• Nimrod

    mám staršího noťase, který pokulhává asi grafickou kartou. vadí mi to vlastně jen při sledování videí v 1080p. pokud jsou v mp4, tak se začnou sekat až po určité době (několik minut), dokud se nezahřeje dostatečně grafická karta. ještě jsem zkoušel mov a to je tragédie hned od začátku.

    před pár lety jsem zkoušel ubuntu 9.10 (i s xfce grafickým rozhraním, nebyl v tom viditelný rozdíl), fedoru 12 a 13, arch linux, debiana 5.04, sabayon 5.3, salix 13.1 a wolvix 2.0.0. většina 64 bit. nejlíp mi fungovala fedora 12, ale je to i tím, že mnohým jsem jednoduše neporozumněl. zajímavé je, že lépe fungovalo video bez 3d akcelerátoru (u fidorky 12).

    jaký tedy os? mám zkoušet něco novějšího, nebo zůstat u starých? je rozumnější 64 bit (když mám na to procesor), nebo zkusit 32 bit? musí to umět česky a být user friendly, žadný gentoo a podobný srandy, i když věřím, že by zrovna na tohle byly nejlepší. že bych to nejlíp vyřešil novým noťasem vím, spíš mi jde o to využít co nejlépe potenciálu stávajícího. jen na okraj, porovnával jsem to tehdy s xp a fidorka 12 byla v tom přehrávání rychlejší

    amd athlon x2 dual-core 2,1ghz

    3 gb ram

    grafiku píše everest jako: geforce 9400m(gf 9100mg + gf 9300mgs)

    0 0
    • blaf  

      podle mne to novejsi os nezlepsi, spis bych si tipl, ze naopak, kde i gnome budou urcite o dost narocnejsi nez starsi verze, xfce se sice snazi byt lightweight, ale i tak na tom podle mne budou novejsi verze hur nez starsi, pomoct by mohlo snad jen vypnout okynkovej rezim a jet v pismenkovym :) i kdyz uznavam, neni to user friendly a film si na tom nepustis :)

      jeste mne napada zkusit nejak lip chladit grafiku, kdyz pises, ze se to zacne trhat az co se zahreje, ale jak to teda nevim

      0 0
      • Nimrod  

        zkoušel jsem i openbox, ale výsledky si nepamatuji. problém hlavně byl ho pořádně rozchodit, tuším, že se mi to ani pořádně nepovedlo…

        chladím co to jde, mám podložku s větrákama :-)

        0 0
    • fousac  

      Obecne: Co kodeky? Taky sem míval problém s fullHD videama (BD, matroska mkv) a poresil to kodek..

      0 0
      • Nimrod  

        nedávno jsem instaloval nové, nic moc to nevyřešilo

        0 0
        • fousac  

          tak to třeba ani nepůjde.. mam teda taky notebook už dědečka (6 let), ale aspoň je třikrát výkonější než to tvoje.. ;)

          A při 1080p videu se teda rozhodně nenudí…

          0 0
          • Nimrod  

            můj je mlaďas, v srpnu mu bude pět :-)

            0 0
            • fousac  

              Tak tam zkus fláknou na zkoušku W7, nějaký rozumný stable ovladače a tenhle kodek a uvidíš.. Jestli to nepojede, tak na to ten noťas nejspíš fakt nemá..

              Ať se půl roku necrcáš v linuxu s bojem s větrnýmy mlýny..

              0 0
              • Nimrod  

                sedmičky mám teď, před asi měsícem či dvouma jsem instaloval k-lite… má smysl zkoušet ten core avc?

                0 0
                • fousac  

                  mě pomoh, s jinejma se mi rozcházel obraz a zvuk.. a dost se snížilo zatížení procesoru..

                  0 0
                • Honz8t  

                  Ty W7 jsi si nainstaloval z jakého zdroje? Je to OS určený konkrétně pro tvůj typ NB? Máš tam správné ovladače? Co jsi měl za OS na NB původně?

                  0 0
                  • Nimrod  

                    legální nejsou, ovladače jsem stahoval, původně byly visty

                    0 0
              • Nimrod  

                tak jsem ho zkusil, fakt je to lepší jak k-lite, ale ideál to není

                jinak s linuxama jsem se zrcal už 2×, po 3. mi to nezabije :-) a naposledy jsem utekl kvuli škole, nechtěl jsem dělat nic moc složitýho v open office, jinak bych u nich zůstal

                0 0
    • Honz8t  

      V jakém přehrávači? Zkoušel jsi VLC?

      0 0
      • Nimrod  

        většinou jedu na bsplayeru a media player classic, vlc mám spíš jako doplněk. všechny tři jsou přibližně stejné co do zvládání videa

        0 0
        • Honz8t  

          To je zajímavý. Já mám na starším NTB (5 let) jak Media Player Classic, tak i VLC. HD video z kamery se na MPC nedá sledovat, VLC je OK. Kolik máš paměti? Neswapují ti Windowsy?

          0 0
          • Nimrod  

            paměť myslíš kolik jí je volný na hdd? jak kdy, většinou 1–3gb..

            jak to poznám? vím jen, že to má cosi společného s virtuální pamětí, ale jináč netuším nic

            0 0
            • Honz8t  

              Ne HDD, ale RAM. Když jí zaplníš, OS začne některá data odkládat na disk, aby si udělal místo. A pak je zase z disku natáhne, když jsou potřeba. A to žere čas.

              Pust si Task managera a podívej se na využití paměti.

              0 0
              • Nimrod  

                sic nevím, co je task manager, ale využití paměti 1,54gb, při zapnutym videu 1,7

                jak naznačil t.lama, cpu mi jede nejdřív někde na 80%, ale postupně stoupá až ke 100%.. fakt bude chyba nejspíš v tom, že se využívá cpu a ne gpu

                0 0
            • Smazaný účet  

              u win bys měl mít pro swapování volné na systémové disku cca 2X to, co máš RAM

              vím, že metrák odborníků řekne, že je to zbytečný, ale když chceš hladce běžící systém…

              0 0
              • blaf  

                kdyz chces hladce bezici system tak potrebujes dostatek RAM, aby system swapovat nemusel, ja se musi vic odkladat na disk tak jde vykon do kytek

                0 0
          • mmm.edia  

            Na linuxu (Kubuntu Lucid Lynx) se mi občas sekaly BR-ripy ve VLC, totéž, když se spustilo na Dragon playeru, jelo to ok, i když se zdálo, že používá stejný codec.

            Mám na NB čtyřjádro SandyB., grafiku taky docela slušnou a přesto se 1080p videa občas sekly, tak jsem si říkal, co je to za čertovinu a nakonec pomohl přechod na SSD disk. Dragon player si nejspíš lépe cachuje, proto byl s klasickým HDD u VLC problém tam, kde ho se stejným codecem Dragon neměl.

            0 0
            • skvedo  

              VLC a Dragon určitě nepoužívají stejné kodeky. Dragon používá kodeky v systému a principem funkce VLC je mít kodeky jako součást programu a nebýt závislý na těch systémových.

              0 0
    • T.lama1  

      Osobne mam ozkousene, ze Geforce 9×xx bezi ve full HD v pohode. Samotna GF moc nezere a ani se nehreje, problem bude v CPU. Mam na prehravani filmu ION coz je Intel Atom + GF 9400M, tedy co do GF presne to co mas ty. Tvuj problem bude, ze na dekodovani videa pouzivas CPU a ne GPU.

      Pokud ti vyhovuje Linux a chces to zkusit, tak mam ozkousene na onom HTPC Debian Wheezy, predtim *ubuntu. Je dulezite mit nainstalovany proprietarni ovladac od nvidie a zapnutou akceleraci pres GF, pak je jedno v cem to prehravas(vlc, mplayer, XBMC).

      0 0
      • Nimrod  

        a co mám udělat pro to, aby byla využívána grafická karta?

        ovladače přímo od nvidie jsem měl, 3d akceleraci jsem zapnutou také měl a přesto se video sekalo

        0 0
        • skvedo  

          3D akcelerace není to samé jako akcelerace videa. U Nvidie se to jmenuje myslím vdpau. Musí to taky podporovat ta karta.

          0 0
          • Nimrod  

            aha. no až se do toho pustím, zkusím to někde najít

            0 0
            • T.lama1  

              Presne tak s 3D akceleraci to nema nic spolecneho. Vdpau se to opravdu jmenuje. Pokud ovsem nainstalujes prop. ovladace a pak spustis XBMC coz je celkem sikovne multimedialni centrum, tak ti to pojede pres grafarnu. Pro jistotu se koukni do nasataveni XBMC zda je tam povolena, ale vzdy jsem ji mel default zaplou. Vlc a mplayer potrebuji trochu nastavovani, ale google ti po zadani „mplayer vdpau“ vyhodi spoustu uzitecnych navodu, pokud bys chtel tak ti muzuz poslat svoje nastaveni.

              0 0
              • Nimrod  

                zatím jsem stáhnul xbmc a budu si s tím hrát zítra, třeba to i rozchodím :-)

                0 0
    • pstasek  

      Windows ti radit určitě nebudu.

      Pokud chceš user friendly linux, tak Ubuntu od 9.10 udělalo velký skok. Doporučuji tedy 13.04 ve 32 bitové verzi vzhledem k velikosti paměti bohatě stačí, naopak nebudeš mít trable s 32 bitovými binárními záležitostmi typu flashplayer, acroread, apod.

      Akcelerovaného desktopu není třeba se bát, tvoje geforce to zvládne. V ubuntu mají dobře vyřešenou instalaci binárních driverů pro nVidii.

      Na video používám VLC, který mi přijde dlouhodobě nejlepší.

      Můj 5 let starý ThinkPad R61 C2D 7250, 4GB a nVidia Quadro 140M šlape velmi pěkně a nemám pocit, že by mě jeho chabý výkon limitoval.

      0 0
      • HonzaRez  

        Zdar, podle mě hardware dostačující, pokud chceš v linuxu akceleraci her a videa, musíš nainstalovat nvidia ovladače, možná že tato grafika podporuje vdpau.

        Určitě nebude od věci, když Ti poradím Mageialinux, je to potomek Mandrivy, kdysi nejpopulárnější distribuce na dlouhá léta, než byl linuxový trh pokřiven Ubuntu…

        0 0
        • pstasek  

          tyjo Mandriva mi nikdy moc nesedla. Nemám moc rád rpm a dřív nebo později se mi vždy povedlo rozhodit závislosti. Nevím, jak je na tom přímo Mageia, tu jsem už nezkoušel.

          Ono „pokřivení“ vnímám spíš pozitivně, sice se poněkud odklání od myšlenky striktně otevřeného softwaru, na druhou stranu díky ubuntu můžu linux používat opravdu produkčně, ne jen jako nějaký experiment na hraní. Mám dokonce slušné zkušenosti s nasazením ubuntu na počítače naprostých lajků, kteří nemají problém ho ukočírovat.

          0 0
        • c0d3r  

          mandriva neeee :D

          0 0
        • camlost  

          Mandriva ani Mandrake Linux nikdy nebyly nejpopulárnějšími distribucemi linuxu.

          0 0
    • c0d3r  

      na stary stroje je pripravena verze Light Ubuntu (najdes pod LUBUNTU) … ovsem pokud mas starou grafiku ktera neutahne FULL HD videa (1080p) tak to nevyresis operacnim systemem :) to je jako by sis chtel v rychlovarne konvici upect chleba tim, ze si koupis novou kucharku :D

      0 0
      • Nimrod  

        lubuntu má jen lxde, jinak je to jak ubuntu, ne?

        k druhé polovině ti povím jen jedno: nauč se číst

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.