• dezinfektor

    Dobrý den,

    jsem začínající biker, a vždy jsem chtěl zkusit celopéro tak jsem si koupil rockrider st900s z Decathlonu. S kolem jsem vesměs spokojen ale brzdy a pláště jsou opravdu děsný. Pláště jsem dokázal vybrat sám, ale u brzd si nevím rady. Jsou tam teď, odhaduji, Tektro gemini. Nevím, jak a kde zjistit, jestli mi nová brzda půjde nasadit na řidítka, a zároveň netuším, jakou brzdu koupit a kde. Velice mě zaujala Magura MT2 nebo MT4 případně i MT5. Ty se u nás ale moc neprodávají, a když tak vysoko nad cenami v zahraničí. Zkrátit brzdové hadice bych asi zvládl, ale ideální by bylo nechat si to někde udělat za menší poplatek (max. 500 Kč). Taky by mě zajímalo, jestli by hodně vadilo dát ze začátku brzdu třeba jenom na předek, a potom i na zadek. Brzdná síla je totiž minimální hlavně vepředu.

    0 0
    • MatS  

      Nasadit na riditka jdou libovolne brzdy. Spis se podivej, jestli mas razeni na objimce, coz tusim ze ano. Doporucil bych ti radeji Shimano Deore a vyssi. A rovnou predni i zadni, at mas obe paky stejny.

      Magury je opruz odvzdusnovat.

      A az sjedes stavajici kotouce, tak koupit kvalitnejsi.

      0 0
    • adam1  

      Magury ne ,mt2 páky celoplast :( jak psal kolega deore výš +kotouče

      0 0
    • Hrabex1  

      Jestli se nutne nemusis odlisovat od mainstreamu, kup shimano. Jinych duvodu pro jiny brzdy moc neni.

      0 0
      • Johny_r  

        V nějakém srovnání jsem četl, že SRAMy mají jinou charakteristiku náběhu – jdou lépe regulovat. Shimano zase působí ostřeji, protože má prudší náběh. Ve výsledku ale brzdí srovnatelně. Co je na tom pravdy?

        0 0
        • vaclaw  

          Něco pravdy na tom je. SRAM jsou lépe regulovatelný, ale zase mě ten jejich krok přijde až moc dlouhý a nevyhovuje mi. Mám radši čtyřpístkový Shimana. A co se týče účinnosti, tak obecně mi Shimano přijdou silnější, ale to může být jenom pocit díky kratšímu záběru. Faktem ale je, že při sjezdu mě s Guide RS bolely prsty víc než s SLX 7120

          0 0
        • Hrabex1  

          Nevim, ale dokud nebyly brzdy sram, ale avid, rikalo se, ze je to presne naopak.

          0 0
          • Tydlii  

            jenomže sram (i když nějaký čas značku avid u brzd držel) poté spolu s přechodem pod vlastní značku brzdy kompletně přepracoval. aktuální modely jsou z roku 2016 tuším, pro letošek atualizovány minimálně 2 nejvyšší modely. co jsem četl recenze, tak zlepšili brzdný účinek, ale brzdy jsou vposledku stejně těžký jak shimano, nárůst hmotnosti přes 50g (cca 500g/pár).

            • osobně jezdím level TL – o hodně slabší než SLX 675 co jsem měl předtím, dlouhej chod, navíc páka je jebka → čep páky je z plastu – po roce stranová vůle 2mm oběma směry.
            • v minulsti jsem měl možnost vyzkoušet brzdy od Avidu – konkrétně model Elixir R – tam to bylo přesně jak píšeš ->super-krátkej chod – extrémně jedovatý.

            ->>platilo že avid je těžký seřídit → málo místa mezi deskama a kotoučem. Dnes není pravda.

            ->>mě třeba vadí délka páky u sramu → jak mám páky na 1 prst tak mi řazení uchycený na matchmakeru nejde nastavit tak, aby palec dosáhl na páčky. Se shimano pakou by to krásně vyšlo. Další rozdíl DOT 5.1 x Mineral oil.....

            Je to věda, zadavateli doporučuji vyzkoušet adekvátní brzdy shimano a sram a podle toho se rozhodnout. Jestli se nechce/není možnost – obecná rada jít do shimana stále platí…

            0 0
    • Bechterev  

      Já Tektro Gemini vyhodil z kola minulý týden. Dal jsem Shimano SLX a je to jiná liga, super. Dával jsem zrovna i Shimano kotouče. Ty Tektra byly takové nijaké, řekl bych, že ještě horší než véčka na mojem předešlém kole. Teď je to ale fakt 

      0 0
    • Malkomix  

      Ahoj, zeptám se tu také ohledně Tektro Btwin Decathlon brzd co mám na svém Rockrideru XC 50 (stejné brzdy jako se ptá dezinfektor v prvním postu), nikdy předtím jsem kotoučové brzdy na kole neměl a nějaký pekla z kopce jsem ještě nejel takže mi zatím jakž takž stačí (mam 79kg), řekl jsem si, že sezonu vydrží a pak nejspíš vyměním za jak tu radíte Shimano Deore.

      Ale spíš mi vadí, že při opravdu prudkém brždění dělají divný zvuk/vibrace, jakoby díry na kotouči zasekávaly o hranu brzdovejch desek nebo tak něco… kotouč je ve třmenu uprostřed, vše dotažené včetně hlavového složení. Jakmile vezmu za brzdu pořádně začne to prostě dělat t t t t, nevím jak to popsat. Přední brzda to dělá fakt dost u zadní to není tak patrné ale dělá to také. Mam na nich zatím najeto jen cca 100km ale dělá to od začátku stejně. Předpokládám, že to není normální chování hydraulické brzdy.

      Na kole jsou tyto kotouče

      0 0
      • Slavik  

        Máš-li brzdy Shimano, nemáš problém – jak jednoduché…

        0 0
        • MatS  

          Není úplně pravda viz vibrace kotoučů SM-RT66.

          0 0
          • danielh  

            Ty jsem mel na kole pred lety a bez problemu, brzdy byly slx 675 kotouce 180 oba.

            0 0
            • MatS  

              Netvrdim, ze vsechny mely problem, ale jednu dobu toho bylo dost. Osobni zkusenost. Na tomto foru se o tom taky psalo.

              0 0
      • MatS  

        No na první pohled má ten kotouč malé dírky v brzdné ploše, což by mělo být dobře. Tektro jsem neměl, zatím vždy jen shimano. Ale už jsem u Shimana vyzkoušel všechny kotouče od SM-RT10 po XT, u kterých jsem zůstal.

        To že máš dobře vystředěno, ještě neznamená, že destičky dosednou správně. Vyndej destičky a podívej se, jestli jsou rovnoměrně sjeté. Tj. že ze všech stran je na destičce stejná vrstva brzdové směsi. Dále se podívej, zda ti vyjíždí oba pístky rovnoměrně, optimálně pozoruj bez destiček. Jen opatrně, aby ti nevyskočili ze třmenu :-)

        Pokud nic nepomůže, nezbude než vyzkoušet jiný, kvalitnější kotouč. Nejlepší jsou v tomto Sram Centerline, který je extrémně tichý a velmi tvrdý, takže vydrží dlouho. Anebo jiné destičky. Zkrátka najít optimální kombinaci, co si sedne.

        0 0
      • Bechterev  

        Toto mi dělaly ty Tektra, ještě navíc skřípání celého předního kola. Dotahoval jsem a mazal výplet, a nic. Teď Shimano a pohoda a klid.

        0 0
      • Snap  

        Měl jsem podobný problém u Tektro brzd, pomohlo mi vyměnit brzdové destičky za Shimano. Od té doby klid…

        0 0
        • Malkomix  

          Hej super, moc děkuju za radu.

          Dneska jsem koupil original Shinamo B01S destičky za 129Kč a nahodil je na předek a je to nebe a dudy. Brzdí to možná i o trochu líp ale to se uvidí až se to víc zajede, hlavně to přestalo dělat ten hnusnej zvuk a vibrace. Každopádně je po problému a teď s tím snad vydržím nějakou dobu.

          0 0
          • Snap  

            Tak to jsem rád, doufám že ti to vydrží, já jsem se s tím drbal dost dlouho, odmašťoval, seřizoval, nic nepomáhalo. Počítal jsem že vyměním i kotouč, ale začal jsem destičkama a byl klid.

            0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.