Počet drátů ráfku, napnutí drátů

31 nepřečtených
  • Vsara

    Mám problém se zadním kolem. Musím často centrovat a v zatáčkách při větších rychlostech se kolo chová jako lochneska (usuzuji, že to je kroutícím se ráfkem). Mám ráfek MATCH M210 32H. V servisu mi tvrdí, že to je docela dobrý ráfek a že mám jen utáhnout dráty.

    Je to dobrý ráfek ? Je ráfek s 36 dráty nějak zásadně lepší? Mám se poohlížet po nějakém pevnějším ráfku? Nebo po ráfku se 36 dráty? Asi neplatí že více drátů = lepší ráfek… ? Nebo mám vyměnit dráty ? … Jak mají být dráty napnuté, jak to lze změřit???

    Na netu jsem prohlédla leccos, ale údaje o tom který ráfek se hodí pro jakou hmotnost se mi zatím nepodařilo najít.

    Hledám ráfek pro krosové kolo, pro zhruba 50 % na silnicích, zbytek lesní a polní cesty. Moje hmotnost 110 + brašny s výbavou na přespání. Ideálně 32 drátů, abych nemusela měnit i náboj.

    Prosím o radu …nebo o odkaz na nějaké informace.

    0 0
    • jecnak  

      Nebude treba problem spis v odpruzene vidlici? To co se casto dava na krosovy kola je des a hruza. Jinac bych ale opravdu asi zacal u dratu, minimalne je to nejnizsi investice.

      0 0
    • homat  

      Co tlak v pneu? Na kolik hustíš? Nežvejká se plášť?

      0 0
      • Vsara  

        Hustím, co utahnu pumpičkou. Víc tam dostanu jen za cenu zběsilého rvaní se s rukojetí. (mám malou pumpičku jen do ruky) Je to kolem 2 – 2,5 bar (nebo čeho) – mám na to takovou plastovou měrku, kterou jsem dostala k duším. ..... A díky za směr k přemýšlení … pneumatika to také může být. Ozkoumám to.

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          Ja myslim ze bojujes s ventilkem, i malou pumpickou se da v klidu nahustit silnicka na 8 atm, 2.5 atm. je nic. Mam mnoho let pidipumpu od Authora za kilo a lepsi jsem v ruce nemel. Jen tak pro poradek, galuskovej povolit a promacknout aby se uvolnil, pak teprv nasadit, motorkovej radne nasadit, aby cudlik v pumpe ten ventilek otevrel. Kdyz se pumpuje silou tak je neco spatne. A samo mit v pumpe spravne otocenou gumicku i ten bazmek pod ni, ale nevim jakou mas

          0 0
          • Vsara  

            Jo .. chtělo to jen grif.Už jsem je nahustila i touto malou. Ač jsem technik, jen postupně tady zjišťuji čeho si všímat …

            0 0
      • Vsara  

        a .. více nahuštěné pneu pomohou i tomu ráfku (nebo drátům, či závitům či čemu), aby se z něj netvořila neustále osmička, co se občas odmítne vejít mezi brzdy bez škrtání?

        0 0
        • homat  

          na podhuštné pneumatice se dostává k ráfku více nárazů a může tak docházet k častějšímu rozcentrování. Ty ruční pumpičky jspou jenom nouzový aby člověk dojel z lesa. Chce to velkou pumpu a hustit při 110 kg na maximální tlak pneu tedy něco okolo 4,5 – 5,5 baru.

          0 0
    • Mamut  

      Na crossovy bike sa mi zda 2–2.5 baru v plastoch zufalo malo. 36 spicove koleso bude pevnejsie ako 32, ale nie az tak, aby sa kvoli tomu oplatilo vyhadzovat funkcne 32 dierove koleso. Moje spice su napnute tak, ze hraju a hlavne su napnute ROVNOMERNE. Napni vsetky spice rovnako (poznas podla tvrdosti zmacknutia susednych spic alebo podla zvuku) aj za cenu rozcentrovania rafku. A potom centruj tak, aby sucet vsetkych otoceni bol 0 (jedna spica pol otacky doprava + druha pol dolava dava dohromady 0). Ak sa ti nepodari tymto vycentrovat koleso tak, aby spice ostali relativne rovnako napnute, tak mas krivy rafik a problemy plynu z toho. V tom pripade ta caka vymena rafku, takze uz s nim mozes experimentovat co znesie.

      0 0
      • Vsara  

        Prolézám internet a hledám nožní hustilku a manometr a nebo hustilku s manometrem. .. Už jsem našla i za 650,– Pro sebe potřebuji galuskový a pro dceru auto ventilek. Šlaufky se kupují zvlášť ??? nebo jsou součástí pumpičky ?

        0 0
        • medved.m  

          www.velotrade.cz/…t-bfp-04-tp/ se mi osvedcila.

          0 0
        • Paja  

          Kup si tu vyse uvedenou pumpu v Lidlu, je to zn. Beto – normalne cca 600 Kc.

          0 0
          • Honza z H  

            Nevím jak teď, ale vloni jsem ty pumpy v Lídlu kopil 2 a ten manometr ukazuje nesmysly a ta koncovka na autoventilek se dojebala po prvním použití. Beto mám doma a zatím funguje na 100%, ale stála jako 3 z Lídlu. Bral bych tu SKS na kupkolo za 520.-

            0 0
            • Paja  

              Pokud se nepletu, tak vsechny tyhle nozni pumpy z Lidla jsou Beto. Ja mam jak Beto z Lidla (kupovana predloni?) tak z Koloshopu asi za 600. Podobny modely, funkcne jak pumpovanim, tak manometrem v podstate stejny.

              Kazdopadne pro potreby Vsary je by mela byt za ty prachy o.k.

              0 0
        • matysekul  

          Měl jsem stejný problém,řešil jsem to výměnou ráfku.Pořídil jsem Remerx Panther(cca 450,–) a 3000km jsem na něj nemusel šáhnout.Pak jsem jen lehce docentroval a jezdím dál.

          Hustilky:

          www.bikesport.cz/zobrazit.php?…

          www.kupkolo.cz/…ilenske_134/

          0 0
    • Smazaný účet  

      mach1 210 jsem vozil celkéééém… 3 kusy, když počítám i typ 214, rozměrově shodný. jako bláto mi nepřišly, rozhodně se nekroutily, neměly rády střety s kamenama. na to sem dycky dojel, podhuštěný kolo, rána do ráfku, zkroucená stěna. takže bych zkusil spíš dotáhnout výplet, kór jestli je to zadní kolo, + to huštění pláště.

      0 0
      • Vsara  

        Jo … dráty jsem utahla všechny. Jdou minimálně prohnout, vycentrovala a tou pidipumpičkou dorvala na 4 bary a hned otestovala. … Juchpí … už se nekroutí. Na silnici sedí dokonale. Teď si musím zvyknout na jiné chování v kamenitém terénu, protože mi to pěkně odskakuje od kamínků.

        0 0
    • mlevora  

      Kolik doporučuje dratu dozadu a dopredu? Na MTB celopevnaka s obcasnym terenem na tencich plastich 1,7–2". Plan je rafky DT XR 361 + shimano XT naboje + draty Sapim race. Vaha 82kg

      0 0
      • Jakobo  

        No tak u Shimano XT nab pokud to zrovna nejsou direct pull tusim moc na vyber nemas, 32 der, mozna sezenes 36, coz je blbost, zase nesezenes rafky a 36 der je tady nesmysl tak jako tak. Takze 32 der, 3× krizene, draty zeslabovane 2–1,8–2. Mam to tak nejak podobne, akorat rafky DT tusim X392. Dobre kola.

        Jen (uz jsem to psal vcera) mam zimni set a tam paradoxne zadni kolo presto, ze je bez nytu, ale rafek je asymetricky je lepe zapletene. Dnes bych volil asymetricky rafek, hlavne dozadu.

        0 0
        • mlevora  

          rozhoduju se mezi 32 × 28 dratu, Shimano FH-M8110-B CL se dela 32 i 28 dratu

          0 0
    • Prazak0  

      Jak jsem tady pročítal dál, tak mě překvapuje, že umíš centrovat (to je dosti náročné) a přitom zápasíš s nafukováním pneu. Já jsem celkem obyčejnou pumpičkou před X lety nabušil plášť natolik, že mi po straně praskl, nevydržel tlak. Obyčejná pumpička, nevím už která. Stará klasická s vyměněným šlahounkem, aby byl galuskový, nebo podobná, ale plastová a ta se nešroubovala, na konci se jen nastrčila. I malou pumpičkou z Decathlonu, co stála tehdy asi 60 Kč nabuším na větší tlak, než by bylo únosné pro jízdu (nyní jezdím ne úzké, ale širší, třeba 37 mm).

      Spíš bych zvolil širší pláště, než užší 35(37) mm a tlak trošku měkčí. Natolik tvrdé, aby nevadilo při přejzdu kolejí ap., ale ne víc. Pro Tvoji váhu zcela neodhadnu. Širší plášť by měl při sednutí na kolo mít určité zmáčknutí, ne zůstat nezměněný, to může být u nějakých úzkých silničních plášťů.

      Doporučil bych najít si cykloservis, kde to docentrují (někde umí na desetinu mm) a hlavně změří napnutí drátů. Ne všude ten tenzometr mají, vycentrují sice dobře, ale napětí drátů není všude stejné. Asi zvládáš, že to nehází, ale nechal bych to docentrovat vč. kontroly napětí drátů. Pak by to vycentrované mělo vydržet dosti déle. Jinak zažil jsem, že se mi i vytrhl kus ráfku u drátu. Při jízdě na úzkém silničním plášti (něco kolem 20 mm, jak bylo zač. 90. let moderní), tak jsem někde přes kořeny to takto zničil. Servisák centroval dobře, ale napínal to fest, že to zvonilo. Jinde to měli měkké, mnohdy tak, že to bylo moc volně. Taky různé ráfky snesou různé napětí.

      Jinak co jsem koukal, tak ráfek máš asi kvalitní, ale zvlášť bytelný není. Někdo níže tu uvádí nějaké Remerx Panther, asi těch variant je víc, ten co máš má mít 530 g což je běžná váha, možná i lehčí. Nějaké ráfky, co mají přes 600 g nebo nějaký pevnější materiál. Případně širší, nevím jestli na krosová kola se dělají širší.

      0 0
      • jecnak  

        Mam pocit, ze po 13 letech se mozna i centrovat naucila.

        0 0
        • Prazak0  

          Teď jsem si zpětně všiml, že jsem reagoval na 13 let staré téma. Já se začetl do příspěvků a chtěl odpovědět jí. Někdo tu oživil téma a přehlédl jsem, že jednak ten původní dotaz je tak starý a potom že sem už 5 let nechodí.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.