Offtopic: Informace o hře na mandolinu pro začátečníka

23 nepřečtených
  • wbiker

    Ahoj. Vím, že se tohle netýká odpružených vildic, přehazovaček, ani kol za padesát tisíc, proto prosím všechny, které tenhle tread pobouří, ať nepřispívají a nechají jej propadnout se do historie. Ale přece jen je tady zastoupena docela početná část česky mluvících lidí, tak se zkouším zeptat tady.:) A pro ty, kteří by mi chtěli pomoct: Nějaký čas už hraju na kytaru a chtěl bych se nástrojově posunout někam dál, takže přemýšlím o mandolině. Zajímám se o bluegrass (Druhá tráva), folk (Žalman) a okrajově country. Na mandolinu jsem v životě nehrál, nemám vůbec tušení, co a jak. A proto se chci zeptat hráčů na nějaké užitečné informace, které nikde na interneru nemůžu najít. Jak se vlastně hraje na manolinu? Vybrnkává se, nebo stačí jen „mlátit do ní trsátkem“? Má mandolina smysl pro dvě kytary a pár zpívajících lidí jako doprovod (jde slyšet)? Na netu jsem našel dva typy, jednu s f otvory, druhý s kulátaýcm otvorem, jsou nějaké rozdíly? A asi poslední, má smysl kupovat něco takhle levného – eshop.kytary.cz/STAGG-M20-SD/4303/?SE34­27:Mandoliny:0:1:0 , popřípadě eshop.kytary.cz/E­PIPHONE-Mandolina-model-A/73616/?SE34­27:Mandoliny:0:1:0 ? Díky všem za pomoc.

    Anketa: Vadí vám výskyt naprostých offtopiců na bike-foru?

    0x
    0%
    Ne.
    9x
    90%
    0x
    0%
    0 0
    • Krys  

      Tiež ma to už istý čas zaujíma. Mal som to už párkrát v ruke, ale keďže je to ladené inak ako gitara, moc som si nezahral. Vyrábajú sa aj mandolíny ladené ako gitary. Sú určené pre gitaristov, na občasné použitie, len kvôli zvuku. Podobný zvuk dosiahneš, ak máš gitaru s výrezom a kapodaster aspoň na 7-om pražci. Čím vyššie dáš kapodaster, tým mandolínovejší zvuk dosiahneš. Na mandolíne sa hrá v podstate ako na gitare. Akurát, že je tam všetko menšie a struny sú zdvojené. Môžeš vybrnkávať, mlátiť a vymýšlať rôzne špeciálne techniky ako na gitare. A zožeň si nejakú literatúru. Napr. www.muzikant.cz/…na-38493.php

      0 0
    • Krys  

      A na inšpiráciu si nájdi nejaké videjka. Toto je celkom fajn youtube.com/wat­ch?v=Ff1hSDnCw9c

      0 0
    • Volf  

      Je to jako s kytarou. Hrát se dá i na natažený struhy na peřiňáku, ale musí ladit. U levnejch mandolín je špatnej akustickej zvuk.

      0 0
      • wbiker  

        Takže ty výše uvedené bys spíš nedoporučil? Na tu levnější jsem našel nějakou recenzi, psali tam, že je to výborný nástroj pro začátečníky, ale trochu hůř ladí a lehce serozlaďuje (po povolení jedné struny, nutno znovu doladit všechny).

        0 0
        • Volf  

          je to jako s kolama. Jde o to, jestli tě to bude dál bavit. Já mám kytaru dod Furcha a lepší jsem ještě neměl. A ty jeho mandolíny začínaj někde od 9 000,– . Pokud jde o naučení, tak když bude ladit, tak proč ne…

          0 0
          • wbiker  

            To už je moc, spíš bych uvažoval o něčem z bazaru, tak do těch 4000.

            0 0
      • wbiker  

        Ještě mě napadlo (vypadáš jako pověřená osoba:-) ), špatný akustický zvuk znamená barvu tónu, nebo, že prostě nebude slyšet třeba s těma dvěma kytarama + zpěv?

        0 0
        • Volf  

          No překližková deska ti dává takovej plochej zvuk. Není prostě jakej jako slyšíš u kvalitních nástrojů. Ale důležitý je, aby ladila. Pokud budeš dál hrát, tak si stejně časem pořídíš lepší. Jinak mezi kytarama slyšet bude, ale pokud chceš hrát trochu navážno, tak jen s akustickým hraním nevystačíte a budeš potřebovat kombo a snímání do nástroje.

          0 0
          • Volf  

            No jinak jsem takovej folkovej hudlal, kterej sice umí na kytaru, 5 st.banjo, mandolínu, ale jen průměrně:-) Moje nejlepší kytara

            0 0
            • wbiker  

              No vypadá dobře.:-) Až tak navážno nehrajem, myslím, že elektroakustickou bych nevyužil. Díky za pomoc. Jestli tě ještě můžu otravovat, moc nechápu, jak se hrajou jednotlivé tóny na zdvojené struny. To se brnká na obě?

              0 0
              • Volf  

                Jo přesně tak. Struny jsou laděny unisono a hraješ přes obě. Pak bývali / možná i jsou / 12 str. mandolíny, kde jedna je v oktávě jako u 12 str. kytary. Moc toho o nich nevím, ale používali se jako doprovodný nástroj.

                0 0
    • Smazaný účet  

      kdysi sem se pokoušel, ale dopadlo to zle. s výběrem nástroje ti neporadim. na mandolínu se dá i mlátit trsátkem, ale základem je tremolo. zkus to dát do googlu. já na to neměl dost hbitý prsty. :o)

      0 0
    • jerrry  

      Zdar

      citace z ucebnice od „J Plocka“ … obecne lze rici,ze v bluegrassu se pouzivaji vyhradne mandoliny odvozene od puvodnich typu firmy Gibson, ktere maji plochy korpus na rozdil od klasickych vypouklych mandolin … Nejjednodussi jsou A-typy, v bluegrassu se hodne pouzivaji F-typy s ozdobnym tvarem korpusu"…

      jinak cituju z ucebnice so se da (nebo dala) u nas koupit. Mam ji tady a je mi na prd, protoze po marne snaze zvladnout 5-strunny banjo jsem zjistil ze proste nemam taent na vsechno :-)takze s mandoskou to ani zkouset nebudu. POkud ji chces (tu ucebnici) je tvoje. Ma k tomu bejt jeste audiokazeta, ale to si nejsem jistej jestli jsem ji k tomu dostal nebo ne.

      Toz tak ..

      0 0
      • Volf  

        mandolína je mnohem jednodušší než bluegrassové banjo:-)

        0 0
        • jerrry  

          to doufam, uz v zajmu wbikera :-))) Ja mam na 5-strun. banjo jen ty nejdesivejsi vzpominky :-))))) Fakt jsem se snazil, ale ten moment, kdy zjistis ze zrovna TOBE neni dano, to je des :-)

          0 0
          • Volf  

            Ale když se to umí, tak je to na husí kůži, jenže je to moc těžký a musíš hodně a hodně cvičit.

            0 0
    • Smazaný účet  

      sem se zkusil dotázat bráchance… k výběru nástroje řekl „to je jedno, do 20 tis. nehraje nic, od 50 tis všecko“. :o) doporučil pro začátek mrknout třeba do bazaru („nějakou starou cremonu“). škola hry: GW Cheb vydalo cosi od Honzy Mácy dále eště postřehy: „Je spousta asijských šmejdů, pak celkem slušnej poměr cena/výkon maj Furchy, pak je velká díra a pak začínají normální výrobci jako Pečený, Lebeda nebo Váňa.“ a ke konstrukci/tvaru: „lišej se zvukem – modely "půl ****** na klacku“ a „husí krk“ jsou převejškovaný a chybějí jim úplně basy. F5 (s tim malym krouceným) je univerzální do bluegrassu a modely A (kapka se dvěma „f“ dírama) je spíš do folku a tradičního bg."

      zkus si to nějak přebrat. :o))

      0 0
    •  

      Zdravíme Ječňáka!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.