Osprey Raptor 14 vs. Osprey Zealot 16 vs. Vaude Hyper 14+3

50 nepřečtených
  • ManInBlackCZ

    Na novou sezonu chci pořídit nový batoh, protože ten stávající AlpinePro je slušněj shit. Vyhlídl jsem si 3 tipy, ze kterých chci vybírat. Batoh chci jak na kratší, tak na delší výlety , 3 litry na vodu jsou ideální, protože piju až moc. U Raptora 14 se mi líbí možnost stáhnutí do menšího tvaru v případě, že není úplně plný. Zealot mě zase uchvátil tou kapsou na nářadí. Nejlepší cenu má ale Vaude, i když ten mi nepřijde tak propracovaný jako ty Osprey.

    Osprey Raptor 14 : http://www.ospreybatohy.cz/…p/raptor-14/

    Osprey Zealot 16 : http://www.ospreybatohy.cz/…p/zealot-16/

    Vaude Hyper 14+3 : http://www.bike-eshop.cz/…r-14–3–11106

    Pokud by měl někdo návrh na jiný batoh, vyhovující ceně max. do těch 2500Kč a funkčně stejný nebo lepší tak sem s ním…

    Anketa: Který batoh je lepší?

    0 0
    • jIrI___  

      Pokud se nepletu, tak Raptor je pro letošek přepracovaný (v odkazu je starší typ).

      0 0
    • strtom  

      to me taky zajima, ale jake ma zada to na fotce nevidim. Jakou mate zkusenost se sitkou je to poznat nebo ty polstrovany bochniky na zadech jsou stejne?

      0 0
      • jIrI___  

        Předepnutá síťka rozhodně poznat jde, především z pohledu větrání.

        0 0
        • MlokCZ  

          Souhlas, že předepnutá síťka větrá výrazně lépe. Jenže na druhou stranu se pak opírá o záda více hlavně těsně pod (nebo případně vedle, dle konkrétního provedení) a těsně nad síťkou a samotná síťka už toho moc nepobere (jak pruží). Takže to může být pro někoho pak daleko méně pohodlné.

          Konečně jsem si vyzkoušel tohle řešení i dlouhodoběji, konkrétně Deuter Cross Air 20 EXP a můžu říct, že za mě síťka rozhodně ne.

          Větrání super, ale ty opěrné části mimo síťku, kde je většina hmotnosti pěkně tlačí po delší době.

          Když jsem to přitom zkoušel asi 15 minut před koupením (a zkoušel jsem samozřejmě trochu naložený batoh), tak to bylo v pohodě a žádný nepříjemný pocit tlačení nebyl. Ale pak v praxi při delším použití už to byl problém.

          0 0
          • jIrI___  

            Ten dotyk batohu na méně místech mi naopak vyhovuje. Když jedu na kole, tak jak jsem shrbený, je hmotnost rozprostřena v podstatě po celých zádech. Když ale totožný batoh mám na turistiku, tak se zad dotýká jen nahoře a v místě bederních popruhů, to se mi líbí. Zase nenosím tak velkou zátěž, aby mě nějak tlačil. Vždycky jsem při zimní turistice býval zpocený především na zádech pod batohem a na celé délce rukou (to nechápu :) ), s batohem se síťkou to zpocení zad v podstatě vymizelo.

            0 0
            • MlokCZ  

              Na kole je to o něco lepší, taky se hrbím, ale ani tam to není pro mě ono.

              Na pěší vyloženě hodně nepříjemné.

              A také netahám nic extra. Na pěší co teď nějaký čas hodně chodím to omezuju opravdu hodně, tam také z 95% nosím jen Deuter speed lite 10 (který má jen 350g). Tady už jen samotný batoh se síťkou má stejnou hmotnost jako ten speed lite s komplet tím co táhnu (nosím většinou kolem 1kg komplet včetně batůžku).

              A záda taky pohoda, protože speed lite 10 sice skoro nevětrá, ale má zase opravdu malou plochu.

              Když potřebuju sem tam toho vzít více, tak nosím teď Deuter Trans Alpine 25.

              Na biku jsem zůstal převážně u starého Blowfishe (ještě starší model). Na kole jak se hrbím, tak nejsou žádoucí až tak vyztužená záda jako má Trans Alpine.

              Zase na pěší mi Blowfish vůbec nesedí, protože je na mě moc dlouhý. Na kole je to ale spíše plus díky tomu hrbení nevadí, že zasahuje níže a má tak níže těžiště (tedy pak nemá takovou tendenci v prudkých sjezdech skákat přes hlavu).

              0 0
              • MlokCZ  

                A pocení zad se mi se síťkou také zlepšilo, ale stejně mi to nezachrání (spotím se někdy tak jako tak a to občas opravdu hodně – jenže to se spotím i úplně bez batohu). I když bez síťky se spotím o něco více, ale otázka zda to je horší, zase mi pak na ty záda tak netáhne.

                0 0
      • MirosPikos  

        Asi tak, znát to rozhodně je. Ale člověk se zpotí naprosto pod vším, teda pokud mluvím za sebe. Ale je to myslím dobře řešené, větrá to. Ale ve 30kách když ten bágl mám nejčastěji a při dlouhých výjezdech je člověk stejně prochcanej.

        0 0
    • MirosPikos  

      Nevím jak bude nový raptor přepracovaný. Já mám 2011 a ten se od 2012 lišil pouze plačickou, kterou se upevní helma. Já jí mám perforovanou a 2012 měl plnou. Jinak totožné batohy až na cenu. Pokud by tě zajímalo víc tak tady

      Jinak pokud bych ti doporučil něco jiného ve stejné kategorii tak Hydrapak Morro 13l Lepší cena a krom placky na helmu to má všechno co Ospray, řekl bych. I 3l rezervoáru. Líbí se mi zpracováním. Jen nevím jestli to má kapsičky na bederních popruzích – pokud ano, pak bych dneska nekupoval Ospray ale Hydrapak. Což ale neznamená, že nejsem s Raptorem spokojen.

      0 0
      • MirosPikos  

        Ještě bych doplnil jedno video Tam to vypadá, že trochu přepracovali na rezervoáru a uvnitř batohu je snad jen jedna malá kapsička na zip, uvnitř větší kapsičky na brýle nebo elektroniku.

        A pak jedno srovnání které se asi šikne. Já ho kupoval asi za 1900,– takže jsem na to tenkrát pohlížel trochu jinak, byl to sice z minulé sezony, ale to nevadilo – žádné změny nebo jen kosmetické. Teď je ta cena nejlevnější 2150,– co koukám na Heureku. Šedý a červený.

        http://www.prodeti.com/…aptor-14.htm

        http://www.batohyshop.cz/…aptor-14.htm

        0 0
        • ManInBlackCZ  

          Díky za super info. Ten červený bych možná bral, ale asi bych si potom nadával, že jsem vzal právě červenou barvu. Raptor se mi zdá pořád ve všem nej, i když ta cena je hodně vysoká, ale zase když si vezmu, že za boty klidně 2500Kč vydám, tak v podstatě proč ne za takhle super batoh… A na Hydrapaky jsem taky koukal, ty mě zaujaly cenou, ale jinak skoro ničím oproti třeba tomu žebru ve vaku, co má Raptor…

          0 0
          • jIrI___  

            Ta červená mi připadá z barev Osprey asi jako jediná schůdná :D

            0 0
            • ManInBlackCZ  

              Je pěkná, ale bohužel mám všechno černý, bílý nebo modrý na kole i na sobě :D

              0 0
            • arnostik  

              jo ta červená je hezká..viděl jsem je naživo a je asi lepší, než ta šedá, v reálu divná…

              0 0
              • MirosPikos  

                Já jsem právě tu šedivou vzal, protože mám všechno zelený, bílý a nebo šedý a krom toho na tom není vidět špína – to byl vlastně asi ten nejhlavnější důvod. A šedá k tomu sedne, přijde mi univerzálnější. Ne že by na tom tolik záleželo. Červená se hodí k bílé, černé. Ale kdyby bylo něco na jezdci nebo kole třeba zelený nebo modrý, možná i žlutý, tak už to bude hodně strakatý. Ale jak říkám, ne že by na tom tolik záleželo, nejsme ženský :)

                0 0
                • arnostik  

                  jasně, já bych bral taky ten šedej, jen říkám, že jsem tu červenou viděl a je pěkná, hezčí než šedá :-)

                  0 0
          • arnostik  

            a ten magnet na hadici je podle mě super věc :-D

            0 0
    • arnostik  

      http://mtbs.cz/…esty-recenze

      Tady to mají docela pěkně..

      0 0
      • ManInBlackCZ  

        To jsem právě četl a po dočtení mě to uchvátilo na tolik, že nevím, jak jsem se bez toho batohu mohl obejít doposud :)

        0 0
      • arnostik  

        ale koukal jsem, že ta 2013ka je celkově líp řešená..už i třeba tou kapsou na nářadí zespoda. Škoda že jsem zatím v žádným e-shopu neviděl :-(

        0 0
      • pepek  

        Slečna recenzentka se mi v té diskusi zdá poněkud „nazlátlá“

        0 0
        • jIrI___  

          Zaplaceno, jak jinak. Když jsem psal na pár webů, jestli nechtějí poslat uživatelskou recenzi batohu (když jsem ho vybíral, tak nikde na českém webu nebyl recenzovaný), tak mi snad ze všech odpověděli, že tohle má pod palcem dovozce oné značky a oni mohou zveřejňovat recenze jen od „jeho“ lidí.

          0 0
          • nitraq  

            To mě docela překvapuje. Hlavně si myslím, že Osprey tohle nepotřebuje, batohy má dostatečně kvalitní a promyšlený, že si reklamu dělají samy.

            0 0
    • jIrI___  

      Když už se to tu řeší, přidám se s dotazem :). Jak perete batoh, který má uvnitř kovovou výztuhu? Žádný takový jsem až doposud neměl, takže jsem je vždycky strčil do pračky, ale tenhle se tam nevejde :)

      0 0
      • MirosPikos  

        Raptora jsem pral, sice zatím jen jednou, ale pral. Ty výztuhy jednoduše vyndáš, v raptoru jsou tuším dvě. No jednoduše úplně ne, ale vyndáš.

        Ostatní batohy by to měli mít řešené podobně, jinak by se skutečně nedaly vyprat.

        0 0
        • jIrI___  

          Odpoledne se pustím do pečlivějšího prohledávání, kudyma vyndat ty výztuhy :D

          0 0
          • MirosPikos  

            Teď ho u sebe nemám, jsem u našich. Poradím ti, že jeden zip je v prostoru, kde je rezervoár. Jen ten jezdec je jako uvnitř, asi aby nepoškodil rezervoár. Zbytek musíš najít :)

            Tady je to vidět

            0 0
            • jIrI___  

              Tak Manta to má řešené jinak. Jsou tam 4 drátěné výztuhy a navíc ještě přes celá záda všita plastová deska, takže vyndání kovu by mi moc nepomohlo a když vidím, jak jsou ty dráty napružené, tak mám obavu, jestli bych je vůbec dostal zpět. Holt to budu muset oprat jen v ruce.

              0 0
              • nitraq  

                Když se podíváš do kapsy na vak, tak na zádový straně je úplně nahoře vidět část nějakýho plastovýho dílu, pravděpodobně držícího dráty. Ale jak ten bazmek vyndat, to netuším. A ta plastová deska vypadá hodně podobně jako EVA karimatka a to je ohebnej materiál, takže by to praní nemělo vadit. Jen to nasaje ukrutný množství vody a schne den nebo dva.

                Au, jsem si při pokusu o vyndání bazmeku málem vykloubil palec:D

                0 0
                • jIrI___  

                  Asi každý myslíme něco jiného. Já se bavím o Mantě, nevím jak to má řešené Raptor a jestli tam tu plastovou přepážku vůbec má. Je to tvrdá plastová deska tlustá odhadem necelý 1 mm mezi prostorem pro vak a úložným prostorem (viz první fotka) na ní jsou jakoby položené 2 drátěné výztuhy (ty dvě svislé zašpiněné čáry), které jí asi pomáhají držet v prohnutém tvaru. Další výztuhy pak jsou vidět i z venku.

                  0 0
                  • nitraq  

                    Taky mám Mantu, konkrétně 20. Tu plastovou desku na zimu vyndávám, protože tím mírně vzroste využitelný objem, stejně nevozím vak. Tahle deska se dá celkem jednoduše vyndat. V kapse na vak je na nezádový straně zip a když ho otevřeš, tak uvidíš tu desku. Stačí mírný násilí a je venku.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      :D no vida, to jsou novinky. Ty dráty, které jdou vidět z venku, jsi nějak vytáhl?

                      0 0
                      • nitraq  

                        Nevytáhl a málem mě to stálo palec jak si můžeš přečíst o kousek výš:D

                        0 0
    • Lister  

      Kdyby někdo měl zájem tak bych mohl postrádat jeden Raptor 14 v menší velikosti a červené barvě. Jezdeny jen několikrát. Žádá jsou na mě krátké a navíc bych chtěl koupit tu novou verzi.

      Jinak batoh super, vleze se tam toho hodně, vak je dobře vymyšlený, magnet v naustku je skvělá věc. Perfektně vymyšlené stahování bederního pásu

      0 0
    • Lister  

      Kdyby někdo měl zájem tak bych mohl postrádat jeden Raptor 14 v menší velikosti a červené barvě. Jezdeny jen několikrát. Žádá jsou na mě krátké a navíc bych chtěl koupit tu novou verzi.

      Jinak batoh super, vleze se tam toho hodně, vak je dobře vymyšlený, magnet v naustku je skvělá věc. Perfektně vymyšlené stahování bederního pásu

      0 0
    • arnostik  

      dnes jsem se stavoval v Rock Pointu a řekli mi, že kolekci batohů 2013 budou mít až tak v létě :-(

      0 0
      • jIrI___  

        Když Rock Point až v létě, tak ostatní prodejci až v roce 2014 :D

        0 0
    • tonik666  

      Když jsem vybíral, nakonec jsem vybral CB Mule NV. Odolný materiál, CB vak, spokojenost s předchozím CB, velká kapsa na helmu (do koteré dávám všechno ostantí než helmu, třeba chrániče)…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.