.

              Je mozny ze to nejak prokluzuje / prvni nebo posledni poloha je jen servisni a prodejce mi kolo nepresne osadil?

              Jde o nove kolo :)

              0 0
              • MlokCZ  

                To jsou mikropolohy. Dle konkrétní sady má přesmykač více poloh pro některé převodníky.

                Je to proto, že při jedné poloze by to nešlo dobře seřídit, aby to na nejmenším nebo největším pastorku neškrtalo o přesmyk.

                Schazovat můžeš ale vždy na jeden pohyb páky. Když uděláš kratší pohyb, tak se dostaneš jen k přehození mikropolohy, poud ho protáhneš, tak to půjde dále přes mikropolohu a přehodí to najednou.

                A vždy záleží z jaké polohy přehazuješ. Pokud to máš třeba na prostřední placce v mikropoloze blíže k velké placce, tak směrem na velkou to půjde na jedno cvaknutí, směrem dolu musíš překonat tu druhou mikropolohu a tedy pákou udělat delší pohyb přes to první cvaknutí.

                Třeba 105tkové starší páky (5600) mají dvě mikropolohy pro všechny převodníky, tedy 6 poloh.

                Některé páky třeba pro dvojpřevodník mají ale třeba polohy celkem jen 3 a ne 4.

                1 0
                • PjSky  

                  jj uz to chapu. jde asi teda o zvyk, z mtb sem si zvykl na rapidfire a 105 „dlouhe“ paky me ze zacatku celkem.. prudili. Ono naucit se prehodit a nebrzdit :) Parkrat sem si zvysil pekne tep nez sem to pochytil presne.

                  asi uz se opakuju, ale skutecne sem si vychutnal razeni az na valcich :)

                  0 0
    • Tomcat_1  

      Cela tahle silnicni nemoc me taky chytla, takze jsem sbastlil ziletku, neco novyho, neco jetyho. Momentalne se musim podivat po nejakych plastich – ty co mam uz maji neco za sebou a je to na nich poznat. Mam dotaz, jezdil tu nekdo silnicni plaste Ritchey – v historii jsem toho moc nedohledal. Kuju predem :-)

      0 0
      • ydaho  

        ritchey race slick – moc dobrý. aktuálně ale micheliny pro race II a ty jsou ještě mnohem dál :-)

        1 0
      • kankrlicek  

        To tě taky zblbnul ten Šutr? :) U mě se snaží, ale zatím to nepadá na úrodnou půdu, resp. padá, ale nejsou volné finance.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          :-))

          0 0
        • Tomcat_1  

          Jojo :-) To vis, zenska… Nakonec me silnicka vysla na nejakych 14 000, sice chapu ze je to spis takova chudobka, ale to nic nemeni na veci, ze to po silnici jinak utika.

          1 0
          • krokus  

            To je pěkná cena. Mě ten šírer vyšel na 26.

            0 0
            • Tomcat_1  

              Ber to tak, ze kola mam z bazaru, sada od Campy vysla na nejaky 8000,– , ramova sada (ram, vidlice, hlavovy slozeni, predstavec, sedlovka) vysla malinko pres 2000,–. Ten Sirer co mas bude lepsi – tuzsi i lehci.

              0 0
              • krokus  

                Koupil jsem to na splátky, v hotovosti bych to dohromady nedal. Nechtělo se mi ale už čekat:-)

                0 0
                • Tomcat_1  

                  Myslim ze sis vybral dobre, ja kdybych nahodou nesehnal tenhle ram, mel bych asi taky Sirera.

                  0 0
      • kámen úrazu1  

        Na teď nandej jetý pláště, stejně je na silnicích kupa štěrku a pořežeš je. :-) A nový až na jaře.

        0 0
        • Tomcat_1  

          Ahoj :-) Ja na tech jetych jezdim, to zase jooo, ale davam jim maximalne jeste tak 500km a hotovo, tak se pomalu ohlizim po necem jinym – a ty Ritcheyky jsou za relativne malo penez.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Ahoj. :-) Já půjdu zase do Vittoria, nehodlám pro silničku řešit jízdní vlastnosti a tak, na to mám příliš těžký tank. :-) www.koloshop.cz/…ar-skladaci/ Možná vezmu jen v drátu, dají se sehnat pod čtyři stovky.

            0 0
            • Tomcat_1  

              Ty Vittorky v dratu mam ted, vsimnul jsem si ze se sjizdej hodne do placata. Taky neresim jizdni vlastnosi (na to jsem moc velky poleno)…tak jeste mrkni sem: www.global-sport.cz/…lusky/brands

              0 0
              • kámen úrazu1  

                Zůstanu u Vittorií. Nemám s nimi za mokra a deště sebemenší problémy, projedou i trávou, štěrkem či bahnem, tak nebudu experimentovat. :-) Co vyjet o víkendu, budeš moci?

                0 0
                • Tomcat_1  

                  V nedeli delam, ale v sobotu bych vyjel, sice bych s Tebou asi nevydrzel celou cestu, ale tak na dve hodinky by to slo. Pokud nebude extra seredne. A ne ze me uzenes!

                  0 0
            • z9ma  

              Já mám tyhle Vittorky rok, ale moc spokojenej nejsem:( Na několika místech je mám proříznutý, plášť co byl vzadu je stetej naplacato, nějak mě nenadchly. Před nima jsem měl Michelin Axium a to byl panečku držák.

              Máte někdo nějaký tip na levné (představa tak do 600 Kč) pláště, které vydrží víc než tyhle Vittorie? (Michelin přestal dělat Axium,tak jsemkoupil Megaminum a to nic moc…)

              0 0
              • Luma  

                Continentál Ultra sport skládací 420,– a váha myslím 240g.Jinak já jezdím Vitorie Rubina a aby se sjížděli rovnoměrně tak je po asi 500km střídám.

                0 0
                • Luma  

                  Jinak jestli chceš levný plášť který tě fak podrží,tak vem skládací Zaffira.Takový naklon jsem si s žádnou jinou gumou nedovolil jak s ní,akorát se taky sjíždějí naplocho a dlouho nevydrží tak 2500km,ale za 500,–je to super kup a jsou pohodlné.

                  0 0
                  • Rychlej turista  

                    0,2 Kč/km mi jako levné poježdění zrovna nepřijde. To je minimálně 2 x tak dražší, než u Conti GP3000.

                    0 0
                    • Luma  

                      Nikdy jsem to jak ty nepočítal,takže mě to přišlo docela dost-moje dvě sezony přes zimu jezdím na jiných pláštích většinou v drátu.Teď jezdím Rubina a ty vydrží více,ale zase více stojí.

                      0 0
        • krokus  

          Jak byste zhodnotili pláště Hutchinson Quartz? V silničních pláštích se vůbec nevyznám, připadají mi všechny stejné. Taky mi není jasné, jak se pozná, že je silniční plášť sjetý.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Leze z něj podšívka. Prostě guma je pryč :-D

            1 0
            • Rychlej turista  

              Takhle sjíždím právě jen ty GP3000. Všechny ostatní pláště mi vždycky pošly na něco jiného už mnohem dřív.

              0 0
              • Luma  

                Tak to se nedivím že ti tak dlouho vydrží,ty Zafira jsem vyhodil,protože už tam nebyl žáden vzorek.A taky se sjížděli naplocho.

                0 0
                • Luma  

                  Jo a měl jsem je říznuté od skla asi 5–6mm přesně uprostřed.

                  0 0
                • z9ma  

                  On se asi každý plášť musí sjet naplocho:) Jen některé to dělají rychleji.

                  1 0
                • Rychlej turista  

                  Podle mě je na silničních pláštích vzorek jen proto, aby je lidi kupovali – přece nebudou kupovat sjeté pláště. Kdo ale na silničce trochu jezdí, tak ví, že vzorek na nich je celkem k ničemu. A pro ně se vyrábí fajnové hladké pláště :-)

                  1 0
                  • Rychlej turista  

                    Tyhle Panaracer stradius extreme sice tolik jako tréninkové GP3000 nevydrží, ale jsou hladké a mají se foukat na 10,5 atmosfér, takže je vozím na jednici :-)

                    1 0
      • Pebe  

        měl jsem frátový Continentaly UltraSport, Maxxis Detonator, Schwalbe Blizzard, všechno kolem 300gr a 400kč, pořád defekty, děs běs, lepidlo ve lepení mi nestačilo vyschnout. Teď jsem na radu Ječňáka a Květy koupil Michelin Pro2race (223gr a 790,–) a zatim bez defektu přes týden(skoro rekord od září) a super, krásně odvalujou, jsou lehký a i držej. Prostě spokojenost…

        0 0
        • ydaho  

          na michelinech budeš mít i přes 5 000 km bez defektu… Květa je kdo ? :-)

          0 0
    • krokus  

      Napadá mě ještě pár otázek. Třeba: jak vozíte pumpičku a nářadí (a jaké nářadí)? Náhradní duši asi vozit netřeba, ne? Nejradši bych jezdil s kamelem jako na biku (zatím to tak ostatně dělám), i když uznávám, že to nevypadá moc dobře:-) Jsou ale nějaké praktické (tedy ne estetické) důvody, proč to dělat jinak?

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Klidně voz kejmla. Já si ho beru na vyjížďky tak nad čtyři hodiny, za vedra i tak na tři hodiny jízdy. Jinak tahám klíče, pumpičku, mobil, kartičku pojištěnce s penězi, případně traťovku v kapsách. Duši a montpáky v miniaturní podsedlovce. Nářadí beru jen na dlouhý vyjíž´dky a to v podobě multiklíče.

        1 0
        • krokus  

          A kam dáš tu pumpičku? Snad taky do kapsy?

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Mám malou CO2 bombičku. Víc místa zabere starší typ mobilu. A nejvíc duše, proto jsem si pořídila brašničku.

            1 0
      • MITY  

        Jo, na to co vozit s sebou na silničce bych se taky chtěl zeptat. Jsem na tom stejně jako ty, se silničkou začínám…snad už zejtra poprví vyrazim, zatim nepřálo počasí.

        0 0
        • krokus  

          Dneska to pěkně foukalo, nadšený jsem z toho byl trochu míň než včera:-) Ale že to bude dřina, s tím jsem počítal.

          0 0
      • Pebe  

        buď s camelem nebo flašky do košíku, pumpičku na rám a zbytek do kapes, duše, lepení, montpály, multiklíč s nejtovačem a 15klíč na kola

        0 0
      • Pavel  

        Pumpička uchycená vedle košíku na bidon, v malé podsedlové brašničce dvě duše (po zkušenostech:-)) a montpáky. V kapsách dresu „zbytek“ (klíče od baráku, mobil + záchrannou stokorunu, multiklíč, vyprošťovací müsli tyčku; na dlouhé vyjížďky lepení).

        0 0
        • Mirek1  

          Na silničce jezdím skoro rok, většinu věcí jsem už vychytal včetně faktu, že Camel na silnici nepatří :-) V čem vozíte mobil a peníze v kapse? Já to dávám do igelitovýho pytlíku, ale řikal jsem si, jestli neexistuje nějaký sofistikovaněj­ší obal…

          Na netu jsem našel tohle , ale do ČR se to nevozí…

          0 0
      • Vrci  

        Pumpu mám pod košíkem, v prostřední kapse dresu vozim náhradní duši, multiklíč a 3 montpáky. K tomu v igelitu zabalený mobil a dvoustovku. Pití v bidonech. Kombinuji 2*0,5, 0,5 + 1 nebo 2*1. Na silnici máš výhodu že pití doplníš na každé benzince. Teď v zimě jezdím s dvěma půllitrovýma termoskama z nerezu.

        1 0
        • krokus  

          To snad jedině, že bych sosal benzin, ne?:-) Jinak by musel jít člověk dovnitř, a tím pádem s sebou vozit zámek na kolo. Nebo bereš kolo dovnitř do prodejny?

          0 0
      • Biker jak Pes  

        Zimák: Normálně s sebou vozím duši (bez té nikdy !!), montpáky, peněženku, mobil a klíče od baráku. Pumpu vozím v rámu permanentně. Pokud vím, že bych mohl zatmět, tak přibalím světlo (zadní blikačku mám na trvalo přidělanou). Sem tam ještě nějaké jídlo. :) Nářadí žádné. A samozřejmě bidony. ;)

        Letní kolo: To stejné, jako v zimě, ale bez světel… ;)

        1 0
        • Luma  

          Malou pumpu v dresu nahrádní duši,monpáky.mobil klíče a nějaké peníze.Jinak dvě lahve v rámu jedna termo s teplým čajem.Blikačku mám namontovanou pořád.

          1 0
          • krokus  

            Všichni tady píšete, co všechno dáváte do dresu. Máte v něm zapínací kapsu? Těm volným kapsám asi nevěřím natolik, abych tam dal mobil, klíče…

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Já jim věřím dost. I po několika letech plných pádů, skoků, běhání apod. ptákoviny jsem neztratil vůbec nic … ;)

              0 0
              • Luma  

                Duší,montpáky a pumpu mám v takovém ušitém pytlíku jinak mobil a peněženku volně.Dres na zapínaní mám akorát zimní.A ještě mi nic nevypadlo.

                0 0
      • favorit.  

        jezdim s Camelbagem ;-) Tri litry piti, misto na vece. Proste neni co resit

        1 0
    • krokus  

      Hm, teď jsem zkusil upnout kolo do trenažéru (Elite Mag), nejde to – rychloupínák (Campagnolo) tam jakoby nesedí. Starý trek se tam přitom dá dát v pohodě.

      0 0
      • krokus  

        S tím trenažérem nevíte někdo?

        0 0
        • Rychlej turista  

          Nové kolo bych do něj nedával.

          0 0
        • prodi  

          to bude tím upínákem, ne? K trenažeru dostaneš přece upínak, kterej do toho pasuje, tak si to přehoď

          0 0
          • krokus  

            Hm, já k trenažéru žádný upínák nedostal. Možná je ale fakt, že nové kolo bych do něj dávat nemusel…

            0 0
      • teha  

        většinou je k trenažéru dodáván upínák, kterej padne do uchycení.

        0 0
    • Strike  

      Správné chování ve skupině cyklistů

      1. Nevybočujte náhle ze směru jízdy Nic nedokáže balík cyklistů rozhodit víc než jedinec, který jednoduše nedokáže jet rovně a který je svými náhlými a neočekávanými pohyby neustálou hrozbou pro ostatní. Cení se rozvaha, klid a především předvídavost. Vždy počítejte s tím, že váš kolega může zareagovat neadekvátně či pozdě na překážku nebo neočekávanou změnu situace.

      2. Nepoužívejte triatlonové nástavce To platí zvláště pro silničáře, i když výtečníci (rádoby závodníci) zalehlí na řídítkách svého biku jsou rovněž občas k vidění. Od nich raději dál. Triatlonové i zkrácené nástavce na řídítka jsou v oficiálních silničních závodech zakázany, při masových jízdách je to spíše otázka ohleduplnosti, zda je dotyční raději odmontují nebo jednoduše nepoužijí. I u cyklisty se sebedokonalejší technikou jízdy se ovládání kola při použití nástavců zhoršuje a pro jízdu v pelotonu jsou vyloženě nevhodné. Nehledě na to, že v případě potřeby není jezdec schopen včas reagovat a brzdit, neboť k brzdovým pákám má příliš daleko.

      3. Nenechte ve stoupání zařazený příliš těžký převod Častá chyba především bikerů. Na úzké stezce stačí i menší technické stoupání a při nevhodně zařazeném převodu zablokujete všechny za sebou. Rada praví: raději zařaď lehčí převod, než jsi v podobných situacích zvyklý používat. Kořeny, kameny a jiné překážky nebo neodhadnutelná překvapení totiž znepříjemní situaci nejenom vám, protože budete muset zpomalit nebo dokonce zastavit, ale zablokujete cestu i ostatním. Podobné zácpy jsou v MTB maratonech zvláště v prvních kilometrech po startu vzhledem k rozdílné technické vyspělosti účastníků zcela běžné.

      4. Nesnažte se vysprintovat každý kopec Cyklisté vůbec nemají rádi ve skupině takové narušitele, kteří na úpatí každého kopce nasadí maximální tempo na těžký převod, aby roztrhali skupinu a po pár stovkách metrů se ‚utavili‘. Nejde jen o to, že kazí tempo a narušují pravidelné střídání. Obzvlášť v maratonském závodě je výhodnější jet ve skupině a dvojnásob to platí ve stoupání. Šetřte energii do závěrečné fáze, kdy budete cítit každé zbytečné šlápnutí navíc z předchozích kilometrů.

      5. Nedívejte se na překážky, ale na cestu, kudy je chcete objet Většina začátečníků dělá tu chybu, že se zvláště v terénu soustředí na překážku (výmol, kořen, strom, kámen, vyjetou kolej), místo toho, aby se maximálně koncentrovali na to, kudy pojedou. Taky se vám stalo, že jste se chtěli vyhnout velkému balvanu uprostřed cesty tak usilovně, až jste nabourali přímo do něj? Není to nic neobvyklého, kolo má totiž tendenci jet tam, kam se díváte. Tuto fixaci na cíl lze využít pozitivně. Překážku ignorujte a soustřeďte se na ten směr jízdy, který jste si zvolili. To samé lze uplatnit i na silnici (sklo, díry, kanály). Mějte na paměti, že kolo bude následovat vaše oči.

      6. Nevstávejte ze sedla příliš prudce Spontánně tak strhnete kolo trochu dozadu. To však vůbec nepotěší jezdce jedoucího za vámi. Výtečník, který provádí podobné věci, bude nejspíš ze skupiny co nejdříve vyobcován. Vstávání ze sedla a znovunasednutí lze nacvičit. Ve fázi pedálu na vrcholu otočky zdvihněte bok a kontrolujte váhu těla, aby dokončila plynule pohyb. Totéž opakujte při nasednutí.

      7. Nezůstaňte v sedle po celé stoupání Za dětských let se kluci trumfovali, kdo jaký kopec vyjel, aniž by vstal ze sedla. Je to samozřejmě hloupost. Při jízdě ze sedla sice automaticky stoupá srdeční frekvence a zvyšuje se rytmus dýchání, neboť do práce se zapojuje více svalových skupin. Rozhodně však neplatí, že při setrvání v sedle se méně nadřete. Pravidelné střídání vstání a nasednutí pomáhá udržet tempo, uleví přetíženým zádovým svalům a oddálí celkovou únavu. Při zvednutí se ze sedla se rovněž doporučuje zařadit těžší převod, neboť díky váze těla ho utočíte. Po návratu do sedla opět zařaďte lehčí převod.

      8. V zatáčce nenechávejte pedál na vnitřní straně dole Jedna z nejčastějších a opravdu začátečnických chyb, přitom takováto jízda je zcela nepřirozená. V pelotonu dokáže v hodně ostré zatáčce zavadění pedálu o vozovku (platí to však i v terénu) nadělat pořádnou paseku a vést k hromadné kolizi. Někteří nezkušení cyklisté dokonce v zatáčce otáčejí pedály, což je stejně, možná ještě více nebezpečné.

      9. Nejezděte s příliš strnulou horní částí těla Snad pod dojmem vyprávění bývalých závodníků, kteří strávili hodiny na trenažeru před zrcadlem, se někteří cyklisté domnívají, že když budou urputně držet řídítka a v sedle sedět nehnutě jako socha, přiblíží se profesionálům. Naopak, uvolněte se. Používejte horní část těla jako další odpružení vašeho kola. Uvolněná ramena a ruce dokáží absorbovat spoustu otřesů a také při kontaktu s ostatními jezdci jsou rozhodně lepší uvolněná ramena a lokty, jinak se jakýkoliv vzájemný dotyk přenese na strnule sevřená řídítka a končí pádem.

      10. Nezrychlujte, když se ocitnete na špici Jízda ve skupině nejlépe funguje ve chvíli, kdy dokáže udržet jednotné tempo. Ale zvláště tzv. prestižáci, nejspíše s minimem zkušeností, mají dojem, že jakmile se ocitnou na čele skupiny, musejí okamžitě bušit do pedálů a dát najevo ostatním, jak jsou na tom dobře. Je to medvědí služba, rozháraná jízda bere zbytečně síly. I v profesionálních závodech se můžeme často setkat se situací, kdy menší skupinka na špici, pokud spolupracuje, ujíždí celému pelotonu, neboť ten se ubíjí v krátkých nástupech a není schopen vytvořit homogenní skupinu se strojovým tempem. ještě jeden tip. Při jízdě na druhém místě ve skupině zkontrolujte rychlost na computeru a tu se pak snažte následně udržet na „první figuře“.

      11. Nenechávejte příliš velký odstup cyklistickou hantýrkou díra nebo odlep za jezdcem před sebou se nemusí vyplatit. Když ztratíte kontakt, bude vás stát spoustu energie i menší odstup smazat. Je to stará známá pravda, zvláště při bočním větru, který dokázal rozhodnout spoustu velkých závodů. Vám sice nejde o vítězství, ale o to v pohodě dojet. Když vás však takříkajíc utrhnou, prožijete muka. Je lepší se zmáčknout a dojet ztrátu několika desítek centimetrů než pak kilometry sjíždět několikametrový odstup.

      12. Nelepte se na zadní kolo jezdce před sebou Rada, která částečně popírá tu předchozí, ale jen zdánlivě. Mnoho pádů ve dvojicích či ve skupinách je důsledkem právě lepení se na zadní kolo jezdce před vámi. Stačí, když pak náhle změní směr, zpomalí nebo ho nerovnost trochu rozhodí a následkem je pád.

      13. Neriskujte na mokrém povrchu Závodníci někdy dokáží za deště projíždět zatáčky doslova ekvilibristicky a často umějí ustát i drobnější smyk. Vy však podobné kousky nezkoušejte. Jednak nemáte tolik zkušeností a na rozdíl od regulérnch závodů většinou nejedete po uzavřené trati. Za mokra je používání přední brzdy prakticky vyloučeno, obzvlášť když je bicykl v zatáčce nakloněný. Důležité je také používat ochranné brýle, protože se viditelnost za deště snižuje. Nemusí ani pršet, stačí jen voda odstřikující od zadního kola jezdce vpředu. Pokud už lze dopředu předpokládat, že se během maratonu spustí déšť či bude minimálně mokrá vozovka, připravte se na to obutím širších pneumatik a nahustěte je spíše na nižší tlak. Jestliže máte možnost, použijte přímo pláště určené do mokra. Nejlepší přípravou je pochopitelně trénink, zkoušejte, jak dalece lze věřit adhezi pneumatik v různých situacích a za různých povětrnostních podmínek. Vždy je lepší spadnout v sólové jízdě než při závodě ve skupině. Dobrou školou je jízda na horském kole po silnici, kde vás širší pláště za mokra více podrží a dají vědět, kdy už jste překročili hranici snesitelného rizika. Důležitý je i správný posed, respektive pohyb těla. Při vjezdu do zatáčky je třeba se posunout v sedle dozadu a zůstat tělem nízko nad řídítky. Pokud je cyklista příliš vzpřímený, snižuje se tím jeho schopnost kontrolovat kolo.

      14. Nehypnotizujte pouze jezdce před sebou Je třeba sledovat i dění ve větší vzdálenosti v popředí pelotonu. Lze se tak vyhnout mnoha pádům, neboť podezřelý pohyb či ruch vpředu vás na toto nebezpečí včas upozorní. Rada je jednoduchá, držet hlavu stále nahoře, třebaže s pokračující únavou je to stále těžší.

      15. Nezávoďte s větrem Je to marný boj. I silný vítr však lze obelstít. Pokud víte, že se budete vracet do výchozího místa, je vždy lepší vyrazit proti větru a vracet se po větru. Je to především psychická podpora, ale i otázka rozložení sil. Kdo zažil euforii z toho, že prvních padesát kilometrů se pedály otáčely samy a pak proti větru nemohl na rovině utočit ani nejlehčí převod, ví, o čem je řeč. Silný vítr je zrádný v tom, že pokud jedete ve známém terénu, svádí vás to k použití obvyklého převodu, ale ten je v daném momentě příliš těžký. Pomoci může aerodynamická poloha, ale mnohem důležitější jsou pevné nervy a dobrá morálka. Vítr je demoralizujcí prvek, jeho pokoření je otázkou silné vůle. Zkuste ho jednoduše ignorovat.

      1 0
      • Biker jak Pes  

        Jak jsem tohle viděl, tak jsem si vzpomněl na mé silniční začátky … :D

        0 0
        • sYs  

          Jo, taky jsem v tom našel sebe tak před osmi lety. :)

          0 0
          • Janes  

            Jenom k bodu 8. Nepodceňovat! kámoš si na crosce takhle ustlal přímo před mýma očima ve sjezdu ze vsi Kokořín do Kokořínského dolu. Koleno na kaši, museli pro něho přijet autem a šel rovnou na šití. Jak máš nohu dole,na vnitřní straně zatáčky, tak při podklouznutí jdeš na zem jak pytel brambor.

            1 0
          • Janes  

            Jenom k bodu 8. Nepodceňovat! kámoš si na crosce takhle ustlal přímo před mýma očima ve sjezdu ze vsi Kokořín do Kokořínského dolu. Koleno na kaši, museli pro něho přijet autem a šel rovnou na šití. Jak máš nohu dole,na vnitřní straně zatáčky, tak při podklouznutí jdeš na zem jak pytel brambor.

            0 0
      • krokus  

        Hm, poučné.

        0 0
        • Janes  

          Teď jsem si vzpomněl, víc než koleno měl zničenej loket,díru až na kost.To právě, jak měl tu nohu dole, tak hlavní náraz šel na ten loket. To pro upřesnění.

          0 0
          • sYs  

            Letos na Králi, vlastně už loni:), jsem si ustlal ve sjezdu tak 10 km před cílem, to když jsem polechtal přední brzdu, mám na to památku, která mi už asi zůstane. :)

            0 0
            • Janes  

              jj to je hned, já to řeším,jak už jsem nahoře psal, tím že mám přední brzdu seštelovanou tak, aby zabírala později a pokud možno s ní nešlo kolo zablokovat(na silničce)a částečně to tak mám i na biku. Někdy je to ale stejně prd platný, ještě na starým fávu jsem v pěkným kalupu z kopce trefil díru a chytil tzv. flatter, tu vracečku už jsem nevybral a letěl do hlubokýho pankejtu (spíš loučky) po hlavě saltem. Když jsem otevřel oči , vidím nebe a moje kolo, který drželo na klipsnách. Prostě dokonalá svíčka i s kolem.Kromě naraženého ramene(3 týdny jsem nezvedl ruku),vcelku v pohodě, ještě jsem těch 40 km domů dojel, ale na čas se neptejte.Klika no.

              1 0
              • Vrci  

                to znám. Letos na Beskydtour nějakej blbeček nerespektoval pravidlo 1 a před retarderem se rozhodl přejet na levou krajnici, protože tam bylo místo. Já ho v té chvíly zrovna předjížděl. Prasklá helma, roztrhaný dres a kraťasy, odřený loket a bok, naražená žebra a rameno, krk mě bolel asi týden. Jel jsem asi 60 a sloupek minul o cca půl metru.

                1 0
                • Janes  

                  Pěkný, poděkovals mu?:-)Já měl taky dres prodřenej,a navíc jsem byl obalenej ve škváře, bylo to v době, kdy se silnice ještě tímhle sypaly a v tom pangejtu byla slušná vrstva,měl jsem toi na ksichtu, ramenu a zádech, jak jsem dělal tu lopinu.Na druhou stranu to byla možná záchrana,přeci jen to nebylo tak natvrdo, ale na všech autobusovejch zastávkách ,které jsem míjel(neděle odpoledne)si na mně lidi ukazovali,černocha na kole ještě neviděli:-)

                  1 0
                • sYs  

                  Jo, tohle místo je podobnými situacemi pověstné pověstné.

                  0 0
      • Vlady  

        k bodu 15. : Udo Bölts doporučuje ve své knížce přesný opak – vracet se proti větru silí vůli!

        Jsem to za pořádného větru vyzkoušel – první polovinu cesty jsem se dost divil, jak jsem dobře trénovanej. Po otočce jsem zjistil, že vítr za tu dobu výrazně zesílil ..a já si nebyl jistej, jestli se vůbec dohrabu domů. Ze stromů padaly větve, já zalehnutej na řidítka, vpředu nejmenší talíř, vzadu největší kolečko, třásl jsem se vypětím na celým těle, přede mnou 50km otevřené roviny.  Kdybych se rozhodnul jet nejdříve proti větru, tak bych to nejpozději za 5 km otočil. Určitě by to bylo rozumnější, ale o zážitek míň.....

        0 0
    • Vranik  

      tak si dovolim pridat prispevek, dnes jsem byl po 3. na silnicce a takhle to dopadlo …

      0 0
      • Pavel  

        To se ti muselo celkem dost blbě zatáčet… :-) Doufám, že ty jsi dopadl lépe…

        0 0
        • Vranik  

          dopadl jsem dobre, veci na vyhozeni, nejaka ta spalenina, a sama modrina

          0 0
    • Mychal  

      Kdy už jsi zmínil ty kanály a silnička – tak dej hlavně pozor na ty kanály, které maj díry ve směru jízdy. Já o tom vím své – jednou jsem jeden takový úplně přehlédl, nevím proč, a vjel do něj předním kolem silničky tak, že tam zapadlo jak do stojanu a já putoval okamžitě bradou na zem..

      1 0
      • Pavel  

        Promiň, ale představil jsem si to a rozesmálo mne to…:-) No, ale stát se to může komukoliv…

        0 0
        • Mychal  

          No však já se tomu směju dodnes (-: akorát že tenkrát jsem měl díru v bradě, až mi byla vidět kost, a byl jsem ještě sakra rád, že jsem neměl zpřeráženou a později tedy zdrátovanou čelist..

          0 0
          • Pavel  

            No já si takhle ustlal v dopravní odpolední špičce na silnici před zastávkou plnou lidí. Jedna z prvních jízd s nášlapy… Jsem zastavil, nevycakl a… ustlal si :-D Do dnes mi to „dávají“ k dobru…

            1 0
    • Lucky-x  

      Ahoj, chtěl bych se zeptat jaké používáte reflexní prvky na kolech. Dostlidí mi říkalo, že na to v lézě kašlou a na kole v podstatě kromě reflexů na oblečení a botách nic nemají. Jak to vidíte vy? Máte na silničkách třeba ve výpletu nějak odrazky? U nikoho jsem to neviděl, ačkoli podle zákona by tam být měli. To samé přední a zadní odrazky, jak to s nimi máte? Treka mám obalenýho odrazkama ze všech stran, ale u silnice nevím… trochu se toho bojím. Koukal jsem i že existují nějaké reflexní samolepky v různých barvách, tak to na to kolo nalepit?

      Jo a používáte někdo na silničce nějakou ochranou samolepku pod řetěz? Ta asi není třeba, že?

      0 0
      • bagr84  

        Vozim na MTB ty nalepky (misto odrazek) a fungujou dobre.

         

        Aplikoval sem je timhle stylem:

        Nastrihat na potrebnej rozmer

        Ocistit a odmastit cast ramu kam se je chystas lepit

        Foukat na nalepky chvilinku horkej vzduch fenem a pomalu nalepit. Diky horkymu vzduchu zmeknou a snadneji se nanasi, nedelaj se na nich vlnky.

         

        Vydrzi to snad vse, celodenni blativy vyjizdky, druhnuti kartacem, wapku. Ani naznak odlepovani se (najeto 3500 km). Navic jsou behem dne temer nepostrehnutelny (viz fotky), vyjimkou je jen primy svetlo.

        1 0
      • mison  

        Já mám v každém kole jen 20 drátu, takže odrazky asi těžko, ale jelikož jezdím hodne na silnici a navic je to povinné, tak jsem si na kazdy ráfek nalepil aspoň nejakou reflexní samolepku, co mi dali v obchodě. Kdyby mě náhohou zastavili cajti, tak ať mám aspoň něco.

        0 0
    • obda  

      Když to tady tak čtu – dávám si dohromady svoji 16 let starou silničku (Bareš cr-mo, Shimano exage) a tam mám ještě řazení na rámu. Víc jezdit jsem na ní přestal před 13 lety. Dá se s tím dneska ještě vyjet, když všichni mají řazení na brzdách? Jde mi o jízdu s dalšíma lidma – pokud si pamatuju, při řazení jsem vždycky přestal šlapat a asi i mírně vybočil. Jezdil jsem ale téměř výhradně sám, takže to nevadilo.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Někdo to ještě vozí, ale fakt vyjímečně a zásadně pouze na zimákovi. Jako letňáka jsem s řazením na rámu neviděl ještě nikoho … :)

        0 0
        • obda  

          No jo, když dualy se poprvé objevily na Dura Ace jen o dva-tři roky dříve, než jsem koupil to kolo ;)

          0 0
      • Ravo23  

        pravidelne jazdim s chlapikom, ktory ma este radenie na rame. a no problem. samozrejme je to o zvyku a zautomatizovani daneho ukonu..

        1 0
        • bagr84  

          Taky znam takovyho frajera, navic na MTB… Ma posrany dualy a nechce se mu s tim nic delat, tak taha za lanka na ramu :)

          1 0
          • RomanH  

            To si delas prdel, ne ? :-D

            0 0
            • bagr84  

              Nedelam, dnes sem s nim dokonce jel 50 km. Je pravda ze sem mel docela strach, kdyz sem za nim jel po asfaltu v haku a on najednou vyklonil koleno a zacal tam rukou tahat za lanko… :D

              1 0
    • RomanH  

      Tak mam za sebou prvni vyjizdku na silnicce, 70km a skoro vse v desti. Pocity jsou nasledujici :

      1. Neskutecne rychle to odsejpa
      2. Z kopce si na tom pripadam jak vosa na bombonu (pri drzeni dole). Taky uz vim, proc nebyva na silniccnich helmach stitek – pri sklonene hlave neni videt   dopredu – zvednout oci nestaci
      3. Proti biku to nebrzdi – mozna jsem byl moc vyplasen z tech rad tady, ze se to hnedka urve, tak jsem brzdil opatrne a  z kopce jsem jezdil pomaleji nez bajku (no, mozna je to dobre :-))
      4. Vyzkousel jsem si vsnad vsechny povrchy – hladoucky asfalt, kostky (mokra i sucha varianta), lesni cestu, opravovanou  silnic se skvarou, rozbitej asfalt – byl jsem mile prekvapenej, ze to neni az tak nepohodlne. Obavy z defektu po par metrech  se ukazaly nastesti liche – plaste 23mm Conti Ultrasport
      5. Musim davat vetsi pozor na cestu a jezdim vice od kraje silnice – tam je vetsinou spoustu malych der
      6. Netroufnul bych si na ni jet po par pivech – zataceni mi problem nedela – staci klopit, ale pokud zacne pri jizde z kopce foukat  vitr, mam docela strach
      7. Nejvice mi pocitove chybi brzdove paky nejak vice pri ruce – sice se necekane na silnici asi neobjevi padlej strom, ale der je tam  dost. Ale verim, ze je to jen o zvyku.

      Kazdopadne jako doplnek k MTB super – kdyz se dostanu pres tyden pozde domu, na bika se mi uz nechtelo – kam clovek za 1–2 hodky dojede. Na silnicce je to jine :-)

      1 0
      • Biker jak Pes  
        1. Toho se neboj, brzo najdeš tu správnou polohu, která ti sedí nejlíp. :)
        2. Možná to bylo způsobeno vodou, na vodě to opravdu nebrzdí. Jinak oproti biku se to nedá srovnávat.

        To klopení do zatáček se taky naučíš, stačí se nebát a půjde to. Hodně pomáhá zavěsit se za lepšího sjezdaře a nenechat si ho ujet.

        0 0
      • Pebe  
        1. nečekané díry se skáčou ;-)
        1 0
        • RomanH  

          To jo, to jsem si taky vyzkousel, vcetne obrubniku. Jen priste budu vice dopredu premyslet, kam pojedu. Jak mam naucene trasy na biku, nejak jsem si neuvedomil, ze to na silnicce budu muset otocit nebo pokracovat lesem ci polnackou :-)

          0 0
          • JSt  

            jj. to je jak ja. ted uz se mi to nestava, ale ze zacatku jsem na tech tenkych gumach vymetl neplanovane kdejakou polnacku a lesni cestu :-)). zvyk je zelezna kosile.

            0 0
        • krteček  

          inak blbý dotaz asi…ale k tomu skákaniu cez diery..na silničke tiež začínam,mám ju necelý mesiac a len si zvykám , ale pri tých dierach ma už tiež párkrat napadlo že najideálnejšie by niekedy bolo preskočiť to…akurát ako nie som zvyknutá na carbon a to ako sa chová ..mám pred tým rešpekt..vydrží rám a vidla  nejaké to pohupnutie cez dieru alebo skok z nižšieho obrubníka bez ujmy?

          0 0
          • lindas  

            Přeskok přes díru je menší zlo než do ní v plné rychlosti zahučet ;-) Takže to neřeš a skákej:)

            1 0
      • bagr84  

        V patek sem taky poridil prvni silnicku (mozna mame tu stejnou Fujinu? :) Ta cerna Roubaix komplet na 105ce).

         

        Moje prvni dojmy:

         
        1. Neni asfalt jako asfalt, to sem vedel i na bajku, na silnicce se ty rozdily ale prohlubujou. Na hrubsim asfaltu clovek obcas jede snad i pomaleji nez na bajku…
        2. Cekal sem bolesti zad nebo neco podobnyho, ale ten posed je naprosto prirozenej, kdo to nevyzkousi asi nepochopi, ja to taky nechapal. Navic, diky delsimu sedlu si muze clovek polohu docela snadno prizpusobit. Naopak, vic dostavaj zabrat ruce, sjezdy pres kocici hlavy nejsou zrovna med (brnaci asi znaji sjezd k Veselce od Velke ceny :)). Clovek aspon vi, ktery partie posilovat a zpevnovat.
        3. Poloha brzd je nezvykla, sjezdy jezdim dost pomalu, rek bych ale ze to je o zvyku. Bohuzel, muj problem jsou kratky psrty, cili na brzdy musim pri hornim uchopu tlacit i prostrednickama – o to min prstu zbyva na drzeni riditek, proto se cejtim docela nejiste. U spodniho uchopu (z beranu) zas clovek neciti v rukou tu oporu jako na bajku – nejak si nedokazu predstavit rychly brzdeni z 60 km/h, kdyz mam „prdel vysoko a ruce pod sebou, ne pred sebou)“.
        4. Stitek na helme me neprekazi v zadne poloze.
        5. Akcelerace. Ta je proste neuveritelna, kdyz do toho clovek dupne, tak proste leti ani nevi jak. Diky nizsi hmotnosti kola je i spurtovani vazne zabava, kolo se proste lip „kroti“ a cloveku to nepripada tak riskantni. Navic ten uchop riditek a moznost razeni ve stoje, co vic si prat :). To zrychleni me na silnicce proste chytlo ze vseho nejvic…
        6. Silovejsi pojeti nez na MTB. Aspon me to tak pripadne, na bajku to motam spis na frekvenci nez na silu, u silnice hlavne na silu. Asi ale zalezi na jezdci.

        Zatim te investice nelituju a beru to jako prijemny zpestreni k bajku. Pro nekoho to je jen „zase kolo“, pro me je to spis novej sport…

        1 0
        • Sinty  

          S tou fekvencí šlapání jsem na to stejně, na silničce mi vyšší kadence moc nevyhovuje. Poslední dobou upřednostňuji spíš silničku, než horské kolo.

          0 0
        • RomanH  

          jj, Fuji, mame stejnou.

          Jinak po te, co mi to predali serizeene, tak :

          1. Tlak v plastich byl asi polovicni
          2. Jeden sroub na sedlovce drzi sedlo byl volnej, stejne tak i jeden sroub na klice
          3. Zadni konus byl pretazenej
          4. Predni brzda nastavena tak, ze pul spalku slo do rafku a pulka do prazdna a zadni nebyla vycentrovana na stred
          5. Rozstelovany presmyk

          Kdyz si uvedomim, ze v Hervisu kola vetsinou kupuji lidi, co se v kolech moc nevyznaji, tak je to docela sila…

          Veselku jsem jel vcera taky (prvni kostky byly v Hradcanech) a neprislo mi, ze by se mi na nich jelo nejak vyrazne spatne. Urcite jsem jel tudy rychleji nez na biku. 5,6 uplnej souhlas,u trojky castecnej – pokud dam ruce dolu, jistota tam je. Jen pri tom brzdeni prostrednickem pri hornim uchopu mi prijde, ze v tech rukach nemam cit.

          0 0
          • RomanH  

            A jeste asi vymenim sedlo – na biku vozim SLR XC Gel Flow, tak budto tam pujde to stejne, nebo tam dam Flita. To SanMarco mi vcera prislo jak tvrda lavice.

            0 0
          • bagr84  

            To „serizeni“ je votresny, chtel bych videt jestli takhle vypada i ten jejich placenej servis… Garancka prej po trech mesicich, to prej zhruba odpovida tem 200 – 300 km… ehm, bez komentare :D

             

            Jinak ja pred prvnim vyjetim jen zkontrolovat brzdy („nastaveny“ presne jak popisujes), predstavec a upnuti kol. Na vic nebyl cas. 200 metru od baraku sem zjistil ze mi tam nejde hodit velka placka… ono totiz vypadlo lanko z presmyku. Asi to utahovali rukou, jinak nevim. Prehazovacka neserizena, dorazy uplne sejdrem, tlak v plastich jen „aby to vypadalo“… S kolem sem ale spokojej, myslim ze za ty love parada :)

             

            K prodavacum se vyjadrim snad pozdeji, az si opet budu chtit kazit naladu. Jen povim ze sem minulej tejden stravil v Hervisu celkem cca 5 hodin a vzdycky kdyz sem si myslel ze horsi uz to nebude, byl sem vyveden z omylu :)

            1 0
            • xkrchnav  

              Teda tá garančka čo sme tam absolvovali – kupovali sme nejaký lacnejší horák pre ženu – bola hrozná. Problém bol s prehadzovačkami a presmykačom, na to som ich hlavne upozorňoval. No tak to spravili tak, že na prevode na ktorom to bolo, už to nešúchalo, ale zas všade inde hej… Brzdy tiež. Ak to porovnám s garančkou, ktorú som opakovane absolvoval u Kočařa, nedá sa to porovnať. Aj tá ochota samozrejme…

              1 0
        • obda  

          Fuji – moc pekne, at se vam (Roman +bagr) dobre jezdi :)  Akorat vzdycky dost zavidim, kdyz vim, ze si takovouhle silnici v akci nikdy nekoupim. Diky tomu ze mam dlouhe nohy a kratky trup, potrebuju kratky a vysoky (presneji s dlouhou hlavovou trubkou) ram. Delkove bych potreboval tech 550mm, coz je u ramu 56cm. Ale tam je hlavovka tragickych 130 (potrebuju tak 180) :( Umisteni na kraji Gausovy krivky je nekdy dost naprd …

          0 0
    • ememem  

      hodim to sem, zda sa mi to vhodny nadpis :-)

      vopred sa ospravedlnujem za nablblu otazku ale ako sa dnes riesia defekty na silnickach? naposledy som na tom sedel tak pred 20 a viac rokmi na znacke favorit. vtedy sa nosila v rame taka dlha pumpa zhruba na vysku celej sedlovej trubky a v kapse na dva gombiky krizom cez hrudnik s na­pisom favorit (frajeri ju mavali uviazanu okolo pasa) nahradna galuska. (pripadne kluce atd.). ked teraz pozeram po silnickaroch alebo na fotky tak tento druh dekoracie biku a jazdca nejako nepozorujem. ako sa to riesi teraz?

       
      1 0
      • Martin  

        duše se vozí v podsedlovce, k tomu multiklíč a montpáky, dvoupístová minipumpa v kapse. minimalizace na postupu :-)
        akorát foukat po defektu bez velké servisní pumpy je docela vopruz. někdo to řeší pumpičkou na bombičky

        1 0
        • ememem  

          dusa? nie cela galuska? da sa vymenit len „vnutro“ ?

          btw sa vozi aj tuba chemoprenu alebo to na dojazd ide aj bez nalepenia alebo sa uz galuska na rafik nelepi vobec?

          vdaka za odpoved na nablble otazky.

          0 0
          • Martin  

            já mám pocit, že galusky se dneska vozí hlavně na závody, na tréningy a normální ježdění většina lidí vozí duše…

            i když, ted si vzpomínám, že kamarád, hobík nezávodní, asi má galdy, protože mu z kapsy vždycky trčí něco, co vypadá jako plášť :-). ale to teda nevím, jak mění na cestě. ale to mě jistě doplní někdo jiný

            1 0
            • ememem  

              tak teraz si ma dokonale zmiatol. napr. taky schwalbe blizzard neni galuska?

              0 0
              • Martin  

                ne, to jsou pláště, buď s drátovým a nebo s kevlarovým bokem (skládací)

                1 0
                • ememem  

                  to su mi veci, som zaspal dobu…ked som ja naposledy sedel na silnicke (volakedy tesne pred velkou neznou) tak najvacsi cavovia jazdili na galuskach. doba sa meni.

                  0 0
                  • tassajara  

                    Ano, vtedy ostatni jazdili na tzv. pologaluskach (to ratam ze nebudete vediet co je…)

                    :o)))))

                    0 0
                    • Martin  

                      při zaslechutí tohohle paslova se mi vždycky ježí vlasy. fuj.

                      0 0
            • tassajara  

              myslim ze aj na hoby jazdenie maju galusky svoj zmysel. Pre mna je jeden absolutny argument defekt v zjazde – na plasti je to dost o drzku voci galuske. A mozno by sa nasiel aj nejaky rozdiel v jazdych vlastnostiach, ale na nejakom modernom plasti som nesiel.

              0 0
              • jecnak  

                Ono je to dost individualni, ale abys udelal opravdu velkej defekt, kdy by duse usla okamzite je treba opravdu velka dira a tu vyrobis tak, ze vymetes velikou diru a to vetsinou konci i rafek a nebo teplem od brzdeni. Prvnimu se da odpomoci max tlakem v plasti. Druhe je hold smula, musi se brzit v davkach a nechavat to rozjet. U galusky se ti muze taky svliknout pokud bys ji mel nalepenou jen paskou a byl zrovna v zatacce nebo tak. Co se tyce bouchnuti duse v galusce, tak to asi uplne nehrozi, protoze driv se galda lepena lepidlem na rafek svlikne. Valivy odpor je stejny, jen galuskove rafky jsou mirne lehci a tuzsi a galdy mirne lehci (oproti kombo plast plus duse). Valivy odpor je stejny – viz. to vlakno testu co jsem sem daval. Argument moznosti dojeti na prazdne galde je rekneme diskutabilni, protoze karbonovy rafek, ktery se dnes pouzivaji, to vetsinou nerozdycha – odsipnou se kusy brzdne plochy. Oboji ma + i -.

                1 0
                • tassajara  

                  V zjazde som raz dostal (nastastie na zadne) defekt ked som fakt siel dobre cez 40 (mozno podstatne viac, nesledoval som computer) a rana, za par sekund bola galuska prazdna. Asi 2mm dierka. Netusim ako sa to stalo, jama asi ziadna nebola… Vtedy som dakoval bohu ze mam galusku. Odvtedy nikdy nic podobne.

                  Dnes su tie plaste asi fakt na urovni, ze mat galusky je co do jazdnych vlastnosti asi zbytocne. Fakt je otrava musiet vozit galusku, pri plasti by stacila len dusa… ale zas defekt na galuske je zriedkavy a to jazdim aj po horsom asfalte.

                  0 0
          • tassajara  

            Na dojazd aj nenalepene. Vnutro sa tufach nevymenim ani doma.

            0 0
          • hribik A1  

            no ja ked som jazdil na cestaku, tak som tam mal dusu a gumu, presne ako na biku, akurat uzsie…

            0 0
    • krokus  

      Chci se zeptat, jestli má být sedlo na silničce vytažené jinak než na silničce, nebo stejně. Jde mi samozřejmě o vzdálenost mezi sedlem a pedálem.

      Vůbec teď řeším, jestli na obou kolech (horák + silnička) nemám sedlo moc dole. Poučka, pokud se nepletu, zní, že když člověk otočí klikami tak, aby byly rovnoběžné se sedlovkou, měla by noha, která je níž, být skoro propnutá – ale ne úplně. Tohle vymezení je docela vágní. Rozdíl třeba jednoho cm je při šlapání subjektivně velmi výrazný, ale v onom testu mi noha připadá propnutá tak nějak podobně. Tak jak poznám, kdy už je sedlo moc vysoko?

      0 0
      • Wojtek  

        pata na pedál v dolní poloze, v koleně by měla být noha hodně málo zohlá

        0 0
      • kubad  

        skoro propnuta ma byt noha ale ne zacvakla v pedalech, ale cca uprostred nohy pod klenbou

        1 0
        • krokus  

          Aha, to jsem nevěděl.

          Pořád ale nevím, jak mám rozumět tomu „skoro propnutá“. Foto by nebylo?

          A ještě k té otázce silnička vs. bike: má to být stejně?

          0 0
    • obda  

      Tak po dlouhých letech opět na silničním kole. Překopal jsem svoji starou ocelovou silničku a dneska konečně vyjel. Poznatky:

      1. Je to tvrdý, otřesy výrazně nepříjmenější než na biku.
      2. I ty rodla jsou tak nějak tvrdší na držení.
      3. Jede to rychleji, ale hodně záleží na asfaltu. Každopádně jsem se

      uhnal víc než na biku …

      1. Duály jsou výborný vynález.
      2. Kompakty a 12–25 kazeta jsou pro nás lemry jako dělané.
      3. Silnice jsou po zimě šíleně rozbité, furt se jen vyhýbám dírám a

      jezdím středem pruhu :(

      1. Kterej magor sype všude ty tuny ostrého štěrku?
      2. Na rozbitých, mokrých a posypaných silnicích mám strach zatočit.
      3. Nebrzdí to.
      4. Posed mi nevadí ani zdaleka tak, jak jsem se obával.

      ALe celkové dojmy pozitivní :)

      1 0
      • robin!1  

        Já jsem roky jezdil jen silnici a na starém horáku max do města nebo do hospody. Nyní jsme koupil bike a po třech projížďkách na biku v terénu jsem se projel na silničce a pořád mi ten pohyb přijde přirozenější. Člověk jak zabere a nebo pěkně ve stoje vyšvihne kopec, tak to letí, nebzučí pláště a přijde mi to přirozenější. A ač jsem si na první vyjížďky na biku dával, tak z te silničky jsem přijel mnohem více utahaný.

        1 0
        • bagr84  

          Silnicka je proste vetsi drina. Jinak by to byla pekna nuda. :)

          0 0
    • krokus  

      Nevíte náhodou, jaký řetěz může být na Šíreru Dynamic s vybavením Campa Mirage (řetěz je původní, ještě neměněný)? C9? Enormní výdrž by tomu odpovídala. Až bude čas, rád bych ho vymwěnil za stejný typ. Měrka teď do řetězu zapadne po druhý zub. Kdy mám tedy měnit a za co? Díky.

      0 0
      • blaf  

        při třetím zubu je čas na výměnu

        na Shimano řetězech je vždycky napsaný co je to zač, na Campě určitě bude taky, nemáš tam ale 10 pastorků? z fotek mi to nejde spočítat :( jestli jo tak C9 ne, ten je na 9 pastorků

        vyměnit to můžeš za jakejkoliv desítkovej řetěz (jestli máš 9sp tak devítkovej)

        0 0
        • krokus  

          Aha, máš pravdu, mám skutečně 10 pastorku. Nějak se mi asociovalo c9 s Campagnolem a dlouhou výdrží:-)

          0 0
        • krokus  

          Díval jsem se teď na ten řetěz pozorněji a je tam zřejmě napsáno „C VE“. Nemůže to být Campagnolo Veloce?

          0 0
          • jecnak  

            C10 tam bude. Rozdil je pak od vyssich sad, kdy jsou nyty dute kvuli hmotnosti. C10 vydrzi tak 4000+km na silnici. Meni se pri 132.6–7 tj. o chlup driv jak Shimano.

            1 0
            • krokus  

              A kolikátý zub měrky zhruba odpovídá opotřebení, které uvádíš? Na tom kole můžu mít najeto tak 6 nebo 7 tisíc, měrka je zatím na druhém zubu.

              0 0
              • jecnak  

                To netusim, ono totiz kazda merka ukazuje malicko jinak, takze doporucju vzit supleru a merit.

                0 0
                • krokus  

                  Asi si tedy nějakou pořídím. Myslíš, že je potřeba digitální?

                  0 0
                  • jecnak  

                    Ne, staci obyc, ale kovova je samozrejme lepsi, nez takove ty plastove smejdy. Idealne se pri koupi mrkni pres brity, zda jsou rovne, neprosvita pres ne svetlo atd. casto se to kus od kusu lisi.

                    0 0
                    • krokus  

                      Ok, díky. Mrknu se do Bauhausu, snad tam něco budou mít.

                      0 0
    • krokus  

      Musím říct, že i po dvou letech si někdy připadám, jako bych na silničce seděl poprvé. Začal jsem znovu řešit posed. Jezdil jsem s 10cm představcem, pořád jsem ale měl pocit, že jsem na kole moc natažený. Při držení za páky jsem musel mít ruku tak 1–2 cm od zarážky (nevím, jak se tomu přesně říká, snad mě pochopíte) a řidítka nezakrývala osu předního kola. Včera jsem vyzkoušel 9cm představec. Ruce jsem mohl mít těsně u zarážek (aby to bylo opravdu pohodlné, musel by být představec tak ještě o půl cm kratší) a řidítka přesně zakrývala osu předního kola.

      Jak moc je ten test se zakrýváním osy spolehlivý? A kde přesně by měl jezdec mít ruce při držení za páky? Až úplně u zarážek, nebo mají být po většinu doby položené o něco blíže k tělu? Nejsem si jistý, zda diskomfort pramení z mé celkové zkrácenosti, anebo ze špatně nastaveného posedu.

      Na fotce níže sedím na kole s 9cm představcem, za páky se držím až po zarážky. Na druhé fotce jsem zachytil samotná řidítka. Mám je natočená správně?

      0 0
      • MlokCZ  

        Držet se to má tak, aby Ti to sedělo. Žádné pravidlo, že bys to měl držet tak nebo onak není (ono záleží i třeba na velikosti dlaně).

        Aby se to dobře drželo, tak je ale třeba mít páky dobře posunuté. Pokud jsou moc dole nebo nahoře, tak to nikdy nebude ono. A to je třeba vyzkoušet. Zkoušet můžeš natáčením řídítek (tím si rozhodíš na chvíli řídítka, ale jde jen o test, abys nemusel řešit při testování omotávku), abys tu polohu našel a až ji najdeš, tak až pak posunout páky a přemotat.

        Ten test se zakrytím osy řídítky je opravdu jen velmi orientační, i když u silničky aspoň není zcela mimo jako u biku. Rozhodně to nenastavuj dle toho testu, ale tak jak to vyhovuje.

        A diskomfort může pramenit ze všeho možného. Od špatně nastaveného posedu (dle fotky vypadá celkem ok, ale podstatné je jak to Tobě sedí, ne jak to vypadá na fotce), přes špatný úhel řídítek, špatný posun pák až po extrém jako mám já. A to že silnička prostě nesedí a sedět nebude ať nastavuju a zkouším různá řídítka a páky jak chci.

        0 0
        • krokus  

          Blbě se mi to přiznává, ale vůbec mě nenapadlo, že by se páky daly posunout:-) Předpokládám, že tím se jejich poloha změní vertikálně i horizontálně.

          0 0
          • MlokCZ  

            Páky můžeš posouvat nahoru a dolu, takže tím měníš jak způsob horního úchop, tak současně jak dobře na ně dosáhneš ze spodního úchopu.

            A současně taky můžeš páky natáčet do stran, což také ovlivní jak úchop, tak i jak se třeba řadí.

            Miniposun páky, především natočení lze udělat většinou i bez přemotání. Bohužel při větším posunu musíš přemotat omotávku.

            Takže hlavně je dobré nejprve si ujasnit, jak sedí natočení řídítek. Abys po posunutí a doladění polohy pák a přemotání omotávky nezjistil, že potřebuješ natočit řídítka a mohl tak páky posouvat znovu.

            Nenávidím nastavování a posouvání pák na silničce :-)

            Než jsem definitivně se rozhodl, že nová silnička půjde po tak krátké době zase na prodej, tak jsem pečlivě vyzkoušel více řídítek a mnoho poloh natočení řídítek i pák. Přemotával jsem to asi 10×, už jsem z toho měl úplný psycho :-)

            Ale jsem rád, že jsem to pečlivě vyzkoušel a definitivně si ověřil, že ten úchop za berany už dnes pro mě prostě není.

            0 0
            • krokus  

              Když to čtu, úplně mě to odrazuje od jakýchkoli experimentů:-) Zkusím si nejprve pohrát s natočením řidítek, páky eventuálně přijdou na řadu až pak.

              Pravdou je, že když na silničce nějakou dobu nesedím, bolí mě z ní vždycky záda nebo ruce. Při intenzivnějším používání to přejde nebo se to aspoň zmírní.

              0 0
              • Pebe  

                záda a ruce bolí většinou z toho, že není dostatečně zpevněné břicho, záda to nezvládají a snažíš se držet váhu na rukou.

                jinak by jsi měl celkem v pohodě vydržet delší dobu ve spodním úchopu, z toho ti vyplyne výška řidítek a i délka představce. Pokud se už udržíš bez větších problémů ve spodním úchopu, potom ti už horní úchop nebude dělat žádné problémy, zvládneš se držet i za špičky dualů…

                1 0
                • krokus  

                  No a když se podíváš na fotky o pár příspěvků níž, připadá ti něco nastavené nějak zásadně špatně?

                  S tím břichem souhlasím, určitě ho mám málo zpevněné. Dalším mým problémem je zkrácenost…

                  0 0
                  • Pebe  

                    mě to přijde v pořádku, ale moc v tomhle nejsem reprezentativní vzorek. Na BG fitu mi řekl že mám větší ohybnost v kyčlích a kolenou, takže v klidu jezdím víc nahrbený. Na druhou stranu mám raději kratší posed, tak že ruce mám určitě víc pokrčené. A osu předního náboje mám celou viditelnou před představcem.

                    Být tebou zkusím nejdřív otočit představec nahoru, potom bych laboroval s natočením řidítek víc nahoru-k sobě…

                    1 0
                    • krokus  

                      Řekl bych, že ruce nemám tolik pokrčené, protože nejsem tolik ohnutý v zádech. To asi souvisí se zkráceností, o které jsem mluvil. Když víc jezdím, tak jsem schopen se k řidítkům nahnout o něco víc.

                      0 0
                    • Honza z H  

                      Taky bych ten představec otočil, ono pohodlí je na 1. místě. Délka se tím taky o něco zkrátí. Důležitější je nastavení sedla vůči klikám. U řidítek stačí, když dosáhneš pohodlně na páky.

                      0 0
                      • krokus  

                        Hm, nevím, jestli bych to duševně unesl. Pohodlí na prvním místě, ale kde je vzhled?

                        0 0
                      • krokus  

                        Jinak sedlo mám vůči klikám nastavené správně.

                        0 0
                        • Pedro RB  

                          Někdy na silničce od přetížených rukou pomáhá sedlo špičkou TROŠIČKU nahoru..

                          0 0
    • PjSky  

      cau, spousty dobrych rad koukam.

      jinak pokud mluvis anglicky a chces se rychle vypracovat ohledne pozice, stylu slapani, treninku a fint doporucuju skocit na Youtube.

      Kdysi sem taky hledal how to a od nakupu, serizeni, nastaveni, treninku, fint a legracek na silnici nasel sem spousty rad a tipu. Vyhoda videopruvodce je jasna: presne ti ukazou co je spatne a co dobre. Pokud mas pochyby, hod video sem na BF a mistni experti ti okomentuji prislusne pasaze :)

      Oblibil sem si tohodle frajirka pro rady na jezdeni v horach

      http://www.youtube.com/watch…

      cele video sem jen pokyvoval hlavou, jsou to veci co jsem se kdysi ucil a s koupi silnicky ozivil.

      velmi pekny prispevek ohledne silnicnich kol a treninku na nich pak zde http://www.youtube.com/watch… (pozor je to mirne zamerene na triathlon)

      vcetne jak spravne sedet a slapat ( a vcetne pekny holky)

      A pak jeste technicka: LiveStrong videjko kde borecek popisuje co vsechno je dobry si prohlidnout nez sednet na silnicku a PROC

      http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • krokus  

      Celou letošní sezónu mě trápí nepříjemný problém: po určité době mi začne mrtvět levé chodidlo zhruba na úrovni kloubu palce. Měl jsem tyto problémy na začátku posledních několika sezón, vždy mě ale po čase přešly. Letos je to opravdu zlé: na kolo se ani moc netěším, vím, že zase budu trpět. V utažení tretry problém není, situace se nezmění, ani když botu úplně povolím. Levé chodidlo mám o trochu delší než pravé, ale v botě je podle mě místa relativně dost. Čím to může být? Špatná vložka? Špatné nastavení kufru? Občas mi začne lehce brnět i levá ruka, ale možná to s tím nesouvisí. Boty mám Shimano s karbonovou podrážkou, pedály Look Keo Classic. Myslím, že si tu nohu docela ničím, a nemůžu přijít na to proč…

      0 0
      • MlokCZ  

        To může být cokoliv. Od té špatné vložky, špatného nastavení kufru, přes špatné nastavení posedu.

        Problém ale může být i klidně úplně někde jinde a to záda (páteř). Stačí že něco není zcela ok a při posedu na kole se to může projevit a pak problém může vystřelovat do končetin, aniž bys cítil problém se zády.

        0 0
        • krokus  

          To by snad vysvětlovalo, proč mi nekdy mrtví i levá ruka.. Celkově jsem dost zkrácený, při natažených nohou mám problém dotknout se prsty špiček chodidel. Mám bohužel hodně zkrácené podkolenní šlachy a málo ohebná záda.

          Asi začnu tím, že vyměním vložku a zkusím nějak pohnout s kufrem.

          0 0
      • jecnak  

        Nemas jednu nohu delsi? Pak to clovek pri slapani kompenzuje bud naklonenim panve a nebo natahovanim nohy v kotniku. Slapes tak vlastne spickou.

        1 0
        • krokus  

          Zdá se mi, že nohy mám dlouhé cca stejně – ale mohl jsem to blbě změřit. Je ovšem pravda, že na špičku levé nohy subjektivně vyvíjím dost velký tlak.

          0 0
        • krokus  

          Divné ale je, že na horáku tyto problémy nemám.

          0 0
      • raceman  

        jak ctu ty tvoje problemy, nemel bys jednodussi vyzkouset http://www.cyklo69.cz/…aveni/t-340/ ?

        0 0
        • krokus  

          Hm, docela drahé. Ale utratil jsem peníze za různé blbosti, tohle by možná mělo smysl.

          0 0
          • alinceb  

            Možná bys měl zkusit vyhodit ještě pár stovek a zajít si k fyzioterapeutovi – zjistí, jestli si křivý, co máš zkrácené, co zablokované a poradí ti nějaké cviky…;)

            1 0
          • ememem  

            kludne to moze byt tou kratsou nohou jak ti tu viaceri pisu, to ze o tom nevies nic neznamena, ja som o tom tiez ani len netusil a mam ju po uraze kratsiu o 1.5cm a mal som presne ten problem co popisujes (+ vyrazne viac otlacenu jednu polovicku rite). bg fit pomohlo a vyriesilo.

            1 0
            • krokus  

              Pravdou je, že i hemoroidy mám horší na levé straně:-) Možná na tom něco bude.

              1 0
    • krokus  

      Musím konstatovat, že i po 4 letech si často připadám, jako bych na silničním kole seděl poprvé. Hlavně v úvodu sezóny mě z kola bolí různé věci: spodní část zad, ruce, mrtví mi levé chodidlo. Většinou se to po čase srovná, ale čím jsem starší, tím to jde hůř. Letos se po cca 2200 km cítím na kole snad hůř

      než na začátku roku. Říkám si, že něco musí být dlouhodobě špatně. Ty problémy mi kazí radost z ježdění, musím zastavovat kvůli protahování, protřepávání apod.

      Zkusil jsem otočit představec do pozitivu, ale nepomohlo to. Rám snad dlouhý není (mám Šírera v S, měřím 170 cm). Asi mi dělá problém pořádně ohnout záda, takže pak moc natahuju ruce a ty mě rozbolí. Může být bolest zad způsobena jejich špatnou ohebností, příp. celkovou zkráceností (mám docela velký problém dosáhnout si na špičky prostů)? Břicho asi taky moc silné nemám.

      Často jako kdybych nevěděl, jak se mám chytnout za páky, jako by mi ruce někam ujížděly. Přitom sedlo i páky mám nastavené do roviny. Pokud vím, ruce by měly být na pákách jen volně položeny – mohou ty pocity souviset s problémy se zády? Možná se jim snažím ulevovat tím, že dávám moc váhy na ruce.

      Připadá mi, že na kole sedím křivě a šlapu křivě. Když se podívám pod sebe, je zjevné, že pravé koleno je dál od rámu než levé. Dá se s tím něco dělat? Mám asi různé svalové disbalance způsobené tím, že jsem dlouhé roky hrál pingpong.

      Ad mrtvění nohy: S utažením pásek to zřejmě nesouvisí. Někdo na fóru mi radil, že můžu mít jednu nohu kratší než druhou. Skutečně asi mám. Nastavil jsem si výšku sedla podle své kratší nohy, ale problémy se nezlepšily. Není možné, že si sedím na nějaké nervu? Mám sedlo SLR XC (bez díry). Podle šířky sedacích kostí bych měl mít širší sedlo, jenomže na širším sedle (Specialized Avatar) se mi taky nesedělo moc dobře (odíral jsem si o ně nohy).

      Omlouvám se za ty neutříděné myšlenky. Problémy se nahromadily a já je ani nejsem schopen pořádně popsat. Budu vděčný za jakékoli podněty.

      Zvažuju, že bych se objednal na Body Geometry Fit ve Specialized. Říkám si ale, jestli není problém spíš ve mně než v kole…

      0 0
      • krokus  

        Teď jsem si všiml, že některé věci jsem už v tomto vlákně řešil. Tak se omlouvám za duplicitnost.

        0 0
      • Peslezedirou  

        Jestli máš stále tu silničku co je v profilu, tak bych možná vyzkoušel nějaké kompaktní rodla, třeba o FSA. Taky jsem si nějak na silničku nemohl zvyknout, tak jsem dal kratší představec a právě tyhle řídítka. Teď vše ok, takže zvládnu 7 hodin v sedle.

        Možná bych ale v tvém případě zkusil trochu protahování a uvolnění svalů, ideální na to je joga, pokud bych mohl poradit, tak hledej hatha jogu, pokud začneš cvičit každý den, tak jedině dobře.

        1 0
        • krokus  

          S tím protahováním asi máš pravdu. Co jsou kompaktní rodla? Kdyžtak sem prosím hoď odkaz.

          0 0
        • jecnak  
          • posilovani brisnich. Povolene brisni maji obvykle za nasledek pravebolest zad.
          1 0
          • krokus  

            Stačí klasické sedy lehy, nebo je vhodnější jiný cvik?

            Může s bolestí zad souviset i to, že si při napnutých nohou ani zdaleka nedosáhnu na špičky prstů? Mám jednak zkrácené podkolenní šlachy, jednak asi málo ohebná záda.

            0 0
            • jecnak  

              POkud se boli zada, tak se delaji setrnejsi takove napul sed lehy – zdviha se jen horni cast trupu. Mne treba dost pomuze pres zimu nejezdit jenom na kole – bezky, brusleni, beh, chuze v terenu.

              1 0
            • fousac  

              ja si dosahnu tak na kolena a zada me neboli…

              ale stal se mi ne uplne idealni posez na kole i kdyz se tak pozdaval, kdy clovek tlaci spis podvedome panev do jiny polohy a z toho zada dokazou bolet.. stacilo posunou o 2–3mm sedlo a uz je to v poho..

              0 0
              • krokus  

                Takže máš teď sedlo posunuté jinak, než jak by to mělo být podle testu s olovnicí? Asi víc dopředu? Každopádně začnu tím, že si pořídím ta mělčí řidítka. A budu posilovat břicho.

                0 0
                • fousac  

                  kasli na nejaky testy a tabulky…

                  proste to nastav, jak ti vyhovuje… cloveka by z kola nic bolet nemelo… je trochu opruz to zkouset, ale vyplati se…

                  i kdyz sem taky chcipak, tak po 200km v sedle me boli max. prdel, ale ani to nijak extra s dobre (konecne) vybranym sedlem…

                  1 0
            • Hroch obojzhivelnyj  

              Me se osvedcilo v praci stridat zidli a mic.

              1 0
          • Peslezedirou  

            Jo souhlas, ideální jsou cviky na nestabilních podložkách, velký míč atd., zapojují se hluboké svaly, nebo spíš svaly které jsou těsně kolem páteře, prostě ty, které nejsou vidět a jsou důležitější, než ty, které jsou vidět a které člověk procvičuje v posilovně :-)

            Jinak sem hodím odkaz na rodla, které jsem pořídil, během chvilky jsem si uvědomil, že jsem si je měl pořídit mnohem dřív, pro nezávodní jezdění jsou super (alespoň pro mě).

            http://www.kolokram.cz/…uct_info.php?…

            0 0
            • krokus  

              Liší se nějak řidítka Omega Compact a Vero Compact (odkaz viz výše)? Vypadají úplně stejně. A v jaké máš ta řidítka šířce?

              0 0
    • Galibier  

      …já se tedy přiznám, že jsem si po mnoha letech silničku také pořídil (po tom co mě sejmulo na silnici auto, tak jsem to dokonce zavrhl na pár let úplně ), nepočítám ty kilometry na favoritu :-)), a musím říci že jsem nadšen, sice jsem delší dobu čekal na rám, ale asi jsem udělal dobře, budu si asi chvilku zvykat (při první překážce jsem „hledal“ chvilku brzdy ), ale určitě to stojí za to :-)

      0 0
    • krokus  

      Chci se zeptat těch z vás, kteří mají podobně jako já malý rám: jak řešíte vození bidonů? Do rámu se mi vejde jen jeden bidon, přitom ve velkých vedrech je třeba mít bidony nejméně dva. Možná by se dal bidon nacpat do kapsy v dresu, tam už ale vozím pumpičku, nářadí, duši atd. Asi by to ani nebylo moc pohodlné. Občas doplním vodu na pumpě, to ale taky není ideální řešení (musím hledat pumpu, stavět atd.).

      0 0
    • Valdin  

      Včera jsem dal první vyjížďku na nový silničce a přidám pár postřehů, co z ní mám:

      1, Krásně to odsýpá, pokud nefouká protivítr

      2, Kombinovat kolo a fotbal není dobrý nápad (hodina na kole, pak 75 minutna lajně a 15 na hřišti a pak zase zpátky)

      3, Jízda v běžeckých botách není nejpohodlnější (na tretrách se pracuje)

      4, Už vím, kde mám třísla – po dojetí jsem chodil jako Kačer Donald

      5, Mám krátký prsty – při spodním úchopu špatně chytám brzdy

      6, Brnili mne dlaně

      7, Vložka v kalhotech nesedí ideálně (i když o dost líp než ty z Lidlu)

      0 0
      • Rubi  

        5/ mas podle me spatne nastavene paky a/nebo riditka

        1 0
        • ememem1  

          nemusi, mam podobny problem a obzvlast kombinacia nektorych riaditok a shimano pak ma tento problem. vobec nastavit cestne riaditka a paky tak aby sedeli vo vsetkych troch uchopoch moze byt docela oriesok. vymenil som ich asi stvoro kym mi to ako tak sadlo a to mam este paky vypodlzoene tymy distancnymi gumkami ktore v oem setupoch s oblubocv „zabudaju“ pribalit a samotne sa zohnat daju dost tazko.

          0 0
      • tromboonen  

        Na silnicce dost zalezi na nastaveni jednotlivych stycnych bodu clovek/kolo (sedlo predozadne, vyska, delka predstavce, tvar a velikost = reach a drop = riditek, plus poloha pak na riditkach a poloha riditek)..

        Tady to mas dost podrobne popsano a ukazano

        http://www.youtube.com/watch…

        http://www.bikefit.com/…d-bikes.aspx

        1 0
    • Jacob1  

      tak po pročtění tohodle vlákna si silničku jako dopravní prostředek po městě a do práce určitě nepořídím CX taky né .

      radši levnou meridu crosse kolem 10 to mi nebude líto někde zamykat

      a silničku nebo možno cx bych si pořídil za odměnu jako kolo pro radost , po městě ve špičce bych se s tím určitě nechtěl trápit po silnici a hlavně bych se bál a v plzni jsou téměř všude cyklochodníky

      a radši bych vyjel za město

      0 0
      • jan.pernik  

        Na silničce se člověk netrápí nikdy. Je to nejlepší kolo. Horské kolo je určené do hor … 99.9% všech jízd naprosto spolehlivě pokryje silnička, ale to už je flame.

        0 0
        • Člověk a jeho svět  

          Nevím, ale ***** se přes rozkopané město na silničce, to není zrovna můj šálek kávy.

          1 0
          • jan.pernik  

            Tahat se s těžkým horákem přes město … to není můj šálek kávy. Navíc ta geometrie uzpůsobená sjezdu … no prostě hrůza :-D

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Když vymetu díru na horáku, přejedu přes obrubník, přejíždím koleje atd. atd – nic se neděje. Na silnici musíš dávat bacha a hlavně mi je jí líto :)

              Proto přes město nejezdím :)

              1 0
              • Jacob1  

                dával jsem to na biková videa ale tam se to asi ztratí

                http://www.youtube.com/watch…

                tohle kolo asi nebude za 30 k ? s tím bych se po městě nebál

                má tam bezdušovky ? a co to tam má za pláště ? já silničku z blízka pořádně nikdy neviděl jen samý mtbky

                0 0
                • Smazaný účet  

                  …mne by zajimalo kolik kol pri nataceni znicil:)

                  0 0
                  • Jacob1  

                    to mi taky taky napadlo :) stejně jako co testovaly to CX mongoose nebo co to bylo

                    0 0
                  • tromboonen  

                    Kolo neznicili (ve videu jsou tri ruzni jezdci, protoze ten, co projekt zacal, skoncil – po nehode na MTB – na voziku), dokonce ani nemenili kola, ac meli nahradni, jedine, co znicili, respektive obouchali, byly velke prevodniky..

                    Pokud mas pochybnosti o tom, co zvladne silnicka, podivej se na Road Bike Party 3..

                    1 0
                    • Smazaný účet  

                      Ale jo, videa hezke, neotrele, neokoukane tema…proc ne. Opet tezko rict jak moc ty kola dostala cocku…positam ze dopady z metru na placku/hranu je pomerne zahul.

                      Je fajn, ze nekdo ukaze co na silnicce jde delat, ale podle mne je totalni blbost se marasit lesem na silnicce:)

                      0 0
                      • tromboonen  

                        Tady mas veskere informace http://www.youtube.com/watch…

                        Myslim, ze nelzou, ze kolo to vydrzelo..

                        Jinak jezdit na silnicce primarne po lese treba s koreny ve sjezdu je blbost, to ano, ale vzit silnicku nekam, kde je horsi asfalt (co si budem povidat, na vetsine okresek je to pravidlo a na kvalitnejsich frekventovanych cestach jezdit je pruda) je uplne normalni a podle toho kde jezdis je obcas prijemne jet po necem rozbitem, oprotoze Ti to umozni jet na zajimava mista…

                        Kdyz das sirsi plaste da se to krasne, a porad mi to prijde rozumnejsi, nez trapit se na fullu na asfaltu, co vidim kdyz obcas nekoho potkam, ale je fakt, ze jsem zaujatej, na MTB uz skoro nejezdim, tak to ode me ber s rezervou, jen jsem chtel rict, ze to pravidlo silnicka = nepohodlnej kostitras co se rozpadne pri pohledu na kaminek na krajnici uz dneska neni aktualni :)

                        Spousta zacatecniku ma takove zcestne informace a pak si kupuji malem sjezdova kola na placani se po cyklostezkach, protoze je do nich uvari prodavac..

                        1 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          :-) je cas jarnich klasik

                          0 0
                        • blaf  

                          a pak si kupuji malem sjezdova kola na placani se po cyklostezkach

                          no uz se delaji silnicni endura :)

                          0 0
                          • Člověk a jeho svět  

                            No jo, ale hnusný :)

                            Já vím, věc vkusu ;)

                            0 0
                            • blaf  

                              naprosto s tim souhlasim, videl jsem to o vikendu a bylo to suverene nejhnusnejsi kolo veletrhu…

                              0 0
                              • jecnak  

                                Objednam si teda u Olivera plachtu na kolo, at nebudim pohorseni :-)

                                1 0
                                • blaf  

                                  ty mas snad Defy?

                                  ja ted ani nenarazel na kotouce, jako na ten ram, pusobil na me hodne divne, opravdu vypada skoro jako enduro, podle me to uz nema se silnickou moc spolecneho, vedle u TReku se mi libilo daleko vic :) ale nejvic se mi libilo u Canyonu :)

                                  0 0
                                  • jecnak  

                                    Myslel jsem, ze se ti prave nelibi kotouce.

                                    0 0
                                    • blaf  

                                      kotouce se mi na silnicce opravdu nelibi, ale uz jsem si zacal zvykat, kdyz to clovek zacne videt vsude kolem, tak mu to potom prijde normalni :) ten ram mi neprisel vubec hezkej, verim ale, ze nekomu se libit bude…

                                      1 0
                            • Jacob1  

                              co je na tom hnusný ? ta zadní stavba ? jak je jakoby níž položená ? nebo design ?

                              0 0
                      • tromboonen  

                        Na tohle jsem narazil kdyz jsem hledal to making of video:

                        http://www.youtube.com/watch…

                        Taky sikovnej.. a vidis ze ma silnicku (teda ne klasickou, ale prece) ackoli urcite blbne na trialu nebo necem takovem..

                        0 0
                • obda  

                  V těch jámách co se tu občas najdou i po městě bych na silnici zlomil ráfek …

                  0 0
                  • Jacob1  

                    kolik vážíte ? když já vážím 57 tak to asi takový drama nebude ne , spolužák ze základky měl silničku 80 kilo měl a jezdil se mnou polní cesty , rozdrbaný okresky , kořeny v lese ..sice optarnějš , ale kolo v cajku

                    1 0
                    • Člověk a jeho svět  

                      Tak kořeny v lese na silnici… To bych chtěl vidět to silniční kolo…

                      0 0
                      • blaf  

                        da se aniz by se kolu neco stalo, jen proste pojedes pomalu, to ale nemeni nic na tom, ze k tomu to kolo neni…

                        1 0
                      • Jacob1  

                        když je člověk opatrnej

                        0 0
                    • obda  

                      Dvacet/třicet cenťáků hluboká jáma v asfaltu, s ostrou hranou, je problém i pro auto :( Lesní cesty jsou proti tomu v pohodě. Tu největší kousek od práce mi naštěstí před dvěma týdnama spravili :)

                      1 0
                      • JSt  

                        dej mi souradnice diry v asfaltu hluboke jen deset centimetru. a ne ze ju nekde majzlem vysekas. ;-)

                        0 0
                        • gerrard  

                          Zajed si na Ripskou do Slatiny smer na dalnicu, jsou tam tri hodne hluboke. Muzes je premerit, ja si myslim ze pres deset maji.

                          1 0
                        • obda  

                          Budu si pamatovat a priste ti to i vyfotim :)

                          0 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          Najdi si svou!

                          http://www.vymoly.cz/

                          1 0
                          • JSt  

                            ale jo, nejake diry mistama jsou, jen tech zminovanych 20–30cm hloubky nemaji ani v polsku. ;-) ja si nevybavim, kde jsem ted nekdy videl deseticentime­trovou…

                            0 0
                            • obda  

                              Už jsem viděl lochnu, na který si borec zrušil litej disk u auta :(

                              1 0
                              • JSt  

                                ale jo, proc ne, jen kdyby ta dira mela 20cm hloubku, tak tam necha minimalne i naraznik. pangejt mas vysoky ±12cm a svetlou vysku osobniho auta do 15cm. nevidel bych v tom stavu silnic zadny vetsi problem. ;-)

                                0 0
                            • McBlacky  

                              přijed si tohle přeměřit. Dle soutěže na Auto cz to je nejrozbitější silnice v ČR

                              http://www.vymoly.cz/…u-seradiste/

                              bydlím za rohem a přestože to je celkem brutální zkratka tak to objíždím. Když je totálně zasekáno tak to občas kousnu – za sucha

                              0 0
        • blaf  

          to je ale hovadina

          0 0
          • standoslav  

            kdo sedá na silničku, bere to jako F-1 , ty taky jezdí jen po extra cestách, ale i na silničce se dá projet, pokud je to nutné jinudy, ale bolí to !!!

            0 0
            • tromboonen  

              Ale houby, ja jezdim na silnicce sotolinu, totalne rozbite asfaltky a lesni cesty – staci sirsi plaste (mam 25, v reale 26–27)..

              0 0
              • VladexAndroid  

                ja jezdim to same, ale na 20mm pláštích -reálně 23mm. akurát že to odírá povrch plášťů.

                1 0
    • Frankq  

      Ahoj dámy a páni, tak už jsem to po prvý projel je pro pro mě rozdíl celkem velkej, na xc kde jsem jel kolem 27km/h tak teď jezdím na silnici kolem 33km/h a na krásný rovině s dobrým povrchem i kolem 40km/h to mě překvapilo jak to jde hezky točit.

      Měl jsem strach jak to bude s povrchem ale zas tak nejhorší to není je jasný že to není špička, čekal jsem to horší.

      Teď už jen vyladit pořádně řazení a oblečení a bude to paráda, co máte za oblečení u toho váhám jestli Kalas nebo proficyklodres co vozí závoďáci, u mých vybraných tam není žádnej finanční rozdíl ale bojím se velikosti na mě 192/83.

      0 0
      • l.bily  

        Cyklosres z aliexpress za par korun, mam aj znackove ale oproti cinskym nevidim rozdiel, barva sa nevypiera, nekuse, nedrape, pot odvadza dobre, nesmrdi, troska som sa bal vystelky ale dnes po 100 km tak isto ako od cz vyrobcu. Mam fejk cube

        0 0
        • sharkeeCZ  

          lidi proc kupujete fejky?

          co kdyz se tak nekdo bude zivit na vasi praci?

          kdyz nemam na orginal, tak si kup neco jineho, ale nepodporujte zlodeje, dekuji

          PS: po 100km jizde, nebo, ze mas 100 km na te vystelce najeto celkem?

          0 0
          • l.bily  

            Samozrejem po vcerajsi 100 km vyjizdke, ket je kvalita rovnaka proc mam kupovat tricko za 60 euro aj tak vyrobene v cine ked ho mozu mnet za 12. ?

            0 0
            • nitraq  

              A tebe těší mít na sobě něco, co vlastně není to, za co se to vydává? Když na to nemám, tak si nekoupím fejk, ale něco jinýho levnějšího.

              0 0
              • gerrard  

                Mam doma dva dresy TLD oba stejny model jen ruzna barva. Jeden z ceska za 1500,– z ofiko obchodu, druhy z alika za 400,–. Material stejny, vypadaji stejne, detaily stejne. Zabalena byly stejne. Je to fejk, neni to fejk nevim.

                0 0
                • sharkeeCZ  

                  urcite nejsou stejne, za to dam ruku do ohne

                  prosim o fotografie a to detailu jak baleni, tak svu, visacek apod, predem dekuji

                  0 0
                  • gerrard  

                    Obaly a visacky uz fakt nemam a fotit ti nic nebudu, protoze je to tvuj problem ze mas pocit ze vis lip nez ja co mam doma ve skrini. Ale jestli chces porovnavat a prijedes do Brna, tak neni problem. Muzes pak ukazat prstem ktery je z ceska a ktery z ciny. Kdyz to poznas mas u me pivo.

                    0 0
                  • gerrard  

                    Tak jsem si rekl, ze su vlastne zvedavejsi nez linejsi a vyfotil jsem je. Tak povidej, ktery je z Ciny a ktery z Ceska a hlavne proc to tak vidis. Snazil jsem se pofotit nejake detaily, tak snad ti to k necemu bude.

                    0 0
                    • Freeky  

                      Můj typ ten napravo je čína. Protož je to XXXL :D Uhádl jsem? :D

                      0 0
                      • gerrard  

                        JJ to byl taky duvod proc to tahat z ciny XL me je od jiste doby ponekud tesne a vetsi cislo tady nebylo.

                        0 0
                    • Člověk a jeho svět  

                      Mimo soutěž si tipnu tu barevnější variantu jako Čínu, hlavně kvůli šířce švu a stehu.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Tak je to pro sharkeeho, tak pockame az se vyjadri a pak to rozlousknem. :)

                        0 0
                        • sharkeeCZ  

                          fotky jsou sice mizerné, ale podle zpracování švů jednozančně je ten barevný fake

                          0 0
                          • gerrard  

                            Na kterem obrazku ktere svy vidis rozdilne?

                            0 0
                            • sharkeeCZ  

                              na všech, nejvíce to jde vidět na posledním a to i přes špatné provedení fotek, jak jsem psal

                              materiál a potisk lze hodnotit jen když to má člověk v ruce (obvykle)

                              0 0
                              • gerrard  

                                Jo mas pravdu barevny je ciny respekt i kdyz teda popravde nevim co z te fotky poznas, ze je jinak, ja to vidim stejne :).

                                1 0
                                • sharkeeCZ  

                                  mnohokrate provonavam kvalitni a nekvalitni produkty pred zakazniky, byt v jinem oboru a tak mam trenovane oko a vim, ze co je levne se lisi obvykle v detailech, ktere jsou vsak ve finale nejpodsttanejsi pro funkcnost i zivotnost

                                  0 0
                                  • gerrard  

                                    Ted vazne netrolim a zajima me to co presne je tam na prvni pohled jinak a zkus to prosim rozepsat. Me to totiz opravdu pripadne stejne.

                                    0 0
                                    • sharkeeCZ  

                                      rovnomernost a hustota stehu, zakonceni latky

                                      pekne to jde videt u zipu – origos sedi presne, fake nejde snad ani dopnout (podle fotky)

                                      stejne tak to, jak vypada latka i zacisteni tech spoju

                                      0 0
                    • nitraq  

                      Taky tipuju čínu barevnou.

                      0 0
                • blaf  

                  je to fake, neni to fake, hlavne je to ukradene

                  0 0
            • sharkeeCZ  

              klidne si kup neco za 1 USD, ale nesmi to byt fake, pak si hrajes na neco, co nejsi ochoten zaplatit a podporujes zlodeje

              0 0
              • JSt  

                myslim, ze na nejaky hrani si na neco ti kazdej sere, kdyz to nejlevnejsi, co muzes koupit byva zpravidla prave nejaka ta kopie. nehlede k tomu, ze tim imho ve finale nikomu neublizis, naopak delas tomu originalu reklamu. ;-)

                jo a aby nevznikla mylka, zadny padelek doma ve skrini nemam. ;-)

                1 0
                • jecnak  

                  Tak jestli nesedici, divne usite a za chvili vysisovane dresy a kalhoty delaji reklamu nejake znacce, to si opravdu nejsem jisty.

                  0 0
                • sharkeeCZ  

                  jen zlodej omlouva zlodeje

                  0 0
                  • Peslezedirou  

                    …a nejhorší je to, neeee já to nemůžu říct!!!

                    0 0
                  • JSt  

                    vysvetli mne, jak a kdo krade prodejem kopie cyklodresu. ;-)

                    kdyby to nebylo ciste, pochybuju, ze by bylo mozne dlouhodobe neco takoveho verejne nabizet na internetu. ;-)

                    0 0
                    • sharkeeCZ  

                      Ano, neni to legalni. V Cine se prava ohledne piractvi nedockas. Zeptej se firmy BLATA napr. Proc si take myslis, ze kazdou chvili meni domenu, konatkty apod prodejci techto piratskych kopii na internetu v CR? A levne je to i protze nedrzi zadnou zaruku.

                      Jak okradas? Tim, ze neplynou z prodeje prava tomu, kdo ten dres vytvoril, tedy tym/vyrobce a ktery udeluje licence k prodeji. Skoda vznika tedy majiteli vzoru a ten kdo dela padelek se na nem obohacuje.

                      0 0
                      • JSt  

                        v cine berou jako nejvetsi poctu sve prace, kdyz ji nekdo zacne kopirovat. ono to ma i svou logiku. takze v cine to nelegalni neni. ;-) nevim o zadnem oficialnim eshopu u nas, ktery by padelky nabizel.

                        bavime se tady o dresech, ktery samy o sobe vypadaji jako reklamni triko, ktery se rozdava zadarmo. ;-) ty navic vys radis nekupuj padelek, ale nejaky jiny levny dres. neni koupe nejakeho levneho noname dresu taky okradani vyrobce/prodejce tech jedinych spravnych znackovych/ty­movych, kdyz oni ani z tech noname nemaji korunu? :-D

                        0 0
                        • sharkeeCZ  

                          vzdy, kdyz ti dojdou argumenty, delas ze sebe, nebo toho druheho hlupaka?

                          trolly nekrmim

                          0 0
                          • Edwin  

                            Nerikam, ze nesouhlasim, ale hrat si na svaty mi prijde dost pokrytecky. Mas vsechnu hudbu, filmy a pod. porizene legalne? Nikdy sis nenechal udelat nic „bez papiru“?

                            1 0
                        • hony007  

                          Fakt jako poctu? Nedávno zažaloval jeden čínský výrobce kopií iphonu jiného čínského výrobce, že kopíruje jeho kopie. To mi jako pocta nepřijde.

                          0 0
                        • Člověk a jeho svět  

                          Myslím, že této báchorce už nevěří ani Číňani. Snad ještě v době, kdy se díky desetkrát levnější kopií nedal budovat kapitál.

                          0 0
                  • Smazaný účet  

                    Fejky jsou nej.

                    0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Člověk a jeho svět  

        A vážně to je jednotka km/h? Znáš trochu fyziku? :)

        0 0
        • Manzak  

          Co presne se ti nezda?

          0 0
          • Jacob1  

            je to rýpal už podle nicku

            0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Nemyslím si, ale to je věc názoru.

              Každopádně průměrná rychlost není okamžitá rychlost, na tom se snad shodneme.

              1 0
              • sharkeeCZ  

                nicmene obe pouzivaji hodnotu km/h

                0 0
              • gerrard  

                Ano to neni to same ale jednotku to ma stejnou, takze z fyziky mas za 5. :)

                1 0
                • Frankq  

                  Koukám že tu vznikla jen velká reakce na fake čí origo ale skoro žádná rada a zkušenosti. Aspoň je sranda !

                  Proč se dresy týmu nevozí mám ten tým i na vidlici od výrobce tak bych mohl mít i dres aby to ladilo ne ?

                  0 0
                  • Manzak  

                    Samozrejme ze muzes jezdit v cem jen chces, akorat musis pocitat s podrazdenou reakci zdejsi modni policie.

                    0 0
                  • Smazaný účet  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
      • xshreck  

        Průměr? Slušnej oddíl :-D

        1 0
    • Valdin  

      Měl bych jako začátečník pár dotazů:

      1, jak často kontrolovat tlak v pláštích

      2, jak často mazat řetěz (po kolika km)

      3, jaký používáte oblečení na horní polovinu těla? Mně je v krátkým dresu zima na ruce a v šusťákovce se zapařím – no asi budu muset investovat do dresu s dlouhým rukávem

      4, Kolem nuly v klice vrže – to jsou ty vazelíny, co v mrazu nejezdí

      5, Je lepší is pořídit tretry nový (do 2.000) nebo koupit bazarovky. O tretrách z Lidlu neuvažuju

      6, Mám asi deset let starou helmu, ne moc používanou. Měl bych si koupit novou?

      0 0
      • blaf  

        1 – s butyl dusi klidne jednou za 14 dni, s latex pred kazdou jizdou

        2 – obcas :) nebo po desti

        3 – podle pocasi, kratky dres, navleky, dlouhy dres, funkcni triko pod dres,

        vestu, vetrovku, atd.

        5 – urcite nove

        6 – udajne to starne a meni vlastnosti, radeji novou

        0 0
      • tromboonen  

        1 blaf ma pravdu, ale nauc se to foukat na ruzne tlaky vpredu vzadu, ideal tak, aby pri Tvem oblibenem posedu bylo stlaceni plaste cca 15%, ma to pak lepsi prilnavost, pohodli, a pritom to odvaluje stejne jako nabusenej plast… z toho plyne, ze je jednodussi to pred kazdou (delsi) jizdou zkontrolovat

        2 Mazat jen kdyz je suchy, cistit co nejcasteji, nejvic mu skodi, kdyz se do mazadla dostane prach.. co nejvic vysusit, mazat silikonovym mazadlem, „wet lube“ po namazani nechat zashcnout a zase vysusit, na povrchu zaschne a udela vrstvu, mazadlo potrebujes uvnitr, ale venku kdyz je to mastne tak se na to lepi bordel, ktery brousi pohon…

        3 ditto, navleky se vyplati

        5 daj se koupit i z bazaru, lidi treba prodavaj ze jim nesedla velikost, ale musis uz vedet konkretni velikost u konkretni znacky a nekdy i modelu, dost se to lisi

        6 zalezi jak je na tom, s tim starnutim to nebude tak treagicke, ale nova, lehka, dobre padnouci potesi – neni to ale zas tak kriticke

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.