Tak jsem dvojku zamknul, protože už je fakt dlouhá a načítá se dlouho i na PC.
Budeme pokračovat zde. Tak dávejte sem své poznatky k pivům :)
Tak jsem dvojku zamknul, protože už je fakt dlouhá a načítá se dlouho i na PC.
Budeme pokračovat zde. Tak dávejte sem své poznatky k pivům :)
Anketa: Minipivovary nebo komerční europiva?
Ten poslední řádek ankety je připravený pro Jiřího,že:).
O víkendu se bude mlsat v Mníšku pod Brdy.
A Plzeň zdraží o korunu :-)
nevím čím to je, možná se mi mění chutě, ale Plzeň mně nějak přestala chutnat-zvláště na lahvová.
Samozřejmě tak trochu mám podzření , že už ta výroba není , co bývala.
Raději ochutnávám regionální piva a tam se dá i vybrat. Ale třeba i Mistrův ležák je oK.
presel jsem na EPO-cervene vino.Nepotrebuji recept od Brunna Ferrariho
já jsem spíše „vinař“, ale poslední dobou mi manželka vozí vzorky z různých pivovarů, všechno „čerstvá“, nepasterovaná a nefiltrovaná piva
v tomhle stavu je to skutečně vitamínová nálož a tak si to občas za odměnu dám a musím uznat, že proti těm klasickým „plechovkám“ mám i já pivař_amatér pocit, že piju absolutně jiný nápoj…
a jako fakt dobrý :)))
naposledy jsem ochutnal něco z pivovaru Hendrych z Vrchlabí a super, jak ta 11 tak i ta 13
přikládám fotky co mi teď aktuálně čeká k degustaci, mám na to pár týdnů, to bych mohl dát :)))
Nezbyva nez poprat dobrou chut!
Jak se ten Vildenberk k vam dostal?
Byl i na Zelňáku na pivních slavnostech, ale došel. Budu se tam muset už konečně zastavit cestou z hokny…
Minimálně v Praze mám kámošku, co prodává piva snad ze všech koutů ČR a co nemá, většinou sežene
https://www.facebook.com/…ivaucernych/
Ale Budvar tam nemá :(
protože budvar není pivo :)
:-)
Jedno z mála komerčních velkoprodukčních piv, který nemá ve složení napsáno chmelové produkty, chmelový extrakt a nebo upravený chmel.
To budu muset zkontrolovat, takovou kuželku jsem snad neviděl…
Konečně jsem zakoupil kuželku ležáku národního pivovaru k testu, složení žatecký hlávkový chmel, nikoliv produkty či extrakty, kupodivu mi nepřipadlo sladké a přišlo mi dokonce lepší než Pilsner, který mi připadá čím dál horší…
Dobré chutnání! :)
A máš na mysli normální ležák nebo právě vypitej z obrázku?
Ten koupí jen v ČB.
Nebo někde po rukou od překupníka :-D
Ale to co točili na Brutale v Jaroměři ani náznak obsahu chmele nemělo, tak asi proto. Ono to vlastně ani nechutnalo jako pivo. Takovou hrůzu jsem nikdy předtím v hubě neměl.
No ze tam nema neco napsany je jedna vec, co tam ve finale je je druha, ale ze z Budvaru boli hlava a bricho, to vi kazdej.. chut je sice subjektivni, ale podle me hrozna..
Při vší úctě :) Mám přístup k tomu, kolik které suroviny pivovarem projde včetně objemu vody. Když mi dáš etiketu ze sudu, vím kdy byl stočený a co přesně do něj z které varné dávky šlo. Takhle podrobná a snadno přístupná data mají pak už snad jen Bernard nebo Havlíčkův Brod (Rebel). V budoucnu ho bude mít zřejmě Strakonický Dudák nebo trio Holba-Zubr-Litovel. Budvar je poctivý český pivo, unikát mezi státními podniky, kterej se podařilo uchránit před tunelováním Bendla před cca 3 mi nebo kolika roky. Snad jedinej státní podnik, kterému fandím.
A, že někoho bolí z Budvaru břicho nebo hlava? No tak ať snad raději pije vodu. Hlava může bolet ze špatně upraveného piva (za což nemůže pivovar, ale hospodský potažmo zákazník, kterej k takovýmu hospodskýmu chodí…). Posereš se obyčejně z přechlazeného piva (šok pro žaludek a celkově pro zažívání). Tohle platí pro naprosto všechna piva. Drtivá většina piv u nás vychází z pivovaru dobrých, ale nejvíc se podělá v poslední fázi – čepování. Snad i proto si radši dám nepasterovaný lahvový než riskovat, že nějakej vypruzenej klouček nebo holčička natočí místo piva slitky.
Tak jaké mýty a pověsti tam máme dál?
souhlas, za mne Budvar, co jsem slyšel nebo četl, jednoznačně top komerční pivo!
nedávno byla dvanáctka plechovka v Lidlu asi za 12–14 korun, lidi to tam brali snad po paletách
12,90, přece to tam nenechám, když 10° pilsner stojí 28,– :D
A já blbec si koupil jen jeden pack :) Příště koupím na celou sezonu. Ono se to neztratí ani nezkazí.
Tak me proste nechutna, brkam po nem… to muzxe mit v sobe co chce a pit jej nebudu… z komercnich muzu Plzen a Bakalar, ale radsi maly pivovary, tam clovek na neco vylozene hnusnyho nenarazi..
Malý pivovary sou fajn.
Ale když hledáš někde k večeru basu piv zejtra na stavbu „teď hned“ tak se blbě blbě shání.
Tvl. To sou kecy. :) na dvou stavbach se to obeslo bez chlastu a kdyz je potreba pivo tak se v samosce koupi nejakej kompromis.
v tom baráku bych nechtěl bydlet, když to stavíte pod vlivem několika bas…
to budou křivé stěny ála Pat a Mat
bezpečnost práce na vás
2–4 piva za den třeba k míchačce když děláš beton do základů.
Nebo na spláchutí prachu při otloukání omítek, rozebírání starý kamenný stodoly, kopání 2,5m hluboký díry pro čističku…
Prostě když svépomocí opravuješ starou chalupu.
A můžu tě ubezpečit, že práce a přesnost jsou provedený mnohem pečlivějc než kdyby to dělala firma.
Kdo předělával dům pro sebe, tak ví že sám před sebou těžko něco ojebe.
tak zalezi jak se to pojme a co je k dispozici. Znamymu spadnul chlap do kontejneru i s kolečkem. :)
Má čumět na cestu.
Když se rozebíral starý barák na valašských kotárech, tak se prach splachoval jedině domácí :-) Škoda že z nosu se musel obtížně dolovat šnuptychlem.
Asi záleží jaká část valašska, my u slovenských hranic prach splachovali žinčicou.
Večer sem to taky vyfuněl ve sprše.
Tohle těžko vysvětlíš někomu, kdo po jednom pivu padá z kola a myslí si, že umře :)
A co je pravdy na tom, že od lidí slýchávám, že je rozdíl v Budvaru pro Českej trh a třeba pro Německej?
Že prej Budvar pro Německo chutná líp a je kvalitnější?
Podle pěkná blbost. Když jsem si koupil plech v Rakousku, nenašel jsem rozdíl.
Asi placebo.
krásně řečeno… nechápu, jak ho (budvar) někdo může pomlouvat, vždyť za tu cenu to pivo nemůže mít konkurenci..
Co vím, tak chmelové produkty (granulovanej chmel) dávají jen do pardálu, kterej mi nechutná.. :) u nás se pije jedině Budvar někdy i Kroužek.. a mě z budvaru hlava nebolí nikdy.. :)
Ty tam děláš ? možná bys znal strejdu, co nějak namíchává, ředí a ladí stupňovitost piva či co.. :)
Nedělá – dodávali tam software.
Takže tvůj strejda má prsty v tom míchání sedmičkových patoků na fesťáky :-)
To jo no.. problem je ze ty sedmicky vznikaj ze strejdy namichanych desitek a vody kterou si tam pak jeste praskne prodejce :))
No ten fesťák co myslím já byl zásobovanej přímo z tanků, myslím že při té výtoči co tam bývá by prodejce nebyl schopný to dolévat vodou. I když možný je všechno :) Každopádně to pivo bylo Xlet stejná sračka, letos naštěstí Budvar skončil.
Tys to vejs necetl asi co ? Kdyz jsi zvyklej na nepaster, tak se nediv
Nejsem zvyklej na Budvar vůbec, ale poznám a nejen já, ale očividně i spousta jiných lidí, kdy je pivo jak voda a za pivo se prostě pokládat nedá. Smrad, pěna jak na žluté kombajnerce atd…
Kluci, tohle vlákno je o pivu, ne o sračkách ze Plzně, Budějovic a jim podobným, tak se prosím držte tématu :)
Pravda, omlouvám se… :-)
Budvar nejni sracka.. ale uznavam ze jsou chutnejsi piva.. treba takova domaci 14tka nepaster, kvasnicak je jina lahudka, takovej medík :)h
Me po nem boli hlava a na to proc hlava boli, vyzkumnici jeste nenasli jednoznacnou odpoved.
Jinak sem na nem byl v praze, kde ho toci z tanku…a to jim tam nekdo nalil silikon nebo co, pac penu to nemelo ani cerstve natoceny. Tak ti nevim. Zkusim tu lahev.
Protože mozkové buňky, co přežily, kopou hrobečky pro ty, co tolik štěstí neměly :)
no to je jediny vysvetleni…az na to, ze v mozku nejsou receptory na bolest
dal jsem mu sanci v plechu a nic mi na nem neprislo specialni…proste europivko
tys někdy pil v plechu speciální pivo? já pil i litrovky nebo 2litrový plechovky a neměl jsem to štěstí
v obchode byla jak flaska tak plech, protoze nekteri maji pocit ze je to rozdil, uvadim ze bylo v plechu…
jo pil jsem dobre pivo z plechu…treba Beamish, prislo mi jako cechovi, co nemusi tmavy piva, specialni dost
Mňam, na Beamish jsme chodili za dumpingových £2.1 v Corku do hospůdky kousek za St. Anne's Church. Dostal jsem při pracovním dopoledni řádnou slinu na stouta, tak ti teda pěkně děkuju. :-)
Párkrát nás Erasmusáky vzali na nějakou tu stmelovací akcičku, ale vždycky jsme je my Češi přečůrali. Poprvý bylo pivo první hodinu na účet školy, tak jsme to lili do chřtánu pod tlakem. Podruhý vymysleli pivenky, ale spousta Španělek pivo nepilo, takže efekt stejný. Nějaký minipivovar, vím že v tom byla i rašelina a smrkový kořínky.
pivenky? to je raj na zemi nebo co…jeste ze tu je pivo celkem levny. I kdyz zajdu na Strahovsky klasteni pivo za 70Kc/0.4, porad to neni jak v Belgii kde chteli 7.5E/0.5L
„Stmelovací“ vyčůrek pro zahraniční studenti, šlo to ze školních peněz. Každý jsme měl v základu dvě pivenky a zbytek co si kdo od koho vysomroval. Mám takové podezření, že to zavedli po prvním vyčůrku, kdy jsme se v té hodině nebo dvou zdarma předvedli v tom nejlepším světle. Po druhém vyčůrku už třetí nikdy nebyl :-)
Národní pivo nazývat europivem? :)
me je uplne jedno ci to je, hodnotim produkt
tady je treba Pivovar Narodni, znamena to, ze dela lepsi pivo? (teda rozhodne zajimavejsi)
Jen jsem chtěl poukázat na to, že Budvar je státní podnik, který jako jeden z mála uvádí ve složení nešizený chmel ve formě hlávek, zatímco např. Pilsner je teď „japonský“.
Tak papír snese všechno :) Asi jako kečup z lídlu…
Vidíš a u mě tohle stačí k tomu, i když mi chutná víc Pils, tak v hypermarketu raději šáhnu po Budu :)
No vidíš a my tu máme diskuzi o pivu a ty sem taháš Pils a B :D
Tak je mi jasné, že u Vás jsou ve velkých obchodech k dispozici produkty menších pivců. Stejně tak v přilehlých vsích.
Jenze pouziti hlavek na misto extraktu neprinasi zadny benefit na chuti…Budvar mi prisel lehce nakysly a na moje chutovy poharky malo horky, trochu jako Staropramen (nebrat doslovne), ale treba Plzen tim netrpi (ta teda co se chuti tyce, me prijde jako „neurazi“, ale nic vic). To treba za studena chmeleny Krusovice mi prijdou mnohem zajimavejsi.
Pokud vim, tak se chmeli nekolikrat a pokud se to dela behem vareni, tak stejne zbyde akorat horka chut. Toz pouzit chmelovy extrakt, ktery nic jinyho nez horkou chut nema, neni zlocin. Kdyz se to posledni chmeleni udela normalnim chmelem, melo by to byt dobre pivo.
Chut piva je individualni vec. Nekdo to muze mit jinak.
Chmelový extrakt je chemický hnus. To už s chmelem nemá nic moc společného… Zatím co granulovaný, nebo lisovaný chmel jsou pořád chmelové šišky, které jsou buď nejdřív rozemleté a slisované nebo přímo lisované.
Jinak Budwar mi přijde taky hlavně sladký… Nakyslost může hodně ovlivnit i voda, ale sladkost, to je prostě o způsobu chmelení.
ja zil v domeni ze to je CO2 extrakt…takze nic chemickeho by tam nemelo byt…proste pryskyrice
kdyz budu zly, mozna malo chmeli aby usetrili za surovinu
Budwar byl vždycky málo chmelený. Už před boomem náhražek.
Chemie to úplně není, ale košer to taky není. Macerují se hlávký různých kvalit v lihu a nebo oxidu, aby se pak pivo mohlo ojebat na chmelu.
a ja mam rad horky piva…ted me prekvapil Slavkov, nejaka desitka, ale uplne skvela chut…na leto idealni
Já taky, proto Budwar nemusím… :-)
pod to bych se podepsal :)
já také :)
Já ho piju když je zdarma
Sladká příchuť piva je o kvasnicích.
Ano chmel se přidává několikrát. Na začátku chmelovaru se dává „hořký“ chmel a ke konci spíš „aromatický“. Dry hopping (chmelení za studena) není původní receptura pro ležák, ale dá právě pivo více „aromatické“.
Osobně to nevím, čím se to projevuje a kolik kousků musím vypít abych to pocítil? Za večer cca 4 hodiny jsem dával i 10 kousků 12° a tebou zmíněné přiznaky se neprojevovaly :) Byl to kroužek.
Možná to nechce navštěvovat hospody, kde na pivo prdí :) To pak je průjem i z kofoly :)
Dík za tip, už jsem byl nešťastnej, že na úplnym jihu Phy není k dostání žádnej točenej Ale, tak aspoň láhve, výběr jen dle toho horního obrázku více než dobrej. ;)
Ale raději volej, má šílený pracovní doby někdy :)
(má ještě normální zaměstnání a pivo má jako koníček)
nevadí tomu pokojová teplota? vždyť to jsou nepasterovaná piva, ne? neměla by být v chladu?
V teple je nemá :) Je to starej barák
ale je to kámoška, tak přece na ní nemůžu házet špínu :) Pivo od ní mi většinou chutná, ačkoliv někdy najde slušný blafy… A snad nikdy jsem neměl střevní problémy, bolehlav to jo, když do mě jednou lila 18° já sekal zahradu a po druhým mi bylo divný že jsem na šrot :D
Taky jsem si říkal, ale asi je to podobnej provoz jako BeerGeek shop ve Slavíkově, tam maj skoro všechny piva venku, ale je to chladnej barák, takže dejme tomu, plus pár kousků po lednicích (z nich si naberu k takřka okamžitý spotřebě).
v Hradci Králové je nějaká pivní speciálka, kde mají obrovskou nabídku piv z celé republiky
ja na něj jdu zítra :) to zas bude bolavá sobota…
Přeju silná a statečná střeva.
Zdá se, že taková mají všichni, kromě tebe :-)
my je máme zocelené z jeho komentářů :)))
Zatim jsem se posral akorat z Ostravaru
To nám točili první měsíc na vojně v přímači před přísahou v armě když ještě nikdo nemoch odejít z kasína.
Po přísaze když už byly vycházky tam začali točit Gambrinus.
Tak to už jsme dva. Vynikající lék proti zácpě.
Tak Ostravar je kapitola sama pro sebe. Po několika letech v Brně podobně vzpomínám i na Starobrno nebo Vyškovské pivo :))
Starobrno neboli Bahno
proto ho tady v Ostrave nazyvame Otravar.
.
Vypadá dobře…Ja mám v lednici jen Birell a po tomhle chuť. Tak tedy díky☺
Je mi jedno co piju, hlavně že se motám.
nech si napsat Neurol nebo Xanax, budeš to mít levnější
Když celej den v horku předěláváš barák a kopeš třeba základy, tak je každý pivo dobrý.
A stejně, výš jaký je nejhorší pivo?
Výš nevím? a jaké je níž?
Nejhorší pivo je Bráník. Hned po něm Žádný pivo, pak Staropramen, kterýmu těsně šlape na paty Starobrno.
zapomínáš na zubra a jarošov :)
… léta tam stál, stát bude dál… :D
A kdypak jsi pil zubra a jarosov cepovane naposledy? Coo!
Já třeba sem tam vezmu lahvového Zubra Grand a ten mi chutná.
+1
Loni v mohelnici na namesti. Jst je mi svedkem. :) jarosov pred 20 lety v olmiku na nádraží.
Pred 20lety na nadru tak to byla kvalitka sama o sobe ty nadrazni knajpy
Jarosov ma pech. :) zubra jsem zkousel casteji a proste ne. To pivo ma od zakladu spatnou chuť. :)
Když už na něco pliveš, nebylo by špatný napsat, co chutná tobě. Třeba si pak člověk udělá obrázek o recenzentovi :)
Osobně jen tak něco nepoplivu, ale někdy prostě musím. :) Odkojenej jako každej brňák jsem na Starobrnu, jinak to někdy nejde, pokud jej nezkurví hospodskej tak to žádnou pachuť nemá, 12tky filtr i nefiltr jsou vpohodě. Co mi chutná z větších pivovarů tak Poutňas, Bernard, Šerák, Radegast, z menších Rohozec, Bratčice, Slavkov, Vildenberk, neuráží mne vyloženě žádnej malej pivovar, zmiňuju jen ty kde jsem se vyloženě spálil. Z plzně jsem poslední dobou dosranej, Staropramen, krušovice apd. prakticky nemám možnost ani ochutnat a lahváče nekupuju. Na zubra mám pifku, protože ten jsem měl špatnej 2× v jednom roku a 1× to mohl zprasit hospodskej a 1× jsme si to točili vlastním chlaďákem, kterej si ošetřujeme víc než pečlivě. :) v zásadě nejsem nijak náročnej.
Holba, Zubr, Litovel mají stejného vlastníka…
To by se mel zamyslet co se zubrem:)
Oni toho mají víc společného, než jen vlastníka :)
Mi připadá, že Zubr a Litovel jsou jeden a ten samý patok a Holbu jsem měl kdysi dávno, ale nemyslím si, že by nějak vyčnívala z této trojky…
Tak hosi esli tam necejtite chutovej rozdil tak je nekde neco špatně. :)
Zubra už jsem hodně dlouho neměl, tak nepamatuju, Litovel pamatuju, jako dobrý pivo (asi už dřív) a Holba je pro mě nahnědlá tekutina bez chuti a zápachu..
V současné době je Holba jednoznačně z těch tří nejhorší. Pro mne takřka nepitelná. Veze se setrvačností na dobrém jménu z minulosti. Šerák 11 před patnácti lety byl slušné pivo, teď je téměř nepoživatelný. CKT jedou naplno. Litovel jede celkem poctivě, bohužel opět setrvačností ztrácí na nepříliš dobrém jménu v dávné minulosti. V současné době z těch tří nejlepší. Zubr někde uprostřed. Jejich Extra Force 12,5 se jim celkem poved.
Kde to mám podepsat?
Holba je prostě nepitelná. Nedávno jsem byl v Ostružné, což je kousek od Hanušovic a to pivo bylo nepitelné (nevím zda dělat antireklamu hospě)
Litovel se zvedá, jméno má bohužel špatné z předešlých let.
Zubr má tak kolísavou kvalitu až to hezké není. Jednou super, jednou nepitelné, ale já to přikládám těm jejich experimentům. To je Gold, grand atd…
Já to přikládám k nerozhodnosti majitelů a jejich chybějícímu software pivovarské výroby :) Ale naposledy mi ten jejich Gustav celkem chutnal. Pravda, už jsou to asi dva roky.
Gustav je kapitola sama pro sebe. Přimo v pivovaru je to luxusní pivo, v pár hospodách taktez, ale tak kde je natažený a točí se sporadicky, což je ve většině hospodách, je to hrůza, bohužel… Ale zase teď nový Václav, což je dvanáctka je asi nejlepší průmyslová dvanáctka co jsem pil.
Zajeď do Budějc a dej si „právě stočený ležák“ :)
Neštvi mě :(((( Ja bych byl z Budějovic hned :)
Nepodceňoval bych taky úroveň hospod respektive jejich přístup k pivu – to k té proměnlivé kvalitě. Zubr Grand v bufetu na prvním nístupišti Přerovského nádraží mi přijde kvalitativně vyrovnaný.
Řekl bych, že Holba Šerák se zase o něco zlepšila. Rok, dva zpátky to bylo pro mě nepitelné pivo. Jinak 12° Litovel je jedno z nejlepších piv a slušná je i Holba 12° akorát je na obě problém narazit (jediná hospoda o které vím, že mají dvanáctku Holbu je Kovárna v Malé Morávce). Jinak u nás teď začali vyrábět pivo Sternberg. Trochu nezvyklá chuť, ale zase změna a rozšíření obzoru :-). Pak jsem na Sv. Kopečku u Olomouce narazil na pivo Divočák (Břeclav?). Desítka, ale dobrá. Předčí i většinu jedenáctek.
Nejste vy ten… jsem poslední hrabě Šternberg ze Šternbergu.
Ve Šternberku vznikly letos v létě hned dva pivovary. Oba ještě nevaří ve svém, zatím si pronajímají varny někde nevím kde, ale oba svorně tvrdí, že po novém roce budou vařit ve svém ve Šternberku. Blbá je zmatečnost názvů – jeden je „Sternberg“ pana Tvarůžka a druhý „SternBerger“ pana Rázka. Sternberg 11 byl dost slušný. Sternberger 10 a 11 světlé tuctovka, poctivé ale tuctovka, polotmavá 13 dost dobrá až výborná.
O tom druhém vím taky, ale neměl jsem příležitost ho zkusit. Kde se čepuje?
Sternberger jsem měl jednak v Irish Pubu 5 Lišek a jednak ve Sportbaru 66 – to je tu: https://mapy.cz/s/18WlF -Vyšlapat 66 schodů do třetího patra po schodišti jak z nějakého hororu.
V tom Sportbaru točí ten Sternberg. Byl jsem tam teď ve středu.
Jo, když jsem tam šel, šel jsem tam na Sternberg, pač ten klub patří panu Tvarůžkovi. Jenže přijda tam, ejhle, měli jen SternBerger a dáma za barem nevěděla proč a co a vůbec.
Aha… každopádně ve středu tam jdu znovu, tak uvidím co mají na čepu a případně vyzkouším.
Jjj desítka Divočák je vynikající. Je to pivo z Moravského Žižkova, z Břeclavi je Kanec. Skoro pokaždé, když jsem na jižní moravě, tak se v Žižkově stavuji na jídlo a pivko. Jen teď dvakrát co jsem byl neměli Mustanga, což je vynikající svrchně kvašené pivo :) Jen si nepamatuji zda je to APA nebo IPA :)
Podepisovat nemusíš, hlavně, že se shodnem. :-)
Avotomtoje!
Hej, Olomoučáci, něco z Beerfestu v Pevnůstce: Je tam stánek minipivovaru Raven, co jsem doteď neznal, kde mají super ipu a apu, dál stouta (jeden kelímek stačil:) a bock, fakt doporučuju.
Nedávno jsem se přestěhoval v rámci Prahy a díky přítelkyni jsem si oblíbil hospůdku, kterou mi ukázala a kterou máme za barákem.
Tradičně na čepu na Koutskou desítku a 12° Rataj, plus ještě nějaké dvě další. Ale co, tak na páté pípě střídá speciály. Včera například měl IPU od Valáška, předtím IPU od Nachmelené Opice a podobné. Měl už i IPU z Beskydského pivovárku, takže jsem spokojený :)
Jooo Koutská desítka… ach jo, tu už k nám do Olomouce vozí málo kdy :( A hezky jsi vyjmenoval nejlepší IPy, které jsem kdy měl :) Chápu, že se Ti v hospůdce líbí :)
„U nás“ (rozuměj v Pze, kde přes týden makám) to, co se Koutského týče, jistí pivní stánek u hlavní cyklostezky na Zbraslavi. Mé cyklokroky po práci vedou vždy tam, většinou se mi povede porovnat aktuální kvalita 10° a 12°, většinou zvítězí dvanda, ale někdy je moc sladká a desina akorát vyladěná.
Občas snad jen U Kuděje. Nebo ještě někde jinde? Možná Bastardos?
U Kuděje bývá, nepravidelně.
U Kuděje mě poslední dobou štvou s kvalitou. Stejné pivo jednou super, jednou humus. Nevím zda jim ty sudy dlouho leží někde v teple, nebo špatné trubky, ale přes prázdniny to bylo hodně znatelné, že kvalita piva tam šla dolů. Ale minulý týden jsem si tam dal koutskou desítku a byla vynikající, teď v úterý beskydská IPA a luxusní.
No, ač nerad, pač jsem tam věrným štamgastem, to musím alespoň částečně potvrdit. Sudy tam moc dlouho nebývají, většinou max tak týden, možná dva? Ale to skladování je minimálně přes léto problém, v té zadní místnůstce moc chlad přes léto není. A v horkých dnech nestíhá chlaďák. Dále některá piva se berou z nějakého velkoskladu a vůbec se neví odkud a jakými cestami tam ty sudy cestovaly a jak dlouho v tom velkoskladu ležely. Další možnou příčinu kolísání kvality bych možná viděl v tom, že některé sudy po vyčepování leží v hospodě kdovíjak dlouho než se odvezou a kdovíco se v nich potom „urodí“ a kdovíjak jsou potom vymývány. Ale to je jen hypotéza. Ovšem hlavní příčina je zřejmě v tom, že pivo se tam žene vzduchem a je-li sud naražen třetí den, na tom pivu je to dost znát. Štamgasti si většinou mezi sebou dají echo co je čerstvé a dobré a co už tam leží pár od předvčerejška či ještě déle.
Z druhé strany to, že je to hnané vzduchem je plus. Čerstvému pivu to neškodí. Jinak máš asi pravdu, že to bude tím, že není výtoč u některých piv a pak tam jsou dlouho. Jinak teď jsme objevili novou hospůdku Local Lokál na Masaryčce. Vozí tam vždy 2 – 3 druhy speciálů a berou jich většinou jen tolik, aby byly na čepu jeden den, takže se nestačí kazit, za což pochvala. Horší je, pro mě, že berou i z Chomouta ty jejich splašky :( Ale jinak doporučuju se tam stavit. A myslím, že na FB vždy dopoledne dávají, co bude daný den na čepu.
už musím použít minulý čas. V hospůdce se mi líbilo.
Znova jsem se přestěhoval. A to zpátky pod most Nuselský. Naštěstí tady máme jeden bar, kde střídají Rohozec, Klášter, Svijany a Radegast a sem tam vezmou jeden sud od jiných pivovarů. Takže jsem si sice pohoršil, ale naštěstí ne na úplně dno.
No z podnuseláku to máš kousek na Synkáč do Zlých časů, ne? A k Bansethům. A do Kulového Blesku taky nedaleko.
to neříkám, že ne. Ve všech jsem byl několikrát. Akorát v blízké vzdálenosti do 150 metrů byl buď Rumlík u Jezerky, když jsem byl s přéítelkyní, nebo teď zase Brácha pod Nuselákem.
No jó, když je někdo línej udělat pár kroků navíc za dobrým pívem… :-) (nic ve zlým, chápu) Taky chdím za pivem 14 minut pěšky i když mám jednu hospu hned vedle a druhou o sto metrů dál. Ale jedna zakouřená a obě jen Holba. Radši se projdu. Aspoň spálím kalorie tak z půl piva.:-)
Nezakouřenou hospodu ti docela závidím… Jsem byl včera na „jednom“ a dnes je mi z toho nahuleno skoro až blbě… :-/
V Olomouci už to celkem jde, těch nezakouřených tu je už celkem dost. I když tam kde bydlím tak zrovna žádná s dobrým pivem není. Kuděj je holt jeden. Všecko ostatní je dál.
V Havířově se hulí všude, v BV v rozumném dosahu nekuřácké jsou, dokonce i pivo by bylo slušné, ale jedna zavírá v devět a druhá v deset. Navíc je problém, kam tam s kolem. A ta druhá je spíše taková ta „take-away“ pizzérka (jsou zaměření na rozvoz), tak takže pět stolečků.
Mne už serou kuřáci dokonce i na zahrádce… :-)
No tak ostravsko a okolí je případ sám pro sebe – region razovity. Samotná Ostrava už trošku prý lepší – U skákavého poníka, Pikard Zámeček Zábřeh… ale taky zoufale málo. Z tohoto pohledu jsem si polepšil výměnou za Olomouc. :-)
To jsme dva. :-)
Tři.
Čtyři
jo pár kroků! Já si připadám v Kulovém Blesku jako doma, když volám kvůli rezervaci tak se už občas ani nemusím představovat
Tak z ValMezu to do Kulového Blesku pár kroků není, to uznávám.
jo, je to krapet z ruky, ale ted prave sedim v regiojetu a na patre stale jeste tony prochutnanych piv
Loni na cyklo jizdě Podkrkonoším jsem dali s kamarádama pivní degustační kolečko novopackého pivovaru, Brouček 10° na žízeň je celkem fajn, 12°Krakonoš je taky dobrej ale ten zbytek nestojí teda za nic :-( tuším že dohromady dělají asi 8 různých piv
Krkonoš není z Novopackého pivovaru, ale z Trutnova :) Máš v tom hokej :) Pokud vím tak z Nových pak je dvanáctka Kumburák.
Velmi mi chutnal 12° Lanýž z Perlové vody v Kostelci n. Ohří.
Chutná vám Svijanský Máz?
ne
Před pár lety naprosto kvělej, teď chemická zoufalost.
To jsem rád, včera večer jsem to otevřel, a málem jsem letěl k číňanum pro dvojku bahníka abych si spravil chuť :)
už to není ono
Ne
ne
Návštěva pivovaru Lobeč,sobota 8.10.16 v rámci Kokořínské bikovačky.Nelze než doporučit.
Tak piFku zdar:)!
To vypadá dobře, exteriér i interiér, a ty kamínka :)
jo tohle je pecka pivo skvely a oprava pivovaru na 1 s obrovskou hvězdou
Fasáda v pivní barvě pivovarům sluší http://www.pivovarhostomice.cz a Fabián je podařený.
jo stim souhlasim Fabian 12 mi momentalne prijde jako nejlepsi lezak ta vyvazena chut je proste dokonala
Před cca pěti lety parádní pivo, dnes je ze svijan chemička, bohužel :(
Mam odtamtud ženu…takže když jsem tam před 5 lety začal jezdit byl to takový menší pivovar a ted…neuveritelne roste
Jde to…ted je top 450..vynikající a po projížďce si ho v Žehrově u rybníku rad dam…
http://www.restaurantpivovarska.cz/
kdo nezna mohu jen doporucit pivo skvele, ceny slusne a prostředí dokonalé
Trosku hur dopadl Pocernicky pivovar kde je prostředi uchvatne ale pivo krom 12tky me nenadchlo jidlo velmi dobre ceny trochu vyssi
K bajku přece patří ejl :) Primátor IPA a Rebel (HavlBrod) IPA jsou lahváče se supr poměrem cena/kvalita a navíc je mívají i v marketu.
Rebelu bych celkem věřil :) Primátor nedokáží držet kvalitu Weizen, proto jim moc nevěřím.
Tam jsem to zkusil, klasickej hnus od Primátora. Mělo to šílenej ocas, jako jejich nepovedený Weizen. Nikdy více. Naproti tomu Chlumec IPA jednabáseň.
Hm, zajímavé, pro mě je zase Weizen od Primátora jediná pšenka co můžu :) Teď jsme ho nedávno měl prvně točené (čepované pro pražáky :) a bylo výborné :) Ale je možné, že kvalita kolísá a měl jsem štěstí, často se k němu nedostanu.
… naopak k biku patří poctivej ležáček :-)
Tak zrovna IPA od Primátoru je dost bídná. Z průmyslovejch se dá Flying Cloud IPA z Chlumce.
Jo tak ten se celkem dá.
Nó, u nás vaří skvělá ejly pan Melichárek a pak taky pivovar Chomout mívá dost dobrý. Ale buď točený v některých hospodách a nebo v PET.
Melichárek se v roce 2016 hodně polepšil. Dřív mi ty jeho IPA a ALE vůbec nelezlo, ale leni to už vychytal a třeba takový Kazbek byl opravdu luxusní zážitek. Pak jsem tam zažil jednou vídeň, a ta byla taky parádní. Opravdu Melichárek za mě palec nahoru. S Chomoutem nesouhlas, tam mi pivo absolutně nechutná. Unifikovaná chuť jak ležáků, tak speciálů. Chomout se vyhýbám obloukem. Občas zkusím, zda se trochu nepolepšili, ale ne, nepolepšili.
Jinak stréc začal vařit pivo, někdy půl roku zpět, a jde mu to víc než dobře, tak věřím, že to někdy rozjede ve větším, aby jste nebyli ochuzeni :)
Retro by Heineken SK
Ročník 73 sice nepamatuju, resp. jsem neochutnal, ale cca 86–90 se mi občas pod ruku dostal a nic moc teda.. ten marketing bude nejspis v tom, ze v roce 73 to fakt bylo jediny co se na Slovensku dalo pit, co jsem slysel… sorry, bratia, nejaky Sarise jsem kdysi ochutnal :)
Sem na vojně pil Trnavan, někdy 1989 a zesral se jak alík. Nikdy víc!
Zdraví pražskou sekci a široké okolí,
mám dotaz.Nebyl jste někdo poslední dobou v Zadní Třebáni na Bobrovi viz odkaz?Zajímala by mě kvalita piva.To že je ta místní hospůdka pajzlík vím.
Na pár degustacích v okolí byl ten Bobr před pár lety celkem dobrý,teď nevím…
Bobra jsem nepil,ale přidám se k dotazu pro Pražáky a okolí,spíše směr západ. Co Libocký pivovar ? http://www.nadsarkou.cz/ Jde to? Nebo se radši vyhnout ? Dík
Tak to zase neznam ja.
Bobra davam ted po prejezdu Brd, no ted mi asi bude chutnat vsechno.
Jsem byl v lete a pivo dobry.
Dík . Půjdu to tam prubnout na vánoční večírek. Je třeba ochutnávat :-)
Tak jsem to před vánoci prubnul a dobrý. Nejvíc mi asi chutnala 11-tka Šárka . Ostatní už na mě byli moc do sladka. Jídlo taky dobrý,porce slušná. Jen servírka se mohla trochu víc usmívat :-) Celkověm,ale určitě lze doporučit k návštěvě.
V Branickém pivovaru se zase vaří pivo. Doufám, že brzo ochutnám.
Mouchu mají v létě u stánku Na Spartě vedle loděnice.
V pivovaru Branik jsem pracoval do roku 2007 než ho hajzlíci zavřeli.Jo to byly časy:).
Preju vsem prijemnou druhou adventni nedeli (Tuborg 1L)
Testoval jsem u zdrojů Gwern v Nupakách a Kounický minipivovar, obojí mi chutná. Včera v Říčanech test Votroka 11° z Havl Brodu a dost mi chutnalo.
Tuto sobotu se bude otevirat v Malešovské tvrzi u Kutné hory pivovarek…Malešov…mnam..
Tam jsem vloni byl a pivo už měli, zřejmě jim ho někdo vařil? Tedy ne ve tvrzi ale v hospodě u návsi.
Testoval jsem včera Olivův pivovar v Dolních Břežanech.
Indian Ale je na mne moc aromatický, Metuzalem má trochu divnou chuť, Laser je docela pitelný. Cestou jsem dal ještě Bernarda v Nechánicích U Marušky a bohužel i Vídeňské ve štiřínském pivovaru – přesto, že jsem chtěl hořké, nebylo.
Všem hodně piv v novém roce :)
Byl jsem teď nedávno v pivovaru Zlosin ve Velkých losinách a a i když mě jejich jedenáctka vyloženě zklamala, tak opačně polotmavá dvanáctka moc dobrá a IPA vynikající. Navíc příjemná paní provozní a mají i výborné jídlo, i když spíš jen meníčka. Doporučuji se zastavit.
Nicméně jsme pak pokračovali dál a že zkusíme Bravůr v Loučné nad Desnou. Byli jsme Na staré poště, hned u pivovaru a to byla teda doslova močka. Pivo jsem regulerně nedopil, zaplatil a šel pryč. Byl jsem následně rád za další hospodu v dědině a dal si na spravení šeráka :D Jako Bravůr už nikdy, určitě ne Na staré poště. Do té hospody mě už nikdo nikdy nedostane.
Na můj vkus, kdy jsem naskočil na vlnu „malých“ pivců v brnisku imho od začátku (bývalá Zmije na Jugošce), se mi zdá ten boom až moc velký a mělo by nastat oddělování zrn od plev. Např. Tišnov, aby měl tři pivce…
Ty ale mě se nezdá moc velký. Opačně v tom vidím obrovský přínos. Když někam vyrazím, můžu ochutnat místní speciality, včetně piva. Gambáč, Budvar, Krušovice a podobné patoky si dáš na každém rohu. Minipivovary, obzvlášť, když jsou spojené například s tradicí v obci, s historií atd. mají své kouzlo a svoji jedinečnost. Ano jsou takové, které mají pivo unifikované, jsou založeny pro vydělávání peněz. Tyhle také moc nemusím, ale takové ty opravdu rodinné pivovary, kdy se prostě někdo rozhodl, že to pivo co si vařil pro sebe bude prodávat i ostatním a dělá ho s láskou a radostí, ty jsou prostě perfektní. Netvrdím, že všichni vaří super výborné pivo, někdo to třeba neumí. Nicméně tohle se mi stává spíše právě v těch „komerčních“ minipivovarech. Ono pokud někdo nedělá dobré pivo, na trhu se neudrží :)
Řekl bych, že Budvar je jeden z mála nešizených velkých, v posl. době mu v kuželkové podobě přicházím na chuť (pokud si mám vybrat z nabídky nejbližšího supermarketu:)
Oni si to vyberou přes léto na festivalech. Tam se ty jejich sračky, tekoucí přímo z cisterny, nedají pit ani prdelí.
Se stejně domnívám, že pivce produkují na fesťáky speciélní, ještě víc ošizené, nízkoalkoholové edice…
Tomu bych i věřil. Loni na hrady.cz měli Staropramen, tusim za 38 kc, bylo to hnusný a snad i naředěný protože jsem jich za odpoledne vypil asi deset a ani jsem se nemotal :-) jenže na takových akcích většinou moc nemáš na výběr, když to má celé pod palcem jeden pivec :(
Tak Budvar na BA byl jasnej jak facka. To byla voda (sračka), že i cizáci nad tím kroutili hlavou.
Kdyby to nebylo sladké jak mamin cycek…
No a proto z toho pak bolí hlava…
Já bych ty minipivovary zakázal. Člověk je potom už příliš rozmlsaný, vyjede na čudr, dostane žízeň a musí lemtat Starobahno… :-/
Amen!
Jsem rád rozmlsany:-)
Již funguje pivovárek v v Kytine.
Pro oblast mezi Příbrami a Prahou je to by výzva k naplánování poznávací akce v rámci MTB.
Webovky jim už částečně fungují.
Tak hlavně ať mají chutná pifka
Napiš, až otestuješ. Jestli má smysl vážit cestu:)
Příspěvek z 9.4. z mojí návštěvy je už tady.
Určitě se tam zastav,stojí to za to.
dán to i sem, patři to tu :)
Kamarádi pracující ve stejné firmě měli konverzaci. Jeden je BFU a druhý IT :)
osobně bych celkem doporučil pivovar v Letinech http://www.pivovarletiny.cz/ jídlo výborný, stejně tak pivo, doporučil bych nezdržovat se ochutnávkou desítky a jít rovnou do dvanáctky :D
Já bych ochutnal všechny pivovary, jen jsou některé z ruky, třeba právě Letiny :(
mimochodem je mám aktuálně v kalendáři, na tento týden vychází právě Letiny :) Dobrá náhoda :)
dobrej kalendář :) Letiny jsou super, ale chápu, že z Olomouce to není úplně ideální cíl cyklovýletu
tvl už z tebe udělali aj Olomóučáka :D, hnus velebnosti…