• just_zdenda

    Zdravím,

    tak nějak jsem o tohle fórum zavadil a všiml si, že tu je spousta užitečných odpovědí a ochotných lidí, tak se zkusím zeptat o pomoc.

    Pohádka:

    Mám kolo GT Avalanche 3.0 (Více o kole) které jsme koupili z druhé ruky přes bazar. S kolem bych ybl celkem spokojený, akorát jsem neuvěřitelně vyklepaný na každém hrbolu. Usoudil jsem, že to je vidlicí (SR Suntour XCM), která je zcela očividně poškozená už od koupě v bazaru (chodí extrémně tuho). A tak jsem si řekl, že by bylo hezké si koupit nové kolo.. Bohužel pro mě, nejsem rozmazelný kluk bohatých rodičů, takže jsem se rozhodl pro ekonomičtější volbu.. vybrat novou vidlici. (Můj rozpočet zhruba 4000 Kč, čím méně, tím lépe ale nechci výrazně šetřit na úkor kvality)

    Konec pohádky

    Rozhoduju se mezi ROCK SHOX Recon Silver RL Solo Air 100 a Rock Shox JUDY TK Silver Solo Air 120mm a potřeboval bych nějakou dobrou radu, proč je jedna lepší než druhá, případně nějakou alternativu.

    Sice mám 26" kola ale to by snad problém být neměl, teda alesoň doufám.. no a novou vidlici chci proto, že bych rád jezdil minimálně po lese, což je s mou současnou vidlicí neuvěřitelná klepačka.

    Díky za rady

    0 0
    • Mereck  

      Jaký máš přední náboj? Ten Recon je totiž 15×100, Judyna 15×110!

      0 0
      • just_zdenda  

        Dobrá otázka, zeptám se já.. jak to změřím? Mám k dispozici svinovací metr a polofunkční digitální šupléru (nemám tušení jestli ukazuje přesně)

        0 0
        • Vilém  

          Na tom kole je rychloupinak, takze bys k vidlici musel poridit jeste predni kolo s nabojem patricnych rozmeru.

          0 0
        • michomin  

          Jak říká Vilém: je putna, co tam máš teď za náboj, budeš muset s vidlicí koupit patřičný náboj na pevnou osu, což vlastně znamená celé nové přední kolo a to znamená prachy navíc.

          Jestliže chceš na ten starý krám novou vidlici a nechceš utrácet moc peněz, podívej se po vidlici s rychloupínákem a rovným krkem, ne tapered (u korunky kužel). Jinak budeš muset ještě kupovat nové hlávko a to jsou další peníze navíc.

          0 0
          • just_zdenda  

            Takže by pro mě bylo lepší koupit nějakou Suntour pro 26" kola jak píše Markony a moc nevymýšlet hybridní alternativy? Zatím to tak vypadá, protože opravdu bych nerad investoval všechny svoje peníze do starého kola.

            0 0
            • michomin  

              Jinou možnost nemáš, jestliže nechceš utratit moc. Pak jenom přendáš kroužek spodního ložiska ze staré vidlice na novou vidlici a je hotovo. Samozřejmě podle potřeby zkrátíš krk vidlice a natlučeš do něj ježka. Jestli to všechno nezvládneš, tak ti to udělá servis, což stojí peníze, ale když tomu nerozumíš, tak je to lepší, než s tím bojovat a prasit.

              Ještě můžeš ušetřit touhle vidlicí, liší se tím, že nemá zamykání z řidítek, což nepotřebuješ.

              0 0
    • scalar  

      Investovat 4 tisíce za vidlici do starého mizerně osazeného kola je maximálně neekonomické. Dobré kolo z toho stejně nebude a tržní cenu kola to zvedne jen lehce, prostě vyhozené peníze.

      0 0
      • just_zdenda  

        Tržní cenu neřeším. Kdybych si eventuelně za pár let koupil nové, tak na tomhle bude jezdit někdo jiný z rodiny. Chci se na svém kole projet po terénu a nebýt z toho vyklepaný. Co znamená mizerně osazené? Přehazovačka přehazuje, brzdy brzdí dobře (ty byly měněné 2 roky zpátky) + mám nové destičky. Bavíme se tu o mě, o někom kdo má příjem jenom z brigády v rozmezí kolem 4 tisíc měsíčně a nemám na nové kolo. A něco mi říká, že za 8 tisíc si nové, „dobře“ osazené kolo nekoupím.

        0 0
        • scalar  

          A jak máme vědět, že už se do toho kola investovalo, že už tam nejsou ty zoufalé mechanické Tektro brzdy…

          0 0
          • just_zdenda  

            Omlouvám se, zapomněl jsem to připsat, protože si nejsem jistý co to je za brzdy. Na kotoučích je stále Tektro, ale brzdy jako takové jsou hydraulické Shimana..

            0 0
    • Markony  

      Osobně bych šel do Suntour levnější servis https://www.kupkolo.cz/…-disc_z4542/ , ale zdá se mi že potřebuješ rovný krk a RU .

      0 0
    • blue.sun  

      Tak předně… ani jedna z vidlic na tvé kolo nepůjde, protože jsou s kónickým sloupkem („tapered“), zatímco ty máš kolo s klasickým sloupkem 1 1/8". Obě mají pevnou osu, ty potřebuješ na rychloupínák.

      Zkus se podívat na bazar, jestli tam nenajdeš starší RS Rebu, Suntour Axon nebo něco podobného ve verzi na upínák.

      A možná by tvé vidlici taky prospěl pořádný servis.

      0 0
      • just_zdenda  

        Byl jsem se zeptat v cykloobchodě jak špatné to je s tou vidlicí a řekli mi, že oprava by vyšla na víc, než cena nové vidlice. Takže nějaké servisní opravy mi moc nesedí.

        Mrknu na ten bazar, díky za tipy

        0 0
    • just_zdenda  

      Takže shrnutí. Ani jednu ze zmíněných vidlic ne, protože různé problémy s pevnou osou a kdoví čím. Takže potřebuju nějakou vzduchovou SR Suntour vidlici na 26" kolo abych s tím měl co nejmíň práce a nemusel kupovat hromadu věcí navíc? A nebo RS z bazaru typu Reba?

      0 0
      • scalar  

        U kvalitní RS 26" vidlice z bazaru počítej s tím, že bude mít dost nalítáno (ty v dobrém stavu se používají na dětská kola a jdou z ruky do ruky mimo bazary). To znamená v lepším případě náklady na prvotní servis.

        Pokud chceš do toho kola investovat, tak optimální asi bude vidlice Suntour Raidon LO-R. Na trhu je ve verzi s rovným krkem a na rychloupínák. Levnější je XCR air, ale ne o moc a je těžší a funkčně horší.

        0 0
    • Markony  

      Z bazaru bych po svých zkušenostech 26 vidli nebral a radí jsem mu o par příspěvku výše co si má koupit .

      0 0
    • duri80  

      https://sport.bazos.cz/…o-air-29.php toto zapadá do té tvé pohádky jako prdel na hrnec

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.