Orienťácké mapy na webu - plánování tras

15 nepřečtených
  • piskot

    Možná by vás při plánování trasy zaujal mapový server map pro orienťák. Kdo nemá představu o co jde, tak jsou to patrně nejpodrobnější mapy terénu se zakreslenou kdejakou pěšinou (to by vás asi mohlo zaujmout) či skalkou (to už asi míň). Odkaz: csob.tmapserver­.cz

    Pokrytí území je dáno tím, kde se běhá, kolem větších měst je většinou dokonalé. V současné době je naskenovaná polovina všech map (s názvy A – M), druhá půlka bude letos na jaře. Celkem se jedná zhruba o 5000 map. Samozřejmě jsou tam i mapy pro bajkový orienťák (MTBO).

    Při prohlížení mapy doporučuji kontrolovat rok vydání, aby jste se pak v terénu nedivili. Co znamenají všechny ty značky najdete třeba tady: www.orientacnibeh.cz/csob/cojeob.php#mapa

    0 0
    • pavelr  

      Nevíš, jestli by se daly někde stáhnout klasické turistické mapy? Dík.

      0 0
      • Lister  

        no odkaz tady někde byl, ale asi ti moc neporadím v jakém tématu a najít to bude asi celkem složitý, ale zkusit to můžeš, byly to naskenované mapy KČT 1:50000 a byla tam skoro celá republika.

        0 0
    • tk  

      super věc, netiskl sem, páč nemám tiskárnu ALE: 1: když stáhnu mapy jako náhled, tak abych si je mohl později prohlédnou, zdá se mi, že mají malé rozlišení. detaily v mapě vůbec nevidím přes čtverečky pixelů.

      dělám něco špatně? dají se mapy stáhnout ve vyšší kvalitě?

      2: proč je přes mapy vodotisk „archiv map“? užitečnost celé věci to dost snižuje.

      0 0
      • piskot  
        1. Rozlišení se testovalo dost dlouho a výsledek je kompromisem mezi velikostí výsledného souboru a kvalitou zobrazení (a aby se kvalita neblížila originálu).
        2. Vodotisk je tam schválně – mapa je vlastnictvím autora (tedy mapaře nebo spíše zpracovatele – což bývá oddíl) a nikdo nemá právo ji jen tak šířit.

        Ty náhledy tam nejsou určeny k tomu, aby si to někdo vytisknul v dokonalé kvalitě a šel s tím odběhnout závod nebo se projet, ale aby získal povědomí o tom co kde asi vede, co v daném lese je a není. Pro prvotní orientaci to myslím stačí dobře. Pokud zjistíš, že tu mapu chceš, tak můžeš kontaktovat správce mapy a domluvit se s ním (což by asi nebyl problém).

        Díky této ( csob.tmapserver­.cz/docs/rastry/0985b­.jpg ) mapě jsem si třeba bez problémů zjistil, kde vedou cesty nad Moravičany v Pomoraví a pak už to projel zpaměti. A myslím že i vytištěná by byla celkem čitelná.

        0 0
        • tk  

          jak řikám, mě se ten nápad moc líbí. a je to super servis OB širší veřejnosti. na stránku jsem chodil i před tím než byly mapy naskenovaný, abych viděl, na jaký terény mapy existujou.

          proč mapy neoskenujete dvakrát? náhled a vysoká kvalita a za vysokou kvalitu by se platilo?

          jak říkáš, vždycky je tu šance kontaktovat majitele mapy. ale je jiná doba, doba informační, a já bych to chtěl mít všechno jen pár kliků daleko.

          0 0
        • vlk  

          K té 2. Na krajském úřadě Olomouckého kraje na mapovém serveru též jsou k dispozici třeba foto mapy a logo vodotiskem je tam jen v rohu, není třeba to předělávat přes celou mapu.

          0 0
          • jizby  

            Važ si toho, co je a uvědom si, že ten kopyrájt se nějak ctít musí. Už to mě hodně překvapilo, že je tento server, protože až doteď se až na výjimky dbalo na to, aby se OB mapy na net vůbec nedostaly. Přece jenom je to autorský dílo a nakreslit takovou mapu je pěkná fuška. S tím se fotomapa srovnávat nedá. Pokud to někdo bude prasit, vymazávat vodotisky a zákresy kontrol a šířit to zadax, nebo to využívat komerčně, tak se taky můžem dočkat toho, že ten server stopnou a budem mít zas prd.

            0 0
          • piskot  

            ad Vlk i tk: jde o to, jak tu mapu chce kdo použít.

            Primárním účelem vzniku serveru byl servis pro orienťáky. Pokud chci mít přehled, jak to kde vypadá abych se mohl dobře připravit na závod v OB (tedy zjistit jak vypadají starší mapy téhož prostoru a našel si nějaký podobný, kde bych potrénoval) nebo našel vhodný prostor pro pořádání závodů. To se dle mého skromného :) názoru podařilo.

            Samozřejmě že druhotným cílem bylo přiblížit mapy i neorienťácké veřejnosti – pro turistiku, cyklistiku a pod. Tady je to podle mě už složitější. Zakládat nějaký e-shop, kde by si bylo možné stáhnout mapu v plné kvalitě by bylo dost složité – autory některých map už dnes nikdo nikdy nedohledá, tak by asi nebylo ani komu moc co platit a jak. Nejsem si ani zas tak moc jistý využitím takové služby.

            Ale pokud jde o informativní charakter – zjistit třeba, jestli ta pěšina, kterou jsem včera zahlíd někam vede – tak to je využitelné i pro bajkery.

            Jinak se samozřejmě orienťáci IT nebojí, myslím, že právě naopak (sledování závodníků pomocí GPS při závodě, on-line přenosy závodů z lesa, elektronické ražení, výsledky okamžitě po závodě a pod.) :)

            0 0
    • vlk  

      Nějak jsem tam nenašel možnost zobrazení konkrétní naskenované orienťácké mapy nebo její stažení :o)Kde přesně na tý stránce se dají stáhnout-asi jsem slepej.

      0 0
      • vlk  
        • už sem na to přišel, moc použitelný to není.-špatná kvalita
        0 0
        • Lister  

          ono spíš to není použitelné proto, že tu mapu přejdeš za cca 20 minut :o)

          0 0
      • piskot  

        Jsou dvě cesty – bud klikneš do mapy a vpravo se ti zobrazí seznam map – ta co má náhled (tedy ty s počátečním písmenem tuším do M) budou mit většinou i ikonku s nápisem „Zobrazení náhledu mapy“.

        Druhá možnost je přes vyhledávání v DB, kde se tato ikonka taky zobrazuje, nebo přímo v detailu mapy (kliknutí na ikonku „i“).

        0 0
    • jizby  

      zatím se zdá, že ten servr je nějak pomalej. Neklikejte na to všici najednou! :-))

      0 0
    •  

      Zdravíme pozemšťany!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.