Nová verze Mapsource - problém

17 nepřečtených
  • Radim_2

    Do teď jsem používal Mapsource ve verzi 6.13.5 bez problémů, ale nová mapa mi chodí jen s novou verzí 6.15.6. Tam mám, ale problém. Když chci naklikat novou trasu začne se vytvářet jen za pomoci trasových bodů, musím pak do navigace nahrát nejen samotnou trasu jako dřív, ale k ní i spustu trasových bodů. To pak udělá v navigaci hroznej, nepřehlednej bordel. je to naprosto nahodilé, někdy to začne přidávat trasové body od pátého bodu někdy od druhého někdy od desátého. Nevíte dělám něco špatně, nebo máte podobné skušenosti? Díky za rady.

    0 0
    • jerrry  

      na Pandore bezi konference o GPS. Optal bych se tam – viz http://pandora.idnes.cz/…rence/GPS-CZ Pred nejakou doboud jsem to cetl a ti lidi tam vi snad vsechno :-)

      0 0
    • Jarous1  

      Co máš za mapu, že potřebuje ten hnus novou MS ? I poslední TOPO Czech 3 běhá pod 6.13.7, což je poslední z těch použitelných verzí… Jestli Ti jde o City Navigator, tak to se také dá vyřešit, existuje na to konvertor do strších verzí MS. S tím ale nepohomu, to jsem nikdy nedělal a ani nepoužívám CN…

      Ohledně trasových bodů je to tak, že to vyřešíš jen ručním namalováním „stopy“. To je ale docela hrozná práce… Nebo pak je možnost použít to co už máš hotové a prohnat to tímhle a převést na stopu.

      http://sackman.info/

      0 0
      • MlokCZ  

        Sice je pravda, že verze 6137 byla v mnohém poslední rozumná. Jenže na druhou stranu s Pro 3 mapou je ta stará verze 6137 výrazně pomalejší a hlavně výrazně hůře to vizuálně vypadá.

        Takže jsem překousnul ty nevýhody nových verzí a přešel na poslední verzi MapSource.

        Problémy s body nemám, protože klikám v Touratechu a po importu je tohle v pořádku. Akorát teď když občas opravuju trasu dle Pro 3, protože je ta mapa už lepší než ty co mám v Touratechu, tak to je pak opruz. To pak aby bylo vše ok, tak to z Mapsource nejprve vyexportuju, v Touratechu opravím názvy bodů jak potřebuju a znovu exportuju do Mapsource a nahrávám do GPSky. Touratech tam bohužel při přímém nahrání do gpsky taky cpe i jednotlivé body a nelze se pak zbavit těch debilních praporků v mapě v gpsce.

        0 0
        • Jarous1  

          Že by 6.15.6 byla rychlejší tedy zrovna nepozoruji… Mně to přijde nastejno. Ale to hlavní co mně na ní rozčiluje, hned za tím jejím rozplizlým vzhledem je to postupné dokreslování „dlaždic“ mapy. … Tobě se to fakt líbí ? Také se mi dost často stává, že se mapy prolínají do sebe, takže třeba v Atlasu 7 mám vrstevnice, v TOPO 3 Pro mám plochy sídel, které si vesele tahá z TOPO 2 Pro.

          Takže takhle tedy ne, milý Garmine :-(

          0 0
    • Radim_2  

      Tak problém už je vyřešen. Šlo o novou topo mapu Rakouska v2, musí se před instalací map stahnout MapReverseCon­verterENU.exe, spustit ho. V něm zadat v instalačkách odkaz na direktorář končící .gmap (např. TOPO Osterreich v2.gmap) a pomocí konverteru nainstalovat. Ten upraví mapy na starý formát .img, tak že chodí i ve starších MS (6.13.7). Pro zajímavost nová TOPO rakouska umí routovat i po těch nejzapadlejších pěšinách, zkoušel jsem v počítači a je to SUPER. Velká škoda že tohle TOPO Czech neumí.

      Co vy říkáte na nový MapSource?

      0 0
      • MlokCZ  

        A v čem je tak super to routování i po těch nejmenších cestách? V praxi je stejně zcela nepoužitelné se vydat po nejbližších malých cestách, to nikam nedojedeš. A metoda, že dojedu na křižovatku, tam když je cesta nesjízdná, tak zkusím další a nechám přeroutovat také nefunguje, protože takhle použiješ jednu cestu, která je jetelná a na druhé zkončíš. Nebo je ze začátku cesta dobrá a pak končí/není sjízdná.

        Takže když z nějakého důvodu není průjezdná předem připravená trasa, tak je stejné nutné trošku se zakoukat do mapy a odhadnout kudy by to šlo projet.

        Autorouting bude mít smysl ve chvíli, kdy to bude ještě výrazně více sedět s realitou a hlavně kdy budou jednotlivé cesty správně okategorizovány a při routingu půjde vybrat jaké kategorii cest může použít. Tohle ale jen tak nehrozí.

        Picodas routing právě z těchto důvodů schválně do mapy mimo silnici nepovolil.

        0 0
        • minikin  

          A v čem je tak super to routování i po těch nejmenších cestách?

          No casto je to super zabava! :-D

          0 0
        • Radim_2  

          V čem je to super? To že naplánování trasy je asi tak desetkrát rychlejší než to klikat po jednotlivých lomových bodech a to už ani nemluvím o tom, že pak nemáš displej ******** jednotlivými body pro které vlastně ani mapu nevidíš. A jak píšeš nahoře, ty to asi desetkrát  vyexportuješ sem a tam, pak opravíš. No to už snad plánování trasy vyjde časově tak na stejno jako samotná jízda. Prostě tady plánuješ a klikáš trasu od křižovatky ke křižovatce a to je ohromná úspora času, nikdo tu přece nemluví o tom že některé cesty se v reálu ukážou neprůjezné a ty musíš trochu improvizovat. Prostě mně to připadá jako mnohem užitečnější funkce ně že mám na mapě vyznačené „osamělé balvany“ a hafo dalších blbostí, ale třeba je to věc názoru. 

          0 0
          • BB  

            Jak píše Mlok, routování např. po turistických značkách je nepoužitelné. V neděli jsem jel českou sibiř, měl jsem to podrobně naklikané jako treck podle značení KČT v Topo Czech v3 Pro a tak 20 až 30 procent je v reálu přeznačkováno na jiné cesty. Jak zarůstají pěšiny, tak to značkaři stále více tlačí na projeté cesty lesákama. Pokud by Topo Czech uměla po značkách routovat a já si to sice snadno a rychle naplánoval jako routu, tak by mě to tak 20 km tahalo neprostupným roštím po již neexistujících cestách.

            0 0
            • Radim_2  

              Asi každý plánujeme jinak, já s tím nemám na 95% problém. Čtyři dny jsem teď poprvé jezdil kolem Orlíku, důsledně mimo silnice a kvůli neprůjeznosti cesty jsem si upravil trasu tak max. 4×, a asi dvakrát jsem kolo přendaval přes padlý strom. To je vše.

              0 0
              • BB  

                Nemyslím, že plánujeme jinak, spíše jinde. Když jsem na Křivokládsku, tak sedí jak lesní cesty, tak KČT. Na Orlíku jsem taky neměl problém, ale jak říkám nad Voticí k Mladě Vožici byla Topo hodně nepřesná. Potom je lepší, když GPS neroutuje, protože by se zbláznila z neustálého přepočítávání trasy (mluvím o Edge 705). Je lepží mít pouze zákres stopy, nebo course na mapě.

                0 0
                • Radim_2  

                  Tak to si asi nerozumíme, možná je chyba na mé straně. Pro mně je přece daleko jednoduší když tvořím trasu třeba 50km, kliknout třeba dvacetkrát a trasu mi to vykreslí podle tvaru cesty a ná se ***** s bodem v každé zatáčce a mít to pak z 300 bodů, vždyť pak není na dispeji GPSky vlastní mapa pomalu vidět. Já vůbec nestojím o to aby mi tvořilo trasu samo a přepočítávalo kdykoli z ní sjedu, jako u auta. Jestli ti rozumím ty si zadáš pouze směr kterým jedeš.  

                  0 0
                  • BB  

                    Já ti rozumím, ale alespoň na Edge 305 bych měl s nepřesnou routou problém. Neustále by kalkuloval, jak mě zpětně dostat na routu. Když jsem jednou zkoušel využít routovatelný cesty, tak jsem narazil na to, že Mapsource neumožňuje kombinovat tvorbu, kus ho nechat routovat a kus manuální tvorba stopy. Nebo jsem na to alespoň nepřišel. Tak by se mi to docela líbilo.

                    0 0
                  • MaPa  

                    Používáte každý jiný typ navigace. BB používá courses a tracklogs (běhy a stopy), kdežto ty mluvíš o navigace po routě (cesta, trasa).

                    Když si vyklikáváš trasu přes routu, tak máš display ******** bodama, navíc to většina Garmin přístrojů stejně neumí od určitého počtu výš.

                    Když se necháš navigovat jako BB, vidíš jen linku nad podkladem mapy a údaje vážící se ke konci. Pokud jezdíš po cestách který v mapě nejsou nemáš jinou šanci než tuhle. Naklikáš si to nad jinou mapou než ToPo ve který ty cesty jsou, popř. si to sestavíš z .gpx logů (v podstatě tracklogů/tracků) lidí co to už jeli.

                    0 0
                    • Radim_2  

                      Mně používání tras (route) vyhovuje, vidím fialovou linku po které jedu. Jistě občas musím v reálu trasu troch přizpůsobit, ale po čase se na plánovanou trasu zase vrátím. Asi mám kliku, ale tam kde jsem zatím jezdil já, je to takhle bylo v pohodě použitelné a mapa seděla. Já nemám potřebu plánovat v jiném podkladu mapy, jen kdyby Czech topo uměla trasovat i po lesních a polních cestách trvalo by mi plánování trasy tak desetinu času. Proto nechápu proč se vám to zdá jako nepotřebná věc. Mně to připadá jako velmi praktické, rozhodně víc než když se do ní jen nastrkají nepodstatné detaily.

                      0 0
                      • MaPa  

                        BB ti to už psal. Máš kliku že v tvé oblasti je TopoCzech udělaná dobře a zároveň jezdíš po cestách které v ní jsou.

                        Srovnání navigací routa versus tracklogs/courses už je tu na fóru několikrát, jestli chceš si to najdi, taky jsem to párkrát psal. Jsou tam výhody nevýhody obojího. Čímž ale nechci říct že zrovna pro tebe jsou tracky lepší.

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.