Odvzdušnění ráfkové Magury HS 11

16 nepřečtených
  • MrazekBike

    Zdravím všechny, mohl by mi někdo poradit, jestli jsem schopen odvzdušnit výše zmiňovanou brzdu „doma“ bez použití odvzdušňovací sady od Magury? Mám totiž příliš dlouhou hadičku (nevím, pro jaká kola to dělají tak dlouhé) a potřebuji ji zkrátit a tím pádem i odvzdušnit. Díval jsem se do manuálu a moc chytrej z toho nejsem, jestli stačí dvě hadičky, stříkačka a nějaká lahvička nebo musím mít nějaké koncovky na hadičky, např. ty, co spojují pravý a levý třmen brzdy. Taky by mě zajímalo, jestli je možné „míchat“ origo minerální olej Magura s olejem jiným, např. Shimano? Díky předem všem!

    0 0
    • Vilém  

      Udelat to jde, ale musis si udelat nejake odvzdusnovaci srouby. Mam je udelane z provrtanych sroubu, na ktere mam nasazenu hadicku. Pak uz staci jen strikacka a nejaka nadobka na odchyt vytlaceneho oleje. Pak jen napojist strikacku na srou na praseti, povolis sroub na pace, protlacis od spoda olej a az z paky prestanou jit bubliny, tak toho nechas. Zasroubujes horni sroub pak az spodni. Tot vse

      0 0
      • MrazekBike  

        Díky za radu. Díval jsem se do anglického manuálu pro rok 2000 a tam je to už trochu lépe popsané. Ještě jsem se chtěl zeptat, jestli jsou ty odvzdušňovací šrouby M6, jak se píše v manuálu? A co se týče „mísení“ olejů, s tím zkušenosti nemáš? Pokud asi nebude origo Magura, bude asi lepší ji „vytlačit“ a natlačit kompletně novou, ne?

        0 0
        • Vilém  

          Ano srouby jsou M6. Pokud jsem odvzdusnoval a daval jiny olej tak jsem protlacil novy. Je ho tam odhadem do 30ml. Pouzivam LHM olej.

          0 0
          • MrazekBike  

            Nechci vypadat jako blb, ale LHM olej je ten olej do hydro-pneumatického pérování pro „citróny“? Už jsem někde v diskuzích četl, že ho hojně používají do různých brzdových systémů. Jinak díky za rady, nechám si v práci vytočit nějaké šrouby a dám se do toho. Snad to nebude problém. Kdyby se něco vyskytlo, ještě bych Tě otravoval.

            0 0
            • Vilém  

              Klidne, pokud to bude v mojich silach. Ano ten olej je do Citroenu. Pouzivam ho jak do magur, tak do shimana. Zatim za poslednich asi 7 let zadnej problem, ze by to rozezralo okrouzky ap.

              0 0
            • Airbag  

              Drobnou poznámku: Magura neuznává záruku (platí i o 5-leté) při použití jiného oleje, než originálního Magura. Tak jak Vilém píše, nikdy nemíchat.

              Hlavně nezapomeň po tom zkrácení vyměnit olivku, jinak by mohl být problém s těsností (viz manuál).

              0 0
              • misak.kadlec  

                Udzvzdušňoval jsem nedávno Magura louise 08 a šlo i bez sady a bez šroubků, stačily dvě stříkačky, kousek hadičky a notná dávka improvizace. Olej jsem použil motorex, co leju i do shiman, píšou tam že je kompatibilní. Original olej magura je barevný (myslím modrý), smíchal jsem to a tak je teď trochu míň modrý. Mísit to šlo v poho.

                0 0
                • Airbag  

                  Ano, při  troše pečlivosti by šlo zkrátit tu hadičku i bez odvzdušnění. Jedna brzda se mi takhle povedla.

                  Jsem osobně zastáncem použití spíše originálních dpolňků a náplní, zejména v záruce. Nicméně lze použít, většinou bez problémů i jiné značky. Když to funguje, proč ne.

                  Magura si podmiňováním platnosti záruky použitím originálního oleje jednak jistí garantovanou funkčnost a bezpečnost a jednak je to podopra prodeje vlastních produktů. Je to celkem logické, ehm že. :-) Takových firem je v mnoha oborech spusta (především auta).

                  0 0
                  • Vilém  

                    To ze se vyrobce jisti pouzitim pouze original dilu je pochopitelne. Dalsi vec je vsak ta, ze jejich magura blood je hydraulicky olej Shell Naturelle, kde cena urco nebude 152,– Kc / 50ml, ale spis tak 150,– / 1l :(

                    0 0
                    • Airbag  

                      Ano, tak to bývá. Na druhou stranu, pokud se něco nevysype, tak odzvdušnění se nemusí dělat každoročně. Proto mám radši hydrauliky s olejem a ne s DOT.

                      0 0
                  • misak.kadlec  

                    Udělal jsem to tak, že jsem jednu injekční stříkačku (bez pístu) nacpal do díry po odvušňováku na páce a druhou jsem ještě utěsnil navlečením pryžové hadičky na to čůro na injekci a nacpal do díry po odvzddušňováku dole na prasátku párkrát jsem scelou soustavou prohnal olej a odvzdušněno.

                    Já jsem naopak odpůrce používání originál servisních kitů, protože ta cena je fakt krvavá:

                    http://pcshop.pells.cz/…/default.asp?…

                    http://pcshop.pells.cz/…/default.asp?…

                    0 0
                    • Airbag  

                      Psal jsem o náhradních dílech, nikoliv o servisních kitech. Ano, taková bižuteri e je obecně drahá.

                      Pells na tom dost rejžuje, jako spousta ostatních (Prosím, tohle už dál nerozebírat). Ale dá se sehnat za lepší cenu, tak jako tak to není nejlevnější:

                      http://www.bike24.com/1.php?…

                      0 0
              • Vilém  

                mas pravdu, ze o zaruku by mohl prijit. Nevim vsak jak ted tato zaruka funguje. Drive to bylo tak, ze aby ji mohl uplatnit, tak jsi musel brzdu zaregistrovat u Magury. S tou olivou je to dobra poznamka, ja o ni nepsal, povazoval jsem to za automaticke.

                0 0
                • MrazekBike  

                  Díky všem zúčastněným. Už jsem podniknul potřebné kroky a nechávám si u nás ve firmě vytočit šrouby pro odvzdušnění dle rady od Viléma. Hadičky z kapačky a stříkačku mi dodal kámoš od nastávající tchýně z nemocnice (samozřejmě nepoužité). Možná škoda s těmy poznatky o olejích, že jsem mohl něco ušetřit a nekupovat zbytečně drahý olej. I když, na co by mi zase potom byl litr oleje? S nasazením nové olivy jsem počítal, to bylo v manuálu jasné (jako jedno z mála). Co se týče záruky od Magury, tak tu nehodlám uplatňovat, protože jsem brzdy koupil na Aukru. Jsou fungl nové, ale model 1999. Cena byla ale dobrá, tak proč to nezkusit i když je to asi krok zpět, dle mínění některých, co jsem tak četl v diskuzích. Mám k tomu ale své důvody. A až bude můj miláček hotový, tak ho přidám do galerie. Jak jsem se díval, tak se toho moc na vývoji HS 11 nezměnilo, postupem času. Snad až na adaptér EVO 2, ale na tom se už taky pracuje. Není nad to, když člověk dělá ve strojírenské firmě. Chce to trochu popřemýšlet, poměřit, nakreslit a nechat udělat.

                  0 0
    • lidumil  

      Vykopal jsem tohle téma – nechce se mi kupovat odvzdušňovací sadu na Marty, nevíte ale někdo, jaké tam jsou odvzdušňovací šroubky? M6 mi přijde do páky dost velký.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.