• antikor

    Ahoj, tento týden mě opustil můj milovaný Scalpel (2015, karbon), aby uvolnil místo pro nové kolo. Bohužel, zatím si větší luxus než 2 kola (jedním z nich je žiletka) nemohu dovolit.

    Rozhodl jsem se koupit nové, protože už necítím potřebu chrtit každou sekundu, snažit se o KOMy a podobný srandy. Víc mi teď záleží na tom, abych si s kolem užil spoustu zábavy směrem dolů z kopce, na nějakých trailech a ideálně si na něm i (nějak rozumně) zaskákal.

    Nicméně stále bych byl rád, abych při cestě do kopce neměl pocit, že jedu na houpačce s kolečky…Prostě hledám takový do-it-all bike, který samozřejmě ideální nikdy nebude na vše, ale prostě nechci kolo, který bude jen kladivo směrem dolů, ale do kopce mě zabije po 15km jízdy.

    Už jsem si navykl na 29" kola, takže bych u nich rád zůstal. Jestli CF nebo AL rám, na tom mi asi zas tak moc nesejde. Stejně tak nepotřebuju fungl nové kolo, hledám primárně spíš něco z bazaru, protože můj budget je cca 60.000.

    Čili sumarizace: 29" full, se zdvihy mezi 140–160mm, na kterém si užiju náročnější sjezdy a skoky, ale zároveň na něm dám 50–70km celodenní výlet s přáteli, který jezdí HT, nebo 100/100 (ale nehrotí každou vteřinu).

    Mezi mými favority jsou:

    Mondraker Foxy 29"

    https://cyklobazar.cz/…9-velikost-l

    YT Capra CF 29" (2018/2019 model)

    https://www.vitalmtb.com/…-29-CF,22089

    YT Jeffsy CF 29" (2018/2019 model)

    https://www.vitalmtb.com/…-29-CF,22106

    Specialized Enduro 29"

    https://theonlinecycleshop.com/…untain-bike/

    Propain Tyee 29

    https://www.propain-bikes.com/…uro/tyee-al/

    Má otázka zní, má někdo některé z těchto kousků osobně a dokázal mi pomoci svými osobními zkušenostmi, případně by byl ochotný/á domluvit se na nějaké testovací projížďce (hlavně u YT, případně Propain a Mondraker..Spešl jistě bude mít brzo někde testovačku..).

    Ještě otázka na závěr – u Mondrakeru řeším, jestli se svými 180cm (a plus mínus standartním poměrem délky končetin a trupu) mám mířit na Lko a nebo spíš Mko.

    Díky za vaše postřehy, případně zkuste navrhnout i něco jinýho (ale na 29" trvám).

    Anketa: Do it all bike

    2x
    50%
    0x
    0%
    0 0
    • novas752  

      Na všech těhle kolech si příjemnou vyjížďku s xc borcema moc neumim představit. To buď oni pojedou totální kochačku a ty pojedeš napohodu nebo oni pojedou na pohodu a ty v červenejch číslech. Kromě sjezdů terénem samozřejmě, tam to bude naopak. :)

      Nevím jestli si na nějakém podobném kole už jel, jestli ne, rozhodně něco otestuj. Je celkem jedno co, všechny allmountain/enduro kola jedou ve srovnání s xc docela podobně – nejedou.

      Osobně mám skoro 3 roky Jeffsy 27 nově předělanou na 1×12 a oproti xc kolu je to fakt velkej rozdíl. Když je nějaká kondice, neni problém dát přes 80km za odpoledne v terénu, ale jede se pomalu. Průměr mám okolo 13km/h, na xc kole jsem míval asi 16–17km/h při stejnym úsilí. Hlavně rovinky a mírnější kopce jsou takové otravné.

      0 0
      • antikor  

        Díky, zkoušel jsem 150mm 29" stumpjumpera a SLAMRA se 140mm takže plus mínus vím, že srovnávat to s normálním XCčkem to nejde. Se Stumpem se mi nejelo ale zas tak špatně, ale SLAMR hrozně houpal, měl jsem pocit, že se při šlápnutí propadám o půlku zdvihu (coil tlumič).

        Většinu času jezdím sám, s přáteli vyrazím tak 1× do měsíce a to jsou spíš kochačky po okolí, nebo nějaký víkendový výlet do Rakouska.

        Nicméně myslím, že fyzičku nějakou mám…dávám tak 5000km ročně (mix mtb a silničky). A právě proto také chci zůstat u 29", protože mi pocitově vždy přišly, že prostě víc po té rovině valí oproti 27,5"

        0 0
        • mirorek2  

          ale stump a enduro jsou úplně jiná kategorie…

          tato kola v hlíně budou v L vážit klidně 15+ kg a to už opravdu poznáš, měl by ses na nějaké en mašině projet

          imho po rovince je úplně jedno jestli máš velká kola, je to o gumách a zápletech ne o průměru

          0 0
          • Gwaihir  

            Po rovince právě není úplně jedno, jaké máš kola, ne? Přece na jedno otočení kliky to 29" kolo prostě ujede víc než 27.5". Je to sice málo, ale každej cenťák dobrej :) Na druhou stranu asi v utažených zatáčkách si 27.5" kolo najde kratší stopu a rozdíl smaže. Nebo je to jinak? Ono asi reálný přínos 29" na rovince bude o něco menší než napovídá teorie.

            0 0
            • novas752  

              To sice jo ale zároveň s tim jedeš při stejnym výkonu na 29" lehčí převod než na 27,5" a ve výsledku to stejně dá to samé.

              Rozdíly se začnou projevovat až při změně rychlosti nebo směru. Tim že má 29" větší setrvačnost, pocitově to opravdu valí lépe, hodně je to poznat ve srovnání 29" a 26", tam je rozdíl setrvačnosti opravdu znatelný a jak je to ještě takové živé, neposedné, budí to dojem, že 26" vůbec nejede.

              0 0
    • Gwaihir  

      Canyon neuron? Má víc XC geometrii a asi si užiješ cestu i dolů z kopce, ale má jen 130mm zdvih.

      0 0
    • Gwaihir  

      Hlasoval jsem omylem :(

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce