• nosál

    Zdravím dámy a pánové.

    Jelikož mi odešlo koleno do háje zeleného a pravděpodobně budu muset skončit s běháním, rozhodl jsem se, že se zase po mnoha letech začnu věnovat jízdě na kole. Moje cesty povedou v poměru 65:35 příroda a asfalt. Budu využívat cyklotrasy a turistické stezky. Nebude se jednat o žádnou „divočinu“. Prostě na mapách naplánuju cestu podle značení a pojedu a když se dostanu do místa, na které by moje technika nestačila, jednoduše z kola slezu a kus povedu. Doufám, že takových míst bude čím dál tím míň. Víkendové či dovolenkové jízdy budou 5–6 hodin (třeba i víc), přes týden po práci podle nálady a počasí. Též budu kolo využívat na udržování fyzičky, což znamená ostrá jízda max. slabě přes hodinku po cyklostezce okolo řeky nebo velmi lehkým terénem.

    Tudíž jsem výběr zúžil na hardtail MTB, takového pro mě univerzálního bojovníka cenově do 40.000,– Kč, na kterého se budu moct spolehnout v terénu a budu si na něm moct máknout i „v civilizaci“.

    Toto jsou dva moji favoriti. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak se nedokážu rozhodnout, do kterého jít. Ani mi snad nejde o to, zda mít hliník či karbon. Poradíte mi někdo zkušenější, které z kol bude lepší koupě? Díky.

    https://www.sterba-kola.cz/…edition-2018

    https://www.bike-life.cz/…-2018/d25148

    0 0
    • Kelib  

      Hlavně se musíš rozhodnout, zda chceš 27,5", nebo 29". Za mě Cube kvůli karbonu a vidlici a mám radši 29"

      0 0
    • plysovykozisek  

      Merida.

      0 0
    •  

      Cube

      0 0
    • Arminius  

      Jestli se nebráníš jiným kolům, tak já bych bral RB CRR 290 (komplet deore, WTB KOM-Novatec, Reba) -cca 40 tis -jiní tu dokonce udělali i lepší stavbu ;) a nebo Radon (https://www.radon-bikes.de/…-29-90-1x12/) Jinak za mě to cube, ale ta vidle a brzdy jsou katastrofa :( -podle mě jedny z nejdůležitějších komponent

      0 0
      • nosál  

        RB se mi vizuálně nelíbí, samozřejmě tak soudím jen dle fotek a je to můj subjektivní pohled. Radon to je něco jiného, to je moc pěkný kolo. Samozřejmě jsem koumal i Radon nebo Canyon. Bojím se ale riskovat a jít do kola, které nevyzkouším. Aby se nestalo, že budu mít doma kolo za 40.000,– Kč a nebude mi vyhovovat. Proto bych šel do jednoho z mnou navrhovaných kol, i když vím, že za stejné peníze bych mohl mít kolo s trochu lepšími parametry. Navíc můj poslední MTB byl GT Avalanche 0.0 koupený někdy před cca 15 lety a byl jsem s ním spokojený. Takže pro mě to bude značný technologický posun i tak. Jak píšeš, že vidle a brzdy jsou katastrofa, tak to brzdy u kol za 20.000,– Kč nebrzdí a vidle má tlumící efekt železné tyče? Neber to, prosím, jako urážku :-) Jen prostě nevěřím, že to bude taková katastrofa. Chápu, že to nelze srovnávat s koly dražšími řádově o desetitisíce. Spíš bych chtěl znát názor, jestli u toho Cube je karbonový rám nějaká znatelná výhoda nebo v klidu postačí hliník u Meridy.

        0 0
        • Arminius  

          Každý má jiný názor :), s tím vyzkoušením to chápu. S carbonem nemám zkušenosti (osobně se ho bojím :DDD) ale tu meridu bych určitě nebral, protože má rychloupínák- u tak drahýho kola jedině pevnou osu ;) Ten kellys nevypadal špatně, tak jestli máš možnost testu tak neváhej ;)

          0 0
        • novas752  

          Brzdy na Cubu katastrofa jsou. 315 je neco jako Altus/Acera, proste levbna turisticka brzda delana na brzdeni vice prsty jak na veckach.

          Od M506/M500 vys maj ty brzdy packy pro jeden (max 2) prst a maji v pace promenne prepakovani – posilovac „ServoWave“.

          Takze v realu tam kde by na tehle brzdach stacil ieste jeden prst u M315 drtis paku dvouma a premyslis o tretim. S tim samozrejme souvisi ze musis brzdit delsi dobu, takze se v delsich sjezdech snadno prehrivaji.

          0 0
    • kuba.chaloupka  

      Nevím jakou velikost potřebuješ ale mně by se nejvíc líbilo tohle:

      Kellys Stage 50

      0 0
    • honza1982  

      Koukni se po nějakém tom stage s pevnými osami či na bike-discount na cube nebo Radon jako psali ostatní. Popřípadě teď je na bazaru Carbon merida (nová) za 34k (19).

      0 0
    • petrun  

      RB CRR 290 / GX EAGLE je od 33244Kč. I pokud si pomocí konfigurátoru rozumně vytuníš osazení, máš šanci vejít se do 40-ti.

      0 0
    • nosál  

      Koukám, že to není nic jednoduchého, vybrat to „správné“ kolo :-) Ten Kellys se jeví jako dost dobrá koupě. Ovšem obávám se, aby stav na dotaz, neznamenalo, že kolo už nebude. Merida by na mých 174 cm byla bohužel velká. Brzdy na Cubu jsou fakt hodně low end, když jsem si je vygůglil, až si říkám, že jim není hanba, tam něco takovýho namontovat. Počítám s tím, že každé kolo v této cenové hladině bude mít nějaký kompromis, ale dát tam nejlevnější brzdy, to je nic moc. Pravděpodobně daň za karbon?

      0 0
      • theedge  

        V tomhle rozpočtu se vykašli na krabon. Karbon je drahej a na úkor karbonu pak máš hůř osazený kolo.

        Pokud nechceš kolo z DE přes net, tak bych vzal třeba tohle Cube Reaction SL:

        https://www.bike-life.cz/…-2018/d24763

        Slušná vidlice, XT brzdy, XT řazení … váha nic moc ale vždycky to bude nějakej kompromis. Mám 175 a u Cube mi sedí velikost 19 – maji to blbě značený – v reálu to je sotva 18.

        Nebo ten Kellys Slage 50 – buď ve výprodeji a nebo ukecat cenu. Ale u toho Kellysu se mi nějak nezdají velikosti ( S malý a M velký ? ).

        Asi bych radši vzal to Cube Reaction SL. V budoucnu až došetříš tak si na něj můžeš koupit lehčí a kvalitnější zapletený kola a bude to OK.

        Na dobře osazenej karbon bys musel přidat na rozpočtu.

        0 0
        • theedge  

          Teď koukám že ten Kellys je v karbonu .. to je zajímavý. Ale na karbon ta váha žádnej zázrak. Určitě to je zajímavý a po budoucí výměně kol bu z toho mohlo být hodně dobré kolo s možností dalšího tuningu.

          Ty dvě kola si jsou hodně podobný, tak je na tobě jestlu upřednostníš lepší osazení u Cube nebo karbon s trošku horším osazením u Kellys.

          U obou kol jsou asi nejhorší část kola.

          0 0
          • theedge  

            Výrobci kol z rok od roku zdražují. Ještě vloni šel koupit třeba Ghost Lector 3 ( nebo 5 ) LC 2017 v karbonu s Rebou a slušným osazením za slušnou cenu. Dneska jsou ty ceny jinde → kolo na stejné urovni je cca Ghoct Lector 4.9 LC a letos stojí v ceníku 68k :-0 A Lector 3.9 LC za 55k na SLX …

            0 0
        • nosál  

          Takhle taky uvažuju. Případně časem vylepšit, co mě bude štvát. Beru to tak, že letos budu jezdit kolo, tak jak je a za rok by se případně něco vylepšilo. Nemám strach, že brzdy nebudou brzdit, přehazovačka přehazovat atd. A když člověk nemá srovnání s lepším, tak mu stačí, co má.

          Cube Reaction SL je už přes rozpočet. Ke kolu budu muset koupit pedály, computer, helmu, boty… takže dát za kolo 40k je strop. Pár tisíc padne na serepetičky okolo.

          0 0
          • theedge  

            No však těch 45k je ceníkovka bez slevy, na 40 se s nima určitě dohodneš.

            Ale s cenou jak myslíš – už dávno jsem zjistil že nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci a pokud na tom nejsi finančně úplně na hraně, tak za 2 roky už stejně nebudeš vědět jestli jsi za kolo dal 40 nebo 50 … zato tě možná bude mrzet že jsi si za něco nepřiplatil.

            0 0
            • theedge  

              Ale pokud na kolo nemas nic, tak to prislusenstvi a obleceni v nejake kvalite taky neco stoji. Na kole budes dost mozna menit sedlo.

              Hlavne dobry tretry. Helmu, bryle, batoh s vakem na vodu, naradi, kvalitni kalhoty nebo kratasy s vlozkou, navleky na kolena, triko/dres, rukavice … je toho kopec :-)

              0 0
    • vapenna  

      když se bojíš koupit kolo na dálku bez zkoušení,je možnost porovnat geo s nějakým kolem ,které máš možnost zkusit a když bude sedět,tak můžeš koupit.Já to tak udělal s Canyonem a kolo mi sedí a jsem spokojený

      0 0
      • nosál  

        To mě taky napadlo. Dokázal bys říct, jak moc se ty geometrie shodovaly?

        0 0
        • Arminius  

          Mně přišel dost podobnej Ghost Lector (https://www.ghost-bikes.cz/…ckwhite/1156) k tomu Radonu (https://www.radon-bikes.de/…-29-90-1x12/), ale radši si to nech potvrdit od zkušenějších ;)

          0 0
        • vapenna  

          já měl HT,kupoval jsem fulla,což je asi úplně něco jiného a porovnávat se to moc nedá,ale porovnával jsem to právě s tím HT a full Giantem,které jsem zkoušel v obchodě,rozvor kol byl ± stejný,sedlová trubka stejná,reach skoro stejný i stack ,neřešil jsem malé odchylky,ono pak stačí si posunout třeba sedlo,nebo jiný představec a kolo sedne dle představ,mě sedlo bez úprav

          0 0
    • volyn  

      ahoj jen dve poznamky ke cube. Nekupuj nic na webu za katalogovou cenu, jed do kramu. V bikeinvestu jsem kupoval dve kola a v obou pripadech sel s cenou oproti webu o 10–15% dolu, pocitam ze i bikelife ti da slevu, pres online objednavku to samozrejme nepujde. Nektere nemecke eshopy nabizeji rovnou cenu po sleve a na katalog kaslou (vsiml jsem si u nekterych 2018 karbon modelu na bike discount). A druha, pokud neni kolo co chces na krame, tak uz na nej necekej, nebude.

      0 0
      • nosál  

        Ahoj, v to i tak nějak doufám, že by v krámě šla cena o něco dolů, 10 % by bylo fajn. Za obě rady dík.

        0 0
    • dejvidd  

      Já když jsem vybíral kolo tak se mi líbilo toto:

      https://www.rabe-bike.de/…ge-2017.html

      Pošta zdarma a kolo přišlo v perfektním stavu.

      0 0
      • volyn  

        teda 10.45kg, mam jiste obavy ze to bude bulšiteček

        0 0
        • jardalee  

          no je jasny ze to vazili bez pedalu a nejmensi velikost ale realny to je 9.5kg na hliniku pokud ten karbon ma este o 100–200gramu min

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.