Ohnutá patka + odolnost přehazovačky XT

19 nepřečtených
  • Rootan

    Zdravim. Včera jsem se vracel z vyjížďky a na příjezdové cestě k baráku (zámková dlažba + čerstvě posečená tráva) jsem nedával pozor a krásně jsem se tam natáhnul… Bohužel jsem sebou plácnul na pravou stranu, takže výsledkem je pár šrámů na přehazovačce (XT 2007) a ohnutá patka. Přehazovačka funguje, jen nemůžu přehodit na nejmenší a největší pastorek… Tak se ptám

    1. je možné ohnutou patku narovnat? (doma ve svěráku nebo sevis?) Nebo raději koupit novou?
    2. můžou být trvalé následky i na přehazovačce? Kromě šrámů samozřejmě, ty tam budou na památku.

    Díky

    0 0
    • Stancek  

      Narovnat jde, bud to hod do servisu, kde maji pripravek, nebo to jde i doma na kolene :-) Vzal jsem 10mm kulatinu dlouhou kolem 30cisel, at mam dobrou paku, na konec udelal zavit M10×1, nasrouboval do patky a od oka, jak byla ta kulatina v ose s kolem rovnal. Celkem to jde a radi mi to jak zamlada, rovnal jsem s tim i ocelovou patku na ramu kde je napevno a taky OK. Jenom ta kulatina musi byt dost pevna at se neohne.

      0 0
    • biker007  

      sundat patku a dat do sveraku. pak je idealni gumova palicka. pokud je ohnuta jen do strany a ne zkroucena do vrtule, tak je to otazka par minut.

      0 0
      • Rootan  

        Patka je ohnutá do strany – směrem k výpletu. Proto taky nemůžu řadit na krajní pastorky. Takže když to hodím do nějakého servisu, tak mi to tam na počkání narovnají?

        0 0
      • JSt  

        radej nechat nechat patku v ramu. lip shlidnes, jestli je rovna. nechavam ji jeste chycenou upinakem, at je v ramu pevneji. rovnam francouzakem. urco to zkus srovnat, do servisu novou koupit novou muzes vzdycky ;-).

        0 0
    • Daf  

      Jestli se patka ohnula jen smerem k ramu. Vem prehazku do ruky a zaber :) Pokud budou pretrvavat problemy s razenim. Vem to do servisu tam budou mit rovnacku s kterou to udelaji presne.

      0 0
      • Rootan  

        A pokud to budu rovnat v servisu, tak stačí vzít jen tu patku, nebo potřebují celé kolo?

        0 0
      • romachain  

        A pokřivíš přehazku, čímž napácháš ještě větší škodu… Todle je věc kterou bych dělal jedině s tím přípravkem na to určeným. Je potřeba přesně vycentrovaný kolo, podle kterýho se to srovná… Odmontuje se přehazka, srovná se patka, přehazka se hodí z5, zkontroluje se, jestli není taky křivá a pak už jen doladit indexy a jezdit. V servise to mají za chvilku hotový (většinou).

        0 0
        • romachain  

          Jo a mimochodem dokonale rovná patka ještě není zárukou, že to bude rovný i po přidělání k rámu, ten může být hejblej taky. Platí to i pro úplně nový rám. Proto je nejlepší to rovnat na nacentrovaný kolo..

          0 0
    • Lukin  

      Moc si s tim nezahravej. Srovnas to sice bez problemu doma na kolene, ale praskne Ti to v nejnevhodnejsi okamzik az budes v cizine mimo civilizaci. Stalo se to kamaradce v Rumunsku a byla v haji. Doporucuji, aby sis koupil novou a vozil ji pro jistotu s sebou.

      0 0
      • hawrda  

        Sundat patku a kladivem na kovadlině srovnat.Už jsem to párkrát takto rovnal.Pokud je lakovaná tak stačí koupit v modeláři příslušnou barvu a oprýskaný lak přetřít.Práce na pár minut.

        0 0
    • Rootan  

      btw. ta patka vypadá asi takto: parktool.com/i­mages_inc/repa­ir_help/DAG03­.jpg

      A co ta přehazka? Myslíte že bude OK?

      0 0
      • hawrda  

        To nevypadá nijak dramaticky.Já myslím že by to tím kladivem šlo.Samozdřejmě nemusíš mít zrovna kovadlinu,ale nejakej absolutně rovnej tvrdej podklad.Tu patku pak třeba přiložit k hraně pravítka a aby pod ní neprosvítalo.Pře­hazce nic nebude.

        0 0
      • Lukin  

        To uvidis po srovnani patky. Mel jsem ohnute i raminko s rolnickami. To slo rovnat hure, ale radilo to i nadale :)

        0 0
      • Vrci  

        pokud máš doma víc kol nebo vyřazené zadní kolo, dá se patka rovnat s ním. Závit na ose je stejný jako na šaltru. Takže je třeba, aby osa z kola koukalo dostatečně daleko, natočíš náboj do patky a podle vzdálenosti obou ráfků patku srovnáš. Je lepší kola zout. Dej pozor na to, aby osa byla našroubovaná do celé patky.

        0 0
    • Rootan  

      Říkáte, že je to oprava na pár minut.. Tak dneska s kolem skočím do servisu. Předpokládám že to bude na počkání. A aspoň se mi mrknou na ten šaltr

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.