• dor

    Dobrý den,

    mám pětiletého kluka, čerstvě dostal kolo velikosti 20. Začali jsme jezdit delší štreky (na jeho poměry) – zatím deset, patnáct km. Sem tam jedeme na nějaký místní závod, baví ho to. Jezdí denně před barákem.

    Má smysl v tomto věku pořizovat děcku nějaké speciální cyklistické oblečení? „Potřebuje“ už cyklotriko – z nějakého důvodu? A jak je to s polstrovanými gatěmi, je dobré je pořídit nebo je to u prcků úplně jedno?

    Nepotřebuji ho mít vystajlovaného, na druhou stranu doteď jezdí v triku s dlouhým rukávem a u toho má normální tepláky – tak si říkám, zda třeba vhodnější oblečení nebude nějak pohodlnější.

    Díky za postřehy.

    0 0
    • novas752  

      Termoprádlo užije nejen na kole, cyklotriko se dá pořídit za pár korun v Lidlu třeba (stejně jako to základní termoprádlo) a je lepší, protože nedrží pot a netáhne mu na záda. Tepláky bych MU určitě vyměnil za jakýkoliv šortky po, nebo lehce nad kolena (cyklistický s vložkou nejsou nutný, mě je 20 a taky je nemám).

      Pak bych ho ještě vybavil spíš dlouhoprstejma rukavicema – když spadne, nesedře si dlaně a prsty.

      Edit: V 5ti letech to termo asi nebude úplně potřeba, stejně by z něho rychle vyrostl a nabídka pro tak malý asi neni nijak velká.

      0 0
    • pocestny  

      Potřebuješ, aby už v pěti vypadal jak cyklobuzna a jezdil závody, a nebo se prostě projede kolem domu, a pak jde na písek? Máš doma funkční prádlo? Děti nic?

      Novas, ty seš teoretik ohledně dětí :-) šortky teď té kose, a k tomu dlouhoprsťáky… já budu mít smrt v očích až mi moje pětiletá pojede v létě někde v šortkách… My jezdíme tak, že malá padá v průměru jednou za 2 minuty. Takže preferuju ty tepláky / dvoje legíny atp. I tak je teď sedřená. V létě loni s chrániči na kolenech…

      Ale souhlasím, co se týká funkčního prádla. Podle vašich preferenci, podle mě ať je to hlavně pružné a přiléhavé a preferuju pro děcka polyester s nějakou příměsí – Příklad: je diametrální rozdíl mezi PE třeba od alpine pro (velmi pružné) vs. PE od Kilpi (velmi nepružné, vyhrnuje se to na zádech, ale jako volné tričko ok, super design). Nutné vyzkoušet. Teď na jaře 100%, v létě jak kdy. Funkční prádlo se hodí kamkoliv na jakoukoliv aktivitu, dítě bude ve výsledku pravděpodobně méně nemocné, bude se tom pravděpodobně i líp cítit. Navrch ty tepláky jsou OK, protože nebude tak sedřený až spadne. Neosvědčily se softshellky, které nepruží a dost blbě se v nich šlape. Používáme hodně šátek na hlavu pod helmu a návlek na krk, a radši pevnější tenisky než nějaké light. Kraťasy s vložkou dej, pokud ti řekne, že ho bolí zadek. Myslím, že u dítěte je vhodnější dát na horní rámovou trubku pěnu, která zabrání natlučení rozkroku (najdeš to zdarma v každé krabici od elektroniky atp.), než v letním horku elasťáky s vložkou.

      často se tu vidí fotky dětí bajkforistů navlečených do elasťáčků od hlavy až k patě, …každý jak chce. Ale osobně si myslím že to je nesmysl a vyhozené prachy: hlavně helma, rukavice a klidně ty tepláky.

      0 0
    • Lišák  

      Děckám kupujeme funkční hadry v Klimatexu.

      Když to sleduješ, tak několikrát do roka jsou 50% slevy na všechno.

      Když jdou jezdit před barák, tak mají tepláky / kraťasy a bavlněné tričko, v chladnu mikinu. Pokud jedeme spolu někam dál, tak mají funkční hadry.

      0 0
      • zzd426  

        naprosto stejně. klimatex v akci… je téměř zadarmo. a ještě levněji, když mrkneš na jejich tránky jestli nebudou mít stánek někde na nějakém závodě poblíž, tam to bývá za hubičku. kvalita není špičková, nicméně za ty prachy je to dobrý kup. Sám od nich používám spoustu funkčního oblečení

        0 0
      • zzd426  

        e

        0 0
    • dor  

      no já právě moc nechci, aby vypadal trapně (cyklobuzna je trefný název).

      Helmu má, rukavice má (bezprsté), boty má pořádný.

      Funkční prádlo nemá žádné. A to tedy ani my ne coby rodiče. Nosíme cyklotriko + upnuté cyklogatě. Akorát teda nechápu, jestli má mít dítě na kolo spodní funkční kalhoty a na to ještě tepláky? To jim fakt dáváte? Vždyť v tom musí být vedro, ne? (2 vrstvy).

      Softshellové kalhoty taky nedávám (ale má je).

      Jinak teda upřesňuju, že děcko nám padá zcela minimálně. Respektive si nepamatuju, kdy bylo na zemi. Na kole jezdí od 3,5. Kolem baráku je myšleno to, že půl hodiny až hodinu krouží kolem celé ulice, často s ostatníma klukama z okolí.

      Pod triko teda pořídím ještě funkční triko, dobrý nápad.

      0 0
      • zdenal8  

        Naše děti mají akorát nějaký kraťasy s vložkou. Většinou seženeš něco v akci třeba ve sportissimu. K tomu mají nějaký to sportovní triko jako dres. Cejti se pak víc důležitě. Nijak víc bych to asi nehrotil. Stejně si to berou na sebe jenom když jedem někam dál a mají potřebu si to oblict. Jinak jezdí v tom, v čem jsou zrovna ven. Občas dcera má potřebu se na kolo vystajlovat, aby ji to všechno ladilo. To si pak klidně k legýnám vezme i sukýnku. Hlavne teď když má nové větší kolo a náhodou ve stejné barvě jako sukýnku.

        0 0
        • MartinaBu  

          Přesně tak, já mám holky už „větší“ a stejně se do cyklo oblečou jen když jedou někam trošku dál a se mnou. Jinak lícou v tom co mají právě na sobě…

          Ale cyklo triko a kraťasy to samozřejmě musí doma být ;-) Když to máš ty my chcem taky :-D

          0 0
      • Breakpain  

        OT: takže pokud v cyklo oblečení vypadá člověk jako *****, doufám, že v tom nejezdíš ;) …

        0 0
    • Vrci  

      Základem jsou rukavice, helma a brýle.

      Dres z funkčního materiálu má hlavní výhodu v barevnosti a nápadnosti. Jinak jezdi v teplákách nebo kraťasech. Nejsem zastáncem elesťáků do pasu a s kšandama se nedělají. Stejně by kompikovaly čurací pauzy. Důležitý je střih respektive švy na prádle aby nepůsobilo otlaky a oděrky v tříslech.

      0 0
      • dor  

        rukavice mají, helmu mají, brýle teda nemají. Fakt už v takovém věku? Jakože nějaké čiré?

        Barevnost trika je pro mě taky argument pro. Ráda mám děcka pod kontrolou i na dálku.

        0 0
        • Vrci  

          Spíš tmavé a zkoušet společně s helmou. Jde o to, aby zbytečně na sluníčku nemžouraly a náhodou jim nevlítlo něco do oka.

          0 0
          • dor  

            jo tak.

            Nějaké sluneční brýle (ne cyklo) se u nás najdou.

            0 0
          • zdenal8  

            Až takhle? Důležité je, aby to byly brýle s Hallo kitty nebo Ledové království. Jaký mají skla je úplně jedno. Ani to nemusí být brýle na kolo.

            0 0
            • dor  

              :-) :-)

              Naši kluci to naštěstí až tak neřešej. Ale pravda je, že helmy si už vybírali sami.

              0 0
              • macomb  

                Já mám starší helmu z lidlu s blikačkou, tak malej (5let) chtěl taky hrozně s blikačkou, tak jsme ji nakonec museli koupit (protože zároveň vyrostl z předchozí) :)

                0 0
                • dor  

                  Kluky letošní přilba z Lidlu hrozně tlačila. Mně osobně přišla až moc univerzální (velikostně). Takže jsme nakonec vybrali násobně dražší juniorskou Alpinu, ale zase krásně sedí. Budou to už mít na několik let, tak peněz nelituju.

                  0 0
                  • pocestny  

                    „alpina fb junior. 2.0“? to je luxusní kousek

                    0 0
                    • dor  

                      Ano, dostali je k narozeninám. Nejdřív mi z ceny krvácely zuby, ale tak mají to tak na pět let doufám, takže když se to rozpočítá, není to tak hrozné. Po měsíci užívání musím říct, že přilba úžasně sedí na hlavě a hodně si toho sami od sebe všímá i okolí.

                      Cyklotrika za pár kaček z sekáče už jsou doma, tak ještě ta spodní funkční.

                      A pořád řeším kalhoty. Když je teplo tak ok, mají prostě kraťasy, ale když je chladno, tak mi tepláky připadají takové široké. Ale cyklistické kalhoty kupovat nechci, to ne.

                      0 0
                    • dor  

                      Teď koukám že už před týdnem jsem psala, že helma krásně sedí :D

                      0 0
      • kucka7  

        s kšandama se dělají, máme pro malou od elevnu a myslím ,že ti i upraví vzhled

        http://www.eleven-sportswear.cz/…s-royal.html?…

        0 0
    • gerrard  

      V peti letech staci v teplem pocasi cyklo dres nebo nejake nesave tricko a normalni krataky, kdyz je chladnej, tak teplaky a mikina a v zime pro male extremisty normalni zimni obleceni. Helma, rukavky jsou samozrejmost. Vycpane kalhoty nejsou potreba. Decka sedi jeste vzprimene a maji siroke pohodlne sedlo- vetsinou. A na bolest zadku si rozhodne nestezuji a ty vzdalenosti co ujedou jsou kratke. Cyklodres ale urcite udela radost. Ale kdybys chtel kompletni vybavu, tak mam vyzkousene Scheiny jako dobry pomer cena vykon: http://www.cycloschein.cz/…eni-na-kolo/ jinak dost detskych veci dela treba Atex, Etape, Sykora.

      0 0
      • dor  

        Díky, i za odkaz :-)

        Tak dokoupím nějaké to triko s krátkým rukávem pro zábavu a popřemýšlím ještě nad tím, že bych koupila spodní funkční triko pod, s dlouhým rukávem. Snad to takto namyšlené není blbost.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.